Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

VIDEO Ministerul Sănătății: Pacienții cu Covid-19 nu vor mai fi transferați pentru tratament la distanțe mari de casă

Publicat


Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat astăzi că prin Ordinul 434, care a fost publicat în Monitorul Oficial, pacienții nu vor mai trebui să fie transferați la distanțe mari de localitatea de domiciliu.

„Prin modificarea Ordinului 555 se vor rezolva câteva probleme cu care pacienții care se confruntă. Printre acestea, transeferul pacienților cu Covid-19 la mare distanță de localitatea de doiciliu. Vor fi acum locuri în spitale de nivel 1 și 2 pentru acești pacienți”, a spus Vlad Voiculescu.

Acest Ordin de ministru va rezolva, a spus ministrul, și asistența medicală improprie pentru bolnavii care au în plus față de Covid-19 și alte afecțiuni cronice sau acute.

„Aceștia nu vor mai trebui să fie tranferați în spitale Covid-19 sau suport Covid, ci vor fi tratați în cât mai multe spitale aproape de localitatea de domiciliu”, a mai spus ministrul.

De asemenea, acest ordin va da posibilitatea unor medici cu specialități medicale conexe să-i susțină, legal, pe cei care lucrează în specialități ca pneumologie sau infecțioase

Numărul paturilor la ATI depășește acum 1.500

Numărul de paturi de Terapie Intensivă pentru pacienți infectați cu Covid-19 a ajuns la peste 1.500, a declarat,ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, apreciind că situația de la secțiile ATI nu este „tocmai relaxată”.

„Azi sunt de 1.573 de paturi de Terapie Intensivă. Ne apropiem de targetul de 1.600, menționat și de premier”, spune ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

„Astăzi avem 1.435 de paturi ocupate. Peste 1.400 de paturi ocupate. Asta ar trebui să ne dea o imagine asupra situației în care ne aflăm, situație nu tocmai relaxată”, a mai spus Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății, „consternat și furios” în urma protestelor care au ajuns în curțile spitalelor

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu s-a declarat „consternat și furios”, nu pentru că au fost proteste, ci pentru că în multe județe acestea s-au îndreptat împotriva personalului medical.

În opinia lui Vlad Voiculescu, „s-a ajuns cam departe”, în special în ceea ce privește violența și agresivitatea la adresa medicilor și a personalului din spitale.

„Nu este acceptabil. Nici în războaie nu se atinge nimeni de medici, de infirmieri, de asistente, în general de cei care poartă haina albă și au grijă de cei care au nevoie”, afirmă ministrul.

Acesta adaugă că oamenii care au mers în curțile spitalelor să protesteze, cu precădere în Bacău la Galați, au greșit.

În aceste spitale sunt oameni care se luptă pentru propria viață și de multe ori în fața spitalelor sunt aparținători care așteaptă vești bune: „cu siguranță nu așteaptă ca cei care ar trebui să se concentreze în a-i salva, a-i ajuta să fie înjurați, să fie învinovățiți de lucruri care nu au nicio legătură cu realitatea”.

Astfel de acțiuni nu ar trebui să se mai întâmple, a afirmat Vlad Voiculescu.

Sursa: Mediafax

Foto: Arhivă



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Dacă-i MUSAI, cu plăcere. Primarul Clujului vrea trei PUNCTE de la București, după partida Dinamo-„U”

Publicat

boc u cluj (2)

Primarul Clujului, Emil Boc, își dorește toate cele trei puncte în partida Dinamo-„U” Cluj ce se va desfășura luni seara, scrie GSP.

În plină ascensiune, pe loc de play-off și calificată în „sferturile” Cupei României, „U” Cluj are următoarea oprire în Capitală, pe terenul penultimei clasate, Dinamo, într-o reeditare a „barajului” din 2022. Apropiat de echipă, primarul Clujului a setat obiectivul ardelenilor pentru meciul de luni seara.

Dacă-i MUSAI, cu plăcere. Primarul Clujului vrea trei PUNCTE de la București, după partida Dinamo-„U”

„Trebuie să venim cu puncte de la Dinamo! În meciul cu Rapid a fost o singură echipă pe teren din minutul 27. Asta arată că Universitatea Cluj poate juca de la egal la egal cu oricine. (…) Asta arată capacitatea echipei.

Avem mai mulți jucători buni pe același post și există competiție. Atunci când ai jucători buni și ai concurență, apare performanța.

Nu știu cum au reușit Radu Constantea și Neluțu Sabău să construiască o echipă care să aibă și această atmosferă. Universitatea Cluj este o familie, dar există și o competiție atât de necesară. Echipa are un statut consolidat, venim cu puncte de la București”, a afirmat edilul Clujului.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Din Cluj în lume. Ce poți vizita ca turist în Valencia

Publicat

Cea mai rapidă modalitate de ajunge din Cluj-Napoca în Valencia este cu avionul. Compania Wizz Air pune la dispoziție doritorilor zboruri către această destinație din Spania de trei ori pe săptămână, direct de pe Aeroportul „Avram Iancu”.

Din Cluj în lume. Ce poți vizita ca turist în Valencia

Prețurile unui bilet încep de la 119 de lei pe sens și variază în funcție de perioada anului și ziua zborului.

Pentru a ajunge în centrul orașului de la aeroportul din Valencia, este nevoie să călătoriți fie cu metroul, sau cu un taxi, în funcție de buget.

Orașul Artelor și Științei

Orașul Artelor și a Științei este unul dintre cele mai populare atracții turistice din Valencia. Acesta este un complex care găzduiește printre altele, un muzeu interactiv de știință, potrivit atât pentru copii, cât și pentru adulți de toate vârstele. Prețul unui bilet este de aproximativ 43 de lei, însă o variantă mai profitabilă ar fi un bilet care să includă intrări la mai multe atracții turistice.

Un exemplu pentru un astfel de bilet ar fi unul care include intrarea la Orașul Artelor și a Științelor, la Emisferic și la Oceanograf.

Emisfericul este una dintre primele clădiri construite în Orașul Artelor și a Științei din Valencia și este locul în care se proiectează diferite filme în format 3D.

Oceanograful este cel mai mare acvariu din Europa, care găzduiește diferite specii de animale, precum delfini, meduze sau țestoase. Zilnic au loc spectacole cu delfini, la care vizitatorii por participa gratuit.

Girafe, elefanți și hipopotami văzuți de aproape

O altă activitate care nu poate fi ratată, atunci când plănuiți o vizită în Valencia este Bioparcul. În cei 100.000 de metri pătrați pe care se întinde parcul, există specii de animale din diferite colțuri ale lumii, precum pădurea ecuatorială sau Madagascar.

Prețul unui bilet pentru adulți este de 27 de euro, pentru copii până în 12 ani 21 de euro, iar pentru cei sub 4 ani este gratuit.

Plajă și baie în Marea Balearelor

25 de km ai Valenciei se află pe coastă, din care 19,6 km sunt plaje, iar către majoritatea dintre ele circulă mijloacele de transport în comun.

Una dintre acestea este plaja El Cabañal – Las Arenas, care se află în apropierea portului și la care se poate ajunge cu autobuzele EMT 92, 19, 32, 95, 18, N1, N9.

Valencia este al treilea oraș ca mărime din Spania. Acesta este un centru universitar important, care găzduiește pe lângă studenți și peste 2 milioane de turiști pe an.

Nikki Buburuz

Citește mai departe

EVENIMENT

Grefierii din Cluj continuă protestele. Vezi ce REVENDICĂRI au

Publicat

Grefierii clujeni anunță continuarea protestelor, începând cu data de 11 decembrie 2023, pe o perioadă nedeterminată de timp. Aceștia cer guvernului achitarea integrală a salariilor și a altor drepturi de natură salarială, începând din 2018 până în prezent.

„Având în vedere faptul că:

–        salariile personalului din cadrul Autorității judecătorești au fost greșit calculate la momentul elaborării actualei legi a salarizării nr. 153/2017, ceea ce a generat mii de procese pe rolul instanțelor de judecată și nicio creștere salarială timp de 6 ani de zile,

Grefierii din Cluj continuă protestele. Vezi ce REVENDICĂRI au

–     în anul 2023 angajatorii din sistemul judiciar au emis acte administrative de salarizare pentru punerea în executare a hotărârilor judecătorești definitive prin care au fost recunoscute și recalculate corect salariile personalului, ca urmare a neaplicării sau aplicării neunitare a vechilor legi de salarizare,

–     la întâlnirea din data de 7 decembrie 2023, de la sediul Ministerului Finanțelor Publice, ministrul finanțelor publice a comunicat ca nu sunt bani și nu vor fi alocate fonduri pentru plata integrală a salariilor și a tranșelor din hotărâri judecătorești și acte administrative, scadente în anul 2023,

–    la întâlnirea din data de 8 decembrie 2023, dintre prim-ministrul României, ministrul finanțelor publice, ministrul justiției și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, nu au fost invitați să participe și reprezentanți ai organizației noastre sindicale, astfel că nu se cunosc concluziile acestei întâlniri, în sensul dacă vor fi sau nu alocate fonduri pentru plata integrală a salariilor și a tranșelor din hotărâri judecătorești și acte administrative,

„Activitatea de judecată și de urmărire penală se caracterizează prin efectuarea de ore suplimentare care nu sunt plătite”

–  informațiile apărute în spațiul mediatic potrivit cărora Guvernul României intenționează finalizarea proiectului de buget pentru anul 2024 în acest weekend, urmând a fi pus în transparență decizională în săptămâna 11-17 decembrie 2023 și trimis în parlament pentru dezbatere și adoptare în săptămâna 18-22 decembrie 2023,

–    activitatea de judecată și de urmărire penală se caracterizează prin efectuarea de ore suplimentare care nu sunt plătite și nu pot fi compensate cu timp liber corespunzător din cauza volumului de muncă și a lipsei acute de personal,

–     în cadrul adunărilor generale ale magistraților ce au avut loc în instanțe și parchete, în data de 20 iunie 2023, măsurile adoptate au fost în sensul soluționării și instrumentării numai a cauzelor considerate urgente,

–  Hotărârea Adunării generale extraordinare a SNGJ Dicasterial, convocată de președintele sindicatului și întrunită, în regim de urgență, în data de 9 decembrie 2023,

La solicitarea și în reprezentarea a peste 7.500 de membri de sindicat – personal auxiliar de specialitate și conex – care reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistemul de justiție și care a întreprins forme de protest spontan, vineri, 8 decembrie 2023, emitem prezentul comunicat:

1.   Forme de protest

Începând cu data de 11 decembrie 2023, pe perioadă nedeterminată de timp, personalul auxiliar de specialitate și conex din instanțe și parchete va adopta următoarele forme de protest:

a)   grefierii vor participa la şedinţele de judecată sau, după caz, la activităţile de urmărire penală pentru soluţionarea cauzelor cu arestaţi în materie penală şi în alte materii, pentru cauzele privind obligaţiile de întreţinere de orice fel, asigurarea dovezilor, soluţionarea cererilor de ordonanţă preşedinţială, precum şi în alte cauze considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către instanţă sau prin hotărârile adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor instanțelor și a parchetelor în care își desfășoară activitatea;

b)      grefierii desemnați să efectueze lucrările prevăzute de art. 51 din HCSM nr. 3243/22.12.2022 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al instanțelor, în faza de procedură prealabilă și de cameră preliminiară, vor întocmi acte numai în cauzele considerate urgente, potrivit legii sau apreciate ca atare de către instanţă sau prin hotărârile adunărilor generale ale judecătorilor din instanțele în care își desfășoară activitatea;

„În ziua votării bugetului de stat pentru anul 2024 se va întrerupe activitatea în instanțe și parchete timp de 4 ore”

c)     compartimentele auxiliare ale instanțelor și parchetelor își vor reduce la jumătate programul de lucru cu publicul;

d)   personalul auxiliar de specialitate și conex din instanțe și parchete nu va mai efectua niciun fel de act de procedură în afara programului de lucru legal, în zilele de repaus săptămânal sau zilele de sărbătoare legală;

e)  personalul auxiliar de specialitate și conex din instanțe și parchete nu va mai răspunde la telefonul personal după terminarea programului de lucru legal și nu va mai asigura niciun fel de permanență în afara programului de lucru legal, în zilele de repaus săptămânal sau zilele de sărbătoare legală;

f) în ziua votării bugetului de stat pentru anul 2024 se va întrerupe activitatea în instanțe și parchete timp de 4 ore, în intervalul orar 10.00-14.00, timp în care se va asigura participarea grefierilor numai la ședințele de judecată și la activitățile de urmărire penală considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către instanţă sau prin hotărârile adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor din cadrul instanțelor și parchetelor în care își desfășoară activitatea.

Măsurile adoptate în cadrul AGE a SNGJ Dicasterial se vor completa cu formele de protest ce se vor adopta în cadrul adunărilor generale ale magistraților, în perioada următoare.

2. Solicităm coaliției de guvernare:

1. asigurarea, în regim de urgență, a fondurilor pentru:
a) achitarea integrală a salariilor aferente lunii noiembrie 2023, recunoscute și recalculate prin hotărâri judecătorești definitive și acordate prin actele administrative de salarizare emise în anul 2023;
b) plata tranșelor din hotărâri judecătorești definitive și acte administrative de salarizare scadente în anul 2023;

2. prevederea și asigurarea în bugetul pentru anul 2024 a fondurilor necesare pentru:
a) achitarea integrală a salariilor și a altor drepturi de natură salarială,
b) achitarea diferențelor de drepturi salariale, restante, aferente lunilor aprilie-octombrie 2023, inclusiv,
c) achitarea diferențelor de drepturi salariale, restante, aferente perioadei 1 ianuarie 2018-31 martie 2023, inclusiv,
astfel cum au fost recunoscute și recalculate prin hotărâri judecătorești definitive și acordate prin actele administrative de salarizare emise în anul 2023.
d) funcționarea în condiții normale a instanțelor judecătorești și a parchetelor”, se arată în comunicat.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum se fac BANII: Primiți cu INFLUENCERITUL? Firma soției fotbalistului Cristi Manea și-a crescut de 8 ori PROFITUL într-un an

Publicat

Irina Ionela Manea, fostă Deaconescu, are 25 de ani și e soția fotbalistului de la CFR Cluj, Cristi Manea, cu care are două fetițe, Victoria și Venus. Născută în Bumbești-Jiu, clujeancă prin adopție, Irina e urmărită de peste un milion de oameni pe Instagram, de peste 700.000 de oameni pe Tik Tok, de peste 93.000 de oameni pe Facebook şi are peste 600.000 de abonaţi pe YouTube. Adică e „piesă”, ca să vorbim în jargonul creatorilor de conținut.

A început să facă vlogging de mică, iar acum se bucură de celebritate. Campaniile ei, mai ales cele cu produse de îngrijire, ajung la tot mai mulți oameni.

Cum se fac BANII: Primiți cu INFLUENCERITUL? Firma soției fotbalistului Cristi Manea și-a crescut de 8 ori PROFITUL într-un an

Irina Deaconescu Manea este cunoscută drept una dintre vedetele care au devenit cel mai repede celebre pe Internet. În timp ce unii influenceri au obținut un număr mare de urmăritori abia în câțiva ani, acest lucru s-a întâmplat mult mai repede în cazul ei. Soția lui Cristi Manea a devenit cunoscută după ce a început să facă videoclipuri pe Youtube.

Pe unde trec banii?

Irina Deaconescu Manea este unic acționar în SC IRMANCRIVIC COMP SRL, înregistrată în 2021, având obiect de activitate Comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet.

În 2022 a avut o cifră de afaceri de 1.153.931 lei, din care 1.086.291 lei profit net, adică o creștere de 8 ori față de 2021.

În doi ani de activitate, firma Irinei a avut un profit net de 1.204.551 lei, adică peste 242.000 euro. Asta ar da o medie de 10.000 euro/lună.

Foto: Facebook

Sursa date: Termene.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax