Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Incursiune în Salina Turda, un loc UNIC în lume. Și o veste bună. E DESCHISĂ în minivacanța de 1 Iunie și Rusalii

Publicat


mina terezia 6

Spectaculoasa Salină de la Turda este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din județul Cluj și din țară. Și nu este cătată doar pentru galeriile subterane cu adevărat magice, ci și pentru că este sursă naturală de sănătate.

YouTube video

După lucrările de modernizare realizate cu fonduri europene, începînd cu anul 2008, Salina Turda s-a transformat spectaclos și a început bată recorduri de vizitatori în fiecare an. Nu doar românii stau la cozi să o viziteze, ci turiști din toată lumea.

Salina Turda este, în prezent, una dintre cele mai mari atracţii turistice din România, recunoscută şi la nivel internaţional, fiind inclusă în celebrul ghid de călătorii Michelin, primind două din cele trei stele Michelin, potrivit site-ului Salinei Turda.

mina terezia 3

Incursiune în Salina Turda, un loc unic în lume. Și o veste bună. E deschisă în minivacanța de 1 Iunie și Rusalii

Salina Turda oferă, pe lângă traseul pregătit prin Muzeul de Sare, un mini-parc de distracţii în Mina Rudolf şi Mina Terezia, în care au fost amenajate locuri de joacă pentru copii, o roată panoramică, înaltă de 20 de metri, zone de sport – minigolf, bowling, biliard, tenis de masă, un lac pe care turiştii se pot plimba cu barca, un amfiteatru pentru spectacole şi un lift modern, dar şi zone destinate tratamentelor balneare, unde oamenii îşi pot trata diferite afecţiuni respiratorii, precum rinitele, astmul bronşic, infecţiile respiratorii.

mina rudolf 2

P veste bună este aceea că, în perioada minivacanței de 1 Iunie și Rusalii, Salina Turda va fi deschisă în următorul zilnic, între orele 09.00 – 18.00, cu ultima intrare la ora 17.00.

O adevărată oază de sănătate

Salina Turda are un microclimat şi factori sanogeni care oferă condiţii optime de aplicare în terapiile recuperatorii ale diferitelor afecţiuni interne, cât şi în profilaxie şi sanogeneză.

Condiţiile specifice benefice sunt următoarele:

  • temperatura constantă a aerului, relativ scăzută oscilând între 11-12 grade Celsius în toate punctele şi etapele de determinare;
  • umiditate relativă, cu variaţii minime, cu valori cuprinse între 78-82% la intrarea în salină şi valori medii între 73-80% în diferite săli (Mina Rudolf, Mina Ghizela) cu efecte benefice asupra căilor respiratorii;
  • mişcarea aerului este practic neglijabilă, la intrarea în salină 0.64-0.70 m/sec, în Mina Rudolf 0.02 m/sec; prezenţa aerosolilor de sare sub formă de particule solide;
  • aeroionizarea cu ioni mici în cantităţi variabile cu predominanţa ionilor pozitivi; concentraţia alergenilor este zero la care se adaugă lipsa aeropoluanţilor şi germenilor patogeni;
  • radioactivitatea minimă.

Sala Ecourilor și cele 172 de trepte spre vatra minei Rudolf

Accesul în Salina Turda se face prin clădirea Centrului Turistic Salina – Durgău, aflată pe Aleea Durgăului, nr. 7, urmând apoi Galeria orizontală „Franz Josef, realizată în perioada 1853-1870, pentru a uşura şi ieftini transportul sării la suprafaţă.

La început, sacii cu sare erau căraţi cu ajutorul cailor, apoi, începând cu sfârşitul secolului al XIX-lea, cu ajutorul vagoneţilor tractaţi de cai. Din 1950, primii 500 de metri ai galeriei au servit drept depozit de brânzeturi.

Se ajunge, apoi, la Mina Iosif sau „Sala Ecourilor”, o mină conică ce coboară la 115 metri adâncime şi are un diametru la bază de 67 metri. Se poate observa doar prin intermediul balcoanelor săpate în sare, situate la nivelul galeriei de transport. Această mină este în curs de amenajare.

Sala Crivacului este o încăpere octogonală, în care este montat un troliu cu ax vertical cunoscut sub denumirea de „crivac” sau „gepel”. Crivacul, construit în 1881, este singurul utilaj de acest tip din toată Europa, care este conservat în locul în care a funcţionat.

Utilajul de extracţie era acţionat prin forţa cailor şi servea pentru transportul pe verticală a sării exploatată din mina Rudolf, până la nivelul galeriei de transport, prin intermediul puţului de extracţie situat în camera vecină. Puţul de extracţie are 87 metri adâncime şi este împărţit în trei zone: două pentru transportul sării exploatate în Mina Rudolf şi zona în care se află scările folosite de mineri. Aici se păstrează un scripete vechi, din lemn, utilizat la săparea puţului.

mina rudolf 3

Cupola trapezoidală a Minei Rudolf este adâncă de 42 de metri, lată de 50 de metri şi lungă de 80 de metri. Mina Rudolf este ultimul loc în care sarea a fost exploatată. 172 de trepte coboară spre vatra minei. La fiecare pod de odihnă, de-a lungul celor 13 etaje, este marcat, pe perete, anul în care a fost exploatat nivelul respectiv.

mina rudolf 4

Cascada de sare din Mina Terezia

De aici se coboară în Mina Terezia, un clopot uriaş de 90 de metri înălţime şi 75 de metri diametru, în care se află o cascadă de sare, un lac subteran, stalactite şi eflorescenţe de sare. Aici sarea a fost exploatată în perioada 1690-1880. Lacul subteran de până la 6 metri adâncime, s-a extins pe aproximativ 80% din suprafaţa vetrei camerei de exploatare.

mina terezia

În centrul lacului, s-a format o insulă din sarea reziduală depozitată aici după anul 1880, când a fost oprită exploatarea sării. În această zonă, aerul este cel mai curat, cu cea mai mică concentraţie totală de microorganisme din aerul subteran, de 4-10 corpi microbieni/m3.

mina terezia 4

Urmează Sala de Apel, locul unde se ţinea evidenţa persoanelor care intrau şi ieşeau din Mina Rudolf. În mijlocul sălii se află Scara Bogaţilor, accesul spre minele Terezia şi Rudolf înainte de finalizarea lucrărilor la galeria de transport, care a fost folosită, apoi, doar de nobili, de unde şi denumirea.

scara bogaților 5

Este cea mai veche structură de lemn din Salină, fiind realizată din lemn de brad, recomandat pentru a fi folosit în mediul salin. Într-o nişă săpată în peretele estic, se află Altarul, locul de rugăciune al tăietorilor de sare.

scara bogaților 2

Pentru transportul sării între Mina Ghizela şi galeria de transport Franz Joseph, au fost săpate două camere tehnice, una care să adăpostească crivacul şi una amplasată la rampa superioară a puţului de extracţie. Peste ani, în 1992, aceste două camere au fost unite, devenind camera „Staţionar” pentru tratamentele balneare.

Salina Turda este localizată în zona Durgău-Valea Sărată, care, face parte, alături de microdepresiunea Băile Sărate, din Situl Natura 2000 – Sărăturile Ocna Veche, municipiul Turda.

Săpăturile arheologice efectuate pe teritoriul actualului oraş, în punctul „Pordeiu”, au scos la iveală vestigiile unei aşezări dacice, cunoscută sub numele de „Potaissa”, devenită imediat după constituirea provinciei romane Dacia, una dintre cele mai importante aşezări romane şi principal centru militar al Daciei Superior, aflat pe drumul dintre Apulum, azi Alba Iulia şi Porolissum, azi satul Moigrad, comuna Mirşid, judeţul Sălaj. În perioada stăpânirii romane la Potaissa se exploata sarea, viaţa în această aşezare continuând neîntrerupt şi după plecarea romanilor în 271-275 d.Hr., până prin secolul IV, arată lucrarea „Enciclopedia geografică a României”.

Prima menţiune documentară a localităţii Turda datează din 1075 – Castrum Turda, în care se fac referiri asupra unor privilegii legate de exploatarea sării de aici, potrivit cărora regele Geza I al Ungariei dăruia jumătate din vama de sare şi mai multe sate din Bihor şi Criş, Mănăstirii Sfântului Benedict. În 1197, aşezarea este menţionată în documente cu numele Civitas Tordensis.

Urme ale exploatărilor antice nu s-au păstrat, cel mai probabil acestea fiind distruse de marile exploatări medievale şi moderne,(până la începutul secolului XX, şi de prăbuşirea bolţilor în vechile ocne, urmate de apariţia lacurilor sărate. Se poate spune că începuturile mineritului în sare, în sensul definiţiei acestei ocupaţii din prezent, se situează în timp la nivelul secolelor XI – XIII.

sala puțului de extracție 2 2

Primul document care menţionează existenţa unei exploatări de sare la Turda datează din 1 mai 1271, fiind emis de cancelaria maghiară. Prin actul menţionat, se dăruia capitlului Episcopiei din Transilvania „ocna de sare de la Turda”. Ulterior, atât capitlul din Strigoniu, cât şi cel din Alba Iulia şi episcopul Transilvaniei căpătau privilegii pentru folosirea sării din Ocna de la Turda.

Începând cu 1840, din cauza condiţiilor sociale şi economice, exploatarea sării în Salina Turda s-a redus, iar rolul de coordonator al activităţilor de exploatare a sării a fost preluat de salina de la Ocna Mureş. După Primul Război Mondial, exploatarea sării a devenit monopol de stat. Aceasta, împreună cu reducerea productivităţii exploatării, a dus la închiderea activităţilor miniere în Salina Turda, în 1932. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Salina Truda a folosită de populaţia oraşului ca adăpost antiaerian. Salina Turda a fost redeschisă, în 1992, pentru public în scop turistic şi curativ.

Cât costă să vizitezi salina

Biletele se pot procura și online. Tarifele sunt următoarele:

  • adulți – 50 lei – luni – vineri, 60 lei – sîmbătă – duminică și de sărbătorile legale
  • pensionari – 30 de lei
  • copii, elevi și studenți – 30 de lei
  • copiii sub 3 ani beneficiază de intrare gratuită

Sursa info și foto: Salina TurdaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Primul val de artiști confirmați la Jazz in the Park. Cymande, Avishai Cohen Trio și Tigran Hamasyan vor concerta la Cluj

Publicat

De

Organizatorii Jazz in the Park au anunțat primul val de artiști care vor concerta la Cluj la finalul verii.

Abonamentele pentru ediția 2024 a Jazz in the Park au fost puse în vânzare la preț special.

Primul val de artiști confirmați la Jazz in the Park. Cymande, Avishai Cohen Trio și Tigran Hamasyan vor concerta la Cluj

„Ne-ați scris, am încercat, s-a întâmplat! Am adus unele dintre cele mai cerute trupe. Artiști care vin pentru prima dată în România și pe care nici nu ne gândeam că îi vom putea aduce vreodată, dar și trupe tinere cu mult potențial care merită să fie ascultate de noi toți în Parcul Etnografic din Cluj, între 30 august și 1 septembrie”, au anunțat organizatorii.

Astfel, primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

4 scene în festival și una de noapte

Ediția a XII-a a Jazz in the Park va avea loc în 30 august – 1 septembrie, în Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. 4 scene în festival și una de noapte, multe activități special curatoriate și peste 40 de concerte au pregătit organizatorii pentru această ediție, care se anunță cea mai specială de până acum.

Publicul poate să cumpere până în 15 martie abonamente la cel mai mic preț disponibil, anume 300 lei, făcând din Jazz in the Park poate cel mai accesibil festival de muzică din România!

Aleșii publicului: Avishai Cohen Trio, Tigran Hamasyan Trio și Jazzanova

În urma chestionarelor de feedback aplicate în 2023, de către echipa Jazz in the Park, în rândul publicului participant la festival a reieșit că cele trei nume menționate au mulți fani în România. De asemenea, niciuna din cele trei formații nu a mai concertat vreodată în Cluj.

„Ne sunt foarte dragi oamenii din comunitatea Jazz in the Park și le suntem recunoscători pentru că-i simțim alături de noi și implicați în toate eforturile noastre. Tocmai de aceea, cred că bucuria e și mai mare pentru noi atunci când reușim să confirmăm artiști ceruți de ei.

Anul acesta s-a întâmplat nu doar cu unul, ci cu trei nume. Nu putem spune că a fost ușor, dat fiind că perioada Jazz in the Park este una atipică pentru turnee, dar iată că am reușit. Atunci când motivația ta e o comunitate în plină creștere, lucrurile se așează frumos. Dovada e chiar în anunțul de azi”, spune Denisa Dan, manager festival.

Cymande: funk încărcat cu istorie și o poveste de viață nemaiîntâlnită!

Poate cea mai mare lovitură din acest an dată de Jazz in the Park este aducerea formației britanice Cymande, una din cele mai importante trupe funk în viață.

Numiți de cotidianul The Guardian drept „clasica trupă funk pe care nu știai că o știi”, Cymande este printre cele mai samplate trupe din istorie, muzica lor influențând explozia mondială a curentului hip-hop.

De-a lungul timpului, acordurile Cymande au fost folosite de Fugees, Wu-tang Clan, De la Soul, Gang Starr și se regăsește frecvent pe coloanele sonore ale filmelor lui Guy Ritchie.

„A fost un risc calculat să aducem Cymande la festival. Cumva, ne așteptam să nu fie atât de cunoscuți în Estul Europei, însă în decizia finală a cântărit responsabilitatea pe care o avem să facem educație muzicală.

Cymande este o lecție de istorie și de viață, este o trupă care a pionierat genul funk în Europa și a influențat nașterea și expansiunea hip-hop, la nivel mondial. Probabil, va fi singura dată când vor veni în România, deci acest concert e foarte important pentru noi, iar încărcătura emoțională va fi foarte mare”, a declarat Alin Vaida, fondator și curator Jazz in the Park.

Din 2024 va rula în cinematografe filmul „Getting it back: the story of Cymande”, un documentar despre viața și influența acestei trupe.

Focus și pe artiști tineri

Este asumat public faptul că echipa Jazz in the Park își dorește să promoveze nu doar numele mari ale genului, ci și să descopere și să sprijine tinerele trupe care aleg o carieră în jazz. Îi regăsim aici pe Kinga Glyk – o artistă poloneză considerată urmașa lui Marcus Miller la bass, pe Wasted Generation – un proiect nou sprijinit de Institutul Cultural „Puglia Sounds”, din Italia, pe Oreglo: viitorul jazzului în UK, respectiv pe KRiSPER și pe Amphitrio: două proiecte românești de jazz, ambele de perspectivă.

Activitățile din festival, la fel de importante ca și muzica

Jazz in the Park și-a creat în timp reputația de a face content de festival calitativ și foarte atent curatoriat, efort menit să contribuie la experiența participanților. Este singurul festival din România care încurajează practicarea muzicii ca hobby și promovează echipamente audio pentru cei care vor să o asculte mai bine. Pentru ca experiența de festival să fie completă, punem accent atât pe momente culinare speciale, cât și pe activități complementare, gândite pentru publicul de toate vârstele.

default

„Una dintre cele mai mari puteri Jazz in the Park este felul în care te face să te simți. Pentru asta punem cap la cap fiecare piesă, contribuind la această stare de bine. Chiar dacă componenta muzicală este highlightul festivalului, activitățile noastre sunt elementul care completează experiența publicului la Jazz in the Park”, a mai spus Denisa Dan.

Abonamente disponibile la un preț special, în număr limitat

Când vine vorba de experiența publicului, Jazz in the Park nu a considerat niciun sacrificiu ca fiind prea mare. Tocmai de aceea, festivalul are o capacitate limitată la 7.000 de persoane pe zi, incluzând echipa de organizare și voluntarii.

Spre vânzare sunt puse doar 5.000 de abonamente, care acum sunt disponibile AICI la cel mai mic preț posibil: 300 lei! Din 15 martie, ele se vor putea achiziționa la 399 de lei, iar din 23 iulie prețul final al acestora va ajunge la 475 de lei.

Jazz in the Park este un festival boutique, intim, prietenos cu copiii, dar și cu animalele de companie.

Copiii sub 14 ani (inclusiv) au acces gratuit la festival, însoțiți de un părinte cu abonament sau bilet Jazz in the Park 12.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

e-Factura: Formular mai SIMPLIFICAT pentru micii contribuabili. Precizări ANAF

Publicat

e-Factura suportă unele modificări: micii contribuabili vor avea un formular mai simplificat. Sistemul e-Factura a ajuns la peste 300.000 de utilizatori și un milion de facturi pe zi, la o lună și jumătate de la implementare. Totuși, mulți antreprenori se plâng că încă se confruntă cu probleme.

De luna viitoare ANAF va pune la dispoziția celor care administrează afaceri mici, cu un volum mic de facturi, o aplicație simplificată e-Factura. Asta pentru a le ușura munca, scrie Alba24.ro.

e-Factura: Formular mai SIMPLIFICAT pentru micii contribuabili. Precizări ANAF

„Aplicația a suferit o mare transformare tocmai datorită nevoilor arătate de mediul privat. Conform codului fiscal sunt foarte puține elemente obligatorii.

Însă pentru a facilita transferul de date de la vânzător la cumpărător integral, așa cum și-l dorește vânzătorul să-i transmită cumpărătorului, a fost extinsă aplicația.

Se pare că, desigur, micii contribuabili, cei care nu au nevoie de atâtea elemente operaționale, sunt copleșiți de multitudinea de opțiuni pe care o au într-o factură.

„Această aplicație ar urma să fie disponibilă din martie”

Micii contribuabili vor avea un formular mai simplificat, mai simplu de utilizat, care va cuprinde strict elementele obligatorii, dar care nu va oferi ceea ce oferă standardul extins”, a spus Albert Fruth, șef birou în cadrul ANAF.

Potrivit lui Fruth, această aplicație ar urma să fie disponibilă din martie sau chiar la finalul lunii februarie.

Pe de altă parte, erorile cu care se confruntă utilizatorii sunt și din cauza lipsei de obișnuință cu acest nou sistem digital, a mai spus Albert Fruth.

„Erorile, în principal, sunt generate de modul în care își doresc să treacă elementele în factură. Desigur că sunt elementele obligatorii de pe codul fiscal care trebuiesc completate, ca să spun așa, într-o factură și în general, dacă ținem cont de ele, ar trebui să avem o factură în mod corect întocmită”, mai spune Albert Fruth.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabău („U” Cluj), după egalul cu FCSB: Am arătat LIPSĂ de încredere. Vreau mai multă IMPLICARE

Publicat

Universitatea Cluj a terminat la egalitate, 0-0, meciul disputat luni seara în compania FCSB. Ioan Ovidiu Sabău, tehnicianul clujenilor, spune că este mulțumit de punctul obținut pe teren propriu, dar spune că vrea mai mult de la jucătorii săi, criticând anumite decizii pe care le-au luat.

„Vreau să le mulțumesc fanilor, care au venit într-un număr foarte mare. Vreau să-mi felicit jucătorii că s-au dăruit, au alergat și s-au bătut pentru fiecare minge. Suferim încă la capitolul calitate, facem greșeli neforțate, suferim și la unele decizii în apropierea careului, avem lipsă de curaj.

Sabău („U” Cluj), după egalul cu FCSB: Am arătat LIPSĂ de încredere. Vreau mai multă IMPLICARE

E un punct important, dar mă preocupă jocul și starea jucătorilor. Și vreau ca jucătorii să-și dorească mai mult. Vreau mai multă implicare. Pentru că pot mai mult. Iar în momentul de față nu e ceea ce trebuie să fie.

Am arătat lipsă de încredere. Venim după o perioadă în care am acumulat foarte puține puncte. E clar că există o presiune și îngrijorare. Azi am întâlnit un adversar cu care puteam câștiga dacă aveam mai mult curaj, cu tot respectul pentru FCSB. Dacă vom arăta altfel, putem să ne batem cu oricine de la egal. Dar avem multe de reglat. Sunt multe lucruri care mă mulțumesc, dar și lucruri care nu mă mulțumesc. Mai ales în ceea ce privește implicarea unor jucători și a devotamentului.

Trebuie să rezolvăm problemele cu ritmul și cu încrederea în noi. Avem jucători de valoare, de play-off, dar trebuie să și demonstrezi când intri pe teren. Nu trebuie să joci cu teamă, trebuie să-ți asumi ceva în momentele importante. Dar aici duce lipsa de rezultate”, a spus Ioan Ovidiu Sabău la PrimaSport.

Foto: Sergiu Răzvan

Citește mai departe

EVENIMENT

La ce trebuie să fiți ATENȚI atunci când faceți cumpărături ONLINE. Sfaturile șefului ANPC

Publicat

Paul Anghel, șeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), recomandă persoanelor care fac achiziţii online să verifice dacă operatorul economic este de încredere, confirmând datele de înregistrare ale companiei şi verificând feedback-ul şi reclamaţiile primite online.

Paul Anghel oferă câteva sfaturi utile pentru siguranţa în online, scrie Alba24.ro:

– Afacerile legitime acceptă în general plățile electronice cu cardul și nu solicită transferuri de bani. Neacceptarea plății cu cardul este suspectă.

La ce trebuie să fiți ATENȚI atunci când faceți cumpărături ONLINE. Sfaturile șefului ANPC

– Verificați dacă aveți de-a face cu un operator economic de încredere, confirmând datele de înregistrare ale companiei și verificând feedback-ul și reclamațiile primite online.

– Introduceți contul bancar sau datele cardului pentru efectuarea plății doar pe o pagină web securizată. O pagină web securizată va avea https:// la începutul denumirii afișate în bara de adrese și o imagine cu un lacăt închis în browser.

– Nu trimiteți niciodată contul bancar sau datele cardului prin e-mail, SMS sau mesagerie instant.

– Nu dezvăluiți informații personale unui comerciant online.

Sfaturi pentru protejarea informațiilor:

– Puteți verifica dacă o afacere este legitimă online sau telefonic.

– Asigurați-vă că website-ul este sigur. Căutați imaginea unui lacăt și https:// în bara de adrese.

– Nu împărtășiți informații care ar putea fi folosite pentru a vi se ghici parolele și fura identitatea. De exemplu, nu folosiți data nașterii ca parolă.

– Asigurați-vă că aveți instalate pe toate dispozitivele personale, inclusiv pe laptop, tabletă și telefon, o soluție împotriva programelor malware și un software antivirus. Asigurați-vă că le mențineți actualizate.

– Nu vă trimiteți niciodată datele bancare sau datele cardului de credit prin e-mail.

Recomandări pentru protejarea dispozitivelor:

– Setați întotdeauna o parolă, un cod PIN sau un cod de acces pentru a opri alte persoane să vă folosească dispozitivele.

– Asigurați-vă că actualizați aplicațiile și sistemele de operare de îndată ce sunt versiuni noi disponibile. Puteți utiliza funcția de actualizare automată a dispozitivului dvs. în acest scop.

– Asigurați-vă că dispozitivul dvs. nu se conectează automat la noi rețele wifi fără permisiunea expresă a dumneavoastră.

– Evitați să introduceți orice informații confidențiale sau sensibile, cum ar fi nume de utilizator, parole, datele cardului, în timp ce sunteți conectat la rețele necunoscute sau rețele wifi publice.

– Instalați aplicații doar de la furnizori de încredere.

– Pentru parole, utilizați o combinație de majuscule, minuscule, numere și simboluri. Parolele lungi sunt puternice, gândiți-vă mai degrabă la fraze decât la parole. Nu folosiți aceleași parole pentru conturi diferite.

Cum să vă feriți de scam și phishing:

– Nu deschideți ferestre pop-up suspecte sau faceți clic pe linkuri sau atașamente din e-mailuri sau mesaje text de la persoane pe care nu le cunoașteți.

– Nu răspundeți la apeluri telefonice care vă cer să acceseze de la distanță calculatorul dumneavoastră – închideți imediat apelul.

– Fiți precaut la orice solicitare neobișnuită de a plati pentru bunuri sau servicii pe care nu vă amintiți să le fi cumpărat.

– Puteți fi tras la răspundere legal dacă furnizați datele de plată unei surse implicate în activități frauduloase – verificați întotdeauna dacă beneficiarul plății este legitim.

– Nu deschideți e-mailuri de la persoane pe care nu le cunoașteți. Verificați e-mailurile care pretind că provin de la prieteni sau de la membri ai familiei, asigurându-vă că adresa de e-mail este corectă.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax