ACTUALITATE
VIDEO. Lacul artificial şi restaurantul cu nume grecesc. Locul chefliilor. Patinaj mondial. Istoria plimbată a Clujului (RO-EN)
Prin parcul din centrul Clujului. Parcul Central „Simion Bărnuțiu”. Sau Parcul Mare. Setater, în maghiară. Un parc care are deja 195 de ani şi care ascunde multe poveşti interesante, mai vechi sau mai noi. Istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici mai trece în revistă câteva dintre ele.
Lacul artificial şi restaurantul cu nume grecesc
„Suntem în zona de agrement a Clujului din Pacul Mare sau Parcul „Simion Bărnuţiu”. În faţă vedem Restaurantul Parc sau cum îi spun clujenii -Chios-, de la insula Chios din Grecia. De asemenea, insula, care este făcută pe acest lac artificial, lac realizat între anii 1866-1871, după planurile unui celebru arhitect, Anton Kagerbauer, care a proiectat multe clădiri din oraşul nostru.
ALTE ARTICOLE DIN
ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI
Aici, iniţial, era un debarcader. Ulterior, zona era folosită şi pentru patinaj, pentru că lacul îngheţa iarna şi Asociaţia de patinaj a Clujului l-a folosit intens. După aceea, la sfârşit de secol al XIX-lea, în zona restaurantului Chios, care a fost proiectat de Ludovic sau Lajos Pakey, zona avea şi rol de debarcader, dar nu numai, pentru că la un moment dat se serveau şi ceaiuri calde, vinuri calde, pentru cei care practicau patinajul”, arată istoricul clujean.
Patinaj mondial
„Trebuie să amintim că aici au avut loc şi campionate de patinaj de sfârşit de secol XIX, iar o celebră campioană mondială, Lili Kronberg, a făcut demonstraţii, cu talentul pe care îl avea, adunând o serie de spectatori.
VEZI ŞI
LA PAS PRIN ISTORIA JUDEŢULUI CLUJ
Tot în zona aceasta avem o fântână arteziană, proiectată de Lajos Matrai, o fântână arteziană care reprezintă piese din antichitate, fauni şi alte zeităţi. La un moment dat o piesă era pusă, în perioada interbelică, pe insula din acest lac artificial.
În spate avem un chioşc -a nu se confunda cu chios, pentru că în limba maghiară, kioszk reprezenta chiar cazinoul. Acest chioşc, care era folosit de fanfara militară, astăzi este folosit de către municipalitate la încheierea căsătoriilor civile. Aici cânta o orchestră, care era dirijată de un celebru muzician de atunci, dirijor, Bela Stoger”, menţionează Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
Locul chefliilor
„În ceea ce priveşte perioada de după Al doilea război mondial, putem spune că aceasta era o zonă de agrement mai ales a tinerilor şi a suporterilor de fotbal, care de multe ori să ospătau mai alesla Restaurantul Chios, care era mai ieftin. Şi se ştie foarte bine, de către generaţiile de atunci, că, în stări euforice ori după câştigarea unui meci de fotbal de către echipa Universitatea -fiindcă ea evolua pe stadionul de lângă-, ori după luarea examenelor studenţilor sau cu alte ocazii, se aruncau în lac. În marea lor majoritate erau amendaţi, că erau prinşi de către miliţia de atunci.
De asemenea, este cunoscut un celebru responsabil -Jembera îl chema-, care cam ştia cu consumarea pe credit. De multe ori studenţii nu aveau bani -şi nu numai ei-, şi acest Jembera le dădea pe datorie consumatorilor. Era o perioadă boemă din punctul acesta de vedere. Mai amintesc că în acest loc de agrement, Chiosul, berea era foarte ieftină şi se servea până la miezul nopţii, ceea ce în perioada epocii Ceauşescu era ceva ieşit din comun, fiindcă doar unele restaurante, cu ştaif, erau deschise până la acea oră”, mai arată istoricul clujean.
*Asociația Cluj24 derulează proiectul „Istoria plimbată a Clujului”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Primăria Cluj-Napoca.
VIDEO. The artificial lake and the restaurant with a Greek name. The partygoers’ place. World Skating. Walking through the history of Cluj
The Central Park „Simion Bărnuțiu”, the Great Park, or “Setater”, in Hungarian, is already 195 years old and hides many interesting stories, both old and new. The historian Vladimir Alexandru Bogosavlievici reviews some of them.
The artificial lake and the restaurant with a Greek name
„We are in the recreation area of Cluj, at the Great Park or the <<Simion Barnuțiu>> Park. We can also see the park restaurant or, as the people of Cluj call it, Chios, referring to the island of Chios in Greece. The island was made on an artificial lake between 1866 and 1871, according to the plans of a famous architect, Anton Kagerbauer, who designed many buildings in our city.
At first, there was a pier. Later, people started to use the area for skating, as well, because the lake would freeze during winter and the Cluj Skating Association used it intensively. After that, at the end of the 19th century, in the area of Chios restaurant, which was designed by Ludovic or Lajos Pakey, there was also a pier. At some point, warm wine and hot teas were being served here”, the historian says.
World Skating
„It must be remembered that skating championships also took place here, at the end of the 19th century, and a famous world champion, Lili Kronberg, gathered a number of spectators as a result of her talent.
Moreover, we have an artesian well which was designed by Lajos Matrai. It illustrates pieces from antiquity such as deities. At one point, in the interwar period, a piece was put on the island of this artificial lake.
There is a kiosk in the back – not to be confused with Chios, or the <<kiosc>> in Hungarian, which represented the casino itself. This kiosk that I am talking about was used by the military band, and now it is used by the municipality for civil marriages. An orchestra used to play here, which was conducted by a famous musician of that time Bela Stoger”, Vladimir Alexandru Bogosavlievici mentions.
The partygoers’ place
„As for the period after the second World War, we can say that this was a recreation area especially for the young people and for the football fans, who used to eat at Chios restaurant because the food was cheaper there. The generation back then knew that, in euphoric moods, people would jump into the lake on different occasions – either after Universitatea had won a football match at the stadium right next to the park, or after the students had taken their exams. Most of them got caught by the militia and received fines.
Students often did not have money and a man named Jembera would serve them on credit. It was a bohemian period from this point of view. I also remember that, at Chios, the beer was very cheap and served until midnight which, during the Ceausescu era, was something out of the ordinary, because only a few restaurants were open late”, he adds.
*The “Walking through the history of Cluj” project is made by the Cluj24 Association, in collaboration with the history teacher Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, and co-financed by the City Hall. (traducere în engleză, Amalia Oprescu)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Dan Petrescu (CFR Cluj), înainte de meciul din Cupă cu Farul: Nu ne prinde într-un moment BUN

CFR Cluj întâlnește, joi în Gruia, pe Farul, în semifinala a doua a Cupei României Betano. În caz de victorie, clujenii vor juca în finală cu Hermannstadt, echipă care a eliminat azi Rapidul, 2-1. Dan Petrescu, antrenorul CFR-ului, a vorbit înaintea partidei de lot și starea de spirit din cadru echipei după înfrângerea în fața FCSB-ului din prima zi de Paște.
„Un meci important pentru ambele echipe. Sunt ceva probleme medicale, vreo 4-5 jucători. Să vedem câți dintre ei refacem. Nu ne prinde într-un moment bun. Sper să avem o reacție pozitivă. Eu sunt conștient că jucăm cu o echipă de play-off, care a câștigat campionate în ultimii ani.
Dan Petrescu (CFR Cluj), înainte de meciul din Cupă cu Farul: Nu ne prinde într-un moment BUN
O echipă care din greșeală nu a ajuns în play-off, cu antrenor de top, jucători de top. Am văzut ultimele 3 meciuri și Farul arată foarte bine. Au revenit Alibec și Larie. Se vede experiența lor, valoarea lor. Va fi un meci foarte greu.
În Cupă nu prea există avantaje, dar se poate întâmpla orice în meciurile de Cupă, în toată lumea, nu doar în România. Este un trofeu pe care și cei de la Farul vor să-l câștige. Hagi vrea să câștige acest trofeu și nu va menaja pe nimeni.
Îi interesează cel mai mult Cupa. Sunt ceva accidentări, vedem cine și-a revenit. Vor fi schimbări. Sunt multe metode de a-i motiva, dar nu funcționează mereu. Și cu FCSB am avut ceva motivațional, dar a funcționat doar 40 de minute, cât am dominat. Apoi am făcut o greșeală. Fotbalul nu e matematică. Se poate întâmpla orice, oricând. Sunt trecut prin multe ca antrenor.
Eu sunt bolnav acum, am probleme la gât. Cu FCSB a fost cel mai greu, abia am ajuns la meci. E o perioadă mai grea și pentru mine. Mai mult am stat la spital decât pe teren”, a declarat Dan Petrescu, la conferința de presă.
EVENIMENT
Cât trebuie să fie salariul MINIM necesar pentru a cumpăra o locuință cu CREDIT garantat de stat, prin Noua Casă 2025

Înscrierile în programul Noua Casă 2025 au început în aprilie. Avantajul cel mai important pentru cei care doresc să-și cumpere o locuință prin program este avansul mic, de doar 5%. Acesta, însă, este doar pentru locuințe de 70.000 de euro, din ce în ce mai rar de găsit, având în vedere scumpirile de pe piața imobiliară.
Pentru locuinţele mai scumpe, de până în 140.000 de euro, se plăteşte un avans de 15%, la fel ca la un credit ipotecar obişnuit, scrie Alba24.
Cât trebuie să fie salariul MINIM necesar pentru a cumpăra o locuință cu CREDIT garantat de stat, prin Noua Casă 2025
”Noua Casă” este un program guvernamental prin care persoanele fizice pot achiziționa o locuință prin contractarea de credite garantate de stat.
Programul nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă ambii îndeplinesc criteriile de eligibilitate.
Ce locuințe pot fi cumpărate
Beneficiarii pot achizitiona în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe, potrivit FNGCIMM:
– locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de constructii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat
– locuinţe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat
– alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.
Garanțiile acordate în cadrul ărogramului sunt în numele și în cont stat, iar procentul de garantare se aplică în funcție de categoria de locuință.
Pentru anul 2025, plafonul alocat programului Noua Casă este în valoare de 500 milioane lei.
Despre credit
Creditul se acordă în lei pentru cumpărarea unei locuințe, pe cel mult 30 de ani.
Valoarea maximă a creditului:
– 66.500 euro – pentru locuință în valoare de cel mult 70.000 de euro; avans de 5%; plafon maxim garantare 50%
– 119.000 euro – pentru locuință de cel mult 140.000 de euro; avans de 15%; plafon maxim garantare 60%
Pot fi cumpărate și imobile mai scumpe dar se achită diferența din surse proprii.
Dobânda este variabilă, calculată în funcție de indicele de referință pentru credite (IRCC) la care se adaugă marjă fixă de circa 2%. Nu poate fi accesat credit cu dobândă fixă.
Se face ipotecă de rang I în favoare băncii și a statului român asupra locuinței cumpărate prin program. Se face ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tutror conturilor deschise la banca finanțatoare, depozit colateral constituit în favoare băncii (pe toată durata finanțării/ contravaloarea primelor trei rate de dobândă).
Care este salariu minim necesar
Pentru creditul cu plafon de 70.000 de euro, venitul minim trebuia să fie de peste 5.400 lei, iar gradul de îndatorare să fie de maximum 45% din venituri.
Cei care vizează un credit pentru o locuință până în 140.000 de euro, calculul arăta că aveau nevoie de un venit minim de aproape 9.700 la un grad maximum de îndatorare de 45%.
Programul permite şi achiziționarea unor proprietăți cu valori ce depășesc 70.000 / 140.000 euro, cu condiția achitării diferenței din surse proprii, potrivit antena3.ro.
Plafoane de garanții, avans
– garanție în nume și cont stat de până la 60% pentru credite cu o valoare cuprinsă între 59.501 euro -119.000 euro, pentru locuințe noi; avansul solicitat beneficiarului: minimum 15%
– garanție în nume și cont stat de până la 50% pentru credite cu o valoare de până la 66.500 euro, pentru locuințe noi; avansul solicitat beneficiarului: minimum 5%
– garantie în nume și cont stat de până la 50% pentru credite cu o valoare de până la 66.500 euro pentru locuințe vechi; avans de minimum 5%.
Condiții de acordare
Condiții pentru persoane fizice:
– la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere că:
-nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soț/soțieu nicio locuință
sau
-deține în proprietate exclusivă ori împreună cu soțul/soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafață utilă mai mică de 50 mp
– achiziționează în cadrul Programului o singură locuință, aflată pe teritoriul României, înscrisă în cartea funciară în condițiile legii
– are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul
Documente necesare
– solicitare de garantare/ solicitare de emitere a promisiunii unilaterale de creditare și promisiunea de garantare, dacă este cazul
– documentul de identitate al beneficiarului/beneficiarilor, precum și al soțului/soției, dacă este/sunt căsătorit/căsătoriți, din copie certificată
– declarația pe propria răspundere a beneficiarului
– antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sau sub semnătura privată cu dată certă
– extras de carte funciară privind locuința ce urmează să fie achiziționată din finanțare, eliberat cu cel mult 15 zile dinainte de data solicitării de garantare
– certificatul de eficiență energetică pentru una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetic
– în cazul acordării unei promisiuni de garantare se atașează și promisiunea unilaterală de creditare emisă de către bancă
– în cazul achizitionării unui imobil ce a mai făcut obiectul unei finanțări garantate din cadrul Programului, pentru care interdicția de înstrăinare a expirat, acordul emis de MFP pentru înstrăinarea locuinței și pentru ridicarea temporară a interdicției de grevare cu sarcini a locuinței

Odată depășit momentul alegerilor prezidențiale vor reveni în prim plan problemele cu care se confruntă economia românească, care necesită măsuri drastice, pentru a evita intrarea în recesiune.
În opinia analiștilor, este de așteptat ca BNR să elibereze presiunile din piața valutară și să permită atingerea pragului psihologic de 5 lei/euro. Pentru a limita deprecierea, se anticipează că banca centrala va opera o singură tăiere a ratei de referință de la 6,50 la 6,25%, în condițiile în care inflația s-a menținut în martie în jurul valorii de 5% (5,1% conform Eurostat, 4,86% conform INS)
ANALIZĂ. Euro ar putea DEPĂȘI 5 lei la jumătatea anului
Din partea guvernului se solicită o majorare a TVA la 21%, începând cu a doua jumătate a anului, în condițiile în care deficitul bugetar din 2024 se ridică, conform Eurostat, la 9,28% din PIB mai mult cu circa un procent față de estimarea Executivului, ceea ce ar putea retrograda ratingul de țară la categoria „junk” (nerecomandabil investițiilor).
În minuta ședinței de politică monetară a BNR, care s-a desfășurat în 7 aprilie, s-a precizat că „riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb al leului sunt în creștere, au susținut membrii Consiliului, evocând în mai multe rânduri deficitele gemene mari și incertitudinile asociate procesului de consolidare fiscală, precum și măsurile de politică comercială ale administrației SUA, de natură să sporească volatilitatea pe piața financiară internațională și să afecteze percepția de risc a investitorilor față de regiune, dar și să influențeze conduita politicii monetare a băncilor centrale majore.”
Depășirea pragului de 5 lei va oferi Finanțelor o gură de oxigen prin majorarea încasărilor, în condițiile în care bugetul de stat a fost construit pe un curs mediu anual de 5,05 lei.
Până la jumătatea lui mai cursul nu va trece probabil de 4,9775 lei, maximul atins de la începutul anului, și care a fost stabilit miercurea aceasta, iar tranzacțiile din piață se realizau în culoarul 4,977 – 4,9778 lei.
Atacul lui Donald Trump la adresa lui Jerome Powell, președintele Rezervei Federale americane, cel care a avertizat recent asupra faptului că politicile tarifare vor ridica inflația, a alimentat temerile privind viitorul celei mai mari economii din lume, iar moneda americană a atins cel mai scăzut nivel de la sfârşitul anului 2023 de 1,1574 dolari/euro.
„Aurul a crescut cu până la 33%”
Marți, sub presiunea piețelor, Trump a bătut în retragere și a afirmat că „nu am nicio intenţie de a-l demite”, pe șeful Fed. Afirmația a înviorat investitorii, iar euro s-a retras la 1,1308 – 1,1440 dolari, în condițiile în care șeful de la Casa Albă s-a arătat optimist în ceea ce privește un acord comercial cu China ce ar putea reduce „substanţial” tarifele.
În piața locală, cursul dolarului a urcat de la 5,3291 la 5,3576 lei.
De la începutul anului, aurul a crescut cu până la 33%, dar a făcut miercuri un pas înapoi la 3.291,90 – 3.387,70 dolari/uncie, la o zi după ce a atins recordul de 3.499,70 dolari/uncie. Aceasta a făcut ca prețul gramului de aur să coboare de la maximul istoric de 480,8399 lei la 465,6930 lei.
Reducerea aversiunii față de risc a coborât media francului elvețian de la 5,3406 la 5,2994 lei. În schimb, lira sterlină s-a apreciat la 5,8057 lei.
Criptomonedele au profitat de optimismul din piață. Bitcoin a urcat la 92.649 – 94.458 dolari iar ethereum la 1.746 – 1.814 dolari.
Radu Georgescu

În vederea efectuării unor lucrări PROGRAMATE de întreținere la rețeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apă Someș S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, după cum urmează:
Data efectuarii lucrarii: 24 Aprilie 2025
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Cernauti; Aleea Galbiori;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 15:00
Se întrerupe furnizarea APEI potabile. Vezi când și unde
Data efectuarii lucrarii: 24 Aprilie 2025
Localitatea/Localitatile: BOLDUT, STRUCUT, IURIU DE CAMPIE
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 16:00
Data efectuarii lucrarii: 25 Aprilie 2025
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Lombului – tronsonul cuprins intre str. Gheorghe Sion si Avicola Popesti; Avicola Lomb – fermele 19 – 23;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 15:00
Reinhard
noiembrie 10, 2022 la 4:15 pm
Prin anii ’60, vara, gradina de vara functiona la sfarsit de saptamana, de la 10:00 pana la 5:00 dimineata. Am avut un unchi ospatar acolo. Se servea bere, mici, gratare de carne de porc sau de vita si
vinuri romanesti din cele mai bune.
Cantau orchestre bune si avea si ring de dans ca si la Boema.