Connect with us

EVENIMENT

VIDEO/ Sorin Naș propune proiectul Renaște “U” Cluj. Clubul de fotbal ar fi transformat în societate pe acțiuni, listată la bursă (PE)

Publicat


Candidatul Partidului Forța Națională la Primăria Cluj-Napoca, Sorin Naș, propune un proiect de renaștere pentru cel mai iubit club de fotbal din oraș, “U” Cluj. „Universitatea Cluj nu trebuie să aibă stăpân! Singurii stăpâni sunt suporterii’, susține Naș.

RENAȘTE „U”

”U” Cluj este clubul de tradiţie al studenţilor clujeni şi poate cea mai iubitǎ echipǎ din România.
Ȋn cei 16 ani de mandat a lui Boc, „U” Cluj a fost vândutǎ, mutatǎ ȋn alt oraş, falimentatǎ şi reînfiinţatǎ.
Cu toate acestea, dragostea și iubirea suporterilor pentru ”U” şi pentru culorile alb-negru, nu a putut fi nici distrusă, nici cumpărată.
Din pǎcate, destinul lui U este ȋn mâinile aceloraşi persoane care au falimentat-o. Iar bugetul alocat de primǎrie este unul de subzistenţǎ şi nicidecum de reconstrucţie.

De ce are nevoie U Cluj ?

De finanțare. … Și de investitori…. De investitori clujeni.
De investitori cu U în suflet. De suporteri.
Suntem peste 20.000 de suporteri ai lui U. Am fost, suntem și vom fi alături de „U” întotdeauna.
„U” Cluj trebuie să redevină ceea ce a fost odată … și chiar mai mult de atât.
Însă iubirea față de U se demonstrează prin fapte!
De aceea lansăm acum proiectul RENAŞTE „U”, proiectul prin care „U” Cluj va fi din nou echipa suporterilor, la propriu … și la figurat.

PROIECTUL RENAȘTE “U”

I. Scop: Scopul proiectului RENAȘTE “U” este de a reda cea mai iubitǎ ehipǎ de fotbal din România suporterilor, de a reda suporterilor ceea ce de fapt le aparține.
II. Obiective: Principalul obiectiv al proiectului este de a asigura o bază financiară care nu doar să garanteze promovarea ȋn primul eșalon, ci finanțarea unui plan de reconstrucție pe termen mediu și lung, la toate nivelurile(copii, juniori, seniori), astfel ȋncât ȋn 2-3 ani „U” Cluj să se lupte pentru câștigarea titlului ȋn prima ligă.
III. Acțiuni concrete:
1. Transformarea clubului de fotbal „U” Cluj ȋn societate pe acțiuni, având ca fondator actuala asociație și consiliul local Cluj-Napoca.
2. Listarea noii societăți pe acțiuni la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică de vânzare de acțiuni de minimum 25 milioane de lei(aproximativ 5 milioane euro), acțiunile fiind oferite spre subscriere publicului larg, persoanelor fizice sau juridice interesate, limitând ȋnsă procentul pe care o persoană sau un grup de persoane care acţioneazǎ concertat ȋl va putea deţine, astfel ȋncât structura acţionariatului sǎ fie cât mai eterogenǎ. Dacă suporterii lui „U” va investi în medie 1000 de lei fiecare, oferta publică de vânzare de acțiuni va fi suprasubscrisă în primle zile.

Prima echipă din România la bursă

3. „U” Cluj va deveni astfel prima echipă din România listată la Bursa de Valori, iar acest statut va asigura o transparență ȋn ceea ce privește întreaga activitate a clubului. Noua societate pe acțiuni va putea să demareze cel mai ambițios plan de reconstrucție a lui „U” întrucât va porni la drum fără nicio datorie și cu o independență financiară asigurată de cei peste 5 milioane de euro existenți în conturi după finalizarea ofertei publice de vânzare de acțiuni.
4. Conducerea noii societăți va fi aleasă prin vot de către cei care vor investi în aceste acțiuni, adică de către miile de suporteri deveniți peste noapte acționari și deci proprietari ai clubului. Persoanele care vor dori să candideze pentru o funcție de conducere vor trebui să prezinte acționarilor planurile de dezvoltare pe termen mediu și obiectivele asumate, dacă vor să obțină voturile pentru a fi investiți în aceste funcții. Membrii consiliului de administrație vor trebui să coopereze pentru a atinge obiectivele asumate, să dezvolte infrastructura necesară pentru obținerea de performanțe, în caz contrar acționarii putând să-i revoce din funcții la fel cum i-au promovat.

Suporterii își iau echipa înapoi

Desigur, pentru ca toate acestea să se ȋntâmple, este nevoie de voinţǎ din partea primarului și de o hotǎrâre a Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca.
Clujenii pot susține Universitatea Cluj. „U” Cluj nu poate fi vândută unui singur investitor, pentru că nu este echipa primăriei și nici a primarului. „U” Cluj nu trebuie să aibă un stăpân. Singurii stăpâni sunt suporterii.
Proiectul RENAȘTE „U” redă suporterilor ceea ce de fapt le aparține.
Susţine şi tu proiectul RENAŞTE „U” şi echipa va fi a suporterilor!
Sǎ ne luǎm echipa ȋnapoi!
Dacă te numeri printre suporterii lui „U”, mergi la vot pe 27 septembrie și votează pentru viitorul lui „U”. Așa cum ți-l dorești!
Sunt SORIN NAŞ, candidatul partidului FORȚA NAȚIONALĂ pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca şi voi demara proiectul RENAŞTE „U” ȋn prima lunǎ de mandat!
HAIDE „U”!

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

COMENTARIU/ Dreapta-stânga: de la spațialitate la opțiune politică

Publicat

În preajma alegerilor

Apropiatele alegeri locale și parlamentare din România reactivează opiniile și opțiunile politice. În esență se vorbește despre dreapta și stânga politică. Partidele, mai vechi sau mai noi, mai active sau mai rezervate își exprimă/clamează apartenența la cele două repere care le permit să-și promoveze doctrinele și ofertele politice, economice și sociale  pentru a obține votul oamenilor.

Potrivit adepților (politicieni, analiști, susținători) între cele două orientări există deosebiri fundamentale de strategie și acțiune socială pentru progresul economic al României și, implicit, asigurarea unui nivelul de trai sustenabil. Diagnoza doctrinară și aplicată ne dezvăluie imposibilitatea definirii/clasificării pozițiilor și ideologilor politice în funcție de cele două repere:  dreapta și stânga.

În primul rând,  de-a lungul timpului s-au conturat și promovat, uneori și afirmat, vehement sau moderat, poziții mai moderate (dreapta moderată, dreapta liberală, dreapta națională, dreapta creștină, stânga socialistă, stânga liberală, stânga democrată) sau extremiste/ radicale  (extrema dreaptă și extrema stângă).

Centrul spectrului politic a generat noțiunile: centrul dreapta și centrul stângă. În al doilea rând, de multe ori, adepții celor două orientări au preluat (copiat) ideile și opțiunile exprimate și promovate unii de la alții, iar uneori, atunci când au guvernat, decizia și acțiunea au fost în funcție de realitate concretă și nu după opțiunea și exprimarea doctrinară. Și cu toate acestea, în discursul public și politic electoral din această campanie și suntem siguri și în cele viitoare, candidații insistă pe ideea apartenenței la dreapta și/sau la stânga politică.

Traseism cațavencian

Chiar și cei care până mai ieri făceau parte din „divizia” cealaltă și aruncau cu pietre peste „gardul politic”. În astfel de situații au îmbrățișat principiul creștin „Cel care se simte fără păcat, să arunce primul cu piatra”. Așa că au strâns pietrele din jurul lor și în buna tradiție a traseismului cațavencian și-au însușit un alt nume politic. Nu cred că și doctrinar, din simplul motiv că unii nu prea pricep sau nici nu-și bat capul cu așa ceva, iar timpul este prea scurt pentru a pătrunde în cotloanele întortocheate ale curentelor și doctrinelor economice și politice.

Orice om cu scaunul la cap își dă seama de imposibilitate reconversiei doctrinare rapide și prinderea din zbor a ideile vechilor adversari, deveniți peste noapte prieteni. Dar nu știi de unde sare iepurele. Poate au învățat prin ricoșeu, atunci când se criticau acid unii pe alții. Cel puțin declarativ și malițios.

Știm că viteza caracterizează epoca noastră, dar prea multă viteză strică. Dar ce contează dacă  „Celui ce va birui îi voi da să mănânce din mâna ascunsă şi-i voi da o piatră albă; şi pe piatra aceasta este scris un nume nou pe care nu-l ştie nimeni decât acela care-l primeşte”. (Apocalipsa 2:17).

„Ai întors-o ca la Ploiești”

Dreapta și stânga politică sunt două noțiuni antitetice. Și din punct de vedere fizic nu putem să substituim mâna dreaptă cu cea stângă, partea dreptă cu partea stângă a corpului. Nu putem să virăm spre stânga sau spre dreapta în traficul rutier, fără reglementări și indicatoare precise. Dar mai știi în „traficul politic”, ele există și din când în când sunt schimbate sau întoarse.

Tot avem noi, în limba română expresia: „ai întors-o ca la Ploiești” prin care  este exprimată schimbarea bruscă de atitudine, deși la origine era mișcarea mecanică necesară (re)cuplării locomotivei la trenurile care se deplasau pe relația București-Predeal sau Predeal-București. Situația a apărut dintr-o nesincronizare tehnică a traseelor feroviare, primul fiind construit în 1872, iar al doilea în 1879.

Păstrând proporțiile, deși situația este diferită de cea de atunci, nu o să fim mirați dacă va apărea o nouă expresie „de-a întorsu” de la sau la vreo autostradă, tunel, pasaj, cale ferată, că tot se inaugurează și testează, cu surle și trâmbițe și cu „mască” de înaltă reputație demnitariană tronsoane de metrou și autostradă și o bucățică de cale ferată (prima din 1984), în timp ce alții se învârt în melcul Pasajului de la Ciurelu.

Ceea ce aseamănă situația din 1872 și 1879 cu cea de astăzi sunt prețurile ridicate/pipărate per kilometru construit. Strousberg-ul, afacere financiară care a apărut odată cu construirea primele căi ferate în România la prețuri exorbitante, ne-a însoțit, într-un fel sau altul, istoria transporturilor.

Trădare, trădare dacă o cer intersele partidului… dar să știm și noi!!!

Până la alegeri nu mai este mult. Traseismul, fenomen prezent în viața politică postdecembristă, se desfășoară într-o veselie chiar dacă declarativ a fost condamnat de la cel mai Înalt Nivel. S-a exprimat și neputința stăvilirii acestuia, deși în alte situații Înaltul Punct de Vedere a fost exprimat și alții l-au… executat. Dar poate că așa trebuie. Așa cer interesele. Nu știm ale cui, dar ar fi bine să știm și noi, oamenii care plătim impozite și le oferim votul pentru că am optat pentru o societate deschisă (Karl Popper).

Putem să înțelegem că pentru dreptiștii și stângiștii de astăzi țara este înainte de toate!!! Dar până la „pupat toți piața endependeței” (I.L. Caragiale) ar fi bine ca cei care o fac să ne lămurească, sine ira et studio (Tacitus) ce înțeleg prin dreapta și stânga politică.

Am auzit multe păreri despre aceste sintagme. Unele hilare și satirice.

Dreapta înseamnă forță și putere prin raportarea la mâna dreaptă, iar stânga prin analogia cu mâna stângă slăbiciune și nesiguranță. Ce se întâmplă dacă oamenii sunt stângaci sau cu aceiași deprindere în ambele mâini?

Se mai spune, nu de puține ori, că tot ceea ce adună și construiește dreapta, stânga risipește/consumă. Perfect adevărat, dar dacă numai adunăm fără să consumăm se va ajunge la dezechilibre între ofertă  și cerere, iar odată cu aceasta la tensiuni sociale.

E bine ca înainte de-a ne declara de dreapta sau de stânga să știm cum s-a ajuns la astfel de opțiuni și ce au reprezentat și reprezintă  ele.

Prima dihotomie spațială

În vara anului 1789, în Franța, pe fondul unei crize profunde a economiei, instituțiilor monarhice și nobiliare, a izbucnit revoluția, care a durat, cu intensități și alternanțe pașnice și violente, până în noiembrie 1799. La început a fost dorința de reformare a societății franceze.

Sub presiunea acestui deziderat, dar și a  dorinței de conservare a puterii regale și nobiliare, regele Ludovic al XVI-lea a acceptat ideea convocării Adunării Stărilor Generale, în fapt parlamentul francez. Deși era format din cele trei stări: clerul, nobilime și starea a treia, în care intrau reprezentanți ai burgheziei, negustorilor, orășenilor și chiar ai țăranilor, Adunarea  Stărilor Generale (care nu mai fusese convocată timp de 174 de ani) a încercat să promoveze o viziune nouă privind modernizarea economiei și a societății franceze.

Regele și primele două stări erau declarativ în favoarea reformelor, dar încercau să-și apere statutul și numeroasele privilegii.

Scopul regelui era limitat la promovarea unor politici fiscale care să reechilibreze bugetul țării. Statul francez „trăia” mai mult din împrumuturi, care au dus datoria publică la cote alarmante, iar încercările de reformă ale unor finanțiști ai timpului, ca Turgot și Necker, au eșuat.

Scumpirea traiului, îndeosebi a pâinii (fenomene despre care am scris într-un articol anterior) a generat tensiuni sociale care au dus la atacarea și demolarea Bastiliei la 14 iulie 1789 (a devenit Ziua națională a Franței din 1880).

Deși în temuta închisoare franceză erau doar șapte deținuți, impactul psihologic a fost uriaș. Francezii au considerat că Vechiul Regim (Ancien régime în limba franceză) a luat sfârșit, iar viața democratică și parlamentară erau deschise.

Declarația drepturilor omului și cetățeanului

Astfel, la 26 august 1789 s-a votat de către Adunarea Națională Constituantă Declarația drepturilor omului și cetățeanului, document cu valoarea extraordinară care a rămas la baza sistemelor democratice moderne din întreaga lume.

Însă, regele, care își păstra încă influența printre unii din deputații Adunării, se pronunța pentru dreptul său de veto în viața politică. În ziua de 28 august, când președintele a cerut exprimarea prin vot asupra acestei chestiuni, cei care susțineau opțiunea regală s-au așezat de-a dreapta președintelui, iar opozanții în stânga.

O mișcare spontană a generat clivajul care a statornicit ideea/opțiunea de dreapta- stânga!!! Dar spațialitatea întâmplătoare nu a rămas fără urmări. În jurul celor două repere geografice s-au născut mai multe grupuri politice, în funcție de  poziția economică și originea socială, atitudinea față de monarhie, problemele interne și externe ale Franței.

De dreapta erau girondinii (după provincia Gironde), care reprezentau interesele capitalului comercial și industrial, iar de stânga erau montagniarzi (muntenii), după locul cel mai înalt care-l ocupau în sală, care se pronunțau pentru reforme și sprijin în favoarea maselor populare, pe cale legală și constituțională.

Mai la stânga lor erau iacobinii (de la mănăstirea Sfântul Iacob, în a cărei bibliotecă se reuneau) și cordelierii (de la mănăstirea cordelierilor, dizidenții din ordinul franciscanilor). Unii din aceștia doreau o radicalizare a revoluției, prin intransigență și terorism revoluționar cu „ghilotina în frunte”.

Cum s-a ajuns la ”dreapta” și la ”stânga”

În secolul al XIX-lea, în țările dezvoltate s-au constituit partidele politice cu denumiri care exprimau intențiile și strategiile politice, economice și sociale. Se încerca și stabilirea identității sau apartenței față de dreapta și stânga politică.

Cu timpul, cele două tendințe s-au modelat în confruntările și provocările cu societatea și pentru societate. Așa s-a ajuns la drepta și stânga de astăzi.

Dar, între timp, o altă revoluție, cea din Rusia din 1917, a avut rolul ei în desenarea spectrului politic centrat pe cele două opțiuni: dreapta și stânga.

A două dihotomie spațială

În februarie 1917, țarismul a intrat în implozie. Numeroase cauze și motive l-au erodat din interior și exterior. O uriașă explozie socială mai mult spontană și mai puțin planificată, a cuprins centrele urbane și industriale ale Rusiei.

Confruntările și haosul s-au răspândit cu viteza fulgerului. Nicolae al II-lea a abdicat la 3 martie 1917. Reprezentații Dumei (Parlamentul rus) și guvernului provizoriu au anunțat alegeri și reforme democratice.

Precum un cazan aflat sub presiune, clocotul revoluționar a ieșit la suprafață. Toți erau împotrivă la toți. O expandare multiformă a adus la suprafață forțe sociale cu opțiuni și acțiuni ireconciliabile.

În haosul apărut s-a conturat și ideea unor solidarități revoluționare. La Palatul Taurida s-au adunat în aripa dreaptă  cei care se pronunțau pentru o democrației liberală și parlamentară de inspirație europeană, iar în aripa stângă radicali care doreau o adâncire până la negare a realităților politice și economice anterioare.

Demarcația fizică dintre cele două locații era relativ mică: un coridor flancat de coloane de marmură albă și luminat de imense candelabre aur.

Prima grupare era constituită, în principal, din reprezentanți ai nobilimii liberale, industriași, bancheri comercianți, scriitori și artiști, în timp ce radicali de stânga erau soldații, muncitori și țărani. Acestora nu le-a trebuit prea mult să proclame Sovietul Deputaților din Petrograd și să preia inițiativa revoluționară.

V.I. Lenin era pe drum, în trenul blindat pus la dispoziție de Germania, iar după ce a pus piciorul pe pământul rusesc a decretat: „Toată puterea în mâinile sovietelor”!!!

Dincolo de dihotomie și spațialitate

Istoria și-a urmat și-și urmează cursul, iar dreapta și stânga au rămas în conștiința oamenilor cu plusurile și minusurile lor. Într-o democrație adevărată, modernă ele trebuie să existe și să coexiste. Să se inspire una de la alta, să ofere soluții și politici proactive și constructive.

Unele opțiuni și acțiuni promovate de un partid de dreapta  pot fi încadrate ca măsuri de stânga, după cum și invers, un partid de stânga poate adopta măsuri de dreapta.

Exemplul (într-un text anterior) care l-am dat despre istoria politicilor sociale și instituirea sistemului de pensii este cât se poate de elocvent. Un industriaș german Friedrich Krupp și un iunker prusac Otto Eduard Leopold von Bismarck au fost părinții acestui sistem.

Coexistența dreptei și a stângii este garanția democrației și economiei de piață. A unei economii sociale de piață așa cum a văzut-o și Ludwig Erhard (primul care a teoretizat conceptul) și pentru care s-a pronunțat și Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene acum câteva zile. Astfel de opțiuni trebuie să excludă  derapajele și extremismele. Omenirea a plătit prea scump și prea  tragic atunci când a marșat spre extremele politice!!!

Prof.univ. dr. Ioan Lumperdean

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO/ Record de echipaje înscrise la Transilvania Rally. Echipajul clujean format din Simone Tempestini și Sergiu Itu poate cuceri campionatul în raliul de casă

Publicat

Un număr de 85 de echipaje s-au înscris oficial la startul Total Transilvania Rally 2020 Powered by Ford Performance. Acesta este, de departe, cel mai mare număr de echipaje înscrise într-o etapă de raliu din România în 2020.

Echipajul clujean Simone Tempestini/ Sergiu Itu își poate adjudeca titlul de Campion Național Absolut în raliul de casă, în cazul în care câștigă raliul, iar Dan Gârtofan abandonează. Cei doi au un avantaj de un punct în clasament în fața lui Dan Gârtofan și Tudor Mârza.

Declarația lui Simone Tempestini

„Pentru noi, la raliul de casă obiectivul este să îmi îmbunătățesc timpii și să mă apropii cât mai mult de limita mea și limita mașinii. Cu această configurație, este clar că va fi un raliu foarte rapid, ceea ce mie îmi place foarte mult.

Proba mea preferată este Dângău. Am parcurs această probă de mai multe ori în diferite configurații, în fiecare an visez la ea. Îmi amintesc că senzațiile pe care le am de fiecare dată, nu le am pe nicio altă probă”.

Mașina lui Simone Tempestini

La Total Transilvania Rally 2020 Powered by Ford Performance vor lua startul și cinci echipaje din străinătate

Pilotul oficial Hankook al Spaniei, Luis Vilariño, va concura pentru prima oară la Transilvania Rally . El se considera un pilot 100% de asfalt și crede că noul asfalt de pe probele de lângă Cluj va fi pentru el “asul din mânecă”.

Obiectivul lui Vilariño este să obțină punctele necesare pentru a se califica în lupta directă pentru titlul TER: Sunt mulți piloți foarte buni și lupta pentru puncte este crâncenă. Cred că acest raliu de la Cluj va fi decisiv. Dacă terminăm pe podium, vom merge la raliul Antibes cu toate șansele de a câștiga campionatul, anul acesta”.

De asemenea, francezul Christian Janin este la prima prezență în cadrul raliului internațional de la Cluj-Napoca. El îl va avea alături pe copilotul Xavier Panseri și va pilota un Volkswagen Polo GTI R5.

Mașina lui Cristian Janin

 “Este pentru prima dată când fac un raliu internațional și sunt foarte fericit că o fac în România pentru că sunt foarte atașat de această țară. În primul rând, sunt foarte încântat să iau startul la Transilvania Rally alături de copilotul meu Xavier Panseri. Am condus deja Polo R5 la Rallye du Mont-Blanc și este o mașina plină de viață și receptivă, la fel ca mine. Abia aștept să o testez și mai bine la Cluj.

Nu am întrebat pe nimeni de raliu pentru a-mi crea propria impresie și pentru a lăsa raliul să mă surprindă. Nu îmi place să vorbesc nici de lupta pentru podium, nici de puncte, nu-mi place, în general, să mă pronunț în general despre viitor. Vom vedea ce se va întâmpla. Îmi place acest sport și, dacă trebuie să evolueze, sper să evoluez și eu împreună cu el. Anul acesta este cu adevărat intens! Dar, ca și pilot, îmi plac provocările, așa că hai să continuăm!”,  a declarat Christian Janin.

Citește mai departe

EDUCATIE

Raport SAR și Școli curate: Praf în ochi pentru elevi. Primării din județul Cluj alocă burse sociale de 10 sau 20 de lei pe lună

Publicat

Raportul alternativ privind starea educației în județul Cluj în anul școlar 2019-2020 elaborat de Societatea Academică din România (SAR) și de proiectul Școli curate arată că doar 8% dintre primăriile din județul Cluj respectă legea și acordă toate tipurile de burse. Acestea sunt: Cluj-Napoca, Turda, Dej, Câmpia Turzii, Gherla și Huedin. Sunt și primării care alocă burse sociale în cuantum de 10 lei pe lună, nici măcar echivalentul unei mese calde într-o zi. 

Alte 21 de primării acordă selectiv trei, două sau un singur tip de bursă, adică doar bursă socială, de studiu și de merit; doar bursă de studiu și socială sau pur și simplu doar burse sociale.

Alocarea de bani din bugetul local pentru plata bursele școlare

Doar 60 (80%) dintre primăriile din județ au stabilit un buget destinat acestor cheltuieli pentru anul 2019.

De asemenea, 64 (86%) dintre primării au alocat sume necesare plății burselor școlare pentru anul în curs (2020), iar 13 (20%) primării în anul 2019 și 9 (14%) primării nu au alocat deloc fonduri pentru burse școlare în anul 2020.

Cadrul legislativ necesar reglementării acordării burselor lipsește în 39 de primării din județ

Șase primării din județul Cluj au o Hotărâre de Consiliu Local conform legii pentru acordarea tuturor tipurilor de burse (OMECTS 5776/2011: merit, sociale, studiu, performanță).

Peste jumătate dintre primăriile din județul Cluj se regăsesc în situația în care alocă bani pentru burse în lipsa unui HCL adoptat conform legii care obligă autoritățile să facă acest lucru.

În consecință, 39 (53%) de primării alocă bani pentru burse fără să stabilească cuantumul fiecărui tip de bursă și numărul acestora.

Care este valoarea burselor în județul Cluj?

 1. Bursa de performanță

  • Primăria Gherla a stabilit că valoarea unei burse de performanță să fie de 500 de lei acordată lunar;
  • Primăria Jucu și Primăria Luna acordă 350 de lei respectiv 300 de lei lunar drept burse de merit;
  •  „Performanța educațională” este egală cu 100 de lei pe lună sau 130 de lei în cazul municipiul Cluj-Napoca;
  • Cea mai mică sumă de bani este în cazul primăriilor Turda, Apahida și Săvădisla unde cuantumul bursei de merit este de 50 de lei pe lună.

2. Bursele de studiu

Ele lipsesc cu desăvârșire în județul Cluj, însă acolo unde sunt prevăzute în bugetele primăriilor, cuantumurile lor sunt cuprinse între 100 de lei/lună cum este în cazul comunei Cășeiu și 50 de lei pe lună la Săvădisla, cel mai mic cuantum fiind de 25 de lei pe lună în municipiul Turda.

În municipiul Cluj-Napoca valoarea bursei de studiu este de 85 de lei.

3. Bursele sociale

  • Primăria Jucu alocă burse în valoare de 300 de lei/lunar elevilor care provin din medii defavorizate;
  • Primăria Cluj-Napoca oferă 80 de lei/lună drept bursă socială
  • Primăria Mociu alocă 40 de lei/lună;
  • Primăria Fizeșu Gherlii oferă 25 de lei/lună iar Primăria Turda alocă 20 de lei pe lună;
  • Primăria Cuzdrioara oferă suma de 10 lei pe lună drept bursă socială, nici măcar echivalentul unei mese calde într-o zi.

Sursă: Raportul alternativ privind starea educației în județul Cluj în anul școlar 2019-2020

Citește mai departe

EVENIMENT

Poliția Cluj: Adolescenta de 18 ani dispărută din Frata a fost găsită

Publicat

De

Tânăra de 18 ani, Narcisa Geta Lăcătuș, din Frata, care a fost azi dată dispăruta a fost găsită.

IPJ Cluj a anunțat că aceasta nu a fost victima vreunei infracțiuni si nici nu a fost rănită.

La momentul plecării, tânăra purta o pereche de pantaloni tip jeans de  culoare albastră, o cămașă de culoare albă cu buline negre, încălțăminte sport de culoare neagră și o borsetă roz.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate