Connect with us

ACTUALITATE

Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor. Ce trebuie să facă o femeie în caz că este supusă unei agresiuni

Publicat


Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, 25 noiembrie, pune în discuție o problemă cu care se confruntă femei din întreaga lume. România este una dintre țările unde agresiunile față de femei sunt raportate zilnic, dar atât societatea și, uneori și autoritățile, rămân pasive.

50 de agresiuni faţă de femei în Cluj

În urma unei discuții cu viceprimarul Clujului Olah Emese, cunoscută și ca o persoană activistă împotriva violenței față de femei, ne-a comunicat că în județul Cluj pe anul 2019 au fost înregistrate 50 de cazuri de agresiune față de femei, iar până la momentul actual sunt raportate în jur de 60 de cazuri. Specialiștii afirmă că se așteaptă creșterea numărului acestor acte de violență mai ales în perioada sărbătorilor.

Rată progresivă a cazurilor de violență domestică la nivel național 2019-2020

În urmă unei solicitări, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) ne-a comunicat  că la nivel național numărul apelurilor înregistrate pe perioada ianuarie – octombrie 2020, la linia telefonică cu nr. unic 0800.500.333 destinată victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriul de sex și traficului de persoane,  din  cadrul ANES, un de total 3291 apeluri, (ianuarie 194, februarie 216, martie 237, aprilie 308, mai 382, iunie 305, iulie 335, august 552, septembrie 463, 299 octombrie).

De asemenea, putem menționa că în timpul stării de urgență (16 martie 2020 – 14 mai 2020) s-au primit 603 de apeluri, iar în timpul stării de alertă (18 mai – 13 noiembrie  2020) au fost înregistrate 2243 apeluri.

Aproape 3.000 de apeluri în pandemie

În ceea ce privește numărul total de apeluri de la începutul pandemiei COVID-19 din România, în timpul ambelor stări menționate mai sus, au rezultat 2846 de apeluri primite.

De asemenea, potrivit surselor IGPR,  în cursul acestui an, în primele nouă luni, au fost emise 6.472 de ordine de protecție provizorii, cu 10%(598) mai multe decât în aceeași perioadă din 2019(5825 OPP).

În materie penală, raportat la perioada ianuarie – septembrie 2019,  au fost  înregistrate 34.798 de victime ale violenței domestice, conform datelor IGPR.

Demersurile femeii pentru divorţ

Am discutat cu avocatul și Lect. univ. dr. Diana Ionescu de la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB) despre ce poate face o femeie pentru a iniția divorțul, unde poate cere aceasta ajutor, cum ar trebui să se comporte polițiștii când înregistrează astfel de plângeri și ce ne lipsește în tratarea acestor cazuri de violență domestică.

Ce trebuie să facă o femeie dacă acasă este supusă unor acte de violență și aceasta vrea să inițieze divorțul?

În primul rând, în momentul în care o femeie este victima unei infracțiuni aceasta poate să sesizeze organul de urmărire penală și să declanșeze o procedură penală împotriva autorului. În al doilea rând, ea poate sesiza poliția și să obțină un ordin provizoriu de protecție. România are norme legale care vin să reglementeze această problemă, dar putem constata că o reală problemă este cea a aplicării normelor.

Noi avem norme în această materie bune, bineînțeles că ele mai pot fi îmbunătățite, dar față de percepția negativă a acestui fenomen în rândul societății normele arată bine și datorită faptului că am transpus niște norme din dreptul european. Spre exemplu la nivelul UE a fost adoptată o directivă privind drepturile și protecția victimelor infracțiunilor, 2012/29. Ordinul de protecție poate fi emis și de poliție. Problema este cea de aplicare.

Dacă victima merge la poliție și aceasta este trimisă înapoi acasă sfătuită de polițist să se împace cu soțul, în acest caz ce este de făcut?

Dacă merge la poliție și nu reușește să rezolve nimic va trebui să recurgă la asistența unui avocat, inclusiv pe partea de avocatură pro bono, sunt colegi care lucrează în acest domeniu sau să recurgă la un ONG care asigură asistența unor astfel de persoane sau chiar sesizarea presei. Presa poate să tragă un semnal de alarmă și autoritățile publice sunt atente la  investigațiile realizate. Dacă după acest fapt victima mai are încredere merge pe ierarhia autorităților publice respectiv parchetul și sesizează această faptă de refuz a polițistului sau recurge la asistența unui avocat inclusiv printr-o cerere trimisă către decanul baroului din zona unde locuiește pentru a se asigura asistență juridică gratuită.

Problema este într-adevăr aceasta: ce faci când te duci la poliție și poliția îți spune acest lucru. Orice sesizare se înregistrează, polițistul nu îți poate spune că nu îți înregistrează sesizarea și te trimite să te împaci cu soțul tău. Nu, acest lucru este un comportament ilegal al polițistului. Iar o femeie dacă trece prin această experiență are nevoie de suport, trebuie să aibă curajul și puterea să meargă mai departe pentru că ceea ce face polițistul este ilegal. Poliția nu poate interveni înainte să dea sfaturi, trebuie să primească sesizarea, să o scrie într-un proces verbal. Din experiență vă spun că lumea uneori se oprește în acest moment pentru că își pierde încrederea și acest lucru este foarte grav, trebuie să ai puterea să continui, să suni un avocat, un ONG sau un ziar, nu trebuie să te oprești în acest moment.

De multe ori victima își retrage plângerea

S-a întâmplat ca o femeie după ce inițiază divorțul aceasta să fie urmărită de soțul ei?

Este posibil acest lucru, constat că aceste infracțiuni sunt săvârșite ca urmare a unei răzbunări din diverse motive. Ce ar putea victima să facă dacă vrea să inițieze procedura divorțului și aceasta este urmărită sau lovită de către partener, trebuie să sune la poliție și să recurgă la ordinul de protecție sau ordinul de protecție solicitat direct judecătoriei.

Cum ajung aceste femei să nu mai poată scăpa dintr-o astfel de relație?

Aici este foarte important analiză pe care o fac psihologii, acest comportament îl înțelegi mai puțin din perspectiva juridică, dar psihologii au identificat un sindrom special al victimei în sensul în care îi este foarte greu să iasă din aceste relații toxice. Pe plan juridic pentru a determina victimele să iasă din acest cerc vicios  este o singură soluție și anume suportul care trebuie acordat victimelor în momentul în care este declanșată o procedură judiciară. Acest suport trebuie acordat de către poliție, care înseamnă suport psihologic, normele legale prevăd că victimele au dreptul la acest suport.

Poate părea banal, dar primul drept pe care îl are victima, este cea de a fi informată, este esențial ca polițiștii să fie pregătiți în a informa cu un limbaj adecvat care sunt procedurile și drepturile sale. De multe ori victima își retrage plângerea pentru că aceasta nu are suport și simte.

Avem nevoie de mai multă educaţie în psihologia judiciară

De ce în unele procese agresorul primește o pedeapsă nesemnificativă, iar victima este văzută că parte din problemă?

În această problemă Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat arătând că da, avem o problemă în România în acest domeniu, tema specifică fiind cea acordului la întreținerea unui act sexual și consideră că femeia este de vină. De ce se întâmplă acest lucru? Dacă ar fi să dau un răspuns cred că ar fi necesară o pregătire a persoanelor care lucrează în sistemul judiciar în materia psihologiei judiciare.

Cred că avem nevoie de mai multă educație în psihologia judiciară pentru a înțelege mai bine aceste lucruri, în caz contrar sistemul judiciar reflectă aceste concepte din societate, această idee că a făcut femeia ceva și a meritat fie violul, fie loviturile, aceste tipare mentale se întâlnesc în societatea noastră. Acest lucru este identificat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului faptul că foarte ușor judecătorii români au acceptat argumente de genul următor: era vorba de o fetiță de 11 ani  cum că această era îmbrăcată provocator și acesta este un argument că acest act sexual nu este viol ci este act sexual cu un minor adică consimțit. Foarte ușor au fost acceptate astfel de argumente.

Alt argument: victima nu a mers imediat să spună părinților ceea ce i s-a întâmplat, ori psihologia judiciară explică acest lucru că victima de rușine, de frică nu merge imediat să spună părinților ce s-a întâmplat mai ales dacă nu are o relație bună cu aceștia. Aceste lucruri le înțelegi doar dacă ai parcurs foarte bine această psihologie judiciară, aici ar trebui să se pună un accent mai mult în cursul pregătirii mai ales la Institutul Național al Magistraturii sau în Academia de Poliție.

Pronunțarea unei hotărâri de achitare trebuie analizată

Cine și cum poate sancționa astfel de hotărâri?

Aici este făcută o analiză a acestor hotărâri, pentru că situația diferă de la caz la caz, însă cel care formulează acuzația și o spune în instanța nu este victima, ci procurorul. Victima depune o sesizare apoi cauza sa este investigată de către poliție sau procuror, iar trimiterea în judecată o realizează procurorul. De aceea în cazurile care au produs la pronunțarea unei hotărâri de achitare trebuie analizat de ce a dispus trimiterea în judecată, iar soluția a fost de achitare, întrucât cauze pot fi mai multe.

Vorbim de cauze precum trimiterea în judecată nu a fost probată corespunzător, astfel încât judecătorul a fost nevoie să dispună de soluția de achitare, acuzația nefiind susținută de probe. Se poate ca trimiterea în judecată să fie susținută de probe corespunzătoare, însă susținerea acuzației către procurorul de ședința să nu fi fost realizată profesionist.

Ceea ce este important să subliniem este că victima în mare parte are această contribuție a sesizării după care responsabilitatea este preluată de poliție și de către procuror, astfel încât în cazurile care au fost soluționate cu achitare trebuie să ne uităm pe ceea ce a făcut procurorul care a dispus trimiterea în judecată.

Uneori și în societate există acest reflex de a ne duce către judecător că el a dispus soluția de achitare și poate el a greșit, dar ar trebui să vedem încă de la început cine a dispus trimiterea în judecată și dacă a realizat-o bine, trebuie verificată și activitatea acestuia.

Factorii care încurajează violenţa

Care sunt factorii care încurajează violența față de femei în societate?

Pasivitatea celor din jur și acceptarea acestui comportament. De exemplu, în momentul în care cineva aude pe scara blocului sau din apartamentul vecin agresiuni, zgomote merge și își vede de treaba lui. Cred că este un comportament cultural acceptat într-o mare parte a societății fapt ce îi face pe oameni să nu intervină, să nu sesizeze  poliția. Apoi mai este lipsa de încredere în autorități. Oamenii nu au încredere să sune și să aducă la cunoștință astfel de comportamente fie că sunt martori fie că sunt victime, iar această lipsă de încredere în poliție are loc fie pe fondul unor experiențe personale cu poliția, fie aflând despre astfel de experiențe, citind materialele din presă.

Aceste lucruri cumulate sunt extrem de grave pentru că ele duc la perpetuarea acestui tip de comportament. Cum l-aș vedea eu rezolvat? cred că organele statului ar trebui să facă ceva ca poliția să devină o instituție de încredere, parchetul de asemenea și atunci oamenii vor căpăta încredere să sesizeze aceste fapte. Văzusem un raport al Comisiei Europene în care România era pe ultimul loc unde nu există încredere în sistemul judiciar, iar acest lucru este foarte grav.

Trebuie să fie poliţişti specializaţi

Cum ar trebui să trateze un polițist un astfel de caz?

Polițiștii trebuie să fie specializați, la fiecare secție de poliție ar trebui să existe protocol.  Ce faci când pe ușa întră o victimă femeie sau un minor. Trebuie să ai o procedura în care ce faci? O inviți să stea jos, o întrebi dacă vrea niște apă, o audiezi așa cum spune directiva europeană și codul într- o incintă specială dacă are nevoie de proiecție.

De asemenea, victima de sex feminin trebuie să fie audiată de o persoană de același sex, dacă ea tocmai a fost victima unei agresiuni sexuale de altă natură cu un făptuitor bărbat ea va rememora toată trauma și există riscul să nu vorbească, este nevoie de prezența unui psiholog. Noi nu avem aceste protocoale astfel încât fiecare polițist acționează așa cum crede că este potrivit. Avem nevoie de specializarea polițiștilor și aceste protocoale.

Dacă ştim persoane care sunt victime ale violenţei domestice, să încercăm să le ascultăm, să nu le judecăm, să le oferim înţelegere şi să le informăm cui pot cere ajutor.

CLUJ Directia de Asistenta Sociala si Medicala 0264 599 316

0800-500-333 linie de telefon gratuită pentru semnalarea situaţiilor de violenţă domestică

021 313 0059 Agenția Națională Pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați

+4 021 312.65.78 Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

Şi mai ales:  112

Dana Coțovanu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Candidații Călin Georgescu și George Simion – naționaliști, extremiști, suveraniști, votați la Cluj în comune cu primari UDMR 

Publicat

De

Georgescu

Cei doi candidați la prezidențiale, considerați naționaliști, extremiști și suveraniști, cu accente legionare, Călin Georgescu și George Simion, au obținut voturi, și nu puține, inclusive în comunele din județul Cluj cu  primari UDMR și unele, cu populație majoritar maghiară.

Astfel, în comuna Sic, unde candidatul UDMR, Kelemen Hunor, a obținut 580 de voturi (88,01%), candidatul independent Călin Georgescu s-a clasat pe locul secund și a primit 24 de voturi (3,64%, iar liderul AUR, George Simion, 9 voturi (1,37%), clasându-se pe locul 5.

În comuna Buza, George Simion ocupă locul 3, cu 55 de voturi (14,78%), în fața lui Georgescu, care a primit 42 de voturi (11,29%).

De asemenea, în comuna Moldovenești, independentul Călin Georgescu s-a clasat pe locul secund, după Kelemen Hunor, cu 243 de voturi (19,1%) , urmat de George Simion, cu 152 de voturi (11,95%).

În Izvorul Crișului, candidatul AUR, George Simion, s-a clasat pe locul 2, după Kelemen Hunor, cu 45 de voturi (6,48%), în timp ce candidatul independent Călin Georgescu ocupă locul 4 cu 40 de voturi (5,76%).

În altă comună, Săvădisla, Călin Georgescu ocupă tot locul secund după candidatul UDMR, primind 319 voturi (14,89%), în timp ce George Simion s-a clasat pe locul 5, cu 153 de voturi (7,14%).

În Suatu, George Simion s-a clasat pe locul 2 după candidatul UDMR, cu 96 de voturi (14,68%), podiumul fiind completat de Călin Georgescu, cu 72 de voturi (11,01%).

În comuna Baciu, Călin Georgescu a ocupat locul 3, cu 915 voturi (15,35%), urmat pe 4 de George Simion, cu 535 de voturi ( 8,98%).

În fine, în comuna Sâncraiu, George Simion a înregistrat 62 de voturi (6,29%) și s-a clasat pe locul 2 după Kelemen Hunor, iar Georgescu 19 voturi (1,93%).

La alegerile locale din iunie 2024, UDMR a câștigat în județul Cluj 7 primării de comune: Baciu, Buza, Moldovenești, Săvădisla, Suatu, Sâncraiu și Izvoru Crișului, iar la Sic este primar independent susținut de UDMR.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Diana Șoșoacă, ”votată” la Cluj deși nu figura pe buletinul de vot. Mii de voturi nule înregistrate

Publicat

Diana

Președintele Partidului S.O.S România, Diana Iovanovici Șoșoacă, a fost ”votată” la Cluj deși nu figura pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale.

Astfel, duminică, după închiderea urnelor, la multe secții de votare cei care au numărat voturile au avut surpriza să constate că pe buletine de vot a apărut un chenar desenat cu pixul în interiorul căruia era trecut numele Dianei Șoșoacă și numele partidului și ștampila ”votat”.

De asemenea, cei 14 candidați aflați pe buletinul tipărit erau tăiați, voturile acestea fiind anulate.

Alți clujeni nemulțumiți au pus ștampila pe mai mulți candidați, astfel că și aceste voturi au fost considerate nule.

CCR a decis interzicerea candidaturii la Președinția României a Dianei Șoșoacă, astfel încât aceasta nu a figurat pe buletinele de vot.

Diana

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat de 48 de ani din Poieni, Cluj, AMENDAT pentru ruperea unor afișe electorale

Publicat

politie 4 bun

Un bărbat de 48 de ani din Poieni, jud. Cluj, a fost amendat cu 2.000 de lei pentru ruperea unor afișe electorale.

„Potrivit celei mai recente centralizări a incidentelor electorale, de la debutul procesului de votare au fost înregistrate 11 sesizări privind posibile contravenții sau infracțiuni legate de alegeri. Dintre acestea, 3 sesizări nu s-au confirmat, iar alte 3 sunt în curs de verificare.

Bărbat de 48 de ani din Poieni, Cluj, AMENDAT pentru ruperea unor afișe electorale

Până în prezent, a fost înregistrat un dosar penal și au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale: un avertisment și 3 amenzi, însumând peste 5.000 de lei.

Polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Huedin au fost sesizați în legătură cu distrugerea unor afișe electorale din apropierea secției de votare nr. 589 din localitatea Poieni.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că un bărbat, de 48 de ani, din comuna menționată mai sus, ar fi distrus prin rupere aproximativ 13 afișe electorale tipărite, amplasate pe panoul din proximitatea secției de votare.

Afișele respective aparțineau mai multor formațiuni politice și candidați înscriși pentru Alegerile Parlamentare din 1 decembrie 2024.

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, conform prevederilor Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și desfășurarea activităților electorale”, a transmis IPJ Cluj.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Agitație și suspans la AUR Cluj în seara alegerilor. Cum au fost primite rezultatele exit-poll-urilor?

Publicat

Reprezentanții și susținătorii AUR Cluj au trăit momente de tensiune maximă, duminică seară, în așteptarea primelor sondaje ale alegerilor prezidențiale.

Potrivit rezultatelor exit-poll, candidatul AUR la Președinție, George Simion, este creditat cu locul al patrulea în preferințele românilor care și-au exprimat duminică votul, cu 15% din voturile românilor.

Reporterii Cluj24 s-au aflat, la momentul anunțării rezultatelor exit-poll, la sediul AUR Cluj, unde câteva zeci de membri ai partidului și susținători ai lui George Simion au așteptat împreună rezultatele. Ultimele minute ale votului au fost marcate de agitație și nerăbdare. În sediu, videoclipuri cu liderul partidului au rulat pe ecranele telefoanelor, iar forfota generalizată reflecta emoția momentului.

Șoc și emoție în fața rezultatelor exit-poll

Rezultatele exit-poll-urilor, asa cum surprind si imaginile video, au produs reacții variate printre susținătorii AUR Cluj. Deși au apărut exclamații și suspine de surprindere, liderii locali au încercat să păstreze o atitudine reținută până la confirmarea oficială a voturilor.

Reprezentanții filialei au refuzat să susțină o conferință de presă, pe de o parte din lipsa reprezentanților mass-media la sediul AUR. Mai mulți dintre ei au părăsit sediul după aflarea rezultatelor exit-poll.

„Așteptăm numărătoarea finală a voturilor”

Pentru Cluj24, Alexandru Curea, consilier județean și reprezentant al filialei AUR Cluj, a făcut o serie de declarații:

„Noi, Alianța pentru Unirea Românilor filiala Cluj suntem mândri de rezultatul obținut, dorim să mulțumim fiecărui român care și-a exprimat dreptul constituțional și a mers la vot, indiferent de opțiunea avută și cu atât mai mult le mulțumim celor care ne-au votat și ne-au susținut. De azi înainte, noi, AUR, am început să scriem istorie, iar această mișcare de trezire națională s-a văzut și în sondaje, și acum, la exit-poll. Dorința de schimbare a românilor nu mai poate fi oprită și abia am început să facem treabă, să ne luptăm cu adevărat pentru țară. Vom fi o forță care vom reprezenta cu demnitate și mândrie fiecare român, indiferent de opțiunea acestuia, în Parlamentul European, în Parlamentul României. Așteptăm numărătoarea finală a voturilor și sperăm să îi reprezentăm pe români și în turul II.

Avem informații de la toți colegii din țară și de la colegii filialei Cluj că au fost tentative de fraudă, în anumite comune s-a lăsat chiar și cu dosare penale, chiar și pentru președinții secției de votare, o să revenim ulterior cu toate informațiile pe care le avem. Așteptăm numărătoarea finală, suntem optimiști. Legat de rezultatele celorlalți candidați, ni se pare că nu sunt cele reale”, a declarat acesta.

Deși rezultatele exit-poll-urilor nu au fost cele așteptate, reprezentnții AUR Cluj rămân optimiști în așteptarea a numărătorii finale a voturilor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax