EDUCATIE
VIDEO FOTO. Vinurile USAMV Cluj-Napoca, povestea de SUCCES care se scrie în fiecare zi
În spatele fiecărui vin apreciat stă o poveste de succes. De trei ani, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își construiește propria poveste, la Stațiunea viticolă Apoldia Maior din Apoldu de Sus (jud. Sibiu), unde se împletesc știința producerii vinurilor albe aromate cu cercetarea și pasiunea profesorilor și a studenților de a învăța despre acest meșteșug străvechi.
USAMV Cluj-Napoca este una dintre cele mai vechi universități și, în același timp, una dintre cele mai prestigioase în domeniul Științelor Vieții din România. Prestigiul său este unul național și internațional, datorită educației de înaltă calitate, cercetării și inovării, a relației profund implicate cu mediul economic, social și cultural, precum și a internaționalizării activității sale. Clasamentul național, realizat pe baza prezenței universităților românești în clasamente internaționale, cuprinde în fiecare an și USAMV Cluj-Napoca printre cele mai bune universități din România.
În ultimii ani, universitatea este din ce în ce mai cunoscută publicului nu doar datorită calității învățământului, cercetării și managementului, ci și pentru implicarea comunitară, prin participarea la viața orașului și a evenimentelor care dau pulsul acestuia, TIFF-Transilvania Film Festival, Jazz in the Park, Central Park Wine Festival etc. sau prin evenimentele proprii deschise spre comunitate: ZIOA (Ziua Interacțiunii Om-Animal), Ateliere de pomicultură și legumicultură pentru adulți și copii la Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH), Parfum de Cluj – vizitarea colecției de sute de soiuri de trandafiri la SCH, Green Campus, World Animal Day sau Transilvania Food Summit.
Stațiunea viticolă Vinea Apoldia Maior
Vinurile de la Vinea Apoldia Maior îmbină tradiţia locală îndelungată cu modernitatea cultivării viţei de vie, cu specificul solurilor și al condițiilor unice de microclimat, cu rafinamentul unor clone deosebite de soiuri nobile și cu știința și dragostea cu care au fost produse și asamblate de către oenologi. Vinurile produse în Apoldu de Sus au fost și sunt apreciate datorită prospețimii, fructuozității, fineții și bogăției de arome, potențate de o aciditate mai ridicată.
Stațiunea se află în Miercurea Sibiului, satul Apoldu de Sus (jud. Sibiu), în regiunea viticolă Podișul Transilvaniei, arealul de obținere al vinurilor DOC fiind Sebeș-Apold. Plantația a fost achiziționată de către USAMV Cluj-Napoca în anul 2020, ocupă 60.02 ha teren, iar soiurile cultivate, intrate pe rod în anul 2010, sunt: Sauvignon Blanc, Traminer Aromatico, Pinot Gris, Muscat Ottonel și Riesling Italian. Din 2022 se derulează și două programe de reconversie viticolă (pe 11 hectare în 2022 și pe 14 hectare în 2023), iar soiurile plantate sunt Fetească Regală, Chardonnay, Iordană (soiuri albe), respectiv Merlot, Syrah, Fetească Neagră, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon și Cadarcă (soiuri roșii).
Cea mai sudică podgorie din Podișul Transilvaniei
Plantațiile de viță de vie ale Stațiunii Apoldia Maior sunt amplasate în imediata apropiere a satului Apoldu de Sus, pe două coline/dealuri (Fața Mare și Gorgan), respectiv în două amfiteatre naturale cu expoziție sudică și porțiuni de platou, la altitudini cuprinse între 420 și 470 metri.
Parcelele de viță de vie plantate pe Fața Mare se află în imediata apropiere a DN1, pe partea stângă în direcția Apoldu de Sus – Săliște. Prin situarea sa la sud de paralela de 46° latitudine nordică este cea mai sudică podgorie din Podişul Transilvaniei. La sud de plantație se află Munții Cindrel, la vest și nord-vest lunca râului Secaș, la nord și est se află Podișul Amnașului. Astfel, dealurile plantate fac parte grupul celor care separă Depresiunea Apoldului de Depresiunea Săliște-Sibiu. Plantaţiile viticole sunt situate pe versanţi sudici şi sud-vestici, unde există resurse de căldură şi lumină, adăpost pentru viţa de vie împotriva vânturilor, brumelor târzii de primăvară şi a celor timpurii de toamnă.
Condițiile pedoclimatice
Solurile, deși prezintă o mare variabilitate, sunt foarte potrivite pentru viticultură, datorită conţinutului de humus, reacţiei slab acide sau neutre, a gradului ridicat de saturaţie în baze, precum şi a elementelor nutritive. Climatul zonei este tipic temperat, moderat continental. Temperatura medie anuală este de 9,4°C (mai crescută decât în multe alte podgorii din Podișul Transilvaniei), cea a lunii iulie 20,4°C și cea a lunii ianuarie -3,3°C.
Maturarea strugurilor beneficiază de toamne lungi, blânde, fără ceață, cu zile calde (media 23 °C) și nopți răcoroase (media 12°C), ceea ce duce la o maturare lentă al strugurilor, cu păstrarea unei acidităţi constant ridicate, în paralel cu acumularea aromelor şi a zaharurilor până la sfârşitul perioadei de coacere.
Temperaturile scăzute din perioada de recoltare (5-10 °C) diminuează procesele oxidative şi enzimatice, permitand menţinerea calității strugurilor, inclusiv a aromelor. Aciditatea ridicată a mustului constituie un factor important în procesul de limpezire şi, mai târziu, un accelerator al fermentării.
Istoria viei și vinului în zona Apoldu de Sus
Prestigiul vinurilor de Apold a crescut constant, purtând amprenta puternică a istoriei, a interferențelor etnice și culturale specifice zonei. În această zonă viticultura este tradițională, existând dovezi care atestă vechimea preocupărilor legate de vița de vie a locuitorilor pe aceste meleaguri.
Dacii erau cultivatori de viță de vie. Pe un deal care se înalță în partea de sud a plantației, pe teritoriul satului vecin Tilișca, se regăsesc ruinele unei cetăți dacice, unde se băteau monede până la cucerirea romană. Cultivarea viţei de vie în perioada Daciei Romane este atestată arheologic prin descoperirea de cosoare (cuțite cu vârful lamei încovoiat) în cadrul fermelor agricole (villa rustica) descoperite pe teritoriul satului Apoldu de Sus, în locurile denumite Levejoare și Curtea Velii. Prezenţa fragmentelor de amfore descoperite în turnul locuinţei indică utilizarea parterului ca cella vinaria.
Dezvoltarea tradiției locale în viticultură și oenologie a fost impulsionată de stabilirea sașilor, prima menționare documentară a colonizării satului de către aceștia datând din anul 1272. Sașii au dezvoltat cultivarea viței de vie ca activitate agricolă tradițională și au făcut-o profitabilă, alături de populația românească din Apoldu de Sus, precum și din satele vecine în care românii erau majoritari.
Între anii 1733 și 1776, politica anti-protestantă a habsburgilor forțează relocarea protestanților austrieci în sudul Transilvaniei. Apoldu de Sus a fost una dintre principalele locații de stabilire a acestor deportați, cunoscuți sub denumirea de landleri, care au conștientizat importanța climatului local și a faimoaselor soluri, întreținând și dezvoltând tradiția viei și a vinului în zonă.
Probabil că, la Apoldu de Sus, cele mai mari suprafețe cultivate cu viță de vie au fost cultivate în anii ’70 și ’90 ai secolului trecut, perioadă în care crama IAS Dacia Apoldu producea câteva milioane de litri de vin anual. Se produceau vinuri deosebite, care erau folosite pentru asamblarea celor cu care se participa și se câștigau concursurile, dar, mai ales, pentru producerea celebrelor vinuri spumante și a vinarsului de la Apoldu de Sus.
Conform propriei devize – Tradiție și Modernitate – Universitatea de Stiințe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca își propune renașterea tradiției vitivinicole multiculturale a zonei, într-o nouă dimensiune științifică și tehnologică. În prezent, Vinea Apoldia Maior deține cea mai mare plantație de viță de vie din județul Sibiu și produce peste 3.000 hl de vin anual, iar în paralel este dedicată învățământului și cercetării universitare. Profesorii și studenții sunt implicați în dezvoltarea de tehnologii moderne de cultivare a viei, de producție a vinurilor de calitate, de valorificare superioară a subproduselor vitivinicole și în dezvoltarea agroturismului.
Primele medalii pentru vinurile USAMV Cluj-Napoca
Participarea USAMV Cluj-Napoca la evenimente de importanță locală, regională sau națională este pusă în valoarea și prin prezentarea spre degustare sau vânzare a vinurilor din colecții. În scurta, dar apreciata istorie a Vinea Apoldia Maior sub patronajul USAMV Cluj-Napoca, mii de pasionați de vinuri, din diferite regiuni ale țării sau din străinătate, au apreciat eforturile de a oferi gusturile unice și aromate, create într-un concept unic: îmbinarea echilibrată între specialiștii în arta vinului și implicarea studenților, alături de profesori, în toate etapele de producție, prezentare și distribuție.
Rezultatele nu au întârziat să apară și la nivelul concursurilor din domeniul viticol, în România sau străinătate. Astfel, USAMV Cluj-Napoca a primit medalia de aur la CATAVINUM World Wine & Spirits Competition 2023 pentru Sauvignon Blanc 2022, respectiv tot medalii de aur la Vinarium International Wine Contest 2023, pentru Riesling Italian 2021, Sauvignon Blanc 2021 și Traminer Roz 2021.
Vinurile produse la Stațiunea viticolă Vinea Apoldia Maior se găsesc spre vânzare în magazinele USAMV Cluj-Napoca din campus (Calea Mănăștur nr. 7), la cel de la SCH (capăt str. Liviu Rebreanu), precum și la standul din incinta Iulius Mall.
FOTO
Colecția Aurum Terras, Colecția Academicum, Colecția Excelentia
Facebook: https://www.facebook.com/StatiuneaviticolaApoldiaMaior
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Un accident cu un autobuz al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca a avut loc vineri seară, în comuna Chinteni. Din fericire, nu au fost persoane rănite.
Un autobuz CTP a ajuns în afara părții carosabile, vineri seară, pe un rum din localitatea Chinteni. Pompierii clujeni au intervenit cu două autospeciale de descarcerare și cu un echipaj SMURD de terapie intensivă.
Nu au fost înregistrate victime
Din fericire, nu au fost victime. Șoferul autobuzului este evaluat de medicii SMURD.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe raza comunei Chinteni. În accident a fost implicat un autobuz al Companiei de Transport Public, care a ieșit în afara părții carosabile. Din fericire, pasagerii nu au necesitat îngrijiri medicale. Un singur bărbat, și anume conducătorul autobuzului, este evaluat de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă. La o primă evaluare, nici acesta nu a suferit răni. La fața locului au fost trimise și două autospeciale cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
Cum va fi vremea până la Crăciun? Temperaturi scăzute în toată țara, în următoarele săptămâni
Prognoza meteo pe următoarele săptămâni arată că temperaturile rămân mai scăzute decât cele normale la începutul iernii, în toată țara. Cum va fi vremea până de Crăciun?
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, valabilă în intervalul 25 noiembrie – 23 decembrie. Potrivit estimărilor făcute de meteorologi, temperaturile vor fi mai scăzute în primele săptămâni, urmând ca mai apoi acestea să aibă, în general, valori normale pentru această perioadă, în toată țara.
Săptămâna 25 noiembrie – 2 decembrie
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile estice, sud-estice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Regimul pluviometric va fi local deficitar în zonele montane, iar în rest se va situa în jurul celui specific pentru acest interval.
Săptămâna 2-9 decembrie 2024
Temperaturile medii se vor situa sub cele specifice pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile centrale și în extremitatea de sud-est a teritoriului.
Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi deficitare în toate regiunile.
Săptămâna 9-16 decembrie 2024
Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.
Regimul pluviometric va fi ușor deficitar, local, în regiunile centrale, sudice și estice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.
Săptămâna 16-23 decembrie 2024
Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi apropate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2004-2023.
Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.
EVENIMENT
CNAS: În ce CONDIȚII beneficiază asigurații GRATUIT de servicii de prevenție, depistare și monitorizare a bolilor grave
Persoanele asigurate pot beneficia gratuit de servicii de prevenţie, de depistare, confirmare şi monitorizare a bolilor grave decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a informat, vineri, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Pentru a beneficia de servicii de prevenţie, persoana asigurată trebuie să se programeze şi să se prezinte la o consultaţie la medicul de familie, care va evalua riscul ca pacientul să aibă o boală ascunsă, fără simptome.
CNAS: În ce CONDIȚII beneficiază asigurații GRATUIT de servicii de prevenție, depistare și monitorizare a bolilor grave
„În funcţie de evaluare, medicul poate decide să trimită pacientul la analize medicale de prevenţie gratuite şi îi va înmâna acestuia un bilet de trimitere. Medicul de familie va interpreta şi rezultatul analizelor, în cursul unei noi consultaţii de prevenţie, iar pe această bază va decide dacă pacientul trebuie trimis la un medic de specialitate în ambulatoriu sau la spital, pentru diagnosticarea ori confirmarea unei boli grave şi pentru stabilirea tratamentului adecvat”, a precizat sursa citată.
De asemenea, medicul de familie va consilia pacientul în scopul reducerii factorilor cu risc asupra sănătăţii din viaţa acestuia – fumat, consum de alcool, alimentaţie nesănătoasă, stres etc.
Medicul de familie poate trimite pacientul să efectueze analize medicale de depistare a unor boli şi dacă, în cursul unei consultaţii în scop terapeutic, are suspiciunea că, pe lângă afecţiunea pentru care s-a prezentat pacientul la consultaţie, ar mai putea exista şi o astfel de boală ascunsă.
CNAS precizează că, în cazul în care pacientul persoană asigurată a fost diagnosticat cu o boală cronică, acesta beneficiază de consultaţii periodice lunare gratuite la medicul de familie pentru supravegherea evoluţiei bolii, continuitatea terapiei, screeningul complicaţiilor, educaţia privind îngrijirea şi autoîngrijirea.
„Medicul de familie (…) stabileşte conduita terapeutică”
„Dacă medicul de familie, în urma evaluării riscului dezvoltării altor afecţiuni, constată că pacienţii respectivi au anumite simptome sau rezultate ale analizelor în afara valorilor normale, poate acorda în plus şi consultaţii de monitorizare activă (management de caz) pentru bolile cronice cu impact major (risc cardiovascular înalt – hipertensiunea arterială, dislipidemia şi diabetul zaharat tip 2, astmul bronşic, boala pulmonară cronică obstructivă- BPOC şi boala cronică de rinichi)”, a explicat CNAS.
Totodată, în cazul acutizării afecţiunilor cronice sau a prezenţei oricăror simptome a căror provenienţă trebuie clarificată, pacienţii se prezintă la medicul de familie care, în urma evaluării, stabileşte conduita terapeutică.
Conform CNAS, pentru orice afecţiune acută/subacută/acutizare a unei boli cronice casa decontează medicilor de familie încă două consultaţii pentru fiecare episod de boală, în afara consultaţiilor periodice anterior menţionate, iar, în urma efectuării consultaţiilor, medicul de familie poate elibera bilete de trimitere (inclusiv pentru investigaţii medicale paraclinice) sau alte documente.
Dacă la orice consultaţie medicul de familie va avea suspiciunea că pacientul are o formă de cancer (boală oncologică), pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii îl va putea trimite, după caz: să efectueze analize medicale gratuite, radiografii, ecografii, ale căror rezultate vor fi apoi integrate tot de medicul de familie, să fie consultat ambulatoriu de un medic specialist, să fie internat în regim de spitalizare de zi ori continuă.
„Persoanele asigurate pot beneficia şi de servicii medicale de îngrijire la domiciliu”
De asemenea, pe baza biletului de trimitere, medicul specialist din ambulatoriu va putea acorda pacientului persoană asigurată consultaţii pentru depistarea afecţiunilor oncologice (se decontează maximum trei consultaţii pe asigurat, într-un interval de maxim 60 de zile calendaristice de la data acordării primei consultaţii, prezentarea la a doua şi a treia consultaţie consultaţie făcându-se direct, fără alt bilet de trimitere).
După caz, medicul specialist va putea elibera pacientului bilete de trimitere pentru un alt medic specialist, analize de laborator, radiografii, ecografii, investigaţii de înaltă performanţă, spitalizare de zi ori continuă.
„Pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la specialistul din ambulatoriu, în spitalizare de zi se va efectua: diagnosticarea afecţiunii oncologice, evaluarea extensiei tumorale, evaluarea statusului clinico-biologic al pacientului cu afecţiune oncologică. Se recomandă ca aceste servicii să fie efectuate în maximum 28 de zile de la deschiderea primei foi de spitalizare de zi. Tot în spital se pot efectua şi servicii medicale în scop diagnostic-caz pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin şi a cancerului de sân”, a mai transmis CNAS.
După confirmarea diagnosticului de boală oncologică, pacientul asigurat va putea fi inclus în Programul naţional de oncologie.
Persoanele asigurate pot beneficia şi de servicii medicale de îngrijire la domiciliu, tratamente de recuperare atât în ambulatoriu, cât şi în sanatorii, servicii de transport sanitar neasistat, medicamente compensate, dispozitive medicale.
CLUJ24 TV
VIDEO Eurodeputatul Siegfried Mureșan pentru Cluj24: Lipsa autostrăzilor și infrastructura proastă ne face mai puțin competitivi
Eurodeputatul Siegfried Mureșan susține că lipsa autostrăzilor și infrastructura proastă face România mai puțin competitivă, căci pe investitori îi costă mai mult și le rămân mai puțin bani în firmă pentru salariile oamenilor, pentru inovare, pentru a se extinde, pentru a investi.
Mureșan a declarat într-un interviu pentru Cluj24 realizat la sediul Parlamentului European de la Bruxelles că cu cât țara noastră reușește să termine mai repede cu infrastructura, devenind mai competitivă, ”cu atât și întreprinderile pot investi mai mult, cu cât le rămân mai mulți bani în firmă”.
Siegfried Mureșan este negociator șef al Parlamentului European pentru buget, vicepreședinte al grupului Partidului Popular European (PPE), care este familia de partide politice de centru-dreapta, din care din România face parte Partidul Național Liberal.
”Ca vicepreședinte al grupului PPE, coordonez munca grupului pe tot ce ține de fonduri europene”, a precizat, printre altele, eurodeputatul liberal.
Florin Danciu