Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Pompieri clujeni, în sprijinul colegilor din Franța la stins incendii de pădure.Ce tactici de intervenție au învățat

Publicat


Opt pompieri militari din cadrul ISU Cluj au participat timp de două săptămâni la începutul lunii august la o misiune în Franța, pentru a ajuta pompierii francezi la stingerea incendiilor de pădure din zona Marsilia, în sudul țării.

Comandantul echipei de pompieri, căpitanul Andrei Bărăian, împuternicit comandant Detașamentul 1 Cluj-Napoca, a povestit pentru Cluj24 cum a fost în Franța, ce au spus pompierii francezi despre sprijinul primit, ce învățăminte a tras în urma acestei experiențe.

”Am plecat cu o autospecială de stins incendii forestiere și vegetație, misiunea fiind de prepoziționare în caz de incendiu de pădure în zona Aix en Provence, Marsilia.

pom 9

Am ajuns seara, ne-am cazat, iar a doua zi dimineață am și fost solicitați să ne deplasăm într-o zonă portocalie, unde erau probleme. Misiunea noastră a fost mai mult defensivă, pentru că francezii erau în prima linie. După verificarea echipamentelor noastre, și-au dat seama că noi avem mult mai multă apă, având o auospecială de 10.000 de litri, plus o autocisternă de la Timiș, de 30.000 de litri, dar autoprotecția mașinilor noastre de intervenție nu sunt la nivelul lor, deoarece la noi în țară incendiile de pădure sunt mai rare și nu atât de agresive ca în Franța.

După analiza de risc, ne-am prepoziționat lângă pădure și am stat în zonă. În prima zi nu s-a întâmplat nimic, dar ziua următoare am intrat în zona roșie și chiar când urma să primim vizita prefectului de acolo a sunat alarma și am plecat în misiune”, a spus Bărăian.

Pompierii clujenii au fost trimiși la un incendiu de pădure la o distanță de 100 de km, unde echipele franceze se luptau, deja, cu focul.

Concentrare mare de forțe

pom 4

”Erau concentrate foarte multe forțe, peste 70 de autospeciale, 10 avioane și 3 elicoptere de stins incendii, care acționează cu apă din aer. Colegii francezi ne-au explicat că așa este procedura. În momentul în care este observat un incendiu, se ridică avioanele, unul de recunoaștere, iar restul acționează pentru stingere.

Noi am fost plasați într-un sat, lângă niște case și trebuia să fim pe fază, deoarece vântul, mistralul, bătea cu peste 70 de km/oră și oricând putea să se extindă flăcările spre sat. Incendiul la care am fost solicitați a fost domolit după intervenția din aer și nu a mai fost nevoie de intervenția noastră”, a mai spus căpitanul Bărăian.

pom 1

În altă zi, echipa de pompieri clujeni a fost solicitată la o nouă intervenție tot într-o zonă roșie, unde vântul sufla cu o viteză de 108 km la oră.

”S-a dat alarma de incendiu, ardeau cam 10 hectare de pădure. Ne-am dus spre incendiu, s-a intervenit de sus cu avioane. O problemă pe care am întâmpinat-o acolo a fost legată de autospecialele noastre, care nu au putut intra pe drumul forestier cu barieră deoarece au o înălțime de 3,40 m, iar accesul era permis doar celor sub 3,20 m. Mașinile lor sunt mai joase astfel că au putut intra. Nu am avut ce face, a trebuit să ne oprim”, a precizat comandantul echipei de pompieri clujeni.

Mod diferit de intervenție

pom 10

La începutul misiunii, pompierii francezi au verificat echipamentele colegilor români și le-au dat racorduri potrivite, pentru a fi pregătite pentru intervenție.

”Costumele noastre de intervenție erau bune, ne asigură protecție 100%, dar nu sunt concepute pentru incendii de pădure și pentru căldurile de la ei. Ne-au spus că după 20 de minute vom fi epuizați și ne-au recomandat să ne echipăm doar când suntem în zona de incendiu, nu înainte. Erau 35 de grade, dar căldura resimțită era mult mai mare”, a mai spus Andrei Bărăian.

Acesta a explicat că pompierii francezi au un mod diferit de intervenție la incendii de pădure, fiind folosite, întotdeauna, patru autospeciale, care constituie un modul.

”Ne-au arătat foarte multe tehnici de intervenție, de retragere și apărare, pe care le-au dezvoltat de-a lungul anilor. Ne-au spus, de asemenea, că ei poziționează întotdeauna autospecialele cu spatele către foc, pentru o retragere mai bună în cazul în care focul se extinde.

Dacă stai cu fața, impactul vizual este mai mare, vezi că vin flăcările spre tine. Nu este de joacă cu astfel de incendii, iar protecția pompierilor este cea mai importantă. Au zis că viața omului e cea mai importantă, pot să ardă zeci de hectare de pădure, dar dacă ai pierdut viața unui om… Ne-au arătat că dacă suntem surprinși de incendiu, cel mai bun loc de retragere este o vie, care e curățată pe jos, e verde și nu arde.

pom 8

Ne-au dat și situații tactice, am fost în teren și am primit o situație pe care care trebuia să o gestionăm, astfel încât să fim pregătiți pentru o situație reală. Ne-au lăsat să ne facem noi dispozitivele cu autospecialele, să le adaptăm, să facem liniile de furtun.

Am fost felicitați pentru modul în care ne-am descurcat, cumva similar acționează și ei, au fost încântați de dăruirea noastră”, a menționat Bărăian.

Învățăminte de aplicat în România

Pompierul clujean recunoaște că experiența din Franța a fost una extrem de interesantă și că a învățat multe lucruri care ar putea fi aplicate la intervențiile din țară.

”Am văzut clar tacticile lor, că pun mare accent pe pompierul care e acolo. Am fi mult mai calculați în intervenții după această experiență. Am folosi și noi un modul de 4 autospeciale, ca la ei.

La ei este compartiment doar pentru incendii de pădure, nu intervin la altceva, ca la noi. Erau curioși să vadă ce echipamente avem, în prima seară s-au urcat în autospecialele noastre, le-am pornit, le-am arătat ce accesorii avem.

Au fost încântați de ce au văzut, mai ales de autospeciala de 10.000 de litri, care are tun de apă pe ea.

S-au bucurat că am ajuns acolo. Și din punct de vedere al psihicului a contat, să vadă că cineva le vine în ajutor, că se pot baza dacă e cazul. Suntem pompieri ca și ei, avem același obiectiv”, a adăugat Andrei Bărăian.

Singurul regret al pompierilor clujeni este că nu au reușit efectiv să intervină la un incendiu în Franța, să fie în mijlocul acțiunii.

Membrii echipei ISU Cluj

pom 5

Echipa pompierilor militari clujeni care a participat la misiunea din Franța a primit din partea prefectului departamentului unde s-a desfășurat misiunea diplome și plachete.

Echipa a fost formată din:

Cpt. Bărăian Andrei Cătălin

Plt.adj. Șerban Mircea Nicolae

Plt.adj. Pahuță Aurelian

Plt.adj. Leș Sorin loan

Plt. Fechete Ciprian Ionuț

Plt.adj. Tintelecan Paul

Plt.adj. Boar Cătălin

Sg.maj. Pop Teodor Sorin

pom 7

pom 6

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Doi interlopi clujeni, lideri ai unui grup infracțional organizat, aduși în țară din Spania. Vindeau droguri de mare risc

Publicat

De

Traficanți droguri Cluj

Doi interlopi clujeni, cunoscuți ca lideri ai unei grupări inferacționale organizate, destructurată de DIICOT, au fost aduși în țară.

Cei doi, dați în urmărire generală, inclusiv pentru trafic de droguri, au fost depistați în orașul Alicante din Spania.

Doi interlopi clujeni, lideri ai unui grup infracțional organizat, aduși în țară din Spania. Vindeau droguri de mare risc

Alin Urcan din Turda și Dan Andrei Mureșan din Câmpia Turzii, care erau urmăriți internaționl, au fost găsiți și reținuți de polițiștii de la Unitatea specializată în localizarea persoanelor urmărite din cadrul Poliției Naționale Spaniole.

Potrivit Poliției Române, pe numele lui Alin Urcan există și un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 6 ani și 7 luni, pentru trafic de droguri și constituirea unui grup infracțional organizat.

Pe numele lui Dan Andrei Mureșan era, de asemenea emis un mandat de arestare preventivă, pentru 30 de zile, în lipsă, fiind urmărit internațional.

Conduceau o grupare infracțională care vindea droguri de mare risc

Conform IGPR, cele două persoane ar fi liderii unor grupări destructurate prin acțiuni anterioare.

Astfel, în 2 aprilie 2024, respectiv 9 mai 2024, au fost efectuate două acțiuni de amploare, desfășurate de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii DIICOT.

În urma acestei acțiuni, au fost destructurate două grupări implicate în trafic de droguri, spălare de bani, operațiuni cu substanțe dopante de mare risc, operațiuni ilegale cu precursori de droguri și grup infracțional organizat.

Atunci Tribunalul Cluj a luat măsura arestării preventive față de nu mai puțin de 18 persoane.

Droguri și sume mari de bani confiscate de polițiști

Tot atunci au fost confiscate și cantități importante de substanțe anabolizante, dar și precursori de droguri și substanțe cu efect psihoactiv.

Mai mult, DIICOT a confiscat și peste 1.700.000 de lei, 400.000 de euro și 7 autoturisme, cu o valoare estimată de peste 600.000 de euro.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” Cluj și-a luat un fundaș central de 18 ani. A CÂȘTIGAT Cupa de Tineret la finalul sezonului trecut.

Publicat

vlad tudorache

Universitatea Cluj și-a luat un fundaș central de 18 ani. Vlad Tudorache a câștigat Cupa de Tineret la finalul sezonului trecut.

„FC Universitatea Cluj a semnat un contract cu Vlad Tudorache (18 ani), jucător care a făcut parte din echipa care a câștigat Cupa de Tineret la finalul sezonului trecut. Tânărul fotbalist care poate evolua ca fundaș central și mijlocaș defensiv va fi jucătorul echipei noastre cel puțin până în 2030.

„U” Cluj și-a luat un fundaș central de 18 ani. A CÂȘTIGAT Cupa de Tineret la finalul sezonului trecut.

Jucătorul originar din județul Prahova a făcut primii pași în fotbal la cluburile Școala de Fotbal „Mircea Hagianu Câmpina” și Petrosport Ploiești. A ajuns în Academia FC Universitatea Cluj la începutul anului 2022, câștigând Liga Elitelor U17 și Supercupa Elitelor U17 în primul sezon ca jucător al Universității. La finalul stagiunii trecute și-a trecut în palmares și Cupa de Tineret câștigată împotriva Farului la Sibiu.

Vla Tudorache este al șaptelea junior din academie care a semnat un nou contract cu clubul nostru în această vară, după Iustin Chirilă, Antonio Suciu, Matei Moraru, Alin Chinteș, Luca Nagy și Tiago Mureșan”, scrie pe site-ul clubului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un clujean a bătut RECORDUL la comenzi: 600 de bucăți de pui. Cluj, în TOP 5 la COMENZI pe Glovo din regiunea Europei de Sud-Est

Publicat

glovo

Potrivit unei analize Glovo, Cluj-Napoca se situează pe locul 5 la numărul de comenzi în platformă din regiunea Europei de Sud-Est, după capitale precum București, Sofia, Belgrad sau Zagreb și pe locul 2 la nivel național, după București. De altfel, un singur utilizator din Cluj-Napoca a plasat, de la începutul acestui an, aproape 600 de comenzi.

În topul preparatelor preferate de utilizatorii din Cluj se numără burgerii, shaorma și pizza, în timp ce în clasamentul bucătăriilor favorite sunt bucătăria americană, italiană și cea orientală. De altfel, clujenii plasează, de regulă, cele mai multe comenzi în zilele de vineri și sâmbătă.

Un clujean a bătut RECORDUL la comenzi: 600 de bucăți de pui. Cluj, în TOP 5 la COMENZI pe Glovo din regiunea Europei de Sud-Est

Când vine vorba de cele mai comandate produse de la supermarket, aceștia aleg cel mai des apa, bananele și pâinea. De asemenea, utilizatorii din Cluj au comandat cu 16% mai multe produse de la supermarket în primele șase luni ale lui 2023. În același timp, 26% dintre comenzile de la supermarket sunt plasate în intervalul 17-19.

Anul acesta, zilele în care clujenii au înregistrat cele mai multe comenzi au fost 8 martie, precum și 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiților.

Clujenii care au plasat cele mai multe și mai scumpe comenzi

Potrivit analizei platformei, un utilizator Glovo din Cluj-Napoca a plasat, în medie 3 comenzi pe zi, înregistrând în total aproape 600 de comenzi în doar prima jumătate a anului.

De asemenea, în Cluj-Napoca s-a înregistrat anul acesta și cea mai scumpă comandă de la un fast-food, un utilizator comandând 640 de bucăți de pui, 70 de porții de cartofi și 70 de sosuri în valoare de 4000 de lei.

Un curier din Cluj a parcurs 36.200 km

Anul acesta, cel mai activ curier din Cluj care a livrat comenzi plasate prin Glovo a parcurs 36.200 de km, adică de aproximativ 15 ori distanța dintre Cluj și Barcelona.

Citește mai departe

EVENIMENT

Scandalagiul din cartierul Plopilor, condamnat la 9 luni închisoare cu executare pentru lovire și distrugere. A bătut un vecin

Publicat

De

scandalagiu

Scandalagiul din cartierul clujean Plopilor, care are dosare penale, a fost amendat de nenumărate ori de polițiști și internat la Psihiatrie, și despre Cluj24 a mai relatat, a fost condamnat de Judecătoria Cluj-Napoca la 9 luni și 20 de zile de închisoare cu executare pentru lovire sau alte violențe și distrugere.

Potrivit dispozitivului sentinței de la jumătate lunii iulie, instanța l-a condamnat pe Federiga Jan Andrei la 6 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violenţe, și la 4 luni închisoare, pentru săvârşirea infracțiunii de distrugere, a contopit pedepsele și a aplicat, în final, pedeapsa de 9 luni şi 20 zile închisoare (în regim de detenţie).

De asemenea, magistrații clujeni l-au obligat pe scandalagiu la tratament medical, până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol.

Decizia instanței poate fi atacată în apel.

A lovit un vecin cu dizabilități

Condamnarea a avut drept cauză plângerea depusă de un vecin al lui Federiga după ce, în 1 mai 2022, acesta se afla în fața porții de la curtea comună, iar scandalagiul l-a jignit și a sărit la el.

”M-a lovit, m-a trântit la pământ, după care mi-a smuls telefonul și mi l-a distrus, lovindu-l de perete de mai multe ori. Am încercat să fug în curte și să sun la 112, dar a venit după mine și m-a lovit din nou.

Eu sunt o persoană cu dizabilități, am certificat de handicap gradul 1 și îmi este foarte greu să mă apăr, mă dezechilibrez ușor, iar Federiga este pentru mine un pericol”, a explicat vecinul Nelu.

Cere majorarea pedepsei

Acesta a declarat că va ataca sentința Judecătoriei Cluj-Napoca și va cere majorarea pedepsei aplicată scandalagiului.

”Federiga Jan Andrei continua acțiunile și nu am văzut nicio îmbunătățire a comportamentului său.

Când m-a văzut zilele trecute a strigat <<pușcărie>> și <<cătușe>>, agitându-și mâinile, continuă să bată în pereții casei și să arunce cu diverse obiecte.

În plus, tatăl său și-a trimis un emisar la mine, chipurile să îmi dea bani pentru a nu mai depune apel, dar în același timp face gesturi obscene la adresa mea pe care le-am surprins cu camera de supraveghere”, a precizat vecinul.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax