Connect with us

CULTURA

VIDEO. Istoria plimbată a Clujului. Primarul fără cap. O inexactitate istorică. Lampa de iluminat. Obeliscul Carolina (RO-EN)

Publicat


Unul dintre monumentele cele mai cunoscute ale Clujului este Obeliscul Carolina din zona Pieţei Muzeului. El a fost realizat în urma vizitei la Cluj, în 1817, a cuplului imperial Francisc I şi Carolina. Monumentul a fost amplasat iniţial în Piaţa Unirii, între Continental şi statuia lui Matia Corvin, încă neexistentă la acea dată, şi a fost mutat pe locul actual în 1898. Istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici ne prezintă în acest episod partea sudică a monumentului şi câteva lucruri inedite, dar şi o inexactitate istorică.

Cuplul imperial la un spital

„Obeliscul sau <<statua>>, o denumire latină. Aici avem partea de sud, realizată tot de scupltorul Josef Klieber, venit de la Viena. Partea aceasta reprezintă vizita cuplului regal la un spital.

VEZI ŞI:

ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI

De fapt, nu era spital, ci o mănăstire de maici, care se ocupa de persoanele bolnave. Ulterior va fi într-adevăr spital, dar e o poveste mai lungă”, povesteşte istoricul clujean.

Primarul fără cap

Vladimir Alexandru Bogosavlievici descrie conţinutul baroreliefului din partea sudică a monumentului.

VEZI ŞI:

LA PAS PRIN ISTORIA JUDEŢULUI CLUJ

„Este interesant că sunt reliefate figurile suveranilor. Aici o avem pe Carolina Augusta, împărăteasa; o domnişoară de onoare; aici avem o femeie sărmană miruită, aici un copil. De asemenea, avem un om care mulţumeşte de miruirea ei. Iar aici, cu un frac modern, împăratul Francisc I. Iar în spatele său, o statuie deteriorată, fără cap, care îl reprezintă pe primarul de atunci al Clujului. Sigur, necesită o restaurare”, susţine istoricul clujean.

O inexactitate istorică. Lampa de iluminat

Vladimir Alexandru Bogosavlievici a descoperit şi o inadvertenţă istorică în ceea ce priveşte reprezentarea vizitei la Cluj a cuplului regal. Este vorba de lampa de iluminat stradal.

„Iar sus e o lampă. O lampă cu ulei. Dar aici este o inexactitate, pentru că vizita a avut loc în 1817, iar Clujul a fost iluminat cu aceste lămpi – 247 la număr – din 1825. Numai că monumentul s-a făcut în 1831 şi atunci, autorul, de la sine, a pus această lampă pe perete”, explică istoricul.

*Asociația Cluj24 derulează proiectul „Istoria plimbată a Clujului”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Primăria Cluj-Napoca.

VIDEO. Walking through the history of Cluj. The headless mayor. A historical inaccuracy. The lighting lamp. The Carolina Obelisk

One of the most famous monuments of Cluj is the Carolina Obelisk in the Museum Square area. It was created after the imperial couple Francis I and Carolina had visited Cluj in 1817. The monument was originally placed in Unirii Square, between the Continental and the statue of Matthias Corvinus, which did not yet exist at that time, and was moved to its current location in 1898. The historian from Cluj Vladimir Alexandru Bogosavlievici presents us in this episode the southern part of the monument and some unique things, but also a historical inaccuracy.

The imperial couple at a hospital

“Obelisk or <<statua>>, a Latin name. Here we have the southern part, also made by the sculptor Josef Klieber, who came from Vienna. This part represents the royal couple’s visit to a hospital.

In fact, it was not a hospital, but a nunnery, where sick people were being taken care of. Later it will indeed be a hospital, but that’s a longer story”, the historian from Cluj says.

The headless mayor

Vladimir Alexandru Bogosavlievici describes the content of the bas-relief on the southern side of the monument.

“What is interesting is the fact that sovereigns’ figures are carved in it. Here we have Carolina Augusta, the empress; a maid of honor; here we have a poor anointed woman, and here a child. Also, we have a man who is grateful for the anointment. And here, with a modern coat, Emperor Francisc I. And behind him, a damaged, headless statue representing the then mayor of Cluj. Sure, it needs a restoration”, he claims.

A historical inaccuracy. The lighting lamp

Vladimir Alexandru Bogosavlievici also discovered a historical inadvertence regarding the representation of the royal couple’s visit to Cluj. It is related to the street lighting lamp.

“And above, there is a lamp. An oil lamp. But there is an inaccuracy here, because the visit took place in 1817, and Cluj was illuminated with these lamps – 247 of them – since 1825. The monument was made in 1831 and then, the author put this lamp on wall by himself”, the historian explains.

*The “Walking through the history of Cluj” project is made by the Cluj24 Association, in collaboration with the history teacher Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, and co-financed by the City Hall. (traducere în engleză, Amalia Oprescu)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Cele două stadioane ale Clujului găzduiesc meciurile Grupei D a UEFA Under 21 Championship. VEZI filmul de prezentare

Publicat

De

stadioane cluj

Pentru prima dată, un turneu de anvergură europeană se dispută în două mari orașe ale României, la Cluj-Napoca și la București. Turneul final UEFA Under 21 Championship va avea loc în perioada 21 iunie – 8 iulie 2023 în România și Georgia.

Țara noastră va găzdui nu mai puțin de 15 meciuri ale turneului final. La Cluj-Napoca se vor desfășura meciurile Grupei D în care se vor înfrunta Franța, Italia, Norvegia și Elveția și, apoi, un sfert de finală.

Cele două stadioane ale Clujului găzduiesc meciurile Grupei D a UEFA Under 21 Championship

La București se vor disputa meciurile Grupei B, din care fac parte România, Spania, Ucraina și Croația, plus un meci din sferturile competiției și o semifinală. Meciurile vor avea loc pe stadioanele Ghencea și Rapid – Giulești în București și pe Cluj Arena și Dr. Constantin Rădulescu la Cluj-Napoca.

Programul meciurilor și alte detalii despre competiție găsiți AICI.

În Georgia se vor juca meciurile din Grupa C din care fac parte Germania, Anglia, Cehia, Israel, meciurile din Grupa D cu Portugalia, Țările de Jos, Belgia și Georgia, iar apoi două sferturi de finală, o semifinală și finala competiției.

România participă pentru a treia oară consecutiv la această competiție și, datorită performanțelor obținute la edițiile anterioare, s-a aflat la tragerea la sorți în urna a doua.

Mesajul lui Ianis Hagi

Ianis Hagi, ambasador oficial al competiției și reprezentant al generației U21 care a reușit cea mai bună performanță a României la U21Euro 2019, în Italia.

„Acest turneu final va oferi românilor o experiență aparte: atât în București, cât și în Cluj- Napoca vor putea asista la câte două meciuri în aceeași zi în cele trei etape din faza grupelor”, a transmis Ianis Hagi.

Informații despre bilete găsiți AICI.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Boc: Producătorii din piața VOLANTĂ de la stadion nu trebuie să PLĂTEASCĂ nimic. Avem asigurată prezența pentru 2 zile din 7

Publicat

De

boc piata facebook (4)

Primarul Clujului, Emil Boc, așteaptă ca producătorii de fructe și legume de lângă Cluj-Napoca să vină în piața volantă din zona stadionului Cluj Arena în număr tot mai mare, după ce a anunțat că aceasta va fi deschisă zilnic.

Boc spune că sunt avantaje atât pentru producătorii locali, cât și pentru locuitorii orașului și că intenția este să-i aducă pe cei din mediul rural cu produse proaspete și mai ieftine în piața volantă.

Boc: Producătorii din piața volantă de la stadion nu trebuie să plătească nimic. Avem asigurată prezență pentru 2 zile din 7

„Am anunțat că obiectivul este să punem 7 zile din 7 la dispoziția producătorilor piața volantă de la stadion. Astfel, clujenii să aibă posibilitatea să cumpere produse proaspete, de calitate, la cel mai mic preț cu putință.

Să ai 700 de locuri de parcare la 50 de metri de stadion, să vii din orice parte a orașului cu autobuze, troleibuze…, este foarte bine plasată”, a spus Emil Boc la postul de radio Napoca Live.

Citește și: FOTO. Piața volantă de lângă Cluj Arena va funcționa zilnic. Terenul a fost modernizat

Acesta a precizat că producătorii locali trebuie sprijiniți și că acesta este trendul în toată Europa.

„Am amenajat locul astfel încât să nu se pună dale, beton, dar să poți intra. Am pus și o barieră, să nu se transforme în talcioc.

Producătorii nu trebuie sa plătească nimic. Trebuie să se adreseze Serviciului Piețe din Primărie, unde sunt inregistrați să li se pună la dispoziție locația. Doar să avem producători”, a mai spus primarul, care a precizat că, deocamdată, prezența acestora este asigurată pentru 2 zile.

Primăria a anunțat miercuri, după modernizarea terenului de lângă stadionul Cluj Arena, că piața volanta se va desfășura în ficecare zi a săptămânii.

Emil Boc este un „client” al producătorilor care au venit în piața volantă anul trecut. Nu de puține ori primarul a făcut cumpărături aici în weekend.

Foto: Facebook/ Emil Boc

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj are „Bursuc” până în 2029. Dan Petrescu a SEMNAT contractul

Publicat

Patronul Neluțu Varga l-a convins pe Dan Petrescu să semneze un nou contract cu CFR Cluj, valabil până în 2029, scrie As.ro.

„Bursucul” are încredere că poate aduce un nou titlu în Gruia, al şaselea la rând.

CFR Cluj a început play-off-ul cu o remiză cu Rapid, scor 2-2, şi a ajuns la două puncte în spatele liderului Farul. Pentru feroviari urmează duelul din deplasare, cu Universitatea Craiova.

Patronul ardelenilor anunţase, săptămâna trecută, că a bătut palma cu Dan Petrescu pentru a-şi prelungi contractul. În cele din urmă, actele au fost parafate.

„Jocul echipei am senzația că este într-o cumpănă și își vor reveni pe traseu. Contează foarte mult că noi am jucat 50 de meciuri într-o perioadă foarte scurt, înseamnă enorm de mult pentru o echipă. Când își revin și se odihnesc își vor intra în cursul lor normal.

Ne batem cu toți, va fi un play-off foarte strâns. Toți au șanse. Farul îmi place cum merge, îmi pune un semn de întrebare pentru câștigarea titlului. Sperăm să ne reabilităm să ajungem acolo unde ne dorim. Am discutat cu Dan Petrescu, suntem de acord.

Este doar o chestie de a pune pe hârtie. Se va prelungi până în 2029, încă 5 ani de la finalul actualului contract, în 2024. Am bătut palma”, a spus Neluțu Varga.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc, despre proiectele de infrastructură: Cei care se plâng că e aglomerat sunt aceeași care se plâng de ce se face

Publicat

De

emil boc facebook

Primarul Clujului, Emil Boc, spune că a ajuns să-și piardă timpul de pomană cu explicații privind proiectele din oraș. Acesta se arată deranjat de „dezinformare și reaua-credință”.

Criticile constante privind proiectele aflate în derulare și a celor care urmează să se facă în oraș, cum ar fi metroul sau drumurile de legătură îl deranjează pe primarul Emil Boc.

Acesta spune că unii sunt plătiți să îl atace și că nu ar mai trebui să își consume „inutil” energia.

Boc, despre proiectele de infrastructură: Cei care se plâng că e aglomerat sunt aceeași care se plâng de ce se face

„Am observat ca tendință. Cei care critică cel mai mult problema aglomerării și a congestiei sunt cei care critică cel mai mult proiectele de descongestionare, cum ar fi metrou, centură, tren metropolitan sau legătura Clujului cu autostrada.

Mi-am dat seama că eu îmi consun energie inutil să încerc să-i convig pe unii, care oricum sunt setați în direcția asta, doar să nege tot, să dărâme tot. Cei care se plâng că este aglomerație sunt cei care se plâng de ce se face”, a declarat Emil Bocla postul de radio Napoca Live.

Boc spune că a hotărât să rămână focalizat pe ce se face.

„Asta e democrația, trebuie să o acceptăm, dar să ne concentrăm pe lucrurile pe care putem să le facem pentru Cluj. Nu o să putem să-i convingem”, a spus primarul care s-a referit și la „mass media” și la membri ai socități civile, care sunt „tot timpul aceeași”.

„Nu am nimic cu critica, face parte din logica societății democratice… Ce mă deranjează pe mine este dezinformarea și reaua-credință inenționată. Când știi ca nu e adevărat, când ești plătit să dezinformezi sau să linșezi”, a mai spus primarul , care susține că informația publică este „distorsionată” deliberat de unii „motivați financiar” sau pe baza de linșaj public.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax