Connect with us

EVENIMENT

Zeci de ucraineni și-au găsit job-uri în companii din Cluj. S-au integrat foarte bine, dar marea provocare rămâne limba română

Publicat


cluj napoca

Foarte mulți refugiați din Ucraina s-au angajat în companii din Cluj. Unii chiar și-au deschis mici afaceri și au devenit, la rândul lor, angajatori.

Clujul este unul dintre orașele cu cea mai dinamică economie din țară, iar asta înseamnă o nevoie permanentă de forță de muncă. Așa că refugiații ucraineni, care au hotărât să se stabilească aici, reprezintă o alternativă pentru angajatorii din diferite domenii cu deficit de personal.

Zeci de ucraineni și-au găsit job-uri în companii din Cluj. S-au integrat foarte bine, dar marea provocare rămâne limba română

La aproape doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina, focusul s-a mutat pe integrarea ucrainenilor pe piața muncii. Nevoia a fost de ambele părți, respectiv atât de partea angajatorilor, cât mai ales de cea a ucrainenilor, care au nevoie să muncească, și nu doar pentru a se întreține, ci și pentru a fi activi în comunitatea în care trăiesc.

Pentru foarte mulți dintre ei, faptul că nu vorbesc deloc sau vorbesc puțin limba română este un impediment și s-au văzut astfel nevoiți să lucreze în alte domenii decât cele în care lucrau în Ucraina. Dar sunt recunoscători că au un loc de muncă. Unii au fost la cursuri de recalificare și mulți au mers sau merg la ore de limba română sau o învață la locul de muncă.

Ajutați de Fundația Open Fields

Mulți ucraineni și-au găsit un job cu ajutorul Fundației Open Fields, care a organizat mai multe burse de locuri de muncă special petru ei. Cluj24.ro a stat de vorbă cu câțiva angajatori din Cluj care au lucrat sau lucrează cu ucraineni.

HoReCa, un domeniu în care și-au găsit un job și ucraineni din Cluj

Industria ospitalității este una în care e nevoie „disperată” de personal, spune Meda Opriș, managerul hotelului Meridian din Cluj-Napoca. Acesta este doar unul dintre hotelurile din oraș care a angajat refugiați din Ucraina.

„Am participat la un târg de joburi, iar acolo am aflat despre Fundația Open Fields. Am cerut ajutor, pentru că nu găseam oameni și ne-au pus în legătură cu persoane aflate în căutarea unui loc de muncă”, a declarat pentru Cluj24.ro Meda Opriș.

Acum, hotelul are două angajate din Ucraina, iar managerul se declară mulțumit de ele.

Meda Opriș

„Acum avem o cameristă, care este avocată și, categoric, are o altă abordare în ceea ce privește munca. Ne-am înțeles cu Google Translate și prin semne, dar încercăm să vorbim cu ea în limba română ca să învețe.

Recent am angajat-o și pe fiica dânsei, care lucrează și online pentru Ucraina. Ea știe și românește și engleză”, spune Meda Opriș, care este de părere că, cel puțin în ceea ce-i privește pe tineri, ucrainenii au același comportament ca românii, adină cine vrea să lucreze, o face.

Managerul hotelului Meridian a făcut o repoziționare ca să o ajute pe angajata care lucrează ca spălător de vase.

„Am încercat să o ajutăm și este angajată cu contract de muncă, pentru că altfel o scoteau de la cazare, și are un copil. Ea spală vase și vine și în weekend. Lucrează de la 16.00 la 22.00 în fiecare zi”, a precizat Meda Opriș.

Ea mai mai spus că ar angaja și alți ucraineni, dar pe postul care mai era disponibil, cel de ospătar, are nevoie neapărat de o persoană care vorbește limba română.

Refugiați din Ucraina, angajați de un centru afiliat UBB Cluj

Adriana Cosciug de la Centrul pentru Studiul Comparat al Migrației, afiliat Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB), spune că a avut o colaborare foarte bună cu ucrainenii. Ea a coordonat un proiect de cercetare care s-a axat tocmai pe modul în care au reușit să se integreze migranții din țara vecină la Cluj, dar și în alte orașe din România.

„Pentru că am dorit să colectăm date cât mai bune, ne-am gândit să angajăm ucraineni. Aceștia au lucrat ca enumeratori și au mers pe teren pentru a colecta date”, spune Adriana Cosciug.

Adriana Cosciug

La Cluj au fost angajați, pe perioadă determinată, aproximativ 15 refugiați din Ucraina. Iar avantajul a fost mare de ambele părți, potrivit coordonatoarei cercetării.

„Colaboarea cu ei a fost foarte bună și pot să spun că multora li s-au deschis ușile pentru a găsi alte locuri de muncă aici. Experiența i-a ajutat, chiar dacă sunt specializați în alte domenii. Ne-au mulțumit pentru că i-am ajutat”, a mai spus Adriana Cosciug, care a mai precizat că pentru mulți dintre ei este greu să își găsească de lucru în alte domenii decât cele în care au lucrat în Ucraina și asta din cauză că nu vorbesc limba română.

„S-au integrat foarte bine”

În 2022, când a izbucnit războiul, zeci de femei cu copii au început să treacă granița zilnic în România. Multe au ajuns la Cluj și era mare nevoie ca cei mici să continue să ducă o viață normală, pe cât posibil. Asta însemna să meargă la grădiniță sau să continue cursurile la școală.

Grădinița Paradisul Prichindeilor a fost una dintre cele care au primit din septembrie anul trecut nu mai puțin de 50 de copii din Ucraina. Nu toți vorbeau engleză, așa că a fost nevoie de educatoare și supraveghetoare care să vorbească limba lor.

Cu ajutorul Fundației Open Fields și Asociației Gondviselés Segélyszervezet, grădinița a reușit să ofere aceste servicii celor care aveau nevoie.

„În total au fost 5 ucrainence care au lucrat la noi. Două, care erau și calificate, au avut contracte pentru un an de zile, iar restul au avut contracte pentru câteva luni”, spune Mihaela Jaradat, director care conduce grădinița care are două structuri în Cluj-Napoca.

Ajutorul celor două asociații a fost foarte important, spune aceasta, pentru că altfel ar fi fost imposibil să primească copiii. Acestea au suportat o parte din costuri, cum ar fi cel al mâncării, dar au adus și pătuțuri și jucării pentru copii.

S-au simțit ca acasă

Despre cele care au avut contracte mai lungi și cu care a lucrat mai mult, Mihaela Jaradat spune că au fost extraordinare. „Pot să spun că s-au integrat foarte bine, iar părinții au fost foarte mulțumiți. Le-am considerat și pe ele <<fetele mele>> și surpriza a fost foarte plăcută pentru că același lucru l-au simțit și ele. Au spus că s-au simțit ca acasă și s-au bucurat că fac parte dintr-o comunitate”, spune Mihaela Jaradat.

Programul nu a continuat și anul acesta, dar la grădiniță merg în continuare și copii ucraineni. Aceștia învață în engleză și provin din familii care își permit să suporte costurile și care în Ucraina învățau în unități de învățământ internaționale.

Grădinița Paradisul Prichindeilor este o franciză Maple Bear, Canada, una dintre cele mai mari rețele educaționale din lume. Întâmplarea face ca directoarea din Canada să fie de origine ucraineană. Aceasta a fost la Cluj și a fost impresionată de una dintre educatoare, care este profesoară de engleză, povestește Mihaela Jaradat.

„A dezvoltat o relație atât de bună cu educatoarea, încât i-a propus acesteia să lucreze la o unitate din Kiev”, a mai spus Mihaela Jaradat.

Asociația Cluj 24 și Fundația HEKS/EPER Romania împreună cu partenerii săi, Fundația Open Fields și Asociația Notorius, vă prezintă poveștile de succes ale refugiaților ucraineni care au devenit membri activi și funcționali în comunitatea clujeană și care au luat „Viața de la capăt”. Proiectul beneficiază de sprijin financiar din partea UNHCR și contribuie la Planul Regional de Răspuns pentru refugiați al UNHCR.

Десятки українців знайшли роботу в компаніях Клужа. Вони добре інтегрувалися, але великим викликом залишається румунська мова

Багато біженців з України працювали на підприємствах у Клужі. Дехто навіть відкрив невеликий бізнес і сам став роботодавцем.

Клуж є одним із міст з найдинамічнішою економікою в країні, а це означає постійну потребу в робочій силі. Тож українські біженці, які вирішили тут оселитися, є альтернативою для роботодавців у різних сферах з дефіцитом кадрів.

Десятки українців знайшли роботу в компаніях Клужа. Вони дуже добре інтегрувалися, але великим викликом залишається румунська мова

Майже через два роки після початку війни в Україні фокус змістився на інтеграцію українців на ринку праці. Потреба була з обох сторін, тобто і з боку роботодавців, і особливо з боку українців, які повинні працювати, і не тільки для того, щоб утримувати себе, але й бути активними в громаді, в якій вони живуть.

Для багатьох із них той факт, що вони взагалі не розмовляють румунською мовою – є перешкодою. Вони змушені працювати в інших сферах, ніж ті, в яких вони працювали в Україні. Але люди вдячні, що мають роботу. Дехто пішов на курси перепідготовки, а багато ходили або ходять на курси румунської мови чи вивчають її на роботі.

Допомогла фундація Open Fields

Багато українців знайшли роботу за допомогою фонду Open Fields, який організував кілька стипендійних програм. Cluj24.ro поспілкувався з кількома роботодавцями з Клужа, які працювали або працюють з українцями.

HoReCa- сфера, в якій знайшли роботу українці з Клужа

Індустрія гостинності-це та галузь, у якій існує гостра потреба в залучені персоналу, каже Меда Опріш, менеджер готелю «Меридіан» у Клуж-Напоці. Це не лише один з готелів міста, де працевлаштувалися українці.

«Я відвідала ярмарок вакансій і там дізналася про фонд Open Fields. Ми попросили допомоги, тому що не могли знайти людей, і вони сконтактували нас з людьми, які шукали роботу», – сказала Меда Опріш Cluj24.ro.

Зараз у готелі працює двоє працівників з України, і менеджер каже, що ними задоволена.

«Тепер у нас є покоївка, яка була юристом і точно має інший підхід до роботи. Ми порозумілися за допомогою Google Translate і через жести, але ми намагаємося говорити з нею румунською, щоб вона могла вивчати мову.

Нещодавно я працевлаштувала її доньку, яка також працює онлайн в Україні. Вона володіє румунською та англійською», – каже Меда Опріш, яка вважає що, принаймні молоді українці поводяться схоже як і румуни – хто хоче працювати, той працює.

Менеджерка готелю «Меридіан» зробила певні кадрові перестановки аби працевлаштувати молоду жінку на посаду посудомийки

«Ми намагалися їй допомогти, вона працевлаштована за трудовим договором, бо інакше б її вигнали з помешкання, а в неї маленька дитина. Вона миє посуд і також приходить на вихідні, працює з 16:00 до 22:00 щодня», – зазначила Меда Опріш.

Менеджерка також повідомила, що вона б працевлаштувала й інших українців на посаду офіціанта, але їй потрібна людина, яка володіє румунською мовою.

Біженці з України, працевлаштовані в центрі при університеті UBB Клуж

Адріана Косцюг з Центру порівняльного вивчення міграції при Університеті Бабеша-Бояйї (UBB) каже, що у неї була дуже хороша співпраця з українцями. Вона координувала дослідницький проєкт, який зосереджувався саме на тому, як мігрантам із сусідньої країни вдалося інтегруватися в Клужі, а також в інших містах Румунії.

«Оскільки ми хотіли зібрати якомога точні дані і вирішили найняти українців. Вони працювали аналітиками зі збору даних», – розповідає Адріана Косцюг.

У Клужі на певний термін працевлаштували приблизно 15 біженців з України. І було багато переваг для обох сторін, за словами координатора дослідження.

«Працювати з ними було дуже добре, і я можу сказати, що для багатьох відкрилися двері, щоб знайти тут іншу роботу. Їм допоміг досвід, навіть якщо вони спеціалізувалися в інших сферах і були вдячні за допомогу», – сказала Адріана Костюг, яка також зазначила, що багатьом із них важко знайти роботу в інших сферах, крім тих, у яких вони працювали в Україні. Першопричиною є не володіння румунської мови.

«Вони дуже добре інтегрувалися»

У 2022 році, коли почалася війна, десятки жінок з дітьми щоденно перетинали кордон із Румунією. Багато людей прибуло до Клужа, виникла потреба аби маленькі діти продовжували вести нормальний спосіб життя, наскільки це можливо. А саме ходити до дитсадочку або відвідувати заняття в школі.

Дитсадок Paradisul Prichindeilor був одним із тих, які з вересня минулого року прийняли більш ніж 50 дітей з України. Не всі з них володіли англійською, тому виникла потреба у вихователях, які б розмовляли їхньою мовою.

Завдяки допомозі Open Fields Foundation та Gondviseles Segélyszervezt Association дитячий садок зміг запропонувати ці послуги українцям.

«Всього в нас працювало 5 вихователей з України. Двоє з них були професійними вихователями, вони мали контракт на рік. А решта-контракти на кілька місяців”, – каже Міхаела Джарадат, директор дитячого садка, який має два відділення в Клуж-Напоці.

Допомога обох асоціацій була дуже важливою, каже вона, бо інакше було б неможливо прийняти всіх дітей. Вони покрили частину витрат: харчування, привезли ліжечка та іграшки.

Вони почувалися як вдома

З вихователями котрими Міхаела Джарадат довше пропрацювала каже, що вони були надзвичайними

«Можу сказати, що вихователі дуже добре інтегрувалися, батьки були ними задоволені. Я також вважала їх «своїми дівчатами», було приємно те, що вони відчували гарне відношення. Казали, що почуваються як удома та щасливі бути частиною спільноти», – каже Міхаела Джарадат.

Цього року програму не продовжили, але українські діти все одно ходять у дитсадок. Вони навчаються англійською мовою і їх сімʼї, можуть собі це дозволити. Переважно, це діти котрі в Україні навчалися в міжнародних навчальних закладах.

Paradisul Prichindeilor Kindergarten є франшизою Maple Bear (Канада) однієї з найбільших освітніх мереж у світі. За збігом обставин директорка з Канади має українське походження. Вона побувала в Клужі і була вражена однією із вихователів, яка є вчителем англійської мови, каже Міхаела Джарадат.

«У них склалися такі хороші стосунки з вихователькою, що директорка запропонувала їй працювати у київському філіалі», – сказала Міхаела Джарадат.

Асоціація Cluj 24 та Фонд Heks/Eper Румунія разом з партнерами Фондом Open Fields і Асоціацією Notorius мають намір представити вашій увазі успішні розповіді українських біженців, які беруть активну участь у житті громади Клуж , є її повноцінними членами та розпочали „життя з самого початку”. Проект отримує фінансову підтримку від УВКБ ООН і робить внесок у Регіональний план реагування на біженців УВКБ ООН.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Clujul „în verde”. Noile spații pietonale și parcuri, magnet pentru clujeni

Publicat

De

Weekendul și vremea frumoasă i-au scos din casă pe clujeni, care s-au îndreptat spre noile parcuri și pietonale amenajate de Primărie.

Clujenii se bucură de vremea caldă în aer liber, iar principalele atracții sunt zonele recent reamenajate. Fie că vorbim de malurile Someșului, de spațiile pietonale din centru sau de Parcul Feroviarilor, noile spații verzi sunt „magnet” pentru localnici.

Clujul, îmbrăcat în „verde”

Cu ocazia sărbătorii de Florii, primarul Emil Boc s-a adresat clujenilor, cărora le-a transmis urări de sănătate, pace și bucurie. În postarea pe rețelele de socializare, edilul a publicat și o serie de fotografii care surprind frumusețea orașului, „îmbrăcat” în verde crud.

„Cu ocazia Sărbătorii Floriilor, vă transmit urări de sănătate, pace și bucurie! Această zi specială, care marchează intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, să vă aducă speranță și reînnoire.

Să petreceți aceste momente alături de cei dragi, să vă bucurați de renașterea naturii și să primiți cu inimile deschise binecuvântările acestei primăveri La mulți ani și o primăvară plină de flori și lumină!”, a transmis primarul Emil Boc.

Redăm mai jos câteva dintre fotografii:

Noi spații pietonale pe străzile Universității și M. Kogălniceanu

Parcul Feroviarilor

Malurile Someșului, în cartierul Grigorescu

Citește mai departe

EVENIMENT

Prefectura Cluj: Stare de alertă pe str. Uliului. Pot fi afectate rețele de utilități. Ce măsuri se iau

Publicat

De

Alunecările de teren de pe strada Uliului nu pun în pericol construcțiile din zonă „până la acest moment”, a arătat Prefectura Cluj, însă există riscul ca rețelele edilitare să fie afectate. S-a decis declararea stării de alertă în zonă. 

Instituția Prefectului Județul Cluj a informat duminică, referitor la alunecarea de teren de vineri noapte, că locuințele de pe strada Uliului nu sunt puse în pericol în acest moment, însă rețelele edilitare au fost afectate parțial sau total.

„Conform Notei Tehnice de Constatare nr. 290 / 27.04.2024 privind rezistența mecanică și de stabilitate, s-a constatat că alunecările de teren de tip retrogresiv, rapid nu pun în pericol, până la acest moment, construcțiile din aval de drum, dar există riscul ca rețelele edilitare să fie afectate”, transmite Instituția Prefectului Cluj.

A fost declarată stare de urgență în zona afectată

Ținând cont de nota de constatare a expertizei geotehnice realizate de Geodesign SRL, prefectul Clujului, Irina Munteanu, a declarat stare de alertă în zona afectată, se mai arată în comunicat.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență al municipiului Cluj-Napoca a emis Hotărârea nr. 8 din 27.04.2024, care prevede următoarele:

  • Declararea stării de alerta pe strada Uliului în zona afectată de alunecări de teren;
  • Închiderea circulației auto pe str. Uliului pe tronsonul afectat de alunecarea de teren;
  • Semnalizarea corespunzătoare a zonei afectate de alunecarea de teren;
  • Asigurarea permanenței cu echipaje ale poliției locale;
  • Identificarea unor rute alternative de acces. În situația în care soluția identificată presupune  realizarea unor lucrări de amenajare, se mandatează RADP să intervină în regim de urgență pentru amenajarea acesteia pe raza municipiului, cu asigurarea de resurse financiare în vederea implementării acestor lucrări;
  • În situația în care ruta alternativă identificată depășește raza administrativ-teritorială a municipiului Cluj-Napoca, va fi sesizat în regim de urgență Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Rețelele edilitare, afectate parțial sau total

Astăzi, comisia de specialitate a desfășurat verificări, constatând următoarele:

  • pe o lungime de cca. 20-30 metri se constată alunecarea taluzului care a produs cedarea carosabilului și dislocarea fundației drumului (fiind afectată banda stângă în totalitate și o mare parte din banda dreaptă a străzii pe sensul de urcare);
  • se constată afectarea parțială sau totală a rețelelor edilitare (apă, canal, gaz);
  • se constată blocarea căilor de acces pe ambele sensuri (de la nr. 90).

Măsuri pentru refacerea drumului

Tot astăzi, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj, reunit online în ședință extraordinară, a emis Hotărârea nr. 3 pentru stabilirea următoarelor măsuri pentru remedierea situației din teren:

„Art. 1 Comitetul Local pentru Situații de Urgență al municipiului Cluj-Napoca va dispune în regim de urgență, potrivit procedurilor legale în vigoare, măsurile și acțiunile necesare pentru înlăturarea efectelor produse de alunecarea de teren de pe strada Uliului nr. 90, pentru refacerea obiectivelor de infrastructură și eliminarea unor potențiale pericole pentru populație și bunurile acesteia.

Art. 2

(1) Comitetului Local pentru Situații de Urgență al municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul nemijlocit al autorităților publice locale din comuna Florești, va stabili varianta ocolitoare de acces auto, necesară pentru riverani și pentru asigurarea serviciilor medicale de urgență și pompieri, eliminând astfel izolarea zonei afectate de alunecarea de teren;

(2) Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj va identifica în regim de urgență, posibilii proprietari/administratori de teren de pe traseul rutei ocolitoare stabilite;

(3) Comitetului Local pentru Situații de Urgență  al municipiului Cluj-Napoca va dispune măsurile și acțiunile necesare pentru delimitarea, semnalizarea și securizarea perimetrului afectat.

Furnizorii de utilități vor monitoriza perimetrul

Art. 3 Furnizorii de utilități respectiv societatea DELGAZ Grid S.A., Sucursala Cluj-Napoca – Distribuție Energie Electrică România și Compania de Apă Someș S.A., vor asigura monitorizarea permanentă a perimetrului afectat pentru preîntâmpinarea oricărui incident care ar putea pune în pericol viața și sănătatea populației și a bunurilor acesteia, măsura urmând a fi ridicată odată cu revenirea la normalitate a situației din teren.

Art. 4 Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj va sprijini, ori de câte ori este necesar, autoritățile administrației publice locale din municipiul Cluj-Napoca, iar Instituția Prefectului Județul Cluj va iniția, dacă va fi nevoie, demersurile legale corespunzătoare către structurile centrale de decizie pentru rezolvarea problemei apărute.

Art. 5 Cu comunicarea dispozițiilor prezentei hotărâri celor interesați se încredințează Secretariatul tehnic permanent al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj”, se mai arată în comunicat.

Citește mai departe

CULTURA

Ce entități primesc finanțare nerambursabilă de la CJ Cluj? Cea mai mare sumă, peste 3 milioane de lei, merge la Culte

Publicat

Finanțare nerambursabilă de la CJ Cluj pentru sute de entități

Sute de asociații primesc și anul acesta finanțare nerambursabilă de la Consiliul Județean Cluj. Cea mai mare sumă, peste 3 milioane de lei, este alocată parohiilor din județ.

Consiliul Județean Cluj sprijină activitatea a sute de ONG-uri, asociații și parohii din județ, prin finanțări nerambursabile în valoare de aproape 6 milioane de lei. Cea mai mare parte din sumă merge spre Culte (3 milioane de lei), Sport (un milion de lei) și de Cultură și Tineret (câte 900.000 de lei fiecare).

Listele urmează să fie aprobate în ședința Consiliului Județean de luni, 29 aprilie.

Peste 3 milioane de lei pentru Culte

Potrivit documentelor publicate pe site-ul forului județean, suma de 3.050.000 lei alocată pentru Culte se împarte astfel:

  • Ortodox – 2.210.000 lei;
  • Reformat – 375.150 lei;
  • Romano-Catolic – 151.935 lei;
  • Greco-Catolic – 129.600 lei;
  • Penticostal – 87.000 lei;
  • Baptist și Adventist – 60.235 lei;
  • Unitarian – 35.380 lei.

Peste un milion de lei pentru cluburile de fotbal din județ

Suma de 1.050.000 lei este alocată anul acesta de Consiliul Județean sectorului Sport. Cele mai mari sume merg spre Clubul Sportiv Universitatea Cluj și Asociația Club Sportiv U-BT Cluj – câte 100.000 lei. Asociația Sportivă Fotbal Club Universitatea Cluj primește 80.000 lei.

Sume considerabile mai primesc și Academia de fotbal Luceafărul Cluj-Napoca (35.000 lei), Clubul Sportiv Luceafărul Cluj-Napoca (35.000 lei) și Asociația Club Sportiv „Academia de Fotbal Viitorul Cluj” (35.000 lei).

Cinematica TIFF, Festivalul Dumitru Fărcaș și Jazz in the Park, în topul alocărilor pentru Cultură

Consiliul Județean Cluj alocă 900.000 de lei pentru evenimente din sectorul cultural. Cele mai mari sume merg spre Cinemateca TIFF – 25.000 lei, Festivalul Dumitru Farcaș – 25.000 lei, Jazz in the Park, editia a XII-a – 20.000 lei și Zilele Culturale Maghiare din Cluj – Ediția a XV-a – 20.000 lei.

Printre evenimentele cu cele mai mari alocări se mai numără Festivalul Național de teatru pentru elevi „Cezara”  Ediția I (16.500 lei), Lecții din trecut pentru prezent și viitor Colegiul Național Emil Racoviță (15.000 lei) și Zilele Maghiare din țara Călatei (15.000 lei).

Aceeași sumă – 900.000 de lei – este alocată și pentru domeniul Tineret. Cele mai mari finanțări merg spre Olimpiada satelor din România (16.500 lei), FC Unirea Dej – Juniorii de azi, Campionii de mâine (20.000 lei) și Concursul Interjudețean de matematică „Marian Țarină” Colegiul Național „Emil Racoviță” (13.000 lei).

Consiliul Județean Cluj a înregistrat până în 15 martie cererile pe proiectele finanțate din fonduri nerambursabile, fiind înregistrat un adevărat record.

Astfel, au fost înregistrate aproximativ 970 de cereri pentru toate cele patru domenii de interes, respectiv culte, cultură, tineret și sport, sumele solicitate fiind de aproape 75 de milioane de lei față de un fond total alocat de doar 6 milioane de lei.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Clujeni de SUCCES. De la Cluj la Monaco, via Paris. Paula Păduroiu: Realitatea mi-a depășit VISUL

Publicat

paula paduroiu

„Un învingător e un visător care nu a renunțat niciodată la visul lui”, spunea Nelson Mandela. Câți dintre noi am visat să ajungem departe și am rămas cu visul? Câți am învins, câți am reușit în viață? Nu e greu să visezi, greu este să-ți împlinești visul. Are Clujul oameni de succes, care și-au împlinit visul? 

Paula Păduroiu este unul dintre acești oameni. A început de jos și a ajuns acolo unde visul ei din copilărie nu îndrăznea să se avânte.

paula paduroiu

S-a născut în Alba Iulia, doar datorită faptului că mama ei s-a aflat la momentul acela acolo. A crescut la Podeni, în Cluj, la casa bunicilor, până la 7 ani. „Mi se pare un avantaj enorm pentru copiii care au șansa să crească la țara, într-un mediu sănătos”, spune Paula.

VIDEO FOTO. Clujeni de SUCCES. De la Cluj la Monaco, via Paris. Paula Păduroiu: Realitatea mi-a depășit VISUL

A venit în Cluj împreună cu sora ei și a urmat clasele gimnaziale la Generală 4. A urmat liceul „Mihai Eminescu” la secția de limbi clasice. „Am făcut latină, greacă, dar și engleză și franceză. Din italiană am dat la Bac. Dintotdeauna am fost pasionată de limbi străine”, spune Paula.

paula paduroiu

După liceu i s-a ivit oportunitatea de a pleca din țară, la Paris. A lucrat acolo 6 luni, la un McDonalds, pe Bon Nouvelle. „A fost o experiență foarte interesantă. Pentru prima dată singură, departe de casă, obligată să mă descurc într-o țară străină”, mai spune ea.

paula paduroiu

„Am început să studiez PR și comunicare”

La revenirea în Cluj, în 2005 a început facultatea. „Eram la Științe Politice și Administrative, la UBB. Am început să studiez PR și comunicare”, spune Paula. În aceeași perioadă s-a angajat la Banca Transilvania. După doi ani, a vrut să se specializeze în partea de finanțe-bănci și a renunțat la PR. Așadar, a început cursurile la „Spiru Haret”. După un an, a pus pușca jos, din cauza lipsei de timp.

„La BT am lucrat vreo 6 ani, ani în care am învățat foarte multe. Eram consilier corporate și mi-am făcut foarte multe cunoștințe. După ce am plecat de acolo mi-am deschis o agenție de evenimente. Îmi plăcea mult domeniul și mi-am zis de ce nu? Mă ocupam mai mult de evenimente corporate și de artă”, mărturisește Paula.

paula paduroiu

Șansa vieții s-a materializat într-un concurs pentru tineri antreprenori care a avut loc la Bruxelles. „Am trimis un business plan pentru un brand de fashion, pentru că întotdeauna mi-a plăcut moda, Bunica m-a învățat să cos la mașină și să desenez croiuri. Răsfoiam câte un Paris Match sau Vogue, reviste greu de găsit în vremea aceea și mă visam lucrând în domeniu. Vedeam vedete îmbrăcate cu creațiile mele… Una peste alta, am câștigat concursul și mi s-a oferit o bursă antreprenorială de trei luni la Paris”, spune Paula.

paula paduroiu

„Am fost angajată de Victoria’s Secret”

Așadar, în 2012, Paula a luat lumea-n piept și s-a întors la Paris. După cele trei luni a decis să rămână acolo. Mama ei a fost printre puținele persoane care au susținut-o. „Un vis l-am bifat: să locuiesc la Paris. Mi-am zis dacă nu acum, atunci când? La scurt timp am găsit un job, asistent stilist. Lucram cu un designer turc, Serkan Cura, care făcea piesele pentru catwalk-ul de la Victoria’s Secret din New York. Lumea asta mă fascina. Am fost angajată de Victoria’s Secret ca să fiu asistenta lui în studio dar mă ocupam și de partea de comunicare și marketing”, spune Paula.

paula paduroiu

După un an a început colaborarea cu un alt designer. În paralel, a început să urmeze cursurile unei școli de modă în Paris și să lucreze la fashion brand-ul propriu care se numea Velvet. Prima colecție și-a prezentat-o la Sibiu, într-un show de fashion. „Am avut cam 30 de piese… Nu erau foarte multe pentru că am început cu economiile mele, produceam în Paris la costuri foarte mari. Am fost mândră că mi-am prezentat prima colecție în țara mea”, mai spune Paula.

paula paduroiu

Imediat a fost contactată de niște concept store-uri din București și Constanța care i-au propus să intre cu piese ale colecției. În același timp a intrat cu pop-up store-uri în mall-uri din Paris și făcea și vânzări private. Și-a amenajat un apartament mare în care își expunea creațiile, accesorizate cu bijuterii și alte obiecte de modă ale unor designeri cunoscuți. „Era un fel de cocktail, cum se practică acum, la care invitam prieteni care la rândul lor veneau cu alți prieteni”.

paula paduroiu

„Așa am ajuns să cunosc oameni care lucrau pentru branduri mari de lux, Chanel, Dior, Bulgari”

După doi ani încheie colaborarea cu Victoria’s Secret, pentru că brandul ei luase amploare. „A fost o provocare pentru mine. Înainte de a vinde toată colecția, trebuia să am deja în vedere elemente din ceea ce urma să vină”, spune Paula.

paula paduroiu

Inevitabil, această creștere a venit la pachet cu necesitatea creșterii notorietății iar aceasta se putea face doar printre creatorii de modă, ca urmare a creat un grup de MeetUp, Paris Fashion Network. „Pui online și anunți că organizezi un eveniment în data respectivă la locația respectivă și cine vrea, vine. La prima întâlnire am fost 6 persoane, toți lucram în fashion. Apoi se strângeau din ce în ce mai mulți, astfel încât a trebuit să închiriez părți din restaurante. Așa am ajuns să cunosc oameni care lucrau pentru branduri mari de lux, Chanel, Dior, Bulgari”, mai spune Paula.

Încet, a început să se ocupe de evenimente de lansări de colecții sau deschideri de buticuri, ca atare și-a deschis o agenție de comunicare și marketing. Ulterior, în urma unor recomandări, i s-a propus să prezinte o emisiune, Paris Fashion Week, la o nouă televiziune de modă, Fashion News Lifestyle Network, un fel de Fashion TV dar mai mare.

paula paduroiu

În aceeași perioadă, i s-a propus să scrie în revista „Expatriates Magazine” articole de modă și lifestyle. „După un timp mi s-a propus să coordonez întreg domeniul de fashion, eram un fel de redactor-șef. Țineam legătura cu toți colaboratorii”, spune Paula.

paula paduroiu

„Art Life TV îi propune să colaboreze la o emisiune numită My Bucket List”

Lucrând în domeniu, decide că nu i-ar strica să facă jurnalism, așadar se întoarce la UBB. După trei ani, revine în business, după ce și-a pus brand-ul în așteptare, pentru că se simțea nevoia unui sponsor pentru pasul următor. Se concentrează pe agenție și își propune s-o ducă la un alt nivel.

paula paduroiu

Art Life TV îi propune să colaboreze la o emisiune numită My Bucket List. „Eram ca peștele în apă pe formatul acesta. După un timp, din rațiuni economice, postul și-a restrâns activitatea, ca atare am băgat din nou cărbuni la agenție. În 2018 mi-am zis stop… Nu mai am momente cu mine, zile libere, seri liniștite, trebuie să pun Parisul deoparte și să mă reorientez. Cum sunt realmente îndrăgostită de mare, am pus ochii pe sudul Franței. Voiam Nisa sau, de ce nu, Monaco. Așa că am început să tatonez oportunitățile din zonă”, spune Paula.

paula paduroiu

A găsit un job la o agenție de PR și comunicare în Monte Carlo, o agenție de lux. „Aveam în portofoliu Bentley Motors, Riva Yachts și unul dintre cele mai luxoase restaurante din Monaco, cu stea Michelin, Rampoldi. După 7 luni în care am avut grijă să-mi fac contacte în lumea asta, mi-am creat o altă agenție, Qhuiz și am luat pe cont propriu campaniile de marketing și comunicare pentru firme din acest domeniu al luxului”, spune Paula.

paula paduroiu

„Lucrez cu echipe de freelanceri pe evenimente, nu am angajați”

A avut o campanie de PR pentru Bentley, în care firma a dat pentru nunta lui Vincent Cassel două mașini, una pentru el și alta pentru mireasă, ca automobile oficiale ale evenimentului. Apoi l-a adus la Rolex Tennis Masters pe celebrul tenismen Henri Leconte, eveniment care a culminat cu o cină la unul dintre cele mai bine cotate restaurante din principat, la care a participat și prințul Albert de Monaco.

paula paduroiu

„Lucrez cu echipe de freelanceri pe evenimente, nu am angajați. Ne cunoaștem foarte bine și știu care unde se potrivește, pentru că se întâmplă să trebuiască să manageriez mai multe proiecte simultan.

paula paduroiu

Pe perioada pandemiei, Paula a trebuit să se reconfigureze. Ca atare s-a reorientat pe clienți care aveau nevoie mai mare de campanii digitale. Din punct de vedere al business-ului, acest lucru nu s-a resimțit dramatic în cifra de afaceri. „Aveam un client, Planet of Finance, un fel de social media pentru investitori și consilieri financiari. Ideea era să-i punem pe toți la aceeași masă. Un fel de Tinder financiar”, mai spune Paula Păduroiu.

paula paduroiu

„În 2021 s-a apucat de golf”

În 2020 începe o colaborare cu Universitatea Internațională din Monaco. „M-au contactat și mi-au propus să predau un curs de PR și comunicare pentru masteruri și MBA-uri. M-a ajutat foarte mult experiența, sunt mai mult niște cursuri practice pentru că și eu am învățat din practică, mai puțin din cărți. Îi implic în proiecte reale și ei apreciază foarte mult asta”, spune Paula.

În 2021 s-a apucat de golf și în 2022 înființează Monaco Golf Association, care funcționează ca un club privat pentru golferi. „Avem foarte mulți membri care participă la evenimentele noastre, pe partea de golf. Deasemenea, s-au implicat companii și bănci private care solicită organizarea unor evenimente dedicate, personalizate pentru angajații care practică sportul ăsta, Eu le organizez de la A la Z. Consider că este o oportunitate extraordinară ca să fac ceea ce-mi place și să și câștig bani din asta”, spune Paula.

paula paduroiu

Prezentul este cel care-i conturează viitorul. Cum s-ar spune, cu un ochi ancorat în realitate și cu celălalt atent la oportunități. „Intenționez să dezvolt un proiect împreună cu trei asociate, este vorba de un club de business și golf internațional situat în Dubai sau în Abu Dhabi. De asemenea, vreau să organizez unul dintre cele mai mari evenimente de golf, tot în Dubai.

paula paduroiu

Un proiect de suflet pe care îl susțin, Rokethon, reprezintă cursa pentru sensibilizarea populației în privința abandonării câinilor și pisicilor. Va avea loc pentru prima dată anul acesta, în octombrie, la Monaco. Câinele meu e un câine abandonat, din Sicilia. Orice proiect care susține astfel de cauze e foarte important pentru mine.

„Când mă uit în spate sunt extrem de mândră și satisfăcută de ceea ce am realizat”

Am făcut și un shooting recent cu câinele meu, pentru un alt proiect la Monaco în care va fi lansată o carte în curând iar profiturile din vânzarea cărții vor fi donate la SPA (Asociația pentru Protecția Animalelor din Monaco). Cam astea ar fi planurile mele de viitor apropiat”, spune, zâmbind, Paula.

paula paduroiu

Cum își imagina viața Paula Păduroiu în copilărie? „Când mă uit în spate sunt extrem de mândră și satisfăcută de ceea ce am realizat. Copil fiind, am avut la ce visa. Astăzi realizez că realitatea mi-a depășit visul. Îmi plac provocările și Monaco ține ștacheta foarte sus din acest punct de vedere. Ceea ce mi se potrivește…”, mai spune Paula Păduroiu.

Dorul de Cluj ajunge și pe Riviera franceză. Știți cum se spune, once varză a la Cluj, always varză a la Cluj. „Mi-e dor de Cluj, cum să nu, aici am crescut și m-am format ca om. Abia aștept să vin să-mi văd familia, prietenii și locurile unde mi-am petrecut mare parte din viață. Îmi iubesc țara și o promovez ori ce câte ori am ocazia, pentru că, din păcate, imaginea ei în străinătate este de multe ori denaturată. Locul meu este acum în Monaco dar nu uit niciodată de unde am plecat”, mărturisește Paula.

paula paduroiu

„Succesul nu se întâmplă peste noapte. Succesul se întâmplă atunci când în fiecare zi devii mai bun la ceea ce faci față de ziua precedentă. Totul se adaugă”, a spus Dwayne ”The Rock” Johnson. Aveți curajul să-l contraziceți?

Foto: Arhiva personală

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax