Connect with us

Clujul de altădată

VIDEO. Istoria plimbată a Clujului. Adevărata stemă a oraşului. Blazonul de pe Obeliscul Carolina. Clujul liber (RO-EN)

Publicat


Obeliscul Carolina din zona Pieţei Muzeului a fost realizat în urma vizitei la Cluj, în 1817, a cuplului imperial Francisc I şi Carolina. Monumentul a fost amplasat iniţial în Piaţa Unirii, între Continental şi statuia lui Matia Corvin, dar a fost mutat pe locul actual în 1898. Pe lângă alte multe lucruri interesante pe care obeliscul ni le dezvăluie – şi asupra cărora vom reveni – e şi stema Clujului, adevăratul blazon al oraşului. Istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici ne este ghid.

VEZI şi alte articole din

Istoria plimbată a Clujului

Blazonul de pe Obeliscul Carolina

„Aici suntem în partea de sud a obeliscului. Vedeţi încadrată într-o cunună – care este pusă cam în secolul al XIX-lea pe frontispiciu – blazonul Clujului. În Evul mediu, oraşele, respectiv nobilimea, aveau un blazon, un semn distinctiv.

Ceea ce vedeţi aici sunt cele trei turnuri puse pe un zid. Aici exista o hersă, un grilaj, la început din lemn, apoi din fier. Turnurile sunt circulare, dar stema, sigiliul Clujului a avut şi turnuri patrulatere.

Deci, este stema din 1377, dată de regele Ludovic de Anjou, fiul lui Carol Robert de Anjou, clujenilor, ca să o folosească în actele oficiale şi în relaţiile lor cu alte oraşe sau cu personalităţi ale vremii respective”, explică Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Adevărata stemă a oraşului. Clujul liber

Acesta explică semnificaţia pe care o avea blazonul Clujului, care ar trebui să-i fie stemă şi în prezent.„Dar ce reprezintă aceste trei turnuri şi zidul acesta?! Oraş liber. Cluj oraş liber.

Pe urmă, în 1405, va fi oraş liber regesc. Oraşul liber presupunea, în primul rând, o înlesnire a comerţului, adică nu plăteau taxe comerciale la desfacerea produselor în Transilvania, ulterior în Ungaria. Asta, mai pe scurt, pentru că existau şi alte anexe de privilegii pe care clujenii le-au primit în acea perioadă. Aceasta este stema normală a Clujului, aceasta este stema adevărată. Chiar şi comuniştii au păstrat-o. Ştim că în perioada Funar ea a fost schimbată arbitrar.

Dar sigilografia din România şi patrimoniul naţional nu o recunoaşte, pentru că trebuie ca o stemă, ca să fie viabilă, să îndeplinească anumite condiţii. Stema actuală a Clujului – care o reprezintă pe Minerva, steagul, lupul dacic, cele 7 oraşe reprezentând Transilvania – e făcută de o elevă în clasa a XII-a, prin anii 90, dar nu are <<ştampila>> oficială.

Aceasta de pe obelisc ar fi stema şi cred că aceasta ne reflectă mai mult personalitatea oraşului, un oraş cu o tradiţie de peste 700 de ani”, subliniază istoricul clujean.

*Asociația Cluj24 derulează proiectul „Istoria plimbată a Clujului”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Primăria Cluj-Napoca.

Vezi şi:

La pas prin istoria judeţului Cluj

VIDEO. Walking through the history of Cluj. The real city emblem. The Heraldry on the Carolina Obelisk. The free city of Cluj

The Carolina Obelisk in the Museum Square area was made after the imperial couple Francis I and Carolina had visited Cluj in 1817. The monument was originally placed in the Unirii Square, between Continental and the statue of Matthias Corvinus, but was moved to its current location in 1898. Apart from many other interesting things that the obelisk reveals to us – and to which we will return – is the city emblem, the real heraldry of Cluj. The historian Vladimir Alexandru Bogosavlievici is our guide.

The Heraldry on the Carolina Obelisk

“Here we are in the southern part of the obelisk. You can see the emblem of Cluj framed in a garland, which was placed on the frontispiece, sometime in the 19th century. In the Middle Ages, the cities and the nobility had a heraldry, a distinctive sign.

What you see here are the three towers that have been put onto a wall. There used to be a grid, at first it was made of wood, and then it was replaced with another one, made of iron. The towers are circular, but the emblem, the seal of Cluj had quadrilateral towers, as well. So, it is the emblem from 1377, given by King Ludovic de Anjou, son of Carol Robert de Anjou, to the people of Cluj, to use it in official documents and in their relations with other cities or personalities of that time”, Vladimir Alexandru Bogosavlievici explains.

The real city emblem. The free city of Cluj

He also explains the meaning of the Cluj heraldry, which should be the city emblem even today.

“But what do these three towers and this wall represent?! A free city. The free city of Cluj.

Then, in 1405, it would become a free royal city. The free city meant, first of all, trade improvement. In other words, they did not pay commercial taxes when selling the products in Transylvania, and later, in Hungary.

In short, that was because there were other privileges that the people of Cluj received at that time. This was the normal emblem of Cluj, this is the real one.
Even the communists kept it. We know that during the Funar period it was changed arbitrarily.

But the sigillography in Romania and the national patrimony do not recognize it, because, in order for a city emblem to be viable, it must meet certain conditions. The current emblem of Cluj – which represents Minerva, the flag, the Dacian wolf, the 7 cities representing Transylvania – was made by a 12th grade student in the 90s, and it does not have the official <<stamp>>.

The emblem would be the one on the obelisk, and I think it reflects the personality of the city in a better way, a city with a tradition of over 700 years”, the historian from Cluj underlines.

*The “Walking through the history of Cluj” project is made by the Cluj24 Association, in collaboration with the history teacher Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, and co-financed by the City Hall. (traducere în engleză, Amalia Oprescu)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

IPJ Cluj despre accidentul de pe str. Memorandumului, cu fetița acroșată de o autospecială a Poliției

Publicat

accident

Poliția Cluj a transmis precizări despre accidentul rutier de miercuri pe strada Memorandumului din Cluj-Napoca.

”Din primele cercetări efectuate la fața locului a rezultat că, o autospecială de poliție din cadrul Secției 2 Poliție Cluj-Napoca, care, conform primelor date, era condusă în regim prioritar, ar fi acroșat cu oglinda un pieton aflat pe partea carosabilă, respectiv o minoră de 11 ani.

Fetița nu a fost transportată la spital

În urma evenimentului pietonul nu a necesitat îngrijiri medicale, nefiind transportat la spital.

Conducătorul auto, respectiv un bărbat, de 38 de ani, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ”, au precizat polițiștii de la IPJ Cluj.

La nivelul conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj s-au demarat verificări din oficiu pentru a se stabili cu exactitate modul în care s-a impus circulația în regim prioritar.

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT pe Memorandumului, în Cluj-Napoca. Minoră ACROȘATĂ de o dubă a MAI

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, miercuri dimineață, pe str. Memorandumului colț cu str. Samuil Micu. O minoră a fost acroșată de o dubă a MAI.

„Din primele cercetări se pare că o autospecială aparținând MAI ar fi acroșat un pieton aflat în traversarea străzii Samuil Micu intersecție cu Memorandumului”, a transmis Poliția Locală.

ACCIDENT pe Memorandumului, în Cluj-Napoca. Minoră ACROȘATĂ de o dubă a MAI

La fața locului s-a deplasat o ambulanță SAJ. Personalul acesteia îi acordă minorei primele îngrijiri.

Vom reveni.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujenii sunt invitați la DEZBATEREA ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie”, organizată de APPC Cluj

Publicat

dezbatere

Asociatia Profesioniștilor din Presă – Cluj (APPC) invită clujenii, joi, 25 aprilie, ora 18.00, la o dezbatere cu tema ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie” găzduită de Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” (BCU).

Se vor dezbate teme ca alegerile, rolul presei în alegeri, ghiduri de bune practici în mediatizarea alegerilor, dezinformare și fake news.

Clujenii sunt invitați la DEZBATEREA ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie”, organizată de APPC Cluj

Invitați:
Daniel David, psiholog, Rectorul UBB Cluj
Barbu Mateescu, sociolog
Sergiu Mișcoiu, politolog, Facultatea de Studii Europene, UBB
Viorel Nistor, lector dr., Dep. Jurnalism, UBB

Intrarea este liberă.
Dezbaterea este organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Presei, care se sărbătorește în 3 mai.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Un livrator Bolt Food din Sri Lanka a intrat cu mopedul pe roșu într-o intersecție din centrul Clujului. E la spital

Publicat

Bolt

Polițiștii clujeni anunță că marți seara fost înregistrat un accident de circulație la intersecția dintre Piața Ștefan cel Mare și Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca.

”Din primele cercetări efectuate a rezultat că, un tânăr de 22 de ani, cetățean străin, care conducea un moped dinspre Piața Timotei Cipariu, ar fi pătruns în intersecția cu Bulevardul Eroilor pe culoare roșie a semaforului electric, fiind acroșat de un autoturism, condus de un bărbat de 65 de ani, iar apoi de un alt autoturism.

În urma evenimentului, conducătorul mopedului a rămas blocat sub cel de-al doilea autoturism, fiind extras de către echipajele ISU Cluj, iar apoi transportat la spital pentru investigații suplimentare.

Cei trei conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative”, arată IPJ Cluj.

Bolt

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Din informațile Cluj24 mopedistul rănit era livrator Bolt Food și era din Sri Lanka.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax