Connect with us

ACTUALITATE

Sorin Guttman, director general Iulius Mall Cluj: „Vorbim despre o situație extremă, cu care nu ne-am mai confruntat și a cărei gestionare este mai mult decât dificilă”

Publicat


guttman

Sorin Guttman ocupă funcția de shopping center manager al Iulius Mall Cluj. Anterior, timp de aproape patru ani, el a lucrat în cadrul Holcim, inițial ca manager operațional, apoi ca manager regional de vânzări.

· Spuneți-ne, pe scurt, cum a afectat criza businessul Iulius Mall?

Este evident că retailul fizic este puternic afectat, în contextul inactivității magazinelor din centrele comerciale, cu anumite excepții. În cazul Iulius Mall Cluj, vorbim de un procent de 73% din suprafața închiriată pentru care activitatea a fost suspendată. Pentru acești retaileri, evident, impactul asupra vânzărilor este de -100%.

Chiar și magazinele exceptate de la decizia suspendării activității au fost afectate, pe fondul restricțiilor impuse prin Ordonanțele Militare. Sunt parteneri care s-au reorientat și au lansat servicii de „home delivery” sau activează prin platforme online, însă fără sprijinul retailului fizic efectele negative ating și în cazul lor marje semnificative.

Per total, este imposibil de evaluat sau estimat nivelul impactului, fiind încă într-o perioadă incertă pe piața de retail.

„Decizia suspendării activității magazinelor din centrele comerciale a fost una necesară”

· Care a fost răspunsul imediat următor al clienților dumneavoastră când s-a anunțat închiderea mall-urilor?

Decizia suspendării activității magazinelor din centrele comerciale a fost una necesară, cu un caracter preventiv incontestabil, și a fost privită cu maximă responsabilitate de către operatorii din retail, dar și de către clienți.

· A fost nevoie să faceți compromisuri cu privire la businessul Iulius? Ce fel de compromisuri?

Vorbim despre o situație extremă, cu care nu ne-am mai confruntat și a cărei gestionare este mai mult decât dificilă, pentru toate sectoarele de activitate. Sigur că au existat concesii, însă au venit din partea tuturor părților implicate.

Iulius Mall Cluj a păstrat o comunicare activă cu fiecare chiriaș și a analizat situația individual, în ecuație intrând o serie extinsă de variabile, statutul contractual la zi, incidența restricțiilor guvernamentale asupra activității sale și alte detalii. Ca și regulă generală, acolo unde situația a permis, chiria a fost suspendată pentru perioada de inactivitate, bineînțeles, cu anumite condiții.

Deși presiunea este foarte puternică în activitatea comercială, cel mai important lucru este să conștientizăm riscul și să ne adaptăm.

· Câți angajați, ai dvs și ai chiriașilor dvs, lucrau în Iulius Mall?

În Iulius Mall Cluj își desfășurau activitatea în mod curent aproximativ 2.400 de persoane.

· Ce s-a întâmplat cu aceștia și câți au rămas în serviciu?

În contextul în care activitatea magazinelor din Iulius Mall Cluj este în continuare suspendată, cu o serie de excepții, nu avem o statistică exactă privind graficele forței de muncă. Însă, feedback-ul primit de la retaileri ne indică faptul că măsura șomajului tehnic a avut un rol semnificativ în depresurizarea situației financiare.

„În strategia de relansare avem peste 40 de măsuri”

· Ce măsuri ați implementat în Mall?

În Iulius Mall Cluj au fost luate măsuri etapizate de protecție, încă de la debutul pandemiei și în concordanță cu evoluția ei, care să reducă pe cât posibil riscul epidemiologic. În ceea ce ne privește, suntem pregătiți pentru reluarea activității, luând în calcul scenarii multiple.

În strategia de relansare avem peste 40 de măsuri, pe care în mare parte le-am integrat deja, care acoperă toate segmentele activității de operare, de la reorganizarea și adaptarea procedurilor de ordin tehnic, curățenie, securitate, până la reguli de distanțare socială și echipamente care sporesc siguranța.

Câteva exemple în acest sens sunt:

– separarea fluxurilor de intrări – ieșiri, limitarea concentrării de vizitatori, atât în spațiile comune, cât și în magazine

– stabilirea unui număr maxim de persoane care pot accesa simultan lifturile și marcarea spațiului de așteptare pentru respectarea distanței minime de siguranță

– delimitarea zonelor intens traficate prin sisteme de ghidare „one-way”

– obligativitatea purtării măștii de protecție

– instalarea unor dispozitive de măsurare a temperaturii și a dispenserelor cu dezinfectanți la intrări

– protejarea suprafețelor de contact direct (mânere uși, panouri de comandă lift, mână curentă scări, etc.) cu folie antiseptică

– existența covoarelor profesionale impregnate cu dezinfectant

– optimizarea funcționării echipamentelor de ventilație și climatizare, inclusiv pentru un aport de 100% aer proaspăt tratat

– reconfigurarea zonei de servire din food court

– suplimentarea operațiunilor de dezinfecție prin nebulizare și a celor permanente și multe altele.

Desigur, vom respecta cu strictețe și măsurile și recomandările autorităților pentru fiecare domeniu de activitate în parte, scopul comun fiind reducerea riscului epidemiologic. Reluarea activității nu înseamnă o relaxare a măsurile de siguranță, ci, dimpotrivă, o intensificare a acestora.

„Luăm în calcul orice scenarii”

· Care sunt primele magazine ce se vor deschide?

În prezent, sunt active locațiile cu produse alimentare și de strictă necesitate, cele care oferă servicii farmaceutice, veterinare și de curățătorie, iar odată cu instituirea stării de alertă, și-au reluat activitatea operatorii care oferă servicii de înfrumusețare și cei ale căror locații permit accesul direct din exterior.

Luăm în calcul orice scenarii, inclusiv o reluare treptată a activității, însă decizia revine autorităților.

· Câți oameni veneau săptămânal în Iulius?

În medie, Iulius Mall Cluj înregistra un trafic săptămânal de peste 300.000 de vizitatori.

· Câți oameni vă așteptați să vină la mall după ce va trece starea de alertă?

Pe termen scurt, cu siguranță, numărul vizitatorilor va fi sub nivelul celui înregistrat anul trecut și e firesc să fie așa. Este important să fim precauți și să ne adaptăm cu toții noilor cerințe ale realității actuale. Însă, pe termen lung, în funcție și de evoluția contextului medico-social, lucrurile vor reveni la normal.

„Ne așteptăm ca publicul să manifeste responsabilitate”

· Vă așteptați ca oamenii să-și modifice comportamentul în mall? Cum?

Ne așteptăm ca publicul să manifeste responsabilitate, spirit civic și să acorde o mai mare importanță măsurilor de protecție. În acest sens, avem realizat și un ghid al recomandărilor și regulilor pentru vizita lor în Iulius Mall Cluj, de prevenire și distanțare socială, pe care suntem convinși că le vor respecta. Cu toții suntem preocupați de siguranța noastră și a celor din jur.

· Din perspectiva consumatorului, cum credeți că vor fi afectați oamenii? Ce magazine credeți că vor evita?

Shopping-ul continuă să fie o experiență, percepută dincolo de rolul pur funcțional. Cu atât mai mult în proiectele care integrează toate atracțiile și serviciile vieții urbane actuale, așa cum este Iulius Mall Cluj.

Credem că fiecare magazin are publicul său, în funcție de preocupările și preferințele care îl definesc. Sigur că va exista mai multă precauție, însă atât în mall, în general, cât și în magazine, individual, activitatea este reorganizată, cu măsuri ample de siguranță și distanțare socială, pentru a răspunde noilor cerințe.

„Pe termen lung, ne așteptăm ca activitatea de retail să își revină”

· Când estimați să ajungeți la nivelul de cifră de afaceri pe care ați avut-o înainte de criză?

Contextul actual este, încă, unul de incertitudine, existând în continuare factori necunoscuți sau evolutivi, depinzând de indicatorii sociali, medicali și economici.

Pe termen lung, ne așteptăm ca activitatea de retail să își revină și să se coaguleze în jurul proiectelor dominante pe piață, bine înrădăcinate în viața comunităților. Cu siguranță, un avantaj major au dezvoltările „mixed-use” în care suntem specializați, cu funcțiuni complementare și interconectate, inclusiv parcuri și facilități outdoor, cu accent pe experiențe multiple, indiferent dacă vorbim despre locul de muncă, shopping sau relaxare.

Un interviu de Florin Danciu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Exproprierile pentru metroul din Cluj-Napoca vor costa 283 de milioane de lei. Vizate, 500 de case și terenuri

Publicat

statie metrou cluj

Un proiect de Hotărâre de Guvern prevede alocarea a 283 de milioane de lei pentru exproprierea terenurilor necesare construirii metroului din Cluj-Napoca, arată Economedia.

Astfel, ar urma să fie vor fi expropriate 486 de imobile (case și terenuri) cu o suprafață totală de peste 400.000 mp din care aproape 60 000 mp. construiți.

Ședința de Guvern va avea loc după întoarcerea premierului Marcel Ciolacu din SUA, unde se află într-o vizită oficială.

Guvernul va aproba 283 milioane lei pentru exproprierile necesare metroului din Cluj-Napoca. Vizate, 500 de case și terenuri

,,Pentru realizarea lucrărilor pentru „Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”, este necesară ocuparea unei suprafețe de teren de 418.188 mp, aferentă unui număr de 486 de imobile proprietate privată, construcții în suprafață totală de 58.402 mp, împrejmuiri în suprafață totală de 5.209,28 ml, masa lemnoasă în cantitate de 22,68 mc., de pe raza municipiului Cluj-Napoca și localității Florești, pentru care este necesară a fi aprobată declanșarea procedurilor de expropriere”, se arată în proiect.

Citește și Premierul Ciucă și ministrul Grindeanu, la Primăria Cluj-Napoca, la semnarea contractului de metrou

Potrivit documentului, pentru magistrala 1 de metrou din Cluj-Napoca mai este nevoie de ocuparea unei suprafețe de 12 800 mp, proprietate publică a statului român și alți 172.000 mp. din proprietatea Primăriilor Cluj Napoca și Florești.

Citește și Emil Boc: Primele 9 stații ale metroului vor fi din Sopor până pe strada Câmpului. Se pregătesc exproprierile

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Șapte noi vaccinuri au fost compensate din această lună. VEZI care sunt și cine beneficiază de gratuitate

Publicat

De

vaccinare bun

Românii au acces, începând cu data de 1 decembrie la încă șapte vaccinuri compensate.

După compensarea vaccinului gripal de la 1 octombrie, Ministerul Sănătății a decis ca o serie o serie de alte vaccinuri pentru adulți să fie gratuite, prin compensarea cu 100%.

Șapte noi vaccinuri au fost compensate din această lună. VEZI care sunt și cine beneficiază de gratuitate

Noile vaccinuri compensate sunt: pneumococic, meningococic, HPV, diftero-tetano-pertussis acelular pentru adult (dTPa), hepatitic B (VHB), rujeolă–oreion-rubeolă (ROR) și cel varicelic.

Forumul Român Pro-Vaccinare (FRPV) consideră că vaccinarea este un pilon esențial al sănătății publice și una dintre cele mai importante și eficiente metode de prevenție.

Pentru a atinge obiectivele de creștere a ratelor de vaccinare și, în consecință, de îmbunătățire a stării de sănătate a populației, FRPV consideră că populația trebuie să fie corect informată și să înțeleagă cum se modifică mecanismul de vaccinare și care sunt beneficiile de care se pot bucura pacienții, de exemplu regimul de compensare în care se încadrează.

Compensare de 100%

Astfel, regimul de compensare a vaccinurilor va fi de 100% pentru grupele populaționale desemnate de către Ministerul Sănătății la propunerea Comitetului Național de Vaccinologie. Lista persoanelor eligibile cuprinde persoanele aflate în categoriile de risc și pacienții cu boli cronice și poate fi consultată AICI.

„Compensarea vaccinurilor, care pot fi de acum procurate de populație în baza rețetei de la medic, reprezintă o schimbare de paradigmă a vaccinării din România. Este o schimbare pozitivă, având drept obiectiv creșterea accesului la vaccinare.

Dacă vrem să protejăm sănătatea populației, trebuie să explicăm beneficiile vaccinării și să încurajăm practica de vaccinare pe tot parcursul vieții.

Vaccinarea este un act medical sigur, încurajez populația să aibă încredere în medici și în recomandările fundamentate științific”, a declarat Prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi, Președintele Comisiei de Epidemiologie a Ministerului Sănătății.

E mai ieftin să previi decât să tratezi

Decizia Ministerului Sănătății de a compensa de la 1 decembrie, în total, 8 vaccinuri confirmă schimbarea de paradigmă a vaccinării în România, fiind o măsură ce va favoriza creșterea ratelor de vaccinare, facilitând accesul unor grupuri vulnerabile la vaccinare și reducând astfel povara socială și economică a îmbolnăvirii cu boli transmisibile și netransmisibile.

„Evoluția tehnologiei, a științei și a medicinei ne-a adus în acest punct în care sunt peste 30 de boli infecţioase de care ne putem proteja prin vaccinare. Din punct de vedere al costurilor, este mult mai eficient să previi şi să vaccinezi decât să tratezi.

Un studiu pe care l-am făcut în rândul pacienților din coaliția noastră a arătat faptul că peste 78% dintre aceștia doresc ca vaccinurile să fie compensate sau să aibă o formă de compensare. Această măsură este așadar una salutară, care vine în întâmpinarea nevoilor pacienților, mai ales în ceea ce-i privește pe cei cu o stare financiară precară, care și-ar dori să se vaccineze, dar nu-și permit, din cauza costurilor mari ale unor vaccinuri“, a spus și Radu Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).

Citește mai departe

EVENIMENT

Campanie de donare de sânge la Cluj. Criterii care trebuie să fie îndeplinite pentru a putea dona

Publicat

De

donare

Echipa “Donează sânge, fii erou!” organizează o campanie națională de donare de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca în perioada 4-15 decembrie 2023, voluntarii urmând să fie prezenți de luni până vineri, între orele 7:30-13:30, asistând personalul și oferind mici atenții donatorilor.

”De asemenea, donatorii obțin bonuri de masă în valoare de 67 de lei, o adeverință pentru o zi liberă de la locul de muncă/unitatea de învățământ și o reducere de 50% la abonamentele pentru mijloacele de transport în comun.

Lipsa sângelui este o importantă problemă a sistemului medical din România, sângele neavând un substitut. Transfuziile sanguine sunt esențiale pentru pacienții care suferă de boli precum anemii severe sau diferite forme de cancer și cei implicați în accidente”, arată organizatorii.

Condiții de îndeplinit

Principalele criterii pe care trebuie să le îndepliniți pentru a putea dona sânge:

-vârsta: 18-60 ani;

-greutate: peste 50 kg;

-să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli

infecțioase, etc.);

-miopie forte peste (-) 6 dioptrii;

-să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)

-să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni,

sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;

-să nu urmați vreun tratament medicamentos (suplimentele alimentare precum vitaminele și

mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);

-să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;

-să nu fiți în perioada menstruală (sau cu 5 zile înainte sau după);

-să nu consumați alcool și alimente bogate în grăsimi cu 48h înaintea donării;

-să nu fumați in dimineața donării și la o ora după.

Proiect al studenților

”Donează sânge, fii erou!” este un proiect al organizației studenților mediciniști Cluj-Napoca, parte a Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și parte a programului Standing Committee On Public Health (SCOPH) din cadrul International Federation of Medical Students’ Associations.

Proiectul este susținut de către Institutul Național de Transfuzie Sanguină ”Prof. Dr. C. T. Nicolau” și de către Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Bogdan Pivariu anunță lărgirea și modernizarea străzii Răzoare din Florești

Publicat

Primarul Bogdan Pivariu anunță că porțiunea străzii Răzoare din Florești, începând de la Biserica Ortodoxă și până la numarul 197, intră în modernizare, după ce în cadrul ședinței de Consiliu Local de marți a fost votat studiul de fezabilitate privind acest proiect, inclusiv culoarul de exproprieri.

Bogdan Pivariu anunță lărgirea și modernizarea străzii Răzoare din Florești

”În cadrul lucrărilor de modernizare sunt incluse și exproprieri de terenuri care vor permite lărgirea și modernizarea aceatui segment de drum.
În cadrul proiectului vor fi incluse 2 benzi de circulație în două sensuri, trotuare de ambele părti ale carosabilului de minim 1 m, stație de autobus, stație de încărcare mașini electrice, parcări.
Acest segment de drum a fost modificat provizoriu în sens sens unic din motive de siguranță a riveranilor și a celorlați participanți la trafic”, a spus Pivariu.

Efectele investiției

Acesta a precizat că realizarea investiției va conduce la fluidizarea traficului pe zonele adiacente prin asigurarea atât a unei circulații rutiere pe ambele sensuri cât și introducerea transportului public în comun, îmbunatatirea accesului riveranilor si participanților la trafic, modernizarea trotuarelor pentru traficul pietonal, reducerea noxelor, îmbunătățirea calității vieții, creșterea potențialului economic.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax