Clujul de altădată
VIDEO. Istoria plimbată a Clujului. Adevărata stemă a oraşului. Blazonul de pe Obeliscul Carolina. Clujul liber (RO-EN)
Obeliscul Carolina din zona Pieţei Muzeului a fost realizat în urma vizitei la Cluj, în 1817, a cuplului imperial Francisc I şi Carolina. Monumentul a fost amplasat iniţial în Piaţa Unirii, între Continental şi statuia lui Matia Corvin, dar a fost mutat pe locul actual în 1898. Pe lângă alte multe lucruri interesante pe care obeliscul ni le dezvăluie – şi asupra cărora vom reveni – e şi stema Clujului, adevăratul blazon al oraşului. Istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici ne este ghid.
VEZI şi alte articole din
Istoria plimbată a Clujului
Blazonul de pe Obeliscul Carolina
„Aici suntem în partea de sud a obeliscului. Vedeţi încadrată într-o cunună – care este pusă cam în secolul al XIX-lea pe frontispiciu – blazonul Clujului. În Evul mediu, oraşele, respectiv nobilimea, aveau un blazon, un semn distinctiv.
Ceea ce vedeţi aici sunt cele trei turnuri puse pe un zid. Aici exista o hersă, un grilaj, la început din lemn, apoi din fier. Turnurile sunt circulare, dar stema, sigiliul Clujului a avut şi turnuri patrulatere.
Deci, este stema din 1377, dată de regele Ludovic de Anjou, fiul lui Carol Robert de Anjou, clujenilor, ca să o folosească în actele oficiale şi în relaţiile lor cu alte oraşe sau cu personalităţi ale vremii respective”, explică Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
Adevărata stemă a oraşului. Clujul liber
Acesta explică semnificaţia pe care o avea blazonul Clujului, care ar trebui să-i fie stemă şi în prezent.„Dar ce reprezintă aceste trei turnuri şi zidul acesta?! Oraş liber. Cluj oraş liber.
Pe urmă, în 1405, va fi oraş liber regesc. Oraşul liber presupunea, în primul rând, o înlesnire a comerţului, adică nu plăteau taxe comerciale la desfacerea produselor în Transilvania, ulterior în Ungaria. Asta, mai pe scurt, pentru că existau şi alte anexe de privilegii pe care clujenii le-au primit în acea perioadă. Aceasta este stema normală a Clujului, aceasta este stema adevărată. Chiar şi comuniştii au păstrat-o. Ştim că în perioada Funar ea a fost schimbată arbitrar.
Dar sigilografia din România şi patrimoniul naţional nu o recunoaşte, pentru că trebuie ca o stemă, ca să fie viabilă, să îndeplinească anumite condiţii. Stema actuală a Clujului – care o reprezintă pe Minerva, steagul, lupul dacic, cele 7 oraşe reprezentând Transilvania – e făcută de o elevă în clasa a XII-a, prin anii 90, dar nu are <<ştampila>> oficială.
Aceasta de pe obelisc ar fi stema şi cred că aceasta ne reflectă mai mult personalitatea oraşului, un oraş cu o tradiţie de peste 700 de ani”, subliniază istoricul clujean.
*Asociația Cluj24 derulează proiectul „Istoria plimbată a Clujului”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Primăria Cluj-Napoca.
Vezi şi:
La pas prin istoria judeţului Cluj
VIDEO. Walking through the history of Cluj. The real city emblem. The Heraldry on the Carolina Obelisk. The free city of Cluj
The Carolina Obelisk in the Museum Square area was made after the imperial couple Francis I and Carolina had visited Cluj in 1817. The monument was originally placed in the Unirii Square, between Continental and the statue of Matthias Corvinus, but was moved to its current location in 1898. Apart from many other interesting things that the obelisk reveals to us – and to which we will return – is the city emblem, the real heraldry of Cluj. The historian Vladimir Alexandru Bogosavlievici is our guide.
The Heraldry on the Carolina Obelisk
“Here we are in the southern part of the obelisk. You can see the emblem of Cluj framed in a garland, which was placed on the frontispiece, sometime in the 19th century. In the Middle Ages, the cities and the nobility had a heraldry, a distinctive sign.
What you see here are the three towers that have been put onto a wall. There used to be a grid, at first it was made of wood, and then it was replaced with another one, made of iron. The towers are circular, but the emblem, the seal of Cluj had quadrilateral towers, as well. So, it is the emblem from 1377, given by King Ludovic de Anjou, son of Carol Robert de Anjou, to the people of Cluj, to use it in official documents and in their relations with other cities or personalities of that time”, Vladimir Alexandru Bogosavlievici explains.
The real city emblem. The free city of Cluj
He also explains the meaning of the Cluj heraldry, which should be the city emblem even today.
“But what do these three towers and this wall represent?! A free city. The free city of Cluj.
Then, in 1405, it would become a free royal city. The free city meant, first of all, trade improvement. In other words, they did not pay commercial taxes when selling the products in Transylvania, and later, in Hungary.
In short, that was because there were other privileges that the people of Cluj received at that time. This was the normal emblem of Cluj, this is the real one.
Even the communists kept it. We know that during the Funar period it was changed arbitrarily.
But the sigillography in Romania and the national patrimony do not recognize it, because, in order for a city emblem to be viable, it must meet certain conditions. The current emblem of Cluj – which represents Minerva, the flag, the Dacian wolf, the 7 cities representing Transylvania – was made by a 12th grade student in the 90s, and it does not have the official <<stamp>>.
The emblem would be the one on the obelisk, and I think it reflects the personality of the city in a better way, a city with a tradition of over 700 years”, the historian from Cluj underlines.
*The “Walking through the history of Cluj” project is made by the Cluj24 Association, in collaboration with the history teacher Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, and co-financed by the City Hall. (traducere în engleză, Amalia Oprescu)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Accident la Mănăstirea, în Cluj. Un șofer a zburat cu mașina de pe drum și a ajuns sub un pod
Un accident de circulație a avut loc în această dimineață în Cluj. Un bărbat a ajuns la spital.
Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit la accidentul rutier petrecut pe raza localității Mănăstirea, comuna Mica.
Accident la Mănăstirea, în Cluj. Un șofer a zburat cu mașina de pe drum și a ajuns sub un pod
Ajunși la fața locului, pompierii au găsit un autoturism ieșit în afara părții carosabile, sub un pod.
Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar un bărbat de aproximativ 55 de ani a primit îngrijiri medicale din partea echipajului SAJ. Ulterior, acesta a fost transportat la spital.
Forțele ISU Cluj au intervenit cu o autospecială cu modul de descarcerare.
Petrecerile de karaoke au devenit o atracție pentru tot mai mulți clujeni, fie că vor să se distreze cu prietenii, fie că au un talent pe care îl pregătesc pentru scene mai mari.
În mijlocul acestei efervescențe muzicale, Spațiu Music Pub s-a transformat într-un loc unde vocile celor obișnuiți să cânte sub duș se întâlnesc cu cele care au potențial de competiții mari.
Spațiul unde clujenii se antrenează pentru Vocea României
Ce face specială experiența de la Spațiu? Contrastele. De la interpretări pline de umor și energie, până la momente care te fac să te întrebi dacă n-ai nimerit la un concert al unui superstar, nu doar la o seară de karaoke. Unii dintre clienţii Spaţiu Music Pub chiar au trecut pe la Vocea României şi alte concursuri de cântat, şi aici vin mai degrabă să se relaxeze decât să se impresioneze, dar sonorizarea de calitate din bar şi publicul fain oferă cadrul ideal pentru un antrenament bun înainte de înscrierea în competiţie.
Cauţi Karaoke în Cluj? L-ai găsit la Spaţiu Music Pub
La final, indiferent dacă aplauzi prietenul care a transformat un hit clasic într-o parodie sau pe cineva care ar putea întoarce toate scaunele, atmosfera rămâne una de conexiune. Vocile ajung să fie doar un pretext pentru povești, iar serile de karaoke devin mai mult decât un simplu eveniment – o șansă de a cunoaște oameni noi şi faini.
Cauţi Karaoke în Cluj? L-ai găsit la Spaţiu Music Pub. Dacă vrei să afli când sunt următoarele petreceri, cei din Spaţiu le anunţă de fiecare dată pe paginile de Instagram şi de Facebook.
Cinema Dacia din Cluj-Napoca găzduiește o expoziţie de trenuleţe şi miniaturi în perioada 21 noiembrie – 12 decembrie. Conform organizatorilor, această expoziție ridică standardele la „următorul nivel” în comparație cu alte expoziții organizate până acum în țară.
Noutate în cadrul expoziției
Un lucru prin care această expoziție se diferențiază de restul este faptul că aduce interactivitatea printre participanți: „În sfârșit, poți testa și conduce chiar tu un trenuleț pe dioramele expuse”. Copiii și părinții vor avea misiuni de căutare pe diorama și, bineînțeles, vor fi recompensați la final.
În cadrul grupurile organizate, aceștia vor beneficia de ghidaj și informații detaliate, atât despre peisajul dioramelor, cât și despre tehnologia digitală folosită în realizarea lor și a locomotivelor.
Ce cuprinde expoziția?
Expoziția cuprinde zeci de locomotive, sute de metri de cale ferată, mii de figurine și detalii, integrate într-o dioramă de peste 150 mp, ce ilustrează cele patru anotimpuri. Există chiar și o zonă „Academy”, unde, cu ajutorul tabletelor puse la dispoziție de organizatori, vizitatorii pot controla trenulețele și garniturile.
Prețul biletului este de 25 lei/persoană, iar pentru grupuri organizate de minimum 20 de persoane, biletul costă 20 lei. Accesul la eveniment se face fie pe bază de rezervări la 0758.365.699. În zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie, locația va fi închisă, fiind zile de sărbătoare legală.
Vârsta minimă recomandată pentru vizitatori este de 4 ani, cu însoțitor adult. Proiectul Muzeul Trenuletelor Cluj este o inițiativă a Asociației Astronomice Pluto.
Andreea Ungur
Un accident cu un autobuz al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca a avut loc vineri seară, în comuna Chinteni. Din fericire, nu au fost persoane rănite.
Un autobuz CTP a ajuns în afara părții carosabile, vineri seară, pe un rum din localitatea Chinteni. Pompierii clujeni au intervenit cu două autospeciale de descarcerare și cu un echipaj SMURD de terapie intensivă.
Nu au fost înregistrate victime
Din fericire, nu au fost victime. Șoferul autobuzului este evaluat de medicii SMURD.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe raza comunei Chinteni. În accident a fost implicat un autobuz al Companiei de Transport Public, care a ieșit în afara părții carosabile. Din fericire, pasagerii nu au necesitat îngrijiri medicale. Un singur bărbat, și anume conducătorul autobuzului, este evaluat de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă. La o primă evaluare, nici acesta nu a suferit răni. La fața locului au fost trimise și două autospeciale cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.