EVENIMENT
VIDEO/ VEZI cum s-a prăbușit MIG-ul de la Câmpia Turzii
Un avion de vânătoare MIG 21 LanceR de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii s-a prăbușit marți în județul Mureș în zona Reghin.
În primele imagini de la locul accidentului se vede o dâră de fum de la locul prăbușirii aparatului de zbor care a explodat la impactul cu solul.
O aeronavă MiG 21 LanceR din cadrul Bazei 71 Aeriană Cîmpia Turzii, care efectua un zbor de instrucție, s-a prăbușit marți, 20 aprilie, în jurul orei 14.30, la în apropierea localității Dedrad, județul Mureș, într-o zonă nelocuită.
Pilotul a reușit să execute manevra de catapultare și este în stare stabilă, conștient și cooperant cu echipele de intervenție ajunse la fața locului.
Conducerea bazei aeriene a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații, iar o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se va deplasa de urgență la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului.
Cazul a fost preluat de Parchetul Militar.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Campanie de informare despre donarea de sânge la Cluj-Napoca. Organizatori, studenții Universității de Medicină și Farmacie
Echipa „Donează sânge, fii erou!”, membră a organizației studențești din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”, organizează în perioada 16-20 decembrie o campanie de informare cu privire la donarea de sânge în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină Cluj, strada Nicolae Bălcescu nr. 18.
Aceasta își propune să informeze cât mai multe persoane despre importanța donării de sânge și despre impactul pe care acest gest simplu îl are asupra celor aflați în suferință.
Campania include sesiuni de informare, evenimente speciale și materiale educative disponibile în
centrele de donare și în mediul online.
Voluntarii proiectului nostru vor fi prezenți la Centrul de Transfuzie de luni până vineri, între orele 7:30-13:30, asistând personalul și oferind mici atenții donatorilor.
De asemenea, donatorii obțin bonuri de masă în valoare totală de 280 de lei, o adeverință pentru o zi liberă de la locul de muncă/unitatea de învățământ și o reducere de 50% la abonamentele pentru mijloacele de transport în comun.
Se poate solicita eliberarea analizelor efectuate (grupa sanguină, Rh, hemoleucogramă, hepatita B, hepatita C, HIV, HTLV, analize biochimice).
Cine poate dona sânge
Principalele criterii pe care trebuie să le îndepliniți pentru a putea dona sânge:
-vârsta: 18-60 ani;
-greutate: femei – peste 50 kg; bărbați – peste 55 kg;
-să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase,
etc.);
-să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
-să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau
intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
-să nu urmați vreun tratament medicamentos (suplimentele alimentare precum vitaminele și
mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);
-să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;
-să nu fiți în perioada menstruală (sau cu 5 zile înainte sau după);
-să nu consumați alcool și alimente bogate în grăsimi cu 48h înaintea donării.
Proiect studențesc
”Donează sânge, fii erou!” este un proiect al Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și parte a programului Standing Committee On Public Health (SCOPH) din cadrul International Federation of Medical Students’ Associations. Proiectul este susținut de către Institutul Național de Transfuzie Sanguină ”Prof. Dr. C. T. Nicolau” și de către Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
EVENIMENT
Apel public al AUR către Avocatul Poporului: Apărați drepturile fundamentale ale românilor!
În ultimele zile, România a devenit scena unei demonstrații de forță fără precedent. Oameni ridicați de pe stradă, anchetați pentru opiniile lor exprimate public, iar cătușele au devenit simbolul represiunii televizate. Această situație gravă nu poate fi ignorată, avertizează AUR.
”Facem un apel public urgent către Avocatul Poporului să apere drepturile fundamentale ale românilor, în special dreptul de a alege și libertatea de exprimare, valori sacre într-o democrație.
Evenimentele recente ne fac să ne întrebăm cine dă aceste ordine. Sunt ele decise la cel mai înalt nivel sau sunt rezultatul unui exces de zel al unor instituții dornice să pună pumnul în gură românilor? Oricare ar fi răspunsul, rezultatul este același: un atac grav la adresa drepturilor și libertăților fundamentale.
Românii sunt tratați ca inamici în propria lor țară pentru simplul fapt că au curajul să-și exprime public nemulțumirea față de regimul condus de Klaus Iohannis, față de anularea dreptului de a alege.
Facem un apel la ministrul de interne Cătălin Predoiu, la ministrul justiției Alina Gorghiu, la premierul Marcel Ciolacu și la toți șefii instituțiilor de forță să dea dovadă de responsabilitate și să oprească escaladarea acestor abuzuri. O țară nu poate fi guvernată prin frică și intimidare. Represiunea nu va reduce nemulțumirile, ci le va amplifica, riscând să ducă la un conflict social major.
Avocatul Poporului să ia atitudine
În acest context, solicităm ferm Avocatului Poporului să iasă din tăcerea complice și să ia atitudine. Mandatul acestei instituții este de a proteja cetățenii împotriva abuzurilor venite din partea autorităților. Este momentul ca Avocatul Poporului să demonstreze că își înțelege rolul și să acționeze pentru stoparea derapajelor.
La 35 de ani de la Revoluție, este inadmisibil ca românii să fie hărțuiți pentru opiniile lor politice. Este revoltător să vedem cum dreptul la liberă exprimare este tratat ca o crimă. România trebuie să rămână o țară liberă, nu un stat autoritar în care teama de represiune să domnească. Facem apel la toți cei care conduc destinele acestei țări să pună interesul național și democrația mai presus de calculele politice.
Vocea românilor nu poate fi redusă la tăcere prin cătușe sau anchete nocturne. Oricât de mult ar încerca regimul să reprime drepturile fundamentale, adevărul și dreptatea nu vor putea fi ascunse. România aparține românilor, iar viitorul țării nu poate fi decis în spatele ușilor închise”, transmite AUR.
Sursa: AUR
EVENIMENT
Neluțu Sabău, după victoria ”U” Cluj contra Petrolul Ploiești: Sunt mândru de acești jucători minunați, vreau să îi felicit
Antrenorul ”U” Cluj, Neluțu Sabău, i-a felicitat pe jucătorii săi după victoria de sâmbătă cu scorul 4-1 în meciul cu Petrolul Ploiești și a spus că este mândru de ”acești jucători minunați”
Sabău a declarat, sâmbătă, după meci, că echipa sa nu a fost în criză de jucători în ultimele meciuri ci, pur și simplu, mingea nu a intrat în poarta adversarilor.
”Am fost în criză de rezultate, dar echipa a reacționat și s-a văzut că sunt un grup foarte puternic, iar când se pregătesc ca o echipă iată ce rezultate sunt. Faptul că echipa este de atâta timp pe primul loc nu este o întâmplare, deși după cele trei înfrângeri mulți erau pesimiști.
Sunt mândru de acești jucători minunați, vreau să îi felicit și să le mulțumesc fanilor. Era important să câștigăm în fața fanilor”, a spus Sabău.
Acesta l-a menționat pe Thiam pentru prestația avută, mai ales că a și marcat.
”Play-off-ul nu este, încă, asigurat, este departe. Nu putem spune că suntem în play-off. Este o diferență mică de puncte între echipe.
Nu ne putem relaxa. Trebuie să fim foarte concentrați pe ce avem de făcut”, a conchis Neluțu Sabău.
EVENIMENT
FOTO. ”U” Cluj spulberă Petrolul Ploiești pe Cluj Arena, scor 4-1. Își consolidează poziția de lider al Superligii
Echipa de fotbal ”U” Cluj a învins fără drept de apel pe Petrolul Ploiești cu scorul de 4-1 în cea de-a 20-a etapă din Superligă, meci disputat sâmbătă seara pe Cluj Arena.
Golurile au fost marcate în cea de-a doua repriză de Blănuță, în minutele 51 și 66, Thiam în minutul 61 și Masoero în minutul 87, iar pentru ploieșteni a înscris Papp în minutul 75, după o primă repriză albă, săracă în ocazii.
Echipele de start
”U” Cluj: Gertmonas – Oancea, Masoero, Van der Werff, Chipciu – Simion, Oaidă – V. Rață, Nistor, Thiam – V. Blănuță
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău;
Petrolul Ploiești: Zima – D. Radu, Papp, Huja, Ricardinho – Mateiu – Moussaki, Keita, Jyry, G. Grozav – A. Tudorie
Antrenor: Mehmet Topal;