Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. TIFF 2022. Maia Morgenstern primește Premiul de Excelență. Care este programul festivalului și filmele surpriză

Publicat


Transilvania International Film Festival (TIFF) revine la Cluj în perioada 17-26 iunie 2022. Cu exact o lună înaintea debutului ediției TIFF.21, președintele TIFF Tudor Giurgiu, directorul artistic Mihai Chirilov și managerul Cristian Hordilă au dezvăluit ultimele noutăți despre programul festivalului, invitați și multe altele. 

„Actrița Maia Morgenstern va fi omagiată la cea de-a 21-a ediție a festivalului. Contribuția sa imensă adusă culturii române va fi recompensată cu Premiul de Excelență la Gala de Închidere TIFF, pe 25 iunie, o încununare a celor patru decenii dedicate scenei și marelui ecran”, au precizat aceștia.

Maia Morgenstern vine la Cluj

Spotul ediției curente este un alt omagiu adus Maiei, pentru filmul „Balanța”, în care a jucat în urmă cu 30 de ani și care a fost prezentat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes din 1992, în afara competiției.

„Într-una din scenele de început din <<Balanța>> lui Lucian Pintilie, eroina interpretată de Maia Morgenstern se uită la un home movie în care, copilă fiind, respinge jucăriile pe care i le oferă Moș Crăciun, înhață pistolul din mâinile lui și se preface că trage, în joacă, în invitații de la petrecere.

Cei care au văzut filmul știu că acest simulacru burlesc e cu titlu premonitoriu, capătând o dimensiune tragică în scena masacrului real de la final. Pentru cei care nu l-au văzut, umorul negru și verva delirantă a scenei din clipul promo al TIFF-ului din acest an devin cu atât mai frisonante cu cât realitatea de pe teren amenință să oglindească filmul de pe ecran”, evidențiază Mihai Chirilov.

Vezi spotul mai jos.

Rolul din „Balanța” i-a adus notorietatea internațională și i-a deschis calea către o lungă serie de colaborări cu nume emblematice din cinematografia mondială, după cum a susținut actrița însăși, într-un interviu realizat de Eva Sîrbu, și publicat în 1995 în revista Noul Cinema: „Şansa mea, în film, începe şi sfârşeşte cu domnul Lucian Pintilie. Dacă el nu m-ar fi luat în <<Balanţa>>, nimic n-ar fi fost mai departe’’.

Întâlniri cu Maia și nu numai

Maia Morgenstern va fi prezentă la TIFF pe 25 iunie și pentru premiera mondială a filmului Capra cu trei iezi, în regia lui Victor Canache, în care joacă alături de Marius Bodochi, o reinterpretare horror a celebrei povești din folclor, urmând ca în aceeași seară să primească Premiul de Excelență la Gala de decernare a premiilor TIFF din Piața Unirii.

„Sper să aibă întâlniri cu publicul, cu tinerii actori din programul nostru <<10 pentru film>>”, completează Tudor Giurgiu.

Vor veni și alți invitați speciali care vor fi anunțați mai târziu.

maia morgenstern premiul de excelență la tiff 2022

Lumea cinemaului în contextul războiului: „Mesajul TIFF-ului îndeamnă la creație, nu la distrugere”

Astfel, secvența cheie a fost inserată nu doar pentru că, în opinia lor, este unul dintre cele mai bune filme, ci și pentru că reprezintă cu acuratețe ceea ce mulți oameni simt în prezent, pe fondul conflictului aflat la doar câteva sute de kilometri de granița României.

În altă ordine de idei, spotul este un mesaj anti-război redat într-o manieră cinematografică, fiind susținut și de sloganul „Make Films, Not War!”, inspirat de clasicul „Make Love, Not War!”, lansat în anii ’60 în plină agresiune americană în Vietnam.

„Ni se pare că are forță, e incisiv, e necesar”, completează gazdele.

281763469 534132071603866 8587660285467308756 n

sursa: Facebook

posterul tiff 2022

Pe lângă citatul celebru, componenta vizuală are, la rândul său, un rol important.

„Mesajul TIFF-ului este unul care îndeamnă la creație, nu la distrugere, opunându-se ferm războiului și întreținerii iresponsabile a stării de conflict – de unde și imaginea <<camerei de filmat ca o armă>> de pe posterul ediției actuale. Altfel spus, singurul <<conflict>> pe care TIFF îl încurajează este cel de pe ecran, imaginat de scenarist și transpus în film de către regizor.

Nu glumim la ediția asta, încercăm să fim cât de serioși se poate, dat fiind că ficțiunea de pe ecran ar putea foarte bine să oglindească realitatea de pe teren”, punctează organizatorii.

Două filme românești concurează pentru trofeul Transilvania

Competiția de anul acesta, rezervată tinerilor regizori aflați la primul sau al doilea film, constă în proiecția a 12 filme, dintre care 2 sunt românești.

„<<Marocco>> (regizat de Emanuel Pârvu) și <<Balaur>> (regizat de Octav Chelaru) concurează pentru trofeul Transilvania. Primul titlu e o metaforă pentru ceea ce se întâmplă în film – un incident aparent minor antrenează o cavalcadă de evenimente, consecințele fiind devastatoare.

Cel din urmă este un debut, un thriller erotic-religios care va surprinde cu siguranță, fiind foarte provocator”, punctează Chirilov.

May be an image of jewellery and text that says "ANA INDRICAU SERBAN PAVLU TUDOR CUCU-DUMITRESCU SSIFF A FILM BY EMANUEL PARVU MIKADO FAMART FILM THE EAST COMPANY PRODUCTIONS PO NATURA PARTY CRINA SEMCIUC FAMART VLAD BRUMARU MS PRODUCTION Writter BOGOS Mix EMILIA POPESCU EMANUE PARVU TANIA FILIP Editor FINANCIERS PUBLICIS GROUPE ZEL& TAVIAN TELEVISION PANDA EUROLIFEFF"

Secțiune nouă: mai mult decât documentare, un gen hibrid

Anul acesta, o secțiune va fi dedicată documentarelor care surprind prin neconvenționalitate.

„După 20 de ani de TIFF, ne-am gândit să introducem o nouă secțiune competitivă, <<What’s Up Doc>> fiind dedicat documentariștilor aflați la început.

Ce face specială această secțiune e că nu am vrut să mergem pe documentare clasice, ci să privilegiem documentarele care flirtează foarte mult cu ficțiunea, pentru că mijloacele de expresie s-au diversificat foarte mult.

Vrem să vă uitați la filmele din secțiunea asta și să nu știți exact dacă ce vedeți este un film de ficțiune sau un documentar. Ambiguitatea asta ni s-a părut foarte stimulantă”, reliefează Chirilov.

Așadar, documentarele vor depăși limitele uzualului, împletindu-se cu ficțiunea și arta. Vezi mai jos trailerul documentarului hibrid românesc.

YouTube video

Premiu de 2000 de euro pentru câștigătorul secțiunii

Din categoria celor românești, „Pentru mine, tu ești Ceaușescu” se înscrie noii secțiuni. Acesta e un film care a avut premiera anul trecut și care cristalizează tendința diversificării documentarelor.

„Nu este atât de mult despre Ceaușescu, cât un portret de generație a ceea ce numim azi <<Millenials>>, o generație care nu a trăit cu Ceaușescu.

E vorba de câțiva tineri care sunt invitați la un casting să îl interpreteze pe conducător în anii lui de tinerețe revoluționară. E un film hibrid cu foarte multă reconstituire de epocă”, descrie acesta.

„Câmpiile”, un film existențialist de 3 ore aparține aceleiași categorii. Acțiunea și dinamismul nu îl caracterizează, totul e filmat cu o cameră fixă într-o mașină pe bancheta din spate, spectatorul petrecând astfel timp cu șoferul.

E o experiență inedită prin care se conturează diverse întrebări, în urma micilor detalii precum conversațiile telefonice ale celui de la volan, însă lista de filme care concurează este mai lungă.

Se acordă un premiu de 2000 de euro pentru filmul câștigător.

sursa: Facebook

13 filme românești: „Marea surpriză este un film ce reprezintă România la festivalul de la Cannes”

„Dacă anul trecut am avut inflație de documentare, anul acesta îl avem doar pe cel menționat anterior, care concurează și la această secțiune. În rest, avem foarte multe filme de ficțiune.

Câteva au avut premiera, le cunoașteți, dar avem și filme foarte noi pe care le veți vedea în premieră. Marea surpriză este, într-adevăr, <<Metronom>>, film ce reprezintă România la festivalul de la Cannes.

Regizorul Alexandru Belc vine la Cluj imediat după proiecția de la Cannes. I-am oferit un spațiu privilegiat la TIFF anul acesta, o proiecție în Piața Unirii”, indică directorul artistic.

278319958 108582168493528 7478539452754387071 n

sursa: Facebook

Unde-i film, acolo-i și muzică

Pentru că oriunde e film, e și muzică, iubitorii de cultură se vor putea bucura și de un mix al celor două tipuri de artă.

„Cred că anul ăsta este foarte bun și în ceea ce privește cine-concertele. Am anunțat deja un mare cine-concert cu Nosferatu, la Castelul Bánffy din Bonțida.

Vor urma alte două concerte, al francezilor de la Invaders, <<Moonwalk One>>, în ritmuri space rock, respectiv unul polonez, <<Bestia>>”, a spus Giurgiu.

May be an image of 1 person and text

May be an image of 3 people and text

…plus mâncare și alte surprize

Luni, 20 iunie, se va organiza un eveniment de tip street food cu refugiații stabiliți în România.

„Vor găti bunătățile și delicatesele foarte căutate, de altfel, iar încasările vor fi donate celor aflați în nevoie.

Sperăm să putem confirma și un nou concert la Cluj, al unei formații iconice din Ucraina, cvartetul popular DakhaBrakha, am fost primii din țară care i-am adus la Cluj în urmă cu 10 ani”, a adăugat președintele TIFF.

256577732 449508656532405 4595529407100055041 n

sursa: Facebook

Referitor la ceea ce se întâmplă în Ucraina, acesta speră să poată prezenta documentarul Navalny, împreună cu partenerii de la HBO.

„E un documentar năucitor despre tot ceea ce i s-a întâmplat disidentului Aleksei Navalnîi”, punctează acesta.

271814686 455327072817343 4680910500632049089 n

sursa: Facebook

Sfârșit de săptămână în familie la TIFF

Giurgiu a atras atenția și asupra unui proiect deja cu tradiție la TIFF, weekendul pentru familii și copii care, anul acesta, va avea loc în Parcul Poligon din Florești.

„Noutatea este că se va întâmpla în fiecare weekend și după-amiezele, înainte de filmul de seară din Florești, se vor organiza activități pentru familii”, explică el.

Susținerea tinerilor cineaști

Vor fi și două programe de formare a TIFF-ului.

„Pe primul deja l-am anunțat, e vorba de Drama Room. Alături de partenerii de la Netflix, vom demara un laborator prin care încurajăm cineaștii să vină cu proiecte de seriale, înscrierile sunt până în 3 iulie.

Le vom deschide și pe cele pentru atelierul Transilvania Talent Lab, care împlinește 10 ani și revine la formatul inițial.

Vom invita 12 tineri cineaști pe care îi vom ajuta să își perfecționeze cunoștințele nu doar în sensul dezvoltării scenariilor, ci și în domeniul producției, resurselor pentru finanțare, marketing, promovare, platforme de streaming, deci va fi un proiect foarte interesant pentru cei aflați la început de drum”, descrie președintele.

tudor giurgiu la conferința de presă tiff 2022 foto chris nemeș

Atmosferă unică la Muzeul de Artă

Nu în ultimul rând, la Muzeul de Artă va avea loc un nou format, desfășurându-se activități în cursul după-amiezii, cu câte un film pe seară. Înainte vor fi concerte, locul fiind decorat diferi față de anii trecuți.

„Va fi o atmosferă specială și relaxantă”, adaugă el.

A mulțumit tuturor celor care au făcut această ediție posibilă, de la sponsori la Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Ministerului Culturii.

„Îi mulțumesc în special Ministrului Lucian Romașcanu că a găsit o formulă de a mai ajusta puțin bugetul festivalului și de a suplimenta alocarea inițială”, conchide Giurgiu.

123270751 3497655906985621 2077820688882607875 n

sursa: Facebook (credit: Feleki István)

whatsapp image 2022 05 17 at 3.53.58 pm

 

 

 

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ne mai „TOPIM” un pic. Canicula ia o PAUZĂ. Vremea se va RĂCI semnificativ la Cluj, la mijlocul săptămânii

Publicat

De

caldura

Clujul este sub cod galben de caniculă până marți, 5 iulie, inclusiv, dar de la mijlocul săptămânii temperaturile urmează să scadă, anunță meteorologii, iar nopțile vor fi chiar reci. Dar pauza nu va dura foarte mult.

Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza pentru următoarele două săptămâni, iar vestea bună este că la Cluj căldura se mai domolește.

Astfel, valul de căldură se va menține la începutul săptămânii când media temperaturilor maxime pentru această regiunie va fi de 32 – 34 de grade.

Canicula ia pauză la Cluj

Potrivit meteorologilor, vremea se va răci semnificativ în 6 iulie, iar până în 11 iulie, cu mici variații de la o zi la alta, se va înregistra o medie a temperaturilor maxime cuprinsă între 22 și 26 de grade.

După acest interval temperatura va crește, iar până la o medie regională de 30 de grade în 17 iulie, potrivit ANM.

Temperaturile minime vor fi în jur de 16 grade în primele 3 zile, apoi de asemnea se va înregistra o scădere semnificativă până spre o medie de 10 grade în data de 11 iulie, iar spre mijlocul lunii iulie se va ajunge la valori de 12-13 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuat în prima jumătate a intervalului, respectiv până spre 11 iulie, când pe arii relativ extinse vor fi averse însemnate cantitativ. Ulterior probabilitatea pentru averse va fi mai redusă.

Sursa: ANM

Citește mai departe

EVENIMENT

Spitalul Transilvania își deschide porțile: Un nou reper în sănătate în Cluj-Napoca!

Publicat

spital transilvania

Ai vrea ca cei dragi ție să fie pe mâini bune atunci când au probleme de sănătate? Îți dorești ca serviciile medicale și de îngrijire să nu mai însemne anxietate și teamă, ci să fie realizate într-un spațiu modern, de către specialiști empatici și calificați? Spitalul Transilvania s-a deschis în 1 iulie și își propune să fie un reper în sănătate, un standard de calitate și de respect față de pacienți și aparținători!

Spitalul Transilvania este un proiect ambițios care a pornit de la dorința de a oferi pacienților un circuit medical complet atunci când se confruntă cu o problemă medicală, realizat într-un mediu conform cu standardele europene și cu asistența unor specialiști de top în medicină.

Data de 1 iulie reprezintă o bornă importantă în sistemul de sănătate clujean, dar și în cel românesc, deoarece Spitalul Transilvania are dotările și specialiștii necesari pentru a se remarca în domeniu și pentru a deveni alegerea pacienților care apreciază serviciile medicale de calitate superioară.

Prof. Dr. Florian Ioan Ștefan si echipa sa de profesioniști vor efectua intervenții neurochirurgicale în Spitalul Transilvania!

Secția de Specialități Chirurgicale din cadrul Spitalului Transilvania va beneficia de aportul unui medic de excelență, Prof. dr. Ioan Ștefan Florian, medic primar neurochirurg, un profesionist desăvârșit care vine cu o vastă experiență.

Această secție își propune să devină cea mai bună din România pentru a oferi pacienților posibilitatea de a-și redobândi sănătatea în cele mai bune condiții, la standarde internaționale.

Tehnologii și aparatură de ultimă generație!

Viziunea pe termen lung a inițiatorilor acestei idei, idee care s-a materializat și care a devenit Spitalul Transilvania, este de a oferi o altă percepție asupra sistemului de sănătate, una în care să prevaleze respectul în relația cadru medical-pacient, dar și atingerea unor rezultate formidabile cu ajutorul aparaturii medicale de ultimă generație și a specialiștilor care fac acum parte din această echipă inovatoare.

Spitalul Transilvania se bazează pe cea mai modernă aparatură de imagistică și diagnosticare, dispunând de un sistem de rezonanță magnetică de 3Tesla, deoarece soluționarea problemelor medicale începe cu examinarea de înaltă precizie, pentru a oferi un diagnostic corect. Sistemul are gradienți extrem de rapizi, care asigură o calitate excelentă a imaginii, stabilind în același timp, noi direcții pentru cercetarea clinică în imagistica 3.0T.

Angiograf unic în Transilvania

Ca element de unicitate în Transilvania, pacienții cu afecțiuni vasculare au la dispoziție un sistem de angiografie biplan. Acesta încorporează cele mai noi tehnologii în ceea ce privește calitatea imaginii, algoritmii de reducere a dozei de radiație, modul de lucru și fiabilitatea sistemului.

Pentru diagnosticare, Spitalul Transilvania mai dispune de un sistem de radiografie digitală cu un flux de lucru ce elimină procedurile de imagistică pe casetă care consumă mult timp, oferind imagini rapide și de înaltă calitate imediat pe stația de lucru.

Nu în ultimul rând mai amintim ecograful Doppler color și Computerul Tomograf 16 slice având sistemul revoluționar (ASIR) cu posibilitatea scăderii dozei de radiații cu până la 50%.

Spitalul Transilvania, echipă medico-chirurgicală, multidisciplinară și servicii medicale complete.

Spitalul Transilvania a fost inaugurat în 1 iulie, pacienții bucurându-se apoi de servicii medicale oferite într-o clădire complet nouă, cu acces facil, poziționarea fiind una centrală, chiar în proximitatea campusului medical clujean, pe strada Rene Descartes 1-3.

Cu tehnologii și aparatură de ultimă generație și cu investiții masive în dotări și într-o echipă medicală competentă, acest spital își propune să devină un punct de reper pentru toți pacienții. Programările pot fi făcute la telefon 0364.884.884 .

Cu viziune completă și cu dorința de a reconfigura percepția asupra sistemului de sănătate, echipa Spitalului Transilvania este promotorul încrederii în serviciile medicale de calitate și a transparenței totale.

Citește mai departe

EVENIMENT

Șofer cu comportament ciudat și INCOERENT. Clujeanul de 21 de ani, test POZITIV la DROGURI. Are dosar penal

Publicat

De

politie 3 bun

Încă un șofer care s-a urcat la volan după ce a consumat droguri a fost prins de polițiștii clujeni în trafic.

Polițiștii Secției 7 Rurală Gherla efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența substanțelor interzise, urmare a unei infracțiuni flagrante constatate în acest weekend.

Polițiștii care desfășurau o operațiune în trafic în localitatea Nicula au oprit pentru verificări un autoturism condus de un tânăr de 21 de ani, din comuna Iclod.

Comportamentul incoerent al acestuia și discuțiile purtate au condus la transportarea acestuia la o unitate medicală în vederea recoltării de probe biologice, testarea rezultând pozitivă la substanțe psihotrope.

Cercetările continuă astfel în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Cel puţin 5 morţi, împușcați, şi 16 răniţi de Ziua Americii. Atentat la o paradă

Publicat

De

sua steag impuscatturi pixabay

Cinci persoane au fost ucise şi cel puţin 16 spitalizate în focuri de armă la o paradă de 4 iulie din suburbia Highland Park a oraşului Chicago, au declarat oficiali locali.

Municipalitatea din Highland Park a anunţat pe site-ul său că cinci persoane au murit şi 16 au fost transportate la spital.

„Numeroşi poliţişti au fost deplasaţi la faţa locului şi au instituit un perimetru de securitatea în jurul centrului Highland Park”, se precizează în comunicatul citat, potrivit Agerpres.

Incidentul armat are loc într-un context în care violenţa provocată de arme este proaspătă în minţile multor americani, după masacrul de pe 24 mai în care au fost împuşcaţi mortal 19 copii şi doi profesori la o şcoală elementară din Uvalde, Texas, şi atacul armat de pe 14 mai în care au fost ucişi zece oameni într-un magazin din Buffalo, New York.

Anterior media locale anunţaseră că există mai multe victime ale incidentului armat, dar nu se avansase un bilanţ oficial.

Brad Schneider, care reprezintă statul Illinois în camera inferioară a Congresului SUA, se afla în localitatea de pe malul Lacului Michigan când s-au produs focurile de armă. „Echipa mea şi cu mine venisem pentru începutul defilării, când au început focurile de armă”, a postat el pe Twitter.

Parada a fost întreruptă la circa 10 minute după ce începuse, provocând fuga a sute de oameni, scrie ziarul Chicago Sun-Times.

„Toată lumea fugea, se ascundea şi ţipa”, a declarat o producătoare a canalului CBS 2.

UPDATE 21.23

Crește numărul victimelor. Sunt cel puţin şase morți în incidentul armat produs în zona Highland Park, la periferia nordică a oraşului Chicago.

Bilanţul preliminar este de cel puţin şase morţi şi 31 răniţi, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de intervenţie citate de cotidianul Chicago Sun Times.

Martorii au declarat că un individ a tras 20-25 de focuri de armă în timpul paradei.

UPDATE 9.35

Atacatorul este încă în libertate

Atacatorul pare să fi tras în mulţime de pe acoperiş, au declarat oficiali locali, precizând că acesta este încă în libertate dar că nu există indicii că acesta s-a baricadat şi a luat ostatici, potrivit Agerpres, care citează de Reuters.

Bilanţul atacului armat a crescut la şase morţi şi 24 de răniţi.

Suspectul, descris de poliţie drept un bărbat alb în vârstă de 18-20 de ani, a fugit şi este „considerat înarmat şi periculos”.

Oficialii locali au declarat în cadrul unei conferinţe de presă că o armă a fost recuperată la faţa locului.

„Agenţiile de impunere a legii îl caută pe suspect; au fost găsite dovezi privind existenţa unei arme de foc”, a postat municipalitatea pe site-ul său.

„Numeroşi poliţişti au fost deplasaţi la faţa locului şi au instituit un perimetru de securitatea în jurul centrului Highland Park”, se precizează în comunicatul citat.

În acelaşi timp, primarul localităţii a făcut apel la populaţie să rămână în locuinţe, întrucât situaţia este încă activă, precizând că mai multe agenţii, între care şi FBI, cooperează cu autorităţile locale.

Sursa: Agerpres, Mediafax

Foto: pixabay.com

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate