Connect with us

EDUCATIE

Viitorul sună bine: ORBIS, aplicația clujeană care calculează amprenta personală de carbon, CÂȘTIGĂTOARE la Gala DpIT 2024

Publicat


gala dpit

Academia DpIT („Descoperă-ți pasiunea în IT), a organizat joi, la Cluj-Napoca, a X-a ediție a unei expoziții care le-a oferit șansa unor tineri studenți și elevi să își etaleze invențiile tehnologice. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor) iar publicul prezent a avut posibilitatea de a interacționa cu tinerii care speră ca prin invențiile lor să rezolve o parte din problemele cotidiene. Mai multe echipe de elevi clujeni au fost premiate.

gala dpit

Asociația DpIT, un sprijin real pentru tineri

Asociația DpIT este o organizație non-guvernamentală, non-profit care sprijină tinerii în cea mai importantă etapă din viața lor. Scopul academiei constă în oferirea unei perspective în cariera IT tinerilor, dar și dezvoltarea unor caracteristici personale, ca de pildă: familiarizarea cu lucrul în echipă, asumarea de roluri și responsabilități, dezvoltarea spiritului antreprenorial etc. Astfel, prin acest eveniment, DpIT contribuie la recunoașterea Clujului ca important centru de educație și dezvoltare în IT.

Tinerii români, speranțe mari în domeniul tehnologiei

România poate fi sigură de un lucru: avem tineri talentați în domeniul tehnologiei. Cei 120 de participanți de anul acesta au creat aplicații sau prototipuri de aplicații. Una dintre aplicațiile care au prezentat un interes considerabil este aplicația Bear Aware. Vlad, manager și membru al echipei care a creat aplicația, ne spune că pasiunea s-a pentru tehnologie a apărut atunci când tatăl său și-a cumpărat un laptop.

gala dpit

Viitorul sună bine: ORBIS, aplicația clujeană care calculează amprenta personală de carbon, CÂȘTIGĂTOARE la Gala DpIT 2024

„Am început să mă joc pe el, apoi am descoperit că eram curios cum se fac jocurile video și am început să caut tutoriale pe net”, spune Vlad despre prima incursiune în lumea digitală. Aplicația realizată de Vlad și echipa lui are menirea de a preveni oamenii în cazul în care se află urși în apropiere. Practic, aplicația este conectată la un sistem de camere care monitorizează mișcările urșilor. În momentul în care un urs este în apropiere se va primi o notificare în aplicație iar cu ajutorul unei brățări adiționale persoana în cauză, prin apăsarea unui buton poate alerta urgențele.

gala dpit

Tot o aplicație destinată prevenirii pericolelor este SafetyBuddy. Darius alături de echipa sa provin de la Colegiul ,,Elena Cuza” din capitală. Aceștia au dezvoltat o aplicație care monitorizează pericolele de pe străzi în timp real. Darius ne spune că această inițiativă a pornit din dorința de a ajuta oamenii să ajungă în siguranță la destinație. Același lucru este spus și de Vlad, cordoonatorul echipei: ,,Am vrut să facem ca fiecare oraș să fie mai sigur”. El consideră că este o problemă reală pentru care trebuia găsită o soluție. Aplicația funcționează pe principiul de Google Maps, care a fost adăugată în programul lor. Astfel, se poate căuta un pericol pe hartă, iar dacă în apropiere se află o amenințare aplicația va anunța.

gala dpit

„Acești tineri sunt minţi sclipitoare pe care ne dorim să le păstrăm aici, în România”

O altă aplicație care ar putea fi utilă în viitor este OP Traffic. David, elev în clasa a 10-a, a lucrat la acest proiect ca grafic designer. Pasiunea lui David pentru tehnologie a început când era mic, atunci când a făcut un curs de robotică. Ulterior a ajuns la un liceu cu profil matematică-informatică. S-a alăturat acestui proiect deoarece i s-a părut interesant. Aplicația pe care a creat-o împreună cu echipa lui este un sistem inteligent bazat pe camere video și AI care optimizează fluxul traficului în timp real, colectând date. Astfel, aplicația controlează traficul și optimizează timpul de așteptare.

gala dpit

Liliana Ștefan-Cazacu, președintele Asociației DpIT, organizatorul programului declară: „Azi încununăm munca de 6 luni a elevilor înscriși în Asociația DpIT. Acești tineri sunt minţi sclipitoare pe care ne dorim să le păstrăm aici, în România. Au demonstrat că sunt o generaţie capabilă nu doar să îşi imagineze viitorul, ci şi să-l construiască, dacă li se oferă sprijinul necesar. De aceea, este esenţial ca şi alţi actori sociali şi economici să participe activ, prin contribuţii concrete, în susţinerea creativităţii şi progresului lor.”

gala dpit

Cine sunt premianții?

Premiul I, în valoare de 4.200 de lei a mers la echipa Orbis, mentorată de Motogna Victor și Virciu Cristian de la Wolfpack Digital. Aplicația creată ne face atenți la amprenta personală de carbon, oferind provocări ecologice personalizate, menite să vindece planeta.

gala dpit

Premiul II, în valoare de 3.100 de lei, a fost obținut de echipa Remend, mentorată de Băjenaru Sorin Ionuț de la Bosch România. Aplicația sprijină persoanele cu dizabilități motorii, furnizând un set de tehnologii avansate care facilitează accesul la mobilitate.

gala dpit

gala dpit

Premiul III, în valoare de 3.000 de lei, a fost câștigat de echipa NutriCheck, mentorată de Ghinea Alin și Hrihoreanu Radu de la Kronsoft Development. Aplicația promovează un stil de viață sănătos, printr-un program de nutriție echilibrată.

Au mai fost acordate și premii speciale:

Premiile GlobalLogic au mers către echipele: Pose Track, mentorată de Cornea Ciprian, Bee Voting, mentorată de Lemnariu Flaviu-Rareș și PlantFlow, mentorată de Ghinea Alin și Hrihoreanu Radu.

Premiul Bosch a fost câștigat de echipa Op Traffic, mentorată de Bajko Peter în Accenture România.

Premiul Accenture a fost acordat echipei CloudCargo, mentorată de Ani Dan Gabriel, de la Betfair România Development.

De asemenea, Asociația DpIT a acordat un premiu special echipei Otto’s World, mentorată de Bran Daniel.

Ultimul premiu acordat a fost Premiul Publicului care a fost câștigat de echipa Bee Voting, mentorată de Lemnariu Flaviu-Rareș.

gala dpit

Așadar, și ediția din anul acesta și-a atins scopul, oferind tinerilor români posibilitatea să performeze în domeniul tehnologiei.

Alexandru Mocan



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Cred că avem cel mai PUTERNIC brand din Transilvania la nivel sportiv

Publicat

Radu Constantea, președinte U Cluj

După victoria echipei sale în derby-ul  Clujului, Radu Constantea, președintele Universității Cluj, a transmis că „U” „e cel mai puternic brand din Transilvania la nivel sportiv”, scrie GSP.

„Este o victorie extrem de importantă. Am început acest drum din Liga 4, în 2016 . Am parcurs un drum lung prin ligile inferioare. E o mare realizare că am câștigat 3 meciuri cu ei în acest sezon.

Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Cred că avem cel mai PUTERNIC brand din Transilvania la nivel sportiv

Am avut peste 23.000 de oameni la stadion. Mă bucur pentru fani. Cred că avem cel mai puternic brand din Transilvania la nivel sportiv. Încercăm să ne consolidăm poziția, să creștem de la an la an.

Neluțu Sabău a prelungit pe doi ani. Nu a fost foarte greu. Am stabilit anumite obiective, să creștem puțin nivelul. O să creștem și bugetul să ne consolidăm poziția în play-off. Noi avem nevoie de genul acesta de meciuri, cu mulți spectatori în tribune.

E prea mult titlul în 2 ani, nu avem un patron în spate. Noi creștem an de an. E greu să prindem din urmă echipe care au făcut mari investiții. Putem crește și încerca să atragem lângă noi oameni puternici financiar, dar oamenii sunt mai low-profile, nu vor să apară. Deci poate ar merge să atragem mai mulți investitori.

„Noi suntem de acord să renunțăm dacă se decide la nivel federal să se retragă această susținere din partea autorităților fizice”

E extrem de dificil să prindem cupele europene, sunt echipe mai puternice în față. Noi încercăm să câștigăm fiecare meci.

Am avut cheltuieli undeva la 36 de milioane de lei, venituri la 41-42 milioane de lei. Avem 12 milioane venite din subvenții de la autoritățile publice. Noi suntem de acord să renunțăm dacă se decide la nivel federal să se retragă această susținere din partea autorităților fizice.

Dar cred că ar fi probleme pentru anumite echipe de Liga 2. Noi am fi primii care am fi de acord. Noi suntem ONG, nu urmărim neapărat să facem profit”, a declarat Constantea.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca la o gheretă. Un bărbat a făcut atac de panică

Publicat

De

Incendiu pe strada Cantonului

Un incendiu a izbucnit, marți, la o gheretă de pe strada Cantonului.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca sunt cei care intervin pentru a lichida flăcările care au cuprins ghereta, care este folosită ca post de pază.

Incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca la o gheretă

Flăcările s-au manifestat generalizat, au anunțat reprezentanții ISU Cluj. Un bărbat de aproximativ 40 de ani va fi evaluat medical, acesta suferind, la o primă evaluare, un atac de panică. La misiune iau parte o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Revenim cu amănunte.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

2 milioane de lei pentru valorificarea descoperirilor arheologice din Parcul I.L. Caragiale. A fost lansată licitația

Publicat

Primăria Cluj-Napoca a demarat procedura de licitație pentru valorificarea descoperirilor arheologice găsite pe șantierul de modernizare a Parcului I.L. Caragiale și a străzii Octavian Petrovici.

Contractul, cu o valoare estimată de 2.000.000 lei fără TVA, vizează conservarea, restaurarea și expunerea descoperirilor într-un mod accesibil publicului. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 16 aprilie 2025.

Conceptul de expunere a vestigiilor istorice

Conform documentației tehnice, descoperirile arheologice vor fi integrate într-un spațiu de expunere deschis, amenajat într-o excavație circulară cu diametrul de 12 metri și o adâncime maximă de 4,5 metri. Aceasta va fi protejată printr-o balustradă metalică circulară, oferind vizitatorilor o perspectivă sigură asupra sitului istoric.

Lucrările vor include măsuri de restaurare și conservare a zidurilor expuse, folosind tehnici conforme cu statutul patrimonial al acestor descoperiri. Pentru stratul de călcare și stabilizarea zonei, se va folosi un strat de nisip stabilizat, așternut pe un suport de piatră spartă, asigurând astfel o bună permeabilitate.

Un alt element important al proiectului constă în păstrarea și marcarea la nivelul solului a traseului fostei incinte fortificate. Acesta va fi evidențiat printr-o fâșie de oțel pre-oxidat cu lățimea de 50 cm, montată pe toată lungimea parcului. Totodată, se va amenaja o alee de vizitare cu o lățime de 1,5 metri, realizată din același strat de nisip stabilizat, pentru a asigura coerența vizuală și funcțională cu restul aleilor din parc.

Modernizarea Parcului I.L. Caragiale, finalizată în 2024

Lucrările de reabilitare a Parcului I.L. Caragiale din Cluj-Napoca s-au încheiat în decembrie 2024, transformând acest spațiu într-o zonă modernă și prietenoasă cu mediul. Proiectul a inclus plantarea a 53 de arbori noi, precum și decopertarea și amenajarea Canalului Morii.

Proiectarea și execuția lucrărilor au fost realizate de asocierea Nord Conforest – SC Costin și Vlad Birou de Arhitectură SRL, valoarea totală a investiției ridicându-se la 24 de milioane de lei.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu (CFR Cluj), după înfrângerea în derby: Sunt DERANJAT de rezultat, nu de joc. Am avut ghinion

Publicat

dan petrescu 3

Luni seara pe Cluj Arena, CFR Cluj a suferit cea de-a treia înfrângere din acest sezon în fața Universității Cluj. Rivala a câștigat cu 1-0, gol marcat de Blănuță în min.43. Dan Petrescu a analizat eșecul din derby-ul Clujului.

„Cea mai nedreaptă înfrângere din cariera mea. Se joacă pe goluri, nu pe ocazii. Și noi am avut așa, cu Slavia. Nu trebuia să ratăm atâtea ocazii. Dacă vom juca așa, avem șanse mari să fim pe primul loc. Ei nu prea au ajuns la poartă. Eu ce să le mai zic băieților? I-am felicitat.

Dan Petrescu (CFR Cluj), după înfrângerea în derby: Sunt DERANJAT de rezultat, nu de joc. Am avut ghinion

Îmi pare rău pentru fani, am fi trecut și pe primul loc. Dacă nu ajungeam la poartă, puteam găsi vinovați, dar așa, nu. În 2025 nu am mai tras de atâtea ori la poartă. Am pierdut iar cu „U” Cluj, se întâmplă ceva. Urmează Craiova, băieții au ieșit supărați și obosiți. Trebuie să câștigăm meciul din Cupă.

Sunt deranjat de rezultat, nu de joc. De când am venit la Cluj nu am câștigat Cupa, deci o vreau. Jucăm cu o echipă în formă. Sper să nu ajungem la prelungiri. Preferam să jucăm rău, dar să câștigăm, cum o făceam prin 2018. Am avut multe ocazii, deși U a învățat să se apere.

Sunt foarte dezamăgit, chiar dacă nu se vede. A fost o etapă de coșmar pentru noi. Craiova a dat gol în minutul 96, FCSB în 85. Dar nu putem să o dăm numai pe noroc”, a declarat Petrescu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate