EVENIMENT
VIDEO FOTO. Inundația de pe străzi din Florești, zeci gospodării afectate. Intervine Compania de Apă Someș.
Avaria la o conductă de apă din comuna Florești, înregistrată vineri dimineață în jurul orei 4, a afectat circa 30 de gospodării de pe mai multe străzi.
Pompierii și reprezentanții Companiei de Apă Someș acționează pentru limitarea efectelor avariei și pentru evacuarea apei.
Pompierii au precizat că ar fi fost cuprinse de apă în jur de 30 de gospodării, zona afectată fiind strada Tăuțiului, respectiv strada Ioachim Olteanu din comuna Florești.
Până în acest moment, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale.
Sursa foto&video: grupuri Florești – Facebook și ISU Cluj
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
Primăria Cluj-Napoca pune taxă de încărcare pentru mașinile electrice. Care este tariful

Ești „verde”, plătești. Șoferii care își vor încărca mașinile electrice în stațiile publice din Cluj-Napoca nu vor mai putea face acest lucru gratuit, ci vor plăti o taxă.
Consiliul Local a aprobat astăzi tariful pe care vor trebui să îl plătească șoferii care își încarcă mașinile electrice în stațiile primăriei de la 1 ianuarie 2024
Bicicletele și trotinetele electrice vor putea fi reâncărcate gratuit, în continuare.
Primăria Cluj-Napoca pune taxă de încărcare pentru mașinile electrice. Care este tariful
Propunerea a fost inițiată de primarul Emil Boc, care a precizat că este nevoie de o astfel de taxă din cauza costurilor ridicate cu energia electrică, instabilitatea prețului de pe piață.
Astfel, tariful va fi de 1,04 lei pe KW fără TVA și de 1,24 de lei KW cu TVA de 19%.
Banii vor merge la administrarea parcărilor.
ADMINISTRAȚIE
CTP Cluj: Se EMIT abonamentele gratuite pentru pensionari, persoane vârstnice și cetățeni de onoare cu domiciliul ȋn Cluj-Napoca

Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. invită toţi pensionarii, persoanele vârstnice și cetățenii de onoare cu domiciliul ȋn Cluj-Napoca la Centrele de vânzare carduri și la Automatele din staţii pentru emiterea Abonamentelor gratuite pentru anul 2024. Deoarece abonamentele actuale expiră la 31.12.2023, vă rugăm să solicitaţi din timp Abonamentele gratuite pe anul 2024.
Pensionarii peste 70 de ani care deţin abonament valabil pe card ȋl pot prelungi pentru anul următor direct de la Automate, urmând instrucţiunile afișate ȋn staţie și pe site-ul nostru www.ctpcj.ro, unde se gasește tutorialul (filmul) cu toţi pașii de efectuat.
CTP Cluj: Se EMIT abonamentele gratuite pentru pensionari, persoane vârstnice și cetățeni de onoare cu domiciliul ȋn Cluj-Napoca
Se acordă următoarele abonamente:
– Abonament gratuit pe toate liniile pentru:
a) persoanele vârstnice definite conform art. 1 alin (4) din Legea nr. 17/2000 și pensionarii ale căror venituri pe cuponul de pensie la rubrica „Total drepturi” sunt de pana la 2.500 lei;
b) persoanele vârstnice definite conform art. 1 alin (4) din Legea nr. 17/2000 care au împlinit vârsta de 70 ani, indiferent de cuantumul pensiei;
c) cetățenii de onoare ai municipiului Cluj-Napoca.
– Abonament gratuit pe 1 linie, pentru: persoanele vârstnice definite conform art. 1 alin (4) din Legea nr. 17/2000 și pensionarii ale căror venituri pe cuponul de pensie la rubrica „Total drepturi” sunt cuprinse intre 2.501 lei și 2.750 lei.
* Pentru pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate, care au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor, în cuantum fix (care se regăsește pe cuponul de pensie în expresia ”S.fixă” = Sumă fixă), se vor lua în considerare doar veniturile înregistrate pe cuponul de pensie la rubrica ”pensie” (conform prevederilor art. 77, alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare) și nu veniturile înregistrate la rubrica ”Total drepturi”.
Documentele necesare la Centrele de vanzare carduri sunt următoarele, (fără copii):
– Cardul de transport emis ȋn anii anteriori
– Carte de identitate ȋn original- domiciliul ȋn Cluj-Napoca
– Pentru pensionarii cu vârsta sub 70 de ani: Cupon de pensie sau Decizia de pensionare din luna curentă sau anterioară; Decizia medicală pentru pensionarii de boală; Decizie de pensie de urmaș;
Primul card (pentru cei care nu au avut nici un card de transport) se va emite pe loc, gratuit.
Lista Centrelor de vanzare carduri
EVENIMENT
VIDEO FOTO. AMENZI în valoare totală de 15.000 de lei aplicate în urma unui CONTROL al inspectorilor OPC la o firmă din Cluj

În data de 29.11.2023, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj, prin CJPC Cluj, a desfășurat o acțiune de control la un operator economic, care își desfășoară activitatea pe teritoriul județului Cluj. Este vorba de SC Safeway Stores SRL, societate care gestionează rețeaua de magazine Home Garden. Aceasta a fost amendată, în urma neregulilor constatate, cu suma totală de 15.000 lei.
„Verificările s-au efectuat urmare a informațiilor din mediul online, urmărindu-se modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu.
VIDEO FOTO. AMENZI în valoare totală de 15.000 de lei aplicate în urma unui CONTROL al inspectorilor OPC la o firmă din Cluj
Ținând cont de neregulile constatate, la SC Safeway Stores SRL, echipa de control a aplicat următoarele sancțiuni:
– 3 amenzi contravenţionale, în cuantum de 15.000 lei
– oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de circa 4000 de lei
– oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor
În urma acțiunii, comisarii CJPC Cluj au identificat mai multe deficiențe, după cum urmează:
– prezența gândacilor de bucătărie
– folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu praf în exces, rugină, chedere rupte și corpuri străine
– comercializarea unor produse cu data limită de consum depășită
– depozitarea direct pe paviment a băuturilor răcoritoare și apelor minerale
– folosirea unor coșuri/tomberoane de reziduri având capace neconforme
– folosirea unor vitrine frigorifice cu defecțiuni, deteriorate, cu rugină și mucegai în exces
– produse cu ambalaje deteriorate
– folosirea unor vitrine frigorifice destinate băuturilor pentru depozitarea produselor de patiserie
– lipsă mentionare alergeni, declarație nutrițională, produse specifice sărbătorilor de iarnă
– miros specific aferent rozătoarelor în depozit
– produse cu modificări organoleptice, respectiv mucegai
Compania a solicitat ridicarea măsurii OTPS în data de 04.12.2023, comisarii CPC Cluj au constatat faptul că măsurile au fost îndeplinite în totalitate fapt pentru care măsura OTPS a fost ridicată.
Comisarii CJPC Cluj vor continua acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor și, așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare.
Aspectele invocate în cadrul acestui comunicat sunt ilustrate cu imagini realizate în timpul controlului inițial, cât și după remedierea deficiențelor”, se arată în comunicat.

Primăria municipiului Cluj-Napoca anunță faptul că pentru executarea unor lucrări care fac obiectul proiectului european: ”Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului. Modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului” se impune restricționarea circulației auto în data de 05.12.2023 pe strada Dragalina, pe tronsonul cu sens unic de circulație adiacent străzii Nicolaus Copernicus (între strada Emil Racoviță pâna la ieșirea în tronsonul cu circulație, în ambele sensuri spre cartierul Grigorescu).
„Astfel, circulația auto va fi restricționată între orele 10,00 – 14,00 în vederea executării lucrărilor de asfaltare, sens în care se va instala semnalizare rutieră aferentă.
Primăria Cluj-Napoca anunță RESTRICȚII de circulație pe strada Dragalina
Rugăm toți participanții la trafic să evite pe cât posibil zona și să circule pe traseele alternative de deplasare, respectiv să respecte semnalizarea rutieră temporară instalată.
Ne cerem scuze pentru disconfortul creat”, a transmis Primăria Cluj,