Connect with us

EVENIMENT

VIDEO&FOTO/ Zeci de copii și părinți s-au împrietenit cu animalele la USAMV

Publicat


Marți, 1 iunie, are loc în aer liber, după doi ani, Ziua Interacțiunii Om-Animal (ZIOA), eveniment organizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca și Universitatea Babeș-Bolyai (UBB).

Citește și: Exerciții demonstrative cu CÂINI la Ziua Interacțiunii Om – Animal. În campusul USAMV Cluj-Napoca

În incinta USAMV, zeci de copii de toate vârstele au venit, însoțiți de părinți și bunici, pentru a se împrieteni cu animalele.

Potrivit organizatorilor, între orele 10:00-16:00 vor avea loc exerciții demonstrative cu câini (agilitate, puppy class, elemente de dresaj pozitiv), interacțiuni cu câini de terapie dar vor funcționa și standuri informaționale, târgușoare de casă, ateliere demonstrative asistate de animale (câini, cal), promovare adopție și deținere responsabilă a animalelor, Colțurile Cunoașterii (Vivariu UBB, Muzeul Zoo al UBB, WWF, SOR), observare de păsări în campus.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Clujeni, nu UDAȚI grădinile cu apă de la robinet. APEL la economia de apă pe CANICULĂ

Publicat

De

Compania de Apă Someș a făcut un apel la clujeni pentru stoparea risipei de apă, avertizând că dacă se udă grădinile și spațiile verzi cu apă de la robinet alții vor rămâne fără apă. 

”Odată cu venirea sezonului călduros, experiența Companiei de Apă Someș arată că o parte, uneori importantă, a apei potabile din rețeaua publică de distribuție, este folosită pentru udarea grădinilor, serelor, livezilor, curților etc. ceea ce poate ocaziona lipsa de debit sau chiar lipsa totală a apei pentru satisfacerea nevoilor umane și gospodărești minime, pentru consumul uman al celor aflați în aval de cei care folosesc apa în alte scopuri, privându-i astfel de un drept vital”, a arătat Compania de Apă Someș.

Ce scrie în contract

Reprezentanții companiei adresează un apel insistent concetățenilor care derulează astfel de activități agricole să nu mai utilizeze apa potabilă pentru scopuri agricole și de grădinărit, utilizând pe cât posibil apa din alte surse (fântâni, puțuri, etc).

”Dacă nu se fac eforturi de a reduce consumul de apă potabilă pentru agricultură, există posibilitatea ca utilizatorii să fie privați de dreptul vital de a avea minimul de apă pentru spălat, băut și alte necesități zilnice.

Reamintim tuturor utilizatorilor deserviți de Compania de Apă Someș S.A că legislația  în vigoare descurajează utilizarea apei potabile distribuită prin rețelele publice în alte scopuri decât pentru satisfacerea nevoilor strict gospodărești.

Aceste prevederi sunt cuprinse și în contractul de furnizare/prestare a serviciului încheiat de CASSA cu fiecare client”, mai arată compania.

Apa de la robinet pentru igienă

Compania de Apă Someș S.A reia apelul adresat pe parcursul anilor utilizatorilor din întreaga arie deservită în județele Cluj și Sălaj, în particular către cei din zona rurală, de a utiliza apa potabilă din rețea strict pentru satisfacerea consumului personal, igienei și necesităților gospodărești normale și de a nu afecta disponibilitatea apei pentru alți concetățeni, prin utilizarea ei în scopuri de grădinărit și agricultură.

Citește mai departe

EVENIMENT

Băiatul de 10 ani rănit în accidentul de la Morlaca, adus la UPU Copii Cluj-Napoca. În ce starea e

Publicat

De

Băiețelul de 10 rănit în accidentul din zona Morlaca a fost adus la UPU din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, acesta fiind stabil și conștient.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, Daniela Dreghiciu, a declarat pentru Cluj24 că micuțul este investigat medical și i se face și un Computer Tomograf.

”Este conștient, stabil, prezintă multiple traumatisme, la torace, bazin, abdomen”, a spus Dreghiciu.

În accidentul de pe DN1E60 din zona Morlaca – Hodiș și-au pierdut viața părinții băiatului – tatăl în vârstă de 28 de ani și mama în vârstă de 29 de ani dar și sora acestuia în vârstă de 6 ani, toți cetățeni din Republica Moldova.

Citește și TRAGEDIE/ TREI MORȚI într-un accident între Morlaca și Hodiș, în județul Cluj. Unul este copil

 

Citește mai departe

ECONOMIE

26.782 de înscrieri în programul Rabla Clasic, 4.553 în Rabla Plus

Publicat

În cadrul Programului Rabla Clasic 2021, s-au înscris la producătorii și dealerii auto 26.782 persoane fizice. Până în prezent au fost achiziționate 15.497 autovehicule și 107 motociclete, anunță AFM.

Pentru persoane juridice, a fost publicată săptămâna aceasta pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu o nouă listă conținând 107 dosare acceptate pentru 161 autovehicule. De asemenea, a fost publicată o contestație pentru un autovehicul.

Până în prezent au fost acceptate un număr total de 562 dosare pentru 860 autovehicule și 13 contestații pentru 18 autovehicule.

S-au înscris la producătorii și dealerii auto 394 persoane juridice. Până în prezent au fost achiziționate 97 de autovehicule.

În cadrul Programului Rabla Plus 2021, s-au înscris 4.553 persoane fizice, până în prezent fiind achiziționate 701 autovehicule noi (419 pur electrice, 282 electrice hibride) și o motocicletă electrică.

Pentru persoane juridice au fost publicate săptămâna aceasta 107 dosare acceptate pentru 162 autovehicule electrice, dintre care 62 electrice hibride și 100 pur electrice. De asemenea, au fost publicate 2 contestații pentru 2 autovehicule pur electrice.

În total, pentru Rabla Plus au fost acceptate un număr de 475 dosare pentru 783 autovehicule, dintre care 296 electrice hibride, 486 pur electrice, o motocicletă electrică și 8 contestații pentru 14 autovehicule (3 electrice hibride și 11 autovehicule pur electrice).

S-au înscris la producătorii și dealerii auto 403 persoane juridice. Până în prezent au fost achiziționate 179 mașini noi (103 pur electrice și 76 electrice hibride).

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

AMINTIRI ÎN UNIFORMĂ ALBASTRĂ/ Cercetat pentru rasism și xenofobie. A dat share din greșeală unui articol de pe Facebook

Publicat

De

Fostul purtător de cuvânt al IPJ Cluj, Traian Morar, s-a pensionat anul trecut, dar a rămas aproape de presă. Prin intermediul Cluj24, acesta rememorează fapte și întâmplări din timpul celor peste 30 de ani de activitate în cadrul rubricii ”Amintiri în uniformă albastră”. 
În septembrie 2016 eram în concediu în Grecia și în timp așteptam autocarul ce avea să ne readucă cu picioarele pe pământ, la figurat evident, răsfoiam, ca orice om normal de altfel, Facebook-ul. Nu căutam și nu citeam ceva anume. Doar răsfoiam. Ceva de genul ăla în care citești o carte uitându-te la poze, dacă înțelegeți ce vreau să zic.
Ei bine, răsfoitul paginilor de Facebook nu „ie” așa lucru ușor și poate avea urmări greu de anticipat. Cum stam eu așa tolănit într-un fotoliu iar degetucul meu arătător, ăla cu care cică NU este frumos să arăți deși el se numește arătător, așadar, degetucul meu gâdila cu nonșalanță ecranul telefonului și mai șeruiam una alta, vine autocarul și ne readuce la realitatea cotidiană.

Sesizare la MAI

Pe la începutul lunii octombrie, șefa mea de birou este rugată de colegii de la Control intern să îmi transmită că sunt rugat de ei să le fac o vizită. La Control intern NU ești chemat la o cafea. Ești chemat să dai oarece „esplicații” iar eu habar nu aveam de ce. Ce făcusem, unde sau când?
Șeful Biroului Control Intern îmi aduce la cunoștință că cineva, NU se știe cine, persoană importantă de la Ministerul Fondurilor Europene a sesizat Ministerul de Interne despre faptul că eu aș avea apucături rasiste, xenofobe, chestii din astea care NU dă bine la imaginea unui funcționar public cu statut special așa cum eram eu.
Mă, recunosc că rasist sau xenofob nu mai fusesem făcut. Prost, incult, puturos, cu două clase ca trenu, tablagiu sau alte cele adjective mai auzisem la adresa mea dar rasist sau xenofob NU.

Martorii apărării

În acea zi de concediu când gâdilam ecranul telefonului am șeruit un articol de presă. Articolul avea titlul, țin minte și acum „Să spunem Europei că românii sunt români și țiganii sunt țigani”. Măi, la acel moment, habar nu aveam despre ce era vorba. Nu citisem articolul și după căutări pe pagina de Facebook îl găsesc. Era acolo. Îl distribuisem din greșeală. Combinația asta, concediu, soare, relaxare nu are întotdeauna efecte benefice.
Le explic eu celor de la control intern cum stau lucrurile dar trebuia să și dovedesc că nu sunt rasist. Eu îi știam, ei mă știau dar sesizarea e sesizare și trebuie tratată ca atare.
Pe cale de consecință, apucă-te domn Traian să cauți martori care să ateste că nu ești rasist sau alte chestii de astea.
Am adus, o doamnă profesor universitar, fost secretar de stat, de naționalitate maghiară, lideri ai organizațiilor rrome cu care am lucrat de-a lungul timpului. Le mulțumesc pentru că au fost acolo și au înțeles absurdul situației.

Stupid pipăl

Totul s-a terminat cu bine, însă, și acum mă gândesc la acea minte luminată (ca să nu îi zic proastă) care a sesizat Ministerul Afacerilor Interne. Oare dacă se uita un pic pe pagina mea nu își dădea singură seama că nu sunt rasist? Mă gândesc la mințile luminate din minister, cei care au primit petiția aceea stupidă, nu puteau face același lucru? Să îmi vadă postările și să își de-a seama că NU sunt rasist?
Au pornit un întreg mecanism, două ministere care înregistrează petiția, IGPR-ul, IPJ-ul, Controlul intern, oameni chemați și audiați, etc, etc …
Ah, „stupid pipăl” cum ar zice englezul de pe Tamisa.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate