EVENIMENT
VIDEO. UPDATE. Tragedie. Doi morți și peste 50 de răniți, în urma a două explozii la o stație GPL din Crevedia
UPDATE. Două persoane au murit după ce două explozii consecutive au avut loc sâmbătă la o stație GPL din Crevedia. 57 de persoane sunt rănite. Cei mai mulți răniți sunt pompieri care interveneau la stingerea incendiului când a avut loc o a doua explozie.
Ministerul Afacerilor Interne a anunțat duminică faptul că în urma exploziei de la stația GPL din Crevedia au fost 58 de victime. O persoană a murit, iar cei mai mulți răniți sunt angajați ai ministerului. Incendiul a fost localizat și, după ce va fi stins, va începe o anchetă la fața locului.
Sunt multimple victime cu arsuri, iar 8 dintre sunt intubate. Două avioane au transportat, duminică dimineața, 4 răniți în spitale din Belgia și Italia.
Tragedie. Un mort și 58 de victime din care 43 sunt angajați MAI, în urma exploziilor de la stația GPL din Crevedia
Potrivit MAI „8 victime au fost după prima explozie, dintre care 1 persoană decedată (infarct, fără arsuri) și 7 persoane rănite ( 3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgență București, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni)”.
A doua explozie a făcut 50 de victime dintre care „3 persoane rănite transportate la UPU Târgoviște, 47 persoane la unități sanitare din municipiul București, cu arsuri și traumatisme”
Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi).
Pe parcursul nopții, 54 persoane au fost internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate.
Odată cu activarea Planului Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale, la fața locului au fost angrenate numeroase forțe de intervenție din Dâmbovița, Ilfov, Prahova.
„ISU DB: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD , 2 puncte medicale avansate. ISU BIF – 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 2 puncte medicale avansate, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN, 1 punct de comandă mobil, 1 descarcerare. ISU PH – 3 autospeciale de stingere. 1 elicopter SMURD, 9 echipaje SAJ Dâmbovița. IGPR – 29 de polițiști. IGJR – 30 de Jandarmi”, a anunțat MAI.
3.000 de oameni au fost evacuați
Totodată, pentru protecția cetățenilor, a fost stabilit un perimetru de siguranță pe o distanță de aproximativ 800 metri față de locul intervenției și au fost evacuați preventiv aproximativ 3.000 locuitori.
La nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost constituită o celulă de criză, care a reunit și reprezentanți ai Ministerului Sănătății. Pe lângă coordonarea intervenției, au fost operaționalizate două linii TELVERDE, unde aparținătorii victimelor exploziei din județul Dâmbovița au putut afla informații despre starea celor afectați.
De asemenea, a fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă, cu scopul realizării, în regim de urgență a transferului pacienților puternic afectați, pentru acordarea îngrijirilor medicale care se impun marilor arși. Astfel, primii pacienți vor fi transferați cu o aeronavă aflată în dotarea MAPN, la o unitate sanitară din Bruxelles, urmând ca pe parcursul zilei să se realizeze și alte transporturi.
În ceea ce privește incendiul, acesta a fost localizat pe parcursul nopții. Pompierii încă se află la fața locului deoarece mai există câteva focare.
Ancheta specialiștilor va începe imediat după ce pompierii vor stinge flăcările. Printre cei care duminică vor sosi la fața locului sunt experții Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Miniera și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX). Prezența specialiștilor INSEMEX de la Petroșani a fost solicitată de Inspecția Muncii.
8 victime intubate la spital
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că 14 spitale au fost puse în alertă după explozia de la Crevedia, inclusiv spitale militare. Pentru marii arși nu sunt decât șase sau șapte locuri.
„14 spitale în alertă, 12 din capitală și din jurul ei… Am activat și spitalele militare… Avem în jur de 60 locuri la terapie intensivă cu aparate de ventilație. În funcție de necesități cu siguranță vom găsi locuri pentru toți cei răniți”, a spus Rafila la Antena 3.
Ministrul Sănătății a mai spus că unii răniți vor fi transferați în străinătate deoarece pentru marii arși nu sunt decât cel mult șapte locuri.
„Am luat legătură cu colegii din Belgia și din Italia pentru transferul unor pacienți… Locuri pentru marii arși nu erau decât șase, șapte, diferența va fi asigurată prin transferul la alte spitale din străinătate”, a precizat Rafila.
Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Sănătății, situația victimelor după explozia de la Crevedia este următoare: Spitalul Bagdasar – 11 pacienți (3 intubați), Universitar – 4 pacienți, Spitalul de Arși – 4 pacienți (un intubat), Spitalul Floreasca – 27 de pacienți (4 intubați).
România a activat mecanismului european în cazul răniților de la Crevedia.
Astfel, două aeronave ale Forţelor Aeriene Române transportă duminică patru victime ale exploziei din Crevedia, a anunțat MApN.
O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a decolat duminică, în jurul orei 5.15 pentru a efectua o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Bruxelles – Otopeni.
Aeronava transportă doi pacienți care au suferit arsuri în urma incendiului produs la depozitul de carburanți din localitatea Crevedia, județul Dâmbovița.
Cea de-a doua aeronavă C-27J Spartan a decolat la ora 8.00 cu destinaţia Milano, Italia, pentru transportul a încă doi pacienți care au suferit arsuri.
Tot duminică, ar mai putea fi transportați și alți pacienți la spitale din Austria și Germania.
Al doilea deces după explozia de la Crevedia
Autoritățile au confirmat că încă o victimă a exploziei de la Crevedia a murit. Prima persoană a murit în urma unui infarct, iar a doua din cauza arsurilor, a explicat Raed Arafat, șeful DSU.
Decesul a fost anunțat de Raed Arafat. Acesta a spus că informația a fost confirmată de reprezentanții Spitalului Floreasca. Decesul a fost confirmat duminică, în jurul prânzului.
Persoana decedată este soția bărbatului care a murit sâmbătă, în urma infarctului. Ea a suferit arsuri pe aproape întreaga suprafață a corpului.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Ce echipe ar putea întâlni CFR Cluj în primul tur din Europa League, în cazul în care câștigă CUPA

Cupa României reprezintă cea mai rapidă cale spre Europa League. Câștigătoarea se califică în primul tur al competiției. Miercuri se joacă Hermannstadt – Rapid, prima semifinală, în timp ce joi are loc cea de-a doua, CFR Cluj – Farul Constanța.
În cazul în care CFR Cluj câștigă Cupa României, clubul ar urma să fie cap de serie, ținând cont de parcursul european pe care l-a avut în ultimii ani. Formația lui Dan Petrescu ar putea avea parte de adversari mult mai accesibili, scrie GSP.
Ce echipe ar putea întâlni CFR Cluj în primul tur din Europa League, în cazul în care câștigă CUPA
Spartak Trnava (Slovacia)
FC Ballkani (Kosovo)
Puskas Akademia (Ungaria)
Hammarby (Suedia)
Levski Sofia (Bulgaria)
Zira (Azerbaidjan)
Ilves Tampere (Finlanda)
FK Aktobe (Kazahstan)

A fost transmis mesaj RO-Alert de avertizare, cod portocaliu de vreme rea, care vizează mai multe orașe și localități din sud-estul județului Cluj.
Printre acestea se află Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Luna, Moldovenești, Călărași, Căianu.
AVERTIZARE de vreme rea în județul Cluj. A fost transmis un mesaj RO-Alert
Conform ISU Cluj, sunt așteptate averse torențiale, frecvente descărcări electrice sau vânt puternic. Avertizarea este valabilă până la ora 19.40, iar până acum nu s-au înregistrat solicitări din partea cetățenilor.
EVENIMENT
„Dansul care dăruiește”, eveniment caritabil la Cluj-Napoca. Pași de speranță pentru fetițele de la Căsuța Bucuriei

Într-o lume în care fiecare pas poate schimba o viață, Frizzante Dance Studio invită clujenii să celebreze Ziua Internațională a Dansului printr-un gest de solidaritate și iubire. „Dansul care dăruiește” este un eveniment caritabil dedicat sprijinirii fetițelor de la Casa de copii ”Căsuța Bucuriei” din Cluj-Napoca.
”Vom transforma dansul într-un limbaj al inimii, aducând împreună oameni de toate vârstele pentru a oferi speranță și bucurie celor care au cea mai mare nevoie”, au spus organizatorii.
Evenimentul va avea loc marți, 29 aprilie, de la ora 17:30, la Casino în Parcul Central din Cluj-Napoca.
Programul artistic
Momente de dans susținute de Frizzantiștii noștri plini de energie
Participarea specială a Seniorilor de la Centrul de Zi nr. 2 și Clubul Seniorilor Observator
Momente de stand-up comedy și muzică live
Încheiere emoționantă cu părintele Marius Ciprian Pop
Intrarea este liberă, iar donațiile sunt binevenite pentru a sprijini micuțele de la ”Căsuța Bucuriei”.
Despre Căsuța Bucuriei
Casa de Copii ”Căsuța Bucuriei” din Cluj-Napoca este o organizație non-profit, o alternativa la sistemul de îngrijire de stat, care oferă un cămin pentru 10 fetițe din acest sistem.
“Căsuța Bucuriei” asigură un serviciu de tip rezidential pentru copiii care urmează o formă de învățământ la zi, și are misiunea de a asigura accesul copiilor pe o perioadă determinată, la găzduire, îngrijire, reabilitare, sprijin emoţional, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, educație, consiliere psihologică și pregatire în vederea reintegrării familiale, socio-profesionale și eventual adopției.
ADMINISTRAȚIE
Viceprimarul Dan Tarcea: „Îi asigur pe clujeni că nu vom rata niciun euro care se cuvine municipiului Cluj-Napoca”

Viceprimarul Dan Tarcea a dat asigurări clare: „Îi asigur pe clujeni că nu vom rata niciun euro care se cuvine municipiului Cluj-Napoca”.
În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Cluj-Napoca, desfășurată miercuri, 23 aprilie 2025, consilierul local USR Paul Helmer a tras un semnal de alarmă cu privire la gradul scăzut de execuție bugetară înregistrat în primul trimestru al anului. Intervenția sa a avut loc la punctul 2a al ordinii de zi, dedicat aprobării execuției bugetului general al municipiului la data de 31 martie.
„Din ce am observat, este primul an în care nu avem trecut explicit care e gradul de realizare pe partea de venituri și cheltuieli în referatul de aprobare. Am făcut calculele și e vorba de 16,4% pe partea de venituri și 8,31% pe partea de cheltuieli, ceea ce ne duce la cele mai mici valori din ultimii cinci ani”, a declarat Helmer.
Clujenii și-au plătit taxele și impozitele într-un grad mare
Acesta a felicitat clujenii pentru gradul bun de colectare a taxelor și impozitelor: „Aș vrea să felicit clujenii că și-au plătit taxele și impozitele, astfel încât în anul acesta, să avem colectare pe partea de taxe și impozite, atât din partea persoanelor fizice, cât și din partea persoanelor juridice foarte bună”, a mai spus consilierul local.
Încasări slabe din PNRR în primul trimestru
Totodată, acesta și-a exprimat îngrijorarea privind atragerea fondurilor europene și naționale, mai ales în contextul în care, din cele 226 milioane de lei prognozate din PNRR pentru primul trimestru, s-au încasat doar 2 milioane.
„Un semnal de alarmă pe care vreau să îl trag este pe partea de atragere a fondurilor naționale și europene, unde, de exemplu, pe partea de alocări de sume din PNRR aferente componentei de împrumuturi, pe tot anul am prognozat 709 milioane de lei, iar pe primul trimestru, până la 31.03, 226 milioane, iar, după cum vedem, încasările au fost de doar 2 milioane, ceea ce înseamnă doar 1%. Corespunzător, pe partea de cheltuieli stăm la fel de prost pe zona aceasta. Aș vrea să vă întreb ce putem face să ne asigurăm că atragem, totuși, suficiente fonduri europene și bani de la bugetul național?”, a mai arătat Helmer.
„Îi asigur pe clujeni că nu vom rata niciun euro”
În replică, viceprimarul Dan Tarcea a explicat că execuția bugetară se concentrează în a doua jumătate a anului și a dat asigurări ferme cu privire la atragerea fondurilor europene.
„Datele dumneavoastră sunt corecte. Execuția bugetară se întâmplă în partea a doua a anului. La începutul anului, avem restricții de bugetare, până se aprobă bugetul. Ce pot să îi asigur pe clujeni este că nu vom rata nici un ban european și niciun euro care se cuvine municipiului Cluj-Napoca. Nu există niciun proiect din fonduri europene care să fie întârziat din motive imputabile Primăriei municipiului Cluj-Napoca, de aceea îi asigur pe clujeni că banii europeni îi vom atrage în proporție cât mai mare”, a spus Tarcea.â
Clujul, campion la atragerea de fonduri europene
Viceprimarul a amintit totodată că, între 2007 și 2021, Cluj-Napoca a fost lider național în atragerea fondurilor europene, surclasând inclusiv Capitala și sectoarele acesteia.
„Aș vrea să amintesc că în perioada 2007-2021, municipiul Cluj-Napoca a fost campion în atragerea fondurilor europene, am atras cele mai multe fonduri europene din întreaga Românie, depășind sectoarele și Capitala României”, a mai arătat viceprimarul.