EVENIMENT
VIDEO. O femeie cu probleme psihice trăiește sub cerul liber, în zona gării din Cluj. Autoritățile locale au „mâinile legate”
Cazul unei femei fără adăpost, cunoscută în zona gării din Cluj-Napoca, scoate la iveală o serie de limite ale sistemului de asistență socială în ajutorarea celor vulnerabili.
În zona gării din Cluj-Napoca, o femeie trăiește de mai multă vreme sub cerul liber, dormind pe peroane sau pe băncile din jur. Conform informațiilor clujenilor care s-au interesat de situația sa, femeia provine din orașul Beclean, însă nu se știe dacă aparținători care ar putea avea grijă de ea.
„Este vorba despre o doamnă fără adăpost care trăiește și doarme în gară sau pe băncile din jur. Din cercetările făcute, este din Beclean, dar nu știu dacă are aparținători sau cum o cheamă pentru că cei de la poliția locală sau doamnele de la centrul de îngrijire nu vor să îmi zică mai multe detalii”, a povestit un clujean.
Poliția Locală a ridicat-o de pe străzi de zeci de ori
Situația femeii este binecunoscută și autorităților. Într-un răspuns oficial trimis de Primărie către Cluj24, se menționează că femeia a fost transportată de mai multe ori la Centrul Social de Urgență de pe strada Dragoș Vodă, în perioada 2022-2024: de 9 ori în 2022, de 15 ori în 2023 și de 41 ori în 2024.
În total, în cursul celor trei ani, aceasta a fost dusă la centrul de urgență de 65 de ori, ultima oară chiar în 28 octombrie 2024, însă ar fi refuzat să rămână în mod repetat.
Femeia, cunoscută cu afecțiuni fizice și psihice
Femeia are o stare de sănătate precară, prezentând semne atât de afecțiuni fizice, cât și de tulburări psihice. Aspectul neîngrijit și condițiile de viață nesanitare atrag atenția trecătorilor.
„Din păcate cei de la poliția locală și doamnele de la centrele de îngrijire sunt iritate de acest subiect și sătule de acest caz și am primit răspuns de genul «mai lăsați-ne cu ea că nu avem ce îi face». Este o problemă cu grave probleme fizice, cât și cu probleme psihice.
Săraca tremură extrem de tare, miroase foarte urât și cei de la locală au zis că dacă ea nu merge de bună voie să se spele, ei nu au ce face și o pot duce cu forța. Păi cum oare o persoană cu probleme ar putea merge singură când nici nu știe pe ce lume trăiește????”, mai arată clujeanul.
„La insistențele personalului de a se igieniza, aceasta a devenit agresivă”
Autoritățile locale arată însă că intervențiile lor sunt limitate, în condițiile în care femeia se opune ajutorului oferit. Femeia ar fi refuzat de mai multe ori să accepte sprijinul oferit, inclusiv igienizarea, devenind recalcitrantă și agresivă cu personalul instituției.
„În anul 2024, când această persoană a fost identificată de către echipaje ale Direcției Generale Poliția Locală și transportată la Centrul Social de Urgență, aceasta a refuzat serviciile oferite în cadrul centrului de fiecare dată. La încercările personalului Centrului Social de Urgență de a o ajuta să se igienizeze, doamna a refuzat de cele mai multe ori; mai mult de atât, la insistențele personalului de a se igieniza, aceasta a devenit agresivă, atât verbal cât și fizic, amenințând infirmiera cu diferite obiecte”, se arată în răspunsul Primăriei Cluj-Napoca.
„De ce oare cu mine este caldă și îmi mulțumește mereu?”
Clujeanul se întreabă de ce femeia, despre care autoritățile ar arăta că are ieșiri agresive, este totuși calmă și recunoscătoare în interacțiunile cu el.
„Pe acest suflet o cunoaște toată lumea din gară, s-au făcut zeci de sesizări și nu se face nimic altceva decât o dată la ceva timp o spală și o lasă iar pe stradă că cică nu vrea să stea. Și cică este violentă și mă întreb de ce oare cu mine este caldă și îmi mulțumește mereu și cu poliția locală și cu doamnele de la centrul de îngrijire e violentă? Doar întreb”, se mai întreabă clujeanul care ne-a semnalat cazul femeii.
Femeia nu ar fi eligibilă pentru cazare în centrele Primăriei
Conform regulamentului de funcționare al centrului social, cazarea este permisă doar persoanelor apte din punct de vedere fizic și psihic să rămână în colectivitate și să respecte anumite reguli. În plus, legislația în vigoare exclude de la cazare persoanele care prezintă episoade psihotice active sau cunoscute pentru comportament violent, iar centrul poate găzdui doar persoane care solicită în mod voluntar serviciile oferite, a mai arătat Primăria.
„Toată lumea dă din umeri și zice că nu are ce să îi facă”
Problema este că, în cazurile complexe, precum cel al femeii în discuție, există provocări pentru acordarea asistenței sociale. Dacă femeia are un diagnostic psihiatric, acest lucru poate deschide posibilitatea unui tratament corespunzător în cadrul unui spital de specialitate, urmat de un transfer într-o unitate de îngrijire pe termen lung. Totuși, până în prezent, intervențiile par să se limiteze la măsuri temporare, fără un plan clar de reabilitare sau de asistență specializată continuă.
„Toată lumea dă din umeri și zice că nu are ce să îi facă și totuși există soluție și nimeni nu face nimic și anume să fie internată la un spital de psihiatrie din Cluj, să îi dea tratament și după să o ducă la Spitalul din Borșa dar clar dacă nimănui nu îi pasă nu se va întâmpla. Cei de la centrul de îngrijire mi-au spus că doamna este pe liste la Borșa. Păi dacă este, asta înseamnă că are certificat că este bolnavă psihică, dacă nu are înseamnă că am fost mințit”, a conchis acesta.
Primăria caută soluții pe termen lung în acest caz
Primăria a dat asigurări că Direcția de Asistență Socială și Medicală, Serviciul Asistența Persoanelor Vârstnice a fost informată în mod corespunzător și că se iau măsuri pentru a găsi soluții pe termen lung.
„În data de 29.10.2024 a fost sesizată Direcția de Asistență Socială și Medicală, Serviciul Asistența Persoanelor Vârstnice pentru a se lua măsurile legale în conformitate cu prevederile Legii 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale și a Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, să nu mai locuiască sub cerul liber, având în vedere starea de sănătate și igienă a acesteia dar și pentru faptul că urmează sezonul rece”, se mai arată în răspunsul municipalității.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Motivare CCR: Alegătorii, dezinformați. Unul dintre candidați a beneficiat de o promovare agresivă. Proces electoral viciat
Procesul electoral privind alegerea preşedintelui României a fost viciat pe toată durata desfăşurării lui, arată vineri Curtea Constituţională a României (CCR), în motivarea deciziei de 10 pagini prin care a anulat scrutinul prezidenţial, citată de Agerpres.
„Curtea constată că procesul electoral privind alegerea Preşedintelui României a fost viciat pe toată durata desfăşurării lui şi în toate etapele de multiple neregularităţi şi încălcări ale legislaţiei electorale care au distorsionat caracterul liber şi corect al votului exprimat de cetăţeni şi egalitatea de şanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent şi echitabil al campaniei electorale şi au nesocotit reglementările legale referitoare la finanţarea acesteia. Toate aceste aspecte au avut un efect convergent de desconsiderare a principiilor esenţiale ale alegerilor democratice”, se arată în document.
De asemenea, potrivit judecătorilor CCR ”caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat prin faptul că alegătorii au fost dezinformați prin intermediul unei campanii electorale în cadrul căreia unul dintre candidați a beneficiat de o promovare agresivă”.
Proces electoral viciat
În document, citat de Hotnews, judecătorii Curții spun că, după declasificarea documentelor prezentate în ședința CSAT, au constatat că procesul electoral „a fost viciat pe toată durata desfășurării lui”, iar „toate aceste aspecte au avut un efect convergent de desconsiderare a principiilor esențiale ale alegerilor democratice”.
„În prezenta cauză, caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat prin faptul că alegătorii au fost dezinformați prin intermediul unei campanii electorale în cadrul căreia unul dintre candidați a beneficiat de o promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral și prin exploatarea abuzivă a algoritmilor platformelor de social-media”, se arată în motivare.
”Denaturarea manifestării de voință a alegătorilor”
”Manipularea votului a fost cu atât mai evidentă cu cât materialele electorale de promovare a unui candidat nu au purtat însemnele specifice publicității electorale conform Legii nr.370/2004. În plus, candidatul a beneficiat și de un tratament preferențial pe platformele de social-media, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voință a alegătorilor”, se arată în motivarea CCR.
De asemenea, potrivit Curții, „egalitatea şanselor trebuie garantată tuturor candidaţilor şi partidelor şi trebuie să stimuleze statul să adopte o atitudine obiectivă și imparţială faţă de ei şi să aplice aceeaşi legislaţie în mod echitabil tuturor”.
”Cheltuielile pentru publicitate electorală pot fi limitate pentru a garanta egalitatea şanselor [a se vedea și pct.18 și 21 al Raportului explicativ la Codul de bune practici în materie electorală. Linii directoare şi raport explicativ, adoptat de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), în cadrul celei de-a 52-a sesiuni plenare (Veneţia, 18-19 octombrie 2002)]”.
”Totodată, egalitatea de șanse trebuie evaluată și prin prisma comportamentului electoral al competitorilor, în privința utilizării rețelelor sociale, a noilor tehnologii, a sistemelor de inteligență artificială și a finanțării campaniei electorale”.
„Un candidat a încălcat legislația electorală referitoare la finanțarea campaniei”
„În prezenta cauză, Curtea ia act de faptul că un candidat a încălcat legislația electorală referitoare la finanțarea campaniei pentru alegerile prezidențiale”
”Astfel, declarațiile depuse la Autoritatea Electorală Permanentă ale unuia dintre candidați referitoare la bugetul său de campanie, pe care l-a raportat ca fiind 0 lei, sunt în contradicție cu datele prezentate în „Notele de informare” ale Ministerului Afacerilor Interne – Direcția Generală de Protecție Internă și a Serviciului Român de Informații”
”Or, este de notorietate că o campanie electorală presupune costuri și cheltuieli importante, iar situația analizată relevă o incongruență evidentă între amploarea campaniei desfășurate și inexistența asumată de candidat în privința cheltuielilor efectuate. A fost, astfel, încălcat principiul transparenței finanțării campaniei electorale, fiind induse suspiciuni cu privire corectitudinea desfășurării alegerilor”, se mai arată în motivare.
CCR a anulat, vineri, primul tur al alegerilor prezidențiale.
Cele 10 pagini ale motivării
Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, este propus de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) de la Cluj-Napoca drept candidat comun la prezidențiale din partea PNL-USR.
”ICDE îl propune Nicușor Dan candidat comun la prezidențiale din partea PNL-USR. Este nevoie de o platformă comună civico-politică, cu o agendă de direcții prioritare, și de un candidat care să poată fi acceptat de ambele partide”, a declarat, vineri, președintele ICDE, Valentin Naumescu, pentru Cluj24.
EVENIMENT
Ajutoarele lui Moș Crăciun, PREMIATE în Iulius Mall Cluj. Cadouri în VALOARE totală de peste 40.000 de euro
Sharing is caring, iar în această perioadă fiecare dintre noi se gândește la cei dragi. Ce le putem oferi în dar pentru a ne arăta recunoștința și cum să le aducem câteva momente de bucurie? Iulius Mall Cluj îi premiază pe cei care se dovedesc a fi printre cele mai harnice ajutoare ale Moșului, astfel că, fiecare are șansa să câștige unul dintre cadourile, a căror valoare cumulată este de peste 40.000 de euro.
Până pe 23 decembrie 2024, Iulius Mall Cluj te premiază la cumpărături, pentru că toată lumea merită un cadou în această perioadă. Dacă faci parte din echipa care îl ajută pe Moș Crăciun și vii cu cel puțin două bonuri (din aceeași zi), de la două magazine diferite, a căror sumă cumulată este de cel puțin 600 de lei, primești pe loc un dar din partea Iulius Mall. Dacă ai un bon de la hipermarketul Auchan, trebuie să știi că este necesar să ai și un alt bon de minimum 200 de lei de la alt magazin din Iulius Mall Cluj. Regulamentul campaniei este disponibil pe site-ul Iulius Mall.
Ajutoarele lui Moș Crăciun, PREMIATE în Iulius Mall Cluj. Cadouri în VALOARE totală de peste 40.000 de euro
Centrul de premiere se află în zona magazinului iStyle din Iulius Mall Cluj. Aici poți să primești pe loc vouchere la: Teilor, Obsentum, Il Passo, Wonderland, My Geisha, Jacadi, Marty, Cărturești, Nordsee, Totto Space, Gerovital, Altex, Magnolia, Meli Melo, Spartan, Cheesy Pasta, U-Man, AlecoAir sau răcoritoare. În fiecare zi a campaniei, primele 166 de persoane înscrise sunt premiate.
Vino în Iulius Mall, pregătește cele mai speciale daruri pentru familie și prieten, iar noi te premiem!
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Licitație caritabilă pentru ”Căsuța Bucuriei” Cluj. Un tricou al U-BT și o minge de baschet, vândute cu 5.600 lei
Cea de-a treia ediție a evenimentului caritabil „Dăruieşte cu Bucurie”, organizat pentru a strânge banii necesari casei de tip familial ”Căsuța Bucuriei” Cluj-Napoca, a reunit zeci de clujeni cu dare de mână care au urmărit un concert de colinde și un spectacol de dans, dar au și licitat, cu generozitate, pentru mai multe obiecte unice.
”Toate fondurile strânse din licitație și donații vor fi folosite pentru a le oferi fetelor de la Căsuța Bucuriei un viitor mai bun”, au spus organizatorii.
Amfitrionul serii a fost actorul Bogdan Bob Rădulescu.
Licitație cu strigare
Licitația caritabilă cu obiecte unice a inclus, printre altele, un set de colecție al echipei masculine de baschet U-Banca Transilvania, o minge de baschet și un tricou al căpitanului Patrick Richard, semnate de jucători, care a început de la un preț de 1000 de lei și a fost adjudecat cu 5600 de lei.
Au mai fost scoase la vânzare un tablou al lui Ioan de Moisa, mai multe tablouri ale Margaretei Tighinean, un voucher pentru o cină cu chef Adi Hădean, tricou si flanele ale echipei CFR Cluj semnate de antrenorul Dan Petrescu si jucători, un desen al Celinei Cordoș, tricoul campionilor de la Astra Giurgiu, tricoul echipei Universitatea Cluj Rugby, semnat de jucătorii echipei, tricou semnat de echipa României de Canotaj, câștigătoare a unei medalii al Jocurile Olimpice de la Paris, centura neagră a judoka Simona Richter + o poză cu autograf.
”Căsuța Bucuriei”, înființată în decembrie 2014, are în îngrijire 10 fete. Sediul casei de copii este pe strada Dragoș Vodă nr. 8 Cluj-Napoca.