EDUCATIE
VIDEO FOTO. Vinurile USAMV Cluj-Napoca, povestea de SUCCES care se scrie în fiecare zi
În spatele fiecărui vin apreciat stă o poveste de succes. De trei ani, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își construiește propria poveste, la Stațiunea viticolă Apoldia Maior din Apoldu de Sus (jud. Sibiu), unde se împletesc știința producerii vinurilor albe aromate cu cercetarea și pasiunea profesorilor și a studenților de a învăța despre acest meșteșug străvechi.
USAMV Cluj-Napoca este una dintre cele mai vechi universități și, în același timp, una dintre cele mai prestigioase în domeniul Științelor Vieții din România. Prestigiul său este unul național și internațional, datorită educației de înaltă calitate, cercetării și inovării, a relației profund implicate cu mediul economic, social și cultural, precum și a internaționalizării activității sale. Clasamentul național, realizat pe baza prezenței universităților românești în clasamente internaționale, cuprinde în fiecare an și USAMV Cluj-Napoca printre cele mai bune universități din România.
În ultimii ani, universitatea este din ce în ce mai cunoscută publicului nu doar datorită calității învățământului, cercetării și managementului, ci și pentru implicarea comunitară, prin participarea la viața orașului și a evenimentelor care dau pulsul acestuia, TIFF-Transilvania Film Festival, Jazz in the Park, Central Park Wine Festival etc. sau prin evenimentele proprii deschise spre comunitate: ZIOA (Ziua Interacțiunii Om-Animal), Ateliere de pomicultură și legumicultură pentru adulți și copii la Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH), Parfum de Cluj – vizitarea colecției de sute de soiuri de trandafiri la SCH, Green Campus, World Animal Day sau Transilvania Food Summit.
Stațiunea viticolă Vinea Apoldia Maior
Vinurile de la Vinea Apoldia Maior îmbină tradiţia locală îndelungată cu modernitatea cultivării viţei de vie, cu specificul solurilor și al condițiilor unice de microclimat, cu rafinamentul unor clone deosebite de soiuri nobile și cu știința și dragostea cu care au fost produse și asamblate de către oenologi. Vinurile produse în Apoldu de Sus au fost și sunt apreciate datorită prospețimii, fructuozității, fineții și bogăției de arome, potențate de o aciditate mai ridicată.
Stațiunea se află în Miercurea Sibiului, satul Apoldu de Sus (jud. Sibiu), în regiunea viticolă Podișul Transilvaniei, arealul de obținere al vinurilor DOC fiind Sebeș-Apold. Plantația a fost achiziționată de către USAMV Cluj-Napoca în anul 2020, ocupă 60.02 ha teren, iar soiurile cultivate, intrate pe rod în anul 2010, sunt: Sauvignon Blanc, Traminer Aromatico, Pinot Gris, Muscat Ottonel și Riesling Italian. Din 2022 se derulează și două programe de reconversie viticolă (pe 11 hectare în 2022 și pe 14 hectare în 2023), iar soiurile plantate sunt Fetească Regală, Chardonnay, Iordană (soiuri albe), respectiv Merlot, Syrah, Fetească Neagră, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon și Cadarcă (soiuri roșii).
Cea mai sudică podgorie din Podișul Transilvaniei
Plantațiile de viță de vie ale Stațiunii Apoldia Maior sunt amplasate în imediata apropiere a satului Apoldu de Sus, pe două coline/dealuri (Fața Mare și Gorgan), respectiv în două amfiteatre naturale cu expoziție sudică și porțiuni de platou, la altitudini cuprinse între 420 și 470 metri.
Parcelele de viță de vie plantate pe Fața Mare se află în imediata apropiere a DN1, pe partea stângă în direcția Apoldu de Sus – Săliște. Prin situarea sa la sud de paralela de 46° latitudine nordică este cea mai sudică podgorie din Podişul Transilvaniei. La sud de plantație se află Munții Cindrel, la vest și nord-vest lunca râului Secaș, la nord și est se află Podișul Amnașului. Astfel, dealurile plantate fac parte grupul celor care separă Depresiunea Apoldului de Depresiunea Săliște-Sibiu. Plantaţiile viticole sunt situate pe versanţi sudici şi sud-vestici, unde există resurse de căldură şi lumină, adăpost pentru viţa de vie împotriva vânturilor, brumelor târzii de primăvară şi a celor timpurii de toamnă.
Condițiile pedoclimatice
Solurile, deși prezintă o mare variabilitate, sunt foarte potrivite pentru viticultură, datorită conţinutului de humus, reacţiei slab acide sau neutre, a gradului ridicat de saturaţie în baze, precum şi a elementelor nutritive. Climatul zonei este tipic temperat, moderat continental. Temperatura medie anuală este de 9,4°C (mai crescută decât în multe alte podgorii din Podișul Transilvaniei), cea a lunii iulie 20,4°C și cea a lunii ianuarie -3,3°C.
Maturarea strugurilor beneficiază de toamne lungi, blânde, fără ceață, cu zile calde (media 23 °C) și nopți răcoroase (media 12°C), ceea ce duce la o maturare lentă al strugurilor, cu păstrarea unei acidităţi constant ridicate, în paralel cu acumularea aromelor şi a zaharurilor până la sfârşitul perioadei de coacere.
Temperaturile scăzute din perioada de recoltare (5-10 °C) diminuează procesele oxidative şi enzimatice, permitand menţinerea calității strugurilor, inclusiv a aromelor. Aciditatea ridicată a mustului constituie un factor important în procesul de limpezire şi, mai târziu, un accelerator al fermentării.
Istoria viei și vinului în zona Apoldu de Sus
Prestigiul vinurilor de Apold a crescut constant, purtând amprenta puternică a istoriei, a interferențelor etnice și culturale specifice zonei. În această zonă viticultura este tradițională, existând dovezi care atestă vechimea preocupărilor legate de vița de vie a locuitorilor pe aceste meleaguri.
Dacii erau cultivatori de viță de vie. Pe un deal care se înalță în partea de sud a plantației, pe teritoriul satului vecin Tilișca, se regăsesc ruinele unei cetăți dacice, unde se băteau monede până la cucerirea romană. Cultivarea viţei de vie în perioada Daciei Romane este atestată arheologic prin descoperirea de cosoare (cuțite cu vârful lamei încovoiat) în cadrul fermelor agricole (villa rustica) descoperite pe teritoriul satului Apoldu de Sus, în locurile denumite Levejoare și Curtea Velii. Prezenţa fragmentelor de amfore descoperite în turnul locuinţei indică utilizarea parterului ca cella vinaria.
Dezvoltarea tradiției locale în viticultură și oenologie a fost impulsionată de stabilirea sașilor, prima menționare documentară a colonizării satului de către aceștia datând din anul 1272. Sașii au dezvoltat cultivarea viței de vie ca activitate agricolă tradițională și au făcut-o profitabilă, alături de populația românească din Apoldu de Sus, precum și din satele vecine în care românii erau majoritari.
Între anii 1733 și 1776, politica anti-protestantă a habsburgilor forțează relocarea protestanților austrieci în sudul Transilvaniei. Apoldu de Sus a fost una dintre principalele locații de stabilire a acestor deportați, cunoscuți sub denumirea de landleri, care au conștientizat importanța climatului local și a faimoaselor soluri, întreținând și dezvoltând tradiția viei și a vinului în zonă.
Probabil că, la Apoldu de Sus, cele mai mari suprafețe cultivate cu viță de vie au fost cultivate în anii ’70 și ’90 ai secolului trecut, perioadă în care crama IAS Dacia Apoldu producea câteva milioane de litri de vin anual. Se produceau vinuri deosebite, care erau folosite pentru asamblarea celor cu care se participa și se câștigau concursurile, dar, mai ales, pentru producerea celebrelor vinuri spumante și a vinarsului de la Apoldu de Sus.
Conform propriei devize – Tradiție și Modernitate – Universitatea de Stiințe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca își propune renașterea tradiției vitivinicole multiculturale a zonei, într-o nouă dimensiune științifică și tehnologică. În prezent, Vinea Apoldia Maior deține cea mai mare plantație de viță de vie din județul Sibiu și produce peste 3.000 hl de vin anual, iar în paralel este dedicată învățământului și cercetării universitare. Profesorii și studenții sunt implicați în dezvoltarea de tehnologii moderne de cultivare a viei, de producție a vinurilor de calitate, de valorificare superioară a subproduselor vitivinicole și în dezvoltarea agroturismului.
Primele medalii pentru vinurile USAMV Cluj-Napoca
Participarea USAMV Cluj-Napoca la evenimente de importanță locală, regională sau națională este pusă în valoarea și prin prezentarea spre degustare sau vânzare a vinurilor din colecții. În scurta, dar apreciata istorie a Vinea Apoldia Maior sub patronajul USAMV Cluj-Napoca, mii de pasionați de vinuri, din diferite regiuni ale țării sau din străinătate, au apreciat eforturile de a oferi gusturile unice și aromate, create într-un concept unic: îmbinarea echilibrată între specialiștii în arta vinului și implicarea studenților, alături de profesori, în toate etapele de producție, prezentare și distribuție.
Rezultatele nu au întârziat să apară și la nivelul concursurilor din domeniul viticol, în România sau străinătate. Astfel, USAMV Cluj-Napoca a primit medalia de aur la CATAVINUM World Wine & Spirits Competition 2023 pentru Sauvignon Blanc 2022, respectiv tot medalii de aur la Vinarium International Wine Contest 2023, pentru Riesling Italian 2021, Sauvignon Blanc 2021 și Traminer Roz 2021.
Vinurile produse la Stațiunea viticolă Vinea Apoldia Maior se găsesc spre vânzare în magazinele USAMV Cluj-Napoca din campus (Calea Mănăștur nr. 7), la cel de la SCH (capăt str. Liviu Rebreanu), precum și la standul din incinta Iulius Mall.
FOTO
Colecția Aurum Terras, Colecția Academicum, Colecția Excelentia
Facebook: https://www.facebook.com/StatiuneaviticolaApoldiaMaior
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Sportiv clujean, a câștigat finala Cupei României la Box la categoria 86 kg la Sighetu Marmației. A învins un campion european

Sportivul clujean Vlad Pustai a câștigat, sâmbătă, finala Cupa României la Box, categoria 86 kg, la competiția desfășurată la Sighetu Marmației.
”Am câștigat cupa. Vlad Pustai a câștigat finala contra campionului european din 2023. Cupa vine la Cluj, ca în fiecare an. Bravo Vlad, mândru de tine”, a transmis antrenorul Victor Lupo.
Pustai a participat la categoria 86 kg la Cupa României de Box pentru Tineret și Seniori U23 de la Sighetu Marmației care are loc în perioada 7-14 aprilie.
Clubul Rai Boxing Cluj a fost prezent cu 2 sportivi la Cupa României, Elisei Otvos, la categoria 71 kg și Vlad Pustai la categoria 86 kg.
La eveniment au fost înscriși peste 200 de sportivi de la 80 de cluburi care au concurat la 13 categorii de greutate, pentru două categorii de vârstă.
Printre participanți se numără mai mulți componenți ai loturilor naționale și olimpice de box.
EVENIMENT
Doi tâlhari minori din Turda, arestați preventiv. Au amenințat un bătrân cu cuțitul și i-au furat 15.000 de lei

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Turda au reținut, pentru 24 de ore, doi minori, de 14 și 16 ani, cercetați pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată.
Cei doi sunt bănuiți că, în cursul zilei de 9 aprilie a.c., ar fi pătruns în locuința unui bărbat de 76 de ani, din municipiul Turda, unde, prin întrebuințarea de violențe și amenințări cu un cuțit, l-ar fi imobilizat și i-ar fi sustras suma de 15.000 de lei din locuință, părăsind apoi locuința într-o direcție necunoscută.
”Sesizarea a fost făcută de persoana vătămată prin apel la 112, în jurul orei 14.40, iar polițiștii au demarat de îndată verificări și activități operative în municipiile Turda și Câmpia Turzii.
În urma activităților investigative, cei doi minori au fost depistați la ieșirea din municipiul Câmpia Turzii, în timp ce se deplasau cu un autoturism condus de o persoană la care ar fi apelat ulterior comiterii faptei”, arată polițiștii clujeni.
Arestați preventiv
Prejudiciul în cauză a fost recuperat parțial.
În urma administrării probatoriului, cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de 11 aprilie a.c., judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Turda a dispus arestarea preventivă a acestora.
Cercetările sunt continuate sub coordonarea unității de parchet competente
EVENIMENT
Măcelarii de Elită ai României, locul 8 din 14 țări la Campionatul Mondial de la Paris. A fost prima participare

Organizatorii World Butchers Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor, care a avut loc la sfârșitul lunii martie la Paris, au publicat clasamentul final al celor 14 echipe participante.
”Ne-am bucurat să vedem că, din cele 14 echipe, echipa Măcelarii de Elită ai României s-a clasat pe locul 8, cu un total de 65,09 puncte, la egalitate cu echipa Irlandei.
Pe podium s-au aflat Franța, campioana acestei ediții, cu 72,14 puncte, urmată de Germania (71,23) și Australia (71,09).
Fiind prima noastră participare, acest rezultat ne onorează și, mai ales, ne motivează să muncim cu și mai multă dedicare pentru ediția următoare.
Suntem mai determinați ca oricând să evoluăm alături de cei mai buni măcelari din lume!”, au anunțat reprezentanții echipei care s-au antrenat la Cluj-Napoca.
România, în fața SUA, Noii Zeelande sau Spaniei
De remarcat că o altă echipă care a participat, în premieră, la această competiție, Spania, s-a clasat pe penultimul loc, 13.
Echipa României a devansat țări precum Noua Zeelandă, una dintre co-fondatoarele Campionatului Mondial al Măcelarilor, SUA sau Brazilia.
World Butchers Challenge a început în anul 2011 ca o competiție între măcelarii din Australia și Noua Zeelandă și s-a extins, apoi, la nivel global.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Sute de motocicliști, la defilare prin Cluj-Napoca. Campanie de prevenire a accidentelor rutiere

Sute de motocicliști clujeni au participat, sâmbătă, la cea de-a 12-lea ediție a campaniei ”Atenție la motocicliști” desfășuată cu scopul de a preveni accidentele rutiere și a atrage atenția și asupra acestui tip de participanți la trafic.
Campania a cuprins vestita defilare a motocicliștilor pe străzile din Cluj-Napoca, dar și o serie de activități de prevenție dedicate tuturor participanților la trafic: șoferi, motocicliști, pietoni, bicicliști, posesori de trotinete, precum și un curs de prim-ajutor susținut de SMURD.
Video credit: Raul Duduia