Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. Vox Claudiopolis: Nelu „Englezu’” Nicoară: Piesa mea a fost nu mama, ci BUNICA manelelor

Publicat


Napoca, Claudiopolis, Cluj, Kolozsvar, Klausenburg… Oricum i-ai zice, este vorba de cetatea istorică de pe malul Someșului Mic, de la poalele Feleacului. Clujul, oraș universitar, centru cultural și capitala IT-ului… Câți oare își mai amintesc de Boema Clujului, de artiștii nebuni trecuți prin Echinox, Croco sau Arizona?

Nelu Nicoară, zis și „Englezu’” cu siguranță, pentru că a făcut parte din ea. L-am invitat la o cafea în centru, uitând că el  trebuie să „coboare” din Feleac. Nu m-a refuzat, A rămas același „tinerel” cu pletele care i-au mai rămas în vânt. Omul care a avut Clujul la picioare, atât la propriu, că stă în Feleac, după cum spuneam, dar și la figurat, cu celebra piesă „Am nevastă de valoare”, este același exuberant și plin de viață, chiar dacă anii au trecut și peste el.

YouTube video

VIDEO FOTO. Vox Claudiopolis: Nelu „Englezu’” Nicoară: Piesa mea a fost nu mama, ci BUNICA manelelor

„Nu spun când m-am născut, că vârsta e oricum doar un număr, spun doar unde m-am născut: în Feleac, deasupra Clujului”, spune, râzând, Nelu.

A fost și este un autodidact. „N-am avut niciodată treabă cu notele. Sunt un urechist, dotat cu ceva talent de la mama natură, pentru că ai mei n-au avut nicio legătură cu muzica. Mă vedeau un meseriaș bun, care să lucreze toată viața într-un atelier și să-și câștige pita cinstit. Cinstit mi-am câștigat-o, dar cum am vrut eu…”, mai spune Nelu.

Totul a pornit de la grădiniță. „Aveam serbare și trebuia să recit o poezie. Am uitat versurile și am zis să mă scot cu un cântec. Eram în clasa a III-a când, într-o zi, am coborât în centru cu mama și pe Petru Groza, actualmente Eroilor, era o papetărie care avea și instrumente muzicale. Ei bine, am intrat să luăm caiete și-am ieșit cu o chitară, atâta am bătut-o pe mama la cap până mi-a cumpărat-o. Apoi, trecând timpul, m-am obișnuit să ascult la radio muzica acelor vremuri, cea ușoară românească, rock, blues, jazz și ce mai era. Îmi plăcea Beatles, Deep Purple, Led Zeppelin, Eagles dar și Tom Jones ori Frank Sinatra”, spune Nelu.

YouTube video

De ce i se spune „Englezu’”

„Pe acea vreme, habar n-aveam de limba engleză. Eu am făcut rusă la școală. Ascultând hit-urile internaționale, atâta cât se dădea la radio, făceam eforturi să mă exprim cât mai corect în engleză… Ieșea un fel de Ai chen liii, libudibudauciu. Ne strângeam cu gașca în parcul din spatele teatrului și acolo făceam seri culturale. Ei cântau din cenaclu, eu de la radio, după ureche. După un timp, prietenii mi-au spus Englezu’ și așa mi-a rămas numele până în ziua de azi”, mărturisește Nelu.

A început să învețe să cânte la chitară, ajutat și de prieteni. „Aveam 16-17 ani și cântam la baluri. Ioșka Dioszegi m-a luat sub aripa lui și așa am început să cresc, atât în ceea ce privește stăpânirea instrumentului cât și în controlul vocii. M-am născut să fiu frontman și-am făcut tot ce mi-a stat în putință să-mi realizez visul”, spune Nelu, nostalgic.

„Spălam motoare în motorină”

A urmat o școală profesională la Cluj, timp în care făcea practică la CUG. „Spălam motoare în motorină, eram toată ziua plin de vazelină până la urechi. Până într-o zi când am zis stop! Eu nu așa mă văd în viitor, Și atunci am știut că viața mea va avea altă culoare și alt miros decât cel de motorină”, mai spune Nelu.

Și-a dorit să facă aviație ori parașutism în armată. N-a fost să fie. A ajuns în Valea Jiului, la minele de cărbuni. Într-un cuvânt, înapoi în mizerie. „Tot răul spre bine. Un subofițer căuta militari talentați în ale muzicii. Și uite așa am ajuns să cânt la balurile ofițerilor dar și în festivaluri, la Cântarea României, de exemplu, un fel de Românii au talent din acea vreme. Împreună cu Rudi Block, un saxofonist de excepție care acum cântă cu Bănică, am ajuns la diferite concursuri”, spune Nelu.

După armată, i s-a propus să rămână APV-ist dar a refuzat. În schimb, n-a mai refuzat propunerea unei trupe din Vulcan, „Color”. Trupa îi acompania pe Hrușcă, pe Șeicaru, atunci când aveau turnee în Valea Jiului. ”După un timp primesc o altă propunere de la trupa Acustic din Petroșani. Am ajuns să cânt cu Corina Chiriac, cu Dan Spătaru, în același spectacol cu Stela Popescu și Arșinel, ce mai, eram pe val, exact ce mi-am dorit”, mai spune Nelu.

YouTube video

După revoluție s-a întors la Cluj unde a făcut echipă cu Jimmi Lako, un alt mare instrumentist și compozitor, actualmente în „Nightlosers”. „Împreună cu Jimmy și alți doi instrumentiști am început să cântăm la Chios pe terasă. Cântam coveruri, Phil Collins, Eros Ramazotti, Yes… Eram entuziasmat de tot ceea ce făceam, eram în lumea mea”, spune Nelu.

În 1993 a făcut parte din trupa „Compact”, alături de Costi Cămărășan, Mircea Rusu și Lenard Yogi. El cânta la bass.

Cum a apărut hit-ul „Am nevastă de valoare”

În vara lui 1993, Nelu cânta cu Jimmy la Crama Neptun. „Lume multă, străini, show-uri seară de seară, de la muzică ușoară la rock și folclor. Era un client din București care în fiecare weekend ocupa o masă în cramă. Mare fan de-al nostru. La un moment dat vine și ne zice: Măi băieți, nu faceți voi o piesă așa, pe sufletul meu? Eu mă-nsor în curând și mi-ar plăcea să-i dedic doamnei o melodie în care să-i arăt cât o prețuiesc, cât de valoroasă e pentru mine… da’ nu vreau rock sau blues, vreau ceva cu ritmuri mai balcanice, mai orientale. Mă uit la Jimmy, se uită Jimmy la mine și începe să facă niște acorduri pe chitară. Eu pornesc de la versurile Am nevastă de valoare… și mai departe ce facem?

YouTube video

A doua zi, pe plajă, au apărut și versurile următoare: Cum nu are orișicare… Până în weekend-ul următor aveam închegată o piesă. Am repetat de câteva ori și seara, la restaurant, după câteva melodii de încălzire, zic către Jimmy, na, îi dăm drumul? Îi dăm. Vreau să-ți spun că după primele acorduri, toată sala, cu chelneri cu tot, erau în picioare cu mâinile pe sus. A avut un succes instant, fulminant. Pe atunci nu apăruseră încă manelele. Stilul era un fel de etno pop. Piesa noastră a fost nu mama, ci bunica manelelor”, spune, râzând, Nelu.

Întors la Cluj, Jimmy, care lucra la studioul „Taurus” al regretatului Adrian Berinde, i-a propus să pună de-un album. A adunat câteva piese și a scos albumul. Succes total. Piesa „Am nevastă de valoare” a intrat în malaxor și a început să fie solicitată la fiecare eveniment la care cânta Nelu.

Piesa a rupt topurile pe Atomic

Prin 1997, cei de la studioul local al Antenei 1, după ce l-au invitat la o emisiune cu piesa, i-au propus să-i facă un videoclip. „Mă gândeam eu cu ani în urmă că o să ajung să am videoclip? De unde bani pentru așa ceva? În două săptămâni a fost gata. Un domn Hodorogea, cu care am semnat un contract de impresariere, l-a dus la Atomic, la București.

A rupt… Pe primul loc în top era Adi Minune cu Viața mea, era LA și eram eu. Cei care mă cunoșteau au avut păreri împărțite, de la uau, super piesă, la ce s-a întâmplat cu tine, tu cântai altceva… Această piesă mi-a deschis drumul spre succes. Bineînțeles că nu m-am rezumat la a cânta doar așa ceva. Mă țineam în continuare de blues și rock dar apogeul a fost cu nevasta de valoare”, spune Nelu.

A fost invitat la Miss Piranda, prima ediție care se ținea la Sala Polivalentă din București. „Am urcat pe scenă alături de Adi Minune, Vali Vijelie și alți ulteriori maneliști de succes. Toată sala a cântat piesa, o știau pe de rost. Am dat autografe, interviuri, am făcut poze… Ce mai, ca o vedetă. Ce salt am făcut, de la Compact la manele”, râde Nelu.

După 7-8 ani de pauză, s-a reîntors la Cluj. „Oare mă mai ține lumea minte?”, se întreba Nelu. A reluat spectacolele și a realizat că Clujul nu l-a uitat. Bineînțeles, hit-ul său ținea, în continuare, capul de afiș, chiar dacă publicul s-a mai schimbat.

„Erau mulți tineri care ascultau altceva. Mi-era frică șă nu fiu învechit, așa că am decis să remasterizez Nevasta. Unii cunoscuți îmi spuneau că eu nu-s de manele și asta m-a descurajat la a mai cânta genul ăsta”, spune Nelu.

Capitolul „Vocea României”

În 2019 a ajuns la „Vocea României”. „N-am vrut să merg acolo. O prietenă a insistat și văzând cât de încăpățânat sunt, mi-a sugerat să fiu doar s-o susțin la preselecție. Fără să știu, mi-a completat fișa și m-am pomenit invitat. N-aveam pregătit nimic, am căutat un negativ pe laptopul lor și am cântat piesa Oameni a lui Aurelian Andreescu. Am trecut. La audițiile pe nevăzute am dat chix. M-au ținut la platou de dimineața de la 8 până noaptea la 11. Eram obosit și agitat, îmi vărsasem cafeaua pe cămașă, mi-am spălat-o și până să intru s-a și uscat. Am început bine piesa după care, spre final, am zbârcit-o. N-am întors niciun scaun. Asta a fost…”, spune Nelu.

Ce face „Englezu’” în prezent

„Pe lângă spectacole la care mai sunt invitat am o colaborare bună cu organizatori de lansări de cărți. Asigur partea artistică, fac unplugged, eu și chitara, pe piese care se pretează la asemenea evenimente. În paralel, la îndemnul soției, mă bate gândul să lucrez la un nou album. Aș vrea să interpretez piese de-ale lui Aurelian Andreescu, consider că mi se potrivesc foarte bine pe timbrul meu. Teo Peter de la Altar mi-a propus o piesă de dragoste, e o provocare pentru mine și mă gândesc să-i dau curs”, mai spune Nelu.

„Englezu’” nu se mai regăsește în muzica actuală. „Am fost la petreceri de majorat. Nu vrei să știi ce ascultă acolo. Manele? Da, din greu, și m-ar bate Dumnezeu să arăt cu degetul având în vedere că și eu am cântat așa ceva. Dar mai e un gen, ferească sfântu’, nu pot să-ți spun aici ce versuri erau… Stau și mă-ntreb, chiar nu mai încearcă nimeni să facă tinerilor o minimă educație muzicală? Știu, nici versurile mele nu erau chiar Eminescu, dar de-acolo și până la vulgaritățile care se cântă azi e cale lungă”, spune, cu tristețe în glas, Nelu.

A compus o piesă pe versurile lui Călin Nemeș

Apropo de versuri, Nelu a făcut o piesă dedicată lui Călin Nemeș, la inițiativa jurnalistului și scriitorului Sorin Grecu. „Piesa se numește Noi doi. La un moment dat, fiind acasă la tata lui Călin, am răscolit puțin prin sertare și am dat de aceste versuri. Cu aprobarea dânsului și cu ajutorul lui Jimmy, am compus această piesă.

YouTube video

Spre marea lui bucurie, hit-ul cu nevasta a intrat pe coloana celui de-al doilea lung-metraj al lui Mircea Bravo, „Nuntă pe bani” și a generat reacții favorabile la proiecție. „Nu m-așteptam să-mi recunoască lumea piesa. A fost o surpriză plăcută pentru mine”, zice Nelu.

Cele mai plăcute momente din viață, Nelu și le petrece alături de cei dragi, de familie și prieteni. „Plăcerea mea maximă e să stau vara în grădină în jurul focului, cu prietenii și familia mea și să cântăm. Uit de toate necazurile și problemele și mă pierd în muzică. Raiul pe pământ…”, încheie Nelu Nicoară, zis și „Englezu’”, una dintre vocile Clujului, sau Vox Claudiopolis, cum poate puțin pompos am denumit serialul.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Prognoza meteo la final de primăvară. Luna mai va fi călduroasă și cu puține precipitații

Publicat

Meteorologii anunță că ultima lună de primăvară va aduce vreme frumoasă în România, cu temperaturi ridicate și ploi sporadice.

Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza meteo pentru perioada 29 aprilie – 27 mai. Luna mai va avea, în general, temperaturi mai mari decât cele specifice perioadei din calendar.

Vreme frumoasă la final de primăvară

În ultima săptămână din aprilie și la început de mai, mai ales în zona de munte, sunt anunțate ploi abundente. În restul intervalului menționat, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 29.04.2024 – 06.05.2024

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile nordice. Cantitățile de precipitații se vor situa în general în jurul celor specifice pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 06.05.2024 – 13.05.2024

Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în majoritate regiunilor, posibil ușor excedentar în zonele montane.

Săptămâna 13.05.2024 – 20.05.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor peste cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Săptămâna 20.05.2024 – 27.05.2024

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2004-2023. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP: PROGRAMUL de transport urban si metropolitan în Cluj-Napoca pentru 1 mai și Paști

Publicat

Autobuz Cluj Napoca Calea Baciului

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA face cunoscut publicului călător programul de transport urban și metropolitan pentru perioada 01.05 – 06.05.2024.

„In zilele de 1, 5 si 6 mai circulatia se va desfasura intre orele 6:00–23:00, conform programului de transport pentru zilele de duminica.

CTP Cluj: PROGRAMUL de transport urban si metropolitan în Cluj-Napoca pentru perioada 01.05 – 06.05.2024

In zilele de 2 si 3 mai circulatia se va desfasura intre orele 5:10–23:00, conform programelor pentru zilele de sambata cu suplimentari pe liniile de baza.

In ziua de 4 mai circulatia se va desfasura intre orele 5:30–23:00, conform programului pentru zilele de sambata.

Duminica 5 mai 2024 liniile spre VIVO! Cluj-Napoca 28B si 43P vor fi suspendate, iar liniile 24, 24B, 28 si 43B vor avea un program special. Autobuzele pe liniile gratuite pentru clientii CORA nu vor circula in ziua de 5 mai 2024. Programele de circulatie vor putea fi consultate pe site-ul companiei si in aplicatia de mobil Tranzy.

Transportul în Noaptea de Înviere

Acesta se va realiza cu autobuze si troleibuze, prin intermediul liniilor 5N, 25N, 54N, 46S si 39L, dupa urmatorul program :

L 5N : P-ta Garii – P-ta A. Iancu – Str. T.Vuia – P-ta Garii;

Plecari P-ta Garii: 22,50 – 23,20 – 23,50 – 00,20 – 00,50* – 1,15*;

Plecari T. Vuia: 22,50 – 23,20 – 23,50 – 00,20 – 00,50.

 

L 25N : Cart. Mănăştur – P-ta A. Iancu – Cart. Gheorgheni (Unirii) – Cart. Mănăştur ;

Plecari Bucium: 23,00 – 23,15 – 23,30 – 23,45 – 00,00 – 00,30* – 01,45 – 01,55;

Plecari Unirii: 23,00 – 23,15 – 23,30 – 23,40 – 00,00* – 00,15* – 00,30* – 01,35*

 

L 54N : Cart. Zorilor – P-ta A. Iancu – Cl. Motilor – Cart. Grigorescu – Cart. Zorilor;

Plecari Zorilor: 23,00 – 23,30 – 01,00* ;

Plecari Grigorescu: 23,00 – 23,30 – 00,00 – 01,00* – 01,45 .

 

L 46S : Cart. Zorilor – P-ta Cipariu – P-ta A. Iancu – Cart. Zorilor;

Plecari Zorilor: 23,20 – 23,50 – 00,00 – 00,20* ….. 01,30;

Plecari Posada: 23,35 – 00,05 – 00,15 …… 01,15* – 01,45.

 

L 39L: P-ta M. Viteazul – P-ta Gării – V. Chintaului(Cătun);

Plecari P-ta M. Viteazul: 22,55 ….. 01,20;

Plecari Catun: 23,20 ….. 01,45.

 

Pe durata ceremoniei religioase, troleibuzele liniilor 5N si 25N vor stationa in zona Pietei A. Iancu (P-ta Cipariu, respectiv Regionala CFR), iar autobuzele de pe liniile 54N si 46S in stația Posada (plecari mentionate cu *) si vor pleca spre cartiere dupa incheierea slujbei, la interval de 10 – 15 min.

 

Urăm cu aceasta ocazie publicului calator “Sarbatori fericite”, a transmis CTP Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

CNAIR: Cinci oferte depuse pentru studiul de fezabilitate al Drumului Expres Cluj-Dej

Publicat

CNAIR drum ex Cj Dej

CNAIR a anunțat că luni au fost depuse 5 oferte pentru contractul privind elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru Drumul Expres Cluj – Dej.

Astfel, au fost depuse oferte din parte următoarelor firme sau asocieri:

– CONSTRUCT C.D.P. SRL

– Asocierea DP CONSULT SA (lider) – SOCIETATE CIVILA DE AVOCATI TEAHA & FUZESI

– Asocierea ECO GEODRUM SRL (lider) – TEHNO CONSULTING SOLUTION SRL

– PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL

– Asocierea SPECIALIST CONSULTING SRL (lider) – SPECIALIST SMART GROUP SRL – PERFECT CONSULT EUROPE SRL

Valoarea contractului

”Valoarea estimată a acestui contract este de 28,34 milioane de lei (fără TVA), iar sursa de finanțare va fi asigurată din Fonduri Europene Nerambursabile.

Durata contractului este de 21 de luni, din care 18 de luni pentru realizarea Studiului de Fezabilitate.

Construcția Drumului Expres Cluj – Dej, o lungime estimata de 75 km, va reduce timpii de călatorie și va crește viteza medie de deplasare între localitatile Cluj si Dej.

Acest nou drum va asigura conexiunea cu viitorul Drum Transregio Gilau – Apahida și cu AutostradaTransilvania”, precizează CNAIR.

Citește mai departe

EDUCATIE

Mișcarea OCHILOR pentru identificarea obiectelor, un STUDIU publicat de cercetători clujeni în Nature Scientific Reports

Publicat

tins

Un grup de cercetători clujeni de la Institutul Transilvan de Neuroștiințe (TINS), în colaborare cu parteneri de la Centrul pentru Creier și Dezvoltare Cognitivă, Birkbeck (University of London), a publicat un studiu în revista Nature Scientific Reports. Educația structurată, bazată pe reguli e mai performantă, iar acest lucru e explicat de mecanisme neuronale primare, care coboară până la nivelul percepției vizuale fundamentale. Potrivit autorilor, acest lucru poate aduce noi perspective în metodele de educație.

„Experimentul pe care se bazează rezultatele studiului a constat în înregistrarea mișcărilor oculare a 18 participanți adulți în timpul unei sarcini de recunoaștere vizuală a obiectelor, folosind stimuli de cu vizibilitate diferită, prezentați în ordine diferită: de la cel mai vizibil la cel mai puțin vizibil (descrescător), de la cel mai puțin vizibil la cel mai vizibil (crescător), respectiv într-o ordine aleatorie.

Mișcarea OCHILOR pentru identificarea obiectelor, un STUDIU publicat de cercetători clujeni în Nature Scientific Reports

Ordinea vizibilității a influențat performanța de recunoaștere a obiectelor de către participanți și explorarea vizuală, adică mișcarea ochilor pentru identificarea obiectelor. Experimentul a arătat că cea mai slabă performanță a fost înregistrată de grupul expus stimulilor într-o ordine haotică, evidențiind faptul că accesul aleatoriu la informații pare mai rău chiar decât accesul redus.

„Altfel spus, dacă există o regulă în spatele modului în care ți-e prezentată informația, acea regulă te ajută să fi mult mai bun la sarcina pe care o faci, să o execuți mult mai performant. Lucrul acesta e cunoscut și din psihologie.

„Informația trebuie prezentată creierului într-un context coerent, credibil și bazat pe reguli”

Ce nu se știa, însă, e că un asemenea proces e atât de fundamental, încât îl regăsim inclusiv la nivelul percepției vizuale primare. Nu e un proces cognitiv de nivel înalt, neapărat, ci un mecanism neuronal fundamental în creier. Asta e de fapt marea contribuție științifică a articolului”, explică Raul Mureșan, doctor în neuroștiințe, co-autor al articolului și director TINS.

raul muresan

Potrivit acestuia, cel mai mare impact practic pe care îl poate aduce studiul e în domeniul educațional, pentru că ne spune, de fapt, cum putem să folosim informația pe care o știm deja, anterioară momentului învățării.

Astfel, pentru a putea fi mai ușor asimilată de un om, informația trebuie prezentată creierului într-un context coerent, credibil și bazat pe reguli. Iar acest lucru derivă din mecanisme neuronale fundamentale, care coboară până la nivelul percepției vizuale primare”, se arată în comunicat.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax