Connect with us

EVENIMENT

VIDEO Ce prevede Planul Național de Combatere a Cancerului, prezentat de chirurgul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu la Cotroceni

Publicat


Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, chirurg la Institutul de Oncologie „Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, a prezentat, la Palatul Cotroceni, Planul Național de Combatere a Cancerului. Un plan bazat pe pacient, pe terapii inovative, care are ca scop principal reducerea timpului de diagnosticare și, implicit, de începere a tratamentului pentru bolnavii de cancer.

Deputat și preşedinte al Grupului pentru combaterea cancerului al Parlamentului României, chirurgul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu a prezentat miercuri Planul Național de Combatere a Cancerului, în prezența președintelui Klaus Iohannis, a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, dar și a fostului ministru la Sănătății, dr. Nelu Tătaru.

original lansarea planului national de combatere a cancerului 19 ian 2022 003

„Nu am inventat nimic. Am luat modelul european pentru construirea unui plan de cancer.

Pilonii principali sunt informare, prevenție, optimizarea diagnosticului și tratamentului, calitatea vieții și accesul echitabil”, a spus prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Primul obiectiv al planului este introducerea terapiilor inovative, pentru că, spune profesorul clujean, România are cea mai mare mortalitate din cauza cancerului din Uniunea Europeană.

„Un alt obiectiv este să ne uităm la pacinții noștri ca la niște oameni, nu să-i tratăm ca pe niște numere sau intervenții chirurgicale”, a mai spus medicul clujean.

Cancerul este doar una dintre bolile cronice netransmisibile, drept pentru care această boală nu mai poate fi privită separat de restul.

original lansarea planului national de combatere a cancerului 19 ian 2022 047

Un alt obiectiv important este comunicarea între centrele din țară și cele din străinătate, pentru că, spune dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, „putem fi cei mai buni la noi în orgadă dacă nu ne comparăm rezultatele”.

De asemenea, acesta a vorbit despre Regsitrul Național de Cancer, un subiect vechi în România, care va da maparea realității și îi va ajuta pe specialiști să se pregătească pentru anii care urmează, dar și despre updatarea ghidurilor de practică.

„Esența acestui plan este traseul pacientului oncologic. Ce se întâmplă cu cel care locuiește în vârf de munte, poate fără medic de familie, și expectorează sânge. Cum ajunge el să fie diagnosticat și să se aleagă cea mai bună tactică terapeutică.

Durează uneori jumătate de an. Iar un pacient care era într-un stadiu vindecabil, ajunge într-un stadiu metastatic la îngrijiri paliative. Ținta este o lună de la suspiciune la diagnostic, iar apoi o lună până la tratament”, a mai spus medicul clujean.

Bani europeni

Acesta a subliniat că acum este momentul pentru acest plan, pentru că au fost identificate și surse de finanțare.

„Fără un Plan Național de Combatere a Cancerului nu vom putea acționa în contextul planului european, care ne oferă finanțare.

Avem un buget modest, dar există finanțare europeană. Suntem parte a comunității europene și acest lucru ne poate susține și poate să ne ducă în această fericită situație de a ne putea uita în ochii pacienților noștri”, a spus prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Planul urmează să fie pus în transparență și va trebui să fie elaborată și o lege a cancerului, care să îl susțină.

Obiective și termene clare

Președintele Klaus Iohannis, care a găzduit lansarea Planului Național de Combatere a Cancerului, a spus că acesta definește un traseu standardizat al pacientului și fixează obiective cu termene clare de punere în aplicare.

klaus iohannis

„Vorbim de programe naționale de screening funcționale de anul viitor, de realizarea, până la finalul lui 2024, a unui Registru Național de Cancer, de finanțarea suplimentară a investigațiilor medicale, care să depisteze primele semne de boală. Cancerul poate fi prevenit, iar povara sa redusă semnificativ.

Domeniul sănătății trebuie să rămână dincolo de orice miză politicianistă și îi îndemn pe toți actorii cu responsabilități, din sfera publică și privată, să contribuie la punerea în aplicare a acestui plan”, a spus președintele României, Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cluj-Napoca va primi finanțare din PNRR pentru 200 de platforme îngropate pentru deșeuri și două mari centre de colectare

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca dorește să acceseze două programe disponibile prin intermediul PNRR, prin care să îmbunătățească managementul integrat al deșeurilor.

Astfel, două centre de colectare mari pentru deșeuri voluminoase vor putea să fie construite pe raza municipiului.

Aici, cetățenii vor putea transporta deșeuri cum sunt cele din construcții și chiar cadavre de animale, a anunțat, vineri, city-managerul Gheorghe Șurubaru.

Totodată vor fi realizate 200 de platforme îngropate digitalizate.

Momentan în Cluj-Napoca s-au amenajat 204 puncte îngropate pentru colectarea selectivă a deșeurilor, însă acestea nu sunt digitalizate, sunt hidraulice. Pe contractul în derulare mai trebuie să fie realizată încă 80 de bucăți.

Referitor la gradul de colectare selectivă actual în municipiu, Gheorghe Șurubaru a menționat că atinge 15-20%, procent care se încadrează în media de la nivel național.

Gunoaiele de la rampa RADP nu vor mai fi transferate la noul Centru de Management Integrat al Deșeurilor

City-managerul Gheorghe Șurubaru a dezvăluit că autoritățile locale doresc să schimbe modul în care să fie neutralizate deșeurile din rampa RADP.

Planul inițial însemna mutarea lor în noul centru, însă între timp ar fi apărut fonduri norvegiene care pot să fie atrase pentru metode alternative. Astfel, o parte din deșeuri ar urma să fie incinerate, iar o parte să fie transformate, a mai menționat city-managerul.

Citește și:

Duhoarea de gunoi de la rampa RADP din Pata Rât rămâne fără amendă. Garda de Mediu Cluj susține că vremea este de vină

Citește mai departe

ECONOMIE

VIDEO FOTO. Premierul Ciucă despre prima MAȘINĂ electrică produsă la Cluj: E impresionantă

Publicat

De

nicolae ciuca cluj masina

Premierul României, Nicolae Ciucă, s-a urcat, vineri, la volanul primei mașini electrice made in Cluj, prezentată de CEO AROBS, Voicu Oprean. 

Ciucă, aflat la Cluj-Napoca, a fost invitat să testeze mașina, acesta a urcat la volan, dar a refuzat să o conducă.

La coborârea din mașină, prim-ministrul a declarat că autovehiculul este ”impresionant”.

ciuca masina de cluj (10)

”Este evident că, la Cluj, are loc un proces cât se poate de dinamic în ceea ce privește cercetarea, dezvoltarea, inovarea și faptul că se gândesc să treacă la producție de serie este pentru noi, ca țară, un lucru care să ne facă mândri și le mulțumesc pentru ceea ce au făcut”, a spus premierul.

Citește și Premierul Nicolae Ciucă va conduce prima mașină electrică ”made in Cluj”

Mașina nu are cheie de contact, portierele se deschid cu senzori

voicu oprean masina

Voicu Oprean a declarat la rândul său că noul bolid nu are cheie de contact și de aceea nu a fost, încă, omologat la RAR, iar ușile se deschid din exterior cu ajutorul unor senzori.

”Urmează să strângem niște bani pentru a porni o mini producție de serie. Am vrea să atragem cam două milioane de euro. Partea de inovație e dezvoltată cu parteneri locali”, a precizat Oprean.

Szabo Peter, cel care a creat caroseria, a declarat la rândul său că a încercat să creeze un desing original și unicat

”La idee am lucrat câteva luni dar apoi s-au ivit mai multe lucruri care nu au fost calculate. Designul a fost mai mult pe hârtie, mai puțin pe calculator”, a spus acesta.

masin 2

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Municipiul Gherla, prima STEMĂ după Revoluție. Care sunt semnificațiile heraldice

Publicat

De

stema 1

Primarul Gherlei, Ovidiu Drăgan, a anunțat că municipiul pe care îl conduce are prima stemă oficială după Revoluția din 1989. 

”În Monitorul Oficial nr.492 / 18.05.2022 a fost publicată Hotărârea nr. 597/ 28.04.2022 privind aprobarea stemei municipiului Gherla, județul Cluj.
De la Revoluție, municipiul Gherla nu a avut stemă. Aceasta este prima stemă oficială, care poate fi folosită legal pe orice document”, a spus Drăgan.

stema 1

Astfel, stema municipiului Gherla se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, despicat vertical. În partea dreaptă a scutului, pe câmp de azur, se află un turn negru crenelat cu o poartă închisă și cu două ferestre.

În partea stângă a scutului, pe câmp roșu, se află o cruce de aur susținută de doi păuni de aur, afrontați și pigmentați cu azur.

Pe stemă castrul roman și o cetate medievală

Scutul este timbrat de o coroană murală de culoare argintie cu cinci turnuri crenelate.

Semnificațiile elementelor însumate: Turnul reprezintă în limbaj heraldic atât castrul roman de interior, cât și Cetatea medievală Martinuzzi. Crucea și păunii simbolizează heraldic prezența pe teritoriul municipiului a celor două sedii episcopale armeano-catolic și greco-catolic.

Coroana murală cu cinci turnuri crenelate indică rangul de municipiu al localității.

Citește mai departe

ECONOMIE

LIVE VIDEO. Premierul Nicolae Ciucă, la volanul primei mașini electrice „made in Cluj”

Publicat

De

ciuca masina de cluj (11)

Prim-ministrul Nicolae Ciucă urcă la volanul primei mașini electrice produsă la Cluj. Este vorba de un concept car realizat de un grup de investitori români, care a pus la bătaie, până acum, proape 500.000 de euro pentru acest proiect.

Nicolae Ciucă a venit însoțit de primarul Emil Boc. Celor doi li s-a făcut o prezentare a mașinii, „o inovație clujeană”.

ciuca masina de cluj (5)

Voicu Oprean, CEO AROBS, unul din inițiatorii și finanțatorii proiectului, a fost cel care i-a explicat premierului cum a fost construită mașina, de la faza de prototip.

ciuca masina de cluj (14)

Acesta a spus că, în serie mică, autoturismul va fi produs la Cluj.

ciuca masina de cluj (13)

Premierul Nicolae Ciucă, la volanul primei mașini electrice „made in Cluj”

„Are loc un proces cât se poate de dinamic în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea. Și faptul că se gândesc să treacă la producție de serie, pe noi, ca țară, nu poate să ne facă decât foarte mândri”, a spus Nicolae Ciucă.

ciuca masina de cluj (2)

Prim-ministrul s-a urcat în mașină, a pus mâna pe volan, dar nu a condus-o.

ciuca masina de cluj (1)

Mașina nu are voie, încă, să circule pe drumurile publice.

ciuca masina de cluj (10)

ciuca masina de cluj (12)

ciuca masina de cluj (7)

ciuca masina de cluj (6)

 

Citește și: VIDEO FOTO. Ciucă, mândru că o mare companie americană a deschis un laborator de cercetare la Cluj, al treilea din afara SUA

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a ajuns joi la Cluj și a participat la dialogul local cu cetățenii pe tema „Europa începe în Transilvania: democrație, educație și tineret. Ce urmează după Conferința despre Viitorul Europei?”.

La eveniment a fost prezenâ și președintele Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate