CLUJ24 TV
VIDEO. Podcast Cluj24 Contraste. Băltărețu (USR):Administrația Clujului, gândită antreprenorial. Boc nu are astfel de experiență

Deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu, unul dintre cei trei membri ai filialei rămași în cursa pentru desemnarea candidatului partidului la Primăria Cluj-Napoca a declarat la podcastul ”Contraste”, realizat de Cluj24, că administrația locală ar trebui să înceapă să fie gândită mai mult antreprenorial.
Invitatul moderatorului Florin Danciu, deputatul USR Cluj, susține că primarul Emil Boc nu are o astfel de experiență antreprenorială, acesta fiind ”om politic în sine”.
Mediul economic, deschidere clară
”Deci a venit Boc, a luat Clujul de foarte jos, și moral, și administrativ, și infrastructură și așa mai departe.
Nu l-a dus foarte sus. L-a dus bine, l-a dus, a accelerat iar, comparativ cu ce s-a întâmplat în celelalte orașe din România, care au fost acaparate iarăși de tot felul de clanuri și de interese și au blocat.
Dar totuși, trebuie să vedem un pic că, oarecum mediul ăsta economic s-a dezvoltat în Cluj după 2004. A fost o deschidere clară, foarte clară și o simt și am văzut și tot experiența mea.
Înaintea mediului administrativ
Dar ce mi se pare mie este că primarul Boc n-a înțeles, de fapt care sunt nevoile reale a acestui mediu.
Pentru că da, avem iarăși, avem multe festivaluri și mă gândesc numai la TIFF, de exemplu, care e un lucru extraordinar. Cu siguranță are meritul lui acolo.
Mie mi se pare că mediul economic, mediul cultural a luat o mult înaintea celui administrativ.
Din păcate, Boc n-a fost în stare să ducă administrativ Clujul la nivelul la care am ajuns la un moment dat. Comunitățile din oraș au luat o înaintea administrației, au depășit-o”, a afirmat Viorel Băltărețu.
Administrația locală, gândită antreprenorial
Acesta consideră că administrația locală trebuie să înceapă să fie gândită mai mult antreprenorial, mai mult pe sprijin tocmai pentru tot ce înseamnă comunitățile astea de la comunități de business, la comunități culturale, oameni.
”Dar să ne ducem până la urmă la oameni, că toate lucrurile astea se întâmplă și cred că Emil Boc și-a atins potențialul de maxim unde a putut să ducă.
Om politic, nu antreprenor
Adică nu mai înțelege foarte bine treaba asta, pentru că știm foarte bine ce a fost el în 1990 și din ce poziție a venit.
Nu are de unde, nu are experiența asta antreprenorială, nu are experiența asta de mediu corect, competitiv și el este om politic în sine, nu are experiență.
OK, are partea asta de constituționalitate, juridic și așa mai departe. E o mare diferență”, a mai spus acesta.
În ceea ce privește o altă problemă a administrației locale, cea privind dezvoltarea spațiilor verzi, Băltărețu a arătat că parcurile din Cluj-napoca trebuie făcute la prețul corect.
”Acuma Boc bate foarte tare pe partea asta cu parcurile. Foarte bine, să facem parcuri, dar să le facem la prețul corect, să le facem adevărate. Bate ca să facem, uite, zice, de școli și de centre educaționale și hub-uri educaționale.
Noi, cei de la USR, le-am propus treaba asta. Bună ziua, de doi ani de zile vorbim de ele și plimbăm niște hârtii. Un primar adevărat acționează și face niște lucruri. Nu se poate. Boc, în douăzeci de ani a primit foarte mulți bani. Uite, și asta e o chestie care ne dăunează.
Bani mulți dați la Cluj
Acum Boc începe să ne tragă în jos, pur și simplu și de la București. Știi ce spun toți pe la ministere? De câte ori mă duc acolo și le zic vreau bani pentru centura metropolitană, vreau bani pentru tren, vreau nu știu ce și așa mai departe. Îți zic băi, ia mai plimbă-te tu…
Deja i-am dat la Boc atâția bani! Și când a fost prim ministru a adus bani la Cluj și când a făcut… zice și voi tot vreți bani?
Problema e dacă te uiți câți bani, că Boc se laudă că foarte mulți bani sunt pe hârtie, foarte mulți bani. Dar ce am făcut cu ei? Centura metropolitană. N-avem”, a adăugat Viorel Băltărețu.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


A fost transmis mesaj RO-Alert de avertizare, cod portocaliu de vreme rea, care vizează mai multe orașe și localități din sud-estul județului Cluj.
Printre acestea se află Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Luna, Moldovenești, Călărași, Căianu.
AVERTIZARE de vreme rea în județul Cluj. A fost transmis un mesaj RO-Alert
Conform ISU Cluj, sunt așteptate averse torențiale, frecvente descărcări electrice sau vânt puternic. Avertizarea este valabilă până la ora 19.40, iar până acum nu s-au înregistrat solicitări din partea cetățenilor.
EVENIMENT
„Dansul care dăruiește”, eveniment caritabil la Cluj-Napoca. Pași de speranță pentru fetițele de la Căsuța Bucuriei

Într-o lume în care fiecare pas poate schimba o viață, Frizzante Dance Studio invită clujenii să celebreze Ziua Internațională a Dansului printr-un gest de solidaritate și iubire. „Dansul care dăruiește” este un eveniment caritabil dedicat sprijinirii fetițelor de la Casa de copii ”Căsuța Bucuriei” din Cluj-Napoca.
”Vom transforma dansul într-un limbaj al inimii, aducând împreună oameni de toate vârstele pentru a oferi speranță și bucurie celor care au cea mai mare nevoie”, au spus organizatorii.
Evenimentul va avea loc marți, 29 aprilie, de la ora 17:30, la Casino în Parcul Central din Cluj-Napoca.
Programul artistic
Momente de dans susținute de Frizzantiștii noștri plini de energie
Participarea specială a Seniorilor de la Centrul de Zi nr. 2 și Clubul Seniorilor Observator
Momente de stand-up comedy și muzică live
Încheiere emoționantă cu părintele Marius Ciprian Pop
Intrarea este liberă, iar donațiile sunt binevenite pentru a sprijini micuțele de la ”Căsuța Bucuriei”.
Despre Căsuța Bucuriei
Casa de Copii ”Căsuța Bucuriei” din Cluj-Napoca este o organizație non-profit, o alternativa la sistemul de îngrijire de stat, care oferă un cămin pentru 10 fetițe din acest sistem.
“Căsuța Bucuriei” asigură un serviciu de tip rezidential pentru copiii care urmează o formă de învățământ la zi, și are misiunea de a asigura accesul copiilor pe o perioadă determinată, la găzduire, îngrijire, reabilitare, sprijin emoţional, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, educație, consiliere psihologică și pregatire în vederea reintegrării familiale, socio-profesionale și eventual adopției.
ADMINISTRAȚIE
Viceprimarul Dan Tarcea: „Îi asigur pe clujeni că nu vom rata niciun euro care se cuvine municipiului Cluj-Napoca”

Viceprimarul Dan Tarcea a dat asigurări clare: „Îi asigur pe clujeni că nu vom rata niciun euro care se cuvine municipiului Cluj-Napoca”.
În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Cluj-Napoca, desfășurată miercuri, 23 aprilie 2025, consilierul local USR Paul Helmer a tras un semnal de alarmă cu privire la gradul scăzut de execuție bugetară înregistrat în primul trimestru al anului. Intervenția sa a avut loc la punctul 2a al ordinii de zi, dedicat aprobării execuției bugetului general al municipiului la data de 31 martie.
„Din ce am observat, este primul an în care nu avem trecut explicit care e gradul de realizare pe partea de venituri și cheltuieli în referatul de aprobare. Am făcut calculele și e vorba de 16,4% pe partea de venituri și 8,31% pe partea de cheltuieli, ceea ce ne duce la cele mai mici valori din ultimii cinci ani”, a declarat Helmer.
Clujenii și-au plătit taxele și impozitele într-un grad mare
Acesta a felicitat clujenii pentru gradul bun de colectare a taxelor și impozitelor: „Aș vrea să felicit clujenii că și-au plătit taxele și impozitele, astfel încât în anul acesta, să avem colectare pe partea de taxe și impozite, atât din partea persoanelor fizice, cât și din partea persoanelor juridice foarte bună”, a mai spus consilierul local.
Încasări slabe din PNRR în primul trimestru
Totodată, acesta și-a exprimat îngrijorarea privind atragerea fondurilor europene și naționale, mai ales în contextul în care, din cele 226 milioane de lei prognozate din PNRR pentru primul trimestru, s-au încasat doar 2 milioane.
„Un semnal de alarmă pe care vreau să îl trag este pe partea de atragere a fondurilor naționale și europene, unde, de exemplu, pe partea de alocări de sume din PNRR aferente componentei de împrumuturi, pe tot anul am prognozat 709 milioane de lei, iar pe primul trimestru, până la 31.03, 226 milioane, iar, după cum vedem, încasările au fost de doar 2 milioane, ceea ce înseamnă doar 1%. Corespunzător, pe partea de cheltuieli stăm la fel de prost pe zona aceasta. Aș vrea să vă întreb ce putem face să ne asigurăm că atragem, totuși, suficiente fonduri europene și bani de la bugetul național?”, a mai arătat Helmer.
„Îi asigur pe clujeni că nu vom rata niciun euro”
În replică, viceprimarul Dan Tarcea a explicat că execuția bugetară se concentrează în a doua jumătate a anului și a dat asigurări ferme cu privire la atragerea fondurilor europene.
„Datele dumneavoastră sunt corecte. Execuția bugetară se întâmplă în partea a doua a anului. La începutul anului, avem restricții de bugetare, până se aprobă bugetul. Ce pot să îi asigur pe clujeni este că nu vom rata nici un ban european și niciun euro care se cuvine municipiului Cluj-Napoca. Nu există niciun proiect din fonduri europene care să fie întârziat din motive imputabile Primăriei municipiului Cluj-Napoca, de aceea îi asigur pe clujeni că banii europeni îi vom atrage în proporție cât mai mare”, a spus Tarcea.â
Clujul, campion la atragerea de fonduri europene
Viceprimarul a amintit totodată că, între 2007 și 2021, Cluj-Napoca a fost lider național în atragerea fondurilor europene, surclasând inclusiv Capitala și sectoarele acesteia.
„Aș vrea să amintesc că în perioada 2007-2021, municipiul Cluj-Napoca a fost campion în atragerea fondurilor europene, am atras cele mai multe fonduri europene din întreaga Românie, depășind sectoarele și Capitala României”, a mai arătat viceprimarul.
EVENIMENT
O fundație a UDMR a cumpărat o vilă de lux, cu vedere la Parcul Central din Cluj-Napoca, cu peste 9 milioane de euro

Fundația pentru Școală a UDMR (Iskola Alapítvány) a plătit 9,1 milioane de euro pentru o impozantă vilă din centrul Clujului, cu vedere spre Parcul Central.
Publicația maghiară Átlátszó Erdély scrie că Fundația pentru Școală fondată de UDMR a achiziționat o vilă pe patru niveluri, cu o suprafață utilă de 1280 mp și o curte de 1767 mp, de pe strada Cardinal Iuliu Hosu din Cluj-Napoca. Potrivit sursei citate, aici va funcționa Biroul Președintelui Uniunii, Kelemen Hunor, care se găsește, în prezent, pe strada Republicii, la Prezidiul Executiv.
Etalare de forță: UDMR cumpără o vilă de lux în centrul Clujului
Contactat de Cluj24, purtătorul de cuvânt al UDMR, deputatul Csoma Botond, nu a dorit să răspundă la întrebările privind recenta achiziție, spunând că nu cunoaște detaliile, responsabilă de aceasta fiind fundația amintită. El nu a dorit nici să confirme dacă biroul liderului Uniunii, Kelemen Hunor, ar urma să fie mutat aici, motivând că nu este în măsură să răspundă în numele acestuia.
Potrivit unui răspuns oferit publicației Átlátszó Erdély de Nagy Zoltán Levente, reprezentantul Fundației pentru Școală, achiziționarea acestei clădiri a fost necesară pentru a oferi un spațiu de lucru celor circa 20 de angajați din Cluj ai fundației, pentru care sediul deținut anterior a devenit neîncăpător.
Potrivit acestuia, casa, construită la începutul secolului XX, a fost modernizată complet, extinsă și amenajată pentru a funcționa ca o clădire de birouri. El a confirmat și că o parte a conducerii executive a UDMR ar urma să folosească, de asemenea, acest spațiu.
Tranzacție neobișnuită, sursa fondurilor – necunoscută
Publicația maghiară arată că nu este clar dacă pentru achiziționarea vilei s-au folosit fonduri guvernamentale maghiare sau din alte surse.
Publicația mai semnalează o mișcare neobișnuită în tranzacția realizată de Fundația pentru Școală: în loc să achiziționeze doar vila de lux din centrul Clujului, fundația a cumpărat întreaga firmă de dezvoltare imobiliară, Adalgo Mirus SRL, deși compania nu are o situație financiară prea grozavă: în 2023, firma a raportat pierderi de peste 300.000 de euro și datorii de 3 milioane, iar anterior aparținea fraților Sorin și Raul Gadola, fiii cunoscutul om de afaceri clujean Ștefan Gadola.