Clujul de altădată
VIDEO. Istoria plimbată a Clujului. Cea mai veche şcoală din ţară. Locul naşterii lui Matia? Prima piesă de teatru (RO-EN)
Una dintre clădirile cele mai vechi ale Clujului este Mănăstirea Franciscană, aflată în zona Pieţei Muzeului, şi care are o istorie de vreo 600 de ani. Dar, pe lângă vechimea ei, clădirea ascunde câteva lucruri mai puţin cunoscute. De exemplu, că aici a fost primul loc al unei şcoli de pe teritoriul actual al României. Tot aici s-a jucat prima piesă de teatru din oraş. Şi o ipoteză: poate fi adevăratul loc de naştere al regelui Matia. Istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici ne invită prin ascunzişurile istoriei.
Mănăstirea Franciscană, sponsorizată cu sare, valuta epocii. Locul de naştere al lui Matia?
„Aici avem actuala mănăstire franciscană, fostă mănăstire dominicană, o construcţie care reprezintă stilul gotic din secolul al XV-lea. Vedem ancadramentul ferestrelor de afară, sunt ferestre mici, tipice pentru stilul gotic al secolului al XV-lea.
ALTE ARTICOLE DIN
ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI
Mănăstrirea este inedită prin faptul că deţine nişte săli extrem de relevante pentru istoria Clujului. În primul rând, are un refectorium, – locul în care luau masa călugării, un loc închis – care este numai pe un stâlp octogonal şi are un loc, un fel de amvon, de unde unul dintre călugări le citea din Biblie celorlalţi care luau masa.
De asemenea, tot în acest loc avem o sală a bibliotecii – aici a fost şi o editură mai târziu, <<Bonaventura>> – dar avem şi o sală a lui Matia Corvin.
De fapt, există o ipoteză cum că marele rege născut în Cluj s-ar fi născut de fapt aici, în această mănăstire, sponsorizată – ca să vorbim într-un termen actual – de către tatăl lui Matia, Iancu de Hunedoara sau Hunyadi Janos. Deci, ar fi sponsorizat cu blocuri de sare. Sarea era valută în acea perioadă”, istoriseşte Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
Cea mai veche şcoală din ţară. Locul primei piese de teatru
Un alt lucru important pentru Clujul universitar, educat, este că în acest loc a fost prima clădire a unei şcoli de pe teritoriul actual al României. Şi tot aici a avut loc şi prima piesă de teatru din oraş.
VEZI ŞI:
LA PAS PRIN ISTORIA JUDEŢULUI CLUJ
„Dar ce mai trebuie să amintim: după ce ajunge religia reformată la putere în Cluj, mănăstirea catolică este desfiinţată şi aici, în 1558, se înfiinţează o şcoală, pe care au frecventat-o unitarieni, şcoală unitariană, reformată. De asemenea, dacă o luăm ca loc de şcoală, este cel mai vechi loc de şcoală din România actuală, 1558. Că era şcoală religioasă, de diferite confesiuni, că a fost liceu de muzică, acum este o şcoală particulară… Dar a fost loc de şcoală.
Şi încă un lucru foarte important care trebuie amintit este că aici, în refectorium, a avut loc o piesă de teatru, jucată de stundeţi de atunci, în faţa unui principe reformat cu vederi foarte înaintate pentru acea vreme, Gabriel Bethlen. Deci, la începutul secolului al XVII-lea, prima reprezentaţie teatrală aici a avut loc în Cluj”, explică istoricul clujean.
*Asociația Cluj24 derulează proiectul „Istoria plimbată a Clujului”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Primăria Cluj-Napoca.
VIDEO. Walking through the history of Cluj. The Franciscan Monastery, the oldest school in the country. Matthias’ birthplace? The first play in town
One of the oldest buildings in Cluj is the Franciscan Monastery, located in the Museum Square area, and which has a history of about 600 years. But, in addition to its age, the building hides a few lesser-known facts. For example, here was the first school on the current territory of Romania. This is also where the first play in the city was performed. And a hypothesis: it may be the real birthplace of King Matthias. The historian from Cluj, Vladimir Alexandru Bogosavlievici, invites us through the hiding places of history.
The Franciscan Monastery, sponsored with salt, the currency of that era. Matthias’ birthplace?
“Here we have the current Franciscan monastery, former dominican monastery, a building that is representative of the gothic style of the 15th century. We see the frame of the outside windows, they are small windows, typical for the gothic style of the 15th century.
The monastery is unique by the fact that its rooms are extremely relevant to the history of Cluj. First of all, it has a refectory – the place where the monks used to eat, a closed place – which sits only on an octagonal pillar and has a place, similar to the pulpit, where one of the monks used to read from the Bible as the others would eat.
Furthermore, in this place we have a library room, – which, eventually, was transformed into a publishing house, <<Bonaventura>> – and we also have a room which belonged to Matthias Corvinus. In fact, there is a hypothesis that the great king born in Cluj was actually born here, in this monastery, sponsored – so to speak – by his father, John Hunyadi or Hunyadi Janos. It is sponsored with salt, the currency of that time”, Vladimir Alexandru Bogosavlievici says.
The oldest school in Romania. The place where the first play was performed
Another important thing for the academic and educated Cluj is that here was the first building of a school on the current territory of Romania. The first play in the city also took place here.
„It should be remebered: the Catholic monastery was abolished and here, in 1558, a school was established, which was attended by Unitarians, a Unitarian Reformed school, after the religion had come to power in Cluj. It is the oldest school place in the actual Romania, 1558. Over the years, the religious school was of different denominations, it was also a music high school, and now it is a private school, but it was a school place.
And another very important thing to remember is that here, in the refectory, there was a play, performed by some students in front of a reformed prince with very advanced views for that time, Gabriel Bethlen. So, at the beginning of the 17th century, the first theatrical performance also took place there” the historian from Cluj explains.
*The “Walking through the history of Cluj” project is made by the Cluj24 Association, in collaboration with the history teacher Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, and co-financed by the City Hall. (traducere în engleză, Amalia Oprescu)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Accident GRAV pe A3, pe breteaua de urcare de la nordul rutier Gilău. Femeie extrasă dintr-o mașină și dusă la spital

Un accident de circulație în care au fost implicate două mașini, a avut loc în urmă cu puțin timp pe pe breteaua de urcare a nordului rutier Gilău pe autostrada A3, înspre localitatea Nădășelu.
Pompierii din cadrul Gărzii Gilău sunt cei care intervin la accident.
Accident GRAV pe A3, pe breteaua de urcare de la nordul rutier Gilău. Femeie extrasă dintr-o mașină și dusă la spital
Aceștia s-au deplasat la fața locului cu o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD și au găsit două autoturisme avariate.
Într-unul se afla o femeie ce prezenta mai multe suspiciuni de traumatisme. Pompierii au utilizat echipamentele din dotare pentru a extrage femeia, astfel încât să nu-i agraveze leziunile și au predat-o echipajului SMURD.
Femeii, în vârstă de aproximativ 30 de ani, i-a fost acordat primul ajutor calificat și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.
Alte două persoane au fost consultate la locul accidentului fără a fi transportate la spital.
Foto: Arhivă

Un accident soldat, din fericire, doar cu pagube materiale, a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă la Izvorul Crișului.
Șoferul unei mașini a intrat în gardul de metal de pe marginea drumului, pe care l-a rupt, iar mașina a rămas suspendată acolo.
FOTO. Era să cadă cu mașina într-o râpă. Accident spectaculos la Izvorul Crișului
Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin sunt cei care au intervenit la accident.
La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, unde au găsit un autoturism avariat cu ocupanții ieșiți din acesta.
Un bărbat, în vârstă de aproximativ 40 de ani, a fost consultat de către echipajul SMURD la fața locului, însă a refuzat transportul la spital.
EVENIMENT
Avertisment. Schimbările climatice „ne omoară”; ONU trage un semnal de alarmă privind legătura dintre sănătate şi climă


Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit sâmbătă dimineață pentru a acorda primul ajutor calificat pentru trei persoane care au anunțat că s-au intoxicat cu insecticid.
Apelul de urgență a venit pe numărul unic pentru urgențe 112 în jurul orei 7.00 și a solicitat intervenția la un apartament situat într-un bloc de locuințe pe strada Liviu Rebreanu din municipiul Cluj-Napoca.
”La fața locului s-au deplasat două autospeciale, un echipaj SMURD și unul SAJ, unde au fost evacuate trei persoane din apartament, în stare de conștiență și coperante.
Cei trei, respectiv un bărbat și o femeie în vârstă de aproximativ 60 de ani și o femeie în vârstă de aproximativ 80 de ani, cu afecțiuni cronice, prezeau stare de rău. Echipajele SMURD și SAJ le-au acordat primul ajutor calificat și le-au transportat la spital pentru investigații de specialitate”, a transmis ISU Cluj.