Connect with us

ACTUALITATE

VINERI 13. Origini, superstiții. O zi GHINIONISTĂ pentru mulți, dar aducătoare de NOROC pentru alții

Publicat


anne nygard rf5hrkt8pfk unsplash

În cultura vestică, ziua de vineri 13 reprezintă ghinion, fiind temută de numeroși oameni. Aceștia au dezvoltat și fobii specifice, precum „paraskavedekatriaphobia” (din engleză), sau „friggatriskaidekaphobia”, ambele făcând referire la fobia de vineri 13.

Considerată o zi a ghiniolului, vineri 13 este o sursă de inspirație pentru seria de filme cu același nume, dar și mai multe romane pe aceeași temă.

Nu se cunoaște cu exactitate perioada în care vineri 13 a căpătat conotații negative, dar legenda dăinuie de mai multe secole.

Potrivit history.com, în cultura vestică, numărul 12 este asociat cu întregul, deplinătatea și echilibrul, dat fiind că există 12 luni și tot atâtea semne astrologice, 12 munci ale lui Hercule în mitologia greacă, 12 zei ai Pantheonului Grecesc (olimpieni) și așa mai departe. Astfel, numărul 13 ajunge să simbolizeze fix opusul, eliminând ideea de echilibru.

friday gbb952a2cd 1920

Origini biblice

Codul lui Hammurabi omite legea cu numărul 13, iar dacă unii sunt de părere că aceasta a fost doar o greșeală de redactare, superstițioșii cred cu tărie că acest lucru nu a fost o simplă întâmplare. O idee similară se regăsește și în Biblie, întrucât 13 oameni au fost la Cina cea de Taină, dintre care unul, Iuda, l-a trădat pe Mântuitor.

Acest lucru s-a întâmplat joia, urmând ca vineri să fie răstignit, de unde rezultă, din nou, conotațiile negative atribuite acestei zile.

O altă referință biblică amintită de site este chiar momentul în care Eva l-a convins pe Adam să mănânce mărul. Cain, un alt personaj biblic, și-a ucis fratele (Abel) în aceeași zi din săptămână.

white and green ceramic plates on brown wooden dining table

Vineri 13 în prezent

Experții spun că fobia de vineri 13 se întâlnește la din ce în ce mai mulți oameni, motiv pentru care numărul ghinionului este adesea omis în hoteluri (etaje, camere), spitale, aeroporturi sau alte clădiri, conform timeanddate.com.

Numeroase persoane cred că a avea 13 invitați la masă este periculos.

Din nefericire pentru cei care suferă de fobii în ceea ce privește această dată, fiecare an va avea cel puțin un vineri 13, iar pentru ca această zi să fie evitată, este nevoie ca săptămânile să înceapă mereu cu ziua de duminică.

Dacă un an obișnuit începe joia, automat lunile februarie, martie și noiembrie vor avea o zi de vineri care să pice în data de 13, iar acest tipar se repetă la fiecare 28 de ani.

Totuși, nici anii bisecți nu sunt lipsiți de astfel de posibilități, anunță timeanddate. Dacă prima zi din anul bisect e duminică, atunci ianuarie, aprilie și iulie vor avea câte un vineri 13.

woman's face photograph

Superstiții des întâlnite

În ziua de vineri 13, superstițioșii susțin că nu este bine să începem proiecte noi, să zburăm cu avionul sau să ne implicăm în activități din care ar putea rezulta accidente, întrucât posibilitatea ca acestea să aibă loc este crescută.

Alte recomandări sunt:

  • să nu mănânci alimente de dimensiuni mari cu care te-ai putea îneca
  • să nu te apropii de niciun automat pentru că riscul ca acesta să cadă peste tine e mare
  • să nu te uiți în ochii unei bufnițe
  • să nu te uiți încrucișat
  • să nu îți tai unghiile sau părul
  • să eviți alte superstiții: să nu treci pe lângă o pisică neagră, să nu verși sare, să nu spargi o oglindă, etc.

Studiile nu au remarcat diferențe în bunăstarea oamenilor în zilele de vineri 13, accidentele, vizitele la spital sau alte asemenea fiind la fel de frecvente ca în alte zile.

halloween g8821b0821 1280

Vineri 13 nu aduce ghinion pentru toți

Totuși, ghinionul zilei de vineri 13 nu e general valabil. În Italia, de exemplu, vineri 17 este ziua ghinionistă, numărul 13 fiind considerat norocos de către italieni, mai ales de către iubitorii de fotbal adepți de pariuri, se arată pe Wikipedia.

Există o expresie, „fare tredici”, care se traduce „fă 13″, ceea ce înseamnă jackpot.

În Franța, 13 a fost considerat norocos înainte de Primul Război Mondial, iar în Statele Unite ale Americii, instituția „Colgate University”, îl vede tot ca pe un aducător de bine, întrucât a fost fondată în 1819 de către 13 bărbați, cu 13 rugăciuni și 13 articole, iar adresa campusului poartă acest număr.

Taylor Swift este o cântăreață americană care simte că 13 este numărul ei norocos. S-a născut în data de 13, a împlinit 13 ani într-o vineri 13, un cântec de-al său de succes are un intro de tot atâtea secunde, iar lista continuă.

May be an image of 1 person

„De fiecare dată când am câștigat un premiu am stat pe locul, rândul sau secția 13 din sală. Am stat și pe rândul M, care este a treisprezecea literă din alfabet.

Primul meu album a fost premiat cu aurul în 13 săptămâni. Practic, de fiecare dată când 13 apare în viața mea, e un semn bun”, a spus aceasta într-un interviu din 2009 pentru MTV.

Indiferent de superstiții, ziua de vineri 13 a fost inspirația producătorilor de filme și al scriitorilor care au creat povești horror în jurul subiectului. Seria de filme cu același nume (Friday 13 Series) este printre cele mai cunoscute și apreciate.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 

 

 

 

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Angajații din agricultură și industria alimentară nu vor mai plăti, din iunie, IMPOZIT pe venit și contribuția la SĂNĂTATE

Publicat

Din luna iunie a acestui an, angajații din agricultură și industria alimentară nu vor mai plăti impozit pe venit, contribuția la sănătate (dar rămân asigurați) și, opțional, nici la Pilonul II de pensii, conform unei legi publicate în Monitorul oficial, ce a fost promulgată săptămâna trecută de președintele Klaus Iohannis.

Pe modelul construcțiilor, salariul minim în aceste domenii va fi de 3.000 de lei, iar până la 30.000 de lei nu se vor plăti impozitul și sănătate. Diferența este opționalitatea cu privire la contribuția de la Pilonul II.

Astfel, dacă luăm în calcul salariul minim de 3.000 lei brut, ar înseamna că un angajat va lua 2.362 lei în mână.

Cineva care este șef la o fabrică din sectorul alimentar, de exemplu, și are un salariu brut de maxim 30.000 lei, de exemplu, va primi 23.625 lei (net).

„În agricultură și industria alimentară lucrează aproximativ 300.000 de oameni”

La același brut de 30.000 lei, un alt salariat dintr-un domeniu care nu lucrează într-o zonă care beneficiază de excepții va primi un net de 17.550 lei.

Dacă ești contabil, șofer, expert în vânzări etc. vei fi plătit mai bine la o firmă din agricultură, industria alimentară sau construcții decât la una dintr-o altă industrie. Adică angajatorul va fi dispus să ofere un net mai mare având în vedere că va plăti mai puține taxe.

Conform datelor INS, în agricultură și industria alimentară lucrează aproximativ 300.000 de oameni.

Sursa: Hotnews

Citește mai departe

EVENIMENT

Cristian Lațcău, fost comisar șef în cadrul BCCO Cluj-Napoca a încetat din viață. Avea 50 de ani

Publicat

De

lumanare morti pixabay

Comisarul-șef de poliţie Cristian Laţcău a încetat din viață în urma unui infarct miocardic. Avea doar 50 de ani.

Cristian Lațcău a fost şef al Direcţiei de Combatare a Crimei Organizate Sălaj, din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca.

De asemenea, în anul 2010 acesta devenit director general al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), potrivit magazinsalajean.ro.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Clujul, singurul ORAȘ din România în proiectul-pilot de PARTENERIATE pentru INOVARE regională

Publicat

De

cluj napoca (2)

Comisia Europeană a anunţat marţi cele 63 de regiuni, şapte oraşe şi patru state membre selectate în cadrul proiectului-pilot pentru Parteneriatele pentru inovare regională, o iniţiativă elaborată împreună cu Comitetul Regiunilor. Clujul este singurul oraș din România, care e parte din proiect.

Participanţii la acţiunea-pilot sunt deschişi să facă schimb de bune practici, precum şi să dezvolte în comun şi să testeze instrumente de mobilizare a mai multor surse de finanţare şi politici şi să conecteze programele regionale şi naţionale la iniţiativele UE pentru transformarea verde şi cea digitală.

Aceste parteneriate contribuie la noua Agendă de inovare pentru Europa, în care inovarea stimulează transformarea pentru sustenabilitate, conectând strategiile locale cu iniţiativele de la nivelul UE.

Culuj, singurul oraș din România care e parte din proiect

Cererea de propuneri a atras o largă reprezentare a ecosistemului de inovare al UE, state membre precum Slovacia, care participă la nivel naţional, şi o mare varietate de regiuni ale UE, cum ar fi Andaluzia, Azore, Hauts-de-France, Ostrobotnia, Podkarpackie, Egeea de Nord, Emilia Romagna şi multe altele.

Cererea de propuneri a declanşat, de asemenea, o colaborare şi un proces de creare de reţele ascendente, reunind deja numeroşi participanţi ca parte a reţelelor multiregionale.

Aceasta include, de exemplu, regiunea Mării Baltice, instrumentul pentru bioregiuni şi un consorţiu extins „Cities 4.0” (Leuven, Bologna, Turku), la care participă, de asemenea, Eindhoven (Olanda), Espoo (Finlanda) şi Cluj-Napoca (România).

Politici pentru pentru tranziția verde și digitală

Participanţii la proiectul-pilot vor explora noile parteneriate pentru inovare regională bazate pe „Protocolul operaţional al parteneriatelor pentru inovarea regională”, un document de orientare iniţială publicat astăzi de Centrul Comun de Cercetare.

Protocolul operaţional propune o gamă largă de instrumente şi mecanisme de guvernanţă pentru a îmbunătăţi coordonarea politicilor regionale, naţionale şi ale UE în materie de inovare pentru a pune în aplicare dubla tranziţie verde şi digitală a Europei şi pentru a aborda decalajul în materie de inovare din UE.

Un element central al abordării propuse este introducerea misiunilor locale de coordonare a acţiunilor în cadrul unei logici direcţionale coerente, care să permită explorarea unor combinaţii ample de politici pentru inovarea la nivel de sistem.

În timpul acţiunii-pilot, participanţii vor testa aceste instrumente de politică, creând în acelaşi timp în comun orientări operaţionale.

Protocolul operaţional şi acţiunea-pilot vor promova, de asemenea, bunele practici, vor facilita învăţarea prin experimentare şi vor sprijini administraţiile publice şi ecosistemul mai larg. Acţiunea-pilot nu va avea un impact asupra actualului proces de programare a fondurilor pentru perioada 2021-2027.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Accident cu două MAȘINI la Chinteni. Una s-a RĂSTURNAT în afara drumului. 2 victime conștiente

Publicat

De

Un accident de circulație în care au fost implicate două mașini a avut loc în urmă cu puțin timp în Chinteni.

ISU Cluj intervine la locul accidentului. Din primele informații, în accident au fost implicate două mașini, iar una s-a răsturnat în afara părții carosabile.

Accident la Cjinteni: 2 victime ieșite din mașină

La locul accidentului, au fost găsiți doi bărbați, ieșiți din mașină, conștienți și cooperanți, potrivit reprezentanților ISU Cluj.

A fost solicitată o ambulamță cu medic pentru a-i consulta și, dacă este cazul pentru a-i transporta la spital.

UPDATE

Cei doi bărbați de 28, respectiv 33 de ani nu au fost răniți grav și au refuzat transportul la spital.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate