ACTUALITATE
VIDEO. Judoka Alina Dumitru şi-a turat maşina de curse la maximum. Cum şi-a strunit herghelia de cai putere la Women Rally Cluj
Fosta mare campioană a Româniai şi lumii la judo, Alina Dumitru, a participat la competiţia Women Rally de la Cluj-Napoca, alături de alte mari foste sportive al ţării.
În timpul competiţiei, însoţită de fiul său, pe care îl ţinea în braţe, ea a făcut, spre amuzamentul celor prezenţi, şi o demonstraţie a puterii motorului maşinii pe care o conducea la raliu, turându-l ma maximum.
VEZI ŞI:
FOTO. Ce le-a transmis Alin Tişe femeilor care calcă acceleraţia. „În rest, cred că doamnele ştiu cel mai bine…”
Marile foste campioane internaţionale Alina Dumitru (judo), Cristina Pîrv (volei) şi Silvia Stroescu (gimnastică) au participat la Campionatul Naţional Women Rally – Bosch Car Service, care a avut loc la Cluj-Napoca, în 16 şi 17 septembrie.
Alina Dumitru a fost singura campioană olimpică la judo a României, gimnasta Silvia Stroescu a fost multiplă campioană naţională, campioană europeană, mondială, dar şi campioană olimpică, iar Cristina Pîrv este considerată cea mai valoroasă jucătoare din istoria voleiului românesc şi a evoluat în cele mai puternice ligi mondiale.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a făcut duminică un apel către electoratul de dreapta să dea un vot util la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie, votând candidatul PNL Nicolae Ciucă.
Prezent duminică la Cluj-Napoca, la adunarea regională a liberalilor din Transilvania, Bolojan a declarat: „Vă rog să votați pentru responsabilitate, experiență, bun simț, vă rog să votați rațional și util – Nicolae Ciucă președinte”. În același timp, liderul liberalilor bihoreni a cerut candidaților dreptei la alegerile prezidențiale să nu fragmenteze voturile și să se unească în jurul unui candidat comun.
Bolojan a spus de asemenea că e nevoie de un stat eficient, cu reguli clare și respectate și a arătat că Partidul Național Liberal poate crea un astfel de stat.
„Vrem să avem politici bune pentru comunitățile noastre? Atunci trebuie să avem politici liberale, trebuie să avem descentralizare”, a spus Ilie Bolojan.
La evenimentul regional al PNL din Ardeal, alături de Nicolae Ciucă și Ilie Bolojan, au fost prezenți toți primarii liberali și președinții liberali de consilii județene din Transilvania.
Mesajul lui Emil Boc
Gazda evenimentului, primarul Emil Boc din Cluj-Napoca, a făcut și el un apel pentru votul util, adresat electoratului de dreapta: „Dragi reprezentanți ai dreptei românești, dragi candidați independenți, haideți să nu irosim votul de dreapta. Avem o singură șansă ca România să aibă viitor – Nicolae Ciucă președintele României!”.
Boc a spus de asemenea că Ardealul rămâne un fief liberal, iar PSD și AUR nu pot obține scoruri mari în această regiune: „Dragă binom PSD-AUR, Transilvania n-a fost, nu este și va fi niciodată a voastră. Transilvania este și va fi liberală și Nicolae Ciucă va fi președinte”.
CMF31240003
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Proiectul de renovare a sediului AJPIS Cluj, aproape de finalizare. Ministrul Muncii: Un loc mai primitor pentru clujeni
Proiectul ce prevede renovarea energetică a sediului Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Cluj este aproape de finalizare. Până în prezent, peste 95% din lucrări au fost realizate.
Cu această ocazie, a avut loc o conferință de presă la care a participat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, reprezenanți ai autorităților naționale și județene și lideri ai Partidului Social Democrat.
Investiție de peste 11,5 milioane de lei din fonduri PNRR
Renovarea energetică moderată a clădirii publice Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Cluj a costat 11.560.202,85 lei, inclusiv TVA, fonduri provenite din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Cheltuielile neeligibile, în valoare de 303.220,04 lei, au fost finanțate din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.
„Proiectul de azi nu este despre o clădire, proiectul de azi este pentru clujeni. De instituțiile Ministerului Muncii beneficiază toți locuitorii județului Cluj, de la bebeluși, până la cei cu ghioceii la tâmplă. Fiecare dintre instituțiile pe care la avem la Ministerul Muncii sunt instituții fundamentale ale statului român. Această clădire renovată va reprezenta un mediu mai bun în care colegii noștri își vor desfășura activitatea, dar și un loc mai primitor pentru clujenii care vor apela la instituțiile noastre”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.
Lucrările, aproape de finalizare cu un an mai devreme
Contractul de finanțare a fost semnat în data de 15.12.2022, perioada de implementare fiind de 36 de luni. Lucrările s-au desfășurat în ritm alert și se apropie de finalizare cu un an mai devreme.
„Aceste lucrări vor scădea mult facturile la energie și vor îmbunătăți condițiile de muncă, așadar așteptăm să vedem rezultate bune. Deja se vede scăderea la facturi. Mulțumesc partenerului principal, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, reprezentat de doamna ministru Simona Bucura-Oprescu, care a asigurat coordonarea și implementarea proiectului. Faptul că cheltuielile s-au decontat în timp util a permis bunul mers al proiectului. Avem proiectul la stadiul de 95% cu un an înaintea termenului limită de realizare”, a declarat Viorica Zlati, director executiv AJPIS Cluj.
Lucrări ample, desfășurate la sediul a patru instituții importante
Până în prezent, au fost realizate:
- Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopare a clădirii;
- Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde menajere;
- Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice si termice pentru consum propriu;
- Lucrări de instalare a sistemelor de climatizare, ventilare naturală și ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior;
- Lucrări de reabilitare/ modernizare a instalației de iluminat în clădire;
- Lucrări de management energetic integral.
Clădirea situată în Cluj-Napoca, pe strada George Coșbuc numărul 2, a fost pusă în funcțiune în anul 1997. În această clădire își desfășoară activitatea 4 instituții: Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Cluj, Casa Județeană de Pensii Cluj, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Cluj și Inspecția Teritorială a Muncii Cluj.
EVENIMENT
FOTO. Săpături ilegale în Piața Unirii. Arheolog: ”Nu poți să intri cu excavatorul în trecutul roman al orașului Cluj-Napoca”
Arheologii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) au sesizat Direcția Județeană pentru Cultură Cluj și au cerut să ia măsuri în cazul unor săpături ilegale efectuate în Piața Unirii din Cluj-Napoca, zonă istorică.
Arheologul Csok Zsolt a declarat, luni, pentru Cluj24 că a primit informații despre o lucrare care s-a efectuat, vineri, în colțul din Nord-Est al Pieței Unirii, vizavi de fostul hotel Melody, ”fără supraveghere arheologică”.
”Pe pozele făcute în cazul săpăturii respective se vede clar stratigrafia și e vorba de zidărie, probabil de epocă romană, în condiițiile în care în care, în zona Pieței Unirii zidăria romană este mai sus.
Într-o asemenea zonă istorică nu ai voie să intri fără arheologi, este zonă protejată arheologic, conform PUG-ului municipiului Cluj-Napoca și legislației în vigoare.
Era nevoie, în primul rând, de o autorizație de cercetare arheologică preventivă emisă de Ministerul Culturii, care nu există.
Intervenția este ilegală. Nu putem să intrăm când vrem cu excavatorul în trecutul roman al orașului Cluj-Napoca”, a spus Csok.
Arheologii se pot autosesiza
Acesta a precizat că a făcut sesizarea către Direcția Județeană pentru Cultură Cluj în baza Codului deontologic al arheologilor din România, care spune, la articolul 4, alin. 10, că ”arheologii au responsabilitatea de a atrage atenția în scris autorităților competente asupra amenințărilor la adresa patrimoniului arheologic prin distrugere, jefuirea siturilor arheologice și a monumentelor istorice”.
”În acest caz, cineva trebuie să își asume răspunderea pentru intervenție, iar beneficiarul sau executantul, despre care nu știm cine sunt, să solicite autorizația de cercetare preventivă pentru a se putea face o astfel de cercetare ca lumea”, a precizat arheologul clujean.
Luni dimineață, săpătura efectuată în Piața Unirii fusese, deja, acoperită, ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic.
Explicații de la Primăria Cluj-Napoca
Virginia Rădeanu, consilier în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Cluj, responsabilă pe partea de arheologie, a declarat la rândul său pentru Cluj24 că se vor cere explicații Primăriei Cluj-Napoca, beneficiarul lucrării, pentru că aceasta s-a făcut fără respectarea prevederilor legale.
”Am fost vineri la fața locului, lucrarea era gata, săpătura era pe punctul de a fi astupată. Am discutat cu responsabilul de șantier de la Compania de Apă Someș, care a spus că a efectuat o intervenție pentru Primăria Cluj-Napoca, beneficiarul lucrării, de reparare a canalizării care deservește toaleta publică.
Ei ar fi trebuit să aibă un aviz de la noi, un aviz condiționat de o supraveghere, chiar dacă era vorba de o săpătură pe un traseu deja săpat mai demult când s-au pus utilitățile.
Primăria trebuia să solicite acel aviz, noi ar fi trebuit să îl eliberăm, apoi să fie anunțați arheologii care să asiste la lucrare, în caz că ar apărea vestigii. Trebuiau să se respecte toți pașii legali.
Lucrurile acestea nu s-au întâmplat, am fost puși în fața faptului împlinit.
Direcția Județeană pentru Cultură Cluj va înainta o notificare Primăriei Cluj-Napoca și vom cere explicații, sunt demersurile legale pe care le putem face”, a precizat Rădeanu.
ACTUALITATE
Competiție anuală caritabilă la Cluj, pentru copii cu afecțiuni grave, organizată de CBC Fitness Corner & Asociația Păsări
Pe 23 noiembrie 2024, de la ora 10:00, vă invităm la competiția sportivă caritabilă anuală pentru a sprijini Asociația Păsări, fondată de Vlad Pop, dedicată susținerii educației copiilor cu afecțiuni grave.
Anul acesta, am pregătit trei grupe de dificultate pentru antrenamente – începători, intermediari, avansați, fiecare cu 16 locuri.
Competiție anuală caritabilă la Cluj, pentru copii cu afecțiuni grave, organizată de CBC Fitness Corner & Asociația Păsări
Au mai rams 7 locuri la începători și 3 la avansat. Am pregătit și premii pentru voi. Înscrierile se fac AICI.
CBC Fitness Corner Cluj, destinația ta pentru sănătate și wellness Cluj-Napoca, gata să devină un hub lider pentru pasionații de fitness în inima Clujului.
Facilitatea noastră de ultimă generație este concepută pentru a găzdui indivizi de toate nivelurile de fitness, oferind un mediu primitor care încurajează comunitatea, motivația și sesiunile de creștere și consilierea nutrițională.
Participanții vor avea ocazia să cunoască antrenorii și să afle mai multe despre programele noastre de fitness personalizate.
„Ne propunem nu numai să transformăm corpurile, ci și să îmbogățim vieți. Misiunea noastră este să creăm o comunitate de susținere care să inspire pe toată lumea să ducă un stil de viață mai sănătos”, spune Cosmin Stanciu, Antrenor CBC Fitness Corner.
100 de burse în valoare de 110.000 euro pentru copii cu boli grave
Asociația Păsări a oferit lunar, din ianuarie 2024, 100 de burse în valoare de 110.000 euro la 100 de copii din România, diagnosticați cu o boală gravă necesare familiilor acestora.
Până în prezent Vlad Pop a strâns peste 1 milion de euro și a ajutat educația a 900 de copii cu boli grave din România.
În 2025 vrea să susțină alți 100 de copii. Companiile dumneavoastră pot ajuta pe final de an prin Formularul 177 sau redirecționând 20% din impozitul plătit la stat.
,,Investind în copii, în educația lor, investim în generația care va schimba România. Cred că este suficientă iubire în țara asta și în oamenii ei, cât să ne inspirăm unii pe alții, să ne învingem frică, să rămânem, să visăm, să credem și să ajutăm la schimbare. Cu tot greul și anul acesta comunitatea ne-a răspuns cu empatie”, a spus Vlad Pop, Explorator Asociația Păsări.