EVENIMENT
Zboruri de la Cluj-Napoca la Tel Aviv din decembrie cu compania HiSky
![yr bee[1]](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2022/10/YR-BEE1.jpg)
Începând cu luna decembrie, compania aeriană HiSky își extinde oferta de rute operate de pe Aeroportul din Cluj Napoca cu o nouă destinație internațională. Israel, Tel Aviv este cea de-a treia rută introdusă de HiSky cu plecare de pe aeroportul Avram Iancu, după capitala Irlandei, Dublin, și București.
Cursa inaugurală va avea loc joi, 8 decembrie, cu plecare din Cluj-Napoca către principalul aeroport internațional din Israel, Ben Gurion.
Orarul companiei prevede două curse săptămânal către această destinație, în fiecare zi de joi și duminică, cu plecare din Cluj-Napoca și retur: Cluj Napoca (CLJ) 07:00 – 10:00 Tel Aviv (TLV), Tel Aviv (TLV) 11:00 – 14:00 Cluj Napoca (CLJ). Prețul unei călătorii Cluj-Napoca – Tel Aviv, cu toate taxele incluse, pornește de la 59 euro.
Hub-ul de la Cluj Napoca este prima bază operațională deschisă de compania HiSky in România, în primăvara anului 2021, atât pentru curse regulate, cât și pentru un număr important de destinații operate în regim charter, în parteneriat cu cei mai importanți touroperatori din țară.
Clujul, important centru regional
„Cluj-Napoca este nu doar primul nostru hub din România dar și una dintre cele mai importante centre regionale pe care le avem în vedere în strategia de dezvoltare a companiei.
Un pas important a fost deschiderea rutei directe Cluj-Napoca – București, care permite pasagerilor din regiune conexiunea cu destinațiile operate de noi din capitală, iar în sezonul de iarnă, așa cum am anunțat, extindem rețeaua de rute internaționale operate direct de pe Aeroportul Avram Iancu.
Tel Aviv a devenit una dintre destinațiile noastre consacrate, pe care le operăm deja din Chișinău și București și suntem convinși că va reprezenta una din opțiunile preferate de călătorie și pentru pasagerii regiunea Nord-Vest.”, Mareș Cărăvan, Director Comercial HiSky Europe.
Flotă de 5 avioane
HiSky operează din România zboruri internaționale directe cu plecare de pe aeroporturile din București, Cluj-Napoca, Iași și Baia Mare către Tel Aviv, Bruxelles, Paris și Dublin. Din Republica Moldova, pasagerii pot călători cu HiSky către cinci destinații externe, Milano, Paris, Dublin, Frankfurt și Tel Aviv.
Compania are în operare o flotă de cinci aeronave, cu o vârstă medie de 7 ani, din familia Airbus A320. Din primăvara anului viitor, alte două aeronave Airbus A321 LR noi vor intra în flota HiSky.
Datorită performanței pe distanțe lungi a acestui tip de aeronavă, pasagerii din România vor putea călători fără escală în destinații îndepărtate atât în regim charter, dar și pe rutele regulate pe care compania aeriană urmează a le adăuga în portofoliu.
De la începutul anului 2021, HiSky a operat peste 5200 de zboruri interne și internaționale și a transportat peste 550.000 de pasageri, dintre care mai mult de două treimi cu plecare din România.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
BAC-ul olimpicilor. Ministerul Educației a publicat calendarul sesiunii speciale a examenului

Calendarul sesiunii speciale a examenului de Bacalaurea a fost publicat în monitorul Oficial.
Începând din acest an este prevăzută și o nouă etapă, respectiv cea de vizualizare a lucrărilor de la probele scrise.
BAC-ul olimpicilor. Cine participă la sesiunea specială
La sesiunea specială a examenului național de bacalaureat 2025 se pot înscrie absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu examenul național de bacalaureat – 2025, sesiunea iunie.
De asemenea, la această sesiune se pot înscrie și absolvenții de liceu care susțin examenul de admitere la academii militare din Statele Unite ale Americii.
Noutatea anului 2025
Începănd din acest an, atât la examenul național de bacalaureat, aici fiind inclusă și sesiunea specială, cât și la evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a este prevăzută etapa de vizualizare a lucrărilor de la probele scrise. Contestațiile se pot depune după vizualizarea lucrărilor, însă nu sunt condiționate de această etapă.
În aceeași măsură, anunță Ministerul Educației, vizualizarea lucrării nu implică obligativitatea de a depune contestație.
BAC-ul olimpicilor. Calendarul sesiunii speciale
Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen se face între 19 și 21 mai 2025.
Calendarul, așa cum a fost publicat în Monitorul Oficial:
- 22 mai 2025 Limba și literatura română — proba E)a) — proba scrisă
- 23 mai 2025 Proba obligatorie a profilului — proba E)c) — proba scrisă
- 26 mai 2025 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E)d) — proba scrisă
- 27 mai 2025 Limba și literatura maternă — proba E)b) — proba scrisă
- 30 mai 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
- 2 iunie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
- 3 iunie 2025 Evaluarea competențelor digitale — proba D
- 4 iunie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
- 30 mai 2025 Afișarea rezultatelor până la ora 12:00, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14:00-18:00)
- 31 mai 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (până la ora 12:00)
- 2-4 iunie 2025 Soluționarea contestațiilor
- 6 iunie 2025 Afișarea rezultatelor finale.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Suveraniștii clujeni i-au cântat „La mulți ani” lui Călin Georgescu, de ziua lui. Au cerut Turul 2 înapoi

Miercuri seara, în centrul Clujului a avut loc o manifestație „pentru democrație și justiție, libertate și prosperitate, alegeri libere și dreptul la liberă exprimare”, organizată de suveraniști.
La manifestație au fost prezente câteva zeci de persoane. Acestea au fluturat steaguri tricolore, au scandat „Turul doi, înapoi” și i-au cântat „La mulți ani!” lui Călin Georgescu, a cărui zi de naștere e astăzi.
VIDEO FOTO. Suveraniștii clujeni i-au cântat „La mulți ani” lui Călin Georgescu, de ziua lui. Au cerut Turul 2 înapoi

Vreme rea, cu ploi torențiale și vânt puternic, este așteptată în următoarele zile pe tot teritoriul țării.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis o avertizare meteorologică, valabilă începând de miercuri, 26 martie, și până sâmbătă, 29 martie, ora 18.00, pentru cantități de apă însemnate și intensificări ale vântului.
„Vor fi intervale în care va ploua în toate regiunile. Ploile vor avea îndeosebi caracter de aversă și mai ales prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp, iar cu precădere în sud-vestul țării și în Carpații Meridionali, de peste 50…70 l/mp.
Vânt puternic în țară, de mâine
Începând din după-amiaza zilei de joi (27 martie) vântul va avea intensificări în jumătatea de sud a țării, cu viteze în general de 40…60 km/h, iar pe crestele montane, rafalele vor depăși 70…80 km/h”, a transmis ANM.
Bruxelles Expres
VIDEO. Rareș Bogdan: Cei care lingeau clanțe la ambasade după aprobare de la ”marele licurici”, ne spun azi cât de rea e America

Eurodeputatul PNL, Rareș Bogdan, vorbește în podcastul ”Contraste” de pe Cluj24, realizat de Florin Danciu la Bruxelles, despre SUA administrația Trump și spune că America nu este dușmanul Europei.
”Mi se pare o radicalizare și o trecere dintr-o extremă în alta. Cei care lingeau clanțe la ambasade și ne explicau că nu putem face nimic fără să primim aprobare de la <<marele licurici>>, aceiași astăzi vin și ne explică cât de rea e America și cum America este dușmanul Europei.
Nu, America nu este dușmanul Europei. Nu va abandona Europa”, a spus Bogdan.
Redăm mai jos câteva din declarațiile europarlamentarului liberal.
Europa sub asediu
”Da, este o Europa sub asediu, dar în același timp e leagănul culturii și civilizației de tip occidental, a democrației reprezentative. Iar dacă ne gândim că Grecia și Italia încă sunt parte a Uniunii Europene și fac parte din acest continent, înseamnă că încă avem o șansă și ne putem uita puțin la istorie ca să înțelegem ce a devenit această lume, pentru că civilizația, cultura, arta administrației, în afară de Orientul îndepărtat, de China, s-a născut aici”.
”Dacă era scoasă doar România din programul Visa Waiver, eram extrem de speriat, eram într-o situație complicată. Având în vedere că am văzut pe site-ul Departamentului de Stat că nu e vorba, și la Homeland Security, că nu e vorba doar de România, ci e vorba de o scalare și de o politică pe care Statele Unite o face cu privire la migrație privind toate continentele și foarte multe țări care erau în situația României, nu este atât de grav”.
Cultivatori de mușețel
”Eu sunt, recunosc, un pro-american, sunt un om care dacă aș fi stat în Statele Unite aș vota cu două mâini Partidul Republican, niciodată Partidul Democrat pentru că în abordările lor sunt de foarte multe ori neomarxiști și o parte din păcatele Europei actuale se datorează tocmai faptului că am copiat, pe de-o parte, politici din Nordul Europei din Suedia, Finlanda, Danemarca, chiar din unele landuri germane și Olanda, și am abandonat politicile conservatoare, politicile clasice europene bazate pe valori, bazate pe creștinism, bazate pe familia tradițională.
În momentul în care devine excesiv cu politically correctness, în momentul în care devine excesiv cu Green Deal-ul de parcă toți trebuia să ne transformăm în cultivatori de mușețel, de varză roșie sau varză de Bruxelles și să circulăm pe trotinete…”.
America, bine informată despre România
”Europa în primul rând nu a plecat din România și nu va pleca din România Nu a abandonat România. America e cu ochii pe România. Urmărește cu mare atenție ce se întâmplă aici. E mult mai bine informată decât își închipuie unii și alții de la București. Nu e nimic rău în a avea relații bune cu cele două mari puteri la nivel european, Franța și Germania. Pentru că eu vă spun după cinci ani jumate petrecuți aici la Bruxelles, în Europa există două țări care au cu adevărat forță, restul sunt povești.
Olanda, să fim serioși, Polonia, să fim serioși, doar dau din gură mai mult decât noi. Nu au cu nimic mai mare influență. Portugalia nu există, Grecia nu există, România nu există”.
”Astăzi, Giorgia Meloni e principalul partener de discuții alături de Viktor Orbán din Europa a lui Donald Trump și a administrației americane. Astăzi, Giorgia Meloni se dovedește un lider extrem de carismatic, extrem de vizionar”.
”Niciun europarlamentar român nu va fi de acord să mutăm bani de pe coeziune sau de pe agricultură pentru înarmare”.
Rusia este putere invadatoare
”Trebuie să înțelegem ceva, că Rusia este putere invadatoare. Nu trebuie să uităm că în urmă cu 3 ani de zile, 3 ani și o lună, Rusia a fost cea care a agresat, care a intrat în Ucraina militar.
Ceea ce părea neverosimil în urmă cu an de zile. De asemenea, nu trebuie să uităm că reacția Rusiei a fost generată de impasibilitatea și de amorțeala Occidentului și a Statelor Unite după ce au anexat Crimeea. Dacă Europa civilizată și America ar fi reacționat cu aceleași sancțiuni ca în cazul invaziei terestre din Ucraina și în cazul Crimeei, când Putin a luat un teritoriu al unui alt stat și l-a lipit de Federația Rusă, atunci nu s-ar fi ajuns probabil la situația din Ucraina din urmă cu 3 ani și o lună.
Vina Occidentului este că atunci nu a reacționat și a fost impasibil la megalomania și la dorința expansionistă a Rusiei.
Dar Rusia nu se va opri. Rusia e uriașă, e cea mai mare țară, dar, în același timp, este în psihicul lor și în mentalul lor și în modul lor de a lua cât mai mult. Nu sunt un exemplu nici de democrație funcțională, nici de economie de piață funcțională”,