Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Clujeni cu pelerine galbene în Piața Unirii. Speră în victoria României în meciul cu Olanda de la Euro2024

Publicat


Mii de suporteri, mulți în pelerine galbene șți tricolorul pe umeri, sunt prezenți, marți, în Piața Unirii din Cluj-Napoca unde de la ora 19 se transmite meciul din optimile Euro2024 dintre echipele României și Olandei, în ciuda ploii care cade în oraș. 

Primăria Cluj-Napoca a amenajat, aici, cu sprijinul Terapia, un spațiu propice vizionării partidei pe un ecran gigant, în fața căruia au fost amplasate 2500 de scaune.

Polițiștii și jandarmii clujeni recomandă suporterilor să nu se implice în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii și liniștii publice, să nu aibă asupra lor materiale pirotehnice, recipiente din sticlă ori alte obiecte contondente care pot pune în pericol siguranța participanților la această activitate de susținere a naționalei României.

Echipa de start a României este: Niță (portar) – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Mogoș – Stanciu, M. Marin, R. Marin – Man, Drăguș, Hagi.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CFR a oficializat încă un transfer. Francezul Béni Nkololo vine în Gruia ca extremă dreaptă

Publicat

CFR Cluj îi urează bun venit francezului de 27 de ani Béni Nkololo. El vine din Arabia Saudită în Gruia ca extremă dreaptă.

CFR Cluj își întărește echipa prin aducerea francezului Béni Nkololo, un talentat jucător de 27 de ani care va evolua pe postul de extremă dreaptă.

CFR Cluj: Béni Nkololo se alătură familiei noastre!

Venit din Arabia Saudită, Nkololo aduce cu el experiența acumulată la Al-Orobah, echipă proaspăt promovată în Saudi Pro League, unde a jucat 33 de partide, reușind 5 goluri și 5 pase decisive.

„CFRiști, faceți cunoștință cu noua noastră extremă dreaptă! Începând de astăzi, Béni Nkololo se alătură familiei noastre!

Născut în Franța, fotbalistul de 27 de ani vine în Gruia după un sezon petrecut în Arabia Saudită, la Al-Orobah, echipă proaspăt promovată în Saudi Pro League în tricoul căreia a jucat 33 de partide, bifând 5 goluri și 5 pase decisive.

Peste 200 de meciuri jucate

Cu peste 200 de meciuri în carieră, Nkololo a mai evoluat in Franța pentru US Avranches, US Concarneau, Tours FC și SC Lyon, dar și în Australia, pentru Central Coast Mariners.

Îi urăm bun venit și cât mai multe reușite alături de CFR Cluj!”, transmite CFR Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

Părinţii elevilor maghiari din Cluj denunță tratament discriminatoriu la examenul de Bacalaureat

Publicat

Părinții elevilor maghiari de clasa a XII-a din județul Cluj denunță tratament discriminatoriu la examenul scris de limba română de la Bacalaureat și cer Ministerului Educației din România corectarea acestuia.

Părinţii elevilor maghiari de clasa a XII-a din judeţul Cluj au solicitat Ministerului Educaţiei din România remedierea tratamentului discriminatoriu aplicat elevilor la examenul scris la limba română, a declarat, miercuri, Csoma Botond , preşedintele UDMR Cluj, citat de MTI.

Note mai mici, din cauza lucrărilor nemarcate

Părinții elevilor maghiari din județul Cluj arată că lucrările copiilor lor nu au fost marcate corespunzător pentru a reflecta faptul că provin din clase cu predare în limba maghiară.

Acestă omisiune ar determina ca, în contextul digitalizării, lucrările să fie corectate de profesori care nu sunt familiarizați cu specificul elevilor maghiari și ar putea duce la note mai mici.

Zoltán Kallós, secretar de stat responsabil pentru învăţământul minorităţilor naţionale din cadrul Ministerului Educaţiei, a declarat că a cerut preşedinţilor comisiilor judeţene de bacalaureat să permită marcarea lucrărilor elevilor maghiari.

Majoritatea judeţelor din Transilvania au respectat cererea, însă, în judeţul Cluj, s-a refuzat, motivându-se că nu au primit o directivă oficială în acest sens. Potrivit secretarului de stat, legea nu obligă, dar nici nu interzice marcarea lucrărilor.

Părinții solicită reevaluarea lucrărilor de către profesori maghiari

Mai multe asociații de părinți au depus memorii la Inspectoratul Școlar Județean, solicitând marcarea retroactivă a lucrărilor sau reevaluarea acestora de către profesori maghiari. În cadrul întâlnirii cu inspectoratul, li s-ar fi răspuns să se adreseze ministerului de resort, a declarat, pentru cotidianul transilvănean krónikaonline.ro, Király Attila, preşedintele asociaţiei de părinţi a Liceului Teoretic „Báthory István” din Cluj-Napoca.

La rândul său, Csoma Botond, președintele organizației UDMR Cluj, a înaintat solicitările ministerului, cerând soluții adecvate pentru corectarea situației.

Petiție și plângere la CNCD

Părinţii elevilor maghiari din judeţul Cluj au iniţiat şi o petiţie online adresată ministerului de resort şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

În aceasta, ei acuză comisiile de examen din judeţul Cluj de discriminare şi solicită rezolvarea urgentă a situaţiei. Până miercuri seara, petiţia a fost semnată de 500 de persoane.

Miercuri, organizaţia nonguvernamentală clujeană Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI) a depus o plângere la CNCD. În comunicatul său, organizaţia afirmă că marcarea lucrărilor nu a dus la o discriminare între elevii români şi maghiari, ci la o discriminare nejustificată între elevii maghiari, favorizându-i pe unii şi defavorizându-i pe alţii, deşi toţi elevii care urmează acelaşi tip şi limbă de învăţământ ar trebui să beneficieze de aceleaşi condiţii de examinare şi lucrările lor să fie corectate după aceeaşi metodologie.

Citește mai departe

EDUCATIE

Sesizare privind fraudarea fondurilor europene la USAMV Cluj. Rectorul Cornel Cătoi dezminte: „Nu este nimic ilegal”

Publicat

Un angajat al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj îl acuză pe rectorul Cornel Cătoi de fraudarea fondurilor europene într-un proiect de investiții din Jucu. Rectorul neagă aspectele sesizate și consideră acuzațiile ca fiind o răzbunare personală.

Un angajat al USAMV Cluj îl acuză pe rectorul Cornel Cătoi de fraudarea fondurilor europene în cadrul unui proiect de modernizare care se desfășoară în localitatea Jucu, scrie Ziar de Cluj.

Sesizare privind suspiciuni de fraudă

Printr-o sesizare adresată autorităților competente, angajatul îl acuză pe rector de folosirea nelegală a fondurilor publice prin proiectul „Modernizarea infrastructurii educaționale universitare de nutriție și patologie animală a USMV Cluj-Napoca la Jucu”.

Contractul de lucrări atribuit către Asocierea TCI și K&K Studio de proiectare pentru suma de 28.919.522,19 lei, având ca obiect realizarea și proiectarea unui număr de 9 construcții, ar fi fost redus ulterior la 4 construcții, pentru „mascarea majorării prețului”, mai arată sursa citată.

Potrivit sesizării, s-a procedat ulterior la majorarea valorii investiției, la suma de 86.295.601 lei și majorarea contribuției din bugetul USAMV la 59.974.141,32 lei.

De asemenea, rectorul Cornel Cătoi este acuzat de cheltuirea unor sume importante de bani pentru studiile unor proiecte ce nu au fost niciodată implementate, printre care un restaurant studențesc în campus și o fermă de suine. Sesizarea a fost înaintată Ministerului Educației, Curții de Conturi, Agenției Naționale pentru Achiziții Publice și Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest.

Cum răspunde rectorul USAMV?

Rectorul Cornel Cătoi a declarat, la Cluj24, că aspectele sesizate privind fraudarea fondurilor publice nu sunt reale, iar proiectul și actualizarea indicatorilor tehnico-economici au fost realizate sub supravegherea îndeaproape a ADR. Rectorul susține că, în urma proiectării, au rezultat nevoia unor noi lucrări, inclusiv pentru refacerea structurii de rezistență a imobilelor existente, iar costurile au fost majorate în concordanță cu acestea.

„Nu este nicio fraudă. (…) Toate documentele sunt și la ADR, în toate etapele ne-am consultat și cu ADR-ul, licitația a fost făcută conform legii. Au fost modificări de bugete, într-adevăr, din cauza unor construcții în plus, a materialelor, a soluțiilor diferite, ca urmare a proiectării.

Nevoia pentru noi investiții a ieșit la iveală pe parcurs

S-au implicat colegii din Veterinară pentru a ieși o clinică funcțională, au fost adoptate niște componente în plus. Ne-au mutat locul construcțiilor cei de la CNAIR, să ne îndepărtăm de șosea. O altă construcție, pe care voiam să o reabilităm, s-a dovedit la un studiu de rezistență mai amănunțit, cu carotare, că nu rezistă și trebuie demolată parțial și refăcută structura de rezistență.

Așadar, sunt perfect justificate modificările, proiectul a fost verificat și de ADR. De asemenea, am trimis la minister documentele pentru modificarea indicatorilor tehnico-economici. Pentru verificarea proiectului am avut firmă de consultanță angajată de la început, plus cei de la noi din universitate, plus un alt expert proiectant, care a verificat soluțiile și prețurile rezultate în urma proiectării.

„Lucrurile sunt bine făcute”

Ca atare, din punctul meu de vedere, nu este nimic ilegal. Prețurile au crescut și din cauza inflației, și din cauza lucrărilor în plus rezultate, nu am niciun fel de dubii că lucrurile sunt bine făcute. (…) Noi nu plătim nimic decât pe etape de construire, care sunt conform proiectului: se termină o etapă, se face recepția, cu diriginte de șantier, cu expert, cu cei de la direcția tehnică, se verifică cantitățile, calitatea lucrărilor, iar toate cheltuielile de până acum au fost aprobate”, a declarat Cornel Cătoi.

„Imaginea universității este terfelită”

Rectorul califică acuzațiile aduse la adresa universității drept o încercare de a păta imaginea acesteia.

„Imaginea universității este terfelită de niște oameni care au fost implicați în toate aceste proiecte, cel care a sesizat a fost implicat în prima parte, cea de elaborare a proiectului, a fost chiar în subordinea lui, dar nici nu vreau să spun mai multe, pentru că știu de unde vin. Sunt presiunile din afară tocmai pentru că nu acceptăm niște compromisuri în privința patrimoniului universității”, a mai arătat Cătoi.

Întrebat dacă consideră această sesizare o răzbunare personală, rectorul USAMV a răspuns: „Cu siguranță”.

Contract pentru centru studențesc, semnat săptămâna aceasta

De asemenea, legat de presupusele studii ale unor proiecte ce nu au mai fost implementate, rectorul Cornel Cătoi a arătat că, chiar săptămâna aceasta, va fi semnat contractul de finanțare prin PNRR pentru unul dintre acestea – centru studențesc, inclusiv cu restaurant studențesc.

„Legat de restaurantul studențesc, am făcut studiul și este depus spre finanțare din PNRR, pentru îmbunătățirea structurilor dedicate studenților, iar poimâine o să semnăm contractul de finanțare, împreună cu Ministerul Educației, la Cluj. Nu se mai numește restaurant, este și restaurant, dar are și alte spații, club studențesc, centru media și așa mai departe, dar e acel studiu făcut în urmă cu ani de zile.

La ferma de porci, nu am făcut niciun studiu de fezabilitate. A fost la un moment dat pe lista de investiții, dar am avut alte priorități și nu s-a făcut studiu pentru ferma de porci.

Sunt studii realizate în cadrul a șase proiecte care nu au mai fost implementate din diferite cauze – inflație, război, pandemie și așa mai departe. Acest proiect, privind modernizarea de la Jucu, se bucură de interesul Medicii Veterinare, care produce în fiecare an suficienți bani încât să poată susțină construirea și funcționarea. Este implicată și Facultatea, și Consiliul de Administrare, plus Senatul, plus ADR-ul, semnatarul contractului. Cu toții ne-am asumat această creștere de cheltuieli din venituri proprii. (…) Facultatea și-a asumat astfel cheltuielile în plus și crede în această investiție”, a mai completat acesta.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. BMW Group a deschis un hub IT la Cluj-Napoca, în colaborare cu NTT Data

Publicat

BMW Group își extinde rețeaua de centre IT și software prin inaugurarea noului hub BMW TechWorks România, la Cluj-Napoca, în parteneriat cu NTT DATA.

BMW Group intră în Ecosistemul de inovare locală și accelerează transformarea digitală prin noul Hub BMW TechWorks Romania realizat în colaborare cu NTT DATA.

Noul centru va crea peste 1000 de locuri de muncă pe termen lung

De astăzi, BMW Group își extinde rețeaua de centre IT și software prin deschiderea noului hub din Cluj-Napoca, România. În cooperare cu NTT DATA, BMW TechWorks România urmărește implementarea proiectelor europene IT și software, dar și accelerarea transformării digitale a companiei.

Peste 250 de experți vor lucra în noul hub digital până la sfârșitul anului, ambițiile companiei fiind ca pe termen lung să creeze peste 1000 de locuri de muncă. Principalele componente dezvoltate în cadrul BMW Techworks: lanțurile de aprovizionare, producție inteligentă, dezvoltare de componente IT.

Cluj-Napoca, centru recunoscut internațional în inovare, tehnologie și IT

Primarul Emil Boc și-a exprimat gratitudinea față de reprezentanții BMW Group, asigurându-i de sprijinul continuu prin investiții și politici publice menite să faciliteze dezvoltarea sustenabilă a sectorului de business și servicii.

„Cu această ocazie, am subliniat că urmărim să consolidăm orașul nostru ca centru recunoscut internațional în inovare, tehnologie și IT. Avem avantaje competitive de necontestat precum universitățile care pregătesc talentele locale și creează forță de muncă extrem de bine pregătită.

De altfel, unul dintre avantajele competitive principale ale orașului nostru este colaborarea strânsă dintre universități, mediul privat, cetățeni și administrație în direcția obiectivului comun de a dezvolta ecosistemul local de inovare și de a pregăti pentru slujbele viitorului”, a declarat primarul Emil Boc.

Emil Boc: „Primăria susține mediul privat”

„Totodată, le-am transmis un mesaj de mulțumire reprezentanților BMW Group, asigurându-i că primăria susține mediul privat prin investiții și politici publice menite să faciliteze dezvoltarea sustenabilă a sectorului de business și servicii.

Felicit, pe această cale, întreaga echipă a NTT DATA Romania, pentru eforturile constante de a dezvolta ecosistemul de inovare din Cluj-Napoca, dar și pentru implicarea constantă în proiectele și evenimentele comunității clujene”, a mai arătat edilul.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax