EDUCATIE
Mulți clujeni se întorc acasă din străinătate. Sute de elevi cer echivalarea studiilor anual. Unii vin din Australia sau Japonia
Românii se întorc în țară în număr mai mare decât cei care pleacă. Acest lucru se întâmplă pentru prima dată de când România a aderat la Uniunea Europeană, iar „exodul înapoi” a început încă din anii de pandemie.
Mulți sunt clujeni, dar și alte familii de români aleg Clujul, și se stabilesc aici cu familiile. Acest lucru se observă și din statisticile care arată că sunt sute de copii de diferite vârste care își echivalează studiile și se înscriu la școlile din județ în ultimii ani.
Mulți clujeni se întorc acasă din străinătate. Sute de elevi cer echivalarea studiilor anual
În anul școlar 2023-2024, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Cluj, au fost înregistrate 306 cereri de echivalare a studiilor pentru elevii care s-au întors din străinătate sau care au studiat în limbi străine. Toate au fost procesate până la data de 15 iulie 2024.
Potrivit reprezentanților IȘJ Cluj, numărul cererilor de echivalare pentru anul școlar trecut a fost aproximativ același cu cel din anul școlar 2022-2023, când s-au înregistrat 321 de cereri.
Numărul cel mai mare de solicitări de echivalare a fost pentru elevii înscriși în ciclul primar.
”De asemenea, a fost un procent destul de ridicat al elevilor care solicită echivalarea studiilor la nivelul unității de învățământ, fie pentru că nu dețin documente de studii, fie pentru că provin dintr-o formă de învățământ nerecunoscută sau neacreditată sau neautorizată”, se arată într-un raport al IȘJ Cluj.
Reprezentanți ai instituției spun că elevii care nu au documente de studii complete sunt cei care se mută cu familiie în diverse zone ale unii stat sau dintr-o țară în alta. Copiii ajung, astfel, să frecventeze mai multe școli într-un an, iar la întoarcerea în țară nu mai reușesc să ia legătura cu toate unitățile de învățământ.
306 elevi și-au echivalat studiile în anul școlar trecut
Practic, 258 de echivalări au fost făcute la nivelul IȘJ Cluj pentru elevii veniți din străinătate, sau au studiat în limbi străine. 42 au fost făcute în școli, pentru elevi fără documente de studii, dar au fost echivalate studii și pentru 6 elevi proveniți din home schooling.
141 de echivalări, cele mai multe, au fost făcute pentru elevi din învățământul primar, iar un elev, de exemplu, și-a echivalat studiile pentru a se înscrie în învățământul profesional.
Românii se întorc cu copiii din toate colțurile lumii
Cele mai multe cereri de echivalare a studiilor sunt din Regatul Spaniei – 58 și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, respectiv 38, potrivit datelor centralizate de IȘJ Cluj. Acestea reprezintă 31,37% din numărul total de cereri de echivalare.
Sunt și elevi din Republica Moldova sau Ucraina, dar și alții veniți de pe alte continente, din țări ca Australia, Japonia sau Statele Unite ale Americii.
Țările de unde au venit elevii:
- Australia – 1
- Canada – 3
- Elveția – 1
- Emiratele Arabe Unite – 1
- Germania – 24
- Japonia – 3
- Palestina – 4
- Regatul Belgiei – 2
- Regatul Norvegiei – 2
- Regatul Spaniei – 58
- Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – 38
- Republica Arabă Siriană – 1
- Republica Austria – 8
- Republica Belarus – 1
- Republica Cehă – 1
- Republica Franceză – 18
- Republica Irlanda – 6
- Republica Italiană – 20
- Republica Malta – 3
- Republica Moldova – 11
- Republica Portugheză – 4
- Statele Unite al Americii – 9
- Suedia – 5
- Țările de Jos – 1
- Ucraina – 11
- Ungaria – 5
De asemenea, sunt și 17 elevi cu cetățenie română care au studiat la școli și colegii internaționale în Cluj sau România și au cerut echivalarea.
Cum se echivalează studiile
Evaluarea dosarelor în vederea echivalării studiilor se efectuează de către o comisie constituită la
nivelul IȘJ Cluj, prin decizia inspectorului școlar general. În urma eliberării atestatului, unitățile de învățământ consemnează în evidențele școlare clasele echivalate și numărul atestatului eliberat de către IȘJ Cluj.
Alegerea nivelului clasei în care este înscris elevul ca audient, până la eliberarea atestatului, se face
prin decizia directorului unității de învățământ, conform hotărârii Consiliului de Administrație luate în baza analizării raportului întocmit de o comisie formată din cadre didactice care predau la nivelul de studiu pentru care s-a solicitat înscrierea, stabilită la nivelul unității de învățământ din care fac parte directorul sau directorul adjunct și un psiholog sau consilier școlar.
Evaluarea situației elevului și decizia menționată anterior ține cont de vârstă și de nivelul obținut în urma unei evaluări orale sumare, dar și de perspectivele de evoluție școlară.
Foto: Arhivă
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Emil Boc vrea un campus universitar metropolitan: După 1 ianuarie voi avea o întâlnire cu rectorii universităților și primarii
Primarul Emil Boc a anunțat că vrea să construiască un campus universitar metropolitan, urmând ca, după 1 ianuarie 2025 să aibă o întâlnire cu toți rectorii universităților clujene și cu primarii comunelor din zona metropolitană pentru a stabili ce este de făcut.
”Trebuie campus universitar metropolitan. Clujul nu își va putea menține atractivitatea pe termen lung în materie universitară dacă nu va face locuirea accesibilă pentru studenți. Devine o povară pentru că cu 300-400 de euro o chirie nu mai poți să discuți să stai cu cineva în euro în Cluj-Napoca.
Cine va mai avea, pe termen lung, să își asigure nivelul acesta, când avem 80.000 – 100.000 de studenți, dacă nu construim un campus universitar în Cluj sau în zona metropolitană.
Primul lucru pe care îl fac după 1 ianuarie 2025 este o întâlnire cu toți rectorii universităților clujene, după aceea cu toți primarii din zona metropolitană pentru a găsi o soluție de amplasament pentru un campus metropolitan”, a spus Boc, joi, la NapocaLive.
Soluții de finanțare
Potrivit acestuia, soluțiile de finanțare pentru un astfel de proiect sunt parteneriat public – privat, fonduri europene, naționale, locale.
”Acum nu mai stăm cantonați în granițele Clujului. Eu demult nu mai gândesc Clujul strict în granițele lui administrative. Viitorul mandat este viitorul metropolitan al Clujului”, a explicat primarul Boc.
Marcel Ciolacu a anunţat joi că o decizie privind intrarea României în Schengen cu frontiera terestră ar putea fi luată înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră. Aceasta s-ar putea să fie formalizată până la finalul lunii decembrie cu aplicare începând cu luna martie a anului viitor.
Reuniunea pentru Schengen ar putea avea loc înainte de ultimul tur de alegeri prezidenţiale, după cum a precizat premierul înaintea şedinţei de Guvern. El a spus că în martie anul viitor controlul la frontierele terestre va fi ridicat, iar de sărbătorile pascale românii vor călători fără controale la frontierele terestre ale UE.
Ciolacu: De Paști, românii vor CĂLĂTORI fără controale la frontierele terestre ale UE
„Cred că va fi COREPER şi pe urmă, pe 13 decembrie, în Consiliul JAI se ia decizia pe baza votului COREPER. Va fi în martie, exact ca la aerian… Ei o să îşi ia, pentru că sunt nişte softuri de implementat, o să îşi ia acest timp de trei luni. De sărbătorile pascale, mai mult ca sigur, românii o să vină pe Schengen”, a susţinut Marcel Ciolacu.
EVENIMENT
VIDEO. Cum s-a petrecut ACCIDENTUL de miercuri de pe Bdul 21 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca
Miercuri seara, la intersecția dintre Bdul 21 Decembrie 1989 și str. Paris din Cluj-Napoca a avut loc un accident rutier. Un autoturism ce circula cu viteză de pe str. Paris nu a acordat prioritate unei ambulanțe cu pacient, care avea semnalele acustice și luminoase în funcțiune, izbind-o în lateral și aruncând-o într-un autobuz ce aștepta la semafor.
În urma impactului, șoferul de 21 de ani ce conducea autoturismul precum și pacienta de 43 de ani din ambulanță au fost transportați la spital.
Momentul impactului a fost surprins de camera de bord a autobuzului.
VIDEO. Cum s-a petrecut ACCIDENTUL de miercuri de pe Bdul 21 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca
Contactat de Cluj24, directorul CTP Cluj, Liviu Neag, a declarat: „Autobuzul nu era în mișcare, aștepta la semafor. Ambulanța, așa cum reiese din film, a fost izbită în lateral de autoturismul care circula cu viteză și aruncată în botul autobuzului. Din fericire, niciun pasager nu a avut de suferit. Autobuzul s-a ales cu parbrizul spart și partea din față distrusă.”
EVENIMENT
„U” Cluj se alătură campaniei „Zâmbetul din cadou”. Jucării de pluș pentru COPIII defavorizați
Echipa de fotbal „U” Cluj se alătură campaniei „Zâmbetul din cadou”. Înaintea meciului cu FCSB, suporterii sunt invitați să doneze jucării de pluș pentru micuții din zonele defavorizate.
„Ne alăturăm campaniei 𝐙𝐚̂𝐦𝐛𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐨𝐮 inițiată de Asociatia MGM.
Înaintea meciului de duminică cu FCSB, suporterii sunt invitați să doneze jucării de pluș pentru micuții din zonele defavorizate. Avem nevoie de voi pentru a aduce bucurie acolo unde e mai greu! Jucăriile vor fi colectate de voluntarii Asociației MGM, care vor fi prezenți la fiecare poartă de acces în stadion. Darul tău va ajunge la unul din cei 3000 copii pe care membrii asociației îi vor vizita de Sărbători!
Împreună arătăm, din nou, ce înseamnă spiritul Universității”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.