Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Incursiune în Salina Turda, un loc UNIC în lume. Și o veste bună. E DESCHISĂ în minivacanța de 1 Iunie și Rusalii

Publicat


mina terezia 6

Spectaculoasa Salină de la Turda este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din județul Cluj și din țară. Și nu este cătată doar pentru galeriile subterane cu adevărat magice, ci și pentru că este sursă naturală de sănătate.

YouTube video

După lucrările de modernizare realizate cu fonduri europene, începînd cu anul 2008, Salina Turda s-a transformat spectaclos și a început bată recorduri de vizitatori în fiecare an. Nu doar românii stau la cozi să o viziteze, ci turiști din toată lumea.

Salina Turda este, în prezent, una dintre cele mai mari atracţii turistice din România, recunoscută şi la nivel internaţional, fiind inclusă în celebrul ghid de călătorii Michelin, primind două din cele trei stele Michelin, potrivit site-ului Salinei Turda.

mina terezia 3

Incursiune în Salina Turda, un loc unic în lume. Și o veste bună. E deschisă în minivacanța de 1 Iunie și Rusalii

Salina Turda oferă, pe lângă traseul pregătit prin Muzeul de Sare, un mini-parc de distracţii în Mina Rudolf şi Mina Terezia, în care au fost amenajate locuri de joacă pentru copii, o roată panoramică, înaltă de 20 de metri, zone de sport – minigolf, bowling, biliard, tenis de masă, un lac pe care turiştii se pot plimba cu barca, un amfiteatru pentru spectacole şi un lift modern, dar şi zone destinate tratamentelor balneare, unde oamenii îşi pot trata diferite afecţiuni respiratorii, precum rinitele, astmul bronşic, infecţiile respiratorii.

mina rudolf 2

P veste bună este aceea că, în perioada minivacanței de 1 Iunie și Rusalii, Salina Turda va fi deschisă în următorul zilnic, între orele 09.00 – 18.00, cu ultima intrare la ora 17.00.

O adevărată oază de sănătate

Salina Turda are un microclimat şi factori sanogeni care oferă condiţii optime de aplicare în terapiile recuperatorii ale diferitelor afecţiuni interne, cât şi în profilaxie şi sanogeneză.

Condiţiile specifice benefice sunt următoarele:

  • temperatura constantă a aerului, relativ scăzută oscilând între 11-12 grade Celsius în toate punctele şi etapele de determinare;
  • umiditate relativă, cu variaţii minime, cu valori cuprinse între 78-82% la intrarea în salină şi valori medii între 73-80% în diferite săli (Mina Rudolf, Mina Ghizela) cu efecte benefice asupra căilor respiratorii;
  • mişcarea aerului este practic neglijabilă, la intrarea în salină 0.64-0.70 m/sec, în Mina Rudolf 0.02 m/sec; prezenţa aerosolilor de sare sub formă de particule solide;
  • aeroionizarea cu ioni mici în cantităţi variabile cu predominanţa ionilor pozitivi; concentraţia alergenilor este zero la care se adaugă lipsa aeropoluanţilor şi germenilor patogeni;
  • radioactivitatea minimă.

Sala Ecourilor și cele 172 de trepte spre vatra minei Rudolf

Accesul în Salina Turda se face prin clădirea Centrului Turistic Salina – Durgău, aflată pe Aleea Durgăului, nr. 7, urmând apoi Galeria orizontală „Franz Josef, realizată în perioada 1853-1870, pentru a uşura şi ieftini transportul sării la suprafaţă.

La început, sacii cu sare erau căraţi cu ajutorul cailor, apoi, începând cu sfârşitul secolului al XIX-lea, cu ajutorul vagoneţilor tractaţi de cai. Din 1950, primii 500 de metri ai galeriei au servit drept depozit de brânzeturi.

Se ajunge, apoi, la Mina Iosif sau „Sala Ecourilor”, o mină conică ce coboară la 115 metri adâncime şi are un diametru la bază de 67 metri. Se poate observa doar prin intermediul balcoanelor săpate în sare, situate la nivelul galeriei de transport. Această mină este în curs de amenajare.

Sala Crivacului este o încăpere octogonală, în care este montat un troliu cu ax vertical cunoscut sub denumirea de „crivac” sau „gepel”. Crivacul, construit în 1881, este singurul utilaj de acest tip din toată Europa, care este conservat în locul în care a funcţionat.

Utilajul de extracţie era acţionat prin forţa cailor şi servea pentru transportul pe verticală a sării exploatată din mina Rudolf, până la nivelul galeriei de transport, prin intermediul puţului de extracţie situat în camera vecină. Puţul de extracţie are 87 metri adâncime şi este împărţit în trei zone: două pentru transportul sării exploatate în Mina Rudolf şi zona în care se află scările folosite de mineri. Aici se păstrează un scripete vechi, din lemn, utilizat la săparea puţului.

mina rudolf 3

Cupola trapezoidală a Minei Rudolf este adâncă de 42 de metri, lată de 50 de metri şi lungă de 80 de metri. Mina Rudolf este ultimul loc în care sarea a fost exploatată. 172 de trepte coboară spre vatra minei. La fiecare pod de odihnă, de-a lungul celor 13 etaje, este marcat, pe perete, anul în care a fost exploatat nivelul respectiv.

mina rudolf 4

Cascada de sare din Mina Terezia

De aici se coboară în Mina Terezia, un clopot uriaş de 90 de metri înălţime şi 75 de metri diametru, în care se află o cascadă de sare, un lac subteran, stalactite şi eflorescenţe de sare. Aici sarea a fost exploatată în perioada 1690-1880. Lacul subteran de până la 6 metri adâncime, s-a extins pe aproximativ 80% din suprafaţa vetrei camerei de exploatare.

mina terezia

În centrul lacului, s-a format o insulă din sarea reziduală depozitată aici după anul 1880, când a fost oprită exploatarea sării. În această zonă, aerul este cel mai curat, cu cea mai mică concentraţie totală de microorganisme din aerul subteran, de 4-10 corpi microbieni/m3.

mina terezia 4

Urmează Sala de Apel, locul unde se ţinea evidenţa persoanelor care intrau şi ieşeau din Mina Rudolf. În mijlocul sălii se află Scara Bogaţilor, accesul spre minele Terezia şi Rudolf înainte de finalizarea lucrărilor la galeria de transport, care a fost folosită, apoi, doar de nobili, de unde şi denumirea.

scara bogaților 5

Este cea mai veche structură de lemn din Salină, fiind realizată din lemn de brad, recomandat pentru a fi folosit în mediul salin. Într-o nişă săpată în peretele estic, se află Altarul, locul de rugăciune al tăietorilor de sare.

scara bogaților 2

Pentru transportul sării între Mina Ghizela şi galeria de transport Franz Joseph, au fost săpate două camere tehnice, una care să adăpostească crivacul şi una amplasată la rampa superioară a puţului de extracţie. Peste ani, în 1992, aceste două camere au fost unite, devenind camera „Staţionar” pentru tratamentele balneare.

Salina Turda este localizată în zona Durgău-Valea Sărată, care, face parte, alături de microdepresiunea Băile Sărate, din Situl Natura 2000 – Sărăturile Ocna Veche, municipiul Turda.

Săpăturile arheologice efectuate pe teritoriul actualului oraş, în punctul „Pordeiu”, au scos la iveală vestigiile unei aşezări dacice, cunoscută sub numele de „Potaissa”, devenită imediat după constituirea provinciei romane Dacia, una dintre cele mai importante aşezări romane şi principal centru militar al Daciei Superior, aflat pe drumul dintre Apulum, azi Alba Iulia şi Porolissum, azi satul Moigrad, comuna Mirşid, judeţul Sălaj. În perioada stăpânirii romane la Potaissa se exploata sarea, viaţa în această aşezare continuând neîntrerupt şi după plecarea romanilor în 271-275 d.Hr., până prin secolul IV, arată lucrarea „Enciclopedia geografică a României”.

Prima menţiune documentară a localităţii Turda datează din 1075 – Castrum Turda, în care se fac referiri asupra unor privilegii legate de exploatarea sării de aici, potrivit cărora regele Geza I al Ungariei dăruia jumătate din vama de sare şi mai multe sate din Bihor şi Criş, Mănăstirii Sfântului Benedict. În 1197, aşezarea este menţionată în documente cu numele Civitas Tordensis.

Urme ale exploatărilor antice nu s-au păstrat, cel mai probabil acestea fiind distruse de marile exploatări medievale şi moderne,(până la începutul secolului XX, şi de prăbuşirea bolţilor în vechile ocne, urmate de apariţia lacurilor sărate. Se poate spune că începuturile mineritului în sare, în sensul definiţiei acestei ocupaţii din prezent, se situează în timp la nivelul secolelor XI – XIII.

sala puțului de extracție 2 2

Primul document care menţionează existenţa unei exploatări de sare la Turda datează din 1 mai 1271, fiind emis de cancelaria maghiară. Prin actul menţionat, se dăruia capitlului Episcopiei din Transilvania „ocna de sare de la Turda”. Ulterior, atât capitlul din Strigoniu, cât şi cel din Alba Iulia şi episcopul Transilvaniei căpătau privilegii pentru folosirea sării din Ocna de la Turda.

Începând cu 1840, din cauza condiţiilor sociale şi economice, exploatarea sării în Salina Turda s-a redus, iar rolul de coordonator al activităţilor de exploatare a sării a fost preluat de salina de la Ocna Mureş. După Primul Război Mondial, exploatarea sării a devenit monopol de stat. Aceasta, împreună cu reducerea productivităţii exploatării, a dus la închiderea activităţilor miniere în Salina Turda, în 1932. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Salina Truda a folosită de populaţia oraşului ca adăpost antiaerian. Salina Turda a fost redeschisă, în 1992, pentru public în scop turistic şi curativ.

Cât costă să vizitezi salina

Biletele se pot procura și online. Tarifele sunt următoarele:

  • adulți – 50 lei – luni – vineri, 60 lei – sîmbătă – duminică și de sărbătorile legale
  • pensionari – 30 de lei
  • copii, elevi și studenți – 30 de lei
  • copiii sub 3 ani beneficiază de intrare gratuită

Sursa info și foto: Salina Turda



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Rezultate REMARCABILE pentru ELEVII clujeni la etapa națională a Olimpiadei de Chimie

Publicat

De

Lotul de elevi clujeni pentru Olimpiada Națională de Chimie

Elevii clujeni care fac parte din lotul care a participat la etapa națională a Olimpiadei de Chimie din acest an au obținut rezultate de exepție.

Elevii clujeni s-au întors cu premii și menținuni de la acest concurs pentru cei mai bini dintre cei buni, care a fost organizat la Buzău.

FOTO. Rezultate REMARCABILE pentru ELEVII clujeni la etapa națională a Olimpiadei de Chimie

Elevii de clasa a VII-a au obținut premiul I la Olimpiadă.

Elevii de clasa a VIII-a au fost recompensați cu o mențiune specială, iar cei de clasa a X-a au obținut 3 mențiuni

O mențiune specială și o calificare în lotul lărgit au revenit elevilor de clasa a XII-a.

Elevii au fost sprijiniți în pregătirea practică de profesori de la Facultatea de Chimie și inginerie chimică a Universității Babeș-Bolyai.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Clujeanca Maria Borconi a împlinit 100 de ani. Fosta învățătoare a primit cadouri de la primarul Emil Boc

Publicat

De

Clujeanca Maria Borconi vizitată de Emil Boc la împlinirea vărstei de 100 de ani

Clujeanca Maria Borconi, care fost învățătoare, a împlinit 100 de ani. Ea a fost vizitată joi de primarul Emil Boc, care i-a dus cadouri și o diplomă, în numele clujenilor.

„Sunteți un model de viață pentru toți clujenii”, i-a spus Emil Boc, care a și complimentat-o.

Clujeanca Maria Borconi a împlinit 100 de ani. Fosta învățătoare a primit cadouri de la primarul Emil Boc

Maria Borconi a primit flori, un coș cu bunătăți, o diplomă, dar și suma de 2.000 de lei, cadouri pe care Primăria le oferă clujenilor care aniversează un secol de viață

Maria Borconi a venit la Cluj-Napoca în 1947.

Prin „mâna ei” au trecut generații de elevi, dar Maria Borconi spune că „cea mai dragă școală” a fost și rămâne cea din Dâmbu Rotund, unde a fost învățătoare timp de 17 ani.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

USR Cluj a contestat mai multe candidaturi în Florești, Beliș și Tritenii de Jos în baza legii „Fără Penali în Funcții Publice”

Publicat

De

USR Cluj contestații candidaturi alegeri locale

USR Cluj a contestat, cu succes, mai multe candidaturi la alegerile locale în Florești, Beliș și Tritenii de Jos.

Principiul „Fără Penali” pentru care USR, împreună cu societatea civilă, a strâns în 2018 peste un milion de semnături se aplică, pentru prima dată, la alegerile din 9 iunie 2024.

USR Cluj a contestat mai multe candidaturi în Florești, Beliș și Tritenii de Jos în baza legii „Fără Penali în Funcții Publice”

USR Cluj se asigură, prin contestații și informări, că Legea „Fără Penali în Funcții Publice” este aplicată, arată membrii formațiunii politice într-un comunicat de presă.

Potrivit acestei legi, persoanele condamnate penal definitiv pentru infracțiuni comise cu intenție și pentru care s-a dispus pedeapsa cu închisoarea, pentru care nu a intervenit reabilitarea, nu pot candida pentru nicio funcție aleasă, la nivel local și național.

USR a obținut invalidarea mai multor candidaturi

În comuna Beliș, USR a contestat cu succes candidatura lui Viorel Matiș de la PSD pentru Consiliul Local, după ce biroul electoral de circumscripție îi invalidase acestuia candidatura pentru funcția de primar, dar, din eroare, nu și pentru cea de consilier local.

USR Cluj a obținut la Judecătoria Huedin invalidarea candidaturii lui Viorel Matiș, în baza legii Fără Penali.
Soluția a rămas definitivă la Tribunalul Cluj.

Contestații și la Florești și Tritenii de Jos

La Tritenii de Jos, candidatura lui Sașa Valer de la PSD a fost invalidată, ca urmare a informării transmise de USR Cluj către biroul electoral de circumscripție privind aplicarea legii Fără Penali.

Aceeași situație s-a întâmplat la Florești cu invalidarea candidaturii lui Horia Șulea.

Apel la cetățeni

„USR Cluj va urmări punerea în aplicare a legii Fără Penali, astfel încât nicio persoană care a suferit o condamnare penală pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, cu pedepse privative de libertate, pentru care nu a intervenit reabilitarea, să candideze.

USR nu doar că promovează legi care întăresc democrația, dar este activ în asigurarea respectării acestora. Legea <<Fără Penali în Funcții Publice>> a fost un pas major în reforma politică din România, iar USR continuă să fie în prima linie în aplicarea ei”, a declarat președinta USR Cluj, Oana Murariu (foto), deputat USR, membru în Comisia Juridică și cea care coordonează echipa de juriști a USR Cluj pentru monitorizarea aplicării legii Fără Penali.

Mai mult, USR Cluj face apel la cetățeni fie să conteste ei înșiși candidaturile care încalcă această lege, fie să sesizeze formațiunea politică cu privire la astfel de cazuri.

„Așteptăm ca toți cetățenii să se alăture eforturilor noastre de a asigura o administrație publică curată”, a adăugat Oana Murariu.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Joia Mare. IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, a spălat picioarele a 12 preoți, cum cere tradiția

Publicat

De

Joia Mare. IPS Andrei spala picioarele

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, a spălat picioarele a 12 preoți. Ceremonia din Joia Mare a avut loc la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Ceremonia este un ritual păstrat cu sfințenie în amintirea spălării picioarelor Apostolilor de către Iisus Hristos, înainte de Cina cea de Taină.

 

Joia Mare. IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, a spălat picioarele a 12 preoți, cum cere tradiția

Ritualul a avut loc la sfârșitul slujbei de Liturghie. IPS Andrei s-a încins cu un ștergar, a spălat picioarele celor 12 preoți și diaconi, după care le-a șters și le-a sărutat.

Ritualul spălării picioarelor este o invitaţie la smerenie şi un îndemn de a lua aminte că nu suntem unii mai mari decât alţii.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax