Connect with us

EDUCATIE

EXCLUSIV. Vremea TABERELOR școlare a APUS. DJTS Cluj, transferată între ministere, NU are BUGET. Unde mai pot merge ELEVII vara

Publicat


tabara baisoara palatul copiilor

A venit vara, vine și vacanța, iar elevii clujeni care vor să meargă în clasicele tabere școlare, la prețuri accesibile, nu mai prea au de unde alege. Vremurile s-au schimbat, pretențiile copiilor și ale părinților acestora au crescut, fără doar și poate, dar adevărul e că nepăsarea și neglijența a distrus rețeaua de tabere școlare, iar Clujul nu face excepție.

Singurele tabere școlare din Cluj sunt organizate de Palatul Copiilor, iar locurile au fost aproape epuizate. În rest, copiii se vor strânge în jurul focului de tabără, dacă vor avea voie să îl facă, în diferite destinații, în țară sau în străinătate, cumpărate prin agențiile de tursim.

Vremea taberelor școlare a apus: DJTS Cluj nu mai administrează nicio locație în județ

Direcția Județeană de Tineret și Sport (DJTS) Cluj este într-o situație fără precedent. Din noiembrie anul trecut, de la formarea noului Guvern, Ministerul Tineretului și Sporturilor a fost divizat, iar partea de tabere și activități de tineret a trecut la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, condus de Gabriela Firea.

Mai bine spus va trece. DJTS Cluj nu a fost încă preluat de noul minister, iar la această oră direcția nu are buget.

„Nu avem buget, pentru că nu am fost încă preluați de minister. Și noi așteptăm. DJTS organizează tabere sociale, în special pentru copiii cu dizabilități.

Taberele le organizăm în cadrul DJTS-urilor care dețin centre de agrement și încă nu au venit oferte”, a declarat pentru Cluj24 Claudia Crișan, consilier asistent la Direcția Județeană de Tineret și Sport Cluj.

Directorul DJTS Cluj, Ovidiu Chifor, a explicat că tabele sunt organizate în funcție de buget. Astfel, ministerul aprobă un buget și DJTS Cluj, care lucrează în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, trebuie să se încadereze în bugetul respectiv.

Pentru că bugetul nu există, DJTS Cluj nu șie încă numărul copiilor care vor putea fi trimiși în tabără.

Copiii cu dizabilități din Cluj merg, de obicei, în tabără la mare, iar speranța este că va veni și bugetul pentru ca aceștia să poate să se bucure de mare și în această vară.

De asemenea, Ovidiu Chifor spune că instituția clujeană nu mai deține locații pentru tabere de mai bine de 10 ani. Ultima pe care o avea în administrare, cea de la Leghia, a fost, în cele din urmă, preluată de Consiliul Județean Cluj.

Din celebra tabără de la Leghia a mai rămas doar numele

Nu ești clujean dacă nu ai fost în tabără la Leghia măcar o dată. E aproape de Cluj-Napoca, și generații întregi de elevi au stat acolo în jurul focului de tabără, au spus povești sau au cântat la chitară.

Din păcate, tabăra de la Leghia este închisă și așa va rămâne probabil încă multă vreme. Tabăra a ajuns de la DJTS Cluj la Primăria Aghireșu, cu intenția de a fi modernizată. Cum nimic nu s-a întâmplat, la finalul anului 2019 a fost preluată de Consiliul Județean, cu aceeași intenție.

„Vrem în continuare să reabilităm și să modernizăm tabăra de la Leghia. În acest sens sunt în curs o serie de proceduri de natură tehnică”, a declarat pentru Cluj24 Alin Iuga, purtător de cuvânt al Consiliului Județean (CJ) Cluj.

Acesta a precizat că acum o lună CJ a primit rezultatul unei expertize pe care a cerut-o tocmai ca să aibă confirmarea că merită ca această tabără să fie reabilitată.

„Expertiza arată că aceasta este soluția, că poate fi rebilitată, doar că în paralel trebuie făcute o serie de proceduri tehnice și trebuie să identificăm sursa de finanțare.

Categoric, intenția este de păstrare, cu destinația de tabără. Bineînțeles la alte standarde, care să corespundă vremurilor de acum”, a spus Iuga.

Intenția există, dar când va fi redată în circuit această tabără este greu de spus.

Palatul Copiilor din Cluj, singurul care mai ține „steagul sus”

Practic, în tot județul Cluj, doar Palatul Copiilor mai organizează clasicele tabere școlare. La cabanele pe care le deține la Băișoara, în stațiunea Muntele Băișorii, și în Valea Ierii.

„Avem două tabere, una la Băișoara, cu o capacitate de 52 de locuri, cu sala de conferințe, teren de sport, cu toate dotarile necesare. Și una pe Valea Ierii, în Caps, cu 45 de locuri, de asemenea cu teren de sport, cu zone de petrecere a timpului liber și toate facilitățile.

Se poate înscrie orice elev, fără resticție. Costul este de 140 de lei pe zi, cazare și trei mese, la care se adaugă transportul, care poate fi făcut individual sau în grup”, a declarat pentru Cluj24 Valentin Cuibus, directorul Palatului Copiilor Cluj.

În această vacanță de vară sunt organizate 16 serii, iar locurile sunt deja ocupate în proprție de 80%.

Ce face, poate, diferența între o tabără școlară și una cumpărată prin agențiile de turism – alternativa la care s-a ajuns în acești ani – este modul în care sunt organizate acestea.

Astfel, cele organizate de Palatul Copiilor din Cluj sunt pe diferite profile, cum ar fi grafică, sculptură, limbi străine, dans modern, karate sau șah.

Declinul taberelor școlare

Valentin Cuibus, care a condus și Inspectoratul Școlar Cluj, spune că taberele școlare „s-au pierdut”, în timp, din mai multe motive, printre care și nepăsarea autorităților. Iar cerere ar fi, având în vedere că nu-i costă atât de mult pe părinții care vor să-și trimită copiii în tabere vara sau in vacanța de iarnă.

„S-au pierdut din nepăsare, din neglijență. Cerere ar fi, dar există și condiția ca ele să fie amenajate la standarde. Pretențiile sunt destul de mari astăzi.

Și noi am avut la Băișoara o capacitate de 90 de locuri, cu paturi suprapuse, cu 6 copii în cameră. Și am renunțat. Am făcut aprtamente, camerele au toate baie, dotările auxiliare sunt de ultimă generație. Altfel nu poți”, a explicat Valentin Cuibus.

Pentru că aceste lucruri înseamnă investiții, deci bani, taberele școlare au dispărut încet, încet. Unele au fost desființate, în altele nu a mai vrut nimeni să investească. Și e vorba de tabere din rețeaua școlară, mai ieftine, și unde se fac și diferite cursuri.

Noua modă. În „tabără” prin agenția de turism

Așa s-a ajuns ca elevii să meargă în excursii și tabere prin agențiile de turism. Pentru că profesorii vor să îi ducă pe copii în tabere, școlile fac acum diverse colaborări cu operatorii de turism.

Așa, copiii ajung la mare sau în alte destinații, alături de colegii lor, dar la costuri mai mari decât ar fi în rețeaua de tabere școlare.

Foto: Palatul Copiilor, Tabăra BăișoaraDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Farul Constanța – CFR Cluj, 1-1. Clujenii se întorc acasă doar cu un rezultat de egalitate

Publicat

Farul Constanța și CFR Cluj s-au întâlnit astăzi, 2 martie, pe Stadionul Central din Ovidiu în etapa cu numărul douăzeci și nouă din Superliga României. CFR Cluj se întoarce cu un punct de pe terenul Farului, rămânând în urmă la lupta pentru titlu.

Echipele de start:

Farul Constanța: Buzbuchi – Dussaut, Boli, Popescu, Kiki – Deaconu, Nedelcu, Vina – Grigoryan, Munteanu, Rivaldihno

REZERVE: Musat – Andronache, Banu, Bechaib, Budescu, Cojocaru, Danuleasa, Grameni, Grosu, Gustavo Marins, Queiros, Sirbu

ANTRENOR: Gheorghe Hagi

Farul Constanța – CFR Cluj, 1-1. Clujenii se întorc acasă doar cu un rezultat de egalitate

CFR Cluj: Sava – Manea, Boben, Ajeti, Abeid – Muhar, Keita, Tachtsidis – Fica, Birligea, Otele

REZERVE: Balgradean, Hindrich – Aussi, Avounou, Camora, Filip, Fofana, Ilie, Michael, Mogoș, Serebe

ANTRENOR: Adrian Mutu

ARBITRU: George Cătălin Găman

CFR Cluj bifează a doua remiză consecutivă în deplasare la Farul Constanța

Prima repriză începe cu ambele echipe abordând un joc precaut, prima ocazie a partidei vine în minutul 11 când clujenii beneficiază de o lovitură de colț în urma căreia Bîrligea trimite cu capul spre poarta apărată de Buzbuchi, dar acesta reține mingea fără probleme.

Prima ocazie a Farului vine în minutul 23 când Vînă trimite o centrare periculoasă în careul mic al CFR-ului, dar Rivaldihno reușește doar să ciupească balonul și portarul CFR-ului intervine salvator în ultimul moment și păstrează scorul 0 la 0.

Gazdele continuă atacurile cu Fica care trimite o centrare direct pe poartă, dar Sava greșește și scapă mingea în careu ca mai apoi Louis Munteanu să tragă spre poartă, dar Ajeti scoate crucial de pe linia porții.

În minutul 32 Louis Munteanu trimite un nou șut puternic din afara careului, dar Sava intervine încă o dată salvator și respinge balonul.

Oaspeții nu se lasă mai prejos și atacă în forță prin mijlocașul Tachtsidis care trimite o lovitură puternică spre poarta lui Buzbuchi care are o super intervenție și scoate balonul care se plasa chiar sub bara transversală.

„Deschiderea scorului vine în minutul 65”

Repriza secundă o are pe CFR protagonistă care atacă pozițional avându-l ca principal pe Manea care trimite un șut puternic, dar Buzbuchi intervine salvator și păstrează poarta intactă.

Deschiderea scorului vine în minutul 65 când Kiki a centrat pentru Louis Munteanu care a pasat cu capul perfect pentru Ronaldo Deaconu care s-a infiltrat perfect în careul advers și a trimis un voleu care îl învinge pe Sava și scorul devine 1 la 0 în favoarea echipei lui Gheorghe Hagi.

În minutul 82 CFR Cluj beneficiază de o lovitură de la colțul terenului pe care inițial o respinge un apărător al Farului, dar o face greșit până în centrul careului unde era apărătorul clujenilor Arlind Ajeti care execută un voleu imparabil și stabilește egalitatea ca mai apoi să fie scorul final 1 la 1.

Cosmin Olaru

Citește mai departe

EVENIMENT

Un „țăran” la Zara Cluj. A PROBAT un tricou și a mers îmbrăcat cu el la casă să-l plătească. Ce s-a întâmplat mai departe

Publicat

Un bărbat care a probat, sâmbătă, un tricou în magazinul Zara din incinta Iulius Mall Cluj s-a dus îmbrăcat cu el la casă să-l plătească.

Clientul a rugat-o pe casierița să îi scaneze eticheta, dar aceasta a refuzat spunându-i că nu poate scana hainele pe oameni.

Un „țăran” la Zara Cluj. A PROBAT un tricou și a mers îmbrăcat cu el la casă să-l plătească. Ce s-a întâmplat mai departe

A rugat-o pe casierița să îi scaneze eticheta, dar aceasta a refuzat spunându-i că nu poate scana hainele pe oameni.

Bărbatul, îmbrăcat într-un trening de firmă, a făcut scandal, dar casierița a fost de neînduplecat. Atunci clientul și-a scos tricoul pe care voia să îl cumpere și a rămas la bustul gol până s-a scanat eticheta produsului.

„Nu am mai văzut atâta tupeu, a venit un țăran la Zara să se dea mare”, a comentat o clientă care a observat tărășenia.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Farul Constanța – CFR Cluj. Clujenii au ca obiectiv întoarcerea „acasă” cu cele 3 puncte

Publicat

De

CFR Cluj și Farul Constanța se vor întâlni sâmbătă, 2 martie, de la ora 20:00 pe Stadionul Central din Ovidiu unde vor disputa partida din etapa cu numărul două zeci și nouă, deplasare din urma căreia CFR Cluj trebuie să se întoarcă cu cele 3 puncte pentru a rămâne în calcule pentru titlu după începerea play-off-ului.

CFR Cluj vine după o remiză în deplasare la Oțelul Galați, scor 2-2, gălățenii i-au egalat pe clujeni în minutul 90+6 când au marcat din lovitură de la 11 metri, la 10 minute după ce alb-vișiniii au preluat conducerea tot din lovitură de la 11 metri. CFR Cluj nu concepe să se întoarcă la Cluj fără cele 3 puncte, mai ales după ce s-au depărtat la 12 puncte de liderul FCSB cu două partide înainte de începerea play-off-ului.

Farul Constanța vine după o partidă modestă împotriva „U” Cluj pe Cluj Arena unde au pierdut cu 1 la 0. Elevii lui Hagi traversează o perioadă incertă după ce în ultimele două etape au obținut doar un punct din șase posibile. Farul Constanța se află pe locul 5 în Superliga României cu 41 de puncte și este aproape sigură de prezența în play-off.

 

CFR Cluj vrea să repete deznodământul partidei din turul campionatului împotriva Farului

 

Ultima întâlnire dintre CFR Cluj și Farul Constanța a fost pe 30 octombrie anul trecut când clujenii s-au impus cu 3 la 1 împotriva echipei antrenate de Gheorghe Hagi, golurile fiind marcate de Constantin Budescu pentru Farul Constanța și Juricic, respectiv Karlo Muhar care a reușit o dublă pentru echipa antrenată la acea vreme de Mandorlini.

După douăzeci și opt de partide disputate în actuala ediție de campionat, CFR Cluj ocupă poziția a treia în clasament cu 49 de puncte, în timp ce Farul Constanța este pe locul cinci cu 41 de puncte acumulate.

 

„Ne așteaptă un meci greu cu o echipă de play-off, campioana României de anul trecut”

 

Adrian Mutu, antrenorul feroviarilor a declarat că pe clujeni îi va aștepta un meci greu pe stadionul celor de la Farul, dar este încrezător că echipa sa va face o figură frumoasă și va repeta șcenariul din turul campionatului când clujenii au învins campioana României „ Farul Constanța este o echipă greu de bătut, au valoare, au demonstrat-o și anul trecut chiar dacă nimeni nu le dădea nici o șansă, câștigând campionatul, îi respectăm, dar noi mergem acolo să luăm cele trei puncte pentru a rămâne aproape de Rapid și de FSCB care sunt în fruntea clasamentului.”

Cosmin Olaru

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT pe Câmpului, în Cluj-Napoca. Un bărbat a fost dus la SPITAL

Publicat

Un accident a avut loc, sâmbătă, pe str. Câmpului din Cluj-Napoca. Au fost implicate două mașini. Un bărbat de 30 de ani a fost dus la spital.

„Pompierii de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe strada Câmpului. În accident au fost implicate două autoturisme, dintre care unul intrat într-un stâlp. Când pompierii au ajuns la fața locului, toți ocupanții din autoturisme erau ieșiți afară.

FOTO. ACCIDENT pe Câmpului, în Cluj-Napoca. Un bărbat a fost dus la SPITAL

Un singur bărbat a necesitat îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD. Ulterior, bărbatul de aproximativ 30 de ani a fost transportat la spital. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax