EVENIMENT
Vine iarna, bine-mi pare, cu viscol și cu ninsoare! Cum va fi vremea în decembrie
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunță că luna decembrie va veni cu ninsoare, viscol şi ceaţă în mai multe zone din ţară, iar temperaturile vor înregistra o scădere, în medie, cu 4 – 6 grade Celsius faţă de noiembrie.
Decembrie, luna de început a iernii, se caracterizează prin ninsoare care asociată cu intensificări ale vântului determină producerea viscolului. Acest fenomen se va produce cel mai des în Câmpia Munteniei, în Dobrogea şi în estul Moldovei. Va fi ceaţă persistentă, mai ales în zonele de câmpie şi în depresiuni şi mai rar, lapoviţă şi ploaie. Temperatura aerului marchează o scădere, în medie, cu 4 – 6 grade Celsius, faţă de ultima lună de toamnă.
Potrivit ANM, temperatura medie scade la circa -6, respectiv -4 grade Celsius în depresiunile din estul Transilvaniei. În zonele montane, mediile de temperatură a aerului ating valori de -8 şi -6 grade Celsius, cu extindere mare în Carpaţii Orientali, dar şi în cei Meridionali unde, la altitudinile cele mai mari, coboară sub -8 grade Celsius.
Temperatura minimă absolută a lunii decembrie în România a fost -34,5 grade Celsius, înregistrată la Întorsura Buzăului, în data de 25 decembrie 1998.
Temperatura maximă absolută a lunii decembrie în România a fost 23,4 grade Celsius, înregistrată la Câmpina, în data de 5 decembrie 1985.
În ceea ce priveşte regimul precipitaţiilor din această lună, acesta este caracterizat de cantităţi medii lunare mai ridicate în partea vestică a ţării ca urmare a aportului de aer umed venit dinspre Mediterană şi mai scăzute, în medie cu 10 – 20 mm, în cea estică.
Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din decembrie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 349,4 mm, la Stâna de Vale, în anul 1993.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Incendiu de vegetație uscată în Someșeni. Focul, extins la un depozit și la o mașină cu remorcă

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit duminică după-amiază pentru stingerea flăcărilor care au cuprins un depozit, o anexă și vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ 100mp, pe strada Traian Vuia din municipiul Cluj-Napoca. Totodată, focul s-a extins la un autoturism și o remorcă parcate în apropiere.
La fața locului, au ajuns trei autospeciale care au acționat pentru limitarea și stingerea incendiului, împiedicând propagarea acestuia mai departe de limitele în care a fost găsit.
De asemenea, echipajele operative au protejat de arderea scăpată de sub control aproximativ 20 de autoturisme parcate în apropiere.
Din cercetările preliminare a rezultat faptul că incendiul a izbucnit în urma utilizării focului deschis pentru arderea vegetației uscate, care s-a extins la cele două anexe și vehiculele distruse de incendiu.
Nu au fost înregistrate persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment.

Salvamont România anunță că 23 de persoane au fost salvate din situații de risc din zonele montane, în urma intervențiilor de sâmbătă. De asemenea, echipajele de salvatori montani au recuperat și o persoană decedată.
Dispeceratul Național Salvamont anunță că sâmbătă s-au primit 21 de apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor.
Cele mai multe solicitări, 5, au fost făcute pentru Salvamont Bran, 4 apeluri au fost înregistrate pentru Salvamont Prahova, 3 apeluri pentru Salvamont Județul Brașov și două pentru Salvamont Cluj.
În cazul intervențiilor au fost salvate 23 de persoane. Dintre acestea, 9 au fost transportate cu ambulanțele SAJ, SMURD sau Salvamont la spital și 3 persoane au fost salvate și transportate la spital cu elicopterele SMURD.
O persoană a fost găsită decedată cu ajutorul dronei și predată Serviciului IML.
S-au primit și 30 de apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
VIDEO. Simone Tempestini câștigă Raliul Clujului pentru a 8-a oară. Festivitatea de premiere

Multiplul campion național absolut, Simone Tempestini, de la echipa clujeană Napoca Rally Academy, s-a impus categoric în etapa sa de casă de la Raliul Clujului pentru a 8-a oară, egalându-l la capitolul victorii pe deținătorul recordului, Titi Aur.
Podiumul este completat Norbert Maior – care vine pe poziția secundă, în timp ce brașoveanul Andrei Gîrtofan, într-un forcing puternic, îl surclasează pe Bogdan Marișca, de asemenea de la Napoca Rally Academy, și urcă pe a treia poziție a clasamentului absolut.
Raliul Clujului s-a desfășurat sâmbătă și duminică în județul Cluj.