Connect with us

EDUCATIE

VIDEO. Incident la Liceul „Eugen Pora” din Cluj-Napoca. Elevii dintr-o clasă, evacuați după ce bateria unui telefon a luat foc

Publicat


Elevii unei clase a Liceului Teoretic „Eugen Pora” din Cluj-Napoca au fost evacuați joi din sală, în urma unui incident care a avut loc în timpul unei ore.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Cluj, în timpul orei de limba spaniolă bateria unui telefon mobil aflat în posesia unui elev de clasa a VIII-a s-a inflamat prin autocombustie și a scos fum.

Incident la Liceul „Eugen Pora” din Cluj-Napoca. Elevii dintr-o clasă, evacuați după ce bateria unui telefon a luat foc

Profesorul a decis să-i scoată pe elevi din clasă pentru a aerisi.

Potrivit IȘJ Cluj, elevii erau în timpul orei, profesorul era în oră, iar telefonul nu era conectat la niciun dispozitiv.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Vot crucial pentru Republica Moldova. Moldovenii votează în număr mare la Cluj-Napoca

Publicat

Prezență crescută la secțiile de vot din Cluj-Napoca, în turul II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Moldovenii își aleg viitorul şef al statului dintre actuala preşedintă proeuropeană Maia Sandu şi fostul procuror general al Republicii Moldova, socialistul Alexandr Stoianoglo.

În Cluj-Napoca, 1.088 de moldoveni și-au exercitat dreptul de vot până la ora 12, la cele două secții organizate în Casa de Cultură a Studenților. Moldovenii din Cluj au dat dovadă de un interes sporit față de aceste alegeri, numărul celor care s-au prezentat la urne fiind semnificativ mai mare față de primul tur, desfășurat pe 20 octombrie.

Mai mulți votanți la Cluj decât în turul I

Secțiile au primit fiecare câte 3.500 de buletine, în total 7.000 de buletine, în condițiile în care județul Cluj numără aproximativ 5.000 de cetățeni moldoveni cu drept de vot. În turul I, numărul total al votanților în Cluj-Napoca a fost de aproximativ 3.000 de persoane, fiind de așteptat ca acest număr să fie depășit în turul II.

La nivelul celor două secții de vot, a fost suplimentat numărul de urne și personalul cu 50%, pentru a face față unui flux mai mare de alegători.

„În momentul de față avem, la cele două secții, 1.088 de persoane care au venit, comparativ cu prezența din turul I, când la ora 13.30 erau 1.200 de persoane înregistrate, deci fluxul este mult mai mare în acest tur.

Am primit 3.500 de buletine pentru fiecare secție, deci 7.000 de buletine în total. În turul I am avut aproape 3.000 de alegători prezenți la urne la Cluj”, a declarat, pentru Cluj24, Mihaela Furculiță, membră în biroul secției de votare.

Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, o alegere crucială pentru Republica Moldova

În acest tur decisiv, cetățenii moldoveni trebuie să aleagă între doi candidați cu viziuni politice divergente: actuala președintă Maia Sandu, susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate, și fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Maia Sandu, cunoscută pentru orientarea sa proeuropeană, a obținut 42,49% din voturi în primul tur, în timp ce Alexandr Stoianoglo, reprezentând o poziție pro-rusă, a obținut 25,95% din sufragii.

Comisia Electorală Centrală a raportat că, până la ora 11, votaseră deja 474.729 de alegători la nivelul Republicii Moldova, reprezentând 17,04% din totalul cetățenilor înscriși pe listele electorale. Numărul mare al celor care votează în diaspora ar putea juca un rol crucial în aceste alegeri, iar diaspora europeană, inclusiv alegătorii din România, sunt așteptați să aibă o influență semnificativă asupra rezultatului final.

Îngrijorări legate de intervenții externe

Guvernul Republicii Moldova a atras atenția asupra riscurilor de interferență externă, avertizând că Rusia ar putea încerca să perturbe votul diasporei prin alerte false și alte tactici.

Potrivit unei surse guvernamentale de la Chișinău, aceste tentative ar putea afecta secțiile de votare din mai multe țări europene și nu numai, inclusiv România, Italia, Franța, Germania, Spania, Canada, Statele Unite și Regatul Unit.

Citește mai departe

CULTURA

Cercetătoarea clujeancă Mihaela Gligor își lansează volumul „Rîbnița însângerată. Mărturii din acele zile.”

Publicat

Volumul „Rîbnița însângerată. Mărturii din acele zile.”, editat de Mihaela Gligor și Ofelia Thirer, va fi lansat în cadrul unui eveniment ce va avea loc miercuri, 6 noiembrie 2024, la Muzeul Național al Țăranului Român.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Muzeul Național al Țăranului Român și Editura Ratio et Revelatio vă invită miercuri, 6 noiembrie 2024, începând cu ora 18, în Sala Noua Galerie, la evenimentul de lansare a volumului „Rîbnița însângerată. Mărturii din acele zile. Cu o corespondență între supraviețuitori”, editat de Mihaela Gligor, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române Cluj-Napoca și Ofelia Thirer (colecția „Authentica”, coordonată de Raluca Lazarovici Vereș, Editura Ratio et Revelatio, Oradea, 2024).

Acest volum de maximă importanță pentru istoriografia românească descrie, prin documente de arhivă și mărturii inedite, un eveniment unic prin cruzimea lui: masacrul din lagărul de la Rîbnița (Transnistria).

Volumul conține mărturiile a doi dintre supraviețuitorii masacrului

Matei Gall, Pinhas Fischbach și Isac Valter au fost singurii trei supraviețuitori. Volumul de față conține – în premieră absolută – mărturiile a doi dintre ei: Pinhas Fischbach și Isac Valter. Povestea cutremurătoare e întregită de o corespondență fascinantă, purtată între Matei Gall, Pinhas Fischbach și Ihiel Benditer (fost deținut la Vapniarca).

Documentele de arhivă (aflate în păstrare la Arhivele Naționale ale României / Serviciul Arhive Naționale Istorice Centrale și United States Holocaust Memorial Museum Washington, D.C.) și celelalte materiale incluse în Anexe aduc alte informații prețioase. Volumul beneficiază de o Introducere amplă, semnată de Paul A. Shapiro și poartă Prefața lui Radu Ioanid.

Supraviețuitorii Rîbniței fac parte dintre acei privilegiați care nu uită, care au capacitatea de a rememora, de a-și reaminti, ducând la bun sfârșit funcția memoriei, aceea de a fi o legătură vie între cei care au trăit evenimentele și cei cărora li se transmite povestea.

Invitații lansării de carte

La evenimentul din 6 noiembrie 2024 vor lua cuvântul:

  • Radu Ioanid (Ambasador al României în Israel),
  • Paul A. Shapiro (director, United States Holocaust Memorial Museum Washington, D.C.),
  • Alexandru Florian (director, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”),
  • Mihaela Gligor (cercetător principal, Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române filiala Cluj),
  • Ofelia Thirer (Israel),
  • Raluca Lazarovici-Vereș (director editorial cofondator, Editura Ratio et Revelatio, Oradea).

Intrarea este liberă.

Citește mai departe

EDUCATIE

Au început înscrierile în cadrul Galei de Excelență „10 pentru Cluj”

Publicat

Tinerii cu rezultate deosebite în anul școlar 2023-2024 pot fi înscriși la ediția de anul acesta a Galei de Excelenţă „10 pentru Cluj”. Înscrierile sunt deschise până în 22 noiembrie 2024.

Gala de excelență „10 pentru Cluj”, ajunsă la a 16-a ediție, organizat de Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul mediului de afaceri şi al instituţiilor reprezentative la nivel local, îi premiază pe tinerii merituoşi care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură pe tot parcursul anului şcolar 2023-2024. Înscrierea participanților se poate face până în 22 noiembrie 2024.

Cum se fac înscrierile?

În cadrul galei poate fi nominalizat orice tânăr cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, care a obţinut rezultate meritorii pe parcursul anului şcolar 2023-2024.

Dosarele elevilor nominalizaţi trebuie să conțină formularul de înscriere completat, însoțit de opisul dosarului de concurs și de următoarele documente:

  • copie după actul de identitate (C.I. sau certificat de naştere);
  • CV/fișa competițiilor, conform precizărilor din Regulamentul de concurs;
  • copii ale diplomelor obţinute, conform precizărilor din Regulament;
  • descrierea competiţiei la care a participat, conform precizărilor din Regulament;
  • o recomandare din partea unui profesor/antrenor/expert în domeniu sau, in extremis, de către părinţii elevilor în cauză;
  • alte dovezi care să ateste excelenţa în domeniul pentru care este nominalizat.

În cazul înscrierii unui grup de elevi, dosarul va conține copia după actul de identitate și CV-ul fiecărui membru al grupului. CV-ul va releva competițiile la care elevul a participat cu grupul înscris în concurs. Celelalte documente din dosar vor viza grupul, competițiile la care grupul respectiv a participat în anul școlar 2023-2024 și rezultatele obţinute de acesta.

Dosarele elevilor nominalizaţi vor conţine, în mod obligatoriu, toate documentele cerute conform Regulamentului de concurs. Ele se vor depune până la data limită prevăzută în Regulament, de preferință online, după cum urmează:

  • pe adresa de email registratura@primariaclujnapoca.ro, cu subiectul Gala de excelență „10 pentru Cluj”.
  • în una din următoarele locaţii ale registraturii: Serviciul Centrul de Informare pentru Cetăţeni (registratura generală, str. Moţilor nr. 7), Primăria Gheorgheni (Aleea Băişoara nr. 4A), Primăria Mănăştur (str. Ion Meşter nr. 10), Primăria Iris (Piaţa Karl Liebknecht nr. 7-8), Primăria Mărăști (str. Porumbeilor nr. 41), Primăria Someşeni (str. Traian Vuia nr. 41), Primăria Grigorescu (str. Alexandru Vlahuţă nr. 46-47), Primăria Zorilor (str. Pasteur nr. 60).

Categorii premiate

Gala de excelență „10 pentru Cluj” cuprinde patru categorii:

  • Categoria A: elevi de liceu;
  • Categoria B: elevi din ciclul gimnazial;
  • Categoria C: elevi din ciclul primar;
  • Categoria D – „Prichindeii cetăţii”: copii din ciclul preşcolar din cadrul grădiniţelor de stat şi particulare.

Secțiunile la care pot fi nominalizaţi elevii din categoria A şi B (elevi de liceu și din ciclul gimnazial) sunt următoarele:

  • Ambasador pentru Cluj – pentru cei care au făcut Clujul cunoscut în lume, prin activitatea desfăşurată în anul şcolar 2023-2024;
  • Arte, ansambluri – pentru rezultatele obţinute în echipă, la balet, muzică, teatru, film, pictură, sculptură, fotografie etc.;
  • Arte, individual – pentru rezultatele obţinute la balet, muzică, teatru, film, creaţie literară, pictură, sculptură, fotografie etc.;
  • Inovaţie – pentru realizări deosebite în domeniul cultural, artistic, tehnic, antreprenorial etc.;
  • IT – pentru rezultatele obţinute în domeniul IT;
  • Mediu – pentru dezvoltarea unor proiecte în domeniul protecţiei mediului, ecologiei etc.;
  • Social – pentru contribuţia la binele comunităţii;
  • Sport de echipă – pentru rezultatele obţinute la nivel naţional şi internaţional;
  • Sport individual – pentru rezultatele individuale obţinute;
  • Ştiinţe – pentru rezultatele obţinute la matematică, fizică, chimie, biologie, geografie, limba şi literatura română, limbi străine etc.

Profesorul și elevul anului

Se continuă tradiţia de acordare a premiului „Profesorul anului”. La concursul pentru acordarea acestui titlu, pot participa atât profesorii elevilor înscrişi în concurs, cât şi personalul didactic de predare din unităţile de învăţământ care îndeplinesc anumite criterii, acestea putând fi găsite pe site-ul www.10pentrucluj.ro, la secţiunea Regulament.

De asemenea, se va acorda şi premiul „Elevul anului” unuia dintre elevii înscrişi în concurs, în funcţie de rezultatele şcolare obţinute la concursuri şi olimpiade şcolare – faza judeţeană, naţională şi internaţională, activităţi extracurriculare sau activităţi de voluntariat.

Criteriile de premiere ale elevilor sunt: relevanţa premiului la secțiunea la care este nominalizat, contribuţia adusă la dezvoltarea activităţii la care a participat, contribuţia adusă la creşterea prestigiului sau notorietăţii municipiului, contribuţia în medalii adusă de sportiv/sportivi în competiţiile naţionale şi internaţionale pentru disciplinele sportive individuale sau de grup, preocupări relevante în activitatea din şcoală şi din comunitate, excelenţa în domenii de activitate noi, inovatoare.

Comisia de jurizare va cuprinde reprezentanţi ai mediului universitar, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, ai ONG-urilor, ai Primăriei municipiului Cluj-Napoca, specialişti în domeniul nominalizat, precum şi reprezentanţii sponsorilor.

Citește mai departe

CULTURA

Clujenii, chemați să doneze PET-uri și pungi. Artista Sânziana Tarța va crea un „copac” care va fi instalat la Teatrul Cluj

Publicat

De

EcoAct, Teatrul Cluj

Clujenii sunt chemați să fie parte dintr-un proiect artistic și de conștientizare ecologică prin artă: EcoAct.

Cei mai activi “EcoActiști” vor participa la o tombolă cu premii.

Clujenii, chemați să doneze PET-uri și pungi. Artista Sânziana Tarța va crea un „copac” care va fi instalat la Teatrul Cluj

EcoAct este un proiect lansat de Teatrul Național “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, care presupune implicarea activă a spectatorilor.

Aceștia sunt așteptați în perioada 3-19 noiembrie să contribuie cu cât mai multe pet-uri transparente, de 5, 2, 1 sau 0,5 litri și cu pungi de plastic.

Toate acestea pot fi depuse în containerele special amenajate, atât la Agenția de bilete din Piața Ștefan cel Mare nr. 14, în timpul programului de funcționare, cât și în foaierul teatrului sau la intrarea în Studioul Euphorion, înainte de începerea spectacolelor.

Actrița și artista plastică Sânziana Tarța va crea o operă de artă, respectiv un copac, instalație care va fi inaugurată în 7 decembrie, cu ocazia Nopții Porților Deschise, pe esplanada din fața Teatrului.

Cum puteți contribui la acest act artistic și ecologic

Noaptea Porților Deschise este un eveniment care, de mai bine de un deceniu, aduce împreună artiștii și spectatorii pentru o celebrare a solidarității și spiritului comunitar care stau la baza artei teatrului.

Prin intermediul acestui proiect, clujenii sunt invitați să facă și un exercițiu civic: să identifice câte pungi de plastic și PET-uri se adună săptămânal în casele lor, să le curețe, să le dea jos etichetele, să le preseze pe lungime și să le aducă la teatru.

“O pungă de plastic se descompune în 15-20 de ani, iar o sticlă de plastic în patru sau cinci secole.

Împreună putem atrage atenția publicului larg asupra cantității de deșeuri acumulate în casele noastre, încercând să devenim astfel mai conștienți, mai atenți cu ce produse cumpărăm și cu felul în care le folosim”, arată organizatorii proiectului.

Pentru cei mai activi „EcoActiști” va fi organizată și o tombolă cu premii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax