Connect with us

CULTURA

VIDEO. Istoria plimbată a Clujului. Primarul fără cap. O inexactitate istorică. Lampa de iluminat. Obeliscul Carolina (RO-EN)

Publicat


Unul dintre monumentele cele mai cunoscute ale Clujului este Obeliscul Carolina din zona Pieţei Muzeului. El a fost realizat în urma vizitei la Cluj, în 1817, a cuplului imperial Francisc I şi Carolina. Monumentul a fost amplasat iniţial în Piaţa Unirii, între Continental şi statuia lui Matia Corvin, încă neexistentă la acea dată, şi a fost mutat pe locul actual în 1898. Istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici ne prezintă în acest episod partea sudică a monumentului şi câteva lucruri inedite, dar şi o inexactitate istorică.

Cuplul imperial la un spital

„Obeliscul sau <<statua>>, o denumire latină. Aici avem partea de sud, realizată tot de scupltorul Josef Klieber, venit de la Viena. Partea aceasta reprezintă vizita cuplului regal la un spital.

VEZI ŞI:

ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI

De fapt, nu era spital, ci o mănăstire de maici, care se ocupa de persoanele bolnave. Ulterior va fi într-adevăr spital, dar e o poveste mai lungă”, povesteşte istoricul clujean.

Primarul fără cap

Vladimir Alexandru Bogosavlievici descrie conţinutul baroreliefului din partea sudică a monumentului.

VEZI ŞI:

LA PAS PRIN ISTORIA JUDEŢULUI CLUJ

„Este interesant că sunt reliefate figurile suveranilor. Aici o avem pe Carolina Augusta, împărăteasa; o domnişoară de onoare; aici avem o femeie sărmană miruită, aici un copil. De asemenea, avem un om care mulţumeşte de miruirea ei. Iar aici, cu un frac modern, împăratul Francisc I. Iar în spatele său, o statuie deteriorată, fără cap, care îl reprezintă pe primarul de atunci al Clujului. Sigur, necesită o restaurare”, susţine istoricul clujean.

O inexactitate istorică. Lampa de iluminat

Vladimir Alexandru Bogosavlievici a descoperit şi o inadvertenţă istorică în ceea ce priveşte reprezentarea vizitei la Cluj a cuplului regal. Este vorba de lampa de iluminat stradal.

„Iar sus e o lampă. O lampă cu ulei. Dar aici este o inexactitate, pentru că vizita a avut loc în 1817, iar Clujul a fost iluminat cu aceste lămpi – 247 la număr – din 1825. Numai că monumentul s-a făcut în 1831 şi atunci, autorul, de la sine, a pus această lampă pe perete”, explică istoricul.

*Asociația Cluj24 derulează proiectul „Istoria plimbată a Clujului”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Primăria Cluj-Napoca.

VIDEO. Walking through the history of Cluj. The headless mayor. A historical inaccuracy. The lighting lamp. The Carolina Obelisk

One of the most famous monuments of Cluj is the Carolina Obelisk in the Museum Square area. It was created after the imperial couple Francis I and Carolina had visited Cluj in 1817. The monument was originally placed in Unirii Square, between the Continental and the statue of Matthias Corvinus, which did not yet exist at that time, and was moved to its current location in 1898. The historian from Cluj Vladimir Alexandru Bogosavlievici presents us in this episode the southern part of the monument and some unique things, but also a historical inaccuracy.

The imperial couple at a hospital

“Obelisk or <<statua>>, a Latin name. Here we have the southern part, also made by the sculptor Josef Klieber, who came from Vienna. This part represents the royal couple’s visit to a hospital.

In fact, it was not a hospital, but a nunnery, where sick people were being taken care of. Later it will indeed be a hospital, but that’s a longer story”, the historian from Cluj says.

The headless mayor

Vladimir Alexandru Bogosavlievici describes the content of the bas-relief on the southern side of the monument.

“What is interesting is the fact that sovereigns’ figures are carved in it. Here we have Carolina Augusta, the empress; a maid of honor; here we have a poor anointed woman, and here a child. Also, we have a man who is grateful for the anointment. And here, with a modern coat, Emperor Francisc I. And behind him, a damaged, headless statue representing the then mayor of Cluj. Sure, it needs a restoration”, he claims.

A historical inaccuracy. The lighting lamp

Vladimir Alexandru Bogosavlievici also discovered a historical inadvertence regarding the representation of the royal couple’s visit to Cluj. It is related to the street lighting lamp.

“And above, there is a lamp. An oil lamp. But there is an inaccuracy here, because the visit took place in 1817, and Cluj was illuminated with these lamps – 247 of them – since 1825. The monument was made in 1831 and then, the author put this lamp on wall by himself”, the historian explains.

*The “Walking through the history of Cluj” project is made by the Cluj24 Association, in collaboration with the history teacher Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, and co-financed by the City Hall. (traducere în engleză, Amalia Oprescu)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ECONOMIE

Peste 20.000 de locuri mai sunt disponibile pentru tinerii antreprenori în programul Start-Up Nation 2025

Publicat

De

Start-Up Nation

Tinerii români care vor să-și lanseze propria afacere au încă o oportunitate importantă: în cadrul programului Start-Up Nation 2025 mai sunt disponibile 20.083 de locuri pentru antreprenorii cu vârsta de până la 30 de ani, a anunțat ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan.

Înscrierile pentru cursurile gratuite de antreprenoriat, parte esențială a acestui program, au început marți, 15 aprilie 2025, la ora 10.00. Cursurile sunt destinate pregătirii viitorilor antreprenori, oferindu-le instrumentele necesare pentru a înțelege și a naviga mediul de afaceri.

Start-Up Nation: Mai sunt locuri disponibile

„Programul vizează stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, contribuind la crearea de locuri de muncă și la creșterea competitivității economice a României”, a transmis Bogdan Ivan.

Domeniile eligibile sunt variate, incluzând producția, industriile creative, serviciile inovatoare, IT&C și comerțul. Participanții trebuie să își desfășoare activitatea în baza unor coduri CAEN eligibile, conform Ghidului Solicitantului.

Start-Up Nation 2025 oferă finanțare pentru achiziția de echipamente tehnologice (utilaje, instalații, echipamente informatice), active necorporale (brevete, licențe, mărci comerciale), mobilier, echipamente IT, cheltuieli de promovare și cursuri de formare profesională atât pentru antreprenori, cât și pentru angajații acestora.

Programul continuă să fie una dintre cele mai accesate inițiative de sprijin pentru antreprenoriat în România, adresându-se în special tinerilor care vor să își transforme ideile în afaceri durabile.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Cal mort în urma unui accident între Cășeiu și Urișor. Au intervenit pompierii ISU Cluj

Publicat

cal

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit marți seara la un accident rutier petrecut între localitățile Cășeiu și Urișor, soldat cu un cal mort.

În accident au fost implicate un autoturism și o căruță, iar în urma evenimentului calul de la căruță nu a putut fi salvat.

”Nu au existat persoane care să necesite transportul la spital. La misiune a luat parte un echipaj cu o autospecială cu modul de descarcerare”, au spus pompierii.

Din primele informații, căruțașul este vinovat de producerea accidentului întrucâr ar fi întors căruța în mijlocvul drumului fără să se asigure, căruța fiind lovită de o mașină.

După accident, căruțașul a fugit.

Poliția Cluj face cercetări în acest caz.

Citește mai departe

CULTURA

Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință. Tradiții, superstiții și semnificații ale unei zile cu putere aparte

Publicat

De

Tradiții de Sfântu Gheorghe

Miercuri, 23 aprilie, creștinii ortodocși sărbătoresc cu evlavie și bucurie pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii, considerat ocrotitorul ostașilor, al celor care poartă numele său și al celor care luptă pentru dreptate și credință.

Cunoscut și sub numele de „Purtătorul de biruință”, Sfântul Gheorghe este simbol al curajului și al jertfei pentru adevăr.

Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință

Născut într-o familie creștină, el a fost soldat în armata romană, iar în ciuda prigoanelor împotriva creștinilor din timpul împăratului Dioclețian, a ales să-și mărturisească credința în Hristos cu prețul vieții.

Sărbătoarea Sfântului Gheorghe, numită în Transilvania și Sângeorz, este una dintre cele mai populare în calendarul ortodox, fiind și o zi onomastică importantă pentru sute de mii de români care poartă numele de Gheorghe, George, Georgiana, Georgeta și alte derivate. Cu această ocazie, Bisericile își deschid porțile pentru slujbe speciale, iar comunitățile se adună în rugăciune și în sărbătoare.

Tradiții și superstiții de Sfântul Gheorghe

Această zi este încărcată de semnificații străvechi, fiind considerată un moment de hotar între iarnă și vară, între întuneric și lumină, între frig și renașterea naturii.

În unele zone ale țării, oamenii pun la porți, la ferestre sau la grajduri ramuri verzi – de obicei, de fag sau de stejar – numite „Armindeni” sau „Stâlpii lui Gheorghe”, pentru a alunga spiritele rele și bolile din gospodărie. De asemenea, fetele tinere obișnuiau să își pună busuioc sub pernă în noaptea de dinainte, pentru a-și visa ursitul.

În credința populară, Sfântul Gheorghe „încuie iarna” și „dă drumul naturii”, motiv pentru care multe obiceiuri de fertilitate și protecție a recoltelor sunt legate de această zi.

Spălatul cu rouă este o altă practică veche: tinerii se rostogolesc dimineața prin roua de pe câmp, considerându-se că aduce sănătate și noroc tot anul. De asemenea, se crede că cei care dorm în ziua de Sfântul Gheorghe vor fi somnoroși tot anul, iar cei care se spală cu rouă dimineața vor fi frumoși și sănătoși.

Citește mai departe

ECONOMIE

Gramul de aur a crescut la peste 480 lei, un nou record

Publicat

De

Nou record pentru gramul de aur

Redeschiderea pieței după minivacanța de Paște a fost de bun augur pentru leu, care s-a apreciat față de principalele valute.

Tendința s-ar putea menține și în zilele următoare, în condițiile în care se așteaptă o creștere a ofertei companiilor care se pregătesc să își achite taxele și impozitele la bugetul de stat, arată analistul economic Radu Georgescu.

Gramul de aur a crescut la peste 480 lei

Vedeta ultimelor săptămâni rămâne aurul, în urma creșterii cererii din partea investitorilor, care doresc să se protejeze față de politicile comerciale ale administrației Trump, care schimbă regulile jocului de la o zi la alta, arată economistul clujean. Uncia de aur a crescut la începutul săptămânii la 3.431 dolari, iar marți a atins un nou maxim istoric de 3.499,70 dolari/uncie, nivel care era anticipat de către analiști pentru partea a doua a anului.

În piața locală, prețul gramului de aur a urcat la un nou record de 480,8399 lei, mai mult cu peste 13,5 lei, față prețul stabilit înainte de minivacanța de Paște.

Evoluția a survenit în contextul intensificării ameninţărilor lansate de preşedintele Donald Trump la adresa independenţei Rezervei Federale şi al incertitudinilor generate de politicile comerciale agresive ale administraţiei sale.

Jerome Powell, președintele Fed, a avertizat recent că politicile tarifare ale Casei Albe pot încetini creşterea economică şi chiar stimula inflaţia, și a afirmat în privința dobânzilor, „pentru moment, suntem bine poziţionaţi să aşteptăm mai multă claritate înainte de a ajusta politica monetară”, mai arată economistul Radu Georgescu.

Cursul leului a scăzut

Cursul leului a scăzut marginal marți de la 4,9775 la 4,9774 lei, însă culoarul de tranzacționare s-a lărgit la 4,976 – 4,978 lei, față de 4,9775 – 4,978 lei, în precedentele ședințe.

Înainte cu câteva săptămâni de alegerile prezidențiale, susține Radu Georgescu, banca centrală continuă să monitorizeze cu atenția evoluțiile din piață, pentru a stopa eventualele mișcări speculative care ar putea să influențeze mediul social.

A crescut indicele ROBOR la trei luni

Creșterea cererii de lei, în contextul în care urmează plățile la bugetul de stat și cele salariale, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut de la 5,89 la 5,90%.

În schimb, indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,99% iar cel la 12 luni la 6,07%.

Dolarul s-a depreciat

Moneda americană s-a depreciat, la începutul acestei săptămâni, la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani față de un coș al principalelor valute, iar euro a atins un maxim de 1,1574 dolari. Marți, cotațiile s-au retras ușor, la 1,1473 – 1,1548 dolari, iar cursul monedei americane a scăzut de la 4,3756 la 4,3291 lei.

Dolarul este principala monedă de rezervă a băncilor centrale utilizată în tranzacțiile comerciale și de rezervă globală, a beneficiat de o cerere ridicată în ultimul deceniu, datorită performanţei superioare a activelor americane. Însă, arată Radu Georgescu, recentele dispute comerciale şi incertitudinile privind politica economică au dus la scăderea simultană a burselor şi obligaţiunilor americane, afectând negativ şi cursul dolarului.

Monedele elvețiană și britanică se depreciau la rândul lor față de cea europeană, iar cursul lor a scăzut la 5,3406 lei/franc, respectiv 5,7890 lei/liră sterlină.
Moneda poloneză se aprecia ușor la 4,2801 zloți/euro. În schimb, cursul celei maghiare s-a depreciat la 409,24 forinți/euro.

Bitcoin se tranzacționa marți în culoarul 87.098 – 88.892 dolari, valori ușor mai ridicate față de cele de vinerea trecută. Ethereum se mișca între 1.546 – 1.638 dolari.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate