Connect with us

ACTUALITATE

Voluntar în slujba necuvântătoarelor. Cum ajutăm animalele de pe stradă? Adriana Silaghi, voluntar: Orice ajutor contează

Publicat


Ultimele zile au fost cuprinse de ger în toată țara, iar asta a dus la semnalarea mai multor cazuri în care câini ori alte animale fără adăpost au fost răpuse de frig și nu au mai putut fi salvate. Adriana Silaghi este voluntar și ajută animalele din Cluj aflate în suferință de peste 10 ani. Ea ne învață cum putem și noi ajuta, pentru a contribui la alinarea suferinței necuvântătoarelor surprinse de frigul extrem, fără a avea un adăpost unde să se încălzească.

Adriana Silaghi se dedică voluntariatului de mai bine de 10 ani, salvând animalele abandonate și rănite din Cluj, chiar dacă se află la o vârstă mai înaintată, și anume cea de 65 de ani.

Voluntarii, implicați zilnic în lupta salvării necuvântătoarelor

„M-am hotărât să voluntariez deoarece îmi place să ajut acele ființe care nu se pot ajuta singure, depinzând în totalitate de noi. Orice ajutor contează, orice implicare cât de măruntă, chiar dacă doar anunțăm atunci când vedem un animal rătăcit, pierdut sau abandonat”, explică Adriana.

Citește și Câine înghețat de viu pe o stradă din Cluj-Napoca

Voluntarii care salvează animale se confruntă nu doar în cele mai friguroase zile cu astfel de cazuri, numărul necuvântătoarelor neajutorate fiind chiar prea mare pentru a putea fi salvate în totalitate.

Cum putem ajuta?

Prin urmare, voluntarii știu exact cum trebuie să acționeze în astfel de cazuri. Dar cum trebuie să procedăm noi, ca oameni obișnuiți, atunci când întâlnim pe stradă un animal abandonat, pierdut ori pur și simplu aflat în suferință?

Adriana Silaghi a povestit pentru Cluj24.ro ce pași trebuie să urmăm atunci când zărim un animal de companie care pare rătăcit, fiind poate pierdut de stăpân, accidentat sau pur și simplu având nevoie de un adăpost cald pentru a trece peste nopțile geroase din această perioadă.

Semnalarea cazului, un pas important

Astfel, conform voluntarei, atunci când întâlnim un animal fără stăpân se recomandă să îi facem câteva poze, acesta fiind minimul pe care îl putem face, mai ales în cazul în care nu avem posibilitatea de a-l duce direct la un cabinet veterinar. Apoi, e important ca situația să fie semnalată pe grupurile de voluntariat, pe Facebook existând numeroase grupuri de acest gen.

Procedând în acest fel, în cazul unui animal pierdut, stăpânii vor putea să vadă anunțul, reușind să își recupereze patrupedul rătăcit, iar în cazul în care se dovedește că acesta nu are un stăpân, va avea mai multe șanse de a-și găsi un adoptator ori de a fi măcar cazat temporar.

Grupurile online ale iubitorilor de animale, un real sprijin

Însă înainte de această etapă, voluntarii recomandă ca animalul să ajungă la veterinar, în special dacă este accidentat de o mașină sau chiar dacă aparent este sănătos, deoarece trăind pe stradă, animalele sunt predispuse pericolelor de tot felul.

Făcând parte dintr-o comunitate mare, cum sunt de exemplu, grupurile în care se discută despre animalele din zona Clujului, animalul poate fi ajutat prin mobilizarea mai multor persoane, în cele mai multe cazuri fiind strânse donații care să acopere cheltuielile necesare tratării acestuia.

Adoptatorul, verificat de către voluntari

„Activitatea de voluntariat presupune să te implici total în salvarea animalelor, iar munca noastră ca voluntari implică acțiuni precum luarea lor de pe stradă, tratarea lor la cabinetul veterinar sau promovarea pentru adopție.

În momentul în care găsim un adoptator, obișnuim să facem și o verificare a persoanei care dorește să ia animalul acasă. E important să știm dacă adoptatorul este unul serios, dar și de ce condiții dispune, pentru că nu putem lăsa un animal să meargă într-o familie sau într-un loc în care nu are condițiile necesare, deoarece astfel, luarea lui de pe stradă ar fi în zadar”, a explicat Adriana Silaghi.

„E nevoie să convingem animalul că îi vrem binele”

De asemenea, este important de știut că în unele cazuri, a lua un animal de pe stradă poate să implice intervenția unor persoane autorizate care dețin dreptul de a folosi pușcă cu tranchilizant, metodă necesară atunci când este vorba despre un animal speriat ori rănit grav.

„Animalele nu înțeleg din primul moment buna noastră intenție. Unele sunt prietenoase, însă altele pot reacționa diferit, fiind atât de speriate încât devin chiar și agresive. În ambele situații este totuși nevoie să găsim o cale de a convinge animalul că nu îi dorim răul, ci vrem să îl salvăm, iar după salvare, majoritatea își schimbă complet atitudinea.

Înmulțirea necontrolată, cauză a abandonului

Lipsa unui cămin este foarte evidentă și resimțită mai ales la căței, pisicile adaptându-se mai ușor la această situație. În schimb, câinii sunt foarte loiali, fără a generaliza, desigur”, povestește voluntara.

Este cunoscutul faptul că înmulțirea necontrolată a animalelor reprezintă principala cauză a abandonului, iar măsura considerată cea mai eficientă pentru stoparea acestui fenomen este sterilizarea în masă a animalelor care trăiesc pe stradă.

Campanii de sterilizare gratuite

Mai trebuie să știm că a ajuta la sterilizarea animalelor abandonate poate sta la îndemâna oricui, întrucât există deja numeroase programe gratuite de sterilizare a pisicilor și câinilor, realizate de asociațiile care se ocupă cu salvarea animalelor, în colaborare cu diferite cabinete veterinare. Este nevoie doar de înscrierea pentru sterilizare și programarea intervenției la medicul veterinar colaborator.

Cum mai putem ajuta?! În această perioadă friguroasă, voluntarii recomandă să construim mici „cuiburi” călduroase, care pot fi un real ajutor pentru animalele aflate pe stradă.

Sursă foto: Facebook/ Protecția animalelor Cluj

Adăposturile de acest gen pot fi amplasate în jurul blocului sau al casei noastre, unde observăm frecvent pisici sau câini fără stăpân, sub balcoane sau în beciuri, după cum sfătuiesc voluntarii.

Sursă foto: Facebook/ Protecția animalelor Cluj

„Activitatea de voluntariat presupune să dăruiești toate resursele: emoționale, fizice, financiare, înseamnă pur și simplu să dăruiești!

Pot să spun cu mâna pe inimă că sunt un om mai bun și categoric mai răbdător de peste 10 ani, de când fac voluntariat”, a mai spus Adriana.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT pe Memorandumului, în Cluj-Napoca. Minoră ACROȘATĂ de o dubă a MAI

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, miercuri dimineață, pe str. Memorandumului colț cu str. Samuil Micu. O minoră a fost acroșată de o dubă a MAI.

„Din primele cercetări se pare că o autospecială aparținând MAI ar fi acroșat un pieton aflat în traversarea străzii Samuil Micu intersecție cu Memorandumului”, a transmis Poliția Locală.

ACCIDENT pe Memorandumului, în Cluj-Napoca. Minoră ACROȘATĂ de o dubă a MAI

La fața locului s-a deplasat o ambulanță SAJ. Personalul acesteia îi acordă minorei primele îngrijiri.

Vom reveni.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujenii sunt invitați la DEZBATEREA ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie”, organizată de APPC Cluj

Publicat

dezbatere

Asociatia Profesioniștilor din Presă – Cluj (APPC) invită clujenii, joi, 25 aprilie, ora 18.00, la o dezbatere cu tema ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie” găzduită de Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” (BCU).

Se vor dezbate teme ca alegerile, rolul presei în alegeri, ghiduri de bune practici în mediatizarea alegerilor, dezinformare și fake news.

Clujenii sunt invitați la DEZBATEREA ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie”, organizată de APPC Cluj

Invitați:
Daniel David, psiholog, Rectorul UBB Cluj
Barbu Mateescu, sociolog
Sergiu Mișcoiu, politolog, Facultatea de Studii Europene, UBB
Viorel Nistor, lector dr., Dep. Jurnalism, UBB

Intrarea este liberă.
Dezbaterea este organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Presei, care se sărbătorește în 3 mai.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Un livrator Bolt Food din Sri Lanka a intrat cu mopedul pe roșu într-o intersecție din centrul Clujului. E la spital

Publicat

Bolt

Polițiștii clujeni anunță că marți seara fost înregistrat un accident de circulație la intersecția dintre Piața Ștefan cel Mare și Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca.

”Din primele cercetări efectuate a rezultat că, un tânăr de 22 de ani, cetățean străin, care conducea un moped dinspre Piața Timotei Cipariu, ar fi pătruns în intersecția cu Bulevardul Eroilor pe culoare roșie a semaforului electric, fiind acroșat de un autoturism, condus de un bărbat de 65 de ani, iar apoi de un alt autoturism.

În urma evenimentului, conducătorul mopedului a rămas blocat sub cel de-al doilea autoturism, fiind extras de către echipajele ISU Cluj, iar apoi transportat la spital pentru investigații suplimentare.

Cei trei conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative”, arată IPJ Cluj.

Bolt

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Din informațile Cluj24 mopedistul rănit era livrator Bolt Food și era din Sri Lanka.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Ușoară apreciere a leului față de euro

Publicat

De

Leul s-a apreciat ușor față de euro

Menținerea unui nivel mai redus al aversiunii față de risc, în condițiile existenței unui status quo în conflictul dintre Israel și Iran, a permis aprecierea monedelor de la marginea zonei euro.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Ușoară apreciere a leului față de euro

Cursul euro a scăzut de la 4,9764 la 4,9758 lei. A fost a patra ședință în care tranzacțiile din piața locală se efectuau în culoarul 4,975 – 4,977 lei.

Până la jumătatea lunii viitoare, când se va desfășura ședința de politică monetară, indicii ROBOR s-au oprit deasupra pragului de 6%, care reprezintă dobânda pentru facilitatea de depozit cu care BNR remunerează banii plasați de băncile comerciale.

În acest context, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%, cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 6,07% iar cel la 12 luni la 6,08%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 se situează până la sfârșitul lunii iunie la 5,90%/an.

Prețul dolarului a crescut

Diminuarea pariurilor pe o decizie a Rezervei Federale americane de a reduce ratele dobânzii de referință, care se află în prezent la 5,25 – 5,50%, și majorarea celor puse pe o scădere în a dobânzilor din zona euro și Marea Britanie, s-a reflectat în tranzacționarea monedei unice în culoarul 1,0644 – 1,0671 dolari, în ușoară depreciere față de vineri seară.

În piața locală, media monedei americane a crescut de la 4,6687 la 4,6712 lei.

Moneda elvețiană a pierdut teren față de cea europeană, astfel că media ei a scăzut de la 5,1404 la 5,1247 lei. Cea mai importantă depreciere a avut-o lira sterlină, cursul alunecând de la 5,8125 la 5,7677 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut luni

Prețul gramului de aur a scăzut luni la 354,4765 lei, consecință a scăderii metalului galben la 2.336,40 – 2.372,50 dolari/uncie.

Cursul monedelor din regiune s-a apreciat la 394,83 forinți/euro, respectiv 4,3203 zloți/euro.

După operațiunea de înjumătățire a recompenselor primite de „minerii” de bitcoin, de la sfârșitul săptămânii trecute, criptomoneda a crescut la începutul acestei săptămâni la 64.545 – 66.511 dolari.

Ethereum a profitat de optimismul din piață și urcat la 3.131 – 3.236 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până luni, la ora 14:00

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax