EVENIMENT
Ziua Porților Deschise la Căsuța Pisicilor din Cluj-Napoca. Veniți să vedeți ”codițe de pisici împlinite”
Duminică, 30 iulie, are loc la Cluj-Napoca Ziua Porților Deschise la Căsuța Pisicilor, ocazie cu care vor fi expuse și câteva din donațiile de la susținători, printr-un mini-târg caritabil atent selecționat.
”Vă așteptăm în zona 7 Străzi din cartierul Gruia, începând cu ora 11 și până la ora 20. Când ajungeți la adresă unul din voluntarii noștri vă va întâmpina cu căldură la poartă, în caz că aveți dificultăți ne puteți suna la numărul de telefon 0765040652 – dedicat acestui eveniment.
Haideți să fiți fermecați de ochișorii magici ai lui Safi, să îl mângâiați pe Franky și să-i cunoașteți pe Juju, Parker și pe toți rezidenții de la căsuță. Se va lăsa cu burtici rostogolindu-se fericite, undițe agitate prin aer și codițe de pisici împlinite!”, arată organizatorii.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Un tânăr de 13 ani a fost dat dispărut dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca. Clujenii care au informații despre el sunt îndemnați să sune la 112.
Un băiat de 13 ani a plecat, luni seară, dintr-un centru de plasament și nu s-a mai întors. Clujenii care pot furniza informații sunt rugați să sune la 112.
„La data de 11 noiembrie, ora 21.25, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că LINGURAR FERNANDO, în vârstă de 13 de ani, a plecat voluntar în cursul zilei, în jurul orei 07.15, dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca”, a transmis IPJ Cluj.
Poliția, apel la publicul clujean
SEMNALMENTE: Înălțime aproximativă – 1,70 Înălțime, atletic, păr negru.
În momentul plecării acesta era îmbrăcat cu blugi albaștri, adidași albi, flanelă neagră, geacă neagră și având în spate un ghiozdan albastru.
„Persoanele care pot furniza orice informaţii despre persoana plecată voluntar, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!”, a mai arătat IPJ Cluj.
CLUJ24 TV
VIDEO Psihiatru clujean: Secția de Psihiatrie III, unde ajung dependenții de droguri, aglomerată de sărbători, nu la festivaluri
Conferențiarul UMF Cluj-Napoca, Horia George Coman, a fost invitatul Cristinei Pintilie – Șendrea, realizatoarea podcast-ului Human Hub de pe Cluj24. Acesta conduce și secția Psihiatrie III a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU), locul unde ajung dependenții de droguri din oraș pentru a primi tratament sau consiliere, locul unde reabilitarea pacienților este principala preocupare a medicilor și personalului medical.
Majoritatea pacienților dependenți de droguri ajung la la spital aduși de poliție, de cele mai multe ori încătușați. Conferențiarul Coman ne-a declarat că pacienții internați aici sunt prinși la volan sub influența drugurilor, la furat, când nu mai au bani de substanțe, ori atunci când devin agresivi cu alți oameni. Deși orașul este o destinație de festivaluri, aglomerația cea mai mare nu este în perioada marilor concerte, ci de sărbătorile religioase, cum ar fi Crăciunul sau Paștele.
Atenție la anturajul pe care îl au tinerii!
De ce se apucă lumea, în special copiii și adolescenții, de droguri? Unde ajung dependenții care creează probleme în societate? Cât de greu este ca un pacient să nu recidiveze? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care conferențiarul Coman ne-a răspuns în această ediție a Human Hub.
Interesant este că, în continuare, tinerii încep să consume droguri la presiunea găștii din care fac parte, a mai adăugat psihiatrul. Vindecarea este posibilă, cu mult ajutor, din partea medicilor și a familiei, dar și cu multă voință și dorință din partea pacienților.
Senatul a adoptat noi măsuri stricte pentru a descuraja comportamentul periculos la volan. Prin modificările aduse Codului Penal, pedepsele pentru încredințarea unui vehicul unei persoane fără permis, precum și pentru conducerea fără permis, devin considerabil mai dure.
Pedepsele privative de libertate cuprinse între 4 şi 8 ani pentru încredinţarea vehiculului unei persoane fără permis, în urma căruia s-a produs un accident, şi între 5 – 10 ani, dacă accidentul s-a soldat cu victime, cresc cu o treime, iar cei care se urcă la volan fără permis vor fi obligaţi să execute pedeapsa, indiferent dacă produc sau nu accident, prevăd două amendamente admise la proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, adoptat luni de Senat, scrie Agerpres.
„Cred că în momentul ăsta, împreună cu Legea ‘Anastasia’, cu legea care pedepseşte consumul de droguri şi consumul, această lege întregeşte practic scutul de apărare împotriva celor care săvârşesc accidente datorită faptului că în mod voit şi cu bătaie de joc faţă de lege ignoră ideile de siguranţă (…). În momentul în care instanţele de judecată nu vor mai putea aplica pedepse cu suspendare şi în momentul în care cine se urcă la volan beat, drogat, fără permis sau cine încredinţează un autovehicul unei persoane bete sau fără permis, ştiu că nu mai e cale de învoială cu nimeni, cu siguranţă vor deveni mai responsabili, vor deveni mai atenţi la respectarea legii”, a transmis, în plen, senatorul PNL Daniel Fenechiu, iniţiator al acestui proiect legislativ alături de senatorul PSD Robert Cazanciuc.
Pedepse dure pentru încredinţarea vehiculului unei persoane fără permis
Un alt amendament admis vizează eliminarea din lege a articolului care se referea la răspunderea celor care încredinţează maşina.
„Cel care încredinţează un autovehicul primeşte o pedeapsă asemenea celui care conduce fără să aibă drept”, a detaliat Cazanciuc.
În opinia senatorului PSD, legislaţia trebuie să atragă atenţia celor care „mai au această uşurinţă” de a lăsa cheile de la maşină nesupravegheate.
„Textele în vigoare acoperă această situaţie. Eficienţa va fi legată strict de modul în care instanţele vor aplica acest text. În momentul în care ştii că nu mai poţi primi decât o pedeapsă cu executare, s-ar putea să fii mult mai responsabil când te urci la volan”, a susţinut Cazanciuc.
Pedepse cu închisoarea de la 3 la 7 ani
Totodată, rămâne nemodificat articolul din proiectul de act normativ potrivit căruia „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani”.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal va fi supusă dezbaterii şi votului Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
POLITICA
George Simion: Nu am fost pur și simplu abandonați de conducători, am fost și trădați! (PE)
Președintele AUR, George Simion, a transmis duminică, de la Maramureș, un mesaj dur cu privire la situația în care actuala clasă politică a adus România.
Potrivit liderului AUR, România a ajuns o țară plină „de fier vechi” din cauza conducătorilor din ultimii 35 de ani, care, în loc să îi protejeze, i-au abandonat și trădat pe români, au închis fabricile și uzinele românești.
„Am ajuns să ne zvârcolim în sărăcie doar așa pentru că au vrut conducătorii noștri din ultimii 35 de ani. Să ne facem bine înțeleși: nu am fost pur și simplu abandonați de conducători, am fost și trădați. Fiecare fabrică închisă, fiecare mină abandonată este o dovadă a trădării pe care acești politicieni, antiromâni, nu români, au comis-o. (…) N-au fost nici socialiști, n-au fost nici liberali, n-au fost nici de stânga, n-au fost nici de dreapta, au fost pur și simplu niște hoți. Mine închise, fabrici dărâmate, locuri de muncă dispărute, o industrie ucisă de incompetență și trădare. Am ajuns o țară de fier vechi, de oameni forțați să plece peste hotare pentru a-și putea întreține familiile”, a spus George Simion, în cadrul unui eveniment organizat la Maramureș.
2024, anul patrioților
Mai sunt două săptămâni până când românii își vor alege președintele pentru următorii cinci ani de zile. Potrivit ultimelor sondaje, președintele AUR, George Simion, are cele mai mari șanse să intre în turul II, alături de Marcel Ciolacu. Simion susține că 2024 este anul patrioților.
„Zilele trecute, forțele care vor să ne confiște libertatea au pierdut o mare luptă în Statele Unite, de acolo de unde poate veni și libertatea, dar de acolo de unde poate veni și răul. (…) Noi suntem o mișcare care, la fel ca în Statele Unite, o să fie victorioasă pentru poporul nostru, pentru țara noastră și pentru felul nostru de a fi. (…) Alegerile o să le câștige românii care stau liberi pe rețelele de socializare și nu mai pot fi păcăliți cu televizorul”, a subliniat George Simion.
CMF: 11240014