Connect with us

CULTURA

We Love Retro Cluj, ediție aniversară de 10 ani. Organizator: Pentru noi, Clujul e acasă. Infrastructura este un mare plus

Publicat


We Love Retro Cluj ajunge anul acesta la a zecea ediție. Pentru a marca acest moment special din existență, organizatorii evenimentului au pregătit publicului clujean o petrecere pe cinste, cu multe surprize și artiști de renume mondial.

NANA, Whigfield, Fun Factory, East 17 și N&D alcătuiesc line-up-ul ediției de 10 ani a We Love Retro Cluj, cel mai mare retro party din România. Petrecerea va începe la ora 20:00 și va dura până dimineață. Accesul publicului se va face începând de la ora 19:00.

„Am vrut să arăt cât de bine se știu distra și cei peste 30 de ani”

Organizatorul evenimentului devenit emblematic pentru Cluj-Napoca, Iancu Ștefănescu, a mărturisit că We Love Retro a fost creat dintr-o ambiție personală de a demonstra că și cei peste 30 de ani se știu distra, și nu doar tinerii, aflați de obicei în prim-planul concertelor și festivalurilor din oraș.

„În 2014, când toată atenția era pe tineret, deoarece în 2015 aveam să fim Capitala Europeană a Tineretului, eu am vrut să arăt cât de bine se știu distra și cei peste 30 de ani. Am făcut atunci o antiteză între un youth party cu Rudimental și un retro party. Primul artist adus de noi și care a deschis prima ediție de We Love Retro a fost NANA și cu care între timp am ajuns să avem o relație de amiciție, de prietenie”, a declarat Ștefănescu, într-o conferință de presă.

Peste 60.000 de participanți, la edițiile de până acum

Peste 60.000 de persoane au participat la edițiile We Love Retro Cluj de până acum.

În cei 10 ani de când am lansat We Love Retro am avut peste 60.000 de participanți. Am dus proiectul de asemenea în Craiova și în București. Anul acesta am făcut line-u-ul nu după notorietate, ci mai degrabă după energie. Toți cei pe care o să îi vedeți deseară au o mega energie. Line-up-ul de anul acesta reflectă experiența noastră de 10 ani, sunt artiști care duc un mega show. În seara asta nu o să se vadă vârsta pe scena. Este o chestie extraordinară pe care am reușit să o facem”, a mai arătat organizatorul evenimentului.

Infrastructura, punctul forte al Clujului

El a punctat că infrastructura este un capitol la care Clujul stă mult mai bine decât restul orașelor din România, lucru care a contribuit la continuitatea evenimentului.

„Pentru noi, Clujul e acasă, aici am început. Este o diferență între Cluj și celelalte locații, și anume infrastructura, care este un mare plus. Dacă nu era Sala Polivalentă, nu puteam avea evenimente atât de mari. Bucureștiul, din aceste punct de vedere, are un mare minus, nu are această oportunitate de sală polivalentă și trebuie să faci în aer liber, ceea ce e foarte riscant. Poate veni oricând o ploaie”, a afirmat Iancu Ștefănescu.

„Trebuie să îți dai seama ce fel de piese să cânți în funcție de locul unde ești”

Artista Whigfield a mărturisit, în cadrul conferinței de presă dinaintea evenimentului, că a ales cu atenție setlist-ul pentru această seară, astfel încât participanții de toate vârstele să se poată simți bine.

„Tocmai am terminat testul de sunet, și acesta ajută mereu să îți dai seama care este sunetul, care este atmosfera locului. Acestea mă ghidează în a alege și melodiile pe care le voi cânta acolo, pentru că nu cânt peste tot aceleași piese. Ce e apreciat în Australia ar putea să nu fie pe placul celor de aici. Mereu trebuie să îți dai seama ce fel de piese să cânți în funcție de locul, de țara unde ești. Sunt obișnuită ca la concerte să fie un mix de trei generații, așa că trebuie găsită o formulă în care să fie ceva pentru fiecare”, a explicat aceasta.

NANA, premieră mondială la We Love Retro Cluj 2024

Aflat alături de eveniment încă de la prima ediție, artistul NANA revine vineri seară pe scena Sălii Polivalente. „Oh, Lord”, noua piesă a rapperului german, va fi cântată live, în premieră mondială, vineri, 7 iunie 2024, în fața publicului de la We Love Retro.

„Nu este prima oară când sunt în România, am mulți prieteni aici și este o țară minunată. Am fost alături de voi la prima ediție și sunt foarte fericit să revin după zece ani. Mă bucur să am ocazia să cânt piese de pe cel mai recent album, lansat în aprilie anul acesta. Lucrez deja la un nou album. Acum, cu ajutorul internetului și al instrumentelor disponibile, este mult mai simplu să produci un album decât era în anii ’90.

Noile albume vorbesc despre ce se întâmplă astăzi în lume, despre războaie, despre politică și probleme sociale, despre furia care îi caracterizează pe toți mai mulți. M-am abținut să abordez teme politice până acum, a fost o alegere personală, să nu mă pronunț public pe acest subiect, ci să păstrez lucrurile neutre. În acest album, încerc să ofer o viziune a mea legată de ce se întâmplă astăzi în lume. Nu e un album adresat vreunui guvern sau politicienilor în general, ci e menit să ne ajute pe toți să putem face lumea un loc mai bun. Astăzi lansăm single-ul „Oh, Lord”, la We Love Retro Cluj, și sper să fie un bun prilej de a reflecta la cum fiecare dintre noi poate schimba în bine lucrurile în jurul său”, a arătat artistul.

Fun Factory și East 17, la We Love Retro 2024

Trupa germană Fun Factory le pregătește, de asemenea, o serie de surprize fanilor români de la Sala Polivalentă. Grupul eurodance german și-a propus să trezească în public bucuria sentimentului de libertate.

„Am fost în România pentru prima oară în 1995, în timpul unui mare turneu european, dar este prima oară când suntem în Cluj. Avem și câteva surprize pentru fanii noștri în seara asta. Spectacolele noastre sunt mereu pline de energie, iar în fiecare țară unde mergem avem o petrecere minunată, iar România este o țară pe care o apreciem foarte mult. Anii ’90 au fost o perioadă simbolică pentru România, o perioadă de libertate redobândită după Ceaușescu, și sperăm ca deseară, prin muzica noastră, să reamintim de bucuria acelui sentiment”, au spus membrii trupei.

De asemenea, trupa East 17 va completa lineup-ul la spectacolul de vineri seară. Grupul pop promite o experiență fantastică.

Vremea este minunată aici, mi-ar putea să o putem duce cu noi în Mare Britanie. Suntem plini de energie și vrem să dăm tot ce avem fanilor de aici. Când suntem pe scenă, ne simțim ca la 18 ani. Sunetul și sala sunt uimitoare, suntem convinși că va fi o experiență fantastică. Mereu ne simțim fantastic când suntem în România.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Timișul a depășit Clujul la salarii și se apropie de București, în 2024. Creșterea, impulsionată de industrie și sectorul IT

Publicat

Salariile din județul Timiș le-au depășit, în aprilie 2024, pe cele din Cluj, devenind al doilea județ din România în ceea ce privește veniturile. Industria și IT-ul, motorul creșterii.

Clujul a fost depășit de Timiș în topul județelor cu cele mai mari salarii din țară. În luna aprilie, clujenii s-au situat abia pe locul trei național la nivelul mediu salarial, după angajații din Timiș, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Salariile din Timiș depășesc Clujul și se apropie de București

Salariul mediu net din Timiş a ajuns la 5.989 de lei în aprilie 2024, în creştere cu 16,1% faţă de aceeaşi lună a anului 2023. Salariile din Cluj au fost de 5.943 de lei în aprilie 2024, în creştere cu 8,6% faţă de aprilie 2023.

Salariile au crescut peste așteptări în județul din vestul țării, spre deosebire de Cluj și București, unde au stagnat.

„În afară de Bucureşti şi Cluj, există câteva judeţe şi regiuni din România unde salariile au crescut peste aşteptări în prima jumătate a anului 2024. Printre aceste regiuni se numără Timiş, Iaşi şi Sibiu“, explică Răzvan Zglobiu, head of sales & talent acquisition în cadrul companiei Prohuman România, citat de Ziarul Financiar.

Timișul, noua forță economică a României? Salariile depășesc Clujul

Timișul și-a consolidat poziția de pol de dezvoltare economică al României, iar în ultimele luni a egalat și chiar a depășit Clujul în clasamentul salariilor medii nete. Județul a devenit un important centru industrial și tehnologic, atrăgând numeroase investiții străine, care au impulsionat dezvoltarea economică și au împins Timișul în fruntea ierarhiei naționale.

În 2020, salariile din Cluj erau cu 6% mai mari decât cele din Timiș. Acum, în 2024, situația s-a inversat, salariile din Timiș depășindu-le pe cele din Cluj cu 1%. Deși Clujul a beneficiat de o creștere constantă a salariilor în ultimii ani datorită investițiilor în IT, tehnologie și servicii, ritmul de creștere nu a mai fost la fel de rapid. În schimb, prețurile chiriilor și proprietăților din Cluj Napoca au continuat să crească.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Pescăruș rănit, „naufragiat” într-o locuință din Mărăști. A fost salvat de jandarmi și dus la USAMV

Publicat

Un pescăruș rănit s-a adăpostit într-o locuință din cartierul Mărăști. A fost salvat de jandarmi și dus la Urgențe, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Un pescăruș rănit a fost salvat de jandarmii clujeni dintr-o locuință din cartierul Mărăști. Aceștia au preluat pasărea și au predat-o Serviciului de Urgență al USAMV Cluj.

Un pescăruș, salvat dintr-o locuință din Mărăști

Întâmplarea s-a petrecut joi seară, fiind relatată pe rețelele de socializare ale Jandarmeriei Cluj.

„Joi seara, 25 iulie, în jurul orei 20.30, în urma unui apel la SNUAU 112, un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj a fost anunţat de către dispeceratul unităţii cu privire la prezența unui pescăruș rănit într-o  locuință din cartierul Mărăști din municipiul Cluj-Napoca.

Jandarmii clujeni au plecat imediat spre locul indicat. Ajunși acolo, aceștia au preluat cu grijă pescărușul pentru a nu-i provoca leziuni, iar ulterior l-au predat Serviciului de Urgență din cadrul USAMV Cluj-Napoca”, se arată pe pagina de Facebook a instituției.

Citește mai departe

EVENIMENT

Începe Vamos a la Playa. Ce poți face în fiecare zi la festivalul de pe plaja Grigorescu?

Publicat

Festivalul Vamos a la Playa aduce, între 26 iulie și 4 august 2024, concerte, activități și concursuri pe plaja Grigorescu din Cluj-Napoca.

A șasea ediție a festivalului Vamos a la Playa începe astăzi și, timp de 10 zile, va aduce atmosfera vacanțelor mediteraneene în inima orașului, oferind clujenilor activități diverse și momente de relaxare pe malul Someșului Mic, pe plaja din Grigorescu.

Programul Vamos a la Playa

Vamos a la Playa, ediția a VI-a, începe astăzi pe plaja Grigorescu, cu o serie de activități și cu muzică live. De-a lungul zilei, vizitatorii vor putea asculta Radio Vacanța, se pot relaxa la Boho Lounge&Bar sau se pot delecta cu preparate alese de la Food Point.

De asemenea, pe toată durata zilei de vineri, clujenii vor avea la dispoziție șezlonguri, umbrele și umbrare pentru destindere pe malul Someșului, se pot îmbăia în piscine și pot juca table sau remy. Tot aici vor găsi Caravana Net Zero, de unde pot învăța despre sustenabilitate și energie alternativă.

Începând cu ora 17, se deschide și promenada artiștilor și artizanilor și DJ Magda va încânta participanții cu muzică retro.

De la ora 20 va avea loc și primul concert live din cadrul festivalului, susținut de cei de la Score Band.

Weekend plin de activități, pe plaja Grigorescu

Distracția continuă în weekend. Sâmbătă, la ora 17 are loc deschiderea campionatului de table, iar de la 18 va urca pe scenă trupa Dean Klooge. De la 20, pe malul Someșului vor cânta cei de la Luna Amară.

Duminică, tot de la ora 17, va avea loc finala campionatului de table, iar atmosfera va fi întreținută de Bogdan Roșca.

De la 20, va avea loc concertul celor de la Om la lună.

Zece zile de distracție pe malul Someșului

Festivalul nu se încheie în weekend, ci promite activități interesante și diverse pe parcursul întregii săptămâni. Sunt programate întâlniri, ateliere și dezbateri, iar weekend-ul viitor aduce noi trupe și spectacole pe scena din Grigorescu. Programul integral poate fi vizualizat aici.

Citește mai departe

CULTURA

Festivalul Serbările Transilvane la Cluj-Napoca. Cine sunt artiștii și ansamblurile care urcă pe scenă

Publicat

serbarile transilvane

Ediția 2024 a Festivalului Internațional „Serbările Transilvane” se va desfășura în perioada 26-28 iulie, pe platoul Salii Sporturilor Horia Demian din Cluj-Napoca, eveniment la care vor participa 20 de ansambluri folclorice din sase țări: Cehia, Slovacia, Grecia, Macedonia, Moldova și România.

Ansamblurile clujene participante în festival sunt: ansamblul de copii „Mugur de Dor”, ansamblurile de dansuri maghiare „Zurbolo” și „Bogancs”, ansamblurile „Dor Transilvan” și „Rapsodia Someșană” ale Companiei Transpost Public din Cluj Napoca, ansamblul „Rapsodia Clujeana”, ansamblul Fiii Camarasului din Camarasu, ansamblul „Jucu Somesan” din Jucu, ansamblul studențesc „Românașul” si ansamblul „Șoimii Carpaților” din Floresti.

Invitați speciali

Invitat special al acestei ediții este ansamblul folcloric Arcanul al U.S.V. Suceava. Tot ca invitati speciali vor concerta în festival Radu Ciordas, Călin Brăteanu și Cornelia și Lupu Rednic alaturi de orchestra Cununa Transilvană a CJCPCT Cluj și interpreții Mariana Morcan, Iulia Bucur Roman, Andreea Ciupe și Adrian Socaciu.

Festivalul, finanțat de Primăria Cluj-Napoca,  este realizat in parteneriat cu Asociația Produs de Cluj și Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj.

”Serbările Transilvane”, aflate la a XXII-a ediție. debutează vineri, 26 iulie, ora 17.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax