Connect with us

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Vinurile USAMV Cluj-Napoca, povestea de SUCCES care se scrie în fiecare zi

Publicat


În spatele fiecărui vin apreciat stă o poveste de succes. De trei ani, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își construiește propria poveste, la Stațiunea viticolă Apoldia Maior din Apoldu de Sus (jud. Sibiu), unde se împletesc știința producerii vinurilor albe aromate cu cercetarea și pasiunea profesorilor și a studenților de a învăța despre acest meșteșug străvechi.

USAMV Cluj-Napoca este una dintre cele mai vechi universități și, în același timp, una dintre cele mai prestigioase în domeniul Științelor Vieții din România. Prestigiul său este unul național și internațional, datorită educației de înaltă calitate, cercetării și inovării, a relației profund implicate cu mediul economic, social și cultural, precum și a internaționalizării activității sale. Clasamentul național, realizat pe baza prezenței universităților românești în clasamente internaționale, cuprinde în fiecare an și USAMV Cluj-Napoca printre cele mai bune universități din România.

09 semper colectia academicum

10 madrigal colectia excelentia

În ultimii ani, universitatea este din ce în ce mai cunoscută publicului nu doar datorită calității învățământului, cercetării și managementului, ci și pentru implicarea comunitară, prin participarea la viața orașului și a evenimentelor care dau pulsul acestuia, TIFF-Transilvania Film Festival, Jazz in the Park, Central Park Wine Festival etc. sau prin evenimentele proprii deschise spre comunitate: ZIOA (Ziua Interacțiunii Om-Animal), Ateliere de pomicultură și legumicultură pentru adulți și copii la Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH), Parfum de Cluj – vizitarea colecției de sute de soiuri de trandafiri la SCH, Green Campus, World Animal Day sau Transilvania Food Summit.

08 eruditus colectia academicum

07 orange optimus colectia aurum terras

Stațiunea viticolă Vinea Apoldia Maior

Vinurile de la Vinea Apoldia Maior îmbină tradiţia locală îndelungată cu modernitatea cultivării viţei de vie, cu specificul solurilor și al condițiilor unice de microclimat, cu rafinamentul unor clone deosebite de soiuri nobile și cu știința și dragostea cu care au fost produse și asamblate de către oenologi. Vinurile produse în Apoldu de Sus au fost și sunt apreciate datorită prospețimii, fructuozității, fineții și bogăției de arome, potențate de o aciditate mai ridicată.

Stațiunea se află în Miercurea Sibiului, satul Apoldu de Sus (jud. Sibiu), în regiunea viticolă Podișul Transilvaniei, arealul de obținere al vinurilor DOC fiind Sebeș-Apold. Plantația a fost achiziționată de către USAMV Cluj-Napoca în anul 2020, ocupă 60.02 ha teren, iar soiurile cultivate, intrate pe rod în anul 2010, sunt: Sauvignon Blanc, Traminer Aromatico, Pinot Gris, Muscat Ottonel și Riesling Italian. Din 2022 se derulează și două programe de reconversie viticolă (pe 11 hectare în 2022 și pe 14 hectare în 2023), iar soiurile plantate sunt Fetească Regală, Chardonnay, Iordană (soiuri albe), respectiv Merlot, Syrah, Fetească Neagră, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon și Cadarcă (soiuri roșii).

06 pinot gris demidulce colectia aurum terras

03 traminer roz colectia aurum terras

Cea mai sudică podgorie din Podișul Transilvaniei

Plantațiile de viță de vie ale Stațiunii Apoldia Maior sunt amplasate în imediata apropiere a satului Apoldu de Sus, pe două coline/dealuri (Fața Mare și Gorgan), respectiv în două amfiteatre naturale cu expoziție sudică și porțiuni de platou, la altitudini cuprinse între 420 și 470 metri.

Parcelele de viță de vie plantate pe Fața Mare se află în imediata apropiere a DN1, pe partea stângă în direcția Apoldu de Sus – Săliște. Prin situarea sa la sud de paralela de 46° latitudine nordică este cea mai sudică podgorie din Podişul Transilvaniei. La sud de plantație se află Munții Cindrel, la vest și nord-vest lunca râului Secaș, la nord și est se află Podișul Amnașului. Astfel, dealurile plantate fac parte grupul celor care separă Depresiunea Apoldului de Depresiunea Săliște-Sibiu. Plantaţiile viticole sunt situate pe versanţi sudici şi sud-vestici, unde există resurse de căldură şi lumină, adăpost pentru viţa de vie împotriva vânturilor, brumelor târzii de primăvară şi a celor timpurii de toamnă.

01 sauvignon blanc colectia aurum terras

04 muscat ottonel colectia aurum terras

Condițiile pedoclimatice

Solurile, deși prezintă o mare variabilitate, sunt foarte potrivite pentru viticultură, datorită conţinutului de humus, reacţiei slab acide sau neutre, a gradului ridicat de saturaţie în baze, precum şi a elementelor nutritive. Climatul zonei este tipic temperat, moderat continental. Temperatura medie anuală este de 9,4°C (mai crescută decât în multe alte podgorii din Podișul Transilvaniei), cea a lunii iulie 20,4°C și cea a lunii ianuarie -3,3°C.

Maturarea strugurilor beneficiază de toamne lungi, blânde, fără ceață, cu zile calde (media 23 °C) și nopți răcoroase (media 12°C), ceea ce duce la o maturare lentă al strugurilor, cu păstrarea unei acidităţi constant ridicate, în paralel cu acumularea aromelor şi a zaharurilor până la sfârşitul perioadei de coacere.

Temperaturile scăzute din perioada de recoltare (5-10 °C) diminuează procesele oxidative şi enzimatice, permitand menţinerea calității strugurilor, inclusiv a aromelor. Aciditatea ridicată a mustului constituie un factor important în procesul de limpezire şi, mai târziu, un accelerator al fermentării.

02 riesling italian colectia aurum terras

05 pinot gris sec colectia aurum terras

Istoria viei și vinului în zona Apoldu de Sus

Prestigiul vinurilor de Apold a crescut constant, purtând amprenta puternică a istoriei, a interferențelor etnice și culturale specifice zonei. În această zonă viticultura este tradițională, existând dovezi care atestă vechimea preocupărilor legate de vița de vie a locuitorilor pe aceste meleaguri.

Dacii erau cultivatori de viță de vie. Pe un deal care se înalță în partea de sud a plantației, pe teritoriul satului vecin Tilișca, se regăsesc ruinele unei cetăți dacice, unde se băteau monede până la cucerirea romană. Cultivarea viţei de vie în perioada Daciei Romane este atestată arheologic prin descoperirea de cosoare (cuțite cu vârful lamei încovoiat) în cadrul fermelor agricole (villa rustica) descoperite pe teritoriul satului Apoldu de Sus, în locurile denumite Levejoare și Curtea Velii. Prezenţa fragmentelor de amfore descoperite în turnul locuinţei indică utilizarea parterului ca cella vinaria.

Dezvoltarea tradiției locale în viticultură și oenologie a fost impulsionată de stabilirea sașilor, prima menționare documentară a colonizării satului de către aceștia datând din anul 1272. Sașii au dezvoltat cultivarea viței de vie ca activitate agricolă tradițională și au făcut-o profitabilă, alături de populația românească din Apoldu de Sus, precum și din satele vecine în care românii erau majoritari.

Între anii 1733 și 1776, politica anti-protestantă a habsburgilor forțează relocarea protestanților austrieci în sudul Transilvaniei. Apoldu de Sus a fost una dintre principalele locații de stabilire a acestor deportați, cunoscuți sub denumirea de landleri, care au conștientizat importanța climatului local și a faimoaselor soluri, întreținând și dezvoltând tradiția viei și a vinului în zonă.

Probabil că, la Apoldu de Sus, cele mai mari suprafețe cultivate cu viță de vie au fost cultivate în anii ’70 și ’90 ai secolului trecut, perioadă în care crama IAS Dacia Apoldu producea câteva milioane de litri de vin anual. Se produceau vinuri deosebite, care erau folosite pentru asamblarea celor cu care se participa și se câștigau concursurile, dar, mai ales, pentru producerea celebrelor vinuri spumante și a vinarsului de la Apoldu de Sus.

Conform propriei devize – Tradiție și Modernitate – Universitatea de Stiințe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca își propune renașterea tradiției vitivinicole multiculturale a zonei, într-o nouă dimensiune științifică și tehnologică. În prezent, Vinea Apoldia Maior deține cea mai mare plantație de viță de vie din județul Sibiu și produce peste 3.000 hl de vin anual, iar în paralel este dedicată învățământului și cercetării universitare. Profesorii și studenții sunt implicați în dezvoltarea de tehnologii moderne de cultivare a viei, de producție a vinurilor de calitate, de valorificare superioară a subproduselor vitivinicole și în dezvoltarea agroturismului.

Primele medalii pentru vinurile USAMV Cluj-Napoca

Participarea USAMV Cluj-Napoca la evenimente de importanță locală, regională sau națională este pusă în valoarea și prin prezentarea spre degustare sau vânzare a vinurilor din colecții. În scurta, dar apreciata istorie a Vinea Apoldia Maior sub patronajul USAMV Cluj-Napoca, mii de pasionați de vinuri, din diferite regiuni ale țării sau din străinătate, au apreciat eforturile de a oferi gusturile unice și aromate, create într-un concept unic: îmbinarea echilibrată între specialiștii în arta vinului și implicarea studenților, alături de profesori, în toate etapele de producție, prezentare și distribuție.

Rezultatele nu au întârziat să apară și la nivelul concursurilor din domeniul viticol, în România sau străinătate. Astfel, USAMV Cluj-Napoca a primit medalia de aur la CATAVINUM World Wine & Spirits Competition 2023 pentru Sauvignon Blanc 2022, respectiv tot medalii de aur la Vinarium International Wine Contest 2023, pentru Riesling Italian 2021, Sauvignon Blanc 2021 și Traminer Roz 2021.

Vinurile produse la Stațiunea viticolă Vinea Apoldia Maior se găsesc spre vânzare în magazinele USAMV Cluj-Napoca din campus (Calea Mănăștur nr. 7), la cel de la SCH (capăt str. Liviu Rebreanu), precum și la standul din incinta Iulius Mall.

FOTO

Colecția Aurum Terras, Colecția Academicum, Colecția Excelentia

Facebook: https://www.facebook.com/StatiuneaviticolaApoldiaMaior



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Marius Lulea (AUR): Incompetența guvernării PSD-PNL afectează direct viața românilor și agravează dependența de importuri

Publicat

Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR, critică dur politica agricolă a României, susținând că țara este împovărată de importuri masive de alimente din cauza unei guvernări iresponsabile. El acuză actuala conducere PSD-PNL de lipsă de competență și de gestionarea defectuoasă a resurselor naționale.

„România dispune de o suprafață agricolă considerabilă (aproape 15 milioane de hectare), cu terenuri de înaltă calitate, care ar putea hrăni cel puțin 100 de milioane de oameni.

 Marius Lulea (AUR): Incompetența guvernării PSD-PNL afectează direct viața românilor

Cu toate acestea, din cauza unei politici agricole dezastruoase, importăm anual produse alimentare și animale în valoare de aproape 10 miliarde de euro.

Astfel, nu doar că nu suntem capabili să hrănim alte națiuni, dar importăm cantități masive de alimente.

Guvernarea PSD-PNL, una dintre cele mai iresponsabile din ultimii 100 de ani

Guvernarea PSD-PNL, reprezentată de Ciolacu și Ciucă, se dovedește a fi una dintre cele mai iresponsabile din ultimii 100 de ani, mascând actuala criză prin împrumuturi masive. Specialiștii, inclusiv cei din partidele de guvernare, știu foarte bine că cei care astăzi pretind că guvernează România nu au competențele necesare pentru a conduce țara eficient.

Este evident că nu știu ce măsuri să adopte și nu se pricep la guvernare. Lipsa de viziune și incapacitatea de a implementa politici coerente și sustenabile sunt motivele pentru care țara se află într-o criză profundă, iar resursele noastre sunt gestionate defectuos.

Această incompetență afectează direct viața cetățenilor și agravează dependența de importuri”.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Ziua Internațională Alzheimer, marcată la Cluj. Campanie de testare gratuită a memoriei și maraton

Publicat

Consiliul Județean Cluj și Primăria Cluj-Napoca marchează Ziua Internațională Alzheimer printr-o serie de evenimente, inclusiv o campanie de testare gratuită a memoriei și un Maraton al Memoriei.

Consiliul Județean Cluj, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj organizează în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, prin Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, o serie de evenimente dedicate „Zilei Internaționale Alzheimer”.

Activitățile, menite să sensibilizeze comunitatea la problematica bolii Alzheimer

„Sunt activități extrem de benefice, care răspund unor nevoi reale. Ceea ce urmărim este să contribuim la limitarea efectelor acestei afecțiuni cu o incidență tot mai ridicată. În acest scop, ne propunem să oferim clujenilor servicii sociale de calitate, adaptate în permanență necesităților comunității”, a decalarat Alin Tișe, președintele forului administrativ județean.

Activitățile programate sunt menite să sensibilizeze comunitatea clujeană și instituțiile abilitate cu privire la problematica bolii Alzheimer și să promoveze serviciile oferite de cele două instituții partenere la nivel local și județean.

Programul evenimentelor

Evenimentele se vor desfășura în perioada 19-23 septembrie 2024, după următorul program:

Joi, 19 septembrie 2024, pe stadionul Cluj Arena, între orele 16.00-18.00, va fi organizat un Maraton al Memoriei & Flash Mob. Acesta cuprinde o probă pentru copii – de 400 m și una pentru tineri, adulți și seniori – de 1200 m.

Vineri, 20 septembrie 2024, între orele 9.00-12.00, va avea loc o campanie de testare gratuită a memoriei, în contextul diagnosticării precoce a bolii Alzheimer. Campania se va desfășura în următoarele locații din municipiul Cluj-Napoca:

  • Centrul Comunitar Județean Cluj, Str. Albert Einstein, nr. 14, Cluj-Napoca
  • Centrul de Zi pentru Seniori nr.1, Str. Șt. O. Iosif,  nr. 1-3, Cluj-Napoca
  • Centrul de Zi pentru Seniori nr. 2, Str. Decebal, nr. 21, Cluj-Napoca
  • Centrul de Zi pentru Seniori Mărăști, Str. Aurel Vlaicu, nr. 3 A, Cluj-Napoca
  • Centrul de Zi pentru Seniori Observatorului, Str. Observatorului, nr. 1-3, Cluj-Napoca.

Ziua Porților Deschise la Centrul Comunitar Județean Cluj

Luni, 23 septembrie 2024, în intervalul orar 10.00-13.00, va fi organizată, la sediul Centrului Comunitar Județean Cluj, de pe str. Albert Einstein, nr. 14, Ziua Porților Deschise.

Pentru a participa la activitățile interactive organizate în cadrul evenimentelor, doritorii se pot înscrie online, AICI.

Activitățile dedicate „Zilei Internaționale Alzheimer” se adresează întregii comunități, fiind un prilej excelent de a comunica propria experienţă, de a discuta şi de a învăţa împreună. Bolnavii Alzheimer şi aparţinătorii acestora au nevoie de acces la servicii de calitate, de o varietate de soluţii concrete și de modele de intervenţie integrate pentru a oferi suport personalizat celor afectaţi de această boală.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mircea Abrudean: Secretariatul General al Guvernului sprijină digitalizarea și debirocratizarea administrației publice

Publicat

Contractul pentru Cloud Dedicat, în valoare de aproximativ 100 milioane de euro, a fost semnat astăzi la Guvern. Cu această ocazie, secretarul general al Guvernului Mircea Abrudean a subliniat angajamentul SGG pentru procesul de digitalizare și debirocratizare.

Achilleas Kanaris, CEO Vodafone Romania și Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, au semnat miercuri, la Palatul Victoria, în prezența prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, contractul pentru componenta de Cloud Dedicat a Cloud-ului Privat Guvernamental, proiect care face parte din investiția „Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental” din cadrul Componentei 7 din PNRR.

Contractul are o valoare de aproximativ 100 milioane de euro, cu TVA inclus, iar câștigătorul licitației organizate de STS, Vodafone România, va folosi tehnologie Microsoft.

Mircea Abrudean: SGG sprijină digitalizarea și debirocratizarea administrației publice

Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, a fost prezent la eveniment, alături de alți oficiali ai statului.

„Secretariatul General al Guvernului, prin Comitetul pentru e-guvernare și reducerea birocrației, sprijină procesul de digitalizare și debirocratizare a administrației publice și face eforturi continue de la centrul Guvernului, de a coordona și monitoriza procedurile și etapele care se desfășoară la nivelul instituțiilor statului pentru a migra digital servicii publice și a le face accesibile cetățenilor și mediului privat”, a declarat secretarul general al Guvernului.

Platforma de cloud guvernamental, complet operațională la 31 decembrie 2025

Platforma de cloud guvernamental va deveni complet operațională la 31 decembrie 2025 și va necesita fonduri totale de 374,73 milioane de euro (1,86 miliarde de lei), acoperite prin PNRR.

Marcel Ciolacu: „Din punctul meu de vedere, nu doar ca prim-ministru, ci ca simplu cetățean, digitalizarea administrației este printre cele mai importante lucruri, atunci când spunem că vrem o țară ca afară. O țară în care statul este în slujba cetățeanului, nu invers!

Prin semnarea acestui contract astăzi, toate serviciile publice oferite de instituții vor fi într-un singur loc, iar românii vor putea accesa toate serviciile publice digitale printr-un click pe telefon sau pe calculator. Și, cel mai important, toate instituțiile vor vorbi aceeași limbă și vor funcționa în același sistem informatic, într-un mod securizat, la cele mai înalte standarde globale.

În același timp, unind într-un singur sistem informatic toate instituțiile, facem economii la buget și aducem eficiență pentru fiecare român și pentru fiecare companie din România”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități vor fi plătite în AVANS în septembrie

Publicat

dizabilitati

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a anunțat că plățile vor fi făcute în avans, luna aceasta, în conturile persoanelor cu dizabilități.

Agențiile teritoriale vor vira în avans, în conturile bancare, beneficiile de asistență socială pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale.

Indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități vor fi plătite în AVANS în septembrie

Conturile vor fi alimentate vineri, 13 septembrie 2024 pentru următoarele tipuri de beneficii:

– drepturi acordate persoanelor cu dizabilități în conformitate cu Legea nr. 448/2006
– bugetele personale complementare acordate lunar persoanelor cu dizabilități
– indemnizaţia lunară acordată persoanelor cu handicap grav şi accentuat
– indemnizaţia lunară de însoţitor pentru persoanele cu handicap vizual
– alocaţia lunară de hrană pentru copiii cu handicap de tip HIV/SIDA.

Potrivit bazei de date a ANPIS, la nivel național sunt înregistrați 907.887 de beneficiari ai acestor drepturi, iar cuantumul de plată pentru luna septembrie este de 571.467.648 lei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax