ADMINISTRAȚIE
VIDEO FOTO. Tuburile de protecție a copacilor din Cluj, INUTILE. Cresc buruienile, nimeni nu le taie. Bani aruncați
Celebrele tuburi din plastic, despre care clujenii s-au întrebat, pe bună dreptate, ce rol au la baza unor copaci, sunt inutile și nu au fost, altceva, decât un mic tun dat bugetului local. Acestea se folosesc, de fapt, la sisteme de canalizare și de drenaj, dar li s-a găsit și o altă întrebuințare.
Primăria Cluj-Napoca a transmis luna trecută, la cererea Cluj24, că aceste tuburi au rolul de proteja copacii în cazul în care, în jurul lor, se taie iarba cu o motocoasă.
Zeci de ani copacii din oraș au stat neprotejați și nu s-a întâmplat nimic, dar acum o firmă din Alba a sărit în ajutorul lor și a livrat 9.000 de astfel de tuburi, ”apărători de protecție din țeavă corugată”, pentru suma de 129.180 de lei.
Toate bune și frumoase, dar ce te faci când în jurul copacilor cu protecție nu se taie iarba deloc, cresc buruieni de jumătate de metru, sau cresc buruieni în interiorul tubului, lângă trunchiul copacului?
Scoți tubul să tai buruiana?
Timpul trece, iarba crește
Trece vara, trece toamna, vine iarna, ninge, iarba dispare de la sine. Tuburile s-au dovedit a fi inutile, dar banii au fost încasați.
Cineva de la Spații Verzi din Primăria Cluj-Napoca ar trebui să răspundă de ce a fost nevoie, totuși, de cumpărarea tuburilor și de ce nu se tunde iarba dacă tot au fost puse.
Un cititor al Cluj24 ne-a transmis fotografii și un filmuleț cu buruienile crescute în jurul copacilor de pe strada Bucegi din cartierul Mănăștur, în spatele cinematografului Dacia, care arată tocmai cum aceste apărători sunt ascunse de iarba înaltă pe care nu s-a sinchisit nimeni să o taie.
Țeavă corugată de trei ori mai ieftină
Să mai spunem că am solicitat o ofertă de țeavă corugată de la alte firme pe aceleași dimensiuni ca cele oferite de firma din Alba iar suma este mult mai mică, în jur de 45.000 de lei, de unde rezultă un profit frumușel, pentru ”manoperă”, de peste 80.000 de lei.
Ca să amintim și de faptul că sunt copaci mai groși în jurul cărora nu s-au pus astfel de tuburi de protecție, pentru că nu se fabrică țeavă corugată la dimensiuni mai generoase.
Sau aceștia nu trebuie protejați de motocoasă?
La ce se folosește, de fapt, țeava corugată?
Țeava corugată cu pereți dubli reprezintă un concept modern, optimizat pentru eficiență maximă în rețelele de transport subteran a fluidelor fără presiune, respectiv curgere liberă (rețele de canalizare, sisteme antiviitură, sisteme de drenaj etc.).
Datorita avantajelor oferite, utilizarea țevilor corugate este deosebit de eficientă pentru instalații în construcții: sisteme de canalizare menajeră, industrială sau pluvială, sisteme de drenaj pentru drumuri, autostrăzi, căi ferate sau pentru îmbunătățiri funciare, sisteme anti-viitură, fântâni etc.
De asemenea, aceste țevi corugate se utilizează deosebit de avantajos pentru subtraversări drumuri, autostrăzi și căi ferate, construcții podețe, căi de acces, conducte protecție cabluri îngropate, realizare de cofraje circulare pentru construcții.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Administrația Națională de Meteorologie a făcut o estimare a valorilor termice, dar și în ceea ce privește precipitațiile până la data de 27 aprilie.
Chiar dacă această lună a fost cu adevărat capricioasă, de Paști temperaturile vor fi ridicate, conform meteorologilor.
Cum va fi vremea de Paști la Cluj
În următoarele două spătămâni, regimul termic va fi apropiat de valorile climatologice specifice perioadei, cu maxime în jurul a 17 grade, potrivit ANM.
În intervalul 16–17 aprilie este prognozată o creștere a temperaturilor diurne, acestea urmând să urce spre 23-24 de grade. După acest episod mai cald, între 18 și 20 aprilie, maximele termice vor mai scădea ușor și se vor înregistra, în general, 19-21 de grade. Ulterior, arată meteorologii, se conturează o nouă tendință de încălzire, cu maxime de până la 22-23 de grade.
Anunțul meteorologilor despre ploi
Temperaturile minime vor avea variații ușoare, menținându-se, în general, între 6 și 8 grade pe tot parcursul perioadei.
Conform meteorologilor, vor fi posibile precipitații în cea mai mare parte a intervalului, dar cu o probabilitate mai ridicată între 19 și 20 aprilie și din nou din 24 aprilie, până aproape de finalul lunii aprilie.
Foto: Primăria Cluj-Napoca

CFR Cluj – Rapid este meciul care încheie etapa a 4-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Cu o victorie, clujenii egalau la puncte liderul FCSB, în schimb, o victorie a rapidiștilor îi sălta până pe locul 4. Partida se încheie egal, 1-1, după două reprize diametral opuse. Au înscris Bolgado (min.7), respectiv Kait (min.52).
Echipele de start:
CFR Cluj (4-3-3): Hindrich – Rocha, Bolgado, M. Ilie, Camora – Emerllahu, Djokovic, Fică – Korenica, L. Munteanu, Kamara
Rezerve: M.Popa, Abeid, Țîrlea, Sinyan, Name, Tachtsidis, Păun, Gligor, Deac, Nkololo, Postolachi, Juric
Antrenor: Dan Petrescu
CFR Cluj – Rapid, 1-1. Clujenii RATEAZĂ șansa de a egala FCSB la puncte
Rapid (4-3-3): Stolz – Onea, D. Ciobotariu, Pașcanu, Borza – Ademo, Kait, Chistensen – Al. Dobre, Burmaz, Petrila
Rezerve: Aioani, Braun, Săpunaru, Ignat, Bădescu, Vulturar, Grameni, N’Jie, R. Pop, Ankeye, Gojkovic, Koljic
Antrenor: Marius Șumudică
Stadion: „Dr. Constantin Rădulescu”, Cluj-Napoca
Arbitru: Florin Andrei
Asistenți: Daniel Mitruți și Alexandru Vodă
Arbitru VAR: Ovidiu Hațegan / Arbitru AVAR: Viorel Flueran
Început lent de partidă, cu un studiu poate prea exagerat de ambele părți. În min.5, Rocha se scutură de letargie și are o incursiune pe partea dreaptă, încheiată cu un șut cu stângul respins în corner de Stolz. Korenica execută perfect și Bolgado înscrie cu capul, în min.7, pentru 1-0.
În min.10, Kamara, poate unul dintre cei mai neinspirați jucători clujeni, interceptează o minge de la Ciubotariu însă șuteză slab.
Louis Munteanu încearcă și el poarta de două ori, însă șuturile lui trec de puțin peste bară. În min.32, Korenica prinde și el un șut bun peste poartă.
În min.42 apare și prima ocazie a rapidiștilor, însă Hindrich se opune șutului lui Onea.
Repriza a doua a avut o desfășurare total opusă. CFR a pierdut inițiativa, Rapid, în schimb, a devenit mai periculoasă. În min.52, Kait egalează după o fază lucrată de Petrila.
CFR nu se mai regăsește, se apără la disperare și contraatacă haotic. Kamara continuă să fie trompeta meciului, cu poziționări aiurea și finalizări hilare.
În min.70, Kait vede roșu pentru simulare, cartonaș anulat de arbitru după intervenția VAR, pe motiv de offside în faza premergătoare. În min.90, Hindrich salvează în fața lui Christensen. După două minute, vine rândul lui Stolz.
CFR ratează șansa de a face tandem în fruntea clasamentului cu FCSB, în timp ce Rapid smulge un punct care, practic, e ca apa sfințită, nici n-ajută, nici nu strică. Să fie primit…
Notele Cluj24:
Hindrich 8 – Rocha 7, Bolgado 7, M. Ilie 7, Camora 7 – Emerllahu 6, Djokovic 6, Fică 7 – Korenica 7, L. Munteanu 6, Kamara 5, Abeid 6, Tachtsidis, Păun 6, Nkololo, Postolachi

Pe 15 aprilie, între orele 12.00 – 18.00, centrul comercial VIVO! Cluj-Napoca va fi gazda unui Târg de lucrări hand-made organizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj cu ocazia sărbătorilor pascale.
Vor fi expuse spre vânzare diferite obiecte realizate de copii și adulți cu dizbilități din centrele și unitățile rezidențiale administrate de DGASPC Cluj.
Târg de Paște cu vânzare la VIVO! Cluj-Napoca, în beneficiul persoanelor cu dizabilități
Ne dorim crearea unei atmosfere primitoare pentru copiii și adulții cu dizabilități astfel încât aceștia să se simtă admirați și integrați. Publicul are ocazia să cumpere obiecte inedite și să își manifeste astfel toleranța și aprecierea față de persoanele vulnerabile.
Este vorba despre copii de la casa de tip familial Perlino, casa Grigorescu, casa Târnavelor, casele de tip familial Mărăști, centrul de primire a copilului în regim de urgență Gavroche, din Cluj Napoca, copii de la casele de tip familial din Huedin, tineri cu dizabilități de la Centrele de abilitare și reabilitare din Gherla și Jucu, precum și adulți cu dizabilități fizice și neuropsihice de la Centrele de îngrijire și asistență din Luna de Jos și locuințele protejate din Catcău.
Vizitatorii VIVO! vor putea achiziționa icoane, tablouri, obiecte decorative, de pirogravură, ornamente destinate sărbătorilor pascale, autorii lucrărilor urmând a beneficia de fondurile strânse.
Vor fi prezenți și beneficiarii furnizorilor de servicii sociale private cu care DGASPC Cluj colaborează: asociația pentru protejarea și ajutorarea handicapaților neuro-psihici din Cluj- centrul de zi “Sf. Maria” , fundația “Bethesda & Floricica” Beclean, fundația „Estuar” și fundația „FEBE”.
Tineri voluntari, studenți la Asistență socială și Psihologie, vor contribui la buna desfășurare a evenimentului la care au fost invitați și reprezentanți ai autorităților locale.
Evenimentul are loc la intrarea numărul 2.

Săptămâna Patimilor, în care am intrat de astăzi, este una dintre cele mai încărcate perioade ale anului din punct de vedere spiritual și ritualic în satul tradițional clujean.
Trăită cu profundă reculegere, această săptămână este, în esență, o perioadă de doliu și de tristețe, orientată spre curățenie și pregătire atât trupească, cât mai ales sufletească, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Săptămâna Mare în tradiția populară clujeană
În satele de odinioară, munca la câmp era oprită. „E mare păcat să muncești când Domnul Hristos pătimește”, se spunea cu teamă și cu respect.
Așadar, arată specialiștii clujeni, oamenii posteau, iar întreaga săptămână era consacrată rânduielilor ce preced marea sărbătoare a Învierii.
Casele erau văruite proaspăt, semn al înnoirii și al luminii
Până miercuri, gospodăriile trebuiau să fie pe deplin pregătite pentru întâmpinarea praznicului. Casele erau văruite proaspăt, semn al înnoirii și al luminii.
“Zestrea, păstrată cu grijă în lăzi și lăițere, era scoasă la soare, împrospătată, primenită, iar hainele noi de sărbătoare – obligatorii pentru fiecare membru al familiei – trebuiau să fie gata. Femeile se îngrijeau cu migală de curățenie: scoteau hainele de sărbători, le puneau la soare, apoi le reașezau cu grijă, strecurând printre ele crenguțe de busuioc și alte plante frumos mirositoare”, arată cei de la CJCPCT Cluj.
Nu doar hainele, ci și obiectele din gospodărie erau supuse unei curățenii rituale. Blidele de lut dar și icoanele de glajă de pe pereți erau spălate și împodobite cu ștergare de sărbătoare. Până și fața casei, pavimentul din pământ bătut și muruit cu lut galben, era reîmprospătat.
Curățenia inimii era la fel de importantă ca cea a casei
În această săptămână „nu e bine ca femeia să coasă”, se spunea, pentru că „atunci împarte Sfântul Ilie trăsnetele” – un avertisment care ținea deopotrivă de rânduiala religioasă și de credințele populare legate de forțele cerești și pedeapsa divină.
Între Florii și Joia Mare, oamenii se spovedeau și se împărtășeau, dornici să intre în sărbătoarea Învierii cu sufletul curat și împăcați cu cei din jur. Era un timp al iertării și al împăcării, în care curățenia inimii era la fel de importantă ca cea a casei.
Foto: Casă pregătită de sărbătoare / Orman, jud. Cluj / Arhiva CJCPCT Cluj
Alex
septembrie 19, 2022 la 12:02 pm
Autorul articolului a unmblat numai pe betoane, niciodata in parcuri sau locuri unde sunt plantati acesti arbusti tineri. Eu de multi ani am observat un lucru foarte grav la acesti arbusti plantati prin parcuri, toti arbustii sau pomii acestea tineri sunt bolnavi la baza, chiar langa pamant, stiam si motivul care este cauza, cauza este ca muncitorii care taiau iarba cu motocoasa cu fir loveau pomul tanar si cu o coaja sensibila, asa ca, an de an, celputin de trei ori era loviti cu firul respectiv si ca urmare, toti acesti copacei si arbusti sunt bolnavi la baza. Chiar m-am gandit ca cei care curata iarba nu au un sef care sa observe acest lucru? Dar cum s-a vazut, a trebuit multi ani sa treaca pana cand cineva sa se sesizeze asupra faptului. Autorul articolului nu a luat in calcul ca anual trebuie inlocuiti arborii uscati din acel motiv mentionat de mine si ca costul copaceilor coasta primaria mult mai mult de 130 000 lei?