Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Pompieri clujeni, în sprijinul colegilor din Franța la stins incendii de pădure.Ce tactici de intervenție au învățat

Publicat


Opt pompieri militari din cadrul ISU Cluj au participat timp de două săptămâni la începutul lunii august la o misiune în Franța, pentru a ajuta pompierii francezi la stingerea incendiilor de pădure din zona Marsilia, în sudul țării.

Comandantul echipei de pompieri, căpitanul Andrei Bărăian, împuternicit comandant Detașamentul 1 Cluj-Napoca, a povestit pentru Cluj24 cum a fost în Franța, ce au spus pompierii francezi despre sprijinul primit, ce învățăminte a tras în urma acestei experiențe.

”Am plecat cu o autospecială de stins incendii forestiere și vegetație, misiunea fiind de prepoziționare în caz de incendiu de pădure în zona Aix en Provence, Marsilia.

pom 9

Am ajuns seara, ne-am cazat, iar a doua zi dimineață am și fost solicitați să ne deplasăm într-o zonă portocalie, unde erau probleme. Misiunea noastră a fost mai mult defensivă, pentru că francezii erau în prima linie. După verificarea echipamentelor noastre, și-au dat seama că noi avem mult mai multă apă, având o auospecială de 10.000 de litri, plus o autocisternă de la Timiș, de 30.000 de litri, dar autoprotecția mașinilor noastre de intervenție nu sunt la nivelul lor, deoarece la noi în țară incendiile de pădure sunt mai rare și nu atât de agresive ca în Franța.

După analiza de risc, ne-am prepoziționat lângă pădure și am stat în zonă. În prima zi nu s-a întâmplat nimic, dar ziua următoare am intrat în zona roșie și chiar când urma să primim vizita prefectului de acolo a sunat alarma și am plecat în misiune”, a spus Bărăian.

Pompierii clujenii au fost trimiși la un incendiu de pădure la o distanță de 100 de km, unde echipele franceze se luptau, deja, cu focul.

Concentrare mare de forțe

pom 4

”Erau concentrate foarte multe forțe, peste 70 de autospeciale, 10 avioane și 3 elicoptere de stins incendii, care acționează cu apă din aer. Colegii francezi ne-au explicat că așa este procedura. În momentul în care este observat un incendiu, se ridică avioanele, unul de recunoaștere, iar restul acționează pentru stingere.

Noi am fost plasați într-un sat, lângă niște case și trebuia să fim pe fază, deoarece vântul, mistralul, bătea cu peste 70 de km/oră și oricând putea să se extindă flăcările spre sat. Incendiul la care am fost solicitați a fost domolit după intervenția din aer și nu a mai fost nevoie de intervenția noastră”, a mai spus căpitanul Bărăian.

pom 1

În altă zi, echipa de pompieri clujeni a fost solicitată la o nouă intervenție tot într-o zonă roșie, unde vântul sufla cu o viteză de 108 km la oră.

”S-a dat alarma de incendiu, ardeau cam 10 hectare de pădure. Ne-am dus spre incendiu, s-a intervenit de sus cu avioane. O problemă pe care am întâmpinat-o acolo a fost legată de autospecialele noastre, care nu au putut intra pe drumul forestier cu barieră deoarece au o înălțime de 3,40 m, iar accesul era permis doar celor sub 3,20 m. Mașinile lor sunt mai joase astfel că au putut intra. Nu am avut ce face, a trebuit să ne oprim”, a precizat comandantul echipei de pompieri clujeni.

Mod diferit de intervenție

pom 10

La începutul misiunii, pompierii francezi au verificat echipamentele colegilor români și le-au dat racorduri potrivite, pentru a fi pregătite pentru intervenție.

”Costumele noastre de intervenție erau bune, ne asigură protecție 100%, dar nu sunt concepute pentru incendii de pădure și pentru căldurile de la ei. Ne-au spus că după 20 de minute vom fi epuizați și ne-au recomandat să ne echipăm doar când suntem în zona de incendiu, nu înainte. Erau 35 de grade, dar căldura resimțită era mult mai mare”, a mai spus Andrei Bărăian.

Acesta a explicat că pompierii francezi au un mod diferit de intervenție la incendii de pădure, fiind folosite, întotdeauna, patru autospeciale, care constituie un modul.

”Ne-au arătat foarte multe tehnici de intervenție, de retragere și apărare, pe care le-au dezvoltat de-a lungul anilor. Ne-au spus, de asemenea, că ei poziționează întotdeauna autospecialele cu spatele către foc, pentru o retragere mai bună în cazul în care focul se extinde.

Dacă stai cu fața, impactul vizual este mai mare, vezi că vin flăcările spre tine. Nu este de joacă cu astfel de incendii, iar protecția pompierilor este cea mai importantă. Au zis că viața omului e cea mai importantă, pot să ardă zeci de hectare de pădure, dar dacă ai pierdut viața unui om… Ne-au arătat că dacă suntem surprinși de incendiu, cel mai bun loc de retragere este o vie, care e curățată pe jos, e verde și nu arde.

pom 8

Ne-au dat și situații tactice, am fost în teren și am primit o situație pe care care trebuia să o gestionăm, astfel încât să fim pregătiți pentru o situație reală. Ne-au lăsat să ne facem noi dispozitivele cu autospecialele, să le adaptăm, să facem liniile de furtun.

Am fost felicitați pentru modul în care ne-am descurcat, cumva similar acționează și ei, au fost încântați de dăruirea noastră”, a menționat Bărăian.

Învățăminte de aplicat în România

Pompierul clujean recunoaște că experiența din Franța a fost una extrem de interesantă și că a învățat multe lucruri care ar putea fi aplicate la intervențiile din țară.

”Am văzut clar tacticile lor, că pun mare accent pe pompierul care e acolo. Am fi mult mai calculați în intervenții după această experiență. Am folosi și noi un modul de 4 autospeciale, ca la ei.

La ei este compartiment doar pentru incendii de pădure, nu intervin la altceva, ca la noi. Erau curioși să vadă ce echipamente avem, în prima seară s-au urcat în autospecialele noastre, le-am pornit, le-am arătat ce accesorii avem.

Au fost încântați de ce au văzut, mai ales de autospeciala de 10.000 de litri, care are tun de apă pe ea.

S-au bucurat că am ajuns acolo. Și din punct de vedere al psihicului a contat, să vadă că cineva le vine în ajutor, că se pot baza dacă e cazul. Suntem pompieri ca și ei, avem același obiectiv”, a adăugat Andrei Bărăian.

Singurul regret al pompierilor clujeni este că nu au reușit efectiv să intervină la un incendiu în Franța, să fie în mijlocul acțiunii.

Membrii echipei ISU Cluj

pom 5

Echipa pompierilor militari clujeni care a participat la misiunea din Franța a primit din partea prefectului departamentului unde s-a desfășurat misiunea diplome și plachete.

Echipa a fost formată din:

Cpt. Bărăian Andrei Cătălin

Plt.adj. Șerban Mircea Nicolae

Plt.adj. Pahuță Aurelian

Plt.adj. Leș Sorin loan

Plt. Fechete Ciprian Ionuț

Plt.adj. Tintelecan Paul

Plt.adj. Boar Cătălin

Sg.maj. Pop Teodor Sorin

pom 7

pom 6

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Locul 8 pentru România la Campionatului Mondial de Cheerleading din SUA! 22 de tineri din Cluj fac parte din lotul național

Publicat

Echipa României de cheerleaders, din care fac parte 22 de membri ai Knights Cheerleaders de la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, a obținut un onorabil loc 8 la Campionatul Mondial de Cheerleading din Orlando, Statele Unite ale Americii.

Calificarea în finală și obținerea locului 8 mondial este o performanță remarcabilă, mai ales că aceasta a fost prima participare a României la o astfel de competiție mondială.

Peste 4.000 de sportivi din 60 de țări

La eveniment au participat peste 4.000 de sportivi din 60 de țări, într-un spectacol plin de energie, găzduit de ESPN Wide World of Sports din Orlando. România s-a numărat printre cele 10 țări care au ajuns în finală, alături de Puerto Rico, Spania, Austria, Olanda, Belgia, Danemarca, Italia, Africa de Sud și Ungaria.

Prima echipă de cheerleading înființată la Cluj-Napoca în 2014

Echipa Knights Cheerleaders a Casei de Cultură a Studenților, prima echipă de cheerleading înființată la Cluj-Napoca în 2014, a reușit să impresioneze juriul încă de la începutul competiției. Cu peste 100 de sportive organizate pe patru categorii de vârstă, echipa clujeană a confirmat încă o dată profesionalismul, pasiunea și efortul constant în promovarea cheerleadingului.

Rezultatul obținut la Campionatul Mondial este o nouă dovadă că determinarea și talentul tinerilor sportivi din România pot străluci și pe cele mai mari scene internaționale. Felicitări!

FOTO: Facebook/ Cheer Daily

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Emil Boc a participat la crosul caritabil RotaRUN for Charity: Am alergat pentru sănătate și pentru speranță

Publicat

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a participat sâmbătă, 26 aprilie 2025, la prima ediție a crosului caritabil RotaRUN for Charity, organizat pe Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”.

Evenimentul, desfășurat pe Promenada Someșului, a avut ca scop strângerea de fonduri pentru reabilitarea secției de Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Emil Boc: „Îi felicit pe clujeni și le mulțumesc că au suflet mare”

Primarul Emil Boc a alergat și el în cursa de 3 kilometri, alături de sute de clujeni. Într-un clip filmat după terminarea cursei, el a subliniat importanța solidarității comunității locale pentru susținerea copiilor bolnavi de cancer și a activității fizice pentru sănătate.

„Am participat la crosul RotaRUN for Charity, este un cros de caritate. Fondurile adunate se duc la secția de Oncologie Pediatrică de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Am participat la cursa de 3 kilometri, alături de alte sute de clujeni, pe care îi felicit și cărora le mulțumesc că au suflet mare și prin pașii lor, contribuie la sănătatea unor copii curajoși, care au nevoie de speranță, care au nevoie de intervenția noastră”, a declarat Emil Boc.

„E o plăcere să alergi pe faleza Someșului”

Primarul a lăudat și infrastructura modernizată a falezei Someșului, pe care s-a desfășurat traseul competiției, descriind experiența drept una „de nivel european”.

„Am avut ocazia să vedem și în mișcare promenada aceasta de 3 kilometri a Someșului, am alergat până la capătul Grigorescului, după care am venit pe malul Someșului din nou până aici. E o plăcere să alergi pe faleza Someșului de nivel european ca și calitate, să văd atât de mulți oameni cu suflet, care își doresc să facă diferența”, a spus Boc.

Clujenii pot dona și online pentru copiii cu cancer

În mesajul său, edilul i-a îndemnat pe clujeni să continue să sprijine campania inițiată de Clubul Rotary Cluj-Napoca și să doneze pentru continuarea lucrărilor de modernizare a secției de oncologie pediatrică.

„Dragi clujeni, și dumneavoastră puteți face diferența, puteți dona la Clubul Rotary pentru această activitate, intrând pe site. Puteți ajuta copiii care se află la secția de Oncologie Pediatrică de la Institutul Oncologic. Astăzi, am alergat nu numai pentru sănătatea noastră, ci și pentru un viitor, pentru speranță pentru acești copii”, a adăugat Boc.

„Mișcarea este cea mai ieftină investiție în sănătate pe care o putem face”

Totodată, Emil Boc a încurajat practicarea sportului de la o vârstă fragedă, considerând mișcarea fizică „cea mai ieftină investiție în sănătate”.

„Am parcurs 3 kilometri în 15 minute și 20 de secunde, deci o medie de 5 minute și 10 secunde pe kilometru. Vă invit și pe dumneavoastră să faceți mișcare, dragi clujeni. Oriunde ați fii, nu renunțați la mișcare. Iar cei care sunteți la 20, 30 de ani, să nu așteptați să ajungeți la 50 de ani ca să faceți mișcare, pentru a avea o viață de calitate. Viața de calitate se pregătește de la 20 de ani, de la 30 de ani, prin mișcare, prin mâncare sănătoasă, prin atitudine pozitivă și prin socializare alături de prieteni și de cei dragi. Mișcarea este cea mai ieftină investiție în sănătate pe care o putem face”, a transmis primarul.

Zi de doliu național

Participarea la eveniment a avut loc într-o zi marcată de doliu național, în memoria Papei, căruia Emil Boc i-a adus un omagiu, amintind că activitățile sportive, inclusiv crosurile caritabile, sunt permise.

„Astăzi este zi de doliu național, și noi ne rugăm pentru Papa, acolo unde o fi el, în Ceruri. Activitățile sportive sunt permise, crosurile de caritate este permis să se desfășoare concomitent cu acest eveniment. Gândurile noastre se duc la Roma, se duc spre Papa, un om extraordinar care a făcut diferența în viața comunității mondiale, prin atitudine, prin credință și prin apropierea de cei în nevoie.”, a mai adăugat edilul.

RotaRUN for Charity, concurs caritabil de ALERGARE la Cluj-Napoca

Organizat de Clubul Rotary Cluj-Napoca în parteneriat cu mai multe asociații locale, RotaRUN for Charity are scopul de a strânge fonduri pentru Faza 2 a reabilitării secției de Oncologie Pediatrică a IOCN. Faza 1, inițiată în 2023, a constat în dotarea cu mobilier specific a spațiului utilizat pentru pregătirea și administrarea tratamentului oncologic în Oncopediatrie (sala de tratament și compartimentul de terapie intensivă) și reabilitatea Secției cu paturi pentru 41 de pacienți și, de asemenea, în lucrări ample de refacere a Secției cu instalații, zugrăveli, pardoseală etc., la standardele cerute pentru spații cu destinație de spital. Suma investită a fost de 348.626 lei.

Pentru continuarea acestui proiect, Oncopediatrie – Faza 2, constând în dotarea cu 24 de paturi, 33 de noptiere și, desigur, alte lucrări ample de instalații, zugrăveli, pardoseli, etc., precum și pentru etapele următoare dedicate altor necesități și dotări ale IOCN „Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca organizatorii au inițiat RotaRUN For Charity, eveniment la care sumele colectate din taxa de înscriere sunt 100% direcționate pentru finanțarea proiectul.

Participanții la RotaRUN au alergat pe o buclă de 3 kilometri pe Promenada Someșului, individual sau în echipe, fiecare pas reprezentând o speranță pentru copiii bolnavi de cancer.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mașină în flăcări pe Centura Apahida-Vâlcele

Publicat

Pompierii din Cluj-Napoca au intervenit, sâmbătă dimineață, pe Centura Apahida-Vâlcele, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață pentru a stinge un incendiu care s-a manifestat la un autoturism aflat pe centura Apahida-Vâlcele.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață pentru a stinge un incendiu care s-a manifestat preponderent la compartimentul motor al unui autoturism aflat pe centura Apahida-Vâlcele. Solicitarea a venit în jurul orei 06.50, iar incendiul a fost stins în limitele găsite. Din fericire, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale, flăcările izbucnind, cel mai probabil, din cauza unei defecțiuni electrice”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un nou COD GALBEN de vreme rea pentru Cluj. Ploi, vijelii și grindină în zona montană, până duminică

Publicat

De

Vijelii la Cluj

Vremea instabilă persistă la Cluj, în zona de munte.

Sunt așteptate ploi torențiale, vijelii, dar și căderi de grindină.

Un nou COD GALBEN de vreme rea pentru Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou Cod Galben de instabilitate atmosferică pentru zona montană a Clujului. Avertizarea este în vigoare începând de sâmbătă, 26 aprilie, ora 10.00 și până duminică, 27 aprilie, ora 10.00.

Potrivit meteorologilor, în această perioadă vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (viteze de 50-70 de kilometri pe oră, vijelii și căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-30 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 50 de litri pe metru pătrat.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate