ACTUALITATE
VIDEO Prefectul Abrudean: Sute de probe de testare a coronavirusului, în așteptare la Cluj

Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, a anunțat în această seară că la nivelul județului sunt 981 de persoane în izolare la domiciliu, 132 de persoane carantinate instituționalizat, fiind 4 cazuri confirmate de pacienți infectați cu coronavirus din județul Cluj.
”3 sunt internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, 1 este la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Timișoara. Starea lor este una bună, fără elemente de gravitate”, a spus Abrudean. Pe lângă cele 4 sancțiuni contravenționale care au fost acordate până în prezent sub forma de 10.000 lei, pentru nerespectarea regimului de izolare la domiciliu, s-a deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute în art.352 Cod Penal, cu privire la zădărnicirea combaterii bolilor, urmând a se face cercetări de autoritatea competentă.
În perioada următoare se vor face 500 de teste la Cluj
La nivelul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, unde se desfășoară în acest moment toată procedură de testare, pentru toată regiunea, capacitatea maximă de testare este în continuare de 70 de probe/zi, în condițiile în care sunt sute de probe care așteaptă să intre în testare din toată Transilvania.
”Am identificat mai multe aparate care pot prelua testarea, ele sunt în proces de validare. Sunt proceduri foarte stricte privind optimizarea lor, urmând ca în cel mai scurt timp să fie operaționale și să poată crește numărul de testare până la peste 500 de probe pe zi. Așteptăm kiturile pentru aparate, pentru că sunt diferite în funcție de modelul fiecăruia. La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase urmează să ajungă încă 1.500 de kituri de testare pentru aparatul pe care îl au în dotare”, a mai spus prefectul.
200 de paturi ATI și 100 de ventilatoare
Capacitatea de terapie intensivă de la nivelul jud. Cluj, în prezent este de 200 de paturi ATI și 100 de ventilatoare. Au fost comandate de către Spitalul Clinic Județean de Urgență încă 21 de paturi ATI, complet dotate, inclusiv cu unități de ventilare. Au fost montate 5 corturi de triaj la intrarea în Unitatea de Primire Urgențe, la Spitalul Clujana, la Institutul de Oncologie, la Spitalul Clinic de Copii și la Spitalul de Pneumoftiziologie, cu scopul de a tria pacienții și de a-i dirija către alte unități spitalicești inferioare, pentru a nu congestiona inutil activitatea acestora.
Grup tehnic medical la Cluj
Prefectul a decis înființarea unui grup tehnic medical, format din specialiști de renume, profesioniști în domeniul medical, care va avea ca sarcină gestionarea infrastructurii medicale din județul Cluj.
Acest grup va fi coordonat de conf. dr. Adela Golea și va fi sub autoritatea directă a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, urmând a dispune toate măsurile necesare pentru a operaționala întreaga infrastructură medicală pe care o avem în județul Cluj.
”Am decis, de asemenea, ca medicii de familie să primească responsabilitate în plus și să realizeze primul nivel de triaj al pacienților care prezintă orice fel de simptome care pot fi asimilate cu coronavirus. Ei vor fi prima interfață, practic. Oricine are sau prezintă simptome de răceală, tuse, febră, se va adresa în primul rând medicului de familie care va gestiona mai departe relația cu spitalele sau va acorda tratamentul necesar pentru aceste simptome, tocmai pentru a decongestiona activitatea infrastructurii medicale din Cluj”, a mai spus Mircea Abrudean.
”Vreau să aduc la cunoștința tuturor, câteva elemente importante pentru următoarea perioadă. După cum știți, toate persoanele care vin din Italia, care a fost declarată zonă roșie, intră automat în carantină instituționalizată. Asta presupune că sunt chestionați, evaluați și transportați către locațiile de carantină de pe raza județului Cluj, urmând să le fie prelevate probe care vor fi testate la aparatele de testare pe care le vom avea la dispoziție”, a mai spus Mircea Abrudean.
Cine intră la izolare la domiciliu
Începând cu ieri, 15.03.2020, ora 21:00, toți cetățenii care vin din țările cu peste 500 de cazuri confirmate de COVID-19, intră automat în izolare la domiciliu. Lista acestor țări poate fi consultată pe site-ul Institutului de Sănătate Publică, este o listă actualizată în permanență. În acest moment vorbim de următoarele țări: Austria, Belgia, Danemarca, Elveția, Franța, Japonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Spania, Statele Unite ale Americii și Suedia. Toate persoanele care vin din aceste țări, vor intra direct în izolare la domiciliu, timp de 14 zile.
Apel la români să nu vină acasă de Paști
De aceea, este foarte important mesajul pe care vreau să-l transmit tuturor cetățenilor din județul Cluj, pentru următoarea perioadă. Vă rog foarte mult, să vă anunțați de acest lucru rudele, prietenii, cunoștințele, care intenționează să vină de sărbători acasă: nu vor petrece sărbătorile în condiții normale, vor sta în izolare la domiciliu împreună cu familia, pentru că automat și familia va intra în izolare la domiciliu, sau în carantină în locații special amenajate (dacă vin din Italia). Rugămintea mea este să vă îndrumați cunoștințele și rudele, să nu vină acasă de sărbători, pentru că nu vor petrece sărbătorile așa cum se cuvine.
Măsuri la Permise și Pașapoarte
La nivelul Instituției Prefectului- Județul Cluj, la cele doua servicii comunitare pe care le gestionăm în mod direct, s-au luat următoarele măsuri: la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, s-a decis suspendarea activității de examinare la nivel național (proba teoretică și practică) pentru o perioada de 30 de zile, începând cu data de 17 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației actuale. Activitatea de înmatriculare a vehiculelor funcționează exclusiv pe baza programărilor online.
La Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte, activitatea de preluare a cererilor pentru eliberarea pașapoartelor simple electronice, inclusiv temporare, se va realiza numai pentru persoane care prezintă documente din care rezultă necesitatea unor călătorii care se vor efectua.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Scindare la USR Cluj? Cum VOTEAZĂ parlamentarii USR Cluj, la prezidențiale: Nicușor Dan sau Elena Lasconi

După cutremurul de miercuri din USR, lucrurile nu sunt tranșate la Cluj în privința susținerii unui candidat la președinție. USR a luat azi decizia de a-i retrage sprijinul Elenei Lasconi pentru candidatura la prezidențiale, Nicușor Dan, candidatul independent, devenind favorit. Odată cu retragerea susținerii, Elena Lasconi pierde și finanțarea.
Liderii USR au decis convocarea unui Comitet Politic „luând în considerare pericolul real în care este România”, care să hotărască susținerea lui Nicușor Dan.
Totodată, Elena Lasconi a declarat, pe de altă parte, că nu renunță la candidatură.
Cum VOTEAZĂ parlamentarii USR Cluj, la prezidențiale: Nicușor Dan sau Elena Lasconi
Contactați de Cluj24, doi parlamentarii USR de Cluj au fost unanimi în răspunsul la întrebarea „pe cine vor vota dintre cei doi”.
Deputatul Ciprian Rigman va vota cu Nicușor Dan „având în vedere că așa s-a decis la nivel de partid”.
Senatorul Ciprian Rus va vota de asemenea cu candidatul independent Nicușor Dan, precizând că e singura alternativă pro-europeană capabilă să învingă polul suveraniștilor.
Liderul filialei e cu Lasconi?
Președintele USR Cluj, deputata Oana Murariu, a refuzat să dea un răspuns concret, subliniind că decizia o va lua în urma discuțiilor care vor avea loc la nivelul conducerii locale a partidului.
Aceasta declarase în 1 martie, la podcastul Contraste de pe Cluj24 că, în ceea ce o privește, „candidatul USR pentru Cotroceni este doamna Elena Lasconi”.
”Nimic nu s-a schimbat aici”, spunea, atunci, Murariu.
UPDATE. Murariu nu e decisă
”Ca membru al Biroului Național al USR, am votat azi pentru convocarea unui Consiliu Politic în care să se ia o decizie statutară privind susținerea candidatului Nicușor Dan la alegerile prezidențiale.
Vorbim de sute de membri care vor putea să își facă astfel vocea auzită pe acest subiect și să ia colectiv o decizie, care ne dorim să fie în final cât mai bună pentru România și români.
Nu vorbim de o decizie ușoară, dar trebuie să dăm un test al maturității noastre politice ca partid raportat la interesul României și din acest motiv trebuie ca asumarea să se facă de un for cât mai larg”, a transmis Murariu.
EVENIMENT
Discriminare la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Cluj pentru avocatele care iau concediu de risc maternal

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj a fost sancționată cu avertisment Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pe motiv de discriminare a avocatelor care au solicitat concediu de risc maternal.
Potrivit deciziei CNCD, femeile care activează în profesii liberale (avocat) sunt discriminate la acordarea concediului de risc maternal, iar acestea, membre ale Baroului Cluj, au depus o petiție la CNCD, precizând că au încheiat fiecare în mod individual contract de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Cluj.
În baza acestui contract, petentele aveau obligaţia plăţii unei contribuţii lunare, iar Casa de Asigurări de Sănătate s-a obligat să certifice stagiul de asigurare realizat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.
”Această asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate genera posibilitatea obţinerii mai multor tipuri de concedii şi indemnizaţii, inclusive concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
Avocatele au îndeplinit toate formalităţile legale necesare în vederea obţinerii concediului şi a indemnizaţiei, fiind dovedit riscul maternal prin documente medicale justificative, chestiune care a fost constatată cu ocazia validării şi primirii concediului medical de risc maternal”, se mai arată în decizia CNCD.
Notificate să restituie banii
Dar, surpriză, avocatele din Baroul Cluj au primit câte o notificare din partea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Cluj, prin care le-au fost aduse la cunoştinţă anumite aspecte în legătură cu indemnizaţiile de risc maternal pe care le-au încasat și li s-a pus în vedere să restituie sumele încasate, pe motiv că nu ar fi avut dreptul să primească concedii și indemnizații pentru risc maternal.
Avocatele au considerat ca fiind discriminatorie abordarea CJAS Cluj asupra textelor de lege, în sensul eliminării unei categorii de la beneficiile ce le-au fost acordate prin legea în baza unei simple interpretări abuzive, ”prin care se ține cont doar de anumite texte de lege modificate ulterior, ignorând textele legale existente la momentul încheierii contractului de asigurare și la momentul efectuării plății”.
Dreptate pentru avocate
În urma analizării tuturor actelor depuse, CNCD a dat dreptate avocatelor și a stabilit că în speță operează legea generală potrivit căreia, ”dacă femeia însărcinată este salariată și este asigurată în sistemul public de sănătate, atunci i se cuvine indemnizația de risc maternal”.
”Colegiul Director al CNCD constată că refuzul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Cluj de a aproba avocatelor acordarea dreptului de a beneficia de indemnizaţia de asigurări sociale de sănătate pentru concediul de risc maternal constituie discriminare.
În consecință, decide sancţionarea CJAS Cluj cu avertisment. Recomandă CJAS Cluj să facă demersurile necesare pentru a se asigura că se va include profesiile liberale în categoria persoanelor asigurate care beneficiază de concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal”, se mai arată în decizia CNCD.
Ce este concediul de risc maternal
Concediul de risc maternal se poate acorda în principal femeilor însărcinate care nu sunt în concediu de maternitate și cărora angajatorul nu le poate asigura condiții de muncă fără riscuri pentru sănătatea lor sau a copilului lor.
Concediul de risc maternal poate dura maximum 120 de zile calendaristice. Acesta va fi acordat atât integral, cât și pe perioade fracționate, care, cumulate, să nu depășească acest număr de zile.
Indemnizația de risc maternal reprezintă 75% din media veniturilor lunare ale mamei din ultimele 10 luni dinaintea solicitării beneficiului.
EVENIMENT
”U” Cluj și CFR 1907, amendate pentru incidentele de la derby de Liga Profesionistă de Fotbal

Echipele de fotbal ”U” Cluj și CFR 1907 au fost amendate, miercuri, de Liga Profesionistă de Fotbal pentru incidentele de la derby-ul câștigat de șepcile roșii cu 1-0.
Astfel, se sancționează clubul AS FC Universitatea Cluj cu penalitate sportivă de 16.875 lei, iar clubul FC CFR 1907 Cluj cu penalitate sportivă de 7.500 lei.
În urma derby-ului au fost semnalate mai multe incidente, cel mai grav fiind cel în care un tânăr suporter CFR în vârstă de 19 ani a fost lovit cu o sticlă în față de un suporter al ”U” Cluj.
Suporterul de la ”U”, în vârstă de 38 de ani, a fost plasat sub control judiciar pe 60 de zile.
EVENIMENT
Curtea de Apel Cluj a anulat condamnarea omului de afaceri Cătălin Hideg, investigat de Parchetul European. Se reia procesul

Curtea de Apel Cluj a anulat, miercuri, condamnarea de patru ani închisoare primită în primă instanță de omul de afaceri Cătălin Hideg.
Patronul companiei Sanimed International, a fost condamnat într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro. Procesul va fi reluat de la zero, au decis magistrații clujeni.
Curtea de Apel Cluj a anulat condamnarea omului de afaceri Cătălin Hideg
Acesta este primul dosar investigat în România de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi.
Cătălin Hideg este cel care i-a denunțat la DNA pe foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă. Trimis în judecată în octombrie 2022, Cătălin Hideg a fost condamnat în februarie 2024 de Tribunalul București la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false și spălare de bani. El avea de plătit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene suma de 14.440.459 lei.
Dosar strămutat de la București la Cluj
La apel, dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, însă Înalta Curte de Casație și Justiție l-a strămutat la Curtea de Apel Cluj, iar această ultimă instanța a dispus anularea condamnării, urmând ca procesul să se reia de la zero.
”Admite apelurile formulate de inculpații H.R.C. și SC S. I. I. SRL împotriva sentinței penale nr. 200/F din data de 16 februarie 2024 pronunțată de Tribunalul București pe care o desființează în întregime, cu consecința trimiterii cauzei spre rejudecare la Tribunalul Cluj. Menține măsurile asigurătorii instituite prin ordonanța nr.1.000032/2021 din data de 02.05.2022 a Parchetului European – EPPO – Biroul Central București, cu privire la bunurile inculpaților H. R. C. și SC S. I. I.SRL, până la concurența sumei de 14.440.459 lei în scopul garantării reparării pagubei produse prin infracțiune. Definitivă” se arată în decizia Curții de Apel Cluj.
Fraudă cu fonduri europene
Potrivit EPPO, frauda reținută în sarcina lui Cătălin Hideg și a firmei Sanimed se referă la alocarea de fonduri destinate unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale și reconstrucției biologice RECUMED.
Proiectul RECUMED, finanțat de UE, viza crearea unui centru de cercetare, iar pentru a câștiga o licitație, omul de afaceri a depus mai multe declarații și documente false și inexacte. Acestea erau legate de procedura de acordare a contractului de furnizare de echipamente medicale și de lucrări de construcții necesare pentru proiect. Între 2018 și 2020, omul de afaceri a obținut împrumuturi nerambursabile de peste trei milioane de euro.
El nu a acționat însă izolat, ci în complicitate cu Raluca Ortensia Aelenei, reprezentanta unei companii din Spania, care urma să echipeze centrul de recuperare și să execute lucrările de construcții, susține EPPO, conform Agerpres.
Anchetatorii îi suspectează pe cei doi că au întocmit declarații false prin care atestă că nu sunt în conflict de interese, iar astfel au îndeplinit aparent condițiile legale privind transparența, legalitatea și concurența în procedura de achiziție. Mai mult, procedura de atribuire a contractului a fost simulată prin depunerea de contraoferte fictive în numele altor firme și prin depunerea unor documente false care dovedeau că firma spaniolă îndeplinea condițiile de eligibilitate privind capacitatea tehnică de a derula contractul.
S-au emis facturi false
Conform procurorilor, suspecții au mers chiar mai departe și, după ce au obținut fondurile europene, firma din România a transferat banii în conturile firmei din Spania. Sumele au ajuns apoi la alte companii, cu sedii în Cipru și Portugalia, iar în final o mare parte din bani a fost returnată în conturile beneficiarul inițial din România, prin emiterea unor facturi false.
Ancheta a arătat că valoarea reală a echipamentelor și produselor medicale achiziționate pentru proiect era de circa patru ori mai mică decât cea declarată, iar prețurile inițiale de achiziție au fost negociate și stabilite chiar de primul suspect. Ulterior, valoarea produselor a fost supraestimată prin tranzacții succesive de la furnizorii inițiali prin companii din Cipru, Portugalia și Spania, astfel încât să fie în final vândute beneficiarului din România la prețuri supraevaluate.
Raluca Ortensia Aelenei a ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii și a primit o condamnare cu suspendare.
Cătălin Hideg a devenit cunoscut după ce o firmă a sa a vândut în pandemie statului român 1,7 milioane de măști la prețuri supraevaluate. Firma avea ca obiect de activitate distribuția de băuturi alcoolice și alimente.