Connect with us

CULTURA

Vocea specialiștilor într-o carte despre Branding, Comunicare și Strategie în România, în an pandemic

Publicat


coperta volum vero

La Festivalul Internațional de Carte Transilvania (16-19 septembrie 2021) a fost lansat volumul Branding, Comunicare și Strategie în România în an pandemic. Vocea specialiștilor, Editura Tritonic, 2021, coordonatori: Veronica Ioana Ilieș, Paul-Alexandru Fărcaș.

Cartea a fost gândită și este o oglindă a vremurilor pandmice pe care le trăim. 29 de autori, cei mai mulți specialiști în comunicare și relații publice, prezintă propriile lor experiențe și trăiri în și prin prisma anului pandemic care s-a scurs. Este o abordare novatoare prin care realitatea socială, în acest caz cea pandemică, este radiografiată și ancorată în și prin cea profesională.

Majoritatea autorilor au trebuit să se adapteze și să se raporteze la profesiile și locurile lor de muncă, la provocările generate de COVID-19. Așa au fost deschise și/sau aprofundate, în forme aplicate și predictibile, strategiile de branding și comunicare într-o periodă complexă și complicată din punct de verdere economic, social, politic, educațional și psiho-comportamental.

La prima vedere, trecerea în revistă a trăirilor și experiențelor reflectate în textele publicate îndeamnă cititorii să găsească similitudini cu alte genuri și structuri creative și consemnaționale. Primul reflex este orientarea spre literatura autobiografică reprezentată de jurnale, memorii și corespondență.

Lectura atentă a textelor ne dezvăluie un alt univers informațional, reprezentat și reprezentativ prin realitatea cotidiană, prin interacțiunea dintre cunoștințele dobândite în anii pregătirii profesionale și verificarea lor practică.

Cartea devine astfel un manual, îndrumător sau ghid pentru pentru generațiile prezente și viitoare. Fiecare autor a încercat să fie cât mai original, în maniera de-a se prezenta (prin CV-uri clasice sau micormărturisiri) și prin (re)configurarea exeriențelor (mai lungi sau mai scurte) din perioda pandemică. Acum și peste ani, textele publicate pot fi incitante izvoare istorice pentru reconstituirea cadrelor mentale și comprtamentale ale oamenilor la scară micro și macro socială. Lectură plăcută. Felicitări coordonatorilor și autorilor!!!


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Germana te dezvoltă personal și profesional la orice vârstă!

Publicat

invatagermana limba germana pentru adulti

Învățarea limbii germane se implică direct și activ în procesele de dezvoltare personală și profesională. Însușirea limbii germane stimulează dezvoltarea cerebrală, duce la crearea de conexiuni multiple, dezvoltă noi zone ale creierului, îmbunătățește capacitatea de concentrare, atenție, memorare și contribuie la creșterea nivelului de stimă de sine. Aceasta dezvoltă gândirea critică și analitică, găsește diferite abordări pentru rezolvarea problemelor, evitarea erorilor și identificarea riscurilor.

De asemenea, învățarea limbii germane îți prezintă noi perspective, realități și oportunități către o educație care este făcut altfel, precum și posibilitatea de a cunoaște o cultură nouă. Aceste aspecte contribuie la formarea unei noi viziuni asupra lumii și la creșterea toleranței sociale.

Cunoașterea limbii germane oferă și mai multe oportunități profesionale: spre exemplu, România are peste 14.000 de companii de origine germană care caută constant vorbitori de germană și e cert faptul că numărul acestora este în continuă creștere. Atât pe piața muncii, cât și ca număr de vorbitori, pe continentul european engleza este pe primul loc, dar dacă cineva vorbește și alte limbi, ratele de angajare sunt mult mai ridicate.

În timp, membrii Asociației Gutenberg – cea mai mare comunitate și rețea de tineri vorbitori de limba germană din România, cu peste 160+ de proiecte și programe educaționale în 12+ ani de activitate – au înțeles care este valoarea pe care limba germană o aduce pentru carieră și piața muncii. Asociația Gutenberg a luat naștere din dorința de a contribui la dezvoltarea spațiului germanofon din România și datorită interesului pentru o educație făcută altfel în limba germană.

Astfel, au fost concepute o serie de cursuri în limba germană, pentru toate categoriile de vârstă și diferite nivele lingvistice, în cadrul a două inițiative complementare de tip start-up:

– Centrul Gutenberg ( www.invatagermana.ro): cursuri de limba germană pentru adulți și companii;

– Centrul Didacto ( www.didacto.ro ): cursuri și activități educaționale în limba germană pentru copii.

În cei 12+ ani de activitate s-a observat interesul ridicat și cererea crescută pentru limba germană în România. În urma proiectelor de tineret organizate, a burselor obținute, participarea la taberele educaționale și la programe de formare au condus atingerea obiectivului de a ajuta oamenii să învețe limba germană.

 

didacto limba germana pentru copii

Centrul Gutenberg știe cum să te învețe germana rapid și eficient

Beneficiul major pe care îl au adulții cunoscători de limba germană este pe piața muncii nu doar în România, dar și în străinătate. De asemenea, datorită acestei competențe, aceștia au posibilitatea de a colabora cu oameni din regiunea D.A.CH. (Germania, Austria, Elveția), șanse mai mari de angajare, salarii mai mari și posturi mai înalte.

Din dorința de a contribui direct la dezvoltarea profesională a adulților, Centrul Gutenberg a conceput o serie de cursuri online și resurse educaționale interactive care îi vor sprijini pe adulți în procesul de învățare a limbii germane.

Cursurile sunt de tip clasic, care urmăresc ca învățarea limbii germane să se facă după cerințele încadrării în standardele lingvistice europene și conversaționale, care sunt susținute de vorbitori nativi de limba germană și unde ai posibilitatea de a-ți pune în practică cunoștințele pe care le deții și să îți îmbogățești vocabularul.

Ambele tipuri de cursuri au loc online și împreună cu cei 400+ de cursanți absolvenți am descoperit faptul că posibilitatea de a învăța germana de oriunde și costurile mai scăzute sunt avantaje de care trebuie să beneficieze toată lumea. Participă la un curs introductiv de germană 100 % gratuit pentru a testa și tu programele educaționale de la Centrul Gutenberg.

Centrul Didacto îți ajută copilul să de dezvolte personal

 

cursuri de limba germana pentru adulti si copii

Îi invidiem pe cei mici pentru oportunitățile care se vor ivi în viața lor odată cu începerea învățării limbii germane: burse, programe extracurriculare, schimburi de experiență și învățământ de calitate atât în țară, cât și în străinătate. Sunt lucruri de care și noi am avut parte și dorim să îi ajutăm și pe alți copii să profite de ele.

Centrul Didacto, a cărei misiuni este de a crește generații de copii încrezători care vor ajunge acolo unde își propun, a dezvoltat programe educaționale calitative online și offline pentru copii cu vârste  cuprinse între 8-14 ani, cu orice nivel de germană (începător, intermediar și avansat).

Activitățile online includ cursuri și ateliere conversaționale de limba germană susținute de vorbitori nativi, iar cele offline presupun că ne întâlnim cu participanții noștri la tabere de germană de zi în Cluj-Napoca sau cu cazare la munte, având tematici diverse.

Participă la sesiuni demonstrative gratuite de limba germană organizat de Centrul Didacto pentru a te convinge de calitatea programelor educaționale pe care le oferă, pentru a afla cum se desfășoară activitățile online și ce metode de predare se folosesc pentru învățarea limbii germane.

 

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO Premieră TEATRU la Cluj. Capodopera ”20k leghe sub mări” după Jules Verne, adaptată secolului al XXI-lea

Publicat

De

245367055 268722501729934 5371740161042455590 n

V-ați întrebat vreodată cum se nasc marile capodopere ale literaturii, care ne fac să visăm, indiferent de vârstă sau de istorie? ”20k leghe sub mări” este o aventură în laboratorul de creație al lui Jules Verne, așa cum ni-l imaginăm noi, cei din secolul XXI.

Vom călători peste mări și țări împreună cu îndrăgitele personaje verniene, care se vor (re)inventa sub ochii noștri. Îmbinând curentul steampunk cu noile tehnologii, spectacolul se dorește a fi o transpunere experiențială a universului vernian, dedicat cu precădere publicului adolescent, dar și generațiilor adulte.

245033755 1027197948119701 5473661878653539277 n

Una din principalele motivații pentru realizarea acestui proiect este promovarea lecturii, atât ca mijloc de petrecere a timpului liber, cât și ca principal factor de dezvoltare a imaginației. În contextul în care piața de carte din România este dintre cele mai mici din UE, acest eveniment care îmbină teatrul, artele vizuale și lectura cu new media este mai mult decât binevenit.

Cine este Magic Puppet?

Asociația Magic Puppet este o organizație non­profit care are ca prim scop promovarea artei păpușeriei și a magiei scenice, folosind multiple mijloace de comunicare și implementarea, dezvoltarea și derularea unor proiecte / programe / activităţi comunitare, locale, regionale, euro­ regionale, menite să susţină dezvoltarea artistică, socială, culturală, educativă şi instructivă. Asociația Magic Puppet este singura asociație culturală din Cluj ce produce spectacole 100% interactive.

Pentru mai multe informații legate de acest proiect în lucru, dar și despre alte evenimente organizate de Magic Puppet, puteți accesa pagina oficială de Facebook, la link: https://www.facebook.com/puppetmagic.

245322896 433566198398526 778657641697943370 n

Protagoniștii spectacolului

Premiera va avea loc vineri, 15 octombrie, ora 20, la Teatrul Magic Puppet, Bd. Eroilor, 16, Cluj-Napoca.

Regie: Adina Lazăr. Regie păpuși: Delia Gavlițchi. Adaptare de: Alexandra Felseghi. Scenografia : Florin Suciu. Asistent scenografie: Vlad Mureșan. Muzica: Paul Tonca. Grafica: Paul Mureșan. Lumini: Bogdan Gontineac. Distribuție: Andreea Ajtai, Dragoș Lupău, Oana Nemeș, Silviu Ruști, Florin Suciu, Oana Tămaș. O producție Magic Puppet 2021.

Proiect cofinanțat de AFCN.

Cum se face accesul

Datorită restricțiilor accesul este permis la spectacol doar persoanelor care prezintă certificat verde de vaccinare.Locuri limitate!Accesul la acest spectacol se face pe baza de rezervare, strict în limita locurilor disponibile.Spectacolul are loc în interior cu respectarea regulilor de prevenție împotriva SARS-COV 2.

Pentru a rezerva un bilet e nevoie de completarea acestui chestionar: https://www.surveymonkey.com/r/SSL2P35. Confirmarea participării se va face pe mail sau telefonic cu cel mult 24 ore înainte de începerea evenimentului.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Expoziții și evenimente cu artiști locali la Napoca Avenue 2021, la Cluj-Napoca

Publicat

De

napoca

În acest an, Asociația Culturală a Tinerilor organizează a patra ediție Napoca Avenue în perioada 14-17 octombrie, cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local Cluj-Napoca.

Aflându-se acum la a patra ediție, Napoca Avenue îmbină o serie de activități creative și interactive iar programul este ideal pentru cei care doresc să se recreeze, să admire arta, cultura și să ia parte activ la anumite exerciții prin care se pot dezvolta atât pe plan personal cât și profesional.

Pe parcursul a 4 zile, participanții se vor bucura de un program divers, alcătuit din 10 evenimente unde vor lua parte la ateliere și storytelling cu persoane din domenii diferite dar cu aceeași pasiune pentru artă și creație. De asemenea, sunt pregătite și 4 expoziții ce pot fi vizitate pe tot parcursul evenimentului, expunând arta în diverse forme: sculptură, pictură și fotografie.

Câteva din evenimentele pregătite pentru comunitate sunt:

– Meet and Greet cu Maximilian Ioan, unul din cei mai cunoscuți content creatori Români

– Storytelling cu Mădălina Pavăl

– Un show pregătit de către IMPROVertiții și

– Pictură pe ceramică cu Ceramic Cafe.

Dj Shiver și Dj RUTLEX

Napoca Avenue reprezintă o cale prin intermediul căreia comunitatea Clujeană are acces la manifestări de artă și cultură, astfel promovând artiștii și inițiativele locale. Fiecare ediție din cadrul acestui proiect își propune să pună în lumină arta spusă sau nespusă, gândită și simțită de către artiști, în modul lor personal și sincer și să le ofere spațiul necesar de a se desfășura și exprima.

Ne bucurăm ca la această ediție să ne întâlnim din nou cu două persoane creative și pasionate care au participat în cadrul ediției de anul trecut. Dj Shiver, împreună cu Dj RUTLEX, va susține un talk cu privire la Academia OWPN pentru tineri muzicieni iar Vlad Braga va desfășura și în acest an o expoziție de fotografii unde subiectul principal este artistul, văzut prin ochii fotografului.

Evenimentele din cadrul acestui proiect se vor desfășura la Record Park, pe strada Onisifor Ghibu, nr. 20 A iar cadrul va oferi iubitorilor de artă șansa să ia parte la workshop-uri, talk-uri sau chiar să viziteze o serie de expoziții, disponibile pe tot parcursul evenimentului.

Cum se face accesul

Desigur, desfășurarea evenimentului Napoca Avenue 2021 presupune respectarea normelor în vigoare și a măsurilor de prevenire în contextul pandemic. Astfel, participarea la eveniment este permisă doar persoanelor care: sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare/au trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Acest lucru va fi atestat prin prezentarea Certificatului Digital European.

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO Luna aniversară ”Virginia Zeani” la Opera Națională Cluj-Napoca. Va avea loc spectacolul ”Carmen” de Georges Bizet

Publicat

De

zeani virginia

Soprana Virginia Zeani, una dintre cele mai strălucitoare stele ale operei, iubită de critică și de public deopotrivă și prețuită de lumea academică internațională, este sărbătorită în România, la inițiativa Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani” și a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Toate teatrele lirice naționale îi dedică spectacole Virginiei Zeani în octombrie, luna în care L’Assoluta va împlini 96 de ani. În perioada 10-31 octombrie, muzicienii îi aduc un omagiu artistei de legendă, pentru imensa ei contribuție la dezvoltarea operei mondiale și pentru munca sa valoroasa în slujba culturii, la nivel global.

Pentru 30 de ani ”prima donna assoluta” a marilor scene internaționale și pentru tot atâta timp profesor emerit de muzică al Universității Indiana din Statele Unite, Virginia Zeani este un important reper al lumii culturale și unul dintre cele mai puternice simboluri ale României. Pentru a elogia acest parcurs de excelență, Craiova, Constanța, Timișoara sau Bucureștiul, alături de Brașov, Galați, Cluj-Napoca sau Iași, îi aduc un omagiu artistei născute pe 21 octombrie, în satul Solovăstru din Mureș.

Din dragoste și imens respect pentru Doamna Virginia Zeani, acestui demers i se alătură Filarmonica de Stat și Episcopia Greco-Catolică din Oradea, consecvenți promotori ai parcursului profesional al sopranei de legendă.

Privilegiu pentru clujeni

virginia zeani anniversary

“Este un privilegiu și o misiune pentru Opera Națională Română din Cluj-Napoca, un reper cultural european și primul teatru liric al României, să ducă mai departe mesajul de excelență al uneia dintre personalitățile transilvane emblematice, cu relevanță la nivel național și internațional.

Omagiem o voce imensă, modelată de pasiune, și un parcurs profesional exemplar, ghidat de înalte valori profesionale și morale. Sărbătorim în acest fel însăși opera, omagiind o legendăîn care se întâlnesc toate avatarurile teatrului liric ale secolului trecut. Misiunea noastră este să împărtășim harul și o facem cu bucurie mai ales acum, evocând impresionantul palmares al unei artiste care a fermecat lumea prin viziune și educație – păstrându-și totodată, modestia, gentileţea și iubirea pentru ceilalți.

Sper ca acest fermecător simbol să aducă încă o dată mulți oameni laolaltă, fie și doar în spațiul virtual, sub cupola iubirii pentru muzică și frumos”, a spus Florin Estefan, managerul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Galeria marilor dive lirice

zeani v

Sărbătorim acest moment, încredințați că artiștii de operă rămân neatinşi de trecerea anilor și că acel eu care a strălucit cândva pe scenă rămâne veșnic tânăr. Cu ochi de smarald şi un farmec scenic radiind pasiune, Virginia Zeani, „Sarah Bernhardt a teatrului de operă”, și-a păstrat reputația în epoca marilor dive în arta lirică mondială. Maria Calles însăși spunea, cândva, că Virginia Zeani este singura artistă lirică din lume care-i poate da emoții.

A susținut spectacole în Anglia în anul încoronării Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii și a păstrat, pe toată durata carierei sale artistice, relații apropiate cu Principatul Monte Carlo. Compozitorul Francis Poulenc a creat o operă special pentru ea, a fost decorată de Regele Farouk al Egiptului și l-a susținut, încă de la începutul carierei sale pe Plácido Domingo.

Devenise atât de respectată, încât tatăl lui Pavarotti a rugat-o cândva să-i ajute băiatul, talentat, dar timid, să-și găsească drumul în lumea artistică. Andrea Bocelli i-a făcut o reverență, într-un clip transmis iubitorilor de operă din toată lumea, mulțumindu-i Virginiei Zeani pentru lecțiile de canto pe care i le-a oferit, cândva, la Torino. Munca ei a fost recunoscută cu peste 50 de premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, este doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca și este deţinătoarea Decoraţiei Regale „Nihil Sine Deo”, acordată în 2011 de regele Mihai I al României.

Poate că a fost o vreme mai puțin cunoscută publicului larg din țara ei natală, dar asta pentru că a avut trei vieţi, așa cum a spus-o în memoriile sale: una în România, până la 21 de ani, alta în Italia – până la 55, şi a treia în Statele Unite. Virginia Zeani trăiește în prezent în Florida, undeva, pe un țărm al Atlanticului, ferit de ierni aspre și doar din când în când vizitat de uragane capricioase…

În România, ultima oară în 2011

“Virginia Zeani a ajuns în România pentru ultima oară în 2011. Am avut privilegiul să o reîntâlnesc câțiva ani mai târziu, în Statele Unite. Am avut unul dintre acele momente, rare şi incredibil de preţioase, în care am iubit felul în care timpul şi aerul s-au adunat în jurul meu şi mi-au oferit bucuria unei asemenea întâlniri.

Ştiţi, e senzaţia aceea de prea mult, prea frumos, prea bine, ca atare prea de necrezut. Fiind aşa de neverosimilă, te apropii de ea în vârful picioarelor şi nu îţi dai voie să te umple pe deplin, de frică să nu se evapore într-o clipă…”, a precizat Marius onstantinescu, producător TVR.

“Sperăm ca întreaga lume culturală să ni se alăture în acest demers, valoros, generos și nobil, de omagiere a unei personalități copleșitoare. Virginia Zeani a câștigat dragostea și admirația publicului, devenind un garant al înaltelor valori și aspirații și un ambasador al spiritului și al culturii românești în lume. Sperăm, totodată, să-i avem alături pe toți iubitorii de muzică, fie și mediat, iar casele lor sau sălile operelor să răsune de aplauze.

Am construit cu dragoste și admirație, respectând valorile care au guvernat destinul unei tinere care, la vârsta de 13 ani, a pornit să-și înfrunte viața dintr-un sat transilvan, ajungând diva adorată a marilor teatre ale lumii. Ducem mai departe această misiune, conștienți și onorați de simbolul prețios în slujba căruia ne-am pus entuziasmul”, a menționat și Péter Kolcsár, Director Artistic al Festivalului  Regal de Operă “Virginia Zeani”.

Program aniversar Virginia Zeani

10 octombrie 2021, LA BOHÈME, Giacomo Puccini | Opera Națională Română Timișoara În cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția a XLV-a

16 octombrie – La Traviata, de Giuseppe Verdi | Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski” Constanța

16 octombrie – LaTraviata, de Giuseppe Verdi | Opera Brașov

24 octombrie – Carmen, Georges Bizet | Opera Națională Română Cluj Napoca

21 octombrie – Norma, Vincenzo Bellini | Opera Română București, În cadrul Programului Centenar

21 octombrie – aniversare online | Flarmonica de Stat din Oradea

27 octombrie – Carmen, Georges Bizet | Opera Națională Română Iași

Vor interpreta soliștii, corul, corul de copii, baletul și orchestra Operei ieșene, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare

28 octombrie – Samson și Dalila, Camille Saint-Saëns | Opera Maghiară din Cluj-Napoca

30 octombrie– LaTraviata, de Giuseppe Verdi | Opera Națională Română Craiova

31 octombrie – Don Giovanni, de Wolfgang Amadeus Mozart în Deschiderea Festivalului Internațional „Leonard” | Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați

15 decembrie – Concert aniversar | Episcopia Greco-Catolica Oradea

“Dincolo de a fi un curaj transformat în responsabilitate, inițierea și dezvoltarea Festivalului Regal de Operă Virginia Zeani a fost pentru mine o misiune de credință. M-am născut în Solovăstru, satul natal al sopranei legendare, locul din care ”prima donna assoluta” a marilor teatre lirice europene a făcut primul pas din impresionantul său parcurs. Imensul ei talent ei a prins aripi pornind dintr-o lume mică.

S-a lăsat inspirată de păsări, de bătrânii satului, de gâze sau de animale, așa cum avea să o spună, mai apoi, în întâlnirile cu regi și președinți sau cu adoratorii săi din toate colțurile lumii”, a declarat Marian Jurgiu, directorul general al Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani”.

Scurtă istorie Virginia Zeani

Probabil, cea mai distinsă și mai fermecătoare soprană din toate timpurile, cu ținută imperială și alura hollywoodiană, Virginia Zeani este ea însăşi o poveste, pe lângă poveștile ei de viaţă formidabile. Amintirile ei sunt tot atâtea momente cu valoare istorică, din întâlniri cu Vittorio de Sica sau Fellini, cu Tyrone Power, Domingo sau Grace Kelly. Povestea Virginei Zeani începe într-o Românie aflată în reconstrucție după Primul Război Mondial.

S-a născut în 1925, la câțiva ani după ce ultimele rafale de tun amuțeau, lăsând în urmă în amintiri cumplite legate de teroarea și tristețea unor ani apăsători de război. “Părinţii mei erau oameni deprinşi cu munca pământului, fără şcoală sau educaţie. S-ar putea spune că nu mă născusem în cea mai potrivită familie pentru cineva care îşi doreşte o carieră muzicală”, scria Virginia Zeani în memoriile sale.

A fost educată, la primii pași din România, de strălucita soprană din Rusia Lydia Lipkowska, cândva o mare cântăreaţă de la Opera Metropolitan – bună prietenă cu Caruso și Şaliapin. Dirijorul Narducci și cântărețul Aureliano Pertile aveau să șlefuiască decisiv acest diamant, mai târziu, în Italia.

După teroarea celui de-al Doilea Război Mondial, gândul de a părăsi țara a devenit, atât pentru Virginia, cât și pentru ai ei, un imperativ absolut. Ocazia pe care o aştepta s-a ivit abia în 1947, când avea 21 de ani și i s-a oferit o bursă de şase luni în Italia, cu aprobarea preşedintelui de atunci, Petru Groza.

Virginia Zeani a fost o emigrantă săracă, venită dintr-o ţară pustiită de comunism. Nu avea altă avere în afară de propria-i voce. A ajuns la Milano în 1947, un an după ce vestita La Scala – distrusă complet într-un bombardament la 15 august 1943 -, s-a redeschis în deplina sa splendoare tradiţională.

În același an ajungea la Milano și Maria Callas, dar și basul Nicola Rossi-Lemeni, bărbatul care avea să-i devină soț Virginei Zeani zece ani mai târziu. A debutat La Teatro Duse din Bologna, în Traviata. Apoi, Violetta Valéry din „Traviata” a devenit un rol-pivot al carierei sale, pe care l-a întruchipat un sfert de secol, pe toate scenele lumii. L-a jucat de peste 640 de ori, ceea ce este un record mondial absolut.

Virginia Zeani a îmbinat rolurile de soprană lirico-lejeră cu cele dramatice, cunoscând succese deosebite la Florenţa, Barcelona, Viena, Sankt Petersburg, Paris. A strălucit în fiecare rol, de la Gilda din Rigoletto și Mimi din Boema, Adina din Elixirul dragostei sau Margareta din Faust, la Somnambula, Aida, Madama Butterfly, Tatiana din Evgheni Oneghin, Manon Lescaut, Tosca, Adriana Lecouvreur, Fedora, Lina din Stiffelio, Elisabetta din Don Carlo, Desdemona din Otello, Charlotte din Werther, chiar Senta din Olandezul zburător şi Elsa din Lohengrin. Toate aceste roluri i-au stabilit o reputație de necontestat în repertoriul de „Bel Canto”.

Luna Aniversară “Virginia Zeani” este o inițiativă a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani” și a Operei Naționale Române din Cluj Napoca, organizat de Asociația “Together on Top”, în parteneriat cu TVR, Sabion,  Asociația Culturală “Hai în sat”, Instituția Prefectului – Județul Mureș, Consiliul Județean Mureș și Primăria din Târgu Mureș.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate