Connect with us

ACTUALITATE

Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor. Ce trebuie să facă o femeie în caz că este supusă unei agresiuni

Publicat


Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, 25 noiembrie, pune în discuție o problemă cu care se confruntă femei din întreaga lume. România este una dintre țările unde agresiunile față de femei sunt raportate zilnic, dar atât societatea și, uneori și autoritățile, rămân pasive.

50 de agresiuni faţă de femei în Cluj

În urma unei discuții cu viceprimarul Clujului Olah Emese, cunoscută și ca o persoană activistă împotriva violenței față de femei, ne-a comunicat că în județul Cluj pe anul 2019 au fost înregistrate 50 de cazuri de agresiune față de femei, iar până la momentul actual sunt raportate în jur de 60 de cazuri. Specialiștii afirmă că se așteaptă creșterea numărului acestor acte de violență mai ales în perioada sărbătorilor.

Rată progresivă a cazurilor de violență domestică la nivel național 2019-2020

În urmă unei solicitări, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) ne-a comunicat  că la nivel național numărul apelurilor înregistrate pe perioada ianuarie – octombrie 2020, la linia telefonică cu nr. unic 0800.500.333 destinată victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriul de sex și traficului de persoane,  din  cadrul ANES, un de total 3291 apeluri, (ianuarie 194, februarie 216, martie 237, aprilie 308, mai 382, iunie 305, iulie 335, august 552, septembrie 463, 299 octombrie).

De asemenea, putem menționa că în timpul stării de urgență (16 martie 2020 – 14 mai 2020) s-au primit 603 de apeluri, iar în timpul stării de alertă (18 mai – 13 noiembrie  2020) au fost înregistrate 2243 apeluri.

Aproape 3.000 de apeluri în pandemie

În ceea ce privește numărul total de apeluri de la începutul pandemiei COVID-19 din România, în timpul ambelor stări menționate mai sus, au rezultat 2846 de apeluri primite.

De asemenea, potrivit surselor IGPR,  în cursul acestui an, în primele nouă luni, au fost emise 6.472 de ordine de protecție provizorii, cu 10%(598) mai multe decât în aceeași perioadă din 2019(5825 OPP).

În materie penală, raportat la perioada ianuarie – septembrie 2019,  au fost  înregistrate 34.798 de victime ale violenței domestice, conform datelor IGPR.

Demersurile femeii pentru divorţ

Am discutat cu avocatul și Lect. univ. dr. Diana Ionescu de la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB) despre ce poate face o femeie pentru a iniția divorțul, unde poate cere aceasta ajutor, cum ar trebui să se comporte polițiștii când înregistrează astfel de plângeri și ce ne lipsește în tratarea acestor cazuri de violență domestică.

Ce trebuie să facă o femeie dacă acasă este supusă unor acte de violență și aceasta vrea să inițieze divorțul?

În primul rând, în momentul în care o femeie este victima unei infracțiuni aceasta poate să sesizeze organul de urmărire penală și să declanșeze o procedură penală împotriva autorului. În al doilea rând, ea poate sesiza poliția și să obțină un ordin provizoriu de protecție. România are norme legale care vin să reglementeze această problemă, dar putem constata că o reală problemă este cea a aplicării normelor.

Noi avem norme în această materie bune, bineînțeles că ele mai pot fi îmbunătățite, dar față de percepția negativă a acestui fenomen în rândul societății normele arată bine și datorită faptului că am transpus niște norme din dreptul european. Spre exemplu la nivelul UE a fost adoptată o directivă privind drepturile și protecția victimelor infracțiunilor, 2012/29. Ordinul de protecție poate fi emis și de poliție. Problema este cea de aplicare.

Dacă victima merge la poliție și aceasta este trimisă înapoi acasă sfătuită de polițist să se împace cu soțul, în acest caz ce este de făcut?

Dacă merge la poliție și nu reușește să rezolve nimic va trebui să recurgă la asistența unui avocat, inclusiv pe partea de avocatură pro bono, sunt colegi care lucrează în acest domeniu sau să recurgă la un ONG care asigură asistența unor astfel de persoane sau chiar sesizarea presei. Presa poate să tragă un semnal de alarmă și autoritățile publice sunt atente la  investigațiile realizate. Dacă după acest fapt victima mai are încredere merge pe ierarhia autorităților publice respectiv parchetul și sesizează această faptă de refuz a polițistului sau recurge la asistența unui avocat inclusiv printr-o cerere trimisă către decanul baroului din zona unde locuiește pentru a se asigura asistență juridică gratuită.

Problema este într-adevăr aceasta: ce faci când te duci la poliție și poliția îți spune acest lucru. Orice sesizare se înregistrează, polițistul nu îți poate spune că nu îți înregistrează sesizarea și te trimite să te împaci cu soțul tău. Nu, acest lucru este un comportament ilegal al polițistului. Iar o femeie dacă trece prin această experiență are nevoie de suport, trebuie să aibă curajul și puterea să meargă mai departe pentru că ceea ce face polițistul este ilegal. Poliția nu poate interveni înainte să dea sfaturi, trebuie să primească sesizarea, să o scrie într-un proces verbal. Din experiență vă spun că lumea uneori se oprește în acest moment pentru că își pierde încrederea și acest lucru este foarte grav, trebuie să ai puterea să continui, să suni un avocat, un ONG sau un ziar, nu trebuie să te oprești în acest moment.

De multe ori victima își retrage plângerea

S-a întâmplat ca o femeie după ce inițiază divorțul aceasta să fie urmărită de soțul ei?

Este posibil acest lucru, constat că aceste infracțiuni sunt săvârșite ca urmare a unei răzbunări din diverse motive. Ce ar putea victima să facă dacă vrea să inițieze procedura divorțului și aceasta este urmărită sau lovită de către partener, trebuie să sune la poliție și să recurgă la ordinul de protecție sau ordinul de protecție solicitat direct judecătoriei.

Cum ajung aceste femei să nu mai poată scăpa dintr-o astfel de relație?

Aici este foarte important analiză pe care o fac psihologii, acest comportament îl înțelegi mai puțin din perspectiva juridică, dar psihologii au identificat un sindrom special al victimei în sensul în care îi este foarte greu să iasă din aceste relații toxice. Pe plan juridic pentru a determina victimele să iasă din acest cerc vicios  este o singură soluție și anume suportul care trebuie acordat victimelor în momentul în care este declanșată o procedură judiciară. Acest suport trebuie acordat de către poliție, care înseamnă suport psihologic, normele legale prevăd că victimele au dreptul la acest suport.

Poate părea banal, dar primul drept pe care îl are victima, este cea de a fi informată, este esențial ca polițiștii să fie pregătiți în a informa cu un limbaj adecvat care sunt procedurile și drepturile sale. De multe ori victima își retrage plângerea pentru că aceasta nu are suport și simte.

Avem nevoie de mai multă educaţie în psihologia judiciară

De ce în unele procese agresorul primește o pedeapsă nesemnificativă, iar victima este văzută că parte din problemă?

În această problemă Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat arătând că da, avem o problemă în România în acest domeniu, tema specifică fiind cea acordului la întreținerea unui act sexual și consideră că femeia este de vină. De ce se întâmplă acest lucru? Dacă ar fi să dau un răspuns cred că ar fi necesară o pregătire a persoanelor care lucrează în sistemul judiciar în materia psihologiei judiciare.

Cred că avem nevoie de mai multă educație în psihologia judiciară pentru a înțelege mai bine aceste lucruri, în caz contrar sistemul judiciar reflectă aceste concepte din societate, această idee că a făcut femeia ceva și a meritat fie violul, fie loviturile, aceste tipare mentale se întâlnesc în societatea noastră. Acest lucru este identificat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului faptul că foarte ușor judecătorii români au acceptat argumente de genul următor: era vorba de o fetiță de 11 ani  cum că această era îmbrăcată provocator și acesta este un argument că acest act sexual nu este viol ci este act sexual cu un minor adică consimțit. Foarte ușor au fost acceptate astfel de argumente.

Alt argument: victima nu a mers imediat să spună părinților ceea ce i s-a întâmplat, ori psihologia judiciară explică acest lucru că victima de rușine, de frică nu merge imediat să spună părinților ce s-a întâmplat mai ales dacă nu are o relație bună cu aceștia. Aceste lucruri le înțelegi doar dacă ai parcurs foarte bine această psihologie judiciară, aici ar trebui să se pună un accent mai mult în cursul pregătirii mai ales la Institutul Național al Magistraturii sau în Academia de Poliție.

Pronunțarea unei hotărâri de achitare trebuie analizată

Cine și cum poate sancționa astfel de hotărâri?

Aici este făcută o analiză a acestor hotărâri, pentru că situația diferă de la caz la caz, însă cel care formulează acuzația și o spune în instanța nu este victima, ci procurorul. Victima depune o sesizare apoi cauza sa este investigată de către poliție sau procuror, iar trimiterea în judecată o realizează procurorul. De aceea în cazurile care au produs la pronunțarea unei hotărâri de achitare trebuie analizat de ce a dispus trimiterea în judecată, iar soluția a fost de achitare, întrucât cauze pot fi mai multe.

Vorbim de cauze precum trimiterea în judecată nu a fost probată corespunzător, astfel încât judecătorul a fost nevoie să dispună de soluția de achitare, acuzația nefiind susținută de probe. Se poate ca trimiterea în judecată să fie susținută de probe corespunzătoare, însă susținerea acuzației către procurorul de ședința să nu fi fost realizată profesionist.

Ceea ce este important să subliniem este că victima în mare parte are această contribuție a sesizării după care responsabilitatea este preluată de poliție și de către procuror, astfel încât în cazurile care au fost soluționate cu achitare trebuie să ne uităm pe ceea ce a făcut procurorul care a dispus trimiterea în judecată.

Uneori și în societate există acest reflex de a ne duce către judecător că el a dispus soluția de achitare și poate el a greșit, dar ar trebui să vedem încă de la început cine a dispus trimiterea în judecată și dacă a realizat-o bine, trebuie verificată și activitatea acestuia.

Factorii care încurajează violenţa

Care sunt factorii care încurajează violența față de femei în societate?

Pasivitatea celor din jur și acceptarea acestui comportament. De exemplu, în momentul în care cineva aude pe scara blocului sau din apartamentul vecin agresiuni, zgomote merge și își vede de treaba lui. Cred că este un comportament cultural acceptat într-o mare parte a societății fapt ce îi face pe oameni să nu intervină, să nu sesizeze  poliția. Apoi mai este lipsa de încredere în autorități. Oamenii nu au încredere să sune și să aducă la cunoștință astfel de comportamente fie că sunt martori fie că sunt victime, iar această lipsă de încredere în poliție are loc fie pe fondul unor experiențe personale cu poliția, fie aflând despre astfel de experiențe, citind materialele din presă.

Aceste lucruri cumulate sunt extrem de grave pentru că ele duc la perpetuarea acestui tip de comportament. Cum l-aș vedea eu rezolvat? cred că organele statului ar trebui să facă ceva ca poliția să devină o instituție de încredere, parchetul de asemenea și atunci oamenii vor căpăta încredere să sesizeze aceste fapte. Văzusem un raport al Comisiei Europene în care România era pe ultimul loc unde nu există încredere în sistemul judiciar, iar acest lucru este foarte grav.

Trebuie să fie poliţişti specializaţi

Cum ar trebui să trateze un polițist un astfel de caz?

Polițiștii trebuie să fie specializați, la fiecare secție de poliție ar trebui să existe protocol.  Ce faci când pe ușa întră o victimă femeie sau un minor. Trebuie să ai o procedura în care ce faci? O inviți să stea jos, o întrebi dacă vrea niște apă, o audiezi așa cum spune directiva europeană și codul într- o incintă specială dacă are nevoie de proiecție.

De asemenea, victima de sex feminin trebuie să fie audiată de o persoană de același sex, dacă ea tocmai a fost victima unei agresiuni sexuale de altă natură cu un făptuitor bărbat ea va rememora toată trauma și există riscul să nu vorbească, este nevoie de prezența unui psiholog. Noi nu avem aceste protocoale astfel încât fiecare polițist acționează așa cum crede că este potrivit. Avem nevoie de specializarea polițiștilor și aceste protocoale.

Dacă ştim persoane care sunt victime ale violenţei domestice, să încercăm să le ascultăm, să nu le judecăm, să le oferim înţelegere şi să le informăm cui pot cere ajutor.

CLUJ Directia de Asistenta Sociala si Medicala 0264 599 316

0800-500-333 linie de telefon gratuită pentru semnalarea situaţiilor de violenţă domestică

021 313 0059 Agenția Națională Pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați

+4 021 312.65.78 Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

Şi mai ales:  112

Dana CoțovanuDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Uriașul DEFICIT bugetar periclitează poziția leului

Publicat

euro ok

Situația precară a Finanțelor publice începe să pună presiune asupra cursului euro/leu și există riscul creșterii costurilor la care se împrumută România, în cazul în care marile agenții de rating vor decide să modifice în mod negativ notele.

Recent, agențiile Moody’s și Fitch au semnalat faptul că implementarea noii legi a pensiilor va avea impact negativ pentru finanțele publice, prin creșterea deficitului bugetar.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Uriașul DEFICIT bugetar periclitează poziția leului

Iar marți, Ministerul Finanţelor a prezentat cele mai noi date care arată că datoria guvernamentală a crescut în primele nouă luni la 759,342 miliarde lei iar deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,97% din PIB după primele 10 luni ale acestui an, față de 3,34% în perioada similară din 2022.

Pe acest fond negativ, cursul euro a crescut marți de la 4,9702 la 4,9723 lei iar culoarul de tranzacționare s-a îngustat la 4,972 – 4,973 lei.

„Indicele ROBOR la trei luni (…) s-a menținut la 6,25%”

Înainte de intrarea în minivacanța prilejuită de Ziua Națională, piața monetară s-a consolidat la valori comparabile cu cele de la sfârșitul lui iunie 2022.

Marți, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a menținut la 6,25%, față de 6,34% la începutul lunii. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,32%, după ce la începutul lunii se situa la 6,43%. Indicele la 12 luni a stagnat la 6,39%, comparativ cu 6,53% la debutul lui noiembrie.

Moneda americană avea o evoluție mixtă față de principalele valute iar cursul ei a crescut de la 4,5369 la 4,5419 lei, în condițiile în care ea fluctua în culoarul 1,0934 – 1,0963 dolari/euro, valori apropiate de cele de la începutul săptămânii.

„Criptomonedele aveau o tendință descendentă”

Media francului elvețian a scăzut de la 5,1561 la 5,1534 lei. În schimb, cursul lirei sterline a crescut de la 5,7250 la 5,7376 lei.

Aprecierea monedei americane și a metalului galben la 2.011 – 2.022 dolari/uncie, au contribuit la creșterea prețului gramului de aur la 294,1024 lei.

În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat la 380,12 forinți/euro iar a celei poloneze s-a apreciat marginal la 4,3542 zloți/euro.

Criptomonedele aveau o tendință descendentă. Bitcoin se tranzacționa între 36.892 și 37.447 dolari iar ethereum fluctua în culoarul 1.997 – 2.040 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe

CULTURA

Patul miresei. Postul Crăciunului, timpul în care de țesea și se cosea zestrea în satele clujene

Publicat

De

Înainte de căsătorie cu câțiva ani, viitoarea mireasă, împreună cu mama și surorile, își pregătea zestrea.

Mai ales în Postul Crăciunului și al Paștilor se țesea, se cosea și astfel se realizau toate obiectele de care era nevoie într-o gospodărie.

Patul miresei. Postul Crăciunului, timpul în care de țesea și se cosea zestrea în satele clujene

În post, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj se făceau lepedeie, țoluri, fețe de pernă și altele necesare în casă.

Toate acestea erau aranjate pe un pat, unele peste altele, iar astfel de paturi puteau să aibă câte șașe lepedeie alternate cu șase țoluri, iar deasupra douăsprezece perini mari.

Zestrea, indiciu privind avuția familiei

Zestrea nu reprezenta doar o parte utilă, ci și o oportunitate în timpul nunții ca mireasa să arate cât e de harnică sau din ce familie vine.

La casele mari, adică la cele înstărite, patul miresei rămânea intact, adică era expus doar de fală. La familiile modeste, unele piese din componența patului erau folosite, acestea fiind numite local „lepedeie de purtat”.

„Dacă erau două fete de măritat în casă, se făceau două paturi. Cu cât patul era mai bogat decorat, cu cât era mai mare, însemna că familia fetei era mai înstărită, deci fata avea mai multă zestre.

Până la căsătorie, aceste obiecte erau ținute într-o ladă, sau pe un pat anume. În dimineața din ziua nunții, patul era desfăcut, rearanjat în curte, iar femeile venite după mireasă începeau să numere toate piesele componente ale patului.

Apoi erau puse în car și duse la casa mirelui, care devenea noua casă a fetei măritate”, povestește Susana Moholea din Ceanu Mare, județul Cluj.

Foto: Patul miresei – Muzeul Mănăstirii Feleac, jud. Cluj/Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Cătălin Cherecheș a fost PRINS. Acesta a fost depistat și REȚINUT de poliția germană la Augsburg

Publicat

chereches2

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, dat în urmărire generală, a fost depistat și reținut de poliția germană la Augsburg. Acesta avea un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată și a dispărut în ziua pronunțării sentinței.

„În seara de 28 noiembrie 2023, în urma cooperării polițienești internaționale și a schimbului de date și informații, dintre Poliția Română și autoritățile din Germania, Ungaria, Austria și Italia, a fost localizat, depistat și reținut, de către polițiștii bavarezi și BKA, în Augsburg, un bărbat, de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internațional.

Cătălin Cherecheș a fost PRINS. Acesta a fost depistat și REȚINUT de poliția germană la Augsburg

Acesta a fost depistat de partenerii externi, pe baza informațiilor oferite de Poliția Română.

Instanța competentă a emis pe numele bărbatului un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

Mulțumim partenerilor interni și externi, pentru sprijinul acordat în prinderea acestuia.

În continuare, se derulează activități procedurale specifice, pentru aducerea bărbatului în țară”, a transmis Poliția Română.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

PROGRAMUL de transport al CTP Cluj-Napoca în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2023

Publicat

ctp

Compania de Transport Public Cluj-Napoca informeaza publicul calator ca, in zilele de 30 noiembrie, 1 Decembrie si 3 decembrie 2023, transportul public in municipiul Cluj-Napoca si in Zona Metropolitana Cluj se va desfasura intre orele 6,00 – 23,00, conform programului de transport pentru zilele de duminica. In data de 2 decembrie circulatia va fi conform zilelor de sambata.

In ziua de 1 Decembrie 2022, in intervalul orar 08:30 – 09:30, intrucat P-ta Mihai Viteazul va fi inchisa traficului auto general cu ocazia manifestarilor dedicate Zilei Nationale a Romaniei, liniile de transport care tranziteaza zona vor circula pe trasee adiacente Pietei Mihai Viteazul:

PROGRAMUL de transport al CTP Cluj-Napoca în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2023

· Liniile 32, 33, 47, 21, 36b, vor circula pe traseul de baza;

· Liniile 28B, 31, M31, 37, 38, 39 vor circula prin P-ta Garii, str. Traian, P-ta Mihai Viteazul cu intoarcere pe latura de Vest – Republica.

· Liniile 19, 29, 42 vor fi deviate din B-dul 21 Decembrie 1989 prin Piata Avram Iancu;

· C.S. Cora va fi deviata din B-dul 21 Decembrie 1989 prin Piata Avram Iancu, str. Cuza Voda , str. I.P. Voitesti, str. Dacia, str. Dragalina;

· Linia M26 va circula din Splaiul Independentei pe str. Horea deviat pe str. Dragalina, Pod Napoca.

· Linia 9 la intoarcere va circula pe str. J. Courie.

· Linia 1 de troleibuz va circula pe traseul scurtat intre Piata 1 Mai si Piata Mihai Viteazu pe str. I.P. Voitesti – B-dul 21 Decembrie 1989 – str Paris – piata 1 Mai.

· Linia 44 va circula deviat pe Pod Napoca, Splaiul Independentei, str. George Cosbuc, Calea Motilor, Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989. Intors pe 21 Decembrie 1989, str. Regele Ferdinand.

· Linia de tramvai 101 nu va fi afectata.

In intervalul orar 10:00 – 12:00 respectiv 19:30 – 20:30, datorita restrictiilor de circulatie din Piata Avram Iancu:

· Liniile 32,32b, 33, 20, 21, 35, 3, vor circula pana in Piata Cipariu;

· Linia 3 de troleibuz va fi inlocuita cu autobuze;

· Linia 46B va circula dus-intors pe B-dul Nicolae Titulescu;

· Linia 44 va circula deviat pe B-dul 21 Decembrie 1989, str. Teodor Mihali, dus-intors;

· Linia 45 va circula deviat pe B-dul N. Titulescu dus-intors.

· Linia 25 de troleibuz va fi suspendata si va fi suplimentata linia 6.

Avand in vedere numarul mare de participanti la evenimentele organizate cu ocazia ʺZilei Nationale a Romanieiʺ ce se vor desfasura in Piata Avram Iancu si in Piata Unirii, C.T.P. Cluj Napoca S.A. va suplimenta numarul mijloacelor de transport in data de 1 Decembrie2023 in intervalul orar 11:00 – 13:00, respectiv 19:00 – 22:00.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax