Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Elev clujean de 12 ani, joacă golf de la 6 ani. Trimite mingea la 250 de m. Vrea să ajungă jucător profesionist

Publicat


Călin are 12 ani și este elev la Liceul de Informatică ”Tiberiu Popoviciu”  Cluj-Napoca, proaspăt absolvent al clasei a VI-a. Joacă golf de la 6 ani și a descoperit că este extrem de talentat, având, deja, o serie de reușite, printre care și cea mai lungă lovitură, după ce a trimis o minge la 250 de m.

Iubește golful pentru că, deși pare un joc solitar, implică interacțiune cu alți jucători pe perioada multor ore cât durează, de obicei, o partidă.

”Îmi place să lovesc mingea și să o văd cum zboară și până unde, iar aceste aspecte mi se par interesante față de alte sporturi. Un bun jucător de golf trebuie să aibă înălțime, mâinile lungi și viteză”, crede tânărul, care se încadrează în caracteristicile enumerate.

În plus, la acest sport contează foarte mult și faptul că se joacă în aer liber, iar în timpul unui joc un copil nu stă cu nasul în calculator sau telefon.

Cea mai lungă lovitură

În timp ce alți băieți de vârsta lui petrec majoritatea timpului pe calculator, tabletă sau telefon, Călin joacă câte 3-4 partide pe săptămână în aer liber, fiecare cu o durată de 3-5 ore și își perfecționează jocul, învățând de fiecare dată câte ceva, cum ar fi să-și controleze emoțiile sau să reușească cea mai bună lovitură.

”Ai nevoie de concentrare, precizie, răbdare, să nu te enervezi foarte ușor și să gândești înainte de fiecare lovitură cum să procedezi. Am învățat ce tip de crosă să folosesc în funcție de lovitură, să țin cont de vânt.

Sunt bun la loviturile de lungime, dar și la precizie, la introducerea mingii în gaură. Cea mai lungă lovitură a mea a fost de 250 de m, ceea ce e foarte bine pentru vârsta mea”, spune Călin pentru Cluj24.

Modelele sale în golf

În afară de jocurile de pe terenurile de golf din țară, tânărul clujean joacă și în străinătate, mai mult pentru a căpăta experiență, modele sale fiind jucătorii de golf  Victor Hovland din Norvegia și americanul Bryson Dechambeau.

Călin susține că dacă cineva joacă golf doar ca hobby, sportul nu este unul scump, dar devine scump pentru cel care țintește să devină profesionist, iar  părinții lui investesc în el pentru a-l ajuta ca visele să devină realitate. Astfel, doar echipamemtul folosit acum de tânărul jucător clujean, cu crose cu tot, se ridică la circa 5.000 de euro.

Deși are are doar 12 ani, deja își face planuri de viitori, cum să joace golf la profesioniști, pas care presupune să plece din România după ce împlinește 18 ani.

Terenul spectaculos de la Sânpaul

Călin joacă cel mai mult pe terenul de la Transilvania Golf Club din comuna clujeană Sânpaul, care se întinde pe aproape 60 de hectare, și care are 10 găuri, înființat în 2011.

Proprietarul terenului, Octavian ”Tavi” Damian, a investit aici cam 3 milioane de euro, realizând unul dintre cele mai spectaculoase terenuri din țară.

Acesta respiră golf prin toți porii și, la cei 60 de ani depășiți, recunoaște că este iremediabil îndrăgostit de sportul pe care îl practică de 18 ani, din 2006, și pe care îl asociază, deseori, cu situații care se pot întâmpla în viață.

Pentru Tavi Damian, golful se reduce, simplu, la a introduce mingea în gaură din cât mai puține lovituri, iar pentru asta un jucător trebuie să respecte trei reguli de bază: ”joacă terenul așa cum îl găsești, joacă mingea așa cum stă și joacă correct”.

”O rundă de 18 găuri este ca o viață, ai suișuri și coborâșuri, bune și rele și trebuie să le faci față. Dacă în viață iei o decizie greșită, a doua zi nu mai poți reveni și va trebui să te descurci cu ea. Așa e și la golf, dacă ai dat o minge greșită nu mai poți să revii, nu ai cum. Terenul nostru are și porțiuni de deal și vale, la fel ca în viață, cobori și urci.

Sport asemănător vieții

Nu există alt sport mai asemănător cu viața însăși. Ar fi bine să ai noroc la lovituri, dar, în general, îți faci norocul cu mâna ta, la fel ca în viață.

Norocul nu îți pune mingea pe mijloc, dar cum rulează mingea depinde de tine, nu poți trișa.

Tot ca în viață, trebuie să îți placă ceea ce faci. În golf, singura problemă a ta ești tu, ca jucător.Și tot ca în viață, înveți din prorpiile greșeli anterioare, nu ale altora”, filosofează Damian.

Jocul l-a prins pentru că altfel nu ar fi băgat bani într-un teren de golf, deși acest lucru presupune o activitate continuă.

Pentru proprietarul terenului din Sânpaul, golful nu este un sport pentru elite, așa cum ar părea la prima vedere, în condițiile în care este al doilea cel mai popular sport din lume, după baschet, ca număr de practicanți.

Cât e tariful anual

Potrivit acestuia, nu este nici măcar un sport scump, fiind sporturi mult mai scumpe, cum sunt tenisul, schiul sau cele cu motor.

”La noi la club, ca să să joci tot anul tariful este de 600 de euro, iar copiii până în 16 ani au intrare gratuită. Trebuie să te apuci de golf de la 6-8 ani, ca să poți face performanță până la 16 ani.

Echipamentul costă în jur de 3000 de euro, cu crose și haine, fiind nevoie de pantofi speciali, cu crampoane mai mici, să nu aluneci în momentul în care faci rotirea pentru lovirea mingii”, a explicat Tavi Damian.

Acesta a adăugat că golful oferă și o companie bună, existând o politețe obligatorie între jucători, te bucuri de o lovitură bună a adversarului, dar este nevoie și de simțul umorului pentru a depăși momentele de frustrare când nu îți iese o lovitură.

”Ca să joci golf nu trebuie să fii atletic, nu trebuie să alergi, trebuie doar să dai dovadă de perseverență, să fii civilizat. Ai nevoie de creativitate, mai ales când joci pe un teren atipic, trebuie să calculezi distanțele.

Joci 4-5 ore în diverse condiții, poate să fie cald, să plouă sau să bată vântul, obosești, nu poți să cedezi la prima lovitură greșită.

Îți trebuie creier, nu mușchii fac diferența. În plus, golful îți asigură mișcare, faci 10-12 km pe jos la o rundă de 18 găuri”, a mai adăugat Tavi Damian.

Jucătorul său favorit este Bobby Jones, un jucător american care a rămas amator toată viața.

 

 

 

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Accident între o mașină și un troleibuz, pe Bulevardul 21 Decembrie din Cluj-Napoca. A intervenit descarcerarea

Publicat

Pompierii clujeni au intervenit joi dimineață cu un modul de descarcerare la un accident petrecut pe Bulevardul 21 Decembrie, între o mașină și un troleibuz.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit de puține momente pentru descarcerarea unui bărbat rămas blocat într-un autoturism implicat într-un accident rutier pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 din municipiul Cluj-Napoca. În acest eveniment a fost implicat și un troleibuz, însă, din fericire, pasagerii acestuia nu au suferit leziuni și nu solicitat consult medical.

La fața locului au acționat o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.

Pompierii au acționat cu echipamentele din dotare pentru extragerea bărbatului, astfel încât să nu-i fie agravate leziunile suferite, fiind predat ulterior, în stare de conștiență și cooperant, echipajului SAJ în vederea transportului la spital pentru investigații și îngrijiri de specialitate”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Undă verde de la Guvern pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane a Clujului. Costurile urcă la 9,3 miliarde lei

Publicat

centura metropolitana (1)

Undă verde din Guvern pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane a Clujului. A fost aprobată actualizarea indicatorilor tehnico-economici.

Guvernul Ciolacu a aprobat, în ședința executivului de miercuri, 9 aprilie, actualizarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiţii „Drum TransRegio Feleac TR 35, Etapa I Centura Metropolitană TR35 şi Drumuri de Legătură”, judeţul Cluj.

„Au fost aprobate mai multe proiecte care au ca susținere finanțările și expertiza Uniunii Europene. (…) Sunt susținute în continuare investițiile pentru infrastructura de transport – varianta ocolitoare a municipiului Baia Mare și Centura Metropolitană Cluj”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Costuri mai mari pentru centură

Este vorba despre o majorarea costurilor proiectului de la 8,6 miliarde de lei la 9,3 miliarde de lei, cauzată de creșterea prețurilor materialelor de construcții. Noii indicatori tehnico-economici au fost aprobați de consiliul local în luna februarie 2025, fiind ultima etapă necesară încheierii licitației pentru tronsonul 2 al proiectului.

„Investițiile în infrastructură continuă atât la București, unde am văzut în această dimineață că se lucrează la extinderea rețelei de metrou, cât și la Baia Mare și Cluj. (…) la Cluj se va construi centura metropolitană. Ambele etape ale acestui proiect de investiții sunt estimate la 9,3 miliarde de lei, după reaprobarea indicatorilor tehnico-economici care au ținut cont de evoluția costurilor materialelor de construcții. Lungimea totală este de 42,13 km, iar termenul de execuție patru ani. Acest proiect de infrastructură rutieră este finanțat din fonduri europene, dar și de la bugetul de stat și va avea, evident, o contribuție substanțială, de asemenea, la tot ce înseamnă viața economică și socială în acea regiune”, a declarant, miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Dimex-2000 va realiza tronsonul 2

Asocierea formată din Dimex-2000 Company (lider), Hydrostroy Ad (Bulgaria), Integral Inzenjering AD Laktasi (Muntenegru) și alți 19 subcontractanți sunt cei care vor realiza lotul 2 al centurii metropolitane a Clujului. Aceștia au depus singura ofertă în cadrul celei de-a doua licitații pentru tronsonul 2, după ce la prima nu a participat nicio firmă.

Finanțarea proiectului va fi făcută din fonduri nerambursabile din cadrul Programului Transport 2021-2027, fonduri de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor, cât și prin alte surse legale.

Citește mai departe

EVENIMENT

STUDIU. Românii preferă mașinile RULATE importate din Germania, Franța și Belgia

Publicat

Napoca

O mașină își petrece rar întreaga viață într-o singură țară. De cele mai multe ori, după câțiva ani de utilizare, vehiculele sunt vândute și exportate în alte țări. În România, majoritatea mașinilor second-hand importate provin din Germania și Franța, tendință care a rămas constantă în ultimii ani. Cu toate acestea, un studiu al companiei de date auto carVertical arată că vehiculele aduse din afara granițelor vin adesea la pachet cu probleme serioase, precum odometre date înapoi, sau cu defecte ascunse.

Cumpărătorii din România preferă mașinile din Europa de Vest

Cele mai multe vehicule importate în România provin din Europa de Vest. Dintre toate vehiculele importate verificate de carVertical în 2024, 32,3% au provenit din Germania, 17% din Franța, 11,7% din Belgia, 11,2% din Italia și 7% din Olanda.

„Cumpărătorii români au o preferință puternică pentru mărcile germane precum BMW, Audi și Volkswagen, așa că nu este surprinzător faptul că majoritatea vehiculelor sunt importate din Germania. Multe mașini din Germania revin la dealeri după 3-5 ani de când au fost cumpărate de noi, creând un stoc mare de mașini relativ noi și bine întreținute, care sunt apoi vândute în țările din Europa de Est”, explică Matas Buzelis, expert în piața auto din cadrul carVertical.

STUDIU. Românii preferă mașinile RULATE importate din Germania, Franța și Belgia

Adriana Marina, Director Comercial Mașini Rulate la Țiriac Auto, una dintre cele mai mari rețele de dealeri auto din România, confirmă că există o preferință clară în rândul cumpărătorilor români pentru mașinile second-hand de import: „Motivele principale sunt legate de gradul mai mic de uzură având în vedere că vehiculele din țări precum Germania, Suedia sau Olanda tind să fie mai bine întreținute datorită infrastructurii rutiere mai bune și a efectuării reviziilor la timp. Mașinile din Olanda și Germania, în special, se remarcă adesea în ceea ce privește starea tehnică, istoricul complet de service și un kilometraj anual redus.”

Mașinile importate nu sunt mereu varianta cea mai bună – unele au odometrul manipulat

Mulți cumpărători de mașini second-hand din România preferă vehiculele de import, dar Buzelis avertizează că este riscant să vă grăbiți să achiziționați un vehicul fără a-i face o verificare adecvată. Un număr mare de vehicule importate au kilometrajul dat înapoi sau defecte ascunse. Mai mult, multe mașini avariate în urma unui accident sunt reparate folosind piese ieftine, neoriginale, ceea ce poate duce la probleme de fiabilitate mai târziu.

Potrivit studiului carVertical, mașinile importate din Polonia au avut cel mai des odometrul manipulat, 14,3% dintre vehiculele verificate prezentând discrepanțe. Urmează îndeaproape SUA (13,9%), Spania (10,5%), Italia (10,3%) și Danemarca (8,5%).

„Rămânem vigilenți în ceea ce privește potențialele riscuri cum ar fi daunele ascunse sau fraudele care implică modificarea odometrului”, adaugă Adriana Marina de la Țiriac Auto. „Am observat că astfel de probleme tind să fie mai frecvente când vine vorba despre importurile din anumite țări. De exemplu, Italia și Polonia tind să aibă o incidență mai mare de mașini cu kilometraje date înapoi. Pe de altă parte, Franța este cunoscută pentru vehiculele cu interioare excesiv de uzate, chiar și atunci când au un kilometraj relativ scăzut.”

Este dificil de descoperit locul în care a fost dat înapoi un odometru. Adesea, o mașină sosește din străinătate cu un anumit kilometraj, dar vânzătorii locali manipulează citirea contorului de parcurs pentru a-i umfla prețul de vânzare. Prin urmare, frauda se poate produce local și nu în țara din care este importată mașina.

„Cumpărătorii sunt sfătuiți să verifice istoricul mașinilor”

„Deoarece țările nu fac întotdeauna schimb de date despre istoricul vehiculelor, vânzătorii necinstiți au de câștigat. Este esențial ca furnizorii de date și companiile din domeniul auto și cel al asigurărilor să partajeze datele despre autovehicule pentru a crește transparența pe piață. În unele cazuri, cumpărătorii nici măcar nu își dau seama că mașina lor a fost importată. Acest lucru permite ascunderea unor probleme grave, cum ar fi accidente anterioare, kilometrajul real sau chiar înregistrările de furt”, avertizează Buzelis.

Cumpărătorii sunt sfătuiți să verifice istoricul mașinilor și să confirme originea acestora, iar la final să le ducă la un service profesionist pentru a le evalua starea reală.

Merită luată în considerare și cumpărarea unui vehicul de la dealeri profesioniști. Uneori este mai bine să faceți asta decât să cumpărați de la persoane fizice deoarece aceste companii verifică vehiculele în prealabil și oferă adesea acces la istoricul de service, tranzacții securizate, asistență post-vânzare și posibilitatea de returnare. Țiriac Auto, de exemplu, oferă multe dintre aceste avantaje și atenuează riscul prin prioritizarea achizițiilor din surse de încredere cum ar fi licitațiile oficiale ale mărcilor auto, reprezentanțele autorizate și companiile de renume de management de flote.

Metodologie

Studiul carVertical a analizat rapoartele privind istoricul vehiculelor achiziționate de clienții companiei în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024. Mașinile importate au fost împărțite în funcție de țara de origine, numărate și transformate în procente raportate la total. Ulterior, s-a întocmit un clasament. Țările în care mașinile exportate sunt cele mai predispuse la a avea odometrele modificate au fost identificate prin selectarea celor mai mari zece piețe de import din fiecare țară; ulterior, clasamentul s-a întocmit în funcție de procentul de vehicule care aveau kilometrajul dat înapoi.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bucuria de a petrece SĂRBĂTORILE pascale alături de cei dragi este PREMIATĂ în Iulius Mall Cluj! PREMII la cumpărături

Publicat

iulius mall

Familia merită tot timpul tău liber, iar sărbătorile pascale sunt prilejul perfect să le arăți celor dragi cât de mult îi prețuiești. Fie că alegi să petreci timp de calitate alături de ei sau vrei să le oferi un cadou special, în Iulius Mall Cluj găsești tot ce ai nevoie pentru momente de bucurie împărtășite în familie. Vino și pregătește-te de sărbători în Iulius Mall și poți câștiga premii atractive la cumpărături!

Îți este dor de atmosfera prietenoasă de acasă, de cozonacii pufoși și cadrul de sărbătoare plin de amintire și de bucuria revederii? Anul acesta, Iulius Mall Cluj te încurajează să stai cu cei dragi pentru „Paștele se sărbătorește în familie”.

Bucuria de a petrece SĂRBĂTORILE pascale alături de cei dragi este PREMIATĂ în Iulius Mall Cluj! PREMII la cumpărături

Până pe 18 aprilie 2025, Iulius Mall te premiază pentru cumpărături! Cu cât alegi mai multe daruri, cu atât cadoul pentru tine este mai generos. Dacă valoarea cumulată a bonurilor tale (cel puțin două din aceeași zi) este de minimum 600 de lei, poți câștiga pe loc vouchere la locațiile partenere, dar și alte premii.

În fiecare zi vor fi premiate primele 180 de persoane care vin la Centrul de Premiere aflat în zona Massimo Dutti. În total, valoarea premiilor este de peste 20.000 de euro. Mai multe detalii despre campanie, precum și regulamentul, sunt disponibile pe site-ul Iulius Mall Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate