ACTUALITATE
VIDEO. Poveste de dragoste şi moarte. Castelul Ciucea. Brâncuşi trebuia să facă mausoleul. La pas prin istoria Clujului (RO-EN)
Castelul de la Ciucea oferă doritorilor multe lucruri interesante, unele prea puţin cunoscute. De el se leagă, printre altele, prietenia dintre Octavian Goga şi Ady Endre. Dar de el se leagă şi o poveste de dragoste, viaţă şi moarte a celor doi soţi proprietari, Veturia şi Octavian Goga. Ne-o relatează istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
Poveste de dragoste şi moarte
„Ne aflăm în faţa locului de veci al soţilor Goga, Octavian şi Veturia, renumitul mausoleu care s-a realizat în decurs de zeci de ani; mă refer la finisarea sa. Realizarea lui s-a făcut în urma unei poveşti frumoase, pe care o relatez aici.
VEZI ALTE ARTICOLE DIN
LA PAS PRIN ISTORIA JUDEŢULUI CLUJ
La un moment dat, în anii 1935-1936, Octavian Goga, văzând locul acesta de unde avem o privelişte extraordinară a comunei Ciucea, i-a spus soţiei sale: uite, aici vreau să avem noi somnul de veci. Acest lucru a fost pe urmă notificat în testamentul său din 1936, cu doi ani înainte de moartea marelui poet”, spune istoricul clujean.
VEZI ŞI:
ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI
Brâncuşi trebuia să facă mausoleul
Un lucru mai puţin cunoscut e şi faptul că monumentul trebuia să fie ridicat de Constantin Brâncuşi.
„Sigur că n-a fost o muncă uşoară. În primul rând, de această muncă s-a ocupat Veturia. Ea, la un moment dat îl contactează pe marele nostru sculptor, Constantin Brâncuşi, care, în lipsă de timp, a declinat oferta. Atunci, Veturia s-a orientat spre Cantacuzino, marele arhitect al perioadei interbelice, care realizează această construcţie frumoasă, cu mozaic de Murano şi care este o dovadă elocventă a iubirii de frumos a ambilor soţi. Vedeţi şi stilul acestei mici capodopere arhitectonice.
Această muncă titanică a fost dusă la împlinire în anii comunismului. Veturia, prin dârzenia ei, a donat la un moment dat, în 1966, castelul statului român, cu condiţia ca mausoleul să fie finalizat şi ca aici să se creeze un muzeu memorial denumit după marele poet Octavian Goga”, istoriseşte Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
*Asociația Cluj24 derulează proiectul „La pas prin istoria judeţului Cluj”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Consiliul Judeţean Cluj.
VIDEO. A story of love and death. The Ciucea Castle. Brâncuși had to make the mausoleum. Walking through the history of Cluj
The Ciucea Castle offers visitors many interesting things, some of which are little known. Among other things, the friendship between Octavian Goga and Ady Endre is connected to him. But a story of love, life and death of the two owners, Veturia and her husband Octavian Goga, is also connected to it. The historian from Cluj, Vladimir Alexandru Bogosavlievici, tells the story to us.
A story of love and death
„We are in front of the burial place of the Goga spouses, Octavian and Veturia, the famous mausoleum that was built over decades; I am talking about its finishing. Its realization was made following a beautiful story, which I reveal here.
At one point, in the years 1935-1936, Octavian Goga, seeing this place from where we have an extraordinary view of Ciucea, said to his wife: <<Look, here I want us to sleep forever>>.
This was later mentioned in his will of 1936, two years before the death of the great poet”, the historian from Cluj says.
Brâncuşi was supposed to make the mausoleum
A lesser-known fact is that the monument was meant to be erected by Constantin Brâncuși.
„Of course, it was not an easy job to do. At first, Veturia took care of it and, at some point, she had contacted our great sculptor, Constantin Brâncuşi, who, due to lack of time, declined the offer. Then, she turned towards Cantacuzino, the great architect of the interwar period, who created this beautiful construction, with Murano mosaic, and which eloquently proves the love of beauty the spouses shared.
This titanic work was brought to fruition during the years of communism. Veturia, through her will, donated the castle to the Romanian state in 1966, on one condition.
She wanted the mausoleum to be completed, and a memorial museum named after the great poet Octavian Goga to be created there”, Vladimir Alexandru Bogosavlievici adds.
*The “Walking through the history of Cluj” project is made by the Cluj24 association, in collaboration with the history teacher Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, and co-financed by the Cluj County Council. (traducere în engleză, Amalia Oprescu)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Un scandal a izbucnit, luni, între doi minori, în incinta Iulius Mall din Cluj-Napoca. Unul dintre ei a fost dus la secția de poliție pentru că avea un cuțit asupra sa. Al doilea minor încă nu a fost identificat.
„La data de 9 septembrie a.c., în jurul orei 12.45, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Secția 3 Poliție au fost sesizați despre un posibil incident între doi minori, în incinta unui centru comercial de pe Strada Alexandru Vaida Voevod, din municipiul Cluj-Napoca.
SCANDAL între doi minori, la Iulius Mall, în Cluj-Napoca. Unul dintre ei avea un CUȚIT
Din primele cercetări efectuate, s-a stabilit că este vorba despre o neînțelegere, între doi tineri.
Unul dintre cei doi, a fost condus la secția de poliție pentru continuarea verificărilor, asupra sa fiind găsit un obiect tăietor-înțepător, care a fost ridicat în vederea continuării cercetărilor.
Celălalt tânăr, nu a fost găsit la fața locului, fiind continuate verificările pentru stabilirea identității acestuia.
În continuare sunt efectuate cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care a avut loc incidentul și pentru luarea măsurilor legale care se impun”, a transmis IPJ Cluj.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. 19 medalii de AUR pentru România la OPEN Kyokushin-kan European Championship 2024
Performanță remarcabilă pentru România la OPEN Kyokushin-kan European Championship 2024, desfășurat pe 7-8 septembrie la BT Arena din Cluj-Napoca. Sportivii români au strălucit, obținând un total impresionant de 19 medalii de aur din cele 52 de locuri I puse în joc, alături de 18 medalii de argint și 36 de bronz.
„Majoritatea medaliilor au fost câștigate de sportivele românce, care au dominat categoriile de vârstă și greutate, cu Dincă Teodora și Crina Teodora Gheorghiu remarcându-se prin victoriile la seniori (premiul I seniori femei, categoria +65 kg kumite – lupte, respectiv premiul I seniori femei, kata – tehnică).
VIDEO FOTO. 19 medalii de AUR pentru România la OPEN Kyokushin-kan European Championship 2024
România a obținut rezultate impresionante și la competiția mondială pentru juniori, OPEN BGN International Cup UNDER12, desfășurată înainte de startul campionatului european. Micii sportivi români, cu vârste sub 12 ani, au dominat competiția, câștigând jumătate dintre medaliile de aur, argint și bronz: 11 locuri I, 12 locuri II și 14 locuri III. Performanțele lor au demonstrat încă o dată potențialul remarcabil al tinerelor talente din Kyokushin-kan și capacitatea României de a forma campioni la toate nivelurile.
La Cupa Internațională s-au remarcat în mod special sportivele clujene Alexandra Baica și Sofia Șerbănescu de la CS BUDO Gym Napoca, care au obținut aurul și, respectiv, argintul la categoria U12 -40 kg.
Cele două competiții organizate deodată au adunat la Cluj peste 600 de sportivi din peste 25 de țări de pe trei continente: Europa, Asia și America de Nord. Acesta a fost cel mai mare eveniment de Kyokushin-kan organizat vreodată în România și s-a desfășurat cu participarea întregului bord al Federației Mondiale Kyokushin-kan din Japonia, în frunte cu Kaicho Hatsuo Royama, președintele federației, cel care a insistat ca această ediție a Campionatului European să fie organizată în România, la Cluj-Napoca.
Au fost două categorii de concurs, Kumite și Kata
Evenimentul sportiv a avut acces liber pentru public și a fost organizat de clubul clujean de kyokushin-kan, CS Budo Gym Napoca, cu sprijinul c România și a Federației Internaționale de Kyokushin-kan.
În cadrul competițiilor au fost două categorii de concurs: Kumite – luptă directă între doi practicanți, bazată pe aplicarea tehnicilor de autoapărare într-un context real și controlat, și Kata – probă de execuție tehnică ce presupune demonstrarea unor serii de mișcări prestabilite, pentru a evidenția precizia, echilibrul și disciplina fiecărui participant.
Participanții au fost împărțiți, la rândul lor, pe categorii de vârstă și greutate: U14 ani (12-13 ani, băieți: 30, 35, 40, 45, 50, 55, 55+ kg / fete: 30, 35, 40, 45, 50, 55, 55+ kg), U16 (14-15 ani, băieți: 40, 45, 50, 55, 60, 65, 65+ kg / fete: 40, 45, 50, 55, 60, 65, 65+ kg), U18 (16-17 ani, băieți: 50, 55, 60, 65, 70, 75, 75+ kg / fete: 50, 55, 60, 65, 65+ kg), seniori (bărbați: 65, 75, 85, 95, +95 kg / femei: 55, 60, 65, 65+ kg).
Competiția s-a desfășurat conform regulilor Kyokushin-kan International Karate-do Organization”, au comunicat organizatorii.
EVENIMENT
Florin Danciu (Cluj24): Dacă ar vota numai militarii, Nicolae Ciucă ar ieși președinte. Cartea nu cred că a scris-o el
Jurnalistul Florin Danciu de la Cluj24 a vorbit, luni, la Prima News despre cartea lui Nicolae Ciucă, ”În slujba țării”, despre care a spus că nu a fost scrisă de liderul PNL, ci crede că a fost scrisă de așa-numiții ”ghost-writer”-i și că ar fi un volum ”fad”.
Jurnalistul Florin Danciu de la Cluj24 a vorbit, luni, la Prima News despre cartea lui Nicolae Ciucă, ”În slujba țării”, despre care a spus că e convins că nu a fost scrisă de liderul PNL, ci crede că a fost scrisă de așa-numiții ”ghost-writer”-i și că ar fi un volum ”fad”.
”La Ciucă avem de-a face cu un obiect de campanie electorală. O parte din carte, câteva zeci de pagini se referă la copilăria lui Ciucă. (…) Avem de-a face cu o carte destul de fadă, sunt convins că nu a scris-o Ciucă, ci un ghost- writer, adică un jurnalist, un scriitor, căruia Ciucă i-a povestit întâmplări din viața sa.
Se practică acest lucru, nu e nicio nenorocire, dar te-ai aștepta să vezi sufletul omului acolo. Pare scrisă de mai mult de o persoană”, a spus Danciu.
Dacă ar vota numai militarii
Întrebat dacă această carte îl va ajuta pe liderul PNL, care este și candidat al liberalilor la prezidențiale, jurnalistul Cluj24 a spus că PNL este într-o fundătură, iar Nicolae Ciucă este acum candidat oficial, și-a lansat cartea, iar de aici înainte urmează să-l vedem pe acesta susținându-și ideile din carte.
”Armata era o mizerie în anii 80, cei mai răi ai comunismului. Nicolae este militar, a fost ministrul Apărării, are un cult pentru armată, ceea ce noi nu avem, aici e marea problemă. Dacă ar vota numai militarii, Ciucă ar ieși președinte”, a mai spus Florin Danciu.
Acesta precizat că una este să scrie un om o carte și alta să relateze cuiva despre evenimente, iar acea persoană să scrie.
”Cartea nu e plicticoasă, mai puțin partea a II-a, care se referă la programe politice, la viziunea despre lume. E o ciorbă călduță ideologică. Dacă aș fi în locul consultanților de la PNL aș da fragmente din carte. Între imaginea lui Ciucă, ca și discurs greoi, plicticos, bolovănos și faptul că a scris o carte, în mintea omului simplu, apare ideea că a scrie o carte, ceea ce nu e ceva simplu”, a precizat jurnalistul Cluj24.
Ciolacu nu va câștiga
În ceea ce privește alegerile prezidențiale, acesta nu crede că Marcel Ciolacu, candidatul PSD, va câștiga prima funcție în stat, declarându-se uimit că cele două partide de la guvernare, PSD și PNL, nu au mers cu un candidat unic la prezidențiale.
”Candidaturile separate avantajează electoratul, competiția va înviora electoratul, este în avantajul democrației. Interesant de văzut cine va intra în turul 2”, a conchis Florin Danciu.
„U” Cluj l-a împrumutat pe mijlocașul Matei Moraru la FCU Craiova 1948. Acesta a jucat în doar trei partide sub comanda lui Sabău în acest sezon.
„FC Universitatea Cluj și formația FC U Craiova 1948 au ajuns la un acord pentru împrumutul mijlocașului Matei Moraru.
„U” Cluj l-a ÎMPRUMUTAT pe mijlocașul Matei Moraru la FCU Craiova 1948
Prin această mutare, fotbalistul în vârstă de 19 ani va avea oportunitatea de a evolua constant la nivelul ligii secunde.
Pe parcursul acestui sezon, Matei a fost utilizat de Ioan Ovidiu Sabău în trei partide, de două ori în Superliga și în partida din Cupa României cu Metalul Buzău”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.
Foto: Facebook FCU Cluj