EVENIMENT
VIDEO. „O să mă schimb de acum încolo”. Primul transplant hepatic de la Cluj, o poveste de speranță și recunoștință
Sâmbătă a avut loc primul transplant hepatic de la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj, intervenție ce oferă o nouă șansă la viață unei tinere 25 de ani care suferea de ciroză hepatică.
Alexandra Tănase, o tânără de 25 de ani din București cu insuficiență hepatică acută de etiologie autoimună, a primit o nouă șansă la viață în urma unui transplant hepatic realizat la Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie Cluj. Intervenția a marcat o premieră medicală pentru oraș și pentru regiune, fiind prima de acest fel din istoria unității medicale.
Primele cuvinte după operație: „O să mă schimb”
Mariana Tănase, mama pacientei, a vorbit cu emoție despre această experiență, în cadrul unei conferințe de presă organizată la unitatea medicală.
„În momentul acestea îi este foarte foame și cred că este și puțin obosită după anestezie și totul prin ce a trecut. Dar e o luptătoare și e foarte bine din ceea ce ne-au transmis medicii. Ei sunt optimiști, și noi suntem foarte optimiști. (…)
Primele cuvinte, ieri, când am văzut-o, au fost: «O să mă schimb de acum încolo». Urmat de «Mi-e foame». Are mai multe vise, unul dintre ele, îi place să călătorească și și-ar dori să facă asta. (…) Ea era o tipă închisă în ea, cumva antisocială, probabil și conform vârstei, dar și din cauza bolii. În ultima perioadă simțea că nu mai vrea să facă nimic, că nu mai are pentru ce să lupte. Cu toții am încercat să îi ridicăm moralul și să o facem să treacă mai ușor peste”, a mărturisit mama tinerei.
Boala, descoperită în 2016
Greutățile Alexandrei au început în 2016, când tânăra a descoperit întâmplător că suferă de o boală hepatică gravă, în urma unor analize de rutină. După luni de căutări și tratamente ineficiente, starea ei s-a deteriorat.
„În 2016 am depistat întâmplător, în urma unor analize de rutină, faptul că transaminazele au fost foarte crescute. Din păcate am găsit cu greu un diagnostic, după câteva luni. Ulterior, am primit un tratament care s-a dovedit a fi incorect. De aceea, am ajuns la Cluj în această situație. Nu se aștepta nimeni să se degradeze atât de repede într-un timp atât de scurt”, a mai arătat mama pacientei.
Transplantul salvator a apărut „nesperat” de repede
Transplantul a venit însă rapid: Alexandra a petrecut doar câteva luni pe lista de așteptare până când medicii au găsit un organ compatibil.
„După transplant am așteptat nesperat de puțin, doar cinci luni, cred că Dumnezeu așa a vrut. E un lucru care nu poate decât să ne bucure. Știam că aici vom ajunge la un moment dat, toată lumea ne spunea că aici vom ajunge. Suntem încrezători și ea are o șansă la viață”, a mai arătat Mariana Tănase.
Prelevarea a avut loc la Spitalul Clinic de Urgență București în dimineața aceleiași zile, donator fiind un bărbat de 40 de ani aflat în moarte cerebrală. Familia îndurerată și-a dat acordul pentru donarea organelor și țesuturilor, salvând încă trei vieți, pe lângă cea a Alexandrei.
Mesaj de mulțumire pentru familia donatorului
Cuvintele de mulțumire ale mamei sunt îndreptate atât către echipa medicală, cât și către familia donatorului, care a luat decizia salvatoare de a oferi o nouă viață.
„Nu am cuvinte despre echipa medicală de aici, am avut parte de oameni, în primul rând. Nu am cuvinte. Îi mulțumim din suflet familiei care a fost de acord cu donarea organului și le transmit condoleanțe. Nu îmi găsesc cuvintele. Fără acea persoană, copilul meu nu ar fi avut această șansă la viață. Îmi pare foarte rău pentru pierderea suferită de familie dar ne bucurăm că a luat această decizie”, a mai spus femeia.
Emoțiile sunt puternice, iar mama descrie perioada post-transplant ca un adevărat carusel: „E un întreg carusel de bucurie și de emoție, e o perioadă critică, mai e un hop de trecut. Încerc să îmi fac curaj că o să fie bine”.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ECONOMIE
Cursul dolarului a scăzut la valorile de la începutul lui octombrie, după ultimul anunț al lui Donald Trump

Anunțul făcut preşedintelui Donald Trump privind o suspendare de 90 de zile a suprataxelor vamale „reciproce”, cu excepţia Chinei, în cazul căreia le-a majorat la 125%, a relaxat piețele financiare și a determinat creșterea apetitului pentru risc.
Leul, însă, nu a putut profita de sentimentul din piață, de care au beneficiat celelalte monede de la marginea zonei euro, în condițiile în care presiunile de depreciere sunt ridicate, arată analistul economic Radu Georgescu.
Cursul leu – euro după acest anunț
Radu Georgescu precizează că leul nu a “profitat” și din cauza încetinirii ritmului de creștere a economiei românești.
Conform estimărilor INS, PIB-ul anului trecut a fost de 1.760,11 miliarde de lei, mai mult cu doar 0,8% faţă 2023, în timp majorarea din ultimul trimestru din 2024 a fost de doar 0,5% comparativ cu perioada similară din 2023.
Pe acest fond, cursul euro a scăzut marginal de la 4,9775 la 4,9772 lei, în timp ce culoarul de tranzacționare s-a restrâns la 4,977 – 4,978 lei.
Indicele ROBOR la trei luni a revenit de la 5,89
Piața monetară a rămas calmă, arată analistul economic Radu Georgescu, dar se observă o ușoară tendință de creștere a indicilor ROBOR, după decizia BNR de a menține dobânda de referință la 6,5%. Banca centrală a semnalizat, de asemenea, o tendință de creștere a inflației până la jumătatea anului.
Joia aceasta, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a revenit de la 5,89 la 5,90%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 5,98 la 5,99%, iar cel la 12 luni a stagnat la valoarea stabilită miercuri de 6,07%.
Care este cursul leu-dolar
Creșterea apetitului pentru risc a apreciat euro de la un minim de 1,0943 la 1,1088 dolari, aproape de maximul atins vinerea trecută de 1,1109 dolari. În piața locală, cursul monedei americane a coborât de la 4,5115 la 4,5061 lei, o valoare similară fiind înregistrată la începutul lui octombrie trecut, arată Radu Georgescu.
Cererea de monedă elvețiană se menține ridicată, dar aceasta nu a mai coborât sub pragul de 0,93 franci/euro, astfel că media ei a scăzut de la 5,3594 la 5,3426 lei. Lira sterlină a recuperat o parte din pierderile suferite zilele trecute iar cursul ei a crescut de la 5,7821 la 5,7999 lei.
Prețul aurului a crescut
Prețul gramului de aur a crescut de la 441,8413 lei la 450,7054 lei, evoluție determinată de aprecierea metalului galben la 3.068,30 – 3.135,60 dolari/uncie.
Media monedelor din regiune s-a apreciat la 4,2644 zloți/euro, respectiv 405,97 forinți/euro.
Criptomonedele au profitat de aprecierea companiilor din domeniul tehnologiei listate la New York. Bitcoin a crescut la 81.324 – 82.704 dolari, față de minimul de 74.617 atins miercuri. Ethereum, care a coborât în ziua precedentă până la 1.390 dolari a urcat la 1.582 – 1.671 dolari.
EVENIMENT
Pentru iubitorii de dulciuri. Festivalul ciocolatei, în weekend la Cluj. E prima ediție în afara Capitalei

Clujul va găzdui, în acest weekend, un festival al ciocolatei.
Chocolate Saga are prima ediție locală între 11 și 13 aprilie, la Chios, în Parcul Central.
Festivalul ciocolatei la Cluj
Ciocolatierii români cresc ca număr de firme, dar și ca profesionalism. Aproape jumătate din branduri sunt poziționate in vestul țării. De aceea, prima ediție a festivalului ciocolatei din afara capitalei începe vineri 11 aprilie, la Cluj, arată organizatorii festivalului.
Astfel, în ultimii ani, antreprenorii locali din domeniul dulciurilor au demonstrat o creștere remarcabilă, atât în ceea ce privește numărul de afaceri nou-înființate, cât și în calitatea produselor artizanale.
Dulciurile românești capătă identitate
“Vestul țării s-a remarcat ca o zona creativa, cu aproape jumătate din brandurile autohtone dezvoltate aici. Este un semn clar că dulciurile românești capătă identitate și valoare adăugată”, spune Adina Istrate, organizator Chocolate Saga.
Evoluția vine pe fondul unui interes tot mai mare al consumatorilor pentru produse autentice, cu povești locale și gusturi originale, ceea ce oferă antreprenorilor din domeniu oportunitatea de a-și construi branduri solide, competitive nu doar pe piața internă, ci și la export.
Ciocolată pentru toate gusturile
Va fi ciocolată pentru toate gusturile și activități pentru familie:
- Ciocolată albă: pentru cei care cred în unicorni și în magie.
- Ciocolată roz: pentru visători și romantici incurabili.
- Ciocolată cu lapte: clasică, ca o îmbrățișare caldă.
- Ciocolată cu caramel: pentru cei care iubesc gusturile surprinzătoare.
- Ciocolată neagră: pentru cei care apreciază intensitatea și profunzimea.
- Ciocolată de casă: ca la mama acasă, cu multă dragoste.
- Ciocolată explozivă: pentru cei care vor să simtă fiorul pe limbă.
Biletele sunt disponibile AICI.
EVENIMENT
Serviciul ALOPEDI, tot mai solicitat. Peste 3.400 de părinți au cerut sfatul medicilor clujeni în primele 3 luni ale anului

Peste 3.400 de părinți au beneficiat, în primele trei luni ale anului 2025, de sfaturile medicale oferite prin intermediul serviciului gratuit de telemedicină ALOPEDI – 0364 917, gestionat de Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj.
Pentru peste 250 de copii a fost recomandată evaluarea de urgență.
Serviciul ALOPEDI de la Cluj, tot mai solicitat
În perioada ianuarie – martie au fost înregistrate 3.417 apeluri la acest call center destinat urgențelor pediatrice. Majoritatea solicitărilor, mai exact 71,76%, s-au finalizat cu recomandări care au permis îngrijirea copiilor la domiciliu, părinții fiind informați despre semnele care impun prezentarea la un consult medical direct.
Pentru 253 de copii, însă, a fost recomandată evaluarea de urgență, în primele două ore de la apel, iar în patru cazuri a fost necesară intervenția Serviciului de Ambulanță.
Febra, cel mai mare “inamic” al părinților
Cele mai frecvente motive pentru care părinții au cerut sprijin medical au fost febra și problemele respiratorii, o situație frecventă în sezonul rece.
Din totalul apelurilor, 1.191 au provenit din alte județe decât Cluj, în timp ce 15 apeluri au fost efectuate de părinți români aflați în afara granițelor țării. Capitala se află în topul orașelor care au apelat la acest serviciu
„Profesionalism, dăruire, eficiență și promptitudine sunt doar câteva dintre cuvintele ce definesc acest serviciu de telemedicină și specialiștii care deservesc ALOPEDI. Ne bucurăm că părinții au în continuare încredere în sfaturile și recomandările medicilor și le reamintim faptul că serviciul nostru de sfat pediatric telefonic este disponibil 24 de ore din 24, șapte zile din șapte”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, instituție care are în subordine spitalul.

Florin Bercean a fost ales, joi, în funcția de președinte al Federației Române de Judo.
Clujeanul a fost votat de 106 membri, în timp ce contracandidatul său, George Teșeleanu, a primit 71 de voturi. Un vot a fost anulat.
Florin Bercean va conduce Federațiia Română de Judo
La Adunarea Generală de alegeri, care a avut loc la Râmnicu Vâlcea, au participat 180 de reprezentanți ai cluburilor afiliate la FRG, 178 având drept de vot. Florin Bercean, care ocupa până în acest moment funcția de vicepreședinte al FRJ, îl înlocuiește astfel în funcția de președinte pe Cozmin Gușă, care a condus federația timp de două mandate, din 20 februarie 2017. Acesta nu a mai dorit să candideze, potrivit Agerpres.
În vârstă de 62 de ani, Florin Bercean a coordonat activitatea lotului olimpic de judo al României în perioada 1997-2021, cea mai importantă realizare a sa fiind medalia de aur câștigată de Alina Dumitru, la Jocurile Olimpice din 2008.
Florin Bercean s-a născut la 13 februarie 1963, în Cluj-Napoca. Este Cetățean de onoare al Municipiului Cluj-Napoca, titlu primit în anul 2012. Este antrenor emerit, iar în 2008 și 2012 a primit titlul de Antrenorul anului în Europa. În 2024 a fost distins cu Ordinul „Excelența Olimpică”, acordat de Comitetul Olimpic și Sportiv în cadrul Galei „110 ani de olimpism în România”.
Foto: Florin Bercean/ Facebook