ACTUALITATE
15 centre de vaccinare pentru elevi și studenți la Cluj, în cabinete medicale școlare
Un număr de 15 centre de vaccinare pentru elevi și studenți vor funcționa în județul Cluj în cabinete medicale școlare.
Subprefectul Irina Munteanu a declarat pentru Cluj24 că este vorba despre Colegiul de Muzică ”Sigismund Toduță”, Colegiul Național ”George Coșbuc”, Liceul Unitarian, Liceul Bathory, Liceul Special pentru Deficienți de Auz, Școala Specială Profesională Samus, Școala Gimnazială Specială CRDEII, Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Auz Flora, Centrul Școlar de Educație Incluzivă, Colegiul Tehnic de Comunicații, UTCN, USAMV, UBB, Dispensar Medical Studențesc UMF, Liceul pentru Deficienți de Vedere.
Vaccinarea se face cu Pfizer.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Ioana Ramona Bruynseels, deputat AUR Cluj, se întreabă unde este Klaus Werner Iohannis, acest președinte ilegitim care a decis să se ascundă de ochii poporului, ignorându-l, într-un moment de maximă criză în care românii protestează în stradă și își strigă nemulțumirile.
“Românii sunt în stradă de mai multe zile. Țara este guvernată de haos. Puterea actuală este ilegitimă și acționează împotriva propriilor cetățeni. România are în frunte un președinte ilegitim, un președinte uzurpator, care este și total absent și ignoră nemulțumirea românilor, așa cum a făcut-o de 10 ani.
Astăzi, când întreaga societate fierbe, ne întrebăm cu toții: unde este Klaus Werner Iohannis? Acest președinte ilegitim, care a decis să se ascundă de ochii poporului, ne ignoră într-un moment de maximă criză. În timp ce românii protestează în stradă și își strigă nemulțumirile, el preferă confortul pârtiilor de schi sau soarele plajelor exotice. Asta înseamnă responsabilitate? Asta înseamnă să fii președinte?
O mare rușine
Iohannis a avut tupeul să-și impună un nou guvern, dar când vine vorba de a fi alături de români, dispare ca un laș! Ne sfidează cu indiferență, lăsându-ne să ne confruntăm cu problemele zilnice fără niciun sprijin.
Oare nu ar trebui să fie aici, în mijlocul nostru, să ne asculte?
Este o mare rușine și o ironie cruntă! În timp ce românii luptă pentru drepturile lor, acest președinte ilegitim și absent își savurează vacanțele, ignorând realitatea dură din țară. Noi, românii, nu mai putem accepta această bătaie de joc! Este momentul să ne ridicăm cu toții și să strigăm: AJUNGE!
Românii au nevoie de un lider care să fie prezent, care să își asume responsabilitățile, nu un președinte laș, care dispare atunci când avem nevoie de el! Românii au făcut o alegere, doar că sistemul nu a fost de acord și a anulat voința poporului.
De aceea, este timpul să ne întoarcem la valorile fundamentale ale democrației și să luptăm împreună pentru viitorul nostru și al copiilor noștri, pentru alegeri libere!
Pe 12 ianuarie românii din toate colțurile țării vor ieși în stradă pentru a cere dreptate!”, spune Ramona Bruynseels.
Vremea se va încălzi semnificativ până în 10 ianuarie, iar din 11 ianuarie se va răci semnificativ, valorile termice urmând să se apropie de ce ar fi normal din punct de vedere termic în această perioadă a anului, potrivit prognozei pentru următoarele două săptămâni.
Transilvania
În perioada 6 – 10 ianuarie valorile termice vor fi mult mai ridicate decât în mod obișnuit, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 10…12 grade și minime în creștere de la -3…-2 grade, până la valori în jurul a 0 grade. Din 11 ianuarie scăderea de temperatură va fi semnificativă mai ales în cazul maximelor, ce vor avea o medie regională de 1…2 grade, iar minimele vor fi în general de -5…-3 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în perioada 11 – 13 ianuarie, iar temporar și pe arii mai restrânse și în restul intervalului.
Temperaturi ridicate, apoi, din 11 ianuarie, vine FRIGUL
Banat
În perioada 6 – 10 ianuarie, valorile termice vor fi mult mai ridicate față de normalul climatologic, cu o medie zilnică a temperaturilor maxime ce se va menține la 12…15 grade și minime în general de 4…6 grade, cu valori chiar mai ridicate în zonele de deal. Din 11 ianuarie, vremea se va răci semnificativ, astfel că media temperaturilor maxime va scădea până spre 3…4 grade, iar minimele vor prezenta o medie regională de -3…-2 grade. Vor fi precipitații în jurul datei de 8 ianuarie și în perioada 10 – 13 ianuarie, când sunt posibile și cantități de apă însemnate. În restul intervalului probabilitatea de apariție a acestora va fi redusă.
Crișana
Vremea se va încălzi semnificativ în perioada 6 – 10 ianuarie, când media temperaturilor maxime va fi cuprinsă între 12 și 15 grade, iar noaptea se vor înregistra temperaturi pozitive, media minimelor urmând a se menține la valori de 4…6 grade. Din 11 ianuarie se va răci semnificativ, valorile termice urmând a se apropia de ce ar fi normal din punct de vedere termic în această perioadă a anului, respectiv, o medie a temperaturilor maxime de 2…3 grade și minime în general de -4…-2 grade. Vor fi precipitații în jurul datei de 8 ianuarie și în perioada 10 – 13 ianuarie, când sunt posibile și cantități de apă însemnate. În restul intervalului probabilitatea de apariție a acestora va fi mai redusă.
Maramureș
Intervalul va debuta cu temperaturi maxime în creștere, de la aproximativ 6…8 grade (6 ianuarie) până spre 9…12 grade în zilele de 7, 8, 9 și posibil în 10 ianuarie. Va urma o răcire semnificativă, astfel încât, din 13 ianuarie, temperaturile din timpul zilei vor prezenta o medie de 2 grade. Media minimelor termice va avea aproximativ aceeași evoluție, de creștere, de la 0 grade, până spre 2…4 grade în perioada 8 – 10 ianuarie, apoi de scădere treptată până la -5…-4 grade. Vor fi precipitații pe arii extinse în jurul datei de 8 ianuarie și în perioada 10 – 13 ianuarie, când sunt posibile și cantități de apă însemnate. Probabilitate pentru precipitații va fi relativ ridicată și în restul intervalului.
Moldova
Valorile termice diurne vor fi în creștere de la o zi la alta, de la o medie de 6…7 grade în 6 ianuarie, până spre 12 grade în zilele de 8 și 9 ianuarie. Va urma o răcire treptată a vremii, astfel încât media regională a temperaturilor maxime va fi de 2 grade în 13 ianuarie, iar după această dată va crește ușor până spre 3…4 grade. Temperaturile minime vor fi în general pozitive până în 12 ianuarie, cu o medie regională de 1…3 grade, iar în a doua săptămână este estimată o medie a acestora de -3…-2 grade. Probabilitatea pentru precipitații pe arii extinse va fi ridicată în perioada 11 – 13 ianuarie. Vor fi posibile precipitații și în restul intervalului, însă prezenta estimare indică o probabilitate mai redusă.
Dobrogea
Tendința va fi de încălzire și în această regiune, de la o medie a temperaturilor maxime de 10 grade în prima zi, până la valori în jurul a 15 grade în zilele de 8, 9 și 10 ianuarie, caracterizând o vreme deosebit de caldă pentru luna ianuarie. După aceste zile, se va răci treptat, iar în a doua săptămână sunt estimate temperaturi maxime în general de 4…5 grade.
Va fi în creștere și media temperaturilor minime, de la 2 grade, până la valori în jurul a 6 grade în perioada 8…11 ianuarie, apoi va fi în scădere treptată, astfel că începând cu 14 ianuarie sunt prognozate valori termice în general negative, cu o medie de -2…0 grade. Nu vor fi precipitații între 6 și 10 ianuarie, însă în perioada 11…13 ianuarie probabilitatea pentru precipitații pe arii mai extinse va fi ridicată. După 14 ianuarie sunt posibile precipitații, însă prezenta estimare indică o probabilitate mai redusă.
Muntenia
Media temperaturilor maxime va fi în creștere, de la 8…9 grade în prima zi, până la valori de 13…14 grade în zilele de 8, 9 și 10 ianuarie, carcterizând o vreme deosebit de caldă pentru luna ianuarie. După aceste zile calde, se va răci, iar în a doua săptămână sunt estimate temperaturi maxime de 3…4 grade la început și de 5…6 grade spre final.
Încălzirea se va resimți și la nivelul temperaturilor minime, ce vor crește, de la o medie regională de -1 grad, până la valori în marea lor majoritate în jurul a 2 grade în perioada 8…12 ianuarie, urmând ca în a doua săptămână caracteristice vor fi valorile negative, cu o medie de -3…-2 grade.
Nu vor fi precipitații între 6 și 10 ianuarie, însă în perioada 11…13 ianuarie probabilitatea pentru precipitații pe arii mai extinse va fi ridicată, totodată fiind posibile și cantități de apă însemnate. Sunt posibile precipitații și după 14 ianuarie, însă prezenta estimare indică o probabilitate mai redusă.
Oltenia
Vremea se va încălzi în perioada 6 – 10 ianuarie, astfel valorie termice atât cele maxime cât și cele minime se vor situa cu mult peste mediile multianuale caracteristice în această lună. Media temperaturilor maxime va crește, de la aproximativ 7…8 grade ( în 6 ianuarie) până spre 10…12 grade în zilele de 7, 8, 9 și 10 ianuarie.
Va urma o răcire semnificativă, astfel încât în 13 ianuarie, temperaturile din timpul zilei vor prezenta o medie de 3…4 grade, urmând să crească ușor spre finalul intervalului de anticipație, până spre 7 grade. Media minimelor termice va avea aproximativ aceeași evoluție, de creștere, de la -2 grade, până spre 1…2 grade în perioada 8 – 12 ianuarie, apoi de scădere ușoară până la -2 grade.
Probabilitatea pentru precipitații pe arii extinse va fi ridicată în perioada 11 – 13 ianuarie. Vor fi posibile precipitații și în restul intervalului, însă prezenta estimare indică o probabilitate mai redusă.
La munte
Până în 10 ianuarie și în zonele de munte, valorie termice vor fi mult mai ridicate decât în mod obișnuit în această perioadă a anului. Media temperaturilor maxime va fi de 4…6 grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 0 grade.
Va urma o răcire a vremii, începând cu 11 ianuarie, astfel temperaturile maxime mediate pentru întreaga zonă vor fi de -3…-1 grad, iar minimele vor fi în general de -8…-6 grade. Temporar vor fi precipitații, pe arii mai extinse în jurul datei de 8 ianuarie și în perioada 10 – 13 ianuarie, când sunt posibile și cantități de apă însemnate.
EVENIMENT
FOTO. Dacia 1300 electrică, parcată în centrul Clujului. Mașina, transformată de un român care a cheltuit 26.000 de euro
Un român pasionat de automobile vechi și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică, aceasta fiind parcată, luni, în centrul municipiului Cluj-Napoca, pe Bulevardul Eroilor.
„Modelul Dacia 1300 convertit la mașină electrică, având un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
A rezultat o putere de 41 CP. Mașina atinge o viteză maximă de 110 km/h într-o singură treaptă. Are o cutie de viteze mecanică, care provine de la o Dacia Papuc diesel.
Mașina a fost omologată la RAR (totul a fost în regulă), ieșind cu o autonomie de 155 km. Conversia a costat 26.000 euro + TVA”, scrie în descrierea făcută pe grupul de Facebook Car spotting.
Mașina are și numere verzi de înmatriculare, iar proprietarul a ținut să scrie că este vorba de o ”Dacia 1300 electrică”.
Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit, luni seară, la un accident rutier petrecut pe raza localității Sânpaul. În accident au fost implicate trei autoturisme, însă din fericire nu au existat victime încarcerate.
”O femeie de aproximativ 20 de ani a fost transportată la spital pentru investigații suplimentare de către echipajul SAJ. La misiune a luat parte o autospecială cu modul de descarcerare de la Garda Aghireșu”, arată ISU Cluj.