Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. Strada Uliului o ia din nou la vale. O nouă CRĂPĂTURĂ a apărut în asfalt. Pompierii asigură zona

Publicat


O nouă crăpătură a apărut în asfalt pe strada Uliului

Strada Uliului din Cluj-Napoca o ia la vale. Aceasta s-a surpat, din nou, duminică, când a continuat alunecarea de teren.

În urmă cu puțin timp, o nouă crăpătură, destul de mare, a fost observată pe stradă, după ploaie.

Strada Uliului o ia din nou la vale. O nouă CRĂPĂTURĂ a apărut în asfalt. Pompierii asigură zona

Un echipaj de pompieri a ajuns în zomnă și asigură perimetrul. Nu este vorba de un pericol major în acest moment.

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, a fost notificvată și Poliția Locală.

În urmă cu doar trei zile, noi fisuri au apărut în asfalt, în apropierea surpăturii de la finalul lunii aprilie.

O alunecare de teren s-a produs prima dată în data de 27 aprilie pe strada Uliului. Încă de atunci a fost afectată o bandă de mers, pe o lungime de circa 20 de metri.

Atunci a început expertizarea de către specialiști, iar primăria a pus dispoziția clujenilor rute alternative pentru a ajunge acasă, dar și pentru a proteja locuințele acestora.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

UBB Cluj-Napoca scoate la concurs aproape 28.000 de locuri la admitere. Specializare în Inteligența Artificială

Publicat

De

UBB

Universitatea ”Babeș – Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca scoate la concurs pentru anul universitar 2024/2025 un număr de 27.880 de locuri la admitere, din care 5.298 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu care vor să se înscrie la facultate, 9.977 de locuri în regim cu taxă și 2.300 de locuri pentru învățământ la distanță și cu frecvență redusă pentru studii universitare de nivel licență, restul fiind la master.

Din locurile bugetate scoase la concurs de UBB, 35 sunt locuri speciale alocate pentru candidaţii de etnie rromă, 169 sunt destinate absolvenţilor de licee situate în mediul rural, 25 se alocă pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială, în timp ce alte 201 de locuri au fost alocate etnicilor români din afara granițelor țării.

La nivel master, UBB va scoate la concurs, pentru anul universitar 2024-2025, un număr de 3.583 de locuri la buget şi 6.024 de locuri la taxă.

Un număr de 238 dintre locurile bugetate sunt alocate domeniilor prioritare, 50 sunt dedicate masteratului didactic, 25 locuri sunt alocate pentru candidații cu dizabilități, iar 25 locuri sunt alocate pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială.

De asemenea, 83 de locuri sunt destinate etnicilor români din afara granițelor țării.

Candidații vor putea alege între cele 257 de programe de licență (învățământ cu frecvență și învățământ la distanță și cu frecvență redusă), respectiv cele 219 de programe de master (învățământ cu frecvență sau frecvență redusă).

Rectorul David, UBB prima din România

UBB

Rectorul Daniel David a declarat, miercuri, că dacă ar fi un absolvent de Bacalaureat și ar urma să aleagă o universitate ar alege UBB.

”În România, UBB a fost întotdeauna una dintre marile universități ale țării, dar de câțiva ani este prima, prin mărimea pe care o are, istoria veche și prin poziția în rankingurile internaționale. UBB, în Europa de Est, este a 15 –a universitate din zonă, iar la nivel european are un campus extins.

Avem campusul în UBB, dar prin alianța europeană EUTOPIA, avem un campus în Suedia, Germania, Franța, Marea Britanie, Spania, Italia, Slovenia. Studenții unei universități trebuie să circule în campusurile celorlalte universități.

De asemenea, UBB are cel mai mare grant din România pentru deplasările în programul Erasmus.

La nivel internațional, UBB se află între primele 2-3% universități ale lumii, având oameni citați care sunt în top 1-2%, care lucrează la un nivel foarte competitiv”, a explicat David.

Clujul nu este un oraș foarte scump

Acesta a precizat că un alt motiv pentru care un absolvent ar trebui să  aleagă UBB este faptul că universitatea are centrul în Cluj-Napoca, un oraș frumos, cu dezvoltarea socio-economică cea mai mare în ultimul deceniu din Europa.

”Există mitul că toate sunt foarte scumpe în Cluj și spun că este un mit, pentru că sunt scumpe, dar nu mai scumpe decât în București sau alte centre universitare. În Cluj reușești să găsești, dacă dorești, anumite canale prin care poți să duci o viață decentă de student, fără să fie la un nivel de lux.

Sunt anumite localuri cu prețuri accesibile, dar dacă vrei să iei masa la restaurantele din Piața Unirii, e foarte greu să fii student în Cluj.

Îi încurajez pe tinerii din România să vină la UBB. UBB ar trebui să fie una dintre alegerile de top din România”, a spus David.

Specializare în Inteligența Artificială la licență

De asemenea, admiterea în anul universitar 2024/2025 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte specializările oferite, UBB propunând  patru specializări noi la nivel licență: trei specializări la Facultatea de Matematică și Informatică (Ingineria informației, 4 ani, cu predare în limba engleză;  Ingineria informației, 4 ani, cu predare în limba maghiară; Inteligență artificială, 3 ani, cu predare în limba engleză) și una la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (Servicii și politici de sănătate publică – 3 ani, cu frecvență, în limba română).

Cercetări asiatice

În același timp, UBB va avea patru programe noi de studiu la nivel de master – la Facultatea de Litere (Studii și cercetări est-asiatice/East Asian Studies and Research – 2 ani, cu frecvență – în limbile română, chineză, coreeană, japoneză), Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (Health Economics – 2 ani, cu frecvență – în limba engleză, respectiv Management bazat pe date – 2 ani, cu frecvență, în limba maghiară) și Facultatea de Istorie și Filosofie (Securitate globală și politicile privind drepturile omului/ Global security and human rights policies – 2 ani, cu frecvență – în limba engleză).

Perioada de admitere

Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 15 și 31 iulie 2024, iar calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestațiilor, confirmarea locurilor și perioada de redistribuire a locurilor rămase disponible pentru fiecare dintre cele 22 de facultăți ale UBB.

Pentru admiterea în anul universitar 2024-2025 facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor. Facultăţile vor lua în considerare media examenului de bacalaureat cu pondere diferită.

Tematica de concurs şi bibliografia pentru probele scrise se găsesc afişate pe paginile oficiale ale fiecărei facultăţi.

Taxele de admitere şi taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2024-2025 sunt stabilite la nivelul fiecărei facultăţi şi pot fi consultate accesând linkurile: https://www.ubbcluj.ro/ro/taxe/taxe_de_admitere, respectiv https://www.ubbcluj.ro/ro/taxe/taxe_de_scolarizare.

Informațiile complete cu privire la admiterea din acest an la UBB pot fi consultate accesând linkul https://infoadmitere.ubbcluj.ro/ro/ .

Citește mai departe

EVENIMENT

Serviciul de distribuție a gazelor naturale, SISTAT temporar pe nouă străzi din Florești, în Cluj

Publicat

gaz bun

Pentru realizarea unor lucrări specifice la rețeaua de distribuție, compania Delgaz Grid este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaze naturale pe mai multe străzi din localitatea Florești, joi, 27 iunie, între orele 8:00-21:00.

Sunt afectate următoarele străzi: Stejarului, Cetatea Fetei, Carpați, Alexandru cel Mare, Fagului, Salcâmului, Eroilor, Porii și Cetății.

Serviciul de distribuție a gazelor naturale, SISTAT temporar pe nouă străzi din Florești, în Cluj

Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie).

Regretăm disconfortul creat și le mulțumim clienților pentru înțelegere

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO. Evaluarea Națională la matematică. SFATURI pentru elevi de la prof. Gheorghe Lobonț, Colegiul Național Emil Racoviță Cluj

Publicat

gheorghe lobont

Profesorul Gheorghe Lobonț de la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca a adresat, prin intermediul Cluj24, câteva sfaturi pentru elevii care susțin, joi, proba de matematică la Evaluarea Națională. Profesorul va rezolva mâine, în direct, subiectele.

„Bună ziua, dragi absolvenți ai clasei a 8-a. Am onoarea să vă acord câteva gânduri pentru abordarea examenului de evaluare națională la matematică cu succes. Aș vrea să ajungeți la examen liniștiți, calmi, odihniți și în momentul în care primiți subiectul, să citiți de la începutul probei de matematică toate subiectele. Le citiți cu atenție! Sigur că cea mai mare problemă și cel mai mare stres poate fi să vedeți care sunt subiectele.

VIDEO. Evaluarea Națională la matematică. SFATURI pentru elevi de la prof. Gheorghe Lobonț, Colegiul Național Emil Racoviță Cluj

Le citiți cu atenție! În 4-5 minute le parcurgeți complet, apoi începeți rezolvarea la matematică. Știți foarte bine că subiectele 1 și 2 sunt subiecte de tip grilă, cu subiectul 1 care conține 6 itemi de algebră.

Vă rog să citiți cu atenție enunțul. Vă rog să redactați pe ciornă și la subiectul 1 și la subiectul 2. Redactați pe ciornă și în momentul în care ați rezolvat subiectul, subiectul 1-1, redactați-l apoi pe broșura de examen. Ceea ce înseamnă, la subiectele 1 și 2, încercuirea literei corespunzătoare răspunsului corect.

Insist, cu calm, cu răbdare, citiți cu atenție enunțul. Apoi, verificați cel puțin o dată toată lucrarea, nu în viteză. Vă rămâne sigur timp să verificați toată lucrarea.

De asemenea, în liniște să faceți acest lucru, nu pe repede înainte. Dacă apare un blocaj mental în timpul examenului, subiectele al 3-lea, punctele 4, 5 sau 6, de obicei acolo pot apărea probleme, subpunctul B. Stați 10-15 minute, nu vă agitați, mergeți la următorul subiect sau la ce mai aveți de rezolvat. O să vedeți că după 10-15 minute, când reveniți, parcă este altceva. Vi se deschid oportunitățile pentru găsirea soluției. Evitați aceste blocaje mentale din timpul examenului, prin această tehnică de a lăsa subiectul respectiv, itemul respectiv, deoparte și apoi reveniți.

Nu părăsiți sala de examen înainte de terminarea timpului de lucru, acele două ore. Și am să vă explic de ce. Evaluatorul nu evaluează cine a terminat primul lucrarea, cine a ieșit primul din sală, ci ceea ce este scris pe broșura de examen.

Eu vă doresc mult succes și ne revedem mâine la rezolvarea problemelor care vor apărea în subiectul de examen. Vă mulțumesc”, a transmis profesorul Gheorghe Lobonț.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânăr de 19 ani din Vrancea, REȚINUT în Turda pentru furt, incendiere și tentativă de OMOR

Publicat

catuse bun

Un tânăr de 19 ani din Vrancea, a fost reținut în Turda de către polițiști pentru furt, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, violare de domiciliu, distrugere prin incendiere și tentativă de omor calificat.

„La data 25 iunie a.c., Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore a unui tânăr de 19 ani, din județul Vrancea, cercetat pentru comiterea infracțiunilor de furt în scop de folosință, tentativă de furt calificat, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, violare de domiciliu, distrugere prin incendiere și tentativă de omor calificat.

Tânăr de 19 ani din Vrancea, REȚINUT în Turda pentru furt, incendiere și tentativă de OMOR

În fapt, la data de 25 iunie a.c, în jurul orei 00.30, cel în cauză ar fi pătruns prin efracție într-o societate comercială situată în localitatea Mihai Viteazu, fără a sustrage niciun bun din interior.

Ulterior, aflat în aceeași localitatea ar fi sustras un autovehicul, pe care l-ar fi condus până în localitatea Cornești, deși nu deținea permis de conducere, iar apoi, utilizând substanțe inflamabile ar fi incendiat locuința unei persoane de sex feminin.

La fața locului au intervenit echipaje de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj cu scopul limitării efectelor incendiului, persoanele care se aflau în interior autoevacuându-se, nefiind transportate la spital.

În baza investigațiilor desfășurate, tânărul de 19 ani a fost depistat la scurt timp de polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Turda, cauza fiind preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj.

Ulterior, tânărul va fi prezentat instanței, în vederea dispunerii unei noi măsuri preventive”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax