EVENIMENT
VIDEO. FOTO. Incursiune în Salina Turda, un loc UNIC în lume. Și o veste bună. E DESCHISĂ în minivacanța de 1 Iunie și Rusalii
Spectaculoasa Salină de la Turda este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din județul Cluj și din țară. Și nu este cătată doar pentru galeriile subterane cu adevărat magice, ci și pentru că este sursă naturală de sănătate.
După lucrările de modernizare realizate cu fonduri europene, începînd cu anul 2008, Salina Turda s-a transformat spectaclos și a început bată recorduri de vizitatori în fiecare an. Nu doar românii stau la cozi să o viziteze, ci turiști din toată lumea.
Salina Turda este, în prezent, una dintre cele mai mari atracţii turistice din România, recunoscută şi la nivel internaţional, fiind inclusă în celebrul ghid de călătorii Michelin, primind două din cele trei stele Michelin, potrivit site-ului Salinei Turda.
Incursiune în Salina Turda, un loc unic în lume. Și o veste bună. E deschisă în minivacanța de 1 Iunie și Rusalii
Salina Turda oferă, pe lângă traseul pregătit prin Muzeul de Sare, un mini-parc de distracţii în Mina Rudolf şi Mina Terezia, în care au fost amenajate locuri de joacă pentru copii, o roată panoramică, înaltă de 20 de metri, zone de sport – minigolf, bowling, biliard, tenis de masă, un lac pe care turiştii se pot plimba cu barca, un amfiteatru pentru spectacole şi un lift modern, dar şi zone destinate tratamentelor balneare, unde oamenii îşi pot trata diferite afecţiuni respiratorii, precum rinitele, astmul bronşic, infecţiile respiratorii.
P veste bună este aceea că, în perioada minivacanței de 1 Iunie și Rusalii, Salina Turda va fi deschisă în următorul zilnic, între orele 09.00 – 18.00, cu ultima intrare la ora 17.00.
O adevărată oază de sănătate
Salina Turda are un microclimat şi factori sanogeni care oferă condiţii optime de aplicare în terapiile recuperatorii ale diferitelor afecţiuni interne, cât şi în profilaxie şi sanogeneză.
Condiţiile specifice benefice sunt următoarele:
- temperatura constantă a aerului, relativ scăzută oscilând între 11-12 grade Celsius în toate punctele şi etapele de determinare;
- umiditate relativă, cu variaţii minime, cu valori cuprinse între 78-82% la intrarea în salină şi valori medii între 73-80% în diferite săli (Mina Rudolf, Mina Ghizela) cu efecte benefice asupra căilor respiratorii;
- mişcarea aerului este practic neglijabilă, la intrarea în salină 0.64-0.70 m/sec, în Mina Rudolf 0.02 m/sec; prezenţa aerosolilor de sare sub formă de particule solide;
- aeroionizarea cu ioni mici în cantităţi variabile cu predominanţa ionilor pozitivi; concentraţia alergenilor este zero la care se adaugă lipsa aeropoluanţilor şi germenilor patogeni;
- radioactivitatea minimă.
Sala Ecourilor și cele 172 de trepte spre vatra minei Rudolf
Accesul în Salina Turda se face prin clădirea Centrului Turistic Salina – Durgău, aflată pe Aleea Durgăului, nr. 7, urmând apoi Galeria orizontală „Franz Josef, realizată în perioada 1853-1870, pentru a uşura şi ieftini transportul sării la suprafaţă.
La început, sacii cu sare erau căraţi cu ajutorul cailor, apoi, începând cu sfârşitul secolului al XIX-lea, cu ajutorul vagoneţilor tractaţi de cai. Din 1950, primii 500 de metri ai galeriei au servit drept depozit de brânzeturi.
Se ajunge, apoi, la Mina Iosif sau „Sala Ecourilor”, o mină conică ce coboară la 115 metri adâncime şi are un diametru la bază de 67 metri. Se poate observa doar prin intermediul balcoanelor săpate în sare, situate la nivelul galeriei de transport. Această mină este în curs de amenajare.
Sala Crivacului este o încăpere octogonală, în care este montat un troliu cu ax vertical cunoscut sub denumirea de „crivac” sau „gepel”. Crivacul, construit în 1881, este singurul utilaj de acest tip din toată Europa, care este conservat în locul în care a funcţionat.
Utilajul de extracţie era acţionat prin forţa cailor şi servea pentru transportul pe verticală a sării exploatată din mina Rudolf, până la nivelul galeriei de transport, prin intermediul puţului de extracţie situat în camera vecină. Puţul de extracţie are 87 metri adâncime şi este împărţit în trei zone: două pentru transportul sării exploatate în Mina Rudolf şi zona în care se află scările folosite de mineri. Aici se păstrează un scripete vechi, din lemn, utilizat la săparea puţului.
Cupola trapezoidală a Minei Rudolf este adâncă de 42 de metri, lată de 50 de metri şi lungă de 80 de metri. Mina Rudolf este ultimul loc în care sarea a fost exploatată. 172 de trepte coboară spre vatra minei. La fiecare pod de odihnă, de-a lungul celor 13 etaje, este marcat, pe perete, anul în care a fost exploatat nivelul respectiv.
Cascada de sare din Mina Terezia
De aici se coboară în Mina Terezia, un clopot uriaş de 90 de metri înălţime şi 75 de metri diametru, în care se află o cascadă de sare, un lac subteran, stalactite şi eflorescenţe de sare. Aici sarea a fost exploatată în perioada 1690-1880. Lacul subteran de până la 6 metri adâncime, s-a extins pe aproximativ 80% din suprafaţa vetrei camerei de exploatare.
În centrul lacului, s-a format o insulă din sarea reziduală depozitată aici după anul 1880, când a fost oprită exploatarea sării. În această zonă, aerul este cel mai curat, cu cea mai mică concentraţie totală de microorganisme din aerul subteran, de 4-10 corpi microbieni/m3.
Urmează Sala de Apel, locul unde se ţinea evidenţa persoanelor care intrau şi ieşeau din Mina Rudolf. În mijlocul sălii se află Scara Bogaţilor, accesul spre minele Terezia şi Rudolf înainte de finalizarea lucrărilor la galeria de transport, care a fost folosită, apoi, doar de nobili, de unde şi denumirea.
Este cea mai veche structură de lemn din Salină, fiind realizată din lemn de brad, recomandat pentru a fi folosit în mediul salin. Într-o nişă săpată în peretele estic, se află Altarul, locul de rugăciune al tăietorilor de sare.
Pentru transportul sării între Mina Ghizela şi galeria de transport Franz Joseph, au fost săpate două camere tehnice, una care să adăpostească crivacul şi una amplasată la rampa superioară a puţului de extracţie. Peste ani, în 1992, aceste două camere au fost unite, devenind camera „Staţionar” pentru tratamentele balneare.
Salina Turda este localizată în zona Durgău-Valea Sărată, care, face parte, alături de microdepresiunea Băile Sărate, din Situl Natura 2000 – Sărăturile Ocna Veche, municipiul Turda.
Săpăturile arheologice efectuate pe teritoriul actualului oraş, în punctul „Pordeiu”, au scos la iveală vestigiile unei aşezări dacice, cunoscută sub numele de „Potaissa”, devenită imediat după constituirea provinciei romane Dacia, una dintre cele mai importante aşezări romane şi principal centru militar al Daciei Superior, aflat pe drumul dintre Apulum, azi Alba Iulia şi Porolissum, azi satul Moigrad, comuna Mirşid, judeţul Sălaj. În perioada stăpânirii romane la Potaissa se exploata sarea, viaţa în această aşezare continuând neîntrerupt şi după plecarea romanilor în 271-275 d.Hr., până prin secolul IV, arată lucrarea „Enciclopedia geografică a României”.
Prima menţiune documentară a localităţii Turda datează din 1075 – Castrum Turda, în care se fac referiri asupra unor privilegii legate de exploatarea sării de aici, potrivit cărora regele Geza I al Ungariei dăruia jumătate din vama de sare şi mai multe sate din Bihor şi Criş, Mănăstirii Sfântului Benedict. În 1197, aşezarea este menţionată în documente cu numele Civitas Tordensis.
Urme ale exploatărilor antice nu s-au păstrat, cel mai probabil acestea fiind distruse de marile exploatări medievale şi moderne,(până la începutul secolului XX, şi de prăbuşirea bolţilor în vechile ocne, urmate de apariţia lacurilor sărate. Se poate spune că începuturile mineritului în sare, în sensul definiţiei acestei ocupaţii din prezent, se situează în timp la nivelul secolelor XI – XIII.
Primul document care menţionează existenţa unei exploatări de sare la Turda datează din 1 mai 1271, fiind emis de cancelaria maghiară. Prin actul menţionat, se dăruia capitlului Episcopiei din Transilvania „ocna de sare de la Turda”. Ulterior, atât capitlul din Strigoniu, cât şi cel din Alba Iulia şi episcopul Transilvaniei căpătau privilegii pentru folosirea sării din Ocna de la Turda.
Începând cu 1840, din cauza condiţiilor sociale şi economice, exploatarea sării în Salina Turda s-a redus, iar rolul de coordonator al activităţilor de exploatare a sării a fost preluat de salina de la Ocna Mureş. După Primul Război Mondial, exploatarea sării a devenit monopol de stat. Aceasta, împreună cu reducerea productivităţii exploatării, a dus la închiderea activităţilor miniere în Salina Turda, în 1932. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Salina Truda a folosită de populaţia oraşului ca adăpost antiaerian. Salina Turda a fost redeschisă, în 1992, pentru public în scop turistic şi curativ.
Cât costă să vizitezi salina
Biletele se pot procura și online. Tarifele sunt următoarele:
- adulți – 50 lei – luni – vineri, 60 lei – sîmbătă – duminică și de sărbătorile legale
- pensionari – 30 de lei
- copii, elevi și studenți – 30 de lei
- copiii sub 3 ani beneficiază de intrare gratuită
Sursa info și foto: Salina Turda
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Program de siguranță rutieră pentru liceeni. E.ON România, partener în proiectul „Be Cool. Keep it Safe!” inițiat Bogdan Marișca
Proiectul educațional de siguranță rutieră „Be Cool. Keep it safe!”, o inițiativă lansată de Napoca Rally Academy în anul 2011, ajunge anul acesta în județul Mureș, cu sprijinul companiei E.ON România. Scopul principal al programului este educarea tinerilor șoferi din județul Mureș în privința conducerii responsabile. Sunt vizați elevii din clasele a XI-a și a XII-a, care vor primi îndrumare pentru a nu avea un comportament teribilist în trafic și a crește gradul de conștientizare a riscurilor asociate condusului iresponsabil.
La sfârșitul anului 2023, în județul Mureș au fost înregistrate peste 200 de accidente rutiere cu implicarea tinerilor cu vârste între 18 și 22 de ani, mai mult de jumătate fiind provocate de aceștia. În urma acestor evenimente au decedat două persoane și alte 36 au fost grav rănite. Principalele cauze identificate sunt viteza excesivă, neacordarea priorității vehiculelor și pietonilor, neutilizarea centurii de siguranță, precum și consumul de alcool și substanțe interzise.
În decursul următoarelor luni, circa 8.000 de elevi, din cele 33 de licee din județul Mureș, vor avea ocazia să înțeleagă efectele negative ale comportamentului periculos la volan, discutând despre riscurile consumului de alcool și droguri în trafic. Tinerii participanți vor putea testa ochelari speciali care simulează intoxicația cu alcool sau droguri și vor experimenta simulatorul ce demonstrează impactul frontal în absența centurii de siguranță.
Educația, o prioritate
„Educația a fost mereu o prioritate pentru noi și încercăm să ne implicăm în cât mai multe proiecte special create pentru copii și tineri. Faptul că numărul accidentelor rutiere cauzate de tineri crește de la an la an ne doare pe toți și trebuie să înțelegem că este o necesitate să avem cât mai multe inițiative comune, îndreptate spre ei.
De aceea, mă bucur să putem susține acest proiect educațional și sunt convins că vom vedea în curând și rezultate, pentru că tinerii sunt foarte receptivi și orice apropiere de ei prin astfel de acțiuni îi va ajuta să înțeleagă și mai bine riscurile la care se expun în trafic, atunci când regulile rutiere nu sunt respectate”, a declarat Andrei Ștefănescu, director general adjunct al E.ON Energie România.
„Încercăm să le oferim tinerilor niște informații care să îi pună pe gânduri și să îi ajute în viitor în traficul rutier. Nu vom putea elimina riscul total, dar vom putea să îl reducem foarte mult. Tinerii trebuie să înțeleagă care sunt sursele principale de risc în trafic, teribilismul, trebuie să înțeleagă ce impact au substanțele interzise sau lipsa centurii de siguranță”, a declarat Bogdan Marișca de la Napoca Rally Academy, cel mai longeviv pilot din Campionatul Național de Raliuri al României.
Activități interactive
Programul va fi implementat cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean, al Inspectoratului General al Poliției Române, al Agenției Naționale Antidrog și al SMURD. Campania a debutat în 19 noiembrie, la Colegiul Național Alexandru „Papiu Ilarian” din Târgu Mureș și se va desfășura pe tot parcursul anului școlar. Vor fi organizate activități interactive, cu simulări și demonstrații practice, menite să sublinieze importanța respectării regulilor de circulație și să informeze tinerii despre riscurile neglijării acestora.
Prin proiectul „Be Cool. Keep it Safe!”, E.ON România își propune să promoveze un comportament preventiv în trafic, aducând în prim-plan impactul negativ pe care viteza excesivă, consumul de alcool și droguri, precum și lipsa respectării regulilor de circulație îl pot avea asupra siguranței rutiere.
Despre E.ON România
Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 19 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid și E.ON Energie România, acestea desfășurând activități de distribuție de energie electrică și gaze naturale pentru 3,6 milioane de clienți, respectiv de furnizare a energiei și a soluțiilor energetice pentru circa 3,5 milioane de clienți.
De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat și bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.
EVENIMENT
Marcel Ciolacu vrea o politică industrială INTELIGENTĂ. 125 de Start-Up-uri ar putea fi CREATE pe an, la Cluj (PE)
Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Președinția României, propune stimuli pentru economia creativă, dezvoltarea capitalului uman și investiții în cercetare și dezvoltare, pentru creșterea competitivității.
”Vreau o politică industrial inteligentă și ofensivă pentru stimularea creării de campioni regionali. O politică industrială compatibilă cu strategia de creștere a competitivității industriei europene”, spune candidatul PSD la funcția supremă în stat.
Marcel Ciolacu vrea o politică industrial INTELIGENTĂ. 125 de Start-Up-uri ar putea fi CREATE pe an, la Cluj
Astfel, Marcel Ciolacu propune măsuri de sprijin pentru companiile românești din domeniile de înaltă tehnologie și inovare, dar și, țintit, ajutor pentru femeile care vor să dezvolte o afacere în IT sau pentru foști sportivi care vor să devină antreprenori.
125 de Start-Up-uri pe an, deschise cu ajutorul programului Tech Nation în fiecare județ
”Am fundamentat Programe privind crearea de Start-Up-uri inovative – Tech Nation, dar și pentru consolidarea companiilor de înaltă tehnologie – High Tech Innovation”, arată candidatul social democrat la prezidențiale, care propune scheme de ajutor de stat, garanții și facilități pentru firme.
Pentru Programul Tech Nation candidatul PSD propune un sprijin în valoare de 1 miliard de euro pe o perioadă de 4 ani.
Va fi un sprijin în granturi de 50.000 de euro per beneficiar, pentru crearea nu mai puțin de 5.250 de Start-Up-uri anual, ceea ce în seamnă dezvoltarea a 21.000 de Start-Up-uri în 4 ani și crearea a 42.000 de locuri de muncă stabile.
Practic, se vor putea crea 125 de Start-Up-uri anual, în fiecare județ al țării, inclusiv la Cluj.
Women in Tech și Restart Sport, programe de granturi pentru femei și foști sportivi de performanță
Candidatul PSD la Președinție propune și o schemă de ajutor pentru finanțarea firmelor din domeniul IT sau adiacent, cu acționari majoritari femei.
Programul Women in Tech va beneficia de 200 de milioane de euro, cu o componentă de granturi de 50.000 de euro per beneficiar. Astfel, arată Marcel Ciolacu, vor putea fi create 4.000 de Start-Up-uri pentru realizarea de investiții în capacități noi de producție.
Candidatul social-democrat la alegerile prezidențiale vrea să încurajeze și foștii sportivi de performanță. Aceștia pot deveni antreprenori cu ajutorul unui program de 20 de milioane de euro.
Și Restart Sport va avea o componentă de granturi de 50.000 de euro per beneficiar, pentru crearea a 400 de Start-Up-uri și pentru realizarea de investiții în domeniul sportului.
Schema de ajutor de stat va asigura finanțarea a cel mult 90% din cheltuielile investiționale eligibile.
CMF 31240010
ECONOMIE
Analiză UBB a antreprenoriatului din România. Daniel David: Politicienii au intenții bune, dar trebuie evitate extremele
Situația antreprenoriatului din România a fost analizată de o echipă de cercetători de la FSEGA din cadrul UBB. Rezultatele arată că peste 63% dintre români consideră că există condiții favorabile pentru a începe o afacere în zona în care locuiesc
O echipă de cercetători de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a lansat miercuri, 20 noiembrie, Raportul de țară 2022/2023 privind antreprenoriatul din România, în cadrul proiectului internațional Global Entrepreneurship Monitor (GEM).
„Eu nu văd UBB ca o universitate antreprenorială”
Prezent la lansarea raportului, rectorul Daniel David a atras atenția asupra rolului echilibrat pe care trebuie să îl joace universitățile în promovarea antreprenoriatului.
„Am văzut că politicienii noștri sunt tot mai interesați de antreprenoriat, și pe undeva mă sperie lucrul acesta, pentru că au intenții bune, dar nu trebuie trecut dintr-o extremă în alta, de la nu suntem interesați de antreprenoriat, la toate universitățile trebuie să fie antreprenoriale, ceea ce este o mare prostie. Harvard nu este o universitate antreprenorială, Yale nu este o universitate antreprenorială, sunt universități world class care fac cercetare și care au și o componentă antreprenorială, dar a avea o componentă antreprenorială, nu înseamnă că ești o universitate antreprenorială. (…) Eu nu văd UBB ca o universitate antreprenorială, deși valorizăm antreprenoriatul”, a declarat, în cadrul lansării, rectorul Daniel David.
„Unii trebuie să fie și foarte buni angajați”
Daniel David a mai subliniat că, deși este important ca spiritul antreprenorial să fie promovat în rândul absolvenților, nu trebuie pierdut din vedere că o parte dintre aceștia vor excela ca angajați.
„Nu vreau să fiu dur când vorbim în acest context despre antreprenoriat, e foarte bine să ai spirit antreprenorial și să ne pregătim absolvenții cu acest mindset antreprenorial, dar să nu uităm că unii trebuie să fie și foarte buni angajați. Nu toți vor avea demersuri antreprenoriale, nu toți vor începe firme și companii noi, unii vor fi foarte buni angajați. În același timp, o universitate de cercetare avansată uneori produce cunoaștere care nu are imediate aplicații practice. Prin acest proces, formezi oameni, formezi cercetători și s-ar putea ca unii dintre aceștia, peste doi, trei, zece ani să producă aplicații practice care schimbă paradigma pe piață”, a mai completat rectorul UBB Cluj.
Teama de eșec rămâne o barieră în antreprenoriat
Raportul relevă că 63,75% dintre români consideră că există condiții favorabile pentru începerea unei afaceri în zona lor, iar 62,68% se simt pregătiți să își lanseze propria afacere. Totuși, teama de eșec (58,05%) și accesul dificil la finanțare rămân bariere majore.
Majoritatea antreprenorilor sunt bărbați (68,4%), au vârste între 35-44 ani, studii superioare (56,4%) și venituri peste medie. Domeniile cele mai populare sunt serviciile de consum și industria prelucrătoare.
În ceea ce privește transformarea digitală, pandemia a stimulat adoptarea tehnologiilor digitale, 19,88% dintre antreprenorii aflați la început de drum din România raportând utilizarea tehnologiilor digitale ca parte a strategiilor lor de afaceri. Această tendință evidențiază o oportunitate pentru România de a valorifica transformarea digitală pentru a spori productivitatea și a extinde aria de acoperire globală.
România are potențial antreprenorial competitiv
Studiile superioare sunt un factor-cheie în reușita antreprenorială, iar îmbunătățirea educației antreprenoriale în școli și universități poate stimula un mediu de afaceri mai dinamic.
„Comparativ cu țările din Europa de Est, în România, potențialul antreprenorial este competitiv, percepția unor oportunități bune pentru noi companii fiind ridicată. Astfel, 63,75% dintre români văd condiții favorabile pentru demararea de afaceri în următoarele șase luni, iar 62,68% dintre români declară că au abilitățile și cunoștințele necesare pentru lansarea unei afaceri. În ciuda acestor puncte forte, există și bariere, una dintre acestea fiind teama de eșec, care afectează 58,05% din populația adultă, o cifră relativ ridicată în comparație cu alte țări din Europa de Est. România ocupă locul al cincilea la nivel mondial în ceea ce privește acest indicator, ceea ce demonstrează că factorii culturali și economici creează un mediu în care costurile eșecului sunt percepute ca fiind prohibitiv de ridicate”, arată raportul GEM România.
UBB, parte dintr-un proiect care include 51 de țări
Proiectul GEM, coordonat de două instituții de referință în domeniul antreprenoriatului – London Business School (Marea Britanie) și Babson College (SUA) – implică cercetători din 51 de țări, iar UBB reprezintă România în această rețea globală. Scopul studiului este de a evalua și compara nivelul activității antreprenoriale la nivel internațional, oferind un instrument de bază pentru politici publice și dezvoltare economică.
Global Entrepreneurship Monitor este un consorțiu internațional care studiază antreprenoriatul la nivel global din 1999, oferind date empirice pentru analiza și compararea activității antreprenoriale între țări și identificarea politicilor publice eficiente.
Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB este cea mai mare facultate din România, recunoscută pentru excelența academică și implicarea în proiecte de cercetare avansată, fiind membră cu drepturi depline a European Foundation for Management Development (EFMD).
EVENIMENT
FOTO. Bărbat de 32 de ani, CERCETAT de polițiștii clujeni pentru ȘANTAJ și infracțiuni informatice
Un bărbat de 32 de ani este cercetat de polițiștii clujeni pentru șantaj și infracțiuni informatice. Se dădea drept angajat al unui service de telefonie mobilă. Acesta se afla sub control judiciar într-o altă cauză.
„La data de 19 noiembrie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, de 32 de ani, aflată sub măsura controlului judiciar într-o altă cauză, cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de șantaj, acces ilegal la sistem informatic și alterarea integrității datelor informatice.
FOTO. Bărbat de 32 de ani, CERCETAT de polițiștii clujeni pentru ȘANTAJ și infracțiuni informatice
În urma probatoriului administrat, a reieșit faptul că, în perioada octombrie – noiembrie 2024, persoana în cauză ar fi contactat telefonic (individual) 3 persoane vătămate, pe care le-ar fi indus în eroarea, prezentându-se drept angajat al unui service de telefonie mobilă.
Ulterior, le-ar fi determinat să-i transmită datele de acces ale conturilor online asociate adreselor de e-mail, sub amenințarea că, în caz contrar, ar urma să pună, la dispoziția altor persoane, telefoane mobile ce s-ar fi aflat în posesia sa (care nu existau în realitate), conținând datele personale ale victimelor, precum și materiale foto și video care le-ar fi înfățișat în ipostaze indecente.
În 2023, persoana cercetată a fost trimisă în judecată tot pentru șantaj
Persoanele vătămate au dat curs cererilor persoanei cercetate, care după ar fi obținut datele conturilor online le-ar fi accesat și ar fi schimbat credențialele (username, parolă), astfel ar fi preluat controlul asupra lor, corelativ cu restricționarea accesului victimelor la aceste conturi.
Precizăm că în anul 2023, persoana cercetată a fost trimisă în judecată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca pentru săvârșirea unor infracțiuni de șantaj vizând același mod de operare, iar materialul de urmărire penală având ca obiect infracțiunile informatice a fost disjuns și transmis prin declinare de competență la D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, cercetările efectuându-se în prezenta cauză.
Pentru infracțiunile de șantaj instanța de fond i-a aplicat acesteia o pedeapsă de 2 ani și 8 luni de închisoare cu privare de libertate.
Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă a persoanei cercetate, pentru 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov și jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Brașov.
Precizăm că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a comunicat IPJ Cluj.