Connect with us

EVENIMENT

Zonele din Cluj unde sunt semnalaţi urşi. AJVPS: S-au înmulţit peste potenţialul fondurilor; 200 de exemplare sunt în judeţ

Publicat


urs pixabay

În tot mai multe localităţi din judeţul Cluj au fost semnalaţi, în ultima perioadă, urşi care dau târcoale gospodăriilor oamenilor.Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Spotrivi Cluj, Dan Ionescu, a declarat pentru Cluj 24 că urşii s-au înmulţit peste potenţialul fondurilor de vrânătoare în ultima vreme şi că în judeţ n-au mai fost vânate exemplare de aproape 10 ani.

Zonele din Cluj unde sunt semnalaţi urşi

„De ultimul urs am auzit că e pe la Iclozel, care cam vizitează zona. Din 2014 nu s-a mai aprobat, cel puţin în zona noastră, recoltarea de exemplare din specia urs. Atunci, au ajuns într-un număr foarte mare. Sunt fonduri de vânătoare, cum e Valea Ierii, zona de munte, unde sunt mai mulţi urrşi, dar n-ar trebui să se regăsească ursul în zona de câmpie”, spune Dan Ionescu.

Vezi şi:

Turme de mistreţi dau năvală în Cluj-Napoca. Locuitorii sunt disperaţi

El explică faptul că, fiind animale care pun „stăpânire” pe câte un teritoriu şi fiind mai mulţi decât optimul, cei mai slabi sunt „împinşi” şi spre alte zone decât cele montane.

Vezi şi:

Două vulpi îşi duc veacul în Parcul Central. AJVPS: „Sunt prietenoase, dar RADP trebuie să le tranchilizeze”

„Ei s-au înmulţit peste potenţialul fondului. Ursul e un animal teritorial. În momentul în care ei se înmulţesc fără un control cinegetic din partea vânătorilor, atunci cei mai slabi sunt împinşi în afara teritoriului celui mai tare. Din acest motiv, încep să iasă urşii şi pe zonele de deal, câmpie. Avem urşi şi la Vaid Cămăraş, avem la Ţaga, avem în zona Gherla-Iclozel, Dej, Frata, avem peste tot semnalaţi urşi. În zona de munte sunt mai concentraţi, dar acolo nu-s aşa vizibili.

Pe Valea Ierii sunt vreo 50 de urşi, dar nu produc pagube pentru că e foarte mare suprafaţa forestieră şi-s puţine localităţi, pe când aici, când iese un urs dintr-o pădure, e văzut dintr-o maşină, automat lumea îşi face probleme. Probabil că pe total judeţ numărul lor să treacă de 200 de exemplare. Poate 100 şi ceva”, a mai spus preşedintele AJVPS Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj – Rapid, 1-1. Clujenii RATEAZĂ șansa de a egala FCSB la puncte

Publicat

cfr

CFR Cluj – Rapid este meciul care încheie etapa a 4-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Cu o victorie, clujenii egalau la puncte liderul FCSB, în schimb, o victorie a rapidiștilor îi sălta până pe locul 4. Partida se încheie egal, 1-1, după două reprize diametral opuse. Au înscris Bolgado (min.7), respectiv Kait (min.52).

Echipele de start:

CFR Cluj (4-3-3): Hindrich – Rocha, Bolgado, M. Ilie, Camora – Emerllahu, Djokovic, Fică – Korenica, L. Munteanu, Kamara
Rezerve: M.Popa, Abeid, Țîrlea, Sinyan, Name, Tachtsidis, Păun, Gligor, Deac, Nkololo, Postolachi, Juric
Antrenor: Dan Petrescu

CFR Cluj – Rapid, 1-1. Clujenii RATEAZĂ șansa de a egala FCSB la puncte

Rapid (4-3-3): Stolz – Onea, D. Ciobotariu, Pașcanu, Borza – Ademo, Kait, Chistensen – Al. Dobre, Burmaz, Petrila
Rezerve: Aioani, Braun, Săpunaru, Ignat, Bădescu, Vulturar, Grameni, N’Jie, R. Pop, Ankeye, Gojkovic, Koljic
Antrenor: Marius Șumudică

Stadion: „Dr. Constantin Rădulescu”, Cluj-Napoca
Arbitru: Florin Andrei
Asistenți: Daniel Mitruți și Alexandru Vodă
Arbitru VAR: Ovidiu Hațegan / Arbitru AVAR: Viorel Flueran

Început lent de partidă, cu un studiu poate prea exagerat de ambele părți. În min.5, Rocha se scutură de letargie și are o incursiune pe partea dreaptă, încheiată cu un șut cu stângul respins în corner de Stolz. Korenica execută perfect și Bolgado înscrie cu capul, în min.7, pentru 1-0.

În min.10, Kamara, poate unul dintre cei mai neinspirați jucători clujeni, interceptează o minge de la Ciubotariu însă șuteză slab.

Louis Munteanu încearcă și el poarta de două ori, însă șuturile lui trec de puțin peste bară. În min.32, Korenica prinde și el un șut bun peste poartă.

În min.42 apare și prima ocazie a rapidiștilor, însă Hindrich se opune șutului lui Onea.

Repriza a doua a avut o desfășurare total opusă. CFR a pierdut inițiativa, Rapid, în schimb, a devenit mai periculoasă. În min.52, Kait egalează după o fază lucrată de Petrila.

CFR nu se mai regăsește, se apără la disperare și contraatacă haotic. Kamara continuă să fie trompeta meciului, cu poziționări aiurea și finalizări hilare.

În min.70, Kait vede roșu pentru simulare, cartonaș anulat de arbitru după intervenția VAR, pe motiv de offside în faza premergătoare. În min.90, Hindrich salvează în fața lui Christensen. După două minute, vine rândul lui Stolz.

CFR ratează șansa de a face tandem în fruntea clasamentului cu FCSB, în timp ce Rapid smulge un punct care, practic, e ca apa sfințită, nici n-ajută, nici nu strică. Să fie primit…

Notele Cluj24:

Hindrich 8 – Rocha 7, Bolgado 7, M. Ilie 7, Camora 7 – Emerllahu 6, Djokovic 6, Fică 7 – Korenica 7, L. Munteanu 6, Kamara 5, Abeid 6, Tachtsidis, Păun 6, Nkololo, Postolachi

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Târg de Paște cu vânzare la VIVO! Cluj-Napoca, în beneficiul persoanelor cu dizabilități

Publicat

Târg de obiecte handmade copii dizabilitati la Vivo

Pe 15 aprilie, între orele 12.00 – 18.00, centrul comercial VIVO! Cluj-Napoca va fi gazda unui Târg de lucrări hand-made organizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj cu ocazia sărbătorilor pascale.

Vor fi expuse spre vânzare diferite obiecte realizate de copii și adulți cu dizbilități din centrele și unitățile rezidențiale administrate de DGASPC Cluj.

Târg de Paște cu vânzare la VIVO! Cluj-Napoca, în beneficiul persoanelor cu dizabilități

Ne dorim crearea unei atmosfere primitoare pentru copiii și adulții cu dizabilități astfel încât aceștia să se simtă admirați și integrați. Publicul are ocazia să cumpere obiecte inedite și să își manifeste astfel toleranța și aprecierea față de persoanele vulnerabile.

Este vorba despre copii de la  casa de tip familial Perlino, casa Grigorescu, casa Târnavelor, casele de tip familial Mărăști, centrul de primire a copilului în regim de urgență Gavroche, din Cluj Napoca, copii de la casele de tip familial din Huedin, tineri cu dizabilități de la Centrele de abilitare și reabilitare din Gherla și Jucu, precum și adulți cu dizabilități fizice și neuropsihice de la Centrele de îngrijire și asistență din Luna de Jos și locuințele protejate din Catcău.

Vizitatorii VIVO! vor putea achiziționa icoane, tablouri, obiecte decorative, de pirogravură, ornamente destinate sărbătorilor pascale, autorii lucrărilor urmând a beneficia de fondurile strânse.

Vor fi prezenți și beneficiarii furnizorilor de servicii sociale private cu care DGASPC Cluj colaborează: asociația pentru protejarea și ajutorarea handicapaților neuro-psihici din Cluj- centrul de zi “Sf. Maria” , fundația “Bethesda & Floricica” Beclean, fundația „Estuar” și fundația „FEBE”.

Tineri voluntari, studenți la Asistență socială și Psihologie, vor contribui la buna desfășurare a evenimentului la care au fost invitați și reprezentanți ai autorităților locale.

Evenimentul are loc la intrarea numărul 2.

 

Citește mai departe

CULTURA

Timp al iertării și al împăcării. Săptămâna Mare în tradiția populară clujeană

Publicat

De

Tradiții clujene ân Sâptâmâna Mare

Săptămâna Patimilor, în care am intrat de astăzi, este una dintre cele mai încărcate perioade ale anului din punct de vedere spiritual și ritualic în satul tradițional clujean.

Trăită cu profundă reculegere, această săptămână este, în esență, o perioadă de doliu și de tristețe, orientată spre curățenie și pregătire atât trupească, cât mai ales sufletească, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Săptămâna Mare în tradiția populară clujeană

În satele de odinioară, munca la câmp era oprită. „E mare păcat să muncești când Domnul Hristos pătimește”, se spunea cu teamă și cu respect.

Așadar, arată specialiștii clujeni, oamenii posteau, iar întreaga săptămână era consacrată rânduielilor ce preced marea sărbătoare a Învierii.

Casele erau văruite proaspăt, semn al înnoirii și al luminii

Până miercuri, gospodăriile trebuiau să fie pe deplin pregătite pentru întâmpinarea praznicului. Casele erau văruite proaspăt, semn al înnoirii și al luminii.

“Zestrea, păstrată cu grijă în lăzi și lăițere, era scoasă la soare, împrospătată, primenită, iar hainele noi de sărbătoare – obligatorii pentru fiecare membru al familiei – trebuiau să fie gata. Femeile se îngrijeau cu migală de curățenie: scoteau hainele de sărbători, le puneau la soare, apoi le reașezau cu grijă, strecurând printre ele crenguțe de busuioc și alte plante frumos mirositoare”, arată cei de la CJCPCT Cluj.

Nu doar hainele, ci și obiectele din gospodărie erau supuse unei curățenii rituale. Blidele de lut dar și icoanele de glajă de pe pereți erau spălate și împodobite cu ștergare de sărbătoare. Până și fața casei, pavimentul din pământ bătut și muruit cu lut galben, era reîmprospătat.

Curățenia inimii era la fel de importantă ca cea a casei

În această săptămână „nu e bine ca femeia să coasă”, se spunea, pentru că „atunci împarte Sfântul Ilie trăsnetele” – un avertisment care ținea deopotrivă de rânduiala religioasă și de credințele populare legate de forțele cerești și pedeapsa divină.

Între Florii și Joia Mare, oamenii se spovedeau și se împărtășeau, dornici să intre în sărbătoarea Învierii cu sufletul curat și împăcați cu cei din jur. Era un timp al iertării și al împăcării, în care curățenia inimii era la fel de importantă ca cea a casei.

Foto: Casă pregătită de sărbătoare / Orman, jud. Cluj / Arhiva CJCPCT Cluj

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Polițiștii clujeni au deschis ANCHETĂ în cazul femeii care a fost atacată de trei câini în Florești

Publicat

De

Anchetă ân Florești unde o femeie a fost mișcată de câini

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Cluj s-au sesizat din oficiu în cazul femeii care, duminică, a fost atacată de trei câini de talie mare în Florești.

Femeia este internată în spital.

Anchetă în cazul femeii care a fost atacată de câini în Florești

Polițiștii Secției 6 Rurală Florești au fost sesizați, prin apel la 112, duminică, în jurul orei 17.10, cu privire la faptul că o femeie a fost atacată de trei câini de talie mare, în apropierea unei zone împădurite, situate în apropierea străzii Cetății.

Din primele verificări a rezultat că femeia, aflată la plimbare în zonă, ar fi fost surprinsă de cei trei câini, care ar fi devenit agresivi și ar fi atacat-o. În sprijinul victimei au intervenit mai mulți oameni aflați în apropiere, care au anunțat imediat incidentul la 112.

Persoana vătămată a fost transportată la o unitate medicală pentru îngrijiri de specialitate.

Poliția încearcă să afle tot ce s-a întâmplat

În cauză, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neluare a măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul ori deținătorul temporar al câinelui asupra unei persoane, în vederea stabilirii întregii situații de fapt, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Polițiștii recomandăm cetățenilor ca, în cazul în care intenționează să desfășoare plimbări sau drumeții în aer liber, să se asigure că nu pătrund în zone private sau în apropierea stânelor de animale.

Este important să aveți asupra dumneavoastră mijloace de protecție și avertizare și să evitați deplasările în locuri necunoscute sau izolate, mai ales dacă sunteți neînsoțiți.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate