Connect with us

CULTURA

VIDEO. Istoria plimbată a Clujului. Primarul fără cap. O inexactitate istorică. Lampa de iluminat. Obeliscul Carolina (RO-EN)

Publicat


Unul dintre monumentele cele mai cunoscute ale Clujului este Obeliscul Carolina din zona Pieţei Muzeului. El a fost realizat în urma vizitei la Cluj, în 1817, a cuplului imperial Francisc I şi Carolina. Monumentul a fost amplasat iniţial în Piaţa Unirii, între Continental şi statuia lui Matia Corvin, încă neexistentă la acea dată, şi a fost mutat pe locul actual în 1898. Istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici ne prezintă în acest episod partea sudică a monumentului şi câteva lucruri inedite, dar şi o inexactitate istorică.

Cuplul imperial la un spital

„Obeliscul sau <<statua>>, o denumire latină. Aici avem partea de sud, realizată tot de scupltorul Josef Klieber, venit de la Viena. Partea aceasta reprezintă vizita cuplului regal la un spital.

VEZI ŞI:

ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI

De fapt, nu era spital, ci o mănăstire de maici, care se ocupa de persoanele bolnave. Ulterior va fi într-adevăr spital, dar e o poveste mai lungă”, povesteşte istoricul clujean.

Primarul fără cap

Vladimir Alexandru Bogosavlievici descrie conţinutul baroreliefului din partea sudică a monumentului.

VEZI ŞI:

LA PAS PRIN ISTORIA JUDEŢULUI CLUJ

„Este interesant că sunt reliefate figurile suveranilor. Aici o avem pe Carolina Augusta, împărăteasa; o domnişoară de onoare; aici avem o femeie sărmană miruită, aici un copil. De asemenea, avem un om care mulţumeşte de miruirea ei. Iar aici, cu un frac modern, împăratul Francisc I. Iar în spatele său, o statuie deteriorată, fără cap, care îl reprezintă pe primarul de atunci al Clujului. Sigur, necesită o restaurare”, susţine istoricul clujean.

O inexactitate istorică. Lampa de iluminat

Vladimir Alexandru Bogosavlievici a descoperit şi o inadvertenţă istorică în ceea ce priveşte reprezentarea vizitei la Cluj a cuplului regal. Este vorba de lampa de iluminat stradal.

„Iar sus e o lampă. O lampă cu ulei. Dar aici este o inexactitate, pentru că vizita a avut loc în 1817, iar Clujul a fost iluminat cu aceste lămpi – 247 la număr – din 1825. Numai că monumentul s-a făcut în 1831 şi atunci, autorul, de la sine, a pus această lampă pe perete”, explică istoricul.

*Asociația Cluj24 derulează proiectul „Istoria plimbată a Clujului”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Primăria Cluj-Napoca.

VIDEO. Walking through the history of Cluj. The headless mayor. A historical inaccuracy. The lighting lamp. The Carolina Obelisk

One of the most famous monuments of Cluj is the Carolina Obelisk in the Museum Square area. It was created after the imperial couple Francis I and Carolina had visited Cluj in 1817. The monument was originally placed in Unirii Square, between the Continental and the statue of Matthias Corvinus, which did not yet exist at that time, and was moved to its current location in 1898. The historian from Cluj Vladimir Alexandru Bogosavlievici presents us in this episode the southern part of the monument and some unique things, but also a historical inaccuracy.

The imperial couple at a hospital

“Obelisk or <<statua>>, a Latin name. Here we have the southern part, also made by the sculptor Josef Klieber, who came from Vienna. This part represents the royal couple’s visit to a hospital.

In fact, it was not a hospital, but a nunnery, where sick people were being taken care of. Later it will indeed be a hospital, but that’s a longer story”, the historian from Cluj says.

The headless mayor

Vladimir Alexandru Bogosavlievici describes the content of the bas-relief on the southern side of the monument.

“What is interesting is the fact that sovereigns’ figures are carved in it. Here we have Carolina Augusta, the empress; a maid of honor; here we have a poor anointed woman, and here a child. Also, we have a man who is grateful for the anointment. And here, with a modern coat, Emperor Francisc I. And behind him, a damaged, headless statue representing the then mayor of Cluj. Sure, it needs a restoration”, he claims.

A historical inaccuracy. The lighting lamp

Vladimir Alexandru Bogosavlievici also discovered a historical inadvertence regarding the representation of the royal couple’s visit to Cluj. It is related to the street lighting lamp.

“And above, there is a lamp. An oil lamp. But there is an inaccuracy here, because the visit took place in 1817, and Cluj was illuminated with these lamps – 247 of them – since 1825. The monument was made in 1831 and then, the author put this lamp on wall by himself”, the historian explains.

*The “Walking through the history of Cluj” project is made by the Cluj24 Association, in collaboration with the history teacher Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, and co-financed by the City Hall. (traducere în engleză, Amalia Oprescu)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Ioan Ovidiu Sabău, după victoria cu CSU Craiova: „Am dat dovadă de caracter și am reușit să întoarcem rezultatul”

Publicat

Universitatea Cluj a reușit o victorie importantă sâmbătă seară pe Cluj Arena, impunându-se cu 2-1 în fața celor de la CSU Craiova, în debutul returului play-off-ului Superligii. În urma acestui succes, „U” Cluj urcă, cel puțin provizoriu, pe podiumul campionatului.

După meci, antrenorul Ioan Ovidiu Sabău și-a felicitat elevii pentru atitudine și determinare.

„Vreau să îi felicit pe toți jucătorii. Reușim să recăpătăm ritmul, să controlăm jocul, cu toate că încă sunt anumiți jucători care încă nu joacă 100%, venind după o perioadă lungă în care au fost accidentați, dar atunci când este pasiune multă, dorință, compensezi foarte mult. Vreau să scot în evidență calitatea umană a jucătorilor, implicarea lor și faptul că nu s-au mulțumit, cum am dat impresia, la un moment dat în play-off, că parcă am obosit. La meciul cu Rapid am demonstrat că încă mai avem viață în noi și încă vrem altceva. Am reușit să îi acaparez, am reușit să îi conving că putem mult mai mult și vreau să îi felicit”, a transmis Ioan Ovidiu Sabău după meci.

„Trebuie să crezi, în primul rând”

Tehnicianul clujenilor a apreciat și efortul jucătorilor de a-și păstra încrederea chiar și după ce au fost conduși cu 1-0.

„Victorie grea, un meci greu, un adversar bun, ne-am adaptat și vreau să le mulțumesc celor care răspund de gazon, am avut impresia că nu se va putea juca la cât a plouat, dar au făcut mari eforturi ca să arate în condiții bune. (…) Au avut mare încredere jucătorii și la pauză că suntem bine, că am dominat, că avem ritm, suntem ce trebuie să fim și că vom întoarce rezultatul. Și am reușit. Trebuie să crezi, în primul rând. (…) Am reușit, am dat dovadă de caracter, echipa e bine pregătită și din punct de vedere fizic, am crezut foarte mult și am reușit să întoarcem rezultatul, să câștigăm acest joc. Trebuie să ne refacem și urmează un alt capitol”, a mai spus acesta.

În urma victoriei cu CSU Craiova, „studenții” ajung la 35 de puncte în clasament și se instalează temporar pe locul 3.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Avertizare meteo de vreme rece și brumă, în toate regiunile țării, până marți

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare privind răcirea accentuată a vremii în următoarele zile. În majoritatea regiunilor, temperaturile vor scădea treptat, iar nopțile vor fi deosebit de reci.

Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă o informare meteorologică de vreme rece și brumă pe arii restrânse, valabilă în intervalul 26 aprilie, ora 23 – 29 aprilie, ora 10. Astfel, vremea se va răci accentuat treptat în majoritatea regiunilor, iar în Maramureș, Transilvania și în nordul și centrul Moldovei în cursul nopților se vor înregistra în general minime de -3…2 grade și pe suprafețe mici se va produce brumă.

Cod galben de ploaie, până duminică

De asemenea, până duminică dimineață, în Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Munteniei, în sudul Dobrogei și în Carpații Meridionali și Occidentali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (viteze de 50…70 km/h), vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” Cluj – CSU Craiova, 2-1. Clujenii ÎNTORC scorul și urcă pe podium

Publicat

u cluj

Universitatea Cluj a întâlnit-o, sâmbătă pe Cluj Arena, pe CSU Craiova, în meciul care a deschis returul play-off-ului Superligii de fotbal. O victorie îi ținea pe olteni aproape de liderul FCSB. Clujenii ocupau poziția a 4-a cu 32 de puncte. În tur, oltenii au învins cu un categoric 3-0. După un meci pe care l-au controlat în mare parte, clujenii întorc scorul și înving cu 2-1, goluri marcate de Thiam (min.59), Zajkov (min.76 – autogol), respectiv Mitriță (min.20). Cu această victorie, „U” urcă, cel puțin până luni, pe podium.

Echipele de start:

„U” Cluj (4-2-3-1): Gertmonas – Oancea, Masoero, I. Cristea, Chipciu – Codrea, Artean – Simion, Bic, Thiam – Blănuță
Rezerve: Lefter, D. Moldovan, Mitrea, O. Popescu, Oaidă, Silaghi, Bota, Opriș, Fabry, Macalou, Nistor, Miranyan
Absent: Van der Werff (accidentat)
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

„U” Cluj – CSU Craiova, 2-1. Clujenii ÎNTORC scorul și urcă pe podium

CSU Craiova (4-3-3): L. Popescu – Mora, Zajkov, Badelj, Bancu – Oshima, Screciu, Mekvabshvili – Baiaram, Safira, Mitriță
Rezerve: S. Lung, Stoian, Mogoș, Ndong, I. Lopez, Maldonaldo, Căpățînă, Houri, D. Barbu, Bană, Lukic
Absenți: Cicâldău, Paradela (accidentați)
Antrenor: Mirel Rădoi

Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Rareș Vidican / Asistenți: Valentin Avram, Marius Badea
Arbitru VAR: Cătălin Popa / Arbitru AVAR: Romică Bîrdeş

Cu un drenaj luat probabil de pe Temu, Cluj Arena s-a prezentat la ora meciului ca un bazin olimpic, din cauza torențialei căzute înainte de partidă. Ca atare, mai trebuia să aibă separatoare de culoare și eventual echipele câte un David Popovici pe post de vârf.

Clujenii încep tare și-i presează pe olteni în careu până la faza de zaibăr. În min.5, Thiam ratează probabil cea mai mare ocazie a partidei, rămas singur cu Popescu după pasa excelentă a lui Blănuță. În min.16, Artean ratează, la rândul lui, o lovitură de cap care trece peste poartă. Tot el arată că prima dată n-a greșit și mai ratează un șut dintr-o poziție bună, în min.30.

Între ratările astea vine golul juveților. În min.20, Bancu centrează, mingea mai atinge ceva picioare și ajunge la marginea careului la Mitriță, care tocmai trecea pe acolo. Acesta trage plasat la rădăcina barei și face 0-1, la primul șut craiovean pe poartă.

Universitatea Cluj se umple de cornere, dar asta n-o ajută pe tabelă. Chipciu mai are și el o ocazie în min.29, însă șutul lui e respins în corner de Screciu.

Repriza a doua începe cu ratarea lui Safira. Apoi, în min.52, Nistor trage la poartă însă șutul e blocat de apărătorii olteni.

În min.59, Thiam își răscumpără ratarea din min.5 și înscrie după o acțiune personală superbă. Cum remontada își are originile în limba dacă numai nu știam noi, clujenii și-l trec în vocabular cu ajutorul lui Zajkov, care, în min.76, deviază un corner în proprie poartă, pentru un 2-1 nesperat.

Oltenii trec de la trageri de timp la disperare și se înghesuie spre poarta lui Gertmonas. Clujenii gestionează perfect ultimele minute și reușesc o victorie mare care îi urcă pe podium, cel puțin până luni.

Notele Cluj24:

Gertmonas 8 – Oancea 6, Masoero 7, I. Cristea 7, Chipciu 7 – Codrea 6, Artean 6 – Simion 6, Bic 7, Thiam 8 – Blănuță 7,
Mitrea, Fabry 6, Macalou, Nistor 7

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Clujul sub ape, după o ploaie torențială. Șoferii au făcut haz de necaz: „E Veneția sau… Costinești?”

Publicat

Ploaia torențială de sâmbătă după-amiază a transformat mai multe zone din Cluj-Napoca în adevărate lacuri, provocând probleme în trafic și o mulțime de reacții amuzante din partea clujenilor.

În zona de ieșire spre Florești, carosabilul a fost acoperit de apă, șoferii fiind obligați să înainteze cu prudență.

Probleme majore au apărut și în apropiere de centrul comercial Cora, unde apa de pe carosabil a depășit pe alocuri 10 centimetri.

Traficul a fost îngreunat, iar imaginile surprinse de participanții la trafic au devenit rapid virale pe internet. Mulți clujeni au făcut haz de necaz, comparând situația cu scene din stațiuni estivale. „E Veneția sau Costinești?”, a glumit un utilizator pe rețelele sociale.

În paralel, Clujul rămâne sub avertizare de instabilitate atmosferică accentuată și ploi torențiale până duminică dimineață.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate