Connect with us

ACTUALITATE

3.500 de euro/mp de APARTAMENT. Viitoarele PREŢURI la LOCUINŢE în Cluj. Preşedintele Asociaţiei Mondiale a Evaluatorilor

Publicat


Preţurile şi aşa foarte ridicate la imobiliare ar urma să crească şi mai mult, date fiind crizele prin care trece România. Criza economică a fost şi aşa mare, din cauza pandemiei, însă acum va fi amplificată de criza energetică. Preşedintele ales al Asociaţiei Mondiale a Organizaţiilor de Evaluatori, clujeanul Adrian Crivii, face estimări pesimiste pentru cei mai mulţi români.

„În principiu eu consider că până în vară-toamnă o să se atenueze valul inflaționist şi o să se așeze prețurile la alt nivel, mult mai înalt. Energia o să fie scumpă încă o perioadă, până se va face tranziţia spre energie verde. Probabil profitul antreprenorilor o să scadă. Probabil o să ajungă la 3.000-3.500 euro/mp sau mai mult preţul la apartamente. Dar inflaționist…

Dacă e 3.000 acum şi avem inflaţie 15-20 la sută pe anul viitor, înseamnă că din alea 3.000, 20 la sută i-a mâncat inflaţia și dacă vinde tot cu 3.000, înseamnă că îl vinde cu 20 la sută mai ieftin. Atunci, ei o să se oprească şi o să scadă numărul de tranzacții, normal. De ce?! Fiindcă sunt mai puține credite, mai puține economii ale oamenilor care să investească în imobiliare. După care, o să se meargă la alt nivel de preţuri. Iar o înceapă dezvoltarea, se termină proiectele, o să se reaşeze la alt nivel, o să cumpere cine are de cumpărat, cine mai are bani”, a spus, într-un interviu pentru Cluj24, Adrian Crivii.

El crede că, din cauza creşterii preţurilor la energie şi materiale, dezvoltarorii imobiliari nu o să mai construiască cu 6-7-800 de euro/mp, ci poate cu 1.500- 1800-2000 de euro.

„O să se încetinească construcțiile de rezidențiale. E foarte normal să încetinească dacă nu mai cumpără lumea mult, scăderea economiilor şi a creditarii. Oamenii sunt speriați. Stau în expectativă, aşteaptă să vadă ce se întâmpla cu preţurile, cu inflaţia. O să fie o stagnare, cel puţin a tranzacţiilor. Dezvoltatorii imobiliari nu o să mai construiască. Când văd că vând mai puțin, o să oprească construcţiile”, a mai spus Adrian Crivii.

*Adrian Crivii este doctor în economie. El este CEO la grupul de firme DARIAN, companie clujeană independentă cu birouri regionale în toată ţara, care este pe piaţă de peste 30 de ani şi care a lucrat cam cu toate firmele mari din România. Adrian Crivii a fost preşedintele ANEVAR şi, printre altele, este preşedinte ales al Asociaţiei Mondiale a Organizaţiilor de Evaluatori.

INTERVIUL complet aici:

DEZASTRU economic şi IMOBILIAR. „Când FRÂNEAZĂ brusc, AVIONUL poate să cadă”. Preşedintele Asociaţiei Mondiale a Evaluatorilor

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




2 Comentarii

1 Comentariu

  1. Marius

    februarie 18, 2022 la 1:32 pm

    Care asociatie mondiala a evaluatorilor? Voi verificati ce scrieti?
    Individul are firma de consultanta financiara si evaluari. Ce mondial? E-mail darian@darian.ro. :)) Din cauza voastra se supraevalueaza aiurea imobiliarele si se gripeaza practic sectorul imobiliar. E o chestiune de timp. Ca in 2008.

    • Redactia Cluj24.ro

      februarie 18, 2022 la 5:34 pm

      https://eveeno.com/ivsc-wavo-conference
      Şi vă reproducem şi ce scrie şi în text, de la interlocutor, dacă n-aţi citit: „Adrian Crivii este doctor în economie. El este CEO la grupul de firme DARIAN, companie clujeană independentă cu birouri regionale în toată ţara, care este pe piaţă de peste 30 de ani şi care a lucrat cam cu toate firmele mari din România. Adrian Crivii a fost preşedintele ANEVAR şi, printre altele, este preşedinte ales al Asociaţiei Mondiale a Organizaţiilor de Evaluatori”.
      Şi vă mulţumim că ne creditaţi cu atâta putere, că influenţăm preţurile la imobiliare. Cele bune!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Amenințare falsă cu bombă într-un avion aflat în zbor, pe ruta Barcelona-Cluj. Pasagerii au fost debarcați în siguranță

Publicat

De

Amenințare cu bomba aeronavă Cluj

Situație de urgență pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca.

Miercuri noaptea, în jurul orei 23.36, prin centrala Aeroportului a fost primită o amenințare cu bombă.

Amenințare falsă cu bombă într-un avion pe ruta Barcelona-Cluj

Potrivit reprezentanților Aeroportului, amenințarea privea amplasarea unei bombe în aeronava de pe ruta Barcelona-Cluj, care se afla în zbor.

“În urma analizării, amenințarea a fost clasificată și au fost aplicate procedurile corespunzătoare unei astfel de situații. A fost activat Planul de Management al Situațiilor de Criză, Comitetul de Mangement al Situațiilor de criză s-a întrunit la sediul aeroportului, iar în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că a fost vorba despre o amenințare falsă”, au transmis reprezentanții Aeroportului.

Pasagerii au ajuns cu bine la Cluj

Traficul aerian pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj nu a fost afectat, toate zborurile desfășurându-se conform programului. Pasagerii au fost debarcați în condiții de siguranță, iar reprezentanții companiei aeriene și personalul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj le-au acordat sprijinul necesar.

Instituțiile abilitate vor face investigațiile specifice, urmând a fi luate măsurile legale ce se impun, au mai transmis reprezentanții Aeroportului din Cluj.

Foto: Arhivă

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Despre ÎNCHISUL balcoanelor și alte sporturi naționale. Ce trebuie să știi

Publicat

steag bloc 11

Închisul balcoanelor este un fel de sport național, ca oina și statul degeaba. De altfel, a devenit și subiect de bancuri. După războiul din Iugoslavia, țările vecine s-au oferit să-i ajute pe sârbi: ungurii să le refacă podurile, bulgarii grădinile și noi să le închidem balcoanele. Dacă locuiești la bloc și ți-a trecut prin cap să-ți închizi balconul, trebuie să cunoști noile reguli. Nu mai e nevoie de o autorizație de construire de la primărie, dar sunt obligatorii anumite demersuri.

Persoanele care locuiesc la bloc și au în plan să-și închidă balconul trebuie să știe că, începând din acest an, trebuie respectate noile prevederi incluse în noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, scrie Fanatik.

Înainte era nevoie de obținerea unei autorizații de construire de la primărie, proces care, pentru mulți, era considerat complicat. Cerința a fost, însă, eliminată pentru unele tipuri de lucrări, inclusiv pentru închiderea balconului.

Despre ÎNCHISUL balcoanelor și alte sporturi naționale. Ce trebuie să știi

Lucrările nu pot fi începute, însă, fără nicio formalitate. Potrivit legii, este obligatorie trimiterea unei notificări către primăria de care aparține locuința.

În acest fel, autoritățile vor fi informate cu privire la intențiile proprietarului în legătură cu fațada clădirii. În cazul în care proprietarul nu trimite o notificare, acesta riscă să primească o amendă uriașă.

De asemenea, pentru locuințele care se află la parterele blocurilor, există condiții specifice prevăzute în legislație. Proprietarii au dreptul să închidă balconul locuinței lor numai cu acordul asociației de proprietari.

“Cu acordul asociației de proprietari se pot efectua lucrări de închidere a balcoanelor/ logiilor aflate la parterul clădirilor de locuit multietajate dacă modificările aduse construcției se efectuează din motive legate de securitate, de atenuare a efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor, precum si pentru siguranța și sănătatea celor care locuiesc în apartamentul respectiv”, se precizează în Legea 149/2020.

În plus, proprietarul mai are o obligație. Acesta trebuie să respecte regulile care au fost stabilite de asociația de proprietari în privința materialelor folosite pentru a închide balconul.

Despre spațiile verzi din jurul blocului

Există reguli și în legătură cu spațiile verzi din jurul blocului. Mulți locatari le amenajează după bunul plac, însă nu știu că acest lucru e interzis.

Cu toate că mulți locatari consideră că spațiile verzi le aparțin, acestea reprezintă o proprietate publică și se află în administrația primăriei locale. Astfel, intervențiile neautorizate, cum ar fi plantarea de arbori sau gard viu, pot fi amendate.

“Sarcina cu privire la întreţinerea şi administrarea acestui spaţiu revine proprietarului adică primăriei locale a cărui buget este constituit din taxele şi impozitele locuitorilor de pe raza sectorului sau a localităţii. Asociaţia de proprietari prin personalul angajat nu are nici o obligaţie cu privire la întreţinerea şi administrarea spaţiului verde, a grădinii respective.

În mod normal dacă primăria nu îşi face treaba adică nu îşi respectă atribuţiile pentru care sunt plătiţi de cetăţeni, şi pentru această situaţie, ar trebui să fie amendaţi de către asociaţia de proprietari”, precizează legea.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu (CFR Cluj), înainte de meciul din Cupă cu Farul: Nu ne prinde într-un moment BUN

Publicat

dan petrescu

CFR Cluj întâlnește, joi în Gruia, pe Farul, în semifinala a doua a Cupei României Betano. În caz de victorie, clujenii vor juca în finală cu Hermannstadt, echipă care a eliminat azi Rapidul, 2-1. Dan Petrescu, antrenorul CFR-ului, a vorbit înaintea partidei de lot și starea de spirit din cadru echipei după înfrângerea în fața FCSB-ului din prima zi de Paște.

„Un meci important pentru ambele echipe. Sunt ceva probleme medicale, vreo 4-5 jucători. Să vedem câți dintre ei refacem. Nu ne prinde într-un moment bun. Sper să avem o reacție pozitivă. Eu sunt conștient că jucăm cu o echipă de play-off, care a câștigat campionate în ultimii ani.

Dan Petrescu (CFR Cluj), înainte de meciul din Cupă cu Farul: Nu ne prinde într-un moment BUN

O echipă care din greșeală nu a ajuns în play-off, cu antrenor de top, jucători de top. Am văzut ultimele 3 meciuri și Farul arată foarte bine. Au revenit Alibec și Larie. Se vede experiența lor, valoarea lor. Va fi un meci foarte greu.

În Cupă nu prea există avantaje, dar se poate întâmpla orice în meciurile de Cupă, în toată lumea, nu doar în România. Este un trofeu pe care și cei de la Farul vor să-l câștige. Hagi vrea să câștige acest trofeu și nu va menaja pe nimeni.

Îi interesează cel mai mult Cupa. Sunt ceva accidentări, vedem cine și-a revenit. Vor fi schimbări. Sunt multe metode de a-i motiva, dar nu funcționează mereu. Și cu FCSB am avut ceva motivațional, dar a funcționat doar 40 de minute, cât am dominat. Apoi am făcut o greșeală. Fotbalul nu e matematică. Se poate întâmpla orice, oricând. Sunt trecut prin multe ca antrenor.

Eu sunt bolnav acum, am probleme la gât. Cu FCSB a fost cel mai greu, abia am ajuns la meci. E o perioadă mai grea și pentru mine. Mai mult am stat la spital decât pe teren”, a declarat Dan Petrescu, la conferința de presă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cât trebuie să fie salariul MINIM necesar pentru a cumpăra o locuință cu CREDIT garantat de stat, prin Noua Casă 2025

Publicat

prima casa

Înscrierile în programul Noua Casă 2025 au început în aprilie. Avantajul cel mai important pentru cei care doresc să-și cumpere o locuință prin program este avansul mic, de doar 5%. Acesta, însă, este doar pentru locuințe de 70.000 de euro, din ce în ce mai rar de găsit, având în vedere scumpirile de pe piața imobiliară.

Pentru locuinţele mai scumpe, de până în 140.000 de euro, se plăteşte un avans de 15%, la fel ca la un credit ipotecar obişnuit, scrie Alba24.

Cât trebuie să fie salariul MINIM necesar pentru a cumpăra o locuință cu CREDIT garantat de stat, prin Noua Casă 2025

”Noua Casă” este un program guvernamental prin care persoanele fizice pot achiziționa o locuință prin contractarea de credite garantate de stat.

Programul nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă ambii îndeplinesc criteriile de eligibilitate.

Ce locuințe pot fi cumpărate

Beneficiarii pot achizitiona în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe, potrivit FNGCIMM:

– locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de constructii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat
– locuinţe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat
– alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Garanțiile acordate în cadrul ărogramului sunt în numele și în cont stat, iar procentul de garantare se aplică în funcție de categoria de locuință.

Pentru anul 2025, plafonul alocat programului Noua Casă este în valoare de 500 milioane lei.

Despre credit

Creditul se acordă în lei pentru cumpărarea unei locuințe, pe cel mult 30 de ani.

Valoarea maximă a creditului:

– 66.500 euro – pentru locuință în valoare de cel mult 70.000 de euro; avans de 5%; plafon maxim garantare 50%
– 119.000 euro – pentru locuință de cel mult 140.000 de euro; avans de 15%; plafon maxim garantare 60%

Pot fi cumpărate și imobile mai scumpe dar se achită diferența din surse proprii.

Dobânda este variabilă, calculată în funcție de indicele de referință pentru credite (IRCC) la care se adaugă marjă fixă de circa 2%. Nu poate fi accesat credit cu dobândă fixă.

Se face ipotecă de rang I în favoare băncii și a statului român asupra locuinței cumpărate prin program. Se face ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tutror conturilor deschise la banca finanțatoare, depozit colateral constituit în favoare băncii (pe toată durata finanțării/ contravaloarea primelor trei rate de dobândă).

Care este salariu minim necesar

Pentru creditul cu plafon de 70.000 de euro, venitul minim trebuia să fie de peste 5.400 lei, iar gradul de îndatorare să fie de maximum 45% din venituri.

Cei care vizează un credit pentru o locuință până în 140.000 de euro, calculul arăta că aveau nevoie de un venit minim de aproape 9.700 la un grad maximum de îndatorare de 45%.

Programul permite şi achiziționarea unor proprietăți cu valori ce depășesc 70.000 / 140.000 euro, cu condiția achitării diferenței din surse proprii, potrivit antena3.ro.

Plafoane de garanții, avans

– garanție în nume și cont stat de până la 60%  pentru credite cu o valoare cuprinsă între 59.501 euro -119.000 euro, pentru locuințe noi; avansul solicitat beneficiarului: minimum 15%
– garanție în nume și cont stat de până la 50% pentru credite cu o valoare de până la 66.500 euro, pentru locuințe noi; avansul solicitat beneficiarului: minimum 5%
– garantie în nume și cont stat de până la 50% pentru credite cu o valoare de până la 66.500 euro pentru locuințe vechi; avans de minimum 5%.

Condiții de acordare

Condiții pentru persoane fizice:

– la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere că:

-nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soț/soțieu nicio locuință
sau

-deține în proprietate exclusivă ori împreună cu soțul/soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafață utilă mai mică de 50 mp

– achiziționează în cadrul Programului o singură locuință, aflată pe teritoriul României, înscrisă în cartea funciară în condițiile legii

– are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul

Documente necesare

– solicitare de garantare/ solicitare de emitere a promisiunii unilaterale de creditare și promisiunea de garantare, dacă este cazul
– documentul de identitate al beneficiarului/beneficiarilor, precum și al soțului/soției, dacă este/sunt căsătorit/căsătoriți, din copie certificată
– declarația pe propria răspundere a beneficiarului
– antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sau sub semnătura privată cu dată certă
– extras de carte funciară privind locuința ce urmează să fie achiziționată din finanțare, eliberat cu cel mult 15 zile dinainte de data solicitării de garantare
– certificatul de eficiență energetică pentru una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetic
– în cazul acordării unei promisiuni de garantare se atașează și promisiunea unilaterală de creditare emisă de către bancă
– în cazul achizitionării unui imobil ce a mai făcut obiectul unei finanțări garantate din cadrul Programului, pentru care interdicția de înstrăinare a expirat, acordul emis de MFP pentru înstrăinarea locuinței și pentru ridicarea temporară a interdicției de grevare cu sarcini a locuinței

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate