CULTURA
Ziua Morților sau Luminația. POMENIREA sufletelor celor adormiți. TRADIȚII din Ardeal

Ziua morților, cunoscută și sub denumirea de Luminație, este sărbătorită în calendarul romano-catolic în data de 2 noiembrie, a doua zi după Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Mai demult, ziua morților era reportată pe 3 noiembrie, dacă 2 noiembrie cădea într-o zi de duminică.
În lumea apuseană, sărbătorirea luminației începe după vecernia din seara zilei de 1 noiembrie. În această zi, creștinii își cinstesc și îngrijesc mormintele celor trecuți la cele veșnice. Credincioșii merg la cimitir, curăță mormintele și le înfrumusețează cu flori și lumânări aprinse, în amintirea celor care i-au însoțit pe drumul vieții. În plus, se înalță rugăciuni particulare și la liturghie pentru sufletele răposaților și cinstirea acelora care au murit în prietenia sau în pacea lui Hristos.
În bisericile ortodoxă și greco-catolică, ziua săptămânală pentru pomenirea generală a celor adormiți este sâmbăta. Din toate sâmbetele unui an bisericesc, două sunt consacrate în chip special pomenirii generale a morților: sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului de sec de carne și sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt. Ele mai sunt cunoscute sub denumirea de „Moșii (de iarnă și de vară)”.
Sâmbăta lui Lazăr, care precede Floriile, este o zi în care se pomenesc cei răposați, în cimitire.
În Transilvania și Banat, credincioșii ortodocși și greco-catolici fac pomenirea celor adormiți (Luminația) în ziua de 1 noiembrie, la biserică, iar la cimitir în după-amiaza sau în seara aceleiași zile.
Ziua morților sau Luminația
În Evul Mediu, pe 1 Noiembrie, după Sfânta Liturghie dedicată Zilei tuturor sfinților, oamenii își petreceau după-amiaza în cimitire, rugându-se pentru sufletele răposaților. Așa se explică originea consacrării primei zile din Brumar drept zi de pomenire a morților, scrie Alba24.ro.
De aici provine obiceiul de a merge pe 1 Noiembrie în cimitir, de a duce flori și coronițe de flori, de a aprinde lumânări și a spune rugăciuni pentru sufletele morților. În biserici, se săvârșește vecernia (slujba de seară) în memoria celor trecuți în veșnicie.
În bisericile protestante, Ziua Morților nu există, însă și credincioșii protestanți, evanghelici, reformați merg în cimitire, duc flori, aprind lumânări și se roagă. Obiceiul a fost preluat şi de Biserica Greco-Catolică.
În timp, Biserica Ortodoxă a preluat această sărbătoare dedicată sufletelor celor decedați, care devine astfel ecumenică.
Ziua Morților sau Luminația se înscrie în rândul sărbătorilor din vechiul cult al morților. Luminația este celebrată și de preoții ortodocși care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul morților.
Cu câteva zile înainte, creștinii merg la cimitir şi curăță mormintele, iar pe 1 Noiembrie aceștia duc flori la cimitir, în special crizanteme, flori specifice toamnei și acestei sărbători. Mormintele se împodobesc cu flori și coroane de flori. Se aprind lumânări și candele pentru sufletele celor decedați.
În această zi, oamenii dau de pomană în memoria morților. În unele zone din Ardeal se duc la cimitir dulciuri sau alte produse de patiserie și se dau copiilor.
În legendele populare, noaptea de 1 Noiembrie este cea în care porțile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar cei morţi vin să îi viziteze pe cei vii.
Credincioşii catolici, ortodocşi (care au împrumutat această tradiţie), reformaţi, evanghelici, protestanţi, pregătesc din timp mormintele, curăţându-le, vopsindu-le, iar în ziua luminaţiei le împodobesc cu flori şi lumânări sau candele aprinse.
Tot cu acest prilej, preoţii citesc în cimitire rugăciuni de pomenire a celor răposaţi, iar în unele zone se împart mici daruri la copii.
Potrivit Sfintei Scripturi, după moarte urmează Judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtășească fie de fericire, fie de suferință, stări date de modul vietuirii pe pământ (unit cu Dumnezeu sau despărțit de El).
Aceste stări nu sunt definitive, ele durează până la Judecata Universală, când va avea loc învierea întregului neam omenesc și când vor avea loc hotărârile finale legate de starea de fericire sau suferință, conform creștinortodox.ro.
Semnificații religioase
Semnificația Zilei Morţilor se regăsește în tradiţia Bisericii Romano-Catolice, însă aceasta a fost preluată în timp și de ortodocși, luterani, calvini sau unitarieni.
Ziua de 1 noiembrie este trecută în calendarul romano-catolic ca fiind Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, iar ziua de 2 noiembrie este momentul în care se pomenesc în mod special morţii.
Sărbătoarea tuturor Sfinților la catolici
Referitor la sărbătoarea de sorginte catolică, 1 noiembrie are două semnificaţii: pe de o parte este o zi de cinstire a tuturor sfinţilor, iar pe de altă parte este ziua de pomenire a morţilor.
Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor îşi are originea în practica Bisericii din Antiohia, care chiar din primele veacuri (secolul IV) ale creştinătăţii îi celebra pe toţi martirii cunoscuţi şi necunoscuţi.
Referiri la această sărbătoare se regăsesc la Sfântul Vasile cel Mare care în omiliile (predicile) sale vorbeşte şi despre Sfinţii Martiri prăznuiţi în prima duminică după Rusalii.
În Biserica Romano-Catolică, sărbătoarea a fost introdusă oficial de Papa Bonifaciu în prima duminică după Rusalii, la fel ca şi în Răsărit.
Mai târziu, sărbătoarea a fost mutată pe 1 noiembrie, „iar din anul 1004 va deveni o zi de pomenire a morţilor, ce va rămâne în tradiţia occidentală până astăzi”, se arată pe site-ul bisericii din Milano Nord.
Tot aceeaşi sursă menţionează că în momentul în care călugării irlandezi au plecat să evanghelizeze Galia s-au confruntat cu diferite practici păgâne de origine celtă, printre care era şi sărbătoarea morţilor, „Samhain“ (Zeul Morţilor, Principele Întunericului).
„La celţii, începutul unui nou an era sărbătorit pe 1 noiembrie, fiind considerat sfârşitul sezonului soarelui şi începutul sezonului întunericului şi a frigului.
Acest moment de trecere de la un sezon la altul era marcat de druizi (preoţii celţilor) prin dansuri, incantaţii şi alte manifestări religioase.
Sărbătoarea în sine era celebrată începând cu noaptea de 31 octombrie până a doua zi, la 1 noiembrie, iar uneori putea să dureze chiar trei zile. Oamenii participau la această sărbătoare îmbrăcaţi în costume făcute din piei şi oase de animale.
Celţii credeau că în această noapte spiritele celor morţi puteau să revină în casele lor terestre, pentru a-şi căuta un nou trup”, se mai arată pe pagina de internet a bisericii din Milano Nord.
De ce facem pomenire morților?
Biserica îi numește pe cei trecuți în viața de dincolo „adormiți”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existență în alt mod de existență.
Hristos îi va dărui cuvântului „adormit”, înțelesul care îl asociază cu învierea. Când Mântuitorul ajunge în casa lui Iair, a cărui fiică, de numai 12 ani, de abia murise, spune: „Nu plângeți; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Sute de motocicliști, la defilare prin Cluj-Napoca. Campanie de prevenire a accidentelor rutiere

Sute de motocicliști clujeni au participat, sâmbătă, la cea de-a 12-lea ediție a campaniei ”Atenție la motocicliști” desfășuată cu scopul de a preveni accidentele rutiere și a atrage atenția și asupra acestui tip de participanți la trafic.
Campania a cuprins vestita defilare a motocicliștilor pe străzile din Cluj-Napoca, dar și o serie de activități de prevenție dedicate tuturor participanților la trafic: șoferi, motocicliști, pietoni, bicicliști, posesori de trotinete, precum și un curs de prim-ajutor susținut de SMURD.
EVENIMENT
Poliția Cluj: Atenție la înșelăciune prin telefon. Moduri de operare cu tehnici de spoofing

Poliția Cluj atrage atenția asupra unui tip de fraudă tot mai frecvent întâlnit, în care infractorii folosesc tehnici de inginerie socială pentru a înșela victimele și a le convinge să acceseze credite bancare pe numele lor, transferând ulterior sumele în conturi controlate de aceștia. Cea mai recentă victimă a acestui tip de înșelăciune este actrița Patricia Brad de la Teatrul Național Cluj-Napoca. Aceasta a fost păgubită cu 100.000 de lei.
Modul de operare presupune apeluri telefonice, în care infractorii se prezintă drept reprezentanți ai unor instituții financiare sau autorități.
Victima este informată că datele sale personale au fost compromise și folosite pentru a accesa un credit fraudulos. Sub pretextul unei „anchete” sau pentru a ajuta autoritățile să prindă infractorii, victima este convinsă să acceseze un credit real și să transfere banii într-un cont indicat de infractori, sub pretextul că aceștia sunt „marcați” și urmăriți de autorități.
Falsificarea numărului de telefon
Un element important al acestei fraude este utilizarea tehnicii de caller ID spoofing. Aceasta presupune falsificarea numărului de telefon care apare pe ecranul victimei, astfel încât apelul să pară că provine de la o sursă de încredere, cum ar fi o bancă sau o autoritate publică. Tehnica de spoofing sporește credibilitatea apelului și crește riscul ca victimele să cadă în capcana infractorilor.
Pentru a preveni astfel de incidente, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj recomandă cetățenilor să nu furnizeze niciodată date personale, bancare sau de autentificare prin telefon. Nicio instituție nu va solicita accesarea unui credit sau transferul de bani pentru „verificări” sau „investigații”. În cazul unui apel suspect, este esențial să întrerupeți imediat conversația și să contactați instituția respectivă prin canale oficiale.
”În cazul în care sunteți victime ale unui astfel de apel, este important să sesizați imediat autoritățile la cea mai apropiată unitate de poliție. Inspectoratul de Poliție Județean Cluj continuă să desfășoare activități de informare și prevenire, recomandând tuturor cetățenilor să fie prudenți și să manifeste vigilență în fața oricăror solicitări neobișnuite, primite telefonic sau online”, transmit polițiștii.
CULTURA
VIDEO. Mesajul actorului Florin Piersic de Florii: Să aveți bucurii, chiar dacă încă…ne ninge

Marele actor clujean Florin Piersic a transmis un mesaj de Florii, care se sărbătoresc duminică, și a spus că se bucură că TVR va relua câte un episod din emisiunea sa ”Piersic Show”.
”Dragii mei, mâine sunt Sfintele Florii! Să aveti bucurii, chiar dacă încă…ne ninge! Am aflat de la TVR ca incepand de maine seara, in fiecare duminica de la ora 19, se va relua cate un episod din emisiunea „Piersic Show” in care i-am avut parteneri de povesti pe multi dintre iubitii mei colegi de teatru si film.
„Vin Floriile cu soare si soarele cu…Florin”, spunea minunata mea mamă!”, a afirmat actorul.
Piersic a precizat că TVR i-a adus cele mai mari satisfacții.
EVENIMENT
Stăpânul lui Arni, bulldogul francez care are stimulator cardiac: Cățeii cu probleme cardiace au o șansa reală în Cluj-Napoca

Daniel Tamaș, stăpânul lui Arni, bulldogul francez în vârstă de 13 ani, căruia medicii clujeni i-au implantat, în premieră, un stimulator cardiac, consideră că a fost vorba despre un miracol pentru medicina veterinară clujeană și spune că, după această reușită, cățeii cu probleme cardiace au o șansă reală în Cluj-Napoca.
”Prof dr. Iuliu Scurtu de la USAMV Cluj impreuna cu prof. dr Horia Rosianu de la Institutul Inimii au facut un miracol, in premiera pentru medicina veterinara clujeana: pace maker pe un bulldog cu destui de multi kilometri si cu un radiator subdimensionat.
Toate posibile sub atenta administrare a anesteziei de catre dna. Dr. Iulia Melega. Stim ca a fost o intreaga echipa si din pacate nu am apucat sa va cunoastem pe toti. Va multumim!”, a spus Tamaș.
Probleme medicale pentru Arni
Acesta a povestit cum a ajuns să descopere că Arni are probleme cardiace și prin ce emoții a trecut împreună cu soția sa pentru a-l salva.
”Arni e un bulldog francez (frenchie ) care ne suporta ca familie din 2012 si in acelasi timp ne bucura in fiecare zi. Spre deosebire de alti bulldogi, Arni nu a avut probleme majore pana anul asta, lucru nefiresc rasei.
Noi din ianuarie am fost abonati aproape zilnic la alti profesionisti veterinari carora le multumim la fel de mult, celor de la Trivet Cluj, in special dnei Dr. Ioana Vasilciuc. De ce am fost? Pentru ca bulldogii francezi nu au doar respiratie deficitara, ci si incapatanare legendara care e cuplata cu tras aiurea in lesa.
De data asta s-a concretizat cu un ulcer cornean de toata frumusetea, practic isi putea pierde ochiul stang. Dna. dr. Vasilciuc l-a tratat senzational si catelul are ochi nou. 2 luni a durat tratamentul, cu picaturi, creme si solutii, administrate din 2 in 2 ore.
Terminasem tratamentul, aveam cătel cu faruri noi, in parametrii, putea din nou sa vada absolut toti rahatii de pe sosea/drum/ulita si sa traga ca un disperat sa-i miroase / linga. Ne-am bucurat. Dupa o saptamana de la terminarea tratamentului insa…
Toate astea s-au schimbat cand dintr-o data a cazut pe spate, fara vreun stimul. Am inceput drumurile la urgente, la radiografii, ecografii si ekg-uri sa vedem ce are catelul, intrucat era in dureri foarte mari. Durerile vin de la problemele cu spatele, pe care rasa asta le dobandeste odata cu inaintarea in varsta, iar incidental am descoperit ceva mult mai grav: AV Block grad 3”, a povestit stăpânul lui Arni.
Soluția la leșinuri
Acesta a precizat că, initial, recomandarea doctorilor legata de un pacemaker l-a ingrozit stiind ca trebuie anestezie generala, nestiind ce inseamna sincopa, nestiind ce inseamna moarte subita.
”Am zis ca nu, din frica. Toate bune si frumoase, Dna. dr. Vasilciuc l-a stabilizat din punct de vedere al durerii, pana luni cand au inceput episoadele de sincopa. Sunt in crypto de 4 ani imediat, o piata stimulenta pe toate planurile (emotional, spiritual, financiar ) cu sus jos sus jos, la 4 ore si cu toate astea asa emotii n-am trait cum am trait saptamana asta vazandu-mi cățelul din lesin in lesin, cu riscul major ca urmatoarea sincopa sa fie fatala. Am dormit adunat vreo 10 ore atat eu cat si Anca.
Miercuri a facut 10 sincope in total care sunt mici lesinuri (1-2 secunde ), destul cat sa vezi spaima pe fata catelului si sa o simtit in stomac instant.
A trebuit sa actionam rapid, dna. Vasilciuc recomandandu-ne rapid sa mergem catre prof. dr. Iuliu Scurtu, care e nr. 1 pe medicina cardio veterinara, pentru ca nu e timp. Am albit, rozit, cand am inteles realitatea: pacemaker ASAP sau cățelul e pamant de muraturi pana marti.
Asa s-a intamplat sa avem ca autoritate in domeniu un alt nr. 1 al medicinei clujene, prof. dr. Horia Rosianu, șeful Sectiei de Cardiologie Umana de la Institutul Inimii Cluj care a intrat in actiune aproape instant si ne-a zis scurt: ma bag, avem ce trebuie, discut cu prof. Scurtu si intram in operatie.
+8,000 de pacemakere instalate pe cetateni ce pot inca un an sa-si vada familiile + un vibe comun venit dinspre ambii domni profesori: ce naiba, suntem oras universitar cu medicina top. cum sa duceti catelul in alta parte si sa ne umilim profesional, cand avem absolut tot ce ne trebuie sa facem operatia de succes? am stiut ca avem o sansa buna”, a mai spus Daniel Tamas.
Operație de trei ore
Potrivit acestuia, cei doi medici si-au adunat echipa si vineri la ora 15 Arni a intrat in operatie.
”Cand am vazut apelul prof. Scurtu la ora 6pm, mi-a stat inima in loc si mi-au tremurat genunchii. In toate literele alfabetului, grecesc si japonez. Am raspuns, cu puls 1 milion lejer si aud: Arni a iesit bine din operatie, vine acasa azi.
Nu am ce sa mai adaug decat ca de azi, cateii cu probleme cardiace au o sansa reala in Cluj-Napoca prin operatia in premiera al carei vedete nedorite a fost Arnică al nostru.
Domnilor doctori, prof Iuliu Scurtu, prof. Horia Rosianu, dr. Iulia Melega, dr. Ioana Vasilciuc, va multumim ca ne-ati redat inima casei”, a conchis Daniel Tamaș.
Acesta maiare un motiv în plus de recunostinta în condițiile în care vineri a fost ziua de naștere a prof. Iuoliu Scurtu, care a decis sa îl opereze pe cățel în loc să își vadă de copii, de program, ”dar si-a facut meseria exemplar”.