Connect with us

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. Tuburile de protecție a copacilor din Cluj, INUTILE. Cresc buruienile, nimeni nu le taie. Bani aruncați

Publicat


Celebrele tuburi din plastic, despre care clujenii s-au întrebat, pe bună dreptate, ce rol au la baza unor copaci, sunt inutile și nu au fost, altceva, decât un mic tun dat bugetului local.  Acestea se folosesc, de fapt, la sisteme de canalizare și de drenaj, dar li s-a găsit și o altă întrebuințare.  

Primăria Cluj-Napoca a transmis luna trecută, la cererea Cluj24, că aceste tuburi au rolul de proteja copacii în cazul în care, în jurul lor, se taie iarba cu o motocoasă.

Zeci de ani copacii din oraș au stat neprotejați și nu s-a întâmplat nimic, dar acum o firmă din Alba a sărit în ajutorul lor și a livrat 9.000 de astfel de tuburi, ”apărători de protecție din țeavă corugată”, pentru suma de 129.180 de lei.

Citește și EXCLUSIV FOTO. Tuburi de protecție din plastic pentru copacii din Cluj-Napoca. Cât a plătit Primăria?

Toate bune și frumoase, dar ce te faci când în jurul copacilor cu protecție nu se taie iarba deloc, cresc buruieni de jumătate de metru, sau cresc buruieni în interiorul tubului, lângă trunchiul copacului?

Scoți tubul să tai buruiana?

tub 2

Timpul trece, iarba crește

Trece vara, trece toamna, vine iarna, ninge, iarba dispare de la sine. Tuburile s-au dovedit a fi inutile, dar banii au fost încasați.

Cineva de la Spații Verzi din Primăria Cluj-Napoca ar trebui să răspundă de ce a fost nevoie, totuși, de cumpărarea tuburilor și de ce nu se tunde iarba  dacă tot au fost puse.

Un cititor al Cluj24 ne-a transmis fotografii și un filmuleț cu buruienile crescute în jurul copacilor de pe strada Bucegi din cartierul Mănăștur, în spatele cinematografului Dacia, care arată tocmai cum aceste apărători sunt ascunse de iarba înaltă pe care nu s-a sinchisit nimeni să o taie.

Țeavă corugată de trei ori mai ieftină

tub 1

Să mai spunem că am solicitat o ofertă de țeavă corugată de la alte firme pe aceleași dimensiuni ca cele oferite de firma din Alba iar suma este mult mai mică, în jur de 45.000 de lei, de unde rezultă un profit frumușel, pentru ”manoperă”, de peste 80.000 de lei.

Ca să amintim și de faptul că sunt copaci mai groși în jurul cărora nu s-au pus astfel de tuburi de protecție, pentru că nu se fabrică țeavă corugată la dimensiuni mai generoase.

Sau aceștia nu trebuie protejați de motocoasă?

La ce se folosește, de fapt, țeava corugată?

Țeava corugată cu pereți dubli reprezintă un concept modern, optimizat pentru eficiență maximă în rețelele de transport subteran a fluidelor fără presiune, respectiv curgere liberă (rețele de canalizare, sisteme antiviitură, sisteme de drenaj etc.).

Datorita avantajelor oferite, utilizarea țevilor corugate este deosebit de eficientă pentru instalații în construcții: sisteme de canalizare menajeră, industrială sau pluvială, sisteme de drenaj pentru drumuri, autostrăzi, căi ferate sau pentru îmbunătățiri funciare, sisteme anti-viitură, fântâni etc.

De asemenea, aceste țevi corugate se utilizează deosebit de avantajos pentru subtraversări drumuri, autostrăzi și căi ferate, construcții podețe, căi de acces, conducte protecție cabluri îngropate, realizare de cofraje circulare pentru construcții.

 

teava

tub 4Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Alex

    septembrie 19, 2022 la 12:02 pm

    Autorul articolului a unmblat numai pe betoane, niciodata in parcuri sau locuri unde sunt plantati acesti arbusti tineri. Eu de multi ani am observat un lucru foarte grav la acesti arbusti plantati prin parcuri, toti arbustii sau pomii acestea tineri sunt bolnavi la baza, chiar langa pamant, stiam si motivul care este cauza, cauza este ca muncitorii care taiau iarba cu motocoasa cu fir loveau pomul tanar si cu o coaja sensibila, asa ca, an de an, celputin de trei ori era loviti cu firul respectiv si ca urmare, toti acesti copacei si arbusti sunt bolnavi la baza. Chiar m-am gandit ca cei care curata iarba nu au un sef care sa observe acest lucru? Dar cum s-a vazut, a trebuit multi ani sa treaca pana cand cineva sa se sesizeze asupra faptului. Autorul articolului nu a luat in calcul ca anual trebuie inlocuiti arborii uscati din acel motiv mentionat de mine si ca costul copaceilor coasta primaria mult mai mult de 130 000 lei?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Accident cu două victime la Dej. O mașină s-a răsturnat. Femeie blocată în autoturism, scoasă de echipajul de pompieri

Publicat

De

accident 2

Un accident de circulație soldat cu două victime a avut loc marți pe strada Nicolae Titulescu din Dej.

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej fost cei care au participat la intervenție. Printr-un apel efectuat la 112, în jurul orei 9:30, ISU Cluj a fost înștiințate despre faptul că un autoturism este răsturnat.

Accident cu două victime la Dej. O mașină s-a răsturnat

Ajunși la fața locului, salvatorii au constatat faptul că o femeie era blocată în respectivul autoturism. Pompierii au extras-o și au predat-o echipajelor medicale.

De asemenea, îngrijiri medicale a primit și un bărbat care a reușit să iasă singur afară din mașina avariată.

Potrivit ISU Cluj, a fost vorba despre două persoane de aproximativ 69 de ani. Ambele victime erau conștiente și cooperante, fiind transportate la spital de ambulanțele SMURD și SAJ.

La misiune au mai luat parte două autospeciale.

Revenim cu imagini

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Cercetători clujeni de la USAMV, premiați de Academia Română. Nanoparticule, integrate în ambalaje anti-microbiene

Publicat

De

jeleuri cu probiotice

O echipă de cercetători de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, condusă de prof. dr. Dan C. Vodnar, va fi premiată de Academia Română cu Premiul ”Traian Săvulescu” – Domeniile Biologie, Fitopatologie, Biotehnologie, Știința Alimentului. Dan C. Vodnar a explicat pentru Cluj24 rolul și aplicabilitatea nanoparticulelor.

Lucrarea premiată de Academia Română, la Secțiunea Științe Agricole și Silvice, este intitulată ”Removal of bacteria, viruses, and other microbial entities by means of nanoparticles – Rolul antibacterian și antiviral al nanoparticulelor” și a fost realizată de echipa de cercetători formată din prof. dr. Dan Vodnar, profesor de Gastronomie moleculară și Biotehnologii alimentare la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor, alături de Laura Cot (Mitrea), Lavinia Florina Mureşan (Călinoiu), Katalin Szabo şi Bianca Eugenia Ştefănescu (Vodnar), din cadrul Institutului pentru Științele Vieții ”Regele Mihai I al României”, al USAMV Cluj-Napoca.

prof. dr. dan c vodnar

6000 de articole studiate

”Suntem recunoscători pentru acest prestigios premiu și aducem calde mulțumiri membrilor Academiei Române. Lucrarea noastră este o radiografie a principalelor concepte ale utilizării nanoparticulelor cu potențial antimicrobian și antiviral.

Trebuie să mai spun că, în vederea elaborării acestui capitol, am studiat peste 6.000 de articole științifice în ultimii zece ani”, a declarat Dan C. Vodnar, care a condus echipa de cercetare din cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor – Institutul pentru Științele Vieții ”Regele Mihai I al României”.

Protecția alimentelor

Dan C. Vodnar a declarat pentru Cluj24 că aceste nanoparticule pot fi integrate în ”ambalaje anti-microbiene pentru alimente și pot fi văzute ca și vehicule anti-virale în anumite contexte”.

”Noi am scanat literatura de specialitate și am văzut toate posibilitățile de aplicabilitate în zona de alimente a nanoparticulelor, la nivel de ambalaje, pentru protejarea alimentelor și a oamenilor de posibile infecții cu bacterii”, a explicat cercetătorul clujean.

Ceremonia, la Academia Română

Ceremonia de decernare a premiilor pentru cele mai valoroase creații științifice și artistice realizate în anul 2020, la care va participa și echipa de cercetători de la USAMV Cluj-Napoca, va avea loc miercuri, 7 decembrie 2022, în Aula Academiei Române, de la ora 10.00, în prezenţa membrilor Adunării Generale a forului.

Regulamentul prevede acordare unui număr de 75 de premii anuale, repartizate pe domenii corespunzătoare celor 14 secţii ştiinţifice ale Academiei Române: literatură şi filologie, istorie, matematică, fizică, chimie, ştiinţe tehnice, tehnologia informaţiei, biologie, medicină, agronomie, silvicultură, sociologie, psihologie, filosofie, arte plastice, teatrale şi muzicale. Fiecare premiu poartă numele unei personalităţi ilustre din domeniul creaţiei ştiinţifice, literare şi artistice româneşti.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Străzi de PĂMÂNT în Cluj-Napoca. Locuitorii vor ASFALT. S-au săturat de promisiuni

Publicat

asfal v

Un grup de locuitori ai unor străzi din Cluj-Napoca reclamă că locuiesc ca în secolul al XIX-lea și solicită, de urgență, ajutorul Primăriei. Aceștia s-au săturat de promisiuni.

”Ne dorim asfaltarea străzilor publice Vânătorului și Vântului dintr-un cartier semicentral. Se promite asfaltarea lor de ani de zile, cât timp s-au tot făcut și refăcut altele!

De asemenea, și îngrijirea corespunzătoare iarna. Nu putem urca cu mașinile, dacă sunt puțin înghețate, la cât sunt de abrupte ți inguste, pe alocuri, sunt chiar periculoase iarna fiind neasfaltate, necurățate corespunzător și înconjurate de șanțuri și râpe”, au spus locutorii străzilor respective.

asfal v

Citește mai departe

CULTURA

Concert caritabil de colinde românești de Crăciun la Auditorium Maximum a UBB

Publicat

concert 3

După doi ani în care nu au putut urca împreună pe aceeași scenă date fiind regulile impuse de pandemie, artiști reprezentativi ai scenei muzicale clujene se vor întâlni din nou anul acesta pentru a-i colinda pe clujeni în prag de Crăciun.

Astfel, joi, 22 decembrie, ora 19:00, la Auditorium Maximum UBB va avea loc cea de-a opta ediție a Concertului de colinde românești, un eveniment organizat în scop caritabil de un grup de companii clujene și derulat cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca și al Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Sub bagheta dirijorului Cornel Groza, vor colinda soprana Diana Țugui, tenorul Tony Bardon, baritonul Cristian Hodrea, Corul Cappella Transylvanica și Orchestra Academică Transilvană în colaborare cu Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

„Ultimii noștri trei ani au însemnat (prea!) multă tăcere și nesiguranță. Pierderile lumii culturale, sursă a <hranei noastre de suflet>, au fost inestimabile, unele valori s-au risipit, poate pentru totdeauna. Tradiții, istorii pierdute, entuziasm (alterat de povești înșelătoare), pe care, personal, am avut îndoieli că le vom putea reînnoda vreodată, par, însă, a renaște din propria cenușă. Bucuria Sărbătorilor de iarnă revine, iată, unind generații ale căror incompatibilități păreau a se adânci.

<Concertul de colinde românești>, proiect început cu deja mulți ani în urmă, <orchestrat> de un admirabil grup de entuziaști și având ca motivație de suflet o lăudabilă și necesară misiune umanitară, vă propune o nouă întâlnire la Colegiul Academic, spre a ne bucura împreună de spiritul inegalabil al celei mai frumoase sărbători: Sfântul Crăciun. Așadar, în decembrie 22, veniți la colinde!”, este mesajul dirijorului Cornel Groza.

afis concert craciun 2022 01

 

Colindele din program

Cele 14 colinde din program, prelucrate și orchestrate de compozitorul Cristian Bence-Muk, conf. univ. dr. și decan al Facultății Teoretice din cadrul Academiei de muzică „Gheorghe Dima”, sunt: „Sus la naltul ceriuluiu”, „Moş Crăciun”, „Scoală gazdă din pătuț”, „Maria se preumbla”, „Am plecat să colindăm”, „Ce te-ai, Domn bun, vesălit”, „Steaua sus răsare”, „Slobozâ-ne gazdă-n casă”, „O, ce veste minunată!”, „În oraşul Vifleem”, „Din an în an”, „Noi în seara de Crăciun”, Iată vin colindători”, „Astăzi S-a născut Hristos”.

„După doi ani de izolare profundă, nu doar fizică din rațiuni medicale, ci și spirituală, umană, este momentul să retrăim așa cum se cuvine, adică împreună, emoția așteptării celei mai frumoase sărbători din an, Crăciunul.

Și cum am putea s-o facem mai autentic, românește, dacă nu prin colinde tradiționale, înveșmântate, însă, într-o sonoritate vocal-simfonică? Vă invit să ne bucurăm împreună, să dăruim și să primim, deopotrivă, și să completăm cu toții, în gând sau, de ce nu, cu voce tare, ceea ce lipsește din partitura celor peste o sută de muzicieni de pe scenă, <Lăudați și cântați și vă bucu…. >”, îndeamnă compozitorul Cristian Bence-Muk.

Biletele se cumpără online

Pe scenă va urca, la fel ca în fiecare an, Corul de copii Junior VIP al Liceului de muzică „Sigismund Toduță” și al Operei Naționale Române din Cluj, condus de dirijoarea Anca-Mona Mariaș.

Amfitrioana evenimentului va fi jurnalista Loredana Corchiș, prezentatoare la TVR Cluj. Fondurile adunate din vânzarea biletelor se vor dona și anul acesta Asociației „Christiana” Cluj, care acordă asistență medicală și educativă pentru peste 300 de copii orfani sau proveniți din familii dezorganizate.

Biletele pentru concert pot fi cumpărate doar online, de pe iabilet.ro și din rețeaua iabilet.ro.  Prețul unui bilet este de 100 lei.

Parteneri: AMM Design, Clubul Rotary Cetățuie, Contact Tire, Eurospeed, Eurospeed DTC Spedition, GTO piese de schimb, GiTi, Master Truck Service, MSIL, Florăria Magnolia

Parteneri media: TVR Cluj, Radio România Cluj, EBS Radio, Actual de Cluj, ClujLife, Clujul Cultural, Cluj24, Ziua de Cluj

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax