Connect with us

EVENIMENT

UPDATE VIDEO FOTO. Un bărbat din Dej a zgâriat peste 20 de mașini. Este căutat de Poliție

Publicat


dej

Un bărbat din Dej este căutat de Poliție după ce, sâmbătă seara, a zgâriat peste 20 de mașini pe strada Gutinului și Piața Ștefan cel Mare.

Acesta a fost surprins de camerele de supraveghere din zonă în timp de trecea pe lângă mașinile parcate și le zgâria.

Pe capota uneia dintre ele a lăsat și un mesaj scris ”Ass hole”.

Proprietarii păgubiți au făcut sesizări la Poliția Dej.

Update

Polițiștii din Dej s-au sesizat din oficiu în acest caz și desfășoară cercetări sub aspectul infracțiunii de distrugere.

„La data de 14 octombrie, polițiștii din cadrul municipiului Dej s-au sesizat din oficiu sub aspectul infracțiunii de distrugere.

Din primele verificări efectuate, a reieșit faptul că, la data de 13 octombrie, în jurul orei 01.40, o persoană necunoscută ar fi distrus prin zgâriere, două autotursime parcate pe strada Gutinului, respectiv strada Islaz, din municipiul Dej.

În urma cercetărilor efectuate, au mai fost identificate 9 autotursime, parcate pe strada Gutinului și in proximitate, care prezentau urme de distrugere prin zgâriere.

În continuare se efectuează cercetări pentru a stabili cu exactitate circumstanțele în care au avut loc incidentele și pentru identificarea persoanelor implicate.

În funcție de rezultatele investigației, vor fi dispuse măsurile legale corespunzătoare”, a transmis IPJ Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

VIDEO FOTO. George Simion, însoțit de Gigi Becali la Pelerinajul Sfintei Parascheva

Publicat

George Simion a făcut noapte albă la Iași, la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. În miez de noapte, liderul AUR a împărțit ceai pelerinilor

care au stat chiar și 12 ore la coadă pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva.

„Dumnezeu e mare și o să reușim să facem bine pentru țară”, le-a spus George Simion credincioșilor.

Luni dimineață, George Simion a participat la slujba de Liturghie, însoțit de Gigi Becali. După ce a ascultat slujba, liderul AUR s-a împărtășit la Altar.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. USR: Bolarzi de mii de lei, montați ilegal și abandonați în curtea Primăriei Huedin

Publicat

huedin

Primăria Huedin se află în centrul unui scandal local, după ce s-a descoperit că a cheltuit peste 13.600 lei pe bolarzi montați ilegal și fără avizele necesare.

Investiția, realizată prin achiziție directă la sfârșitul lunii mai, a fost justificată de autorități ca o măsură de protejare a acostamentului drumului național DN1/E60, deteriorat de parcarea vehiculelor grele. Cu toate acestea, achiziția și instalarea bolarzilor au fost făcute în grabă și fără respectarea normativelor și standardelor rutiere.

Situația a atras imediat atenția Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, care a intervenit și a solicitat demontarea bolarzilor neconformi de pe DN1/E60, DN1G și DN1R.

Autoritățile locale au ignorat inițial solicitările, lăsând bolarzii montați ilegal timp de mai bine de patru luni, până când au fost forțați să remedieze problema prin instalarea unor soluții tehnice corecte, avizate de poliția rutieră.

Bani aruncați pe fereastră

„Este scandalos că banii contribuabililor au fost aruncați pe fereastră pe o soluție improvizată, fără a consulta specialiștii și fără respectarea legii. Primăria Huedin trebuie să dea socoteală pentru această risipă de fonduri publice!” a declarat Kudor Csaba, candidat USR la Primăria Huedin.

În prezent, o parte dintre bolarzii de pe străzile orașului au fost depozitați în curtea Primăriei Huedin, unde zac nefolosiți. Suma investită reprezintă o risipă evidentă, iar situația scoate în evidență lipsa de responsabilitate și transparență din partea administrației locale.

”Această gafă administrativă ridică semne de întrebare serioase cu privire la competența celor care gestionează fondurile publice în Huedin, în speță a primarului Mircea Moroșan, recompensat de PNL cu un loc eligibil la alegerile parlamentare.

USR Cluj atrage atenția asupra necesității urgente de a revizui procedurile de achiziție și de a asigura colaborarea strânsă cu instituțiile abilitate pentru a evita asemenea scandaluri în viitor. Conform USR, cei responsabili ar trebui să își asume greșelile și să suporte consecințele financiare ale acestei investiții eșuate.

Astfel de exemple demonstrează, din nou, cât de ușor pot fi risipiți banii contribuabililor atunci când deciziile sunt luate fără o planificare adecvată și fără respectarea legilor”, arată USR.

Citește mai departe

EVENIMENT

Subprefectul Clujului Tasnadi Istvan a fost eliberat din funcție. Va candida pentru un post de senator pe listele UDMR

Publicat

Subprefectul Tasnadi Istvan Szilard a fost eliberat recent din funcție. Acesta va deschide lista de candidați ai UDMR Cluj pentru Senat la alegerile parlamentare din 1 decembrie.

Unul dintre cei doi subprefecți ai Clujului, Tasnadi Istvan Szilard, a fost eliberat din funcție, conform provederilor legale, urmând să candideze pentru un post de senator pe listele Uniunii Democrate Maghiare din România.

Subprefectul Clujului Tasnadi Istvan a fost eliberat din funcție

Guvernul României a aprobat, miercuri, 9 octombrie, hotărârea privind eliberarea din funcţia de subprefect al județului Cluj, potrivit prevederilor legale.

„În urma votului dat de către Consiliul Reprezentanților Unionali, un organism deliberativ de aproximativ 120 de persoane, prin care am fost desemnat cap de listă la senat, am decis să intru în această cursă din dorința de a face mai mult pentru Cluj. (…)

Intrând în această cursă, a trebuit să notific Ministerul de Interne pentru a emite eliberarea din funcție, cu 50 de zile înaintea alegerilor, pentru a intra în campania electorală. Dânșii au acționat în consecință și au procedat la eliberarea din funcție. Am procedat așa cum prevede legea și am fost eliberat din funcție în data de 9 octombrie”, a declarat Tasnadi Istvan Szilard, pentru Cluj24.

Partidele vor stabili succesorul

Legat de succesorul său, Tasnadi Istvan spune că nu are informații despre cine ar putea fi numit în funcția de subprefect și că urmează, cel mai probabil, ca acest lucru să fie stabilit de președinții de partide.

„Aceste aspecte se vor discuta la nivelul președinților de partid dacă se va impune. Nu am informații”, a arătat acesta.

Tasnadi vrea dezvoltarea zonei rurale a Clujului

Tasnadi a afirmat că vrea să fiu senator pentru că vrea să lucreze pentru județul Cluj și pentru clujeni, considerând că, în calitate de senator ales, poate contribui la dezvoltarea orașelor, dar a mediului rural de aici.

„În principal, as dori să lucrez pentru orașe mai viabile, în care viața să fie mai liniștită și pentru o zonă rurală mai dezvoltată. Vreau ca în fiecare comună, în fiecare sat, oamenii să aibă acces la servicii așa cum avem noi la oraș”, a mai spus fostul subprefect.

Ordinea pe listele UDMR Cluj pentru alegerile parlamentare este următoarea: la Camera Deputaților, locul 1 e ocupat de Csoma Botond, iar locul 2 de Gered Imre, fost consilier local, iar la Senat pe primul loc este subprefectul Tasnadi Istvan Szilard, iar pe 2 actualul senator Laszlo Attila.

Potrivit informațiilor Cluj24, Guvernul va numi un alt suprefect în locul lui Tasnadi chiar dacă va avea un mandat de 2 luni, până după alegerile locale din 1 decembrie.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. ZBOR și-a deschis aripile în centrul Clujului pentru tineri. Cursuri de educație financiară, antreprenorială și digitală

Publicat

zbor

Banca Comercială Română (BCR) și Federația Tinerilor din Cluj au inaugurat, luni, hub-ul ZBOR, în inima Clujului, un spațiu creativ pentru dezvoltare personală, profesională și socială.

Ce este ZBOR?

ZBOR este locul unde tinerii pot explora și valorifica potențialul lor, prin intermediul activităților de educație informală, mentorat și coaching și reprezintă o  importantă oportunitate pentru tinerii din comunitate. Aceștia pot  lua parte la diverse cursuri de educație financiară, antreprenorială și digitală, precum și la activități care promovează gândirea critică.

Tinerii pot, astfel,  să-și exprime creativitatea, dar și să colaboreze într-un mediu, unde feedback-ul lor este esențial pentru conturarea viitoarelor activități.

Deși suntem o țară cu mulți tineri, pasionați de diferite domenii, majoritatea aleg să plece în străinătate, pentru a-și putea îndeplini visurile, pentru un trai mai bun. Astfel, ZBOR vine în ajutorul lor cu un loc unde își pot pune ideile în practică, își pot găsi un rost, dar își pot face și vocea auzită.

Investiție pentru tineri

„România este țara cu cei mai mulți tineri din Europa Centrală și de Est. Și fiecare regiune are oportunități multe și diferite pentru ei.

De exemplu, Clujul s-a transformat într-un oraș de business, lider pe zona de IT&C, iar tinerii de aici pot fi inițiatorii unor clustere de R&D pe tehnologie medicală, de la chirurgie robotică la secvențiere genetică, pe industrii creative, tehnologii curate sau turism, în care vor putea nu doar să pregătească forță de muncă pentru diferitele domenii, ci să regândească în totalitate viitorul orașului și al economiei locale”, a declarat Nicoleta Deliu-Pașol, director de Comunicare & CSR al BCR.

Pentru toate acestea, tinerii au nevoie de un loc care le ofere inspirația, contextul și informația care să le pună în valoare ideile și energia, acesta fiind rolul hub-ului ZBOR.

Spațiu pentru idei

Președintele Federației Tinerilor din Cluj, Marc Paul, a declarat la rândul său că ZBOR este mai mult decât un simplu hub.

”Este un spațiu unde ideile circulă liber, fără bariere sau temeri. În cadrul ZBOR, accentul este pus pe dezvoltarea abilităților de comunicare, colaborare și implicare în comunitate, oferind totodată acces la resurse și mentori care să-i susțină pe parcursul lor de învățare și creștere”, a declarat acesta.

ZBOR – proiect la nivel național

Pe lângă hub-ul deschis în Cluj pe strada Episcop Ioan Bob nr. 12, al treilea din țară, la nivel național vor mai funcționa șase astfel de locuri unde tinerii își pot face vocea auzită: Constanța, Iași, Ploiești, Târgu Jiu, Baia Mare și Brașov.

Pe lângă acestea, inițiatorii plănuiesc ca anul viitor să deschidă alte șapte locații în întreaga țară, pentru a fi la îndemâna tinerilor din mediul urban, dar și din mediul rural.

Cum se fac înscrierile

În cadrul hub-ului clujean se regăsește și o sală unde vor urma să fie filmate podcast-uri, un loc unde pot fi ”cu capul în nori”, pentru alte idei, dar și o sală unde studenții de la arte își vor putea expune lucrările.

Pentru înscrieri, momentan, doritorii îi pot contacta pe cei de la ZBOR, online, pe rețelele de socializare locale, Instagram și Tik-Tok, iar începând cu luna noiembrie urmează să se lanseze o platformă care cuprinde toate activitățile care se desfășoară în spațiile active.

Andreea Ungur

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax