POLITICA
VIDEO. George Simion: „Se poate să construim la 35.000 de euro!”
Președintele AUR, George Simion, a prezentat luni, în satul Brăniștari, comuna Călugăreni, din județul Giurgiu, casa construită în 12 zile pentru o familie de oameni amărâți cărora le-a ars locuința într-un incendiu.
George Simion: „Se poate să construim la 35.000 de euro!”
Liderul AUR a spus că prin acest proiect a demonstrat criticilor că se poate construi o locuință la 35.000 de euro.
„Casa este gata pentru oamenii pe care am zis că îi ajutăm. Două camere, nu 50 de metri pătrați, ci 60 de metri pătrați.
Pentru toți oamenii care nu credeau că este posibil, am pus timp de 12 zile fiecare element din această casă pe YouTube. (…) Îi așteptăm pe toți criticii noștri, veniți în satul Brăniștari, comuna Călugăreni și spuneți voi dacă este posibil sau nu este posibil.
Reamintesc, am construit această casă în 12 zile. Prețul total, pe care îl puteți vedea pe YouTube, este de 29.300 de euro, nu 35.000 de euro”, a spus președintele AUR.
George Simion: Vorbim despre speranță pentru oameni amărâți
Acesta a subliniat că această casă a fost construită ca urmare a apelului venit din partea unei familii căreia i-a ars casa, o familie nevoiașă, care nu avea cum să repare măcar ce a distrus incendiul.
„Vorbim despre speranță pentru oameni amărâți care în mod normal nu ar fi reușit să-și reconstruiască această casă. Vorbim de speranță pentru România. Sunt foarte mulți cei care s-au îndoit de posibilitatea de a construi apartamente, blocuri, cartiere noi, conform Planului Simion, măsura legată de apartamente, de locuințe.
Au spus că nu este posibil chiar dacă statul pune la dispoziție terenul, se ocupă ca respectivele blocuri de locuințe să fie racordate la utilități, să aibă infrastructura necesară și să obțină mult mai rapid, declarând acest proiect de interes național, autorizațiile necesare. (…)
Noi nu suntem statul român, sperăm să reprezentăm statul român la nivel de președinte. Am vrut să arătăm, totodată ajutând o familie care avea nevoie, că se poate”, a subliniat George Simion.
Materialele de construcții au costat 17.300 de euro
Liderul AUR a precizat că proiectul s-a încadrat cu materialele de construcții în suma de 17.300 de euro, iar forța de muncă a costat 12.000 de euro.
„Planul Simion pentru construcția de locuințe este o măsură care vizează în primul și în primul rând securitatea demografică a României.
Este un plan pentru împroprietărirea românilor, pentru ajutarea familiilor care sunt la început de drum și vor să aibă copii și sunt descurajate de ratele mari pe care le-ar avea la bănci sau de cuantumul chiriilor.
Planul Simion vizează încurajarea revenirii în țară a românilor prin această măsură”, a punctat președintele AUR.
Gianina Șerban: Este posibil
La rândul său, deputatul Gianina Șerban, cea care a fost coordonatorul proiectului, a spus că „această casă vine ca un sprijin pentru o familie”.
„Prin construcția acestei case, cred că am dat din nou speranță și am dat speranță oamenilor care au nevoie de o locuință, familiilor tinere, în primul rând, care au nevoie de o locuință. (…)
În spatele meu există dovada clară că promisiunea făcută de AUR prin domnul președinte George Simion, aceea de a construi locuințe la 35.000 de euro cu o suprafață de 50 de metri pătrați, este posibil”, a afirmat Gianina Șerban.
Mohammad Murad: Costul unui metru pătrat în România este în jur de 480 de euro
Președintele organizației oamenilor de afaceri din AUR, doctorul Mohammad Murad, a spus că el, înainte de toate, este om de afaceri și totdeauna a făcut „mai multe fapte decât vorbe”.
„Costul unui metru pătrat în România, corect, este în jur de 480 de euro. Tot ce vedeți peste acest cost înseamnă birocrație. Birocrație, hoție care îți duce prețul la 700 de euro.
Vă spun sincer, orice român care vrea o casă poate să o facă liniștit la preț de 500 de euro metrul pătrat. Această casă este calitatea superioară, iar toate materialele de construcție în afară de becuri sunt românești. (…)
În 2018 am sărbătorit 1 milion de metri pătrați construiți în București și în Constanța, în special. Am experiență, cunosc foarte bine”, a spus Mohammad Murad.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Bazinul olimpic din Borhanci, dotări unice în România: antrenor virtual și sistem de captare a gazelor de la suprafața apei

Cluj-Napoca se pregătește să intre în elita mondială a natației odată cu finalizarea bazinului olimpic de ultimă generație, aflat în construcție în cartierul Borhanci. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor la bazin este anul 2026.
Investiția de peste 100 de milioane de euro promite nu doar să transforme orașul într-un hub regional al natației, ci și să aducă în premieră în România tehnologii de top dedicate performanței în înot.
„Mă aflu pe șantierul bazinului olimpic pe care îl construim în Borhanci, în Cluj-Napoca. Construim azi pentru generațiile de mâine. Avem astăzi aici, o investiție de peste 100 de milioane de euro. Vreau să vă prezint stadiul lucrărilor la bazinul olimpic, de ultimă generație pe care îl construim aici, la Cluj-Napoca, o investiție care va pune Clujul pe harta natației, cu dotări de nivel mondial”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului, aflat pe șantierul proiectului.
Gabriel Silaghi, administratorul MBS Group SRL, liderul asocierii care execută lucrările, a precizat: „Discutăm despre o lucrare emblematică, atât pentru Cluj, cât și pentru sportul românesc. Va fi un bazin olimpic de înot, care va găzdui un bazin olimpic pentru înot cu dimensiuni olimpice, un bazin cu dimensiuni olimpice pentru sărituri și bazine de inițiere”.
Dotări în premieră în România
Unul dintre cele mai inovatoare elemente este sistemul de antrenament virtual, o tehnologie folosită la nivel internațional, care îi permite sportivului să își urmărească în timp real progresul.
„La recomandarea lor, noi am decis să aducem două dotări de ultimă generație, care cred că nu există în România deocamdată. E vorba de antrenament virtual, adică un dispozitiv care va fi utilizat de către cei care fac înot de performanță pentru a se putea pregăti să treacă la nivelul următor și să poată fi urmărit în timp real ce progrese face la înot. Acest antrenament virtual îți arată, pe sub apă, o fantă de lumină care îți arată exact cât de repede ar trebui să înoți ca să atingi timpul respectiv în competiție. Fanta de lumină va fi în fața ta, tu va trebui să înoți cu asemenea rapiditate ca să atingi timpul pe care ți-l dorești. E vorba de utilizarea inteligenței artificiale și aici, antrenorul virtual sau antrenamentul virtual”, a explicat edilul.
Sistem de absorbție a gazelor nocive
Pe lângă această dotare, bazinul va fi echipat cu un sistem avansat de neutralizare a gazelor nocive, primul de acest fel din România și al doilea din lume. Acesta va îmbunătăți calitatea aerului la suprafața apei, un aspect esențial pentru sănătatea sportivilor.
„Aceste gaze nocive rămân la suprafața apei o perioadă și pot influența înotătorul și atunci ele trebuie eliminate. Acest bazin va fi primul din România și al doilea din lume dotat cu acest sistem complex de neutralizare a gazelor nocive”, a arătat Silaghi.
Stadiul lucrărilor
Lucrările sunt avansate: au fost forați 745 de piloți pentru stabilizarea terenului, au fost finalizate gradierele din beton armat, iar în prezent se montează stâlpii prefabricați. În următoarele săptămâni se vor instala arcele din lemn lamelar care vor forma structura acoperișului.
„Au fost finalizate lucrările de infrastructură, au fost realizați 745 de piloți forați, cu lungimi între 8 și 13 metri, au fost realizate integral gradierele din beton armat, acum s-a trecut la montarea stâlpilor prefabricați din beton, urmând să se monteze arcele din lemn lamelar, reprezentând structura acoperișului, care vrem să fie gata până la finalul lunii mai. Avem pe șantier, în momentul acesta, aproximativ 100 de persoane”, a mai arătat administratorul MBS Group SRL.
„Bazinul olimpic din Cluj va fi pentru natație ce e BT Arena pentru sporturile de sală”
„Vom avea gradene pentru cel puțin 1.000 de persoane și pot spune, ca paralelă, că ceea ce este astăzi pentru Cluj Sala Polivalentă BT Arena, pentru baschet, tenis, volei, acest bazin olimpic va fi pentru natație pentru România, pentru că vom atrage aici competiții de nivel național, internațional și, așa cum am spus, inclusiv european și mondial. Suntem cam la o treime din lucrări, acestea vor fi gata în 2026, când vom și da în folosință acest bazin olimpic”, a mai declarat Emil Boc.
Primarul Emil Boc promite că termenul de finalizare va fi respectat: „Stăm cu ochii pe dumneavoastră. Până acum, e printre puținii constructori care și-au respectat angajamentele contractuale. Partea cu piloții forați nu era prevăzută inițial, a trebuit să o introducem pe parcurs”.
EVENIMENT
Curtea de Apel Ploiești anulează decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale. Avocat: „O decizie absolut ridicolă”

Curtea de Apel Ploiești a pronunțat joi, 24 aprilie, o decizie prin care dispune suspendarea și anularea Hotărârii Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024, prin care au fost anulate alegerile prezidențiale de anul trecut.
Curtea de Apel Ploiești a dispus, în data de 24 aprilie 2025, suspendarea executării și anularea Hotărârii nr. 32 din 6 decembrie 2024 a Curții Constituționale, prin care fusese anulate alegerile prezidențiale desfășurate anul trecut.
Decizia, care nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile, a generat reacții vehemente din partea experților în drept constituțional, care o consideră lipsită de temei legal și fără precedent în jurisprudența românească.
„Deciziile Curții Constituționale sunt definitive, general obligatorii și opozabile tuturor”
Contactat de Cluj24, avocatul Mihnea Iuoraș s-a declarat șocat: „Inițial, când am văzut știrea, mi s-a părut că e o glumă sau că a fost clonat site-ul portalului, pentru că, juridic vorbind, oricine mi-ar fi spus că se poate întâmpla așa ceva, eu nu aș fi crezut. În mod cert, deciziile Curții Constituționale, bune, rele, cum or fi ele, sunt definitive, general obligatorii și opozabile tuturor, inclusiv instanțelor normale de judecată”, a declarat avocatul clujean.
Iuoraș a adăugat că, în lipsa unei motivări complete a deciziei Curții de Apel Ploiești, este dificil de înțeles care ar fi temeiul juridic pe baza căruia instanța a putut admite acțiunea. Totuși, în opinia sa, orice astfel de demers ar fi trebuit respins din start ca inadmisibil.
„Fără a vedea motivarea deciziei Curții de Apel Ploiești, mi-e foarte greu să comentez care sunt argumentele, dar dacă aș fi fost din orice postură factor decident într-un astfel de proces, aș fi respins clar ca inadmisibilă o astfel de acțiune”, a explicat Iuoraș.
„Astăzi, ceea ce trebuie să se organizeze este turul II al alegerilor prezidențiale”
Avocatul este de părere că, prin suspendarea hotărârii CCR, devine imposibilă organizarea unor noi alegeri prezidențiale la termenul stabilit, 4 mai, iar situația din acest moment impune reluarea turului al doilea între candidații Călin Georgescu și Elena Lasconi.
„În situația în care, totuși, instanța s-a pronunțat și decizia instanței, până se va exercita calea de atac este executorie, pentru că a și suspendat decizia Curții Constituționale, în acest moment, este imposibilă organizarea alegerilor prezidențiale în data de 4 mai. Se menționează în mod expres în minuta Curții de Apel Ploiești că suspendă decizia Curții Constituționale, ceea ce înseamnă că astăzi, până când Înalta Curte nu se va pronunța într-o eventuală cale de atac și va întoarce decizia Curții de Apel Ploiești, ea este executorie. Cu alte cuvinte, astăzi, când vorbim, ceea ce trebuie să se organizeze este turul II al alegerilor prezidențiale în varianta Georgescu-Lasconi, nu se mai pot organiza alte alegeri prezidențiale”, a mai arătat acesta.
„O decizie profund ilegală”
„Eu mă aștept ca, imediat ce va veni motivarea Curții de Apel Ploiești, să existe calea de atac a recursului, exercitată de Curtea Constituțională și Înalta Curte să întoarcă această decizie, pentru că ea este, după părerea mea, profund ilegală. Nu comentez dacă este bună sau rea, dar din punct de vedere juridic este absolut ridicolă”, a mai spus Mihnea Iuoraș.
„Campania electorală continuă”
Avocatul Ciprian Păun susține că decizia Curții de Apel Ploiești este, din punct de vedere strict legal, inadmisibilă. Potrivit acestuia, hotărârile Curții Constituționale nu pot fi supuse controlului pe calea contenciosului administrativ.
„Din punct de vedere legal, o asemenea decizie de suspendare a unei decizii a Curții Constituționale, din punctul meu de vedere, este inadmisibilă. O decizie a unei instanțe constituționale nu este un act administrativ care să poată fi suspendat pe o procedură de contencios administrativ. Nu știu motivarea, nu știu speța, va trebui să vedem motivarea instanței, dar, din punctul meu de vedere, nu are efecte asupra procesului electoral, pentru că din perspectivă legală, alegerile sunt organizate în baza unor hotărâri de guvern. Deci, din această perspectivă, hotărârea de guvern își produce efecte juridice și campania electorală continuă. Eu nu cred că va influența campania din perspectivă juridică, ci doar dintr-o perspectivă politică”, a afirmat avocatul.
„Șansele să fie reluat turul II sunt infime”
Acesta a atras atenția că deja există o decizie definitivă a Înaltei Curți în acest caz, ceea ce ar trebui să împiedice reapariția subiectului în instanță.
„Este o decizie surprinzătoare și foarte ciudată, raportat la decizia Înaltei Curți de Casație, care ar trebui să fi fost precedent judiciar față de această soluție, adică este autoritate de lucru judecat pe această speță. Vom vedea.
Decizia va fi cu siguranță atacată și ÎCCJ se va pronunța într-o perioadă, probabil, foarte scurtă, până la primul tur de alegeri. Curtea Constituțională este o instanță de control constituțional iar decizia Curții Constituționale nu poate fi anulată de o curte de apel, din punctul meu de vedere. Șansele să fie reluat turul II sunt infime, din punctul meu de vedere, dar orice e posibil în țara asta”, a mai arătat acesta.
UPDATE
Fostul judecător Cristi Dănileț a afirmat că decizia Curții de Apel Ploiești este „o aberație judiciară”:
„O instanță de judecată nu poate suspenda sau anula o decizie a CCR, cum e cea de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. Cu atât mai mult o decizie CCR care s-a pus deja in aplicare, prin emiterea HG de organizare a unor noi alegeri, în luna mai 2025. Cum să suspenzi să se aplice ceva ce deja s-a aplicat??
Desigur, dacă se decide altfel avem de a face cu o aberație judiciară, care produce urmatoarele consecințe:
- judecătorul respectiv riscă să fie anchetat disciplinar pentru aplicarea cu rea-credință a legii;
- soluția va fi corectată de ICCJ;
- INM trebuie să facă sesiuni speciale de pregătire a magistraților în drept administrativ și drept constituțional”, arată fostul judecător, într-o postare pe Facebook.
UPDATE 2
Activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a președintelui României, a anunțat joi Biroul Electoral Central.
Precizările BEC vin în contextul pronunțării de către Curtea de Apel Ploiești a Sentinței nr. 135/24.04.2025, în dosarul nr. 301/42/2025, privind suspendarea executării hotărârii CCR privind anularea alegerile prezidențiale din 2024.
Potrivit BEC, actuala procedură electorală în vederea alegerii Președintelui României este reglementată atât de acte normative, cât și de acte administrative cu caracter normativ și anume:
- Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 și alegerilor locale parțiale din anul 2025;
- Hotărârea de Guvern nr. 4/2025 privind stabilirea datei alegerilor pentru Președintele României din anul 2025;
- Hotărârea Guvernului nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025;
- Hotărârea Guvernului nr. 68/2025 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025;
- Hotărârea Guvernului nr. 79/2025 privind stabilirea bugetului și a cheltuielilor necesare pregătirii, organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025.
„În aceste condiții, activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a Președintelui României”, se arată într-un comunicat al BEC.
EDUCATIE
FOTO. Studenții Universității Tehnice din Cluj-Napoca, dublu câștigători în Slovenia, la competiția de poduri din spaghete

Studenții Facultății de Construcții din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) au obținut locurile 1 și 2 la competiția internațională How Strong is the Bridge, desfășurată în Maribor, Slovenia, unde au concurat cu poduri realizate exclusiv din paste făinoase.
Evenimentul, desfășurat între 22 și 24 aprilie, a reunit echipe de studenți din mai multe țări europene, care au testat rezistența și ingeniozitatea structurilor realizate din… spaghete.
„!!Ce zi!!
Echipa Facultatea de Construcţii din Cluj Napoca din cadrul Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca s-a clasat pe primele două poziții ale competiției de poduri din paste făinoase «How Strong is the Bridge» din Maribor, Slovenia!
Felicitări pentru efortul depus și rezultatul obținut!”, a transmis UTCN Spaghetti Bridge Building.
Cele mai rezistente poduri au fost desemnate în urma unei etape locale desfășurate la Cluj, unde șase echipe au testat poduri din paste Barilla nr. 7, cu greutăți de până la 1,9 kg și deschidere de 1 metru. Construcțiile au fost încărcate până la rupere, iar câștigătorul a rezistat la un impresionant 123,9 kg.
După succesul de la Maribor, echipele UTCN se pregătesc pentru următorul test, RECCS – World Championship in Spaghetti Building, care va avea loc pe 29 mai la Budapesta, Ungaria.
ECONOMIE
Maria Metz, CEO NTT DATA Romania, la Osaka World Expo 2025: „România poate fi un lider regional de avangardă cu tehnologia IOWN”

CEO-ul NTT DATA Romania, Maria Metz, singurul manager din Europa Centrală și de Est prezent pe scena Summit-ului Global Women in Tech, organizat în cadrul prestigiosului Osaka World Expo 2025, a declarat că România poate fi un lider regional veritabil prin adoptarea unei tehnologii de avangardă în comunicații, care poate dezvolta viteze de până la 100 de ori mai mari față de orice altă soluție prezentă acum pe piață, totul cu un consum de peste 125 de ori mai mic de energie.
„Mesajul meu la Osaka rămâne este unul puternic optimist pentru România, pentru că țara noastră a fost întotdeauna un teren fertil pentru idei și tehnologii de avangardă. Sunt foarte mândră pentru că am avut ocazia să le povestesc delegaților de rang înalt din peste 90 de state cum România a crescut de la zero una dintre cele mai puternice infrastructuri de comunicații și tehnologie din lume”, a explicat Maria Metz, CEO NTT DATA Romania, in urma intervenției în cadrul Summit-ului Global Women in Tech.
„Tehnologia IOWN dezvoltată de NTT are potențialul de a schimba lumea”
„România are un potențial demonstrat în adoptarea avangardistă a tehnologiilor noi și acum sunt sigură că ne putem poziționa din nou în primele rânduri ale noii revoluții tehnologice. În perfectă consonanță cu dezvoltarea AI-ului și a calculatoarelor cuantice, tehnologia IOWN dezvoltată de NTT are potențialul de a schimba lumea”, a continuat Maria Metz.
IOWN este prescurtarea de la Innovative Optical and Wireless Network, o tehnologie patentată de NTT, care va revoluționa comunicațiile la nivel global, departe de limitările actuale. Latența este redusă în raport de 1/200, ceea ce permite interacțiuni în timp real cu aplicabilități în telemedicină, transport autonom sau realitate augmentată. Mai mult decât atât, viteza datelor va crește de 125 de ori față de tehnologiile actuale, totul cu un consum de energie mai eficient, de 100 de ori mai redus decât cel actual.
„O oportunitate reală de a pune România pe harta parteneriatelor strategice din Asia-Pacific”
Avantajele IOWN pentru umanitate au fost explorate în panelul organizat în cadrul Summit-ului Global Women in Tech, atât de către Maria Metz, CEO NTT DATA Romania, care a vorbit despre potențialul României de a se înscrie în avangarda tehnologică, cât și de către restul participanților la dezbatere.
La aproape o lună de la prezența Mariei Metz pe una din scenele Osaka Expo, pe 26 iunie, România va marca evenimentul său de maximă vizibilitate la aceasta expoziție mondială – Forumul Economic Multisectorial la care vor fi prezente peste 80 de companii din țară, reprezentanți relevanți ai comunității de afaceri japoneze precum și înalți oficiali ai celor două state. În cadrul forumului vor avea loc prezentări de țară și de proiecte investiționale cu potențial ridicat din România, precum și sesiuni B2B dedicate participanților.
„World Expo 2025 Osaka reprezintă o oportunitate reală de a pune România pe harta parteneriatelor strategice din Asia-Pacific. Prin tehnologie și inovație, dar și prin conexiunile pe care le construim zi de zi, prin business-ul pe care-l derulăm, NTT DATA Romania joacă deja un rol în apropierea dintre România și Japonia. La NTT DATA Romania, credem în colaborări pe termen lung și în potențialul pe care îl putem activa împreună, mai ales în domenii cheie, unde tehnologia face diferența, iar tehnologia IOWN are potențialul enorm de a genera schimbare și investiții la un nivel fără precedent”, a subliniat Maria Metz în contextul Osaka World Expo 2025.
Compania NTT, pavilion la Osaka World Expo 2025
În cadrul Osaka World Expo 2025, compania NTT a amenajat un pavilion pe cel mai mare sit disponibil pentru o companie privată, (3.5000 mp) cu tema centrală „PARALLEL TRAVEL”. Expoziția este organizată pe trei zone, „Prologue – The Evolution of Communication and the Gap Yet to Be Bridged”, „Main Experience – The Rhythm of Connection Beyond Distance” și „Epilogue – The Possibility of a New „We”. Vizitatorii vor avea acces la tehnologia IOWN care însoțește întreaga experiență.
Click pentru mai multe detalii despre:
Despre NTT DATA România
NTT DATA România, parte din NTT DATA Group este lider în transformare digitală și inovație. Furnizăm soluții și servicii de ultimă generație care cresc eficiența, sustenabilitatea și profitabilitatea clienților noștri. Portofoliul nostru include o gamă variată de servicii IT, de la securitate cibernetică, consultanță și dezvoltare de sisteme, până la soluții de outsourcing și cloud, adaptate pentru a satisface nevoile dinamice ale industriilor diverse.
La nivel de grup, NTT DATA dezvoltă venituri de peste 30 de miliarde de dolari. Servim 75% din Fortune Global 100 și ne angajăm să ajutăm clienții să inoveze, să optimizeze și să se transforme pentru a avea succes pe termen lung. Investim anual peste 3,6 miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare pentru a sprijini organizațiile și societatea să avanseze cu încredere și sustenabilitate în era digitală.
Ca Angajator Global de Top, avem experți diversificați în peste 50 de țări și un ecosistem robust de parteneri, incluzând atât companii consacrate, cât și start-up-uri.