Connect with us

Clujul de altădată

VIDEO. Istoria plimbată a Clujului. Adevărata stemă a oraşului. Blazonul de pe Obeliscul Carolina. Clujul liber (RO-EN)

Publicat


Obeliscul Carolina din zona Pieţei Muzeului a fost realizat în urma vizitei la Cluj, în 1817, a cuplului imperial Francisc I şi Carolina. Monumentul a fost amplasat iniţial în Piaţa Unirii, între Continental şi statuia lui Matia Corvin, dar a fost mutat pe locul actual în 1898. Pe lângă alte multe lucruri interesante pe care obeliscul ni le dezvăluie – şi asupra cărora vom reveni – e şi stema Clujului, adevăratul blazon al oraşului. Istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici ne este ghid.

VEZI şi alte articole din

Istoria plimbată a Clujului

Blazonul de pe Obeliscul Carolina

„Aici suntem în partea de sud a obeliscului. Vedeţi încadrată într-o cunună – care este pusă cam în secolul al XIX-lea pe frontispiciu – blazonul Clujului. În Evul mediu, oraşele, respectiv nobilimea, aveau un blazon, un semn distinctiv.

Ceea ce vedeţi aici sunt cele trei turnuri puse pe un zid. Aici exista o hersă, un grilaj, la început din lemn, apoi din fier. Turnurile sunt circulare, dar stema, sigiliul Clujului a avut şi turnuri patrulatere.

Deci, este stema din 1377, dată de regele Ludovic de Anjou, fiul lui Carol Robert de Anjou, clujenilor, ca să o folosească în actele oficiale şi în relaţiile lor cu alte oraşe sau cu personalităţi ale vremii respective”, explică Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Adevărata stemă a oraşului. Clujul liber

Acesta explică semnificaţia pe care o avea blazonul Clujului, care ar trebui să-i fie stemă şi în prezent.„Dar ce reprezintă aceste trei turnuri şi zidul acesta?! Oraş liber. Cluj oraş liber.

Pe urmă, în 1405, va fi oraş liber regesc. Oraşul liber presupunea, în primul rând, o înlesnire a comerţului, adică nu plăteau taxe comerciale la desfacerea produselor în Transilvania, ulterior în Ungaria. Asta, mai pe scurt, pentru că existau şi alte anexe de privilegii pe care clujenii le-au primit în acea perioadă. Aceasta este stema normală a Clujului, aceasta este stema adevărată. Chiar şi comuniştii au păstrat-o. Ştim că în perioada Funar ea a fost schimbată arbitrar.

Dar sigilografia din România şi patrimoniul naţional nu o recunoaşte, pentru că trebuie ca o stemă, ca să fie viabilă, să îndeplinească anumite condiţii. Stema actuală a Clujului – care o reprezintă pe Minerva, steagul, lupul dacic, cele 7 oraşe reprezentând Transilvania – e făcută de o elevă în clasa a XII-a, prin anii 90, dar nu are <<ştampila>> oficială.

Aceasta de pe obelisc ar fi stema şi cred că aceasta ne reflectă mai mult personalitatea oraşului, un oraş cu o tradiţie de peste 700 de ani”, subliniază istoricul clujean.

*Asociația Cluj24 derulează proiectul „Istoria plimbată a Clujului”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Primăria Cluj-Napoca.

Vezi şi:

La pas prin istoria judeţului Cluj

VIDEO. Walking through the history of Cluj. The real city emblem. The Heraldry on the Carolina Obelisk. The free city of Cluj

The Carolina Obelisk in the Museum Square area was made after the imperial couple Francis I and Carolina had visited Cluj in 1817. The monument was originally placed in the Unirii Square, between Continental and the statue of Matthias Corvinus, but was moved to its current location in 1898. Apart from many other interesting things that the obelisk reveals to us – and to which we will return – is the city emblem, the real heraldry of Cluj. The historian Vladimir Alexandru Bogosavlievici is our guide.

The Heraldry on the Carolina Obelisk

“Here we are in the southern part of the obelisk. You can see the emblem of Cluj framed in a garland, which was placed on the frontispiece, sometime in the 19th century. In the Middle Ages, the cities and the nobility had a heraldry, a distinctive sign.

What you see here are the three towers that have been put onto a wall. There used to be a grid, at first it was made of wood, and then it was replaced with another one, made of iron. The towers are circular, but the emblem, the seal of Cluj had quadrilateral towers, as well. So, it is the emblem from 1377, given by King Ludovic de Anjou, son of Carol Robert de Anjou, to the people of Cluj, to use it in official documents and in their relations with other cities or personalities of that time”, Vladimir Alexandru Bogosavlievici explains.

The real city emblem. The free city of Cluj

He also explains the meaning of the Cluj heraldry, which should be the city emblem even today.

“But what do these three towers and this wall represent?! A free city. The free city of Cluj.

Then, in 1405, it would become a free royal city. The free city meant, first of all, trade improvement. In other words, they did not pay commercial taxes when selling the products in Transylvania, and later, in Hungary.

In short, that was because there were other privileges that the people of Cluj received at that time. This was the normal emblem of Cluj, this is the real one.
Even the communists kept it. We know that during the Funar period it was changed arbitrarily.

But the sigillography in Romania and the national patrimony do not recognize it, because, in order for a city emblem to be viable, it must meet certain conditions. The current emblem of Cluj – which represents Minerva, the flag, the Dacian wolf, the 7 cities representing Transylvania – was made by a 12th grade student in the 90s, and it does not have the official <<stamp>>.

The emblem would be the one on the obelisk, and I think it reflects the personality of the city in a better way, a city with a tradition of over 700 years”, the historian from Cluj underlines.

*The “Walking through the history of Cluj” project is made by the Cluj24 Association, in collaboration with the history teacher Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, and co-financed by the City Hall. (traducere în engleză, Amalia Oprescu)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Blănuță („U” Cluj), prohibit. Clubul nu-și permite să PLĂTEASCĂ pe el cât cere Mititelu

Publicat

blanuta

Șansele ca atacantul Vladislav Blănuță de la „U” Cluj să facă parte din lotul „șepcilor roșii” și din sezonul viitor sunt minime. Radu Constantea (președinte „U” Cluj), spune că Adrian Mititelu solicită o sumă de transfer prea mare.

Blănuță este unul dintre cei mai importanți jucători din SuperLigă în acest sezon. Atacantul împrumutat de la FCU Craiova a marcat nu mai puțin de 11 goluri și a pus „umărul” serios la calificarea lui „U” Cluj în play-off. În ciuda stagiunii bune, șansele ca fotbalistul să rămână la clujeni sunt minime.

Radu Constantea, președinte U Cluj

Blănuță („U” Cluj), prohibit. Clubul nu-și permite să PLĂTEASCĂ pe el cât cere Mititelu

În cadrul FANATIK SUPERLIGA, Radu Constantea a anunțat că Vladislav Blănuță nu va continua și din sezonul viitor la „U” Cluj. Atacantul a fost împrumutat de la FCU Craiova în această stagiune, după ce oltenii au retrogradat anul trecut.

Oficialul clujenilor susține că Adrian Mititelu solicită o sumă prea mare de bani în schimbul jucătorului, iar clubul poate oferi maxim 400.000 de euro. Această veste vine după ce Ioan Ovidiu Sabău a fost atacat de către patronul de la FCU Craiova.

„Realist vorbind, sumele pe care le așteaptă domnul Mititelu pentru un transfer, cel puțin de ce a declarat în presă, nu vor putea ajunge din partea noastră. Nu știu cum ar mai putea să fie Blănuță la noi și din sezonul viitor.

Eu cred că valoarea de piață din acest sezon i-a crescut considerabil. A avut evoluții foarte bune, l-a ajutat echipa și tot ceea ce înseamnă staff-ul tehnic. Cred că a fost un câștig pentru Craiova, pentru Blănuță și pentru Universitatea Cluj. Cred că așa trebuie să percepem situația.

„Șansele ca Blănuță să fie la U Cluj și din sezonul viitor sunt destul de mici”

Domnul Mititelu așteaptă o sumă de transfer destul de mare, cel puțin din declarațiile pe care le-am văzut, iar clubul nostru nu-și permite, ori e foarte departe de a-și permite acea sumă. Sigur, dacă își dorește în continuare împrumutul, clubul nostru poate să se gândească la această variantă sau să ofere o sumă. Totuși, aceasta e departe de ceea ce își imaginează domnul Mititelu.

Universitatea Cluj nu își permite în momentul de față să achite sume de transfer mai mari de 300.000-400.000 de euro. Mă refer aici la bugetul pe care noi îl avem, ci nu că Blănuță nu ar valora atât. Spun că atât și-ar permite în momentul de față Universitatea Cluj.

Nu există nicio clauză de transfer definitiv în actualul împrumut al lui Vladislav Blănuță de la FCU Craiova. Era o sumă foarte mare și în vară, când s-a ajuns la acest împrumut. Șansele ca Blănuță să fie la U Cluj și din sezonul viitor sunt destul de mici. Se lucrează deja la strategia de transferuri pentru vară”, a declarat Radu Constantea.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Rareș Bogdan reacționează la închiderea contului TikTok al lui Ion Cristoiu: „Jos labele de pe libertatea de exprimare!”

Publicat

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a condamnat public închiderea contului de TikTok al jurnalistului Ion Cristoiu, într-o postare amplă pe rețelele sociale. Fostul jurnalist face apel la protejarea libertății de exprimare.

Ion Cristoiu a anunțat miercuri, 9 aprilie, că TikTok i-a șters contul pe rețeaua de socializare. Într-o reacție amplă pe Facebook, europarlamentarul Rareș Bogdan vorbește despre un derapaj periculos de la libertatea de exprimare și ridică întrebări despre viitorul democrației în România: „Ce urmează, un Minister al Adevărului?”

„Jos labele de pe libertatea de exprimare!! Ce urmează, un Minister al Adevărului? Trăim vremuri complicate, periculoase pentru democrație, vă rog să citiți cu detașare, fără patimă, cele de mai jos!

Sunt revoltat până la dezgust pentru închiderea contului de Tik Tok al lui Ion Cristoiu. Asta deși am fost adesea în dezacord, timp de 4 ani, cât am realizat săptămânal o emisiune împreună, emisiune care trebuia să dureze 60 de minute, dar se lungea uneori până la 3 ore, pentru că Maestrul Jack mă purta din realitate în istorie, in politica externa, în conspirații trecute și actuale, după care mă întorcea în prezent și întorcea pe toate fețele sentințe, declarații, hotărâri de guvern și legi neroade”, a scris Rareș Bogdan, reamintind momente din colaborarea lor de lungă durată în presă.

150.000 de urmăritori și 8 milioane de aprecieri

Europarlamentarul a atras atenția că gestul platformei de a suspenda contul jurnalistului, care adunase 150.000 de urmăritori și peste 8 milioane de aprecieri, este un semnal de alarmă pentru întreaga societate.

„Pentru cine nu știe cine este Ion Cristoiu, dar și pentru cei care au preferat să uite, pentru a nu avea vreun frison în zona a ceea ce se mai numește – ce ironie! – conștiință. Ion Cristoiu – cei care-l iubesc sincer îi spun „Jack” – a inventat presa de largă audiență, a născut jurnalismul de investigație din România post-1989, a crescut generații de ziariști, i-a învățat să fie verticali și să-și apere opiniile cu orice preț, le-a demonstrat (nu opinii, ci argumente!) multor politicieni cum mint și fură fără jenă, motiv pentru care a fost pus la zid pentru lipsa de maleabilitate. A fost amenințat, dar și-a văzut de scris și – atenție mare, detractorilor! – de citit. Un om care petrece 6 ore zilnic la Biblioteca Academiei pentru a descoperi cheile acestei lumi în declin, ale acestui glob plin de lichele și trădători este considerat atât de periculos încât îi închizi, pur și simplu, tribuna! Contul său de Tik ToK, deschis în 14 decembrie 2024, avea 150.000 de urmăritori și 8 milioane de like-uri. Iar peste 75% dintre postări erau pe subiecte de politică externă!

Pentru cine e periculos un om care are curajul opiniei? Cine stabilește unde se termină sau începe adevărul? Adevărul cui?”, a mai arătat fostul jurnalist.

Îngrijorări la Bruxelles: „Ce se întâmplă în România?”

Rareș Bogdan atrage atenția și asupra impactului internațional al acestor derapaje. În calitatea sa de europarlamentar, afirmă că este întrebat frecvent de colegi din Parlamentul European și de alți oficiali europeni despre situația din România:„Ca europarlamentar, sunt întrebat mereu de colegi din alte țări, comisari, alți demnitari: ce se întâmplă în România?… Se întâmplă că trebuie să ne revenim și să pricepem că limitarea libertății de exprimare, interzicerea unor jurnaliști, damnarea lor expune România unui risc fatal”.

Un avertisment din istorie

Mesajul său se încheie cu un citat celebru al pastorului Martin Niemöller, în semn de avertisment: „Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea.”

„Atenție mare! Friedrich Gustav Emil Martin Niemoller, pastor luteran german, antifascist, fost comandant de submarin, membru al Rezistenței germane, supraviețuitor al lagărelor de concentrare, ne-a lăsat ceva foarte valoros: «Când naziștii au venit să îi ia pe comuniști, n-am scos o vorbă. Nu eram comunist. Când i-au arestat pe socialiști, am tăcut. Nu eram socialist. Când au venit să îi ia pe sindicaliști, nu am protestat. Nu eram sindicalist. Când au venit să îi ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu. Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea». Noapte bună? Stingem lumina?”, încheie europarlamentarul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Inițiativă cu suflet! Se caută coafeze voluntare pentru copiii de la orfelinatul Mănăstirii Dumbrava

Publicat

Un grup de voluntari organizează sâmbătă, 12 aprilie, de la ora 9, o acțiune caritabilă la orfelinatul Mănăstirii Dumbrava din județul Alba. Scopul este să le ofere o tunsoare băieților din centru.

Pentru a completa această inițiativă, organizatorii fac apel către coafeze voluntare cu suflet mare, din zona Mănăstirii Dumbrava sau din județele Alba și Cluj, care ar fi dispuse să se alăture și să tundă fetițele de la orfelinat.

„Suntem un grup de voluntari care mergem sâmbătă, 12 aprilie, la ora 9, la Mănăstirea Dumbrava, pentru a tunde băieții de la orfelinat. Căutăm coafeze cu suflet mare, din zona Mănăstirii Dumbrava (jud. Alba) sau din județele Alba și Cluj, care vor să se alăture acestei inițiative frumoase și să tundă fetițele de la orfelinat.

Este un gest mic care poate aduce o bucurie mare în inimile acestor copii! Dacă vrei să te implici, scrie-ne în privat! Îți mulțumim că vrei să faci parte din acest gest!”, transmit voluntarii.

Ei subliniază că orice sprijin contează și încurajează persoanele interesate să se implice, fie și doar pentru câteva ore, într-un mod care contează enorm pentru cei mici.

Cei care doresc să se alăture sunt invitați să ia legătura pe Facebook cu organizatorii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Așa parchează și în Germania? Bolid Porsche parcat pe trecerea de pietoni, în cartierul Mărăști din Cluj-Napoca

Publicat

Un autoturism Porsche cu numere de Germania a fost surprins parcat direct pe o trecere de pietoni în cartierul Mărăști din Cluj-Napoca.

Un autoturism de lux marca Porsche, cu numere de înmatriculare din Germania, a fost parcat pe o trecere de pietoni din cartierul Mărăști, la intersecția străzilor Lotrului și Meseriilor.

Imaginile trimise de un cititor arată mașina lăsată ostentativ pe marcajul pietonal, blocând complet accesul trecătorilor.

Așa se parchează în Germania? Sau doar în Cluj, când nu te interesează de ceilalți din jur?

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate