EDUCATIE
VIDEO FOTO. Vinurile USAMV Cluj-Napoca, povestea de SUCCES care se scrie în fiecare zi
În spatele fiecărui vin apreciat stă o poveste de succes. De trei ani, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își construiește propria poveste, la Stațiunea viticolă Apoldia Maior din Apoldu de Sus (jud. Sibiu), unde se împletesc știința producerii vinurilor albe aromate cu cercetarea și pasiunea profesorilor și a studenților de a învăța despre acest meșteșug străvechi.
USAMV Cluj-Napoca este una dintre cele mai vechi universități și, în același timp, una dintre cele mai prestigioase în domeniul Științelor Vieții din România. Prestigiul său este unul național și internațional, datorită educației de înaltă calitate, cercetării și inovării, a relației profund implicate cu mediul economic, social și cultural, precum și a internaționalizării activității sale. Clasamentul național, realizat pe baza prezenței universităților românești în clasamente internaționale, cuprinde în fiecare an și USAMV Cluj-Napoca printre cele mai bune universități din România.
În ultimii ani, universitatea este din ce în ce mai cunoscută publicului nu doar datorită calității învățământului, cercetării și managementului, ci și pentru implicarea comunitară, prin participarea la viața orașului și a evenimentelor care dau pulsul acestuia, TIFF-Transilvania Film Festival, Jazz in the Park, Central Park Wine Festival etc. sau prin evenimentele proprii deschise spre comunitate: ZIOA (Ziua Interacțiunii Om-Animal), Ateliere de pomicultură și legumicultură pentru adulți și copii la Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH), Parfum de Cluj – vizitarea colecției de sute de soiuri de trandafiri la SCH, Green Campus, World Animal Day sau Transilvania Food Summit.
Stațiunea viticolă Vinea Apoldia Maior
Vinurile de la Vinea Apoldia Maior îmbină tradiţia locală îndelungată cu modernitatea cultivării viţei de vie, cu specificul solurilor și al condițiilor unice de microclimat, cu rafinamentul unor clone deosebite de soiuri nobile și cu știința și dragostea cu care au fost produse și asamblate de către oenologi. Vinurile produse în Apoldu de Sus au fost și sunt apreciate datorită prospețimii, fructuozității, fineții și bogăției de arome, potențate de o aciditate mai ridicată.
Stațiunea se află în Miercurea Sibiului, satul Apoldu de Sus (jud. Sibiu), în regiunea viticolă Podișul Transilvaniei, arealul de obținere al vinurilor DOC fiind Sebeș-Apold. Plantația a fost achiziționată de către USAMV Cluj-Napoca în anul 2020, ocupă 60.02 ha teren, iar soiurile cultivate, intrate pe rod în anul 2010, sunt: Sauvignon Blanc, Traminer Aromatico, Pinot Gris, Muscat Ottonel și Riesling Italian. Din 2022 se derulează și două programe de reconversie viticolă (pe 11 hectare în 2022 și pe 14 hectare în 2023), iar soiurile plantate sunt Fetească Regală, Chardonnay, Iordană (soiuri albe), respectiv Merlot, Syrah, Fetească Neagră, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon și Cadarcă (soiuri roșii).
Cea mai sudică podgorie din Podișul Transilvaniei
Plantațiile de viță de vie ale Stațiunii Apoldia Maior sunt amplasate în imediata apropiere a satului Apoldu de Sus, pe două coline/dealuri (Fața Mare și Gorgan), respectiv în două amfiteatre naturale cu expoziție sudică și porțiuni de platou, la altitudini cuprinse între 420 și 470 metri.
Parcelele de viță de vie plantate pe Fața Mare se află în imediata apropiere a DN1, pe partea stângă în direcția Apoldu de Sus – Săliște. Prin situarea sa la sud de paralela de 46° latitudine nordică este cea mai sudică podgorie din Podişul Transilvaniei. La sud de plantație se află Munții Cindrel, la vest și nord-vest lunca râului Secaș, la nord și est se află Podișul Amnașului. Astfel, dealurile plantate fac parte grupul celor care separă Depresiunea Apoldului de Depresiunea Săliște-Sibiu. Plantaţiile viticole sunt situate pe versanţi sudici şi sud-vestici, unde există resurse de căldură şi lumină, adăpost pentru viţa de vie împotriva vânturilor, brumelor târzii de primăvară şi a celor timpurii de toamnă.
Condițiile pedoclimatice
Solurile, deși prezintă o mare variabilitate, sunt foarte potrivite pentru viticultură, datorită conţinutului de humus, reacţiei slab acide sau neutre, a gradului ridicat de saturaţie în baze, precum şi a elementelor nutritive. Climatul zonei este tipic temperat, moderat continental. Temperatura medie anuală este de 9,4°C (mai crescută decât în multe alte podgorii din Podișul Transilvaniei), cea a lunii iulie 20,4°C și cea a lunii ianuarie -3,3°C.
Maturarea strugurilor beneficiază de toamne lungi, blânde, fără ceață, cu zile calde (media 23 °C) și nopți răcoroase (media 12°C), ceea ce duce la o maturare lentă al strugurilor, cu păstrarea unei acidităţi constant ridicate, în paralel cu acumularea aromelor şi a zaharurilor până la sfârşitul perioadei de coacere.
Temperaturile scăzute din perioada de recoltare (5-10 °C) diminuează procesele oxidative şi enzimatice, permitand menţinerea calității strugurilor, inclusiv a aromelor. Aciditatea ridicată a mustului constituie un factor important în procesul de limpezire şi, mai târziu, un accelerator al fermentării.
Istoria viei și vinului în zona Apoldu de Sus
Prestigiul vinurilor de Apold a crescut constant, purtând amprenta puternică a istoriei, a interferențelor etnice și culturale specifice zonei. În această zonă viticultura este tradițională, existând dovezi care atestă vechimea preocupărilor legate de vița de vie a locuitorilor pe aceste meleaguri.
Dacii erau cultivatori de viță de vie. Pe un deal care se înalță în partea de sud a plantației, pe teritoriul satului vecin Tilișca, se regăsesc ruinele unei cetăți dacice, unde se băteau monede până la cucerirea romană. Cultivarea viţei de vie în perioada Daciei Romane este atestată arheologic prin descoperirea de cosoare (cuțite cu vârful lamei încovoiat) în cadrul fermelor agricole (villa rustica) descoperite pe teritoriul satului Apoldu de Sus, în locurile denumite Levejoare și Curtea Velii. Prezenţa fragmentelor de amfore descoperite în turnul locuinţei indică utilizarea parterului ca cella vinaria.
Dezvoltarea tradiției locale în viticultură și oenologie a fost impulsionată de stabilirea sașilor, prima menționare documentară a colonizării satului de către aceștia datând din anul 1272. Sașii au dezvoltat cultivarea viței de vie ca activitate agricolă tradițională și au făcut-o profitabilă, alături de populația românească din Apoldu de Sus, precum și din satele vecine în care românii erau majoritari.
Între anii 1733 și 1776, politica anti-protestantă a habsburgilor forțează relocarea protestanților austrieci în sudul Transilvaniei. Apoldu de Sus a fost una dintre principalele locații de stabilire a acestor deportați, cunoscuți sub denumirea de landleri, care au conștientizat importanța climatului local și a faimoaselor soluri, întreținând și dezvoltând tradiția viei și a vinului în zonă.
Probabil că, la Apoldu de Sus, cele mai mari suprafețe cultivate cu viță de vie au fost cultivate în anii ’70 și ’90 ai secolului trecut, perioadă în care crama IAS Dacia Apoldu producea câteva milioane de litri de vin anual. Se produceau vinuri deosebite, care erau folosite pentru asamblarea celor cu care se participa și se câștigau concursurile, dar, mai ales, pentru producerea celebrelor vinuri spumante și a vinarsului de la Apoldu de Sus.
Conform propriei devize – Tradiție și Modernitate – Universitatea de Stiințe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca își propune renașterea tradiției vitivinicole multiculturale a zonei, într-o nouă dimensiune științifică și tehnologică. În prezent, Vinea Apoldia Maior deține cea mai mare plantație de viță de vie din județul Sibiu și produce peste 3.000 hl de vin anual, iar în paralel este dedicată învățământului și cercetării universitare. Profesorii și studenții sunt implicați în dezvoltarea de tehnologii moderne de cultivare a viei, de producție a vinurilor de calitate, de valorificare superioară a subproduselor vitivinicole și în dezvoltarea agroturismului.
Primele medalii pentru vinurile USAMV Cluj-Napoca
Participarea USAMV Cluj-Napoca la evenimente de importanță locală, regională sau națională este pusă în valoarea și prin prezentarea spre degustare sau vânzare a vinurilor din colecții. În scurta, dar apreciata istorie a Vinea Apoldia Maior sub patronajul USAMV Cluj-Napoca, mii de pasionați de vinuri, din diferite regiuni ale țării sau din străinătate, au apreciat eforturile de a oferi gusturile unice și aromate, create într-un concept unic: îmbinarea echilibrată între specialiștii în arta vinului și implicarea studenților, alături de profesori, în toate etapele de producție, prezentare și distribuție.
Rezultatele nu au întârziat să apară și la nivelul concursurilor din domeniul viticol, în România sau străinătate. Astfel, USAMV Cluj-Napoca a primit medalia de aur la CATAVINUM World Wine & Spirits Competition 2023 pentru Sauvignon Blanc 2022, respectiv tot medalii de aur la Vinarium International Wine Contest 2023, pentru Riesling Italian 2021, Sauvignon Blanc 2021 și Traminer Roz 2021.
Vinurile produse la Stațiunea viticolă Vinea Apoldia Maior se găsesc spre vânzare în magazinele USAMV Cluj-Napoca din campus (Calea Mănăștur nr. 7), la cel de la SCH (capăt str. Liviu Rebreanu), precum și la standul din incinta Iulius Mall.
FOTO
Colecția Aurum Terras, Colecția Academicum, Colecția Excelentia
Facebook: https://www.facebook.com/StatiuneaviticolaApoldiaMaior
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Crosul Supereroilor de la Sports Festival Cluj sprijină Via Transilvanica. Jumătate din taxa de înscriere, donată proiectului

Crosul Supereroilor, una dintre cele mai așteptate competiții din cadrul Sports Festival, revine pe Cluj Arena în 2025, și oferă participanților o nouă ocazie de a îmbina sportul cu dorința de a face bine comunității.
De această dată, traseul supereroilor se împletește cu drumul care unește. Jumătate din taxa de înscriere va fi donată către proiectul Via Transilvanica al Asociației Tășuleasa Social, un traseu turistic de 1.400 km care traversează România și conectează oameni și comunități prin mișcare.
Crosul Supereroilor susține proiectul Via Transilvanica
Fie că este parcurs pe jos sau cu bicicleta, Via Transilvanica oferă o călătorie prin natură și cultură, promovând același stil de viață activ și spirit de descoperire pe care Sports Festival le încurajează.
Crosul Supereroilor 2025 va avea loc duminică, 15 iunie, cu startul programat la ora 09:00.
„Anul acesta, prin sprijinul fiecărui alergător, susținem Via Transilvanica, un proiect care promovează natura, cultura și legătura autentică dintre oameni. Faptul că jumătate din taxa de înscriere merge direct către acest traseu unic este un mod simplu și concret prin care alergătorii devin parte dintr-un demers cu impact real”, a declarat Mirel Alexa, director executiv Sports Festival.
„Sunt unul dintre susținătorii Sports Festival încă de la prima ediție și mă bucur să văd că anul acesta Crosul Supereroilor susține Asociația Tășuleasa Social. Din poziția de ambasador al proiectului Via Transilvanica cred că ar trebui să existe tot mai multe astfel de inițiative care să colaboreze pentru a promova atât România, cât și un stil de viață activ în rândul oamenilor”, arată Tibi Ușeriu, coordonator și ambasador Via Transilvanica.
Pentru cei care doresc să sprijine și mai mult această inițiativă, există posibilitatea de a face donații suplimentare, fie online, pe https://www.viatransilvanica.com/ro/doneaza/, fie la fața locului.
Categoriile de concurs și premiile oferite
Crosul Supereroilor include două probe, una de 5 km, și alta de 10 km, dedicate alergătorilor amatori și pasionaților de sport. Premiile acordate pentru cele două categorii sunt:
Proba de 5 km (masculin și feminin):
- Locul 1: 800 lei
- Locul 2: 600 lei
- Locul 3: 400 lei
Proba de 10 km (masculin și feminin):
- Locul 1:200 lei
- Locul 2: 900 lei
- Locul 3: 700 lei
Înscrieri, taxe de participare și kit-ul de concurs
Înscrierile pentru Crosul Supereroilor sunt disponibile online, iar taxele de participare sunt diferențiate în funcție de perioada de înregistrare:
Până la 31 martie – Early Bird:
- 10 km Open: 120 lei
- 5 km Open: 100 lei
1 aprilie – 30 aprilie:
- 10 km Open: 140 lei
- 5 km Open: 120 lei
1 mai – 10 iunie:
- 10 km Open: 180 lei
- 5 km Open: 150 lei
Toți participanții vor primi un kit de concurs, care va putea fi ridicat în perioada 12-14 iunie de la punctul de distribuție din cadrul Sports Festival. Kitul va conține: numărul de concurs și cipul de cronometrare, tricoul oficial al evenimentului, săculeț sportiv, buff / bandană, 1 baton energizant și 1 sticlă de apă, acces la punctele de alimentare, medalie de participare la finalul cursei, surprize din partea partenerilor evenimentului.
Despre Crosul Supereroilor
Crosul Supereroilor a devenit una dintre cele mai îndrăgite competiții din cadrul Sports Festival, reunind anual participanți dornici să îmbine sportul cu sprijinirea unor cauze importante pentru comunitate.
În ultimii doi ani, peste 1.500 de supereroi s-au aliniat la start la fiecare ediție, demonstrând că alergarea poate avea un impact real. În 2023, cauza susținută a fost renovarea Clinicii de Obstetrică-Ginecologie “Dominic Stanca” din Cluj-Napoca, un proiect inițiat de Fundația Metropolis, în cadrul campaniei Spitale Publice din Bani Privați. În 2024, crosul a continuat această misiune, sprijinind renovarea secției de Neonatologie a aceleiași maternități, sub motto-ul „Alergăm pentru Cluj!”.
Despre Asociația Tășuleasa Social
Înființată în anul 2000, Asociația Tășuleasa Social desfășoară proiecte de voluntariat, educaționale, de mediu, sportive și socio-culturale, axate pe schimbarea mentalității tinerilor. De-a lungul celor 25 de ani de activitate, aceasta a implicat peste 100.000 de voluntari în proiectele sale.
În prezent, cel mai important este Via Transilvanica: primul traseu de lungă distanță din România. Acesta se întinde pe aproximativ 1.400 km de la Putna la Drobeta-Turnu Severin și traversează șapte zone istorice, zece județe și 12 situri UNESCO prin care se evidențiază diversitatea etnică, culturală și naturală a țării.
ADMINISTRAȚIE
Primăria Florești: Joi, 20 martie 2025, se ÎNCHIDE strada Porii din cauza lucrărilor la METROU

Primăria Florești anunță cetățenii că joi, 20 martie 2025, str. Porii va fi închisă din cauza unor lucrări la metrou.
„Vă informăm că în data de 20 martie 2025, între orele 09:30-16:00, se vor efectua lucrări pe strada Porii pentru proiectul magistralei de Metrou, iar aceasta va fi închisă circulației.
Primăria Florești: Joi, 20 martie 2025, se ÎNCHIDE strada Porii din cauza lucrărilor la METROU
Accesul în zonă se va realiza prin strada Teilor (în partea de sud) și intersecția Porii cu Urusagului.
Vă rugăm să planificați din timp rutele alternative și ne cerem scuze pentru neplăcerile create de această situație.
Vă mulțumim pentru înțelegere”, a transmis Primăria Florești.
ADMINISTRAȚIE
Prefectura Cluj: MODIFICĂRI în funcționarea Serviciului Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor Cluj

Prefectura Cluj anunță că, începând cu 22 martie 2025, Serviciul Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor Cluj, la sediul principal din Cluj-Napoca, își extinde programul pentru ghișeul de înmatriculări, care va funcționa ocazional în zilele de sâmbătă, între orele 08:00 și 14:00, programările fiind accesibile pe platforma Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări.
„Proba traseu va fi organizată în funcție de disponibilitate, programările făcându-se la ghișeul de reprogramare traseu.
Prefectura Cluj: MODIFICĂRI în funcționarea Serviciului Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor Cluj
Principalele modificări privind sistemul de programare:
1. Anularea programărilor nu mai este posibilă- măsură implementată – începând cu data de 14.02.2025. Dispoziția vizează descurajarea programărilor fictive și asigurarea unui acces echitabil și eficient al cetățenilor la Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări a Vehiculelor Cluj.
2. Flexibilitate pentru cetățeni – dacă o persoană nu se poate prezenta la data și ora la care are programare online, programare rămâne valabilă, din acel moment încă 2 zile lucrătoare, timp în care solicitantul poate reveni fără a efectua o nouă programare.
3. Erori minore permise- pentru a evita pierderea programării din cauza unor erori sunt acceptate la ghișeu programările cu cel mult două caractere greșite în seria de șasiu sau în numele titularului.
Situațiile excepționale în care solicitările pot fi procesate fără programare online:
• Preschimbarea urgentă a permisului de conducere pentru permise expirate sau care expiră până la data când este disponibilă prima programare,
• Conducătorii auto profesioniști care au nevoie de permis de conducere pentru exercitarea meseriei sau obținerea unor atestate,
• Persoanele vulnerabile sau cu nevoi speciale.
• Preluare solicitări autorizare provizorie din partea persoanelor juridice care au obiect de activitate principal si secundar comerț cu autovehicule în intervalul orar 13.00 -14.30 precum și 20.00-21.00 (în zilele de luni și marți);
• Preluare solicitări din partea societăților de leasing în intervalul orar 11.00 -14.30 (zilnic);
• Programul ghișeului de eliberare documente și numere de înmatriculare de la sediul serviciului își modifică programul pentru zilele de joi în intervalul 10:30 -18:30, programul în celelalte zile rămânând neschimbat.
Situațiile care NU necesită programări online:
• Eliberarea duplicatelor pentru certificatele de înmatriculare sau plăcuțe de înmatriculare (pierdute, furate, deteriorate);
• Păstrarea sau rezervarea unei combinații de număr preferențial;
• Crearea unui cont de utilizator pe site-ul dedicat;
• Examinarea candidaților care solicită redobândirea permisului de conducere ANULAT, în condițiile legii și reexaminarea la proba teoretică pentru candidații care au mai susținut proba și au fost respinși;
• Depunerea și eliberarea numerelor pentru probă sau autorizațiilor în alb (pentru societăți care comercializează vehicule noi);
• Soluționarea rebuturilor (certificate de înmatriculare și permise de conducere emise eronat);
• Programarea/Reprogramarea la proba practică în vederea obținerii permisului de conducere.
În limita timpului disponibil, pot fi depuse on-line cereri pentru înmatricularea/ transcrierea/ autorizarea provizorie în timpul programului de lucru la ghișeele de înmatriculări ale sediului principal. Înscrierea se face prin email, la adresa programariurgente@prefecturacluj.ro, specificând informațiile necesare (nume complet, CNP/CUI, seria șasiului, telefon) și preferința pentru dimineață sau după-amiază. Confirmarea programării va fi transmisă prin email, cu detalii despre dată și intervalul orar.
Menționăm că adresa de email este disponibilă strict pentru programările pe lista de așteptare cu un caracter urgent, care vor fi preluat în măsura disponibilității.
În contextul lipsei de personal și a volumului de muncă extrem de ridicat, doamna Maria Forna, prefectul județului Cluj, alături de aparatul de specialitate din cadrul instituției prefectului și a Serviciul Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor Cluj, asigură tot sprijinul și deschiderea pentru a veni în ajutorul cetățenilor și pentru a îmbunătăți, în limitele capacităților, adresabilitatea serviciilor”, a transmis Prefectura Cluj.

Un accident rutier a avut loc, miercuri, pe Piatra Craiului, la coborârea spre Cluj. Au fost implicate două autotrenuri și o cisternă. Un bărbat a fost evaluat de paramedici.
„În accident au fost implicate două autotrenuri și o autocisternă, iar la misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Huedin.
FOTO. ACCIDENT pe Piatra Craiului, în Cluj. Două autotrenuri și o cisternă IMPLICATE
Un singur bărbat este evaluat de către paramedicii SMURD. Acesta prezintă afecțiuni ușoare”, a transmis ISU Cluj.
Update:
„Astăzi, 19 martie a.c., în jurul orei 15:45, a fost înregistrat un eveniment rutier pe DN1 – E60, în localitatea Bucea, implicând trei autotrenuri. În urma accidentului, traficul rutier este blocat în totalitate.
Pentru evitarea zonei, recomandăm următoarea rută alternativă:➡ Bucea – DJ108I – DJ764 – Aleșd, cu revenire pe DN1 – E60.
Polițiștii acționează la fața locului pentru efectuarea cercetărilor necesare și fluidizarea traficului rutier, în colaborare cu polițiștii din cadrul IPJ Bihor”, a comunicat IPJ Cluj.
Update 2:
„Astăzi, 19 martie a.c., în jurul orei 15.45, pe DN1 E60, în localitatea Bucea, comuna Negreni, a avut loc un accident rutier soldat cu pagube materiale.
Din primele verificări, un bărbat de 51 de ani, în timp ce conducea un ansamblu de vehicule fără încărcătură, din direcția Cluj-Napoca – Oradea, într-o curbă deosebit de periculoasă, ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers, pătrunzând pe sensul opus, unde a acroșat alte două ansambluri de vehicule, dintre care unul prevăzut cu semiremorcă de tip cisternă, încărcată cu parafină.
În urma coliziunii, nu au rezultat victime și nu s-au înregistrat scurgeri de substanțe periculoase. Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.
Circulația rutieră este blocată în ambele sensuri de mers.
În continuare se efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care s-a produs evenimentul”, a revenit cu actualizări Poliția Cluj.
Update 3:
Traficul a fost reluat pe ambele sensuri.
Foto: AleșdOnline