Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO&FOTO/ Evacuare cu scandal la Cluj-Napoca. Jandarmii au dat cu spray lacrimogen

Publicat


11 persoane au fost evacuate forțat joi din locuințele sociale de pe str. Meșterul Manole, nr 2, din Cluj iar jandarmii prezenți au dat cu spray lacrimogen, inclusiv în copii.
Activistul civic Adrian Dohotaru a spus că îi este greață nu doar pentru că autoritățile locale nu au prevenit evacuarea, ci îi este greață ”fizic”.
”Am o senzație de vomă de la spray, iar eu eram afară, nu înăuntru, când rezidenții au inhalat spray și scoși cu forța din locuința de vreo 20 de metri pătrați în care locuiau.
Ei se mută acum în vecini la rudele lor, unde sunt alți 10. O să stea vreo douăzeci claie peste grămadă, fiecare are un metru pătrat.
Nu discut acum legalitatea evacuării. Sunt două aspecte: unul legat de legalitatea ordinului de evacuare din 2015, care ar trebui să se prescrie după 3 ani, din ce am înțeles. Altul e legat de brutalitatea intervenției jandarmeriei”, a spus Dohotaru.

Nu le-a oferit alternativă

Acesta a precizat că familia stătea informal în locuințe sociale goale. În 2013, primăria a intentat un proces împotriva lor, în 2015 s-a dat sentința. În tot timpul acesta, primăria a cerut ca familia să părăsească locuința fără a oferi alternative pentru o familie care nu se poate descurca la prețurile pieței imobiliare din Cluj.
”Nu puteau nici depune dosar pentru locuință socială pentru că nu erau eligibili pentru că au ocupat o locuință abuziv. Altă familie a fost evacuată tot din același imobil, iar de un an jumătate, acea locuință a rămas goală, la fel se va întâmpla și aici, semn că Primăria renunță la locuințele sociale de pe strada Meșterul Manole, cedând presiunii dezvoltării imobiliare, mai ales că rezidenții mutați recent vor ca oamenii să fie evacuați, întrucât nu corespund standardelor lor de locuire decentă”, a mai spus Dohotaru.

Stoc mărit de locuințe sociale

Acesta crede că Primăria putea să mărească stocul de locuințe publice. Să ajute cu subvenții de chirie un program care funcționează catastrofic. Să asiste această familie ca să iasă din sărăcie, nu să o evacueze.
România are 0.3 la sută locuințe sociale față de media UE de 8 la sută.
”E timpul pentru o schimbare radicală în ceea ce privește locuirea socială și accesibilă pentru că nu o să aveți destui jandarmi pentru valurile de pauperi pe care îi creați.
Ce a ales să facă Primăria? În loc să trimită direcția de asistență socială nu doar acum ci de mai demult, a trimis jandarmeria, poliția locală, executorii, direcția patrimoniu, servicii în care Primăria, pe banii contribuabililor, investește de zeci de ori mai mult, față de asistență socială. Lipsa investițiilor într-un stat social se va vedea în câțiva ani, poate decenii, când autoritățile vor investi și mai mult într-un stat polițienesc pentru că nu vom avea stat social, care are grijă de cetățenii săi”, a explicat activistul.

Ghetouri ca in favele

Dar atunci nu se lăsa doar câteva oale sparte, geamuri distruse, ca acum, va fi violență hardcore. Va fi „burn, baby burn” ca în ghetourile din America de Nord și favelele din America Latină. Și asta nu doar din cauza sărăciei extreme a romilor, ci pentru că orașele se transformă în ghetouri din cauza haosului imobiliar. Sper doar să fie și organizare politică în spate pentru ca aceste mișcări sociale să reușească.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc despre metrou: ”Cârtițele” sunt aici. Lucrările la stația Teilor vor fi de mare anvergură

Publicat

De

Lucrări metrou Cluj

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat joi că lucrările la metroul Clujului merg conform planului.

”Avem finanțare și proiectul metroului merge mai departe conform procedurilor”, a spus Emil Boc la Napoca Live.

Emil Boc despre metrou: ”Cârtițele” sunt aici. Lucrările la stația Teilor vor fi de mare anvergură

Lucrările încep la cea de a doua stație din Florești, respectiv Teilor. Acolo vor intra la săpat TMB-rile pentru a săpa.

Cârtițele sunt aici. Va fi o perioadă de asambare de aproximativ 3 luni de zile și, concomitent, se pregătește stația Teilor, unde vor intra în subteran mașinăriile. Acolo trebuie lucrări tehnice de mare anvergură”, a spus Emil Boc, care a precizat că va fi săpat un puț, care va sta așa pe o perioadă de 8 ani.

Preactic, se fac studii geotehnice asfel încăt să poată fi introduse în siguranță TBM-urile.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO. Emil Boc surprinde din nou: a făcut 30 de flotări pe scenă, la Gala „10 pentru Cluj”, la provocarea unui elev

Publicat

Primarul Clujului, Emil Boc, a devenit protagonistul unui moment inedit la Gala de Excelență „10 pentru Cluj”. Provocat de un elev să facă flotări pe scenă, edilul și-a etalat forma fizică în fața invitaților, după un moment similar care a avut loc anul trecut, când edilul a executat doar 15 flotări.

Într-un moment care a ridicat sala în picioare, edilul a acceptat provocarea lansată de Mihnea Andrei Pop, un elev de la Liceul Teoretic „Victor Babeș” și câștigător al premiului pentru Sport Individual, să facă flotări pe scena Casei de Cultură a Studenților.

Emil Boc a făcut show la Gala de Excelență „10 pentru Cluj”

După ce Mihnea a făcut 30 de flotări pe scenă, provocarea adresată lui Emil Boc era să facă măcar jumătate. Dar primarul nu s-a lăsat mai prejos și a ridicat miza: a făcut chiar 30 de flotări, egalând performanța tânărului sportiv!

Încurajat de o sală plină, edilul a demonstrat că nu doar orașul Cluj este în formă, ci și primarul său!

Momentul a fost punctul culminant al evenimentului, eclipsând chiar și premiile de excelență. Publicul a răspuns cu ropote de aplauze și zâmbete largi.

Gala de excelență „10 pentru Cluj”, ajunsă la a 16-a ediție, organizată de Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul mediului de afaceri şi al instituţiilor reprezentative la nivel local, i-a premiat pe tinerii merituoşi care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură pe tot parcursul anului şcolar 2023-2024.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT la Cojocna, în Cluj. Un bărbat și o femeie, duși la SPITAL

Publicat

accident

Un accident a avut loc, joi dimineața, la Cojocna, în Cluj. Un bărbat de 65 de ani și o femeie de 50 de ani au fost transportați la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut între localitățile Cojocna și Iuriu de Câmpie. În accident a fost implicat un singur autoturism, însă din fericire nu au existat victime încarcerate.

FOTO. ACCIDENT la Cojocna, în Cluj. Un bărbat și o femeie, duși la SPITAL

O femeie de aproximativ 50 de ani și un bărbat de aproximativ 65 de ani au fost transportați la spital de către echipajele SMURD. La misiune au luat parte două autospeciale cu modul de descarcerare și două ambulanțe SMURD”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Lansare de carte de reportaje la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Jurnalista Ruxandra Hurezean – „Călătorie în miezul vietii”

Publicat

De

călătorie
Jurnalista clujeană Ruxandra Hurezean a lansat, miercuri seara, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca volumul de reportaje „Călătorie în miezul vieții”, care cuprinde o serie de ”portrete, comunități, istorii, povești dintr-o lume în mișcare”.
Prefața cărții aparține biologului și exploratorului Alexandru Stermin, lector la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității ”Babeș‑Bolyai” (UBB), care a și vorbit la lassare alături de decanul FSPAC, Călin Hințea.

Carte despre lumea în care trăim

”Mulțumesc prietenilor și cititorilor, tuturor celor care au fost în seara aceasta alături de mine, alaturi de noi.
Le mulțumesc colegilor Călin Hințea și Sandu Stermin pentru cum au vorbit despre aceasta carte – toți m-ați făcut să simt că totul a avut un rost. Sper să vă bucurați de fiecare poveste care vine astfel spre voi.
Călătorie în mijlocul vieții este o carte despre lumea în care trăim.
Mulțumesc Editurii Humanitas, colegilor de la Librăria Humanitas din Cluj și gazdelor noastre generoase, Muzeul de Artă din Cluj.
Ne-am simțit minunat in inima Muzeului”, a transmis autoarea, Ruxandra Hurezean.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax