Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. Mii de Martori ai lui Iehova s-au reunit la Cluj pentru Congres. 115 persoane, botezate într-un moment emoționant

Publicat


Congresul Martorilor lui Iehova, desfășurat pe Cluj Arena, reunește anul acesta zeci de mii de participanți din Cluj și județele învecinate.

Cluj-Napoca a fost, în acest weekend, gazda Congresului Martorilor lui Iehova, care a reunit între 10.000 și 15.000 de participanți la Cluj Arena. Evenimentul a culminat cu botezul a 115 persoane, desfășurat într-o atmosferă plină de emoție și dedicare.

Un eveniment așteptat tot anul

Evenimentul, organizat anual, este așteptat cu nerăbdare de comunitatea Martorilor, pentru mulți fiind un moment special de reflecție spirituală și comuniune.

„Pentru noi, congresul regional este un moment extrem de important, îl așteptăm 365 de zile pe an și atunci când sosește, ne depășește așteptările, deși ne-am gândit de fiecare dată că va fi ceva cu totul deosebit”, a declarat Alexandru Popescu, reprezentant de presă.

Experiența Congresului, transformatoare pentru participanți

Familia Chira, una dintre cele prezente la congres, a vorbit despre importanța acestui eveniment pentru ei.

„Pentru noi, este mai mult decât o ocazie specială, și vreau să vă povestesc ceva despre familia noastră. Acum câțiva ani ne-am stabilit ca obiectiv să vizităm Ierusalimul și locurile dimprejur, ca să înțelegem mai bine Scripturile, și am ales unele situri arheologice care au legătură cu locurile și cu evenimentele menționate în Scripturi, dar ce am auzit ieri, aici, la congres, a fost ceva deosebit.

Au fost aduse atâtea argumente istorice, date de referință istorice, vestigii arheologice au fost puse în valoare, care au arătat o altă fațetă a evangheliilor pe care le-am citit de atâtea ori în Biblie. Așadar, pentru noi, congresul este special, ca să nu vorbesc de căldura și entuziasmul de aici, care ne-au molipsit”, au transmis aceștia.

Botezul, un punct de atracție al Congresului

Alexandru Popescu, reprezentant de presă, a subliniat că unul dintre punctele de atracție ale congresului este ceremonia de botez, în care persoane de toate vârstele aleg să se dedice lui Dumnezeu, după luni sau chiar ani de studiu biblic.

„Un punct de atracție, mult așteptat de noi, este botezul. Lucrul acesta este interesant prin faptul că an de an, tot mai mulți oameni aleg să se boteze. Nu este o inspirație de moment sau o hotărâre luată la întâmplare, este rodul unor studii biblice întemeiate luni, poate chiar ani de zile.

Botezul în apă este expresia dedicării persoanei respective lui Iehova Dumnezeu. Botezul este o condiție scripturală, este o hotărâre personală, voluntară și conștientă pentru fiecare dintre noi. (…) Ne place mult să vedem tineri, sunt copii de 10-12 ani care arată o maturitate deosebită în alegerea făcută, sunt și persoane în vârstă, cu toții animați de dorința de a-i sluji pe Dumnezeu. Pentru noi, cei botezați este un moment de amintire a acestui moment, o piatră de hotar”, a mai arătat Alexandru Popescu.

„Astăzi m-am botezat, a fost un moment foarte emoționant”

La ceremonia de botez desfășurată sâmbătă pe Cluj Arena, 115 participanți au ales să își exprime credința prin botezul în apă. Ceremonia s-a desfășurat în două piscine special amenajate, atrăgând atenția întregii audiențe.

Roxana M., una dintre persoanele botezate, a împărtășit din experiența sa.

„Întotdeauna l-am căutat pe Dumnezeu, am mers în diverse culte să văd cum e, cum mă simt, cum vorbesc despre Dumnezeu și niciunde nu m-am simțit acasă, și foamea aceasta de Dumnezeu, de cunoaștere, a tot rămas. Am început să studiez, puțin inițial, poate 10-15 minute pe săptămână, timp care s-a prelungit ulterior la una, poate și două ore. Astăzi m-am botezat, a fost un moment foarte emoționant”, a spus Roxana.

Organizarea evenimentului, un efort colectiv

Organizarea unui astfel de eveniment implică un efort colectiv considerabil. Damian Florian, implicat în organizare, a explicat că aproximativ 1 din 5 persoane din comunitate este implicată în organizarea congresului.

„Evenimentul presupune o bună pregătire, este un număr mare de participanți, dar în același timp e un număr mare de persoane din interiorul comunității care se implică în realizarea acestui eveniment.

Organizatorul realizează astfel de evenimente, atât în România, cât și în alte țări. Avem parte de o instruire cu mult timp înainte de realizarea evenimentului. Aproximativ 1 din 5 persoane din comunitate este implicată în organizarea evenimentului. Cei care se implică sunt motivați de iubirea pentru Dumnezeu și pentru semeni”, a explicat Damian Florian.

Zeci de mii de participanți din Cluj și din regiune

Congresul, care a început vineri, va atinge punctul culminant duminică, când este așteptat cel mai mare număr de participanți.

„Congresul a început vineri, ne așteptăm să avem între 10 și 15 mii de participanți. Numărul lor variază în fiecare zi. Există un număr de invitați din afara comunității noastre și ne așteptăm de fiecare dată să vină un număr mai mare decât comunitatea noastră. Vineri și sâmbătă, numărul lor este în creștere, iar duminică este atins apogeul. Nu este un congres național, ci unul regional. Practic, sunt participanți din Cluj și din județele limitrofe – Mureș, Alba”, a mai spus organizatorul.

Programul congresului, transmis în patru limbi

Fiecare participant are posibilitatea de a asculta programul în „limba inimii”, prin intermediul celor patru scene dedicate limbilor română, maghiară, rromani și rusă.

„Rolul celor patru scene este ca fiecare participant să audă acest mesaj în «limba inimii». Este vorba de scena de limba maghiară, avem o comunitate de maghiari, și atunci ei vor să asculte acest program în limba lor.

Există o comunitate de etnie rromă, ei chiar vin și din zone mai îndepărtate, sau chiar din afara țării special pentru acest eveniment. Cea mai mare comunitate este cea în limba română. La acestea trei se adaugă și limba rusă, o comunitate mai mică”, a conchis Damian Florian.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




4 Comentarii

1 Comentariu

  1. codru

    august 25, 2024 la 3:33 am

    Sunt multe exemple in Sfanta Scriptura relatate in Faptele Apostolilor cand au fost botezati oamenii in numele Domnului Isus Hristos atat ei cat si toata casa lor, deci inclusiv copiii lor, asa cum fac crestinii ortodoxi, catolici care-si boteaza copiii de mici asa cum a fost botezat la 8 zile Isus Hristos. Ce se alege cu acesti copii ai martorilor, sau pocaitilor daca mor de mici nebotezati in numele Domnului, – se duc in iad-cine raspunde sau oare toata populatia lumii pana la anii dupa 1800 cand au aparut pocaitii merge in iad ?!
    Doamne milueste!

    • Un martor

      august 27, 2024 la 11:56 am

      Domnule/doamna Codru,

      Botezul pruncilor nu este o practica biblica, in ciuda faptului ca este practicata pe scara larga atat de catolici cat si de ortodocsi. Iar pasajele in care se arata ca unii s-au botezat impreuna cu toata casa lor nu sprijina deloc botezul pruncilor. Sa luam exemplul temnicerului care a crezut. Pavel ii spune: Crede in Domnul Isus si te ve mantui tu SI CASA TA (Fapte 16:31). Evident, mantuirea casei temnicerului nu depindea doar de credinta lui pentru ca in urmatorul verset se spune „Si i-au grait LUI cuvantul lui Dumnezeu si TUTUROR celor din casa lui”. E clar ca acel botez care a urmat a fost rezultatul AUZIRII cuvantului lui Dumnezeu despre Christos, lucru care nu poate fi aplicat unui prunc nou-nascut. Mai departe se spune ca el S-A VESELIT cu toata casa, CREZAND in Dumnezeu. Deci toata casa s-a bucurat de faptul ca au ajuns sa creada in Dumnezeu. Un prunc nu se poate bucura de asa ceva. Expresia „toata casa lui” evident se refera la proprietarii casei impreuna cu posibile rude care locuiau cu ei si/sau cu sclavi. Asadar, toate elementele care contureaza tabloul botezului in casele celor din sec I exclud prezenta noilor nascuti in acest ritual crestin.
      Iar circumcizia din Legea lui Moise nu are absolut nicio legatura cu botezul crestin. Nu insist asupra acestui aspect acum.
      Doctrina iadului este, din nou, o doctrina straina de Biblie. Scriptura arata ca toti cei care mor merg in mormant de unde exista speranta invierii (pentru cei care vor avea dreptul la asa ceva).
      Pentru a afla adevarul din Biblie despre iad si starea mortilor, te invit sa accesezi http://www.jw.org sau sa iei legatura cu un Martor al lui Iehova. Adevarul ne elibereaza de credinte si superstitii care il dezonoreaza pe Dumnezeu.

    • LIBER--ULTRA

      august 30, 2024 la 6:58 pm

      De unde știți că Isus a fost botezat la 8 zile după nașterea sa? Eu am aflat că a fost botezat la 30 de ani după nașterea sa.

  2. codru

    septembrie 3, 2024 la 5:57 pm

    mi-ai dat ecemplul temnicerului, de ce nu l-ai dat pe cel cu Stefana cand a fost botezata toata casa lui, adica si copiii, asa se imtelege si este plin internetul cu aceasta parere, numai trebuie citit si gandit. Voi pocaitii de unde primiti Duhul Sfant, prin cine ca acesta sa dat episcopilor, preotilor prin punerea mâinilor si se transmite de la aceștia pe cand la voi prin cine ca voi ati aparut acum vreo doua secole
    Dumnezeu sa aiba grija de noi sa ne mantuim, eu nu o sa mai intervin in discutii stau in credinta stramosilor mei si in tainele bisericii ortodoxe – care nu sunt secrete – oricine are acces la ele. Nu va da de gandit miile de secte aparute si pe care unii le numesc eretice
    Doamne ajuta!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tehnologii de avangardă în neuroștiințe, oferite studenților internaționali de UMFIH și Institutul RoNeuro din Cluj-Napoca

Publicat

De

UMFIH

Studenți și medici rezidenți care activează în unele dintre cele mai titrate universități din Europa au participat la ”Școala de Vară de Tehnici de Cartografiere și Stimulare Cerebrală”, organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH), în parteneriat cu Institutul RoNeuro – Centrul de Cercetare și Diagnostic al Bolilor Neurologice din Cluj-Napoca.

Studenţilor li s-au explicat tehnici de stimulare magnetică transcraniană (TMS), stimulare electrică transcraniană (tDCS) și tehnici de eye tracking

Tehnologii de avangardă în neuroștiințe, oferite studenților internaționali de UMFIH și Institutul RoNeuro din Cluj-Napoca

Organizată pentru cel de al treilea an consecutiv ”Școala de Vară de Tehnici de Cartografiere și Stimulare Cerebrală” este un proiect realizat printr-un Program Erasmus+ de tipul Blended Intensive Program (BIP), în care cercetători științifi, studenți mediciniști și medici rezidenți au interacționat cu cele mai noi tehnologii în neuroștiințe.

La acest program au participat studenți și medici rezidenți din țări precum Germania, Franța, Suedia, Bulgaria, Turcia, Olanda, Ungaria și România.

Evenimentul, derulat sub egida Neurotech EU – The European University of Brain and Technology și organizat de UMFIH din Cluj-Napoca a avut loc în perioada 9-13 septembrie fiind coordonat de prof. univ. dr. Dafin Mureșanu, Directorul Departamentului de Neuroștiințe al UMF ”Iuliu Hațieganu” și Președinte al Institutului RoNeuro din Cluj-Napoca.

Sesiuni speciale online

Ca un preambul al acestui eveniment, arată organizatprii, în perioada 3-4 septembrie, participanții au beneficiat de sesiuni speciale online care au vizat aspecte fundamentale de electroencefalografie (EEG), electroencefalografie cantitativă (QEEG) și tehnologii neuroimagistice avansate, precum rezonanţă magnetică funcţională (fMRI), spectroscopie funcţională în infraroşu (fNIRS) și magnetoencefalografie (MEG).

Totodată, studenţilor li s-au explicat tehnici de stimulare magnetică transcraniană (TMS), stimulare electrică transcraniană (tDCS) și tehnici de eye tracking.

Cei mai buni studenți mediciniști din Europa, reuniți la ”Școala de Vară de Tehnici de Cartografiere și Stimulare Cerebrală”

Rectorul UMFIH, prof. univ. dr. Anca Buzoianu, a precizat că astfel de programe sunt importante pentru un sistem sustenabil de educație europeană.

”Drumul spre Excelență în medicină începe încă din prima zi de facultate, iar studenții noștri au în permanență oportunitatea captării celor mai noi și interesante informații prin plaja educațională extinsă pe care Universitatea Iuliu Hațieganu le-o oferă, una dintre componentele acesteia cuprinzând și astfel de programe de tip Erasmus+ care, pentru al treilea an consecutiv, reușește să reunească unii dintre cei mai buni studenți mediciniști din Europa și bine-nțeles și din Universitatea noastră” a declarat prof. univ. dr. Anca Buzoianu.

Aceasta a subliniat faptul că ”doar printr-un astfel de program, precum Școala de Vară de Tehnici de Cartografiere și Stimulare Cerebrală, prin competiție, și printr-un schimb permanent de idei și de cunoștințe între cercetători științifici, cadre didactice universitare și studenți, putem avea un sistem sustenabil de educație europeană interconectat care să genereze în timp adevărate valori în medicină, acolo unde adevărata performanță se va regăsi mereu în salvarea de vieți”.

La rândul său, coordonatorul acestui program prof. univ. dr. Dafin Mureșanu, Directorul Departamentului de Neuroștiințe al UMF ”Iuliu Hațieganu” și Președinte al Institutului RoNeuro din Cluj-Napoca a ținut să precizeze că ”prin infrastructura sa performantă, dar mai ales prin resursa sa umană de excepție, implicarea Institului RoNeuro în acest proiect reprezintă un mic pas pentru fiecare participant la acest program, dar cred eu, unul uriaș pentru sănătatea umanității, pentru că toți acești studenți și medici rezidenți care ne-au trecut pragul și-au însușit noi și multiple abilități, îmbogățindu-se în același timp cu un pachet complet de informații despre acest domeniu complex al neurologiei și al neuroștiințelor”.

Sesiuni practice pentru mediciniști

Dacă sesiunile de debut ale ”Școlii de Vară de Tehnici de Cartografiere și Stimulare Cerebrală” s-au derulat în format virtual, sesiunile practice au avut loc în campusul UMF „Iuliu Hațieganu” și la Institutul RoNeuro – Centrul de Cercetare și Diagnostic al Bolilor Neurologice, unde cursanții au putut intra în profunzimea conceptelor prezentate online, prin workshopuri, sesiuni interactive şi activități de echipă.

De asemenea, participanții au putut explora, printre altele, preprocesarea semnalelor QEEG, analiza conectivității cerebrale, urmărirea mișcărilor oculare, tehnici de stimulare magnetică şi electrică transcraniană, folosind echipamente de ultimă generație.

Punctele cheie ale programului au fost:

  • Tehnologii de Avangardă în Neuroștiințe: participanții s-au familiarizat cu tehnici precum EEG, QEEG, analiza conectivității cerebrale și utilizarea unor programe specifice de decriptare a undelor cerebrale (Brain Vision Analyzer și Brainstorm – MATLAB);
  • Sesiuni Practice: studenţii au experimentat metodele discutate în teorie prin workshopuri: înregistrare EEG, cartografiere cerebrală, tehnologii de eye tracking şi tehnici de stimulare cerebrală (TMS și tDCS);
  • Schimb Cultural: evenimentul a inclus şi activități interculturale; participanți din medii diferite lucrând în echipă și având ocazia de a se dezvolta într-un mediu de diversitate culturală, precum şi de a explora oraşul Cluj-Napoca prin activităţi sociale variate.

Acest program reprezintă o oportunitate unică de dezvoltare profesională și de a face parte dintr-o comunitate internațională de specialiști în neurotehnologie, au mai precizat organizatorii.

UMFIH, singura universitate de medicină și farmacie din România inclusă în alianțele Universităților Europene

Misiunea NeurotechEU este de a construi o rețea transeuropeană de excelență în cercetare în domeniul neuroștiințelor și neurotehnologiei, pentru a crește competitivitatea educației, cercetării, economiei și societății europene.

În calitate de membru fondator al acestei alianțe universitare, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca contribuie la educația studenților de la toate nivelurile (licență, masterat, doctorat, cursuri postuniversitare) și la formarea noii generații de oameni de știință, cercetători și absolvenți transdisciplinari, oferindu-le acces direct la infrastructura de vârf pentru cercetarea fundamentală, translațională și aplicată.

UMF „Iuliu Hațieganu” este singura universitate de medicină și farmacie din România inclusă în alianțele Universităților Europene, aflându-se printre cele 13 universități din România care fac parte din astfel de consorții și singura care face parte dintr-un grup de un asemenea prestigiu.

Cercetare, diagnostic și tratament al bolilor neurologice

Institutul RoNeuro – Centrul de Cercetare și Diagnostic al Bolilor Neurologice este o instituție de prestigiu în domeniul neuroștiințelor din România, dedicată cercetării, diagnosticului și tratamentului bolilor neurologice, parte a Fundației pentru Studiul Nanoneuroștiințelor și Neuroregenerării (FSNANO).

Activitatea clinică a lnstitutului RoNeuro cuprinde peste o mie de interacțiuni lunare cu pacienți neurologici, beneficiind de expertize a peste 50 de medici și profesioniști din specialitățile neurologie adulți si pediatrie, psihiatrie, psihologie, pneumologie, cardiologie, neuro-otologie (ORL), diabet și boli metabolice, endocrinologie, reumatologie, medicinà internă și reabilitare fizică.

RoNeuro face parte din Centrul de Cercetare Translațională în Neuroștiințe al Universității (înființat în 2010) și din European University of Brain and Technology (NeurotechEU), o rețea trans-europeană de excelență care reunește 8 universități de vârf și peste 250 de parteneri din toate regiunile Europei.

Laboratoarele de cercetare multidisciplinare RoNeuro îmbină medicina, sănătatea publică, politicile de sănătate și economia sănătății, dezvoltând un mediu care promovează excelența și inovația în cercetare și aplicații practice pentru domeniul neurologiei și neuroștiințelor.

Scopul principal al departamentului de cercetare al RoNeuro este de a avansa cercetarea neuroștiințifică și de a utiliza tehnologii inovatoare, cum ar fi electroencefalografia cantitativă (QEEG), stimularea transcraniană magnetică repetitivă (rTMS) și cercetarea mișcărilor oculare.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Vin studenții la Cluj-Napoca! Mai puține locuri în cămine. Care sunt tarifele de cazare

Publicat

De

cămine universitățile

Universitățile din Cluj-Napoca s-au pregătit pentru primirea studenților la 1 octombrie, când începe anul universitar 2024-2025, și au igienizat, renovat, reabilitat peste vară căminele din campusurile studențești. Sunt disponibile aproximativ 15.000 de locuri, mai puține cu câteva sute  față de anul trecut, deoarece sunt cămine unde se fac lucrări de modernizare prin PNRR.

Apel la studenți să nu se înghesuie în prima zi de cazare

Cea mai mare universitate, ”Babeș – Bolyai” (UBB), asigură aproximativ 6500 de locuri în 17 cămine, situate în Hasdeu sau pe strada Teodor Mihali din Cluj-Napoca.

Reprezentanții UBB au precizat că în cămine se oferă locuri în camera cu 5 paturi, baie și spații comune de gătit pe hol, dar și camere cu 2 paturi, cu baie și bucătărie proprii.

”Criteriile de alocare a locurilor sunt media de la admitere pentru studenții de anul I, respectiv media obținută în anul universitar anterior pentru studenții mai mari, și locuri atribuite în baza unor criterii sociale. Din toate comisiile de evaluare a locurilor de cazare fac parte și studenți, tocmai pentru a face acest proces cât mai transparent”, au spus reprezentanții UBB pentru Cluj24.

Cazările la această universitate au loc în perioada 27 – 29 septembrie.

”Facem apel la studenți să nu se înghesuie în 27 septembrie la primele ore pentru a-și lua locul în primire, pentru că în momentul afișării listelor se afișează și programul de cazare la fiecare cămin, pe fiecare an de studiu, la ce ore și în ce zile”, au precizat sursele citate.

În ceea ce privește tarifele de cazare, acestea au fost actualizate cu rata inflației și sunt cuprinse între 130 de lei pe lună și 300 de lei.

Teren de sport cu nocturnă pentru studenții UTCN

Pentru anul universitar 2024 – 2025, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) pune la dispoziția studenților aproximativ 5000 de locuri de cazare, distribuite în cele 2 campusuri studențești Observator și Mărăști.

Taxele de cazare au rămas nemodificate față de anul trecut, astfel că un student UTCN va plăti 220 lei/lună în cameră de 4 paturi, 4 persoane, 325  lei pentru camera de 2 paturi în care sunt cazate 2 persoane  – cazul studenților familiști, iar studenții cu nevoi speciale care se cazează în camera de 1 pat plătesc 600 lei/lună.

”Pe perioada verii s-au făcut lucrări de întreținere acolo unde a fost necesar, s-au renovat camere și s-au adus îmbunătățiri la instalațiile care fac parte din sistemul de siguranță.

Toate căminele universității au fost modernizate complet în ultimii ani, (de la mobilier, parchet, băi, instalații sanitare, electrice), toate camerele au baie proprie, acces la săli de lectura, spălătorie la fiecare etaj, oficiu de gătit, internet gratuit, sisteme de supraveghere și de prevenire a incendiilor.

În campusuri există spații sportive și de mișcare, anul trecut s-a construit un nou teren de sport în incinta campusului Observator, cu gazon artificial și nocturnă, precum și un spațiu de recreere pt studenți cu echipamente de fitness reglabile și mobilier urban”, arată reprezentanții universității.

În fiecare campus, UTCN asigură servicii medicale prin cabinetele medicale, în colaborare cu Primăria și Direcția Medicală și Asistență Socială.

Cazarea începe în acest an în 24 septembrie cu studenții anului I și se desfășoară conform unui calendar bine stabilit, până la data de 27 septembrie.

7 cămine studențești la UMFIH

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” dispune de 1874 de locuri de cazare în 7 cămine din Campusurile Observator și Hașdeu, față de 2620 anul trecut, deoarece sunt cămine care au intrat într-un program de modernizare cu fonduri din PNRR.

”Căminele regim de 4 paturi/cameră, regim de 3 paturi/cameră și regim de 2 paturi/cameră, cererile pentru cămine fiind onorate în proporție de 87%”, au transmis reprezentanții UMFIH.

Tarifele sunt aceleași ca anul trecut, și pornesc de la 190 – 210 lei/lună în camera cu 4 paturi, până la 260 -310 – 370 de lei în camera cu 2 paturi, universitatea asigură și camera single la un tarif de 590 de lei.

Cazările au loc în perioada 23-25 septembrie pentru anul I și între 26 și 29 septembrie pentru studenții din anii mai mari.

USAMV, cazare în 5 cămine

USAMV Cluj-Napoca are 1450 de locuri de cazare în 5 cămine, tarifele fiind cuprinse între 190 – 450 lei/lună, în funcție de numărul de paturi din cameră și gradul de confort.

Cazările se vor face în zilele de 26-28 septembrie 2024, pe facultăți și pe ani de studiu;

Cererile de cazare au fost satisfăcute în proporție de 87 %.

Doar 2 cămine la UAD

Cea mai mică dintre universitățile de stat din Cluj-Napoca, Universitatea de Artă și Design (UAD), oferă studenților 124 de locuri de cazare în două cămine studențesti.

Tarifele de cazare sunt cuprinse între 290 de lei și 630 de lei pe lună în funcție de numărul de paturi din cameră.

Cazarea începe în 28 septembrie.

Citește mai departe

EVENIMENT

U Cluj l-a adus pe Răzvan Oaidă. Mijlocașul a semnat un contract pe doi ani

Publicat

De

Răzvan Oaidă

Răzvan Oaidă, este noul jucător al U Cluj, anunță clubul de fotbal.

Mijlocașul de 26 de ani și-a reziliat contractul cu Rapid București în data de 10 septemebrie.

U Cluj l-a adus pe Răzvan Oaidă. Mijlocașul a semnat un contract pe doi ani

”Răzvan Oaidă, 26 de ani, este noul jucător al Universității Cluj. Mijlocașul, care are Cupa României în palmares și peste 180 de meciuri în Superliga, a semnat un contract valabil pe doi ani”, au anunțat reprezentanții clubului de fotbal.

Răzvan a început fotbalul la Atletico Arad, însă la vârsta de 16 ani calitățile sale au atras atenția clubului englez Wolverhampton. El a evoluat în academia formației de Premiere League timp de doi ani, după care a ajuns în Italia, la juniorii celor de la Brescia, se arată pe site-ul oficial al liderul Superligii de fotbal, U Cluj.

Oaidă a revenit în România în anul 2017

Răzvan Oaidă a revenit în România la FC Botoșani, în 2017 și tot acolo a făcut pasul spre seniori. A debutat în Superliga împotriva celor de la Viitorul Constanța pe 25 noiembrie 2017.

În total, a bifat 51 de partide pentru formația din nordul Moldovei în toate competițiile, în două sezoane.

Patru ani la FCSB, apoi Rapid

Tot pe site-ul U Cluj se arată că, începând cu sezonul 2019/2020, Oaidă a evoluat în tricoul celor de la FCSB. În primul la campioana en-titre a câștigat Cupa României, cel dintâi trofeu al carierei.

Ultimul sezon la FCSB, 2022/2023, a consemnat și debutul în grupele unei competiții europene pentru Răzvan, care a evoluat în Conference League. În total, a jucat pentru FCSB în 122 de partide, marcând șapte goluri și oferind opt pase decisive.

”La începutul sezonului 2023/2024, mijlocașul a ajuns la Rapid, acolo unde a fost o piesă de bază utilizat în 44 de meciuri (un gol și trei pase decisive). Pentru echipa de sub podul Grant are șase prezențe în acest sezon de Superliga”, au precizat reprezentanții clubului clujean de fotbal.

Experiență în Cupele Europene

Răzvan Oaidă are 19 meciuri în cupele europene, toate în tricoul FCSB: 7 partide în calificările Europa League, 6 în grupele Conference League și 6 în calificările Conference League.

Răzvan Oaidă a făcut parte lotul naționalei U21 la Campionatul European de tineret din 2021. Mijlocașul a evoluat împotriva Olandei (1-1) și împotriva Germaniei (0-0) la acel turneu final.

În total, mijlocașul  de 1,82 metri, are 29 de meciuri sub tricolor, de la U17 la U21.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Ziua de Curățenie Națională la Cluj. Sunt așteptați 4000 de voluntari. Care sunt zonele unde se va interveni

Publicat

curățenie

Consiliul Județean Cluj sprijină și în acest an Asociația Nature O’clock, reprezentanta ”Let’s Do It, Romania!” în județul Cluj, în vederea derulării în condiții optime a celei mai ample acțiuni de curățenie generală – Ziua de Curățenie Națională, care va avea loc sâmbătă, 21 septembrie.

Evenimentul implică 198 de țări și peste 19 milioane de voluntari care se mobilizează pentru o curățenie globală.
”Astfel, clujenii și toți cei interesați sunt așteptați în data de 21 septembrie, începând cu ora 09.00, să strângă deșeurile din natură și să petreacă o zi împreună cu oameni dornici să facă fapte bune. Sunt așteptați aproximativ 4000 de voluntari”, a anunțat Consiliul Județean Cluj.

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a declarat că ”succesul înregistrat de-a lungul timpului de acest proiect, derulat la nivel mondial, se reflectă și în conduita cetățenilor față de mediul înconjurător”.

”Prin intermediul acestuia au fost promovate comportamente responsabile și bune practici în ceea ce privește protejarea și conservarea naturii. Îndemn clujenii să dea dovadă, și de această dată, de implicare și spirit civic pentru a putea avea parte de un mediu curat și sănătos”, a spus Tișe.

Unde are loc curățenia în județul Cluj

În județul Cluj manifestarea va avea loc în următoarele puncte principale: Cluj-Napoca – Parc Est, Lacul Tarnița
De asemenea, acțiunea de ecologizare se va desfășura și în alte locații, precum: Cluj-Napoca – Hoia și Făget, Câmpia Turzii, zona Obor, Dej, dar și mai multe sate de pe raza județului.
Totodată, în municipiul Turda și în Florești – Malul Someșului, cu acces de pe strada Tineretului, activitatea se organizează vineri, 20 septembrie.

Mai mult, cu suportul instituțiilor de învățământ, parcurile din zonele proxime unităților școlare vor fi ecologizate tot în data de 20 septembrie.

În anul 2024 a fost lansată aplicația „Let’s Do It, România!”, disponibilă pe iOS și Android care permite utilizatorilor să semnaleze în mod gratuit prezența deșeurilor sau a ambroziei, iar notificările vor fi transmise autorităților competente pentru a asigura curățarea acestor zone.

Această soluție digitală reprezintă un element esențial în eforturile de protejare a mediului, facilitând implicarea cetățenilor în mod direct și rapid.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax