Connect with us

Clujul de altădată

VIDEO. La pas prin istoria Clujului. Cetatea Fetei, distrusă de invazia mongolă. Tuneluri, zâne şi o fată de Floreşti (RO-EN)

Publicat


Pe lângă multă lume, în cea mai mare comună din România, Floreşti, sunt şi multe legende, poveşti frumoase. Unele cu zâne, cu tuneluri, castelani cruzi, dar şi cu o fată de caracter, de unde vine numele cetăţii. Pe câteva ni le dezvăluie istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici, dar nu înainte de a aminti faptul că suntem într-o comună care are o istorie atestată documentar de 750 de ani, deşi se pare că vechimea sa vine mai degrabă din neolitic. Cert este însă că, la recensământul din 2011, comuna avea circa 22.000 de persoane, iar acum – oficial sau nu –, s-ar părea că populaţia sa este către 50.000.

Cetatatea Fetei, distrusă de invazia mongolă

„Suntem în arealul Comunei Floreşti, în locul cunoscut de oameni ca <<Cetatea Fetei>>.

ALTE MATERIALE DIN

ISTORIA PLIMBATĂ A JUDEŢULUI CLUJ

Semantica acestui nume este relevantă, pentru că în această zonă a existat o cetate, care era realizată în secolul al XIII-lea. Era o cetate de supraveghere, care, în urma marii invazii mongole din 1241, a fost distursă”, explică istoricul clujean.

Cetatea Fetei. Fata care nu şi-a trădat satul şi sătenii

Dar, dincolo de adevărurile şi faptele istorice, un loc important îl au poveştile.

VEZI ŞI:

LA PAS PRIN ISTORIA CLUJULUI

„Legenda spune că o fată din Floreşti sau din Feneşul Săsesc, cum este în documente, ar fi fost luată în captivitate de către mongoli şi obligată, prin diverse torturi, să dezvăluie locul unde s-au ascuns localnicii. Ea n-a dezvăluit locul şi de aceea acest loc poartă denumirea <<Cetatea Fetei>>, în limba maghiară <<Lehanyvar>>”, adaugă el.

Tuneluri până în centrul Clujului. Castelanul cel crud

Alte legende au alt farmec.

„Dar sunt mai multe legende. Una spune că ar exista tuneluri de refugiu, care duc până la Biserica Sf. Mihail din Cluj.

O altă legendă spune că aici trăiau 7 zâne, care o dată la 7 ani mergeau la scăldat şi atunci apa Someşului se oprea, iar pădurea vorbea. E o legendă.

Mai este o legendă, cu un demnitar, un castelan de aici foarte crud, care îşi omora toţi musafirii sau toţi nepoftiţii care treceau pe lângă cetate, şi până la urmă sătenii au reuşit să-l decapiteze. Dar au fost uluiţi că după uciderea acestui crud castelan, ca prin minune a dispărut şi cetatea, rămânând o grămadă de moloz”, povesteşte Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Adevăr istoric şi legendă

„Sunt câteva dintre legende, circulă mai multe, dar adevărul istoric este că aici a fost o cetate, iar ulterior, în 1437, având în vedere că a aparţinut episcopului Gheorghe Lepeş, cel datorită căruia a izbucnit Răscoala de la Bobâlna, această cetate a fost distrusă. Iar mai târziu cu doi ani, o cetate de supraveghere a fost făcută la Gilău.

Sigur, legendele au farmecul lor, povestea în sine, dar marea lor majoritate, deşi poate au un sâmbure de adevăr, sunt doar poveşti frumoase, care relevă importanţa acestui loc”, conchide istoricul.

*Asociația Cluj24 derulează proiectul „La pas prin istoria judeţului Cluj”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Consiliul Judeţean Cluj.

VIDEO. Walking through the history of Cluj. The Fortress of the Girl, destroyed by the Mongol invasion. Tunnels, bathing fairies and a girl from Florești

In Florești, the largest village in Romania, there are many people, many legends and many beautiful stories, as well. Some of them talk about fairies, tunnels, cruel castellans, and also about a girl of character, whose name eventually became the name of the fortress. The Cluj historian Vladimir Alexandru Bogosavlievici reveals some of these stories with us, but not before mentioning the fact that we are in a village that has a documented history of 750 years, although it seems that its antiquity comes rather from the Neolithic. However, it is certain that, at the 2011 census, it had about 22,000 people, and now – more or less official – it would seem that its population is around 50,000.

The Fortress of the Girl, destroyed by the Mongol invasion

We are near Florești, in the place known by people as <<The Fortress of the Girl>>.

The name meaning is relevant, because in this area there was a fortress which was built in the 13th century. It was a fortress of surveillance which, following the great Mongol invasion of 1241, was destroyed”, the historian from Cluj explains.

The Fortress of the Girl. The Girl who did not betray the village and its residents

Apart from the historical truths and facts, stories have an important place.

The legend says that a girl from Florești or Feneşul Săsesc, as it is called in documents, was taken into captivity by the Mongols and forced, through various tortures, to reveal the place where the locals hid. She refused to do so, and that is why this place is known as <<The Fortress of the Girl>>, or <<Lehanyvar>>, in Hungarian”, he adds.

Tunnels to the center of Cluj. The cruel Castellan

But there are other charming legends, as well.

„There are several legends. One says that there are tunnels of refuge which lead to the Church of St. Michael in Cluj.

Another legend says that 7 fairies lived here, and every 7 years they would go for a swim, and then, the water of Someş stopped and the forest spoke. It’s a legend.

There is another one, with a dignitary, a very cruel Castellan from here, who killed all his guests or all the unwelcome people who passed by the fortress. Eventually, the villagers managed to decapitate him. They were amazed to see how the fortress disappeared miraculously after the murder, leaving a pile of debris”, Vladimir Alexandru Bogosavlievici narrates.

Historical truths and legends

Many legends are circulating, but the truth is that there was a fortress here, and later, in 1437, given that it belonged to Gheorghe Lepeş the Bishop, because of whom the Bobâlna Uprising broke out, this fortress was destroyed. And two years later, a surveillance fortress was built in Gilău.

Sure, legends have their charm, but most of them, although they may have a grain of truth, are just beautiful stories that reveal the importance of this place”, the historian concludes.

*The “Walking through the history of Cluj” project is made by the Cluj24 Association, in collaboration with the history teacher Vladimir Alexandru Bogosavlievici and co-financed by the Cluj County Council (traducere în engleză, Amalia Oprescu).Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Concert de pricesne, muzică religioasă și cultă la Cluj-Napoca. Spectacol la Muzeul Etnografic. Rafila Bărbos, invitat special

Publicat

De

concert pricesne

Un concert de pricesne, muzică religioasă și cultă vaa vea loc la Cluj-Napoca în așteptarea sărbătorii Învierii Domnului. Intrarea este gratuită.

Evenimentul Confluențe Creștine este organizat de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Concert de pricesne, muzică religioasă și cultă la Cluj-Napoca. Spectacol la Muzeul Etnografic. Rafila Bărbos, invitat special

Pe scenă vor urca orchestra Cununa Trasilvană, Mariana Morcan, Amalia Decean și Corulul „Vox lucis” al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca. Invitatul special este Rafila Bărbos.

Evenimentul Confluențe Creștine va avea loc joi, 6 aprilie 2023, de la ora 14.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, de pe strada Memorandumului nr. 21.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Jandarmeria Cluj a organizat „Cupa Mărțișorul” la PESCUIT, dedicată doamnelor și domnișoarelor. Vezi CÂȘTIGĂTOARELE

Publicat

4

Sâmbătă, 1 aprilie 2023, la ora 09:30, s-a dat start primei ediţii după pandemie a concursului „Cupa Mărţişor la pescuit”, un eveniment dedicat doamnelor şi domnişoarelor.

6

7

8

„La competiţie s-au prezentat 12 concurente, care au participat la toate ediţiile anterioare. Evenimentul s-a desfăşurat pe Lacul I Gheorgheni din municipiul Cluj-Napoca.

După ședința tehnică, luarea la cunoștință de instructaj, tragerea la sorți a standului, fiecare domnișoară sau doamnă și-a instalat cartierul general de luptă.

S-a auzit…FIR ÎNTINS!!! 4 ore s-a pescuit pe lac.

La ora 13.30 s-a strigat stop competiție și s-a trecut la cântărirea peștelui prins, pentru a putea face departajarea în clasamentul final.

9

10

Concurentele au fost sărbătorite de către organizatori cu flori, prăjituri şi sucuri până când comisia a deliberat câștigătoarele.

La final, au fost anunțate câștigătoarele:

· Locul I –Anica Abrudan – 1085 grame;

· Locul II –Eniko Noemi Kiss – 860 grame;

· Locul III –Kinga Kerekes – 840 grame.

Pe locurile 4 şi 5 ale competiţiei s-au clasat fiica şi mama ei, Rozalia şi Iudit Barta, cu o diferenţă de 5 grame.

Premiul “ Cea mai mare captură” i-a revenit doamnei Florica Gabor.

3

Competiţia sportivă a fost organizată de Asociația Județeană a Pescarilor Sportivi Cluj în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj şi Primăria municipiului Cluj-Napoca”, se arată în comunicatul Jandarmeriei Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Chris Norman, fostul vocalist al trupei britanice Smokie, concertează în vară la Cluj-Napoca

Publicat

De

chris norman

Chris Norman, cea mai populară voce a trupei Smokie concertează în această vară la Cluj-Napoca. “Living Next Door To Alice”, “I’ll Meet You At Midnight” sau “Midnight Lady” se vor auzi la BT Arena.

Vocea inconfundabilă a trupei britanice Smokie din anii ‘70 revine în România și va susține un show la Cluj-Napoca. Concertul va avea loc pe 15 iunie 2023, de la ora 20.00.

YouTube video

Chris Norman, fostul vocalist al trupei britanice Smokie, concertează în vară la Cluj-Napoca

Chris Norman a devenit celebru în anii ‘70, fiind primul solist al formației Smokie.

Primul lor album, “Pass It Around”, a fost lansat în 1975, dar primul hit, “If You Think You Know How To Love Me” a venit abia un an mai târziu. Piesa a ajuns No1 în majoritatea țărilor europene. Au urmat hituri precum “Don’t Play Your Rock’n’roll To Me”, “I’ll Meet You At Midnight”, “Needles And Pins” sau “Living Next Door To Alice”

Chris Norman a fost influențat încă din copilărie de muzicieni precum Elvis Presley, Little Richard, The Beatles, The Rolling Stones sau Bob Dylan. A debutat pe scenă la începutul anilor ‘70, dar succesul a venit alături de trupa Smokie. În 1978 a înregistrat un duet cu Suzi Quatro, “Stumblin’ In”, piesă ce avea să ajungă până pe locul 4 și dincolo de ocean, în Billboard Hot 100.

Anii ‘80 au venit cu oportunitatea unei cariere solo care a debutat cu un super hit, “Midnight Lady”. Piesa a fost un succes, s-a vândut în mai bine de 1 milion de exemplare, iar în Germania a stat 6 săptămâni pe primul loc. Au urmat piese precum “Some Hearts Are Diamonds” “Fearless Hearts” sau Broken Heroes”.

În 1994, Chris Norman a primit distincția „Starul video internațional al anului” de la CMT Europe pentru videoclipurile „Jealous Heart”, „The Growing Years” și „Red Hot Screaming Love”. În același an, Chris Norman a format o nouă trupă și a plecat în turneu pentru prima dată în ultimii șase ani.

Anii 2000 au venit cu participări la numeroase festivaluri și emisiuni de televiziune, cea mai cunoscută fiind “Comeback Show” de la televiziunea germană, unde a interpretat “Stumblin’ In” în duet cu C.C. Catch.

În decembrie 2021, a lansat noul său album numit „Just A Man”, pe care l-a scris și înregistrat împreună cu vechiul său mentor și prieten Mike Chapman ca producător.

Artistul va încânta publicul cu hituri precum “Living Next Door To Alice”, “Mexican Girl”, “Stumblin’ In”, “I’ll Meet You At Midnight” sau “Midnight Lady”, te așteptăm pe 15 iunie 2023 la BT Arena din Cluj Napoca.

Biletele se găsaesc pe iabilet.ro și costă între 100 și 500 de lei

 

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT la Săndulești, județul Cluj. Mașină RĂSTURNATĂ

Publicat

Un accident a avut loc, sâmbătă seara, la Săndulești, în jud. Cluj. Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile.

ISU Turda a intervenit cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță.

În autoturism se afla un singur bărbat care a refuzat transportul la spital.

Sursa: ISU Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax