Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

VIDEO. UPDATE. Tragedie. Doi morți și peste 50 de răniți, în urma a două explozii la o stație GPL din Crevedia

Publicat


UPDATE. Două persoane au murit după ce două explozii consecutive au avut loc sâmbătă la o stație GPL din Crevedia. 57 de persoane sunt rănite. Cei mai mulți răniți sunt pompieri care interveneau la stingerea incendiului când a avut loc o a doua explozie.

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat duminică faptul că în urma exploziei de la stația GPL din Crevedia au fost 58 de victime. O persoană a murit, iar cei mai mulți răniți sunt angajați ai ministerului. Incendiul a fost localizat și, după ce va fi stins, va începe o anchetă la fața locului.

Sunt multimple victime cu arsuri, iar 8 dintre sunt intubate. Două avioane au transportat, duminică dimineața, 4 răniți în spitale din Belgia și Italia.

Tragedie. Un mort și 58 de victime din care 43 sunt angajați MAI, în urma exploziilor de la stația GPL din Crevedia

Potrivit MAI „8 victime au fost după prima explozie, dintre care 1 persoană decedată (infarct, fără arsuri) și 7 persoane rănite ( 3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgență București, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni)”.

A doua explozie a făcut 50 de victime dintre care „3 persoane rănite transportate la UPU Târgoviște, 47 persoane la unități sanitare din municipiul București, cu arsuri și traumatisme”

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi).

Pe parcursul nopții, 54 persoane au fost internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate.

Odată cu activarea Planului Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale, la fața locului au fost angrenate numeroase forțe de intervenție din Dâmbovița, Ilfov, Prahova.

„ISU DB: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD , 2 puncte medicale avansate. ISU BIF – 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 2 puncte medicale avansate, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN, 1 punct de comandă mobil, 1 descarcerare. ISU PH – 3 autospeciale de stingere. 1 elicopter SMURD, 9 echipaje SAJ Dâmbovița. IGPR – 29 de polițiști. IGJR – 30 de Jandarmi”, a anunțat MAI.

3.000 de oameni au fost evacuați

Totodată, pentru protecția cetățenilor, a fost stabilit un perimetru de siguranță pe o distanță de aproximativ 800 metri față de locul intervenției și au fost evacuați preventiv aproximativ 3.000 locuitori.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost constituită o celulă de criză, care a reunit și reprezentanți ai Ministerului Sănătății. Pe lângă coordonarea intervenției, au fost operaționalizate două linii TELVERDE, unde aparținătorii victimelor exploziei din județul Dâmbovița au putut afla informații despre starea celor afectați.

De asemenea, a fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă, cu scopul realizării, în regim de urgență a transferului pacienților puternic afectați, pentru acordarea îngrijirilor medicale care se impun marilor arși. Astfel, primii pacienți vor fi transferați cu o aeronavă aflată în dotarea MAPN, la o unitate sanitară din Bruxelles, urmând ca pe parcursul zilei să se realizeze și alte transporturi.

În ceea ce privește incendiul, acesta a fost localizat pe parcursul nopții. Pompierii încă se află la fața locului deoarece mai există câteva focare.

Ancheta specialiștilor va începe imediat după ce pompierii vor stinge flăcările. Printre cei care duminică vor sosi la fața locului sunt experții Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Miniera și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX). Prezența specialiștilor INSEMEX de la Petroșani a fost solicitată de Inspecția Muncii.

8 victime intubate la spital

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că 14 spitale au fost puse în alertă după explozia de la Crevedia, inclusiv spitale militare. Pentru marii arși nu sunt decât șase sau șapte locuri.

„14 spitale în alertă, 12 din capitală și din jurul ei… Am activat și spitalele militare… Avem în jur de 60 locuri la terapie intensivă cu aparate de ventilație. În funcție de necesități cu siguranță vom găsi locuri pentru toți cei răniți”, a spus Rafila la Antena 3.

Ministrul Sănătății a mai spus că unii răniți vor fi transferați în străinătate deoarece pentru marii arși nu sunt decât cel mult șapte locuri.

„Am luat legătură cu colegii din Belgia și din Italia pentru transferul unor pacienți… Locuri pentru marii arși nu erau decât șase, șapte, diferența va fi asigurată prin transferul la alte spitale din străinătate”, a precizat Rafila.

Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Sănătății, situația victimelor după explozia de la Crevedia este următoare: Spitalul Bagdasar – 11 pacienți (3 intubați), Universitar – 4 pacienți, Spitalul de Arși – 4 pacienți (un intubat), Spitalul Floreasca – 27 de pacienți (4 intubați).

România a activat mecanismului european în cazul răniților de la Crevedia.

Astfel, două aeronave ale Forţelor Aeriene Române transportă duminică patru victime ale exploziei din Crevedia, a anunțat MApN.

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a decolat duminică, în jurul orei 5.15 pentru a efectua o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Bruxelles – Otopeni.

Aeronava transportă doi pacienți care au suferit arsuri în urma incendiului produs la depozitul de carburanți din localitatea Crevedia, județul Dâmbovița.

Cea de-a doua aeronavă C-27J Spartan a decolat la ora 8.00 cu destinaţia Milano, Italia, pentru transportul a încă doi pacienți care au suferit arsuri.

Tot duminică, ar mai putea fi transportați și alți pacienți la spitale din Austria și Germania.

Al doilea deces după explozia de la Crevedia

Autoritățile au confirmat că încă o victimă a exploziei de la Crevedia a murit. Prima persoană a murit în urma unui infarct, iar a doua din cauza arsurilor, a explicat Raed Arafat, șeful DSU.

Decesul a fost anunțat de Raed Arafat. Acesta a spus că informația a fost confirmată de reprezentanții Spitalului Floreasca. Decesul a fost confirmat duminică, în jurul prânzului.

Persoana decedată este soția bărbatului care a murit sâmbătă, în urma infarctului. Ea a suferit arsuri pe aproape întreaga suprafață a corpului.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Campanie pentru informarea corectă a tinerilor în procesul electoral, lansată la Cluj

Publicat

tinerilor

Federația Tinerilor din Cluj a lansat campania #VOTare pentru stimularea implicării civice și informarea corectă a tinerilor în procesul electoral.

Campania #VOTare își propune să ofere tinerilor informații esențiale despre calendarul alegerilor, importanța alegerii reprezentanților la nivel local, național și european, rolul funcțiilor pe care aceștia le vor deține în viitor, precum și impactul pe care activitatea lor o va avea asupra vieții de zi cu zi a comunității.

Informații actualizate

Prin intermediul platformelor de social media, Federația Tinerilor din Cluj va oferi informații relevante și actualizate despre procesul electoral, încurajând tinerii să-și exercite dreptul de vot în mod responsabil și informat.

Pe lângă partea de informare online, campania #VOTare va include și activități interactive on-site, cum ar fi focus grupuri cu elevii care vor avea pentru prima dată dreptul de a vota în acest an. Scopul acestor întâlniri este de a identifica barierele în implicarea civică a tinerilor și de a-i stimula să-și exercite drepturile democratice.

Dezbatere cu candidații la europarlamentare

O altă inițiativă importantă în cadrul campaniei #VOTare este dezbaterea cu candidații la alegerile europarlamentare, care va avea loc pe data de 14 mai, începând cu ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, sala Transilvania.

Această dezbatere va oferi o platformă crucială pentru dialogul direct între tineri și candidați, contribuind astfel la o mai bună înțelegere a problemelor și a soluțiilor propuse.

Pentru mai multe informații despre campania #VOTare și pentru a participa la activitățile noastre, vă invităm să ne urmăriți pe rețelele noastre de socializare:

Instagram: https://www.instagram.com/ftcluj/

Facebook: https://www.facebook.com/FTCluj

TikTok: https://www.tiktok.com/@ftcluj

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Desantul aerian de la Câmpia Turzii, amânt din cauza condițiilor meteo. Circulația pe un tronson din A3 se închide luni

Publicat

De

Desant aerian la Baza de la Câmpia Turzii amânat

Desantul aerian de la Câmpia Turzii, care urma să aibă loc duminică,12 mai, se amână din cauza condițiilor nefavorabile, anunță Ministerul Apărării.

Aproape 2.000 de parașutiști din mai multe țări aliate vor participa la exercițiului SWIFT RESPONSE 24 de la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii luni, în 13 mai, și nu duminică, așa cum a fost anunțat inițial.

Desantul aerian de la Câmpia Turzii, amânt din cauza condițiilor meteo. Circulația pe un tronson din A3 se închide luni

De asemenea și resticțiile de circulație anunțate pentru duminică vor fi în vigoare luni, 13 mai.

Astfel, în timpul exercițiului, se va închide circulația pe tronsonul Târgu Mureș – Câmpia Turzii al Autostrăzii Transilvania, de la km 36+000 m, nod rutier Chețani, până la km 51+796 m, nod rutier Câmpia Turzii.

Circulație este prevăzută să fie închisă, între orele 17.00 – 20.00, pentru aproximativ 30 – 45 de minute.

Citește mai departe

EDUCATIE

Studenții de la UMFIH Cluj-Napoca descoperă puntea dintre medicină și mecanică prin imprimare 3D în cadrul conferinței HEART

Publicat

De

studentii

Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca descoperă puntea dintre medicină și mecanică prin imprimare 3D în cadrul unui workshop care va avea loc în cadrul conferinței HEART care va avea loc în 19 mai la Cluj-Napoca.

”În cadrul workshopului intitulat <<Empowering Rehabilitation: Medical Knowledge Through 3D Manufacturing>>, invităm tinerii studenți să descopere puntea dintre medicină și mecanică.

Ne bucurăm astfel de colaborarea multidisciplinară alături de mentorii noștri: conf. dr. Ing Florin Popister, prof. dr. ing Mihai Dragomir, conf. dr. econ. Diana Cristina Dragomir si Alex Muresan, fondatorul centrului de reabilitare MedRehab Team.

Piese personalizate

Obiectivul acestei activități este de a le arăta viitorilor medici în devenire cum ar putea beneficia de utilizarea imprimării 3D în activitatea lor medicală.

Vor învăța baza procesului de programare a unei imprimante 3D și vor afla cum pot dezvolta piese tehnologice personalizate care ameliorează funcționalitatea corpului uman.

Mai mult, participanții vor avea contact cu tehnologii de ultimă oră utilizate în domeniul kinetoterapiei care le vor schimba percepția despre modul în care pot ajuta oamenii din jurul lor”, arată organizatorii evenimentului.

studentii

A zecea ediție

Conferinta H.E.A.R.T. (Healthcare, Education and Research Talks) este un proiect aflat sub egida European Medical Students Association (EMSA) și a Organizației Studenților Mediciniști (OSM) din Cluj.

”Suntem o comunitate de studenți și tineri profesioniști din domeniul sănătății care oferă colegilor noștri o viziune integrată asupra cercetării și practicii clinice, a creșterii profesionale și personale, pentru a crește calitatea actului medical.

Începând din 2014, misiunea noastră a fost clară: de a oferi doctorilor și viitorilor medici oportunitatea de a crește intr-un sistem medical compliant cu dorințele proprii.

Dar oportunitățile nu doar apar, ci ele trebuie create. Am înființat această conferință prin studenți, pentru studenți, și am abordat anual probleme actuale, de interes pentru ei. Astfel, am pus bazele unei metode de a învăța de la oameni, nu doar din cărți, afirmație care a devenit deviza noastră”, au spus organizatorii evenimentului.

Informații din sfera medicală

În cadrul conferinței, se desfășoară discursuri de tip keynote speech, panel si workshop-uri interactive, cu teme practice si teoretice.

Prin intermediul acestor activități, proiectul facilitează parcursul studenților participanți în a descoperi noi informații din sfera medicală și alte domenii conexe, precum psihologie, tehnologie și inovație, jurnalism medical.

De asemenea, se dorește încurajarea gândirii critice și comunicarea interprofesională, iar cu sprijinul mentorilor invitați, participanții vor avea ocazia să primească răspunsuri de specialitate la diferitele lor curiozități.

Foști invitați

Printre invitații HEART din edițiile precedente se numără dr. Henry Marsh, neurochirurg şi autorul cărții “Do No Harm: Stories of Life, Death and Brain Surgery”; dr. Carmen Lefaucheur, șeful Departamentului de Nefrologie şi Transplant Renal al Spitalului Saint-Louis, Paris; dr. Newton Howard, profesor al disciplinei de Neurocomputing şi Neurochirurgie în cadrul Universității Oxford; Marius Leordeanu, profesor în cadrul Universității Politehnice din Bucureşti şi cercetător în cadrul Institutului de Matematică “Simion Stoilow” al Academiei Române; Andrada Cilibiu, activistă pentru drepturile femeilor şi membru al Centrului FILIA; Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu, fondatoarele ONG-ului “Dăruieşte Viață” (“Give Life”).

Generație de tineri profesioniști

”Anul acesta ne bucurăm sa sarbatorim un deceniu de H.E.A.R.T.,  intituland astfel cea de-a zecea ediție: „Chain Reaction”.

Tema conferinței reprezintă o privire retrospectivă asupra începuturilor H.E.A.R.T., cum totul a pornit de la o simplă idee, și cum de-a lungul timpului, toate acțiunile și deciziile luate au condus astăzi la realizarea țelului nostru – să formăm o generație de tineri profesioniști din domeniul sănătății, responsabili și proactivi, motivați să creeze inițiative care au un impact pozitiv asupra sistemului nostru de educație și sănătate.

Parcurgând calea profesională în calitate de tineri medici, nu suntem doar spectatori, ci agenți activi ai schimbării, arhitecți ai unui viitor în care practica medicală este conformă cu visele noastre idealiste.

Fiecare decizie pe care o luăm, fiecare pacient pe care îl tratăm și fiecare oportunitate luată sau ratată declanșează o cascadă de efecte care reverberează în întregul sistem și în viața noastră”, au mai spus organizatorii conferinței HEART.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

SFATURI de la Protecția Consumatorului la achiziționarea LEGUMELOR și FRUCTELOR proaspete

Publicat

De

Odată cu apropierea sezonului fructelor și legumelor proaspete pe tarabele piețelor, Protecția Consumatorului oferă o serie de recomandări pentru alegerea și cumpărarea acestora, pentru evitarea unor situații nedorite.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a elaborat o serie de atenționări necesare consumatorilor atunci când achiziționează legume și fructe proaspete.

„De la etichetare și până la observarea directă, atenția dumneavoastră vă poate ajuta să faceți cele mai bune alegeri și să achiziționați vegetalele cele mai proaspete și rentabile”, a declarat Sebastian Hotca, președintele ANPC.

Sfaturi pentru achiziționarea fructelor și legumelor proaspete

Potrivit ANPC, consumatorii trebuie să țină cont de următoarele aspecte la achiziționarea de fructe și legume proaspete:

  • Achiziționați produsele numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate;
  • Solicitați și păstrați bonul de casă, pentru a putea proba în cazul în care doresc să reclame calitatea produsului;
  • Verificați proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, ale culorii, ale consistenței sau integrității suprafeței etc;
  • Atenție și la preț! Vă sfătuim să verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă;
  • Citiți cu atenție eticheta de prezentare, atât la produsele comercializate în vrac, precum și la cele ambalate.
  • Eticheta trebuie să conțină: denumirea produsului, țara de provenieță a acestuia, avertizări cu privire la existența unor substanțe cu care legumele sau fructele au fost tratate, inclusiv a fungicidelor.
  • Produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului sau a modificării cantității nete de produs, față de cel înscris pe etichetă, nu trebuie achiziționate;
  • Acordați atenție deosebită mijloacelor de măsurare ale căror indicații trebuie să fie vizibile. Acestea trebuie să fie verificate metrologic;
  • Verificați, la cântarul pieței sau la cântarul supermarketului, cantitatea netă de produs achiziționat;
  • Verificați dacă este respectat regimul promoțiilor;
  • Verificați calitatea sau calibrarea produselor. Cele de calitatea a I-a NU conțin lovituri, pete sau excrescențe;
  • Verificați elementele de identificare ale produselor, pentru a vedea dacă produsele comercializate ca fiind românești, nu sunt, de fapt, importate
  • Verificați gradul de prospețime al produsului. Alegeți achiziționarea unor produse de același tip, de la producători locali, față de cele aduse de la distanțe mari, care pot fi deja depreciate;
  • Vă recomandăm, ca înaintea consumării, să spălați bine, cu apă, din abundență, legumele sau fructele.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax