Clujul de altădată
VIDEO. La pas prin istoria Clujului. Cetatea Fetei, distrusă de invazia mongolă. Tuneluri, zâne şi o fată de Floreşti (RO-EN)
Pe lângă multă lume, în cea mai mare comună din România, Floreşti, sunt şi multe legende, poveşti frumoase. Unele cu zâne, cu tuneluri, castelani cruzi, dar şi cu o fată de caracter, de unde vine numele cetăţii. Pe câteva ni le dezvăluie istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici, dar nu înainte de a aminti faptul că suntem într-o comună care are o istorie atestată documentar de 750 de ani, deşi se pare că vechimea sa vine mai degrabă din neolitic. Cert este însă că, la recensământul din 2011, comuna avea circa 22.000 de persoane, iar acum – oficial sau nu –, s-ar părea că populaţia sa este către 50.000.
Cetatatea Fetei, distrusă de invazia mongolă
„Suntem în arealul Comunei Floreşti, în locul cunoscut de oameni ca <<Cetatea Fetei>>.
ALTE MATERIALE DIN
ISTORIA PLIMBATĂ A JUDEŢULUI CLUJ
Semantica acestui nume este relevantă, pentru că în această zonă a existat o cetate, care era realizată în secolul al XIII-lea. Era o cetate de supraveghere, care, în urma marii invazii mongole din 1241, a fost distursă”, explică istoricul clujean.
Cetatea Fetei. Fata care nu şi-a trădat satul şi sătenii
Dar, dincolo de adevărurile şi faptele istorice, un loc important îl au poveştile.
VEZI ŞI:
LA PAS PRIN ISTORIA CLUJULUI
„Legenda spune că o fată din Floreşti sau din Feneşul Săsesc, cum este în documente, ar fi fost luată în captivitate de către mongoli şi obligată, prin diverse torturi, să dezvăluie locul unde s-au ascuns localnicii. Ea n-a dezvăluit locul şi de aceea acest loc poartă denumirea <<Cetatea Fetei>>, în limba maghiară <<Lehanyvar>>”, adaugă el.
Tuneluri până în centrul Clujului. Castelanul cel crud
Alte legende au alt farmec.
„Dar sunt mai multe legende. Una spune că ar exista tuneluri de refugiu, care duc până la Biserica Sf. Mihail din Cluj.
O altă legendă spune că aici trăiau 7 zâne, care o dată la 7 ani mergeau la scăldat şi atunci apa Someşului se oprea, iar pădurea vorbea. E o legendă.
Mai este o legendă, cu un demnitar, un castelan de aici foarte crud, care îşi omora toţi musafirii sau toţi nepoftiţii care treceau pe lângă cetate, şi până la urmă sătenii au reuşit să-l decapiteze. Dar au fost uluiţi că după uciderea acestui crud castelan, ca prin minune a dispărut şi cetatea, rămânând o grămadă de moloz”, povesteşte Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
Adevăr istoric şi legendă
„Sunt câteva dintre legende, circulă mai multe, dar adevărul istoric este că aici a fost o cetate, iar ulterior, în 1437, având în vedere că a aparţinut episcopului Gheorghe Lepeş, cel datorită căruia a izbucnit Răscoala de la Bobâlna, această cetate a fost distrusă. Iar mai târziu cu doi ani, o cetate de supraveghere a fost făcută la Gilău.
Sigur, legendele au farmecul lor, povestea în sine, dar marea lor majoritate, deşi poate au un sâmbure de adevăr, sunt doar poveşti frumoase, care relevă importanţa acestui loc”, conchide istoricul.
*Asociația Cluj24 derulează proiectul „La pas prin istoria judeţului Cluj”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Consiliul Judeţean Cluj.
VIDEO. Walking through the history of Cluj. The Fortress of the Girl, destroyed by the Mongol invasion. Tunnels, bathing fairies and a girl from Florești
In Florești, the largest village in Romania, there are many people, many legends and many beautiful stories, as well. Some of them talk about fairies, tunnels, cruel castellans, and also about a girl of character, whose name eventually became the name of the fortress. The Cluj historian Vladimir Alexandru Bogosavlievici reveals some of these stories with us, but not before mentioning the fact that we are in a village that has a documented history of 750 years, although it seems that its antiquity comes rather from the Neolithic. However, it is certain that, at the 2011 census, it had about 22,000 people, and now – more or less official – it would seem that its population is around 50,000.
The Fortress of the Girl, destroyed by the Mongol invasion
“We are near Florești, in the place known by people as <<The Fortress of the Girl>>.
The name meaning is relevant, because in this area there was a fortress which was built in the 13th century. It was a fortress of surveillance which, following the great Mongol invasion of 1241, was destroyed”, the historian from Cluj explains.
The Fortress of the Girl. The Girl who did not betray the village and its residents
Apart from the historical truths and facts, stories have an important place.
The legend says that a girl from Florești or Feneşul Săsesc, as it is called in documents, was taken into captivity by the Mongols and forced, through various tortures, to reveal the place where the locals hid. She refused to do so, and that is why this place is known as <<The Fortress of the Girl>>, or <<Lehanyvar>>, in Hungarian”, he adds.
Tunnels to the center of Cluj. The cruel Castellan
But there are other charming legends, as well.
„There are several legends. One says that there are tunnels of refuge which lead to the Church of St. Michael in Cluj.
Another legend says that 7 fairies lived here, and every 7 years they would go for a swim, and then, the water of Someş stopped and the forest spoke. It’s a legend.
There is another one, with a dignitary, a very cruel Castellan from here, who killed all his guests or all the unwelcome people who passed by the fortress. Eventually, the villagers managed to decapitate him. They were amazed to see how the fortress disappeared miraculously after the murder, leaving a pile of debris”, Vladimir Alexandru Bogosavlievici narrates.
Historical truths and legends
“Many legends are circulating, but the truth is that there was a fortress here, and later, in 1437, given that it belonged to Gheorghe Lepeş the Bishop, because of whom the Bobâlna Uprising broke out, this fortress was destroyed. And two years later, a surveillance fortress was built in Gilău.
Sure, legends have their charm, but most of them, although they may have a grain of truth, are just beautiful stories that reveal the importance of this place”, the historian concludes.
*The “Walking through the history of Cluj” project is made by the Cluj24 Association, in collaboration with the history teacher Vladimir Alexandru Bogosavlievici and co-financed by the Cluj County Council (traducere în engleză, Amalia Oprescu).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Lucian Ștefan Budur are de 33 ani și locuiește din Florești. Face taxi de 3 ani, fiind angajat, în prezent, la firma Daniel din Cluj-Napoca, mașina sa având indicativul 230. Din dorința de a oferi o călătorie plăcută clienților săi, acesta și-a „dotat” mașina cu un ”mini bar” în portiere, care conține sticle de apă, răcoritoare și bomboane.
Pe timp de caniculă i s-a întâmplat, de mai multe ori, să aibă clienți care resimțeau discomfortul termic, erau însetați și s-au bucurat dacă i-a servit cu ceva de băut. Drept urmare, acesta și-a dezvoltat ideea și a umplut mașina cu necesarul de apă și sucuri.
”Clienții reacționează pozitiv, de cele mai multe ori, sunt uimiți că nu trebuie să le plătească. Într-o seară, chiar am avut un cuplu care, mi-a atras atenția că și-a uitat cineva sucurile în ușă, apoi i-am invitat să se servească. Au fost foarte surprinși, deși nu au consumat nimic”, a spus Ștefan.
Faci bine, primești bine
La prima firmă de taxi la care s-a angajat în urmă cu aproximativ 3 ani, a văzut la un coleg că avea apă pentru clienți, apoi a plecat la altă firmă iar anul acesta când a mai adunat experiență și a primit o mașină bună, pe care lucrează singur, și-a amintit cum ar putea oferi un plus de calitate serviciilor sale.
Când îl întrebi de ce o face, ce scopuri are, Lucian recunoaște timid că o face doar pentru… kharma.
Că a învățat că dacă faci bine, primești bine, dar trebuie să o faci lipsit de acest scop, să vină din tine.
Astfel că taximetristul e fericit când cineva îi apreciază acest gest mic, prin care, un necunoscut care se urcă la el în mașină se poate delecta cu un suc până la destinație.
„Am mai avut pe unul cu care am povestit tot drumul și printre altele, i-am spus că trag tare, să-mi iau mașina mea, pe care să lucrez singur. Când a coborât, mi-a spus doar atât: la cum te prezinți și ce oferi sunt sigur că îți vei îndeplini visul, foarte repede. Mi-a făcut ziua mai bună”, a adăugat Ștefan.
De asemenea, povestește cum, într-o zi, s-a oprit lângă un om al străzii, așa părea cel puțin, arăta foarte rău, era și foarte cald afară. Șoferul i-a dat apă, o sticlă de cola și i-a cumpărat un sandvici, iar omul a fost impresionat.
”Mi-a mulțumit încontinuu până am plecat cu mașina, iar în ziua respectivă am avut doar curse lungi, plăcute și toate au mers perfect”, mai spune taximetristul.
Unii clienți nu servesc nimic în timp ce alții iau tot
Clienții nu sunt toți la fel, în timp ce unii servesc, modest, o apă sau o bomboană, alții îl refuză politicos. Dar sunt printre ei și persoane care au golit și plecat cu tot, sau au servit doar jumătate și restul au lăsat în mașină, au servit tot și au aruncat ambalajele pe banchetă.
Ștefan nu-i blamează nici de ăștia, îi pomenește cu o ușoară supărare, zâmbește precum unul care a văzut multe pe parcursul curselor sale și le urează de bine, deoarece ”o având și ei ale lor”.
Pe viitor, intenționează să păstreze serviciile speră ca, în curând, să-și împlinească și visul de a avea propria mașină pe care să facă taxi. „Pentru mine e destul. Dacă reușesc asta, să am al meu, să pot lucra și câștiga din asta cinstit, atunci voi fi liniștit. Nu-mi trebuie mai mult. Dar știu că se va întâmpla”, încheie Lucian Ștefan Budur.
R.T.
EVENIMENT
FOTO. Accident la Raliul Clujului. O mașină a căzut într-o râpă. Pilotul și copilotul, la spital

Forțe și mijloace din cadrul ISU Cluj, aflate în misiune la Raliul Clujului, au fost solicitate, sâmbătă, să acorde prim ajutor calificat unui echipaj implicat într-un accident petrecut în timpul cursei, în apropiere de localitatea Dângău.
Imediat s-au deplasat la fața locului două ambulanțe SMURD și o autospecială cu modul de descarcerare.
”Forțele operative au găsit un autoturism căzut într-o râpă de aproximativ 5 metri, însă din fericire pilotul și copilotul nu au fost încarcerați. Totuși, pentru a nu agrava posibilele leziuni, copilotul a fost ridicat din râpă de către pompieri folosind targa cu lopeți.
Ambii sunt transportați în aceste momente la spital pentru investigații suplimentare, fiind conștienți și cooperanți”, arată ISU Cluj.
Este vorba despre echipajul compus din pilotul Tudor Pătruțoiu și copilotul Vasile-Alin Cosman de la ACS Oltenia Racing care conduceau un VW Golf.
EVENIMENT
Primarul Gelu Topan răspunde Partidei Romilor: Votul privind membrii CA al liceului din Gilău, exercițiu democratic

Primarul comunei Gilău, Gelu Topan, a reacționat la avertismentul Partidei Romilor ”Pro Europa” privind ruperea legăturilor cu administrația locală după votul din Consiliul Local pentru alegerea membrilor Consiliului de Administrație al Liceului ”Gelu Voievod”.
”Opinia mea personală este că domnul consilier local Aurel Roșianu, de la Partida Romilor Pro Europa, ar fi fost un foarte bun membru al Consiliului de Administrație al Liceului “Gelu Voievod” Gilău.
Legea însă prevede alegerea reprezentanților Consiliului Local în Consiliul de Administrație al liceului, al instituțiilor din educație în general, prin vot secret.
Au existat trei candidaturi pe cele două locuri, iar în urma centralizării voturilor, domnul Roșianu s-a clasat abia pe locul al treilea. Au obținut mai multe sufragii consilierii locali Ioana Abrudan, de la PNL, și Harasztosi Pal, de la UDMR. Așa cum știți, primarul nu are drept de vot.
Înțeleg dezamăgirea consilierului local și îl asigur de toată simpatia mea. Domnul Aurel Roșianu trebuie să înțeleagă că a fost un exercițiu democratic. Sunt convins că la următoarea candidatură, domnia sa va reuși să obțină ceea ce își va propune”, a spus Topan.
ADMINISTRAȚIE
Emil Boc: Elevii din zona metropolitană să aibă transport gratuit pe toate liniile CTP în Cluj-Napoca. Precizări pentru studenți

Primarul Emil Boc propune ca elevii comunelor din zona metropolitană să beneficieze de transport gratuit pe raza municipiului Cluj-Napoca, pe toate liniile CTP, nu doar pe o linie cum este în prezent. Acesta a făcut și precizări privind transportul gratuit al studenților din centrul universitar clujean.
Boc a declarat, sâmbătă, în ședința extraordinară a Consiliului Local, că așteaptă o analiză a Companiei de Transport Public (CTP) pentru a-i ajuta pe elevii din comunele zonei metropolitane.
”Pentru Cluj-Napoca, educația este prioritatea numărul unu. Toți elevii din municipiul Cluj-Napoca au acces gratuit la transport, cost plătit integral de Primărie, la o valoare pe abonament de 95 de lei.
În ceea ce privește elevii care vin din zona metropolitană, din comunele Florești, Baciu, Apahida, Gilău etc, până azi, transportul public era plătit de primăriile respective pentru numărul de elevi care veneau la Cluj-Napoca, dar de azi este plătit de primăria municipiului reședință de județ unde vin copiii la școală, adică de Primăria Cluj-Napoca.
Toți elevii, indiferent unde locuiesc în zona metropolitană, au acces la transport public gratuit și aveau o linie gratuită în Cluj-Napoca să ajungă la școală.
Ca politică viitoare, am solicitat colegilor să pregătească, împreună cu CTP, pentru a vedea costurile, să aplicăm și pentru elevii din comunele din zona metropolitană, să aibă gratuitate în Cluj-Napoca pe toate liniile, ca o formă de respect pentru tot ce reprezintă acești elevi”, a spus Boc.
Acesta a precizat că o astfel de soluție le-ar da posibilitatea elevilor din zona metropolitană să participe la Cluj-Napoca la activități extrașcolare, iar părinții vor fi scutiți, astfel, de anumite cheltuieli.
”Avem nevoie de calcule exacte, dar pregătim acest lucru pentru o ședință viitoare a Consiliului Local Cluj-Napoca”, a precizat primarul Boc.
Doar UBB a semnat protocol cu CTP
De asemenea, edilul a afirmat trebuie puse în aplicare prevederile din noua lege a Educației potrivit cărora studenții beneficiază de transport gratuit în centrele universitare de la 1 octombrie, când începe anul universitar.
Emil Boc a explicat că pentru a asigura acest abonament, universitățile trebuie să achite 90%, bani primiți de la stat, iar Primăria Cluj-Napoca acoperă restul de 10%.
”De luni, studenții pot să își facă abonamente de transport gratuit în Cluj-Napoca. Studenții au două posibilități. Fie pot merge la unul din cele 12 centre ale CTP și primesc abonamentul gratuit, sau se pot înscrie pe o platformă pusă la dispoziție de CTP unde își introduc datele pentru emiterea abonamentului și se pot planifica la o dată și o oră la care să își ridice abonamentul.
CTP va primi de la universități contravaloarea abonamentului pe baza contractului pe care îl fac universitățile, iar acestea ne solicit nouă cuantumul de 10% pe care să-l plătim”, a arătat Emil Boc.
Directorul CTP Cluj-Napoca, Liviu Neag, a precizat că, până acum, singura universitate care a semnat protocolul cu CTP este UBB, iar cu restul se negociază încă.
Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, sâmbătă, proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de acordare a facilităților la transportul public local și metropolitan rutier, pentru elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculați în cadrul unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin, școlarizați pe raza municipiului Cluj-Napoca.