EVENIMENT
VIDEO/Foto. UNTOLD, cu bune şi rele. Părerile unei adolescente din Cluj
Au trecut deja două luni de când ediţia din acest an a UNTOLD a tras cortina şi între timp s-au mai domolit şi spiritele.
Argumente contra
VEZI ŞI:
Video. UNTOLD prin ochi de adolescentă. „Mi-am dat delirul. Faci ce vrei, fără să fii judecat. Eşti prieten cu toată lumea”
Da, nu e confortabil să locuieşti în perimetrul festivalului din cauza zgomotului puternic, dar poate că cei care n-au putut dormi, tot n-ar fi reuşit şi dacă era linişte. Oricum, dacă suntem de părere că merită să fie organizat festivalul, câteva nopţi cu mai puţin somn decât de obicei nu pot fi capăt de lume.
Da, e aglomeraţie în oraş în timpul festivalului, dar aglomeraţia din Cluj-Napoca este deja proverbială în fiecare zi. Şi mai cu seamă când încep cursurile şcolare şi cele universitare. (Ce-ar fi să le intezicem şi pe acestea, ca să fie mai mult spaţiu în oraş?!)
Da, festivalul aduce şi alcool sau alte substanţe interzise, dar acestea se consumă oricum zilnic, adesea chiar în şcoli. Oricum, localurile şi străzile Clujului sunt pline de droguri şi alcool şi cei care vor să o apuce pe această cale o pot face oriunde şi oricând.
Argumente pro
Şi totuşi, UNTOLD este un festival la care au participat peste 420.000 de persoane din toată lumea, persoane care fac să se audă şi de Cluj-Napoca în toate colţurile lumii.
Şi totuşi, UNTOLD a atras în Cluj-Napoca 80 de milioane de euro, ceea ce nu e puţin lucru pentru 3-4 zile.
Şi totuşi, UNTOLD s-a clasat pe locul 3 în rândul festivalurilor din Europa şi pe locul 6 în lume… Oare cât ni s-ar umfla pieptul dacă echipe din Cluj -să zicem CFR şi U- ar ocupa asemenea locuri în Europa şi-n lume sau dacă administraţia clujeană s-ar ridica la un asemenea nivel?
Şi totuşi, UNTOLD va fi organizat peste câteva luni tocmai în Dubai, o metropolă a lumii cu 3,3 milioane de locuitori, ediţie la care sunt aşteptaţi 280.000 de particpanţi şi pentru care la prima strigare s-au vândut deja 10.000 de abonamente. Poate că nu e tocmai puţin lucru ca numele Clujuli să fie alăturt celui al Dubaiului, oraşele din lume unde se organizează UNTOLD. Sau ne e ruşine să ne fie alăturat numele oraşului unuia dintre marile metropole ale lumii?
A fost haos, nebunie, a fost foarte frumos
Însă, dincolo de argumentele pro şi contra, să-i lăsăm mai degrabă pe copiii şi nepoţii noştri, cei cărora le este în special dedical festivalul, să-şi spună părerile.
„Sara are aproape 17 ani şi a participat pentru a treia oară la UNTOLD. A trăit cu emoţie intensă ultimele două zile anterioare festivalului, fiindcă nu ştia dacă va reuşi să ajungă, deşi toţi colegii şi prietenii ei urmau să participe. Ba şi-a şi făcut rost de ţinute de festival, în patru culori, câte una pentru fiecare seară.
„Acum a fost foarte diferit de tot ce am văzut anii trecuţi la Untold. A fost mai multă lume ca niciodată, au adus artişti mult mai populari, mai faini. Mi-am luat o costumaţie diferită pentru fiecare seară, câte un look pentru fiecare seară. Tricou cu pantaloni scurţi, în culori diferite: roz, albastru, roşu şi mov. Am văzut oameni îmbrăcaţi în orice te puteai gândi. Am văzut oameni în costume de Spiderman, oameni cu peruci, cu tot felul de costumaţii ciudate.
Am fost cu diferite grupuri de prieteni şi am încercat să vedem cât mai mult, cât mai mulţi artişti, pentru că au fost foarte mulţi şi care ne plăceau. Aveam programul făcut în fiecare zi, la care şi de la ce oră mergem. Am cântat, am dansat, am strigat. Am strigat de fericire. Când intra un artist pe scenă strigam, făceam gălăgie pentru el, să-l încurajezi. Strigam pur şi simplu. A fost haos, nebunie, a fost foarte frumos.
Pe Image Dragons voiam să-i văd foarte tare, e prima dată când au cântat în România şi cred că de asta au avut atâta public, nu mai era loc.
Am băut. am strigt, am dansat, mi-am făcut prieteni, şi din ţară şi din străinătate. Unul era din SUA, altul din Ungaria.
Am încercat să nu mergem foarte devreme, mai ales că a fost foarte cald şi am mers mai târziu, deşi erau unii srtişti pe care voiam să-i vedem. Mergeam pe la 9-10 seara şi ne întorceam pe la 6-8 dimineaţa.
Săream, dădeam din cap, cu mâinile sus. Aşa simţeam, toată lumea făcea asta. Aşa ne manifestăm noi fericirea şi mulţumirea pentru cineva care cântă. M-am băgat şi eu la un momend dat într-un „moshpit”. Se face un cerc şi când vine cea mai tare parte dintr-o piesă, se aruncă oamnii în cercul acela şi încep să se împingă şi m-am băgat şi eu. E ca un fel de grămadă. De obicei asta se făcea la concerte rock, dar cum am evoluat şi noi, se face la orice tip de muzică.
În ultima zi a plouat şi toată lumea era udă. Dar şi dacă ploua, şi a plouat destul de tare, oamenii încă stăteau în public şi cântau şi mi s-a părut tare că nici ploaia nu i-a oprit.
Şi prietenilor mei le-a plăcut foarte mult, au fost şi care n-au mai fost până acum la Untold şi care ziceau că o să meargă şi la anul”, povesteşte Sara.
Ce i s-a părut mai ciudat Sarei la UNTOLD?
„Cel mai ciudate mi s-au părut costumaţiile, de toate felurile. Mai venrau oameni care, probail erau beţi, şi care se băgau în seamă cu tine şi ziceau tot ce aveau pe suflet, dar nimic ieşit din comun.
Erau şi mai vârstunici, am văzut şi copii, au venit părinţii cu copii mici, de mai puţin de 5 ani.
Cel mai mult mi-au plăcut artiştii şi atmosfera pe care au creat-o; fiecare în parte a avut stilul lui diferit”, completează Sara.
A avut însă şi mici nemulţumiri.
„Ce nu mi-a plăcut. Faptul că a fost multă lume şi lucrurile erau mai scumpe decât în anii trecuţi. O apă era 12 lei. Am impresia că măcar apa ar trebui s-o lase mai ieftină, că e o necesitate. Şi o bere era 20 de lei.
Iar în ceea ce-i priveşte pe cei care se plâng: cred că pot să îndure şi ei câteva zile pe an, că nu e un capăt de lume dacă aud muzica mai tare. Iar în ce priveşte aglomeraţia, tot timpul e aşa, nu numai în timpul Untold”, mai spune Sara.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Pompierii din Cluj-Napoca au intervenit, sâmbătă dimineață, pe Centura Apahida-Vâlcele, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism.
Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață pentru a stinge un incendiu care s-a manifestat la un autoturism aflat pe centura Apahida-Vâlcele.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață pentru a stinge un incendiu care s-a manifestat preponderent la compartimentul motor al unui autoturism aflat pe centura Apahida-Vâlcele. Solicitarea a venit în jurul orei 06.50, iar incendiul a fost stins în limitele găsite. Din fericire, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale, flăcările izbucnind, cel mai probabil, din cauza unei defecțiuni electrice”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
Un nou COD GALBEN de vreme rea pentru Cluj. Ploi, vijelii și grindină în zona montană, până duminică

Vremea instabilă persistă la Cluj, în zona de munte.
Sunt așteptate ploi torențiale, vijelii, dar și căderi de grindină.
Un nou COD GALBEN de vreme rea pentru Cluj
Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou Cod Galben de instabilitate atmosferică pentru zona montană a Clujului. Avertizarea este în vigoare începând de sâmbătă, 26 aprilie, ora 10.00 și până duminică, 27 aprilie, ora 10.00.
Potrivit meteorologilor, în această perioadă vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (viteze de 50-70 de kilometri pe oră, vijelii și căderi de grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-30 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 50 de litri pe metru pătrat.

Un sistem de escrocare la scară largă a cumpărătorilor de mașini rulate face ravagii în Europa. Vânzătorii necinstiți au folosit bucăți de țesătură în loc de airbag-uri.
Aproximativ 16.000 de mașini – numărul de vehicule pe care gruparea infracțională le-a adus din Statele Unite și Canada în țările europene începând cu 2020. Evaziunea fiscală se ridică la peste 31 de milioane de euro, iar mașini care au suferit daune atât de importante încât pun în pericol viața șoferilor și a pasagerilor au fost vândute în diferite țări europene.
STUDIU. Sistem de ESCROCARE la scară largă a cumpărătorilor de mașini rulate din Europa
Autoritățile din Lituania și Germania și-au unit forțele și au identificat o metodă la scară largă de a escroca cumpărătorii de mașini rulate din Europa.
Escrocii operau în multe țări europene
Autoritățile din Lituania aduc la cunoștința publicului că gruparea infracțională activează în mai multe țări europene printre care și Germania, Lituania, Letonia, Estonia, România, Ungaria, Ucraina, Portugalia, Țările de Jos și Belgia.
Potrivit oamenilor legii, a fost declanșată o anchetă preliminară pentru evaziunea fiscală comisă de un grup infracțional. În cadrul anchetei s-a descoperit și că mașinile importate erau reparate foarte slab, resturi de țesături sau îmbrăcăminte fiind „instalate” în locul airbag-urilor. Câteva dintre aceste vehicule au fost deja identificate în Germania și scoase de pe drumuri, dar numărul exact de mașini de acest fel care sunt încă în uz rămâne necunoscut.
Daunele ascunse sunt încă o problemă răspândită în Europa de Est
Informațiile carVertical, companie de date istorice auto, arată că în cadrul tranzacțiilor transfrontaliere cu mașini second hand – reprezentând 1 din 20 de vehicule vândute în Europa – sunt șanse deosebit de mari să se comită fraude. Cercetările anuale ale carVertical pentru calcularea Indicelui de Transparență a Pieței au arătat că țările cele mai puțin transparente sunt Ucraina, Letonia, Lituania, România și Estonia.
O proporție mare de mașini care au kilometrajul dat înapoi și care au suferit daune, un parc de vehicule învechit și rate ridicate de import fac ca aceste piețe să fie considerate extrem de netransparente și riscante.
Consumatorii est-europeni au de obicei o putere de cumpărare mai mică în comparație cu cei din Europa de Vest. Prin urmare, există o cerere ridicată pentru mașini mai ieftine, cele rulate fiind deseori preferate în detrimentul celor noi. Importatorii și dealerii profită de acest tip de cerere aducând vehicule mai vechi sau deteriorate din țările europene mai bogate sau din SUA și vânzându-le la prețuri mai mici.
Datele carVertical evidențiază și faptul că aproximativ 7,2 % dintre mașinile importate în Europa provin din Statele Unite ale Americii. O parte semnificativă dintre acestea sunt vehicule avariate care au fost achiziționate la licitațiile susținute de companiile de asigurări, vehicule care sunt adesea reparate și revândute la prețuri atractive.
„Sunt dese cazurile în care o mașină este deteriorată într-o țară, reparată ieftin și apoi vândută în alta”
Statisticile și numărul cazurilor depistate de fraudă subliniază faptul că este esențial să verificați istoricul oricărei mașini rulate pe care vreți s-o achiziționați deoarece acestea v-ar putea pune viața în pericol din cauza daunelor suferite în trecut.
„Sunt dese cazurile în care o mașină este deteriorată într-o țară, reparată ieftin și apoi vândută în alta. Multe vehicule care au fost implicate în accidente majore în SUA sunt importate în Europa. Un raport care prezintă istoricul mașinii vă permite să aflați ce părți ale vehiculului au fost avariate și la cât au fost estimate costurile reparațiilor. Puteți împărtăși aceste informații cu un mecanic profesionist ca acesta să poată inspecta cu atenție modul în care au fost reparate zonele afectate”, spune Matas Buzelis, expert auto din cadrul carVertical.
Țările din Europa de Vest se confruntă cu pierderi mai mari
Ascunderea daunelor nu este singurul tip de înșelătorie pe care samsarii de mașini o folosesc pentru a profita de pe urma cumpărătorilor de vehicule second hand. În martie 2025 carVertical a estimat că fraudele care implică falsificarea kilometrajului costă țările europene în jur de 5,3 miliarde EUR anual, chiar și într-un scenariu conservator. Impactul real poate fi mai mare având în vedere că multe cazuri rămân nedetectate.
Chiar dacă modificarea odometrului este o problemă serioasă care costă economiile europene miliarde de euro în fiecare an, deciziile luate de guvernele anumitor țări sunt mai favorabile vânzătorilor de mașini necinstiți decât cumpărătorilor de mașini second hand. Acest lucru se datorează implementării fragmentate a GDPR, drepturilor de acces ale persoanelor vizate, dificultăților de schimb transfrontalier de date și altor dificultăți care complică în mod semnificativ accesul cumpărătorilor de mașini rulate la istoricul mașinilor pe care vor să le cumpere.
„Astăzi, informațiile esențiale din istoricul vehiculelor cum ar fi kilometrajul, accidentele, înregistrările de proprietate și numerele VIN rămân captive în bazele de date ale corporațiilor private sau în bazele de date naționale, creând condiții perfecte pentru comiterea de fraude în cadrul tranzacțiilor transfrontaliere”, spune Rokas Medonis, CEO al carVertical.
Cele mai recente cercetări au mai arătat că, deși fraudele care implică modificarea odometrului sunt o problemă larg răspândită, impactul lor financiar este mai mare în Europa de Vest comparativ cu țările din Europa de Est.
Evaluând numărul de mașini verificate de carVertical, valoarea lor medie de piață și rata de fraudă din fiecare țară, studiul estimează că Regatul Unit pierde anual în jur de 1,4 miliarde de euro din cauza manipulării odometrelor, Franța pierde 1,15 miliarde de euro, iar Germania 1,1 miliarde de euro.

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit, vineri seara, la un accident rutier petrecut între localitățile Băișoara și Iara. În accident a fost implicat un singur autoturism care, din primele date, s-a răsturnat.
”În interior s-a aflat încarcerat un bărbat de aproximativ 28 de ani, pe care echipajul de la Garda Băișoara l-a extras în siguranță.
Acesta a fost în permanență conștient și cooperant, prezentând multiple traumatisme. Victima este transportată în aceste momente la spital. La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și un echipaj SAJ.”, arată ISU Cluj